ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ - JORDANIAN FOODS



Η Ιορδανική κουζίνα μοιάζει αρκετά μ αυτή των αραβικών χωρών αλλά και των γειτόνων της Ισραήλ, Λίβανο και Αίγυπτο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η γαστρονομία δεν έχει σύνορα αλλά προσαρμόζεται ανάλογα με την χώρα και τα τοπικά προϊόντα της, αλλά και τις συνήθειες των λαών. Ας δούμε τα σημαντικότερα φαγητά, γλυκά και ποτά που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην Ιορδανία αλλά μπορεί να τα βρει και σε άλλες χώρες με την ίδια άλλα και διαφορετική ονομασία, λίγες τροποποιήσεις στον τρόπο παρασκευής και παρουσίασης.

Τις ημέρες που μείναμε στην Ιορδανία προσπαθήσαμε να δοκιμάσουμε όσο περισσότερες τοπικές γεύσεις σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια αλλά να φάμε και street food.

Στο σημερινό μου άρθρο θα σας αναφέρω αυτά που άρεσαν περισσότερο σε εμένα κατά τις γαστρονομικές μου περιηγήσεις και ελάχιστα καταστήματα που αξίζει να επισκεφτείτε για να τα δοκιμάσετε αν και είμαι σίγουρη ότι θα οδηγηθείτε από μόνοι σας μέχρι εκεί από τις μυρωδιές και τον κόσμο, ντόπιοι και τουρίστες μαζί να περιμένουν για να φάνε τα καλύτερα.

MANSAF



Το εθνικό πιάτο της Ιορδανίας που απογειώνει τις αισθήσεις και τον ουρανίσκο. Δεν είναι υπερβολή θα με θυμηθείτε όταν το δοκιμάσετε.

Tο MANSAF είναι αρνάκι που σιγο μαγειρεύεται μέσα σε πρόβειο γιαούρτι, κουρκουμά, κάρδαμο και τζίντζερ. Σερβίρεται πάνω σε αραβική πίτα, αρωματικό ρύζι και καβουρδισμένους σε φρέσκο βούτυρο ξηρούς καρπούς !!!!μην κάνετε το λάθος και δεν το δοκιμάσετε σε κάποιο παραδοσιακό εστιατόριο, εσείς θα χάσατε, εγώ σας το είπα ...


ZARB




Αν μείνετε βράδυ στην έρημο θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάστε αυτό το θεσπέσιο πιάτο το οποίο θα σας περιγράψω και πως μαγειρεύετε.

Μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα τοποθετούν το κρέας (αρνί συνήθως και κοτόπουλο), λαχανικά και ρύζι. Την σκεπάζουν καλά και την τοποθετούν μέσα σε ένα λάκκο που έχουν σκάψει από πριν στην άμμο και έχουν τοποθετήσει ξύλα και κάρβουνα και έχουν ανάψει φωτιά. Αφού χωνέψει η φωτιά,  τοποθετούν την κατσαρόλα από πάνω και σκεπάζουν με άμμο. Αφήνουν το φαγητό να σιγοψηθεί μέχρι να ετοιμαστεί αφού περάσουν κάμποσες ώρες.

Στο camp που θα μείνετε θα έχετε και εσείς την ευκαιρία να παρακολουθήσετε live το μαγείρεμα άλλα και την αποκάλυψη του από την άμμο και φυσικά να το απολαύσετε!!!


MAKLUBA-MAQLUBA




Παραδοσιακό φαγητό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε κατά την διάρκεια της παραμονής σας, στην Ιορδανία, σίγουρα θα το βρείτε και σε άλλες αραβικές χώρες, στο Λίβανο,στο Ισραήλ και αλλού, αλλά αφού σας έφερε ο δρόμος εδώ, μην το χάσετε!

Θα το βρείτε μαγειρεμένο σε πολλές εκδοχές με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας, προσωπικά το δοκίμασα με κοτόπουλο.

Η λέξη maqluba στα Αραβικά σημαίνει ανατροπή και αυτό θα το καταλάβετε στην πράξη, όταν έρθουν να σας το σερβίρουν με τον παραδοσιακό τρόπο, αναποδογυρίζοντας μπροστά σας, την κατσαρόλα στην όποια το έχουν μαγειρέψει. Τοποθετούν στον πάτο της κατσαρόλας το κοτόπουλο, τα λαχανικά (μελιτζάνα, κουνουπίδι, ντομάτα, κρεμμύδι, ρεβίθια) μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι, κάρδαμο, φύλλα δάφνης και φυσικά ρύζι. Αναποδογυρισμένο στην πιατέλα θυμίζει κέικ.

