JORDAN STORIES 2 - WADI RUM AND AQABA



Αφήσαμε το βόρειο τμήμα της χώρας και μέσω του δρόμου της ερήμου, ταξιδεύοντας δίπλα στην Νεκρά θάλασσα έχουμε  απέναντι μας το Ισραήλ και τις πόλεις που αχνοφαίνονται στον ορίζοντα (Ιεριχώ,η αρχαιότερη πόλη του κόσμου κ.α.) κατευθυνθήκαμε στην Πέτρα για την οποία σας μίλησα σε προηγούμενη ανάρτησή μου, ένα από τα καλύτερα σημεία του ταξιδιού μας στην Ιορδανία.
(δείτε  περισσότερα https://maria-tsil.blogspot.com/2019/05/jordan-stories-1-ti_28.html )



Και αφού γεμίσαμε εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή της ερήμου το δεύτερο καλύτερο σημείο του ταξιδιού μας. Φτάνοντας στην έρημο wadi rum γνωστή και ως κοιλάδα του φεγγαριού βρεθήκαμε στο πλέον απόκοσμο τοπίο, στην έρημο με την κόκκινη άμμο, τους αμμόλοφους και τους απόκρημνους βράχους από ψαμμίτη. Σεληνιακό τοπίο νομίζεις ότι βρίσκεσαι κάπου μακριά από τον πλανήτη Γη.




 Οι άνθρωποι που ζουν στην  Wadi Rum είναι Βεδουίνοι και ασχολούνται με την κτηνοτροφία αλλά και τον Τουρισμό. Ανήκουν σε επτά φυλές, εκ των οποίων η φυλή Zalabia που αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στο Rum Village καθώς το χωριό Rum που είναι το μοναδικό χωριό μέσα στην προστατευόμενη περιοχή. Η φυλή Zalabia είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις τουριστικές υπηρεσίες, εκδρομές με τζιπ και καμήλες άλλα και τις τέντες που φιλοξενηθήκαμε το βράδυ. Στην ουσία είναι μια μεγάλη οικογένεια, ένας μεγάλος συνεταιρισμούς και από ότι κατάλαβα θεωρούν όλοι ότι είναι ιδιόκτητες της περιοχής αφού έτσι μας δήλωναν όταν κουβεντιάζαμε μαζί τους. Οι υπόλοιπες φυλές έτσι για ενημέρωση, επειδή το έψαξα είναι οι Zweideh,Sweilhieen, Omran, Godman και DbourΖουν σε διαφορετικά χωριά και ασχολούνται και αυτοί με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.



Στην κοιλάδα του φεγγαριού μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο, απέχει 58 χιλιόμετρα στα βόρεια, από την  παραλιακή πόλης της Άκαμπα περίπου 1 ώρα δρόμος. Μπορείτε επίσης να φτάσετε εύκολα  από το Αμμάν (3,5 ώρες), και από την Πέτρα όπως φτάσαμε και εμείς (1,5 ώρες). Επίσης μπορείτε να φτάσετε με ταξί μέχρι το visitor center ή με την συγκοινωνία η οποία όμως δεν είναι τακτική και μπορεί να έχετε προβλήματα.

Πριν μπείτε στην περιοχή θα κάνετε μια υποχρεωτική στάση στο visitor center, που αποτελεί και την πύλη εισόδου στην έρημο. Εδώ θα δείτε τους 7 Στύλους της Σοφίας, γνωστό  βουνό, από το εξώφυλλο του βιβλίου του Lawrence of Arabia.


Στο visitor center θα δηλώσετε την παρουσία σας για την είσοδο στην έρημο ενώ αν δεν κινήστε ήδη με  4Χ4 αυτοκίνητο για να μπείτε στην αμμώδη έρημο, θα πρέπει να  έχετε κανονίσει να σας παραλάβουν από εκεί και να σας μεταφέρουν στο σημείο όπου θα διανυκτερεύσετε ή θα ξεκινήσετε τις δραστηριότητες σας. Επίσης εδώ θα πληρώσετε είσοδο 5Jd, αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στους βεδουίνους που όπως είπαμε εκμεταλλεύονται και προστατεύουν την περιοχή. Ότι επιπλέον υπηρεσία χρησιμοποιήσετε, όπως οι περιηγήσεις με τζιπ και καμήλες, χρεώνονται ξεχωριστά.



Η επίσκεψή σας στην wadi rum θα σας μαγέψει, τώρα πια μια είμαι σίγουρη για αυτό. 

Αν φτάσετε νωρίς το απόγευμα στο camp όπου θα διανυκτερεύσετε μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε έναν περίπατο στην έρημο με τις καμήλες και τους βεδουίνους οδηγούς. 

Ανεβείτε σ έναν αμμόλοφο και από εκεί απολαύστε την δύση του ηλίου και που ξέρετε ο βεδουίνος μπορεί να σας προσφέρει και ένα mint tea. Πείτε του να σας δέσει στο κεφάλι την Κoufiah (καφίγια)  την παραδοσιακή μαντίλα που οι Άραβες σκεπάζουν το κεφάλι τους για να προστατευθούν από τις αμμοθύελλες και για είναι το κεφάλι δροσερό. Η  Κoufiah έγινε σύμβολο του αγώνα των Παλαιστίνιων φελάχων. 

Σαν βεδουίνοι και εσείς, ξαπλώστε στην άμμο και απολαύστε το θέαμα, είναι συναρπαστικό, η ηρεμία και τα συναισθήματα που σου δημιουργεί η θέα και  το τοπίο παράξενα.

Φροντίστε να είσαστε πίσω στο camp την ώρα που αρχίζει το show, δηλαδή την ώρα που βγάζουν από την άμμο την μεγάλη κατσαρόλα με το αρνί και το ρύζι, το οποίο σιγο - μαγειρεύεται πολλές ώρες σκεπασμένο μέσα στην άμμο. Ένα υπέροχο και καλό μαγειρεμένο φαγητό από τους βεδουίνους όπως και όλα τα υπόλοιπα παραδοσιακά εδέσματα του βραδινού μας αλλά και του πρωινού μας. Τοπικές γεύσεις και αρώματα που σου μένουν στο μυαλό όσος καιρός και αν περάσει.



Πριν πάτε για ύπνο σηκώστε τα μάτια σας ψηλά για να δείτε τον έναστρο ουρανό στην έρημο επικρατεί σκοτάδι αφού δεν υπάρχουν εξωτερικά φώτα και ίσως χρειαστείτε ένα φακό για να επιστρέψετε στην τέντα σας. Μπορείτε επίσης να κλείσετε ένα οργανωμένο βραδινό tour, που θα σας πάει σε κατάλληλα σημεία της ερήμου για την παρατήρηση των αστεριών. Αν θυμάμαι καλά μας ζήτησαν 80jd αλλά η κούραση της ημέρας μας καλούσε να πάμε στο κρεββάτι μας και είχαμε και πρωινό ξύπνημα για την βόλτα μας στην έρημο.

Στην έρημο θα έχετε γρήγορο wi fi για να επεξεργαστείτε και να ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας αλλά και για να μιλήσετε με τους δικούς σας και μια ακόμη πληροφορία για το ηλεκτρικό, χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια φυσικά και δεν έχουν κανένα πρόβλημα, όσο για το νερό είναι πολύτιμο και το αποθηκεύουν σε μεγάλες δεξαμενές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. 



Ξυπνήστε νωρίς το πρωί να απολαύσετε την ηρεμία του τοπίου, πίνοντας έναν αραβικό καφέ με κάρδαμο, ψημένο στην άμμο, νιώστε την αύρα της ερήμου και αφού φάτε ένα πλούσιο παραδοσιακό πρωινό, φορέστε λευκά δροσερά ρούχα, δέστε την Κoufiah στο κεφάλι σας για να προφυλαχτεί από τον ήλιο, βάλτε μια γερή δόση αντηλιακού στο δέρμα σας και φορέστε παπούτσια για δύσκολο περπάτημα στην άμμο και τα βράχια της ερήμου.

Επιβιβαστείτε στα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα και σαν  Lawrence of Arabia και θαυμάστε από κοντά αυτό που βλέπατε μέχρι τώρα σε φωτογραφίες. 