Το συνοδεύουν με γιαούρτι και δροσερή σαλάτα από αγγούρι και ντομάτες κομμένα σε κυβάκια και μαριναρισμένα σε χυμό λεμονιού και μαϊντανό από πάνω.

Σας προτείνω να το δοκιμάσετε στην Πέτρα, στο My mom's recipe.


FALAFELS




Μust try στην Ιορδανία τα falafels, θα τα βρείτε να φτιάχνονται στον δρόμο, στα εστιατόρια σε κάθε γωνιά στο Αμμάν και την Άκαμπα αλλά και σ όλη την χώρα. Η εμπειρία μου για τα falafels ήταν κάποιες δόκιμες που έκανα στην Ελλάδα χωρίς όμως να μου αφήσουν καμία ιδιαίτερη εντύπωση. Η εμπειρία όμως των δοκιμών στην Ιορδανία μου άλλαξε την εντύπωση για αυτά τα μικρά χρυσοπράσινα μπαλάκια τηγανισμένα μέσα σε μπόλικο λάδι και στραγγισμένα σε απορροφητικό χαρτί.

Τα falafels περιέχουν αλεσμένα ρεβίθια, κύμινο σκόρδο και μαϊντανό.



Δοκιμάστε τα σκέτα ή σε σάντουιτς και θα ενθουσιαστείτε, προτείνω να δοκιμάσετε το σάντουιτς με falafels του Al-Quds στην Al-Rainbow Street στο Αμμάν, διάσημο κατάστημα αφού ακόμη και ο βασιλιάς με τα παιδιά του έρχεται εδώ για να τα φάει.

ΚΗΟΒΖ ή KHUBZ BREAD




Λαχταριστά αφράτα ψωμάκια τα οποία θα χρησιμοποιήσετε σαν κουτάλι για να σας βοηθήσουν να δοκιμάσετε τους μεζέδες και τις σαλάτες. Δεν είναι ντροπή εδώ να φάτε με τα χέρια, ούτε αγένεια, αντίθετα επιβάλλεται για να τιμήσετε τις παραδόσεις τους. Παράδοση είναι τα ψωμάκια να ψήνονται σε φούρνο με πηλό ή σε ζεστές πλάκες.

FUL MEDAMES -HUMMUS-ΦΑΒΑ , MUTABAL ή MOUTTABAL, ΒΑΒΑ GANOUSH




Γνωστή σ όλους μας η φάβα, είναι ένα συνηθισμένο πιάτο, στο τραπέζι τους, κυρίως σαν ορεκτικό. Σερβίρετε με κύβους ντομάτας από πάνω και με σουσάμι, ταχίνι και μπόλικο ελαιόλαδο. Θα χρησιμοποιήσετε το Khobz για να την πάρετε από το πιάτο, που ανάφερα και πιο πάνω, και θα την φάτε σαν ντόπιος.

Το ίδιο θα κάνετε και με το MUTABAL ή MOUTTABAL και το ΒΑΒΑ GANOUSH που η βάση και των δύο είναι η ψητή αποφλοιωμένη μελιτζάνα.

Το MOUTTABAL έχει ταχίνι , λεμόνι ,σκόρδο , γιαούρτι όπως η δικιά μας μελιτζανοσαλάτα
και το babaganough έχει μελιτζάνα πιπεριά, κρεμμύδι, ρόδι στο τέλος από πάνω και δεν έχει ταχίνι. 

Στους μεζέδες που θα σας φέρουν, συμπεριλαμβάνουν και τουρσί.

Καταπληκτικοί μεζέδες που επιβάλλετε να τους δοκιμάσετε, σας προτείνω το Hashem Restaurant ένα χορτοφαγικό κυρίως εστιατόριο που βρίσκεται στο Αμμάν από το 1956. Θα το βρείτε ανοιχτό όλη την ημέρα και μπορεί να περιμένετε να αδειάσει κάποιο τραπέζι αλλά πιστέψτε με αξίζει η αναμονή! Θα το βρείτε στην παλιά πόλη 
 https://www.hashemrestaurants.com/

 ΖΑ΄ΑΤΑR   



Δεν μπορώ να μην σας προτείνω να δοκιμάσετε το za'atar, ένα μείγμα με θυμάρι, σουσάμι, σουμάκ και λάδι ελιάς που μπαίνει στις σαλάτες αλλά μπορείτε να βουτήξετε και το ψωμί σας και να το ευχαριστηθείτε. Αν βρείτε ψωμί πασπαλισμένο με za'atar δοκιμάστε το. 