Εδώ πρέπει να σας επισημάνω ότι πρέπει να να ξεκινήσετε την περιήγηση σας στην έρημο πολύ νωρίς το πρωί γιατί ο ήλιος είναι ανυπόφορος και εσείς εκτεθειμένοι στην καρότσα του 4Χ4, στην ράχη της καμήλας ή ενός αραβικού αλόγου, στην αναρρίχηση των βράχων και την πεζοπορία στην καυτή άμμο και δεν θα αντέξετε για πολύ.



Κλείστε μια περιήγηση, μπορείτε να το κάνετε αν δεν το έχετε οργανώσει από πριν και στο visitor center αν και τα περισσότερα camp σου προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες, σαν ολοκληρωμένο πακέτο στην τιμή  και δείτε  τα πιο σημαντικά σημεία της ερήμου, τις πέτρινες γέφυρες, τα περίεργα σχήματα των βράχων που δημιουργήθηκαν από την δύναμη της φύσης, τις εκπληκτικές πετρογραφίες που κοσμούν τους βράχους από την εποχή των Ναβαταίων, ανεβείτε στους αμμόλοφους και σ όποιους βραχώδεις σχηματισμούς μπορείτε και απολαύστε τη θέα, την έρημο. 

Την ίδια αίσθηση που θα νιώσετε εδώ, δεν θα την έχετε πουθενά αλλού.


Προσωπικά λάτρεψα την wadi rum και θα ήθελα να έχω και άλλο χρόνο για να μείνω, όχι για να κάνω αναρρίχηση στα βράχια, προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου, άλλα για να περπατάω και να ξαπλώνω στην κόκκινη άμμο της, να βλέπω τον ήλιο να ανατείλει και να χάνεται πίσω από τα βράχια της, να πίνω τον καφέ μου σε ένα ήρεμο περιβάλλον μακριά από την βοή και τα προβλήματα της πόλης.

Εδώ ανακάλυψα ένα από τα πιο όμορφα μέρη που έχω δει μέχρι σήμερα στον πλανήτη μας.



Τελικά το ταξίδι στην Ιορδανία, έκρυβε πολλές εκπλήξεις και ίσως άργησα πολύ να για να το κάνω.


Με βαριά καρδιά αφήσαμε πίσω μας πίσω την έρημο και κατηφορίσαμε μέσω του δρόμου των βασιλέων, στο νότιο τμήμα της Ιορδανίας προς την Άκαμπα, ίσως την μόνη παραθαλάσσια πόλη της Ιορδανίας, στον κόλπο της Άκαμπα, στην Ερυθρά θάλασσα.

Γνωστή σε πολλούς από εμάς από την κλασσική ταινία "Λόρενς της Αραβίας"όπου ο πρωταγωνιστής της Πίτερ Ο΄Τουλ μας την έκανε γνωστή φωνάζοντας τα χαράματα "Άκαμπα Άκαμπα ", αφού είχε περάσει ένα ολόκληρο βράδυ άγρυπνος, στην έρημο για να βρει τον τρόπο που Άγγλοι και Άραβες θα νικούσαν τους Τούρκους.


 Ακούγοντας παραθαλάσσια παραθεριστική πόλη και μεγάλο λιμάνι, στην Ερυθρά θάλασσα, δεν υπήρχε περίπτωση να μην την βάλω στο πρόγραμμά μας, έστω και για ένα βράδυ. Ένα μπάνιο στην θάλασσα, αρχές του Μάη, σκεφτόμουν είναι ότι πρέπει, για να κλείσει το ταξίδι μας με τις καλύτερες εντυπώσεις.


Πριν ακόμη μπούμε στην πόλη καταλάβαμε ότι εδώ είναι όλα διαφορετικά. Μεγάλοι δρόμοι με φοίνικες, σιντριβάνια με νερά που χόρευαν, πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες σε λειτουργία αλλά και πολλές υπό κατασκευή, μεγάλα εμπορικά κέντρα υπό ανέγερση για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που έρχεται μέχρι εδώ ή μέσω της θάλασσας με μεγάλα κρουαζιερόπλοια ή μέσω αέρος ή ξηράς αφού η Άκαμπα βρίσκεται πολύ κοντά στην τουριστική και πολύ γνωστή και τουριστική και ενδιαφέρουσα Πέτρα .


Το λιμάνι της Άκαμπα είναι μεγάλο και το μοναδικό  λιμάνι της χώρας.
Έχει αεροδρόμιο σε απόσταση 20 λεπτών από την πόλη, με καθημερινές συνδέσεις με την πρωτεύουσα της χώρας το Αμμάν  αλλά και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Η θέση της είναι πολύ σημαντική βρίσκεται ούτε μισή ώρα μακριά από το Ισραήλ και την Αίγυπτο (περιοχή του Σινά) ενώ το λιμάνι της είναι εμπορικό και πολύ σημαντικό για την περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια έρχονται μέχρι εδώ μεγάλα κρουαζιερόπλοια και έτσι  οι επιβάτες τους μπορούν να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας, την έρημο αλλά και να κάνουν τα ψώνια τους και μάλιστα αφορολόγητα στα μεγάλα mall. Οι Άραβες της γύρω περιοχής κάνουν πολλές επενδύσεις, όπως και οι πλούσιοι Σύριοι που εγκαταστάθηκαν στην Ιορδανία, για να αποφύγουν τον πόλεμο και η πόλη μοιάζει με ένα μεγάλο εργοτάξιο. 


Όλα όμορφα και τακτοποιημένα μέσα στην πόλη, μια βόλτα με το αυτοκίνητο για να δούμε το λιμάνι, το κάστρο της ισλαμικής εποχής και το αρχαιολογικό μουσείο, μια βόλτα στην παραδοσιακή αγορά και ήδη είχαμε καταρρεύσει από την ζέστη.


Αρχές του  Μάη και το θερμόμετρο έδειχνε 38-40 βαθμούς Κελσίου. Στην αναζήτηση μας να βρούμε κάποια παραλία για μπάνιο διαπιστώσαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ακτής δεν ήταν προσβάσιμο, υπήρχαν  ιδιωτικές παραλίες των μεγάλων και πολυτελών ξενοδοχείων που για να μπεις έπρεπε να περάσεις από σχετικό έλεγχο ακόμη και διαβατήριο μας ζητούσαν, το οποίο είχαμε φροντίσει να αφήσουμε στην ασφάλεια του ξενοδοχείου μας, ενώ κάποιες άλλες παραλίες ήταν γεμάτες από ντόπιους. Γυναίκες ντυμένες παραδοσιακά, παιδάκια που χαίρονταν την αμμουδιά και τα νερά και μπαμπάδες που περνούσαν την ώρα τους ευχάριστα πίνοντας καφέ και ναργιλέ. Πολλοί λίγοι κολυμπούσαν και μάλλον οι περισσότεροι την απολάμβαναν, κοιτώντας την.


Η θάλασσα της Άκαμπα είναι ιδανική για όσους θέλουν να κάνουν καταδύσεις και ψαροντούφεκο, άλλωστε η Ερυθρά θάλασσα είναι γνωστή για τον πλούσιο βυθό της (έχει κοράλλια, πολύχρωμα ψάρια, υπέροχα φυτά και θαλάσσια ζώα). Αν δεν είσαστε λάτρεις των καταδύσεων υπάρχουν πλοιάρια και βάρκες με γυάλινο πάτο που μπορείτε να τις νοικιάσετε και να θαυμάστε τον θαλάσσιο κόσμο της περιοχής.



Επίσης αν είσαστε ψαροφαγάδες, εδώ μπορείτε σε μια ψαροταβέρνα να φάτε ψάρια, αστακούς, καβούρια και γαρίδες κ.α.


Αποφασίσαμε να μην κάνουμε μπάνιο για τους δικούς μας λόγους και πήγαμε σ ένα όμορφο καφέ με θέα την θάλασσα για να πιούμε κάτι για να δροσιστούμε. 

Έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως περνάνε τα απογεύματά τους ειδικά οι νεότεροι σε ηλικία Ιορδανοί, πως γιορτάζουν τα γενέθλια τους, να συζητήσουμε μαζί τους και να μας πουν πόσο αγαπούν την Ελλάδα, ενώ κάποιες κοπελιές, ντυμένες με την παραδοσιακή μαντήλα, καπνίζοντας ναργιλέ και πίνοντας ice coffee, μας είπαν ότι  είχαν ήδη επισκεφτεί την Αθήνα και κάποια