SHAWARMA     




Αν είσαστε λάτρεις του κρέατος θα δοκιμάσετε ένα Shawarma με κρέας (αρνί ή μοσχάρι) ή με κοτόπουλο. Πρόκειται για λεπτές φέτες μαριναρισμένου κρέατος, οι οποίες τοποθετήθηκαν και ψήθηκαν σιγά σιγά σε μια όρθια σούβλα, θυμίζει τον δικό μας γύρο και αφού έχει ψηθεί καλά απ έξω, το ξυρίζουν με κοφτερό μαχαίρι, σε λεπτές φέτες και το τοποθετούν σε μια πολύ λεπτή πίτα μαζί με σάλτσα σκόρδου ή ταχίνι και μερικά λαχανικά τουρσί. Κατόπιν το τυλίγουν σε ρολό και τρώγεται συνήθως στο χέρι, τυλιγμένο σε χαρτί.



Το δοκιμάσαμε σε πολλά μαγαζιά σ όλη την χώρα και όπως καταλάβατε μας άρεσε!! Ένα οικονομικό και νόστιμο street food για όλους. Όμως αν θέλετε να το δοκιμάσετε μαζί με άλλες τοπικές γεύσεις μαγειρεμένες με κρέας σας προτείνω να πάτε στο Shahrazad Restaurant mosbah στην παλιά πόλη του Αμμάν (θα το βρείτε σε μια στοά, προς το τέλος της), θα βρείτε μεγάλη ποικιλία φαγητών.


ΤΙ ΘΑ ΠΙΕΙΤΕ

ARAK

Τοπικό ποτό, θυμίζει το δικό μας τσίπουρο και συνοδεύει τους μεζέδες. Παρασκευάζεται από σταφύλια και γλυκάνισο, πίνεται συνήθως αραιωμένο με νερό ή πάγο.


LIMONADA MINT



 Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το εθνικό ποτό της Ιορδανίας. Λεμόνια, φρέσκια μέντα, παγάκια χτυπημένα στο μπλέντερ σερβίρονται σε ένα ψηλό ποτήρι με μια φέτα λεμόνι και φιλαράκια μέντας . Ένα δροσερό drink για να ξεδιψάσετε από τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά μπορεί να συνοδεύσει και το φαγητό σας.




Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε σε μια αραβική χώρα και μπορεί στο εστιατόριο που βρίσκεστε να μην σερβίρουν αλκοόλ. Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε ένα φρέσκο χυμό guava fruit, που τον ονομάζουν και τζαουαφα. Ιδιαίτερη η γεύση του.

Μπορείτε επίσης να πιείτε μια μπύρα χωρίς αλκοόλ. Δοκίμασα μπύρα χωρίς αλκοόλ με γεύση peach αλλά ΔΕΝ !!!αφήστε την καλύτερα.



Και φυσικά μετά από ένα καλό γεύμα θα πιείτε αραβικό καφέ σκέτο ή με κάρδαμο ή ένα ΤΕΑ ΜΙΝΤ,συνήθως μαύρο τσάι με πράσινα φιλαράκια μέντας που βοηθούν και στην χώνεψη.


 ΓΛΥΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ

KNAFEH




Το αγαπημένο μας κιουνεφέ, είναι ένα γλυκό της Ανατολής, στην Ιορδανία συνηθίζουν να το φτιάχνουν με σιμιγδάλι, ενδιάμεσα τοποθετείτε μια γενναία στρώση κρέμας τυριού και περιχύνεται με μπόλικο σιρόπι και από πάνω μπόλικο πράσινο φιστίκι. Τρώγεται ζεστό. 



Είτε φάτε Knafeh με σιμιγδάλι είτε το κλασσικό και πιο γνωστό με κανταΐφι είναι και τα δυο πειρασμός.



WARBAT

 Πολλές αέρινες στρώσεις φύλλων που ενδιάμεσα έχουν κρέμα. Σιροπιασμένο και γαρνιρισμένο με καρύδια ή φιστίκια. Δεν ξέρω πως τα καταφέρνουν αλλά είναι άγλυκα και ποτέ δεν τρως μόνο ένα !!!




BAKLAVA

Οι ξηροί καρποί και το σιρόπι μελιού τον κάνουν υπέροχο!!!Στρώσεις φύλλων που ενδιάμεσα έχουν ξηρούς καρπούς καρύδια, φιστίκια, φουντούκια και άφθονο σιρόπι μελιού θα σε κάνουν να τον θυμάσαι για πάντα.

Διάσημο μαγαζί για να τα δοκιμάσετε, το Habibah Sweets στο Αμμάν http://habibahsweets.com/


Είτε vegan είτε κρεατοφάγος το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν θα πεινάσει στην Ιορδανία αρκεί να είναι έτοιμος να ψάξει, να βρει και να δοκιμάσει νέες γεύσεις που θα τις θυμάται για πάντα.











TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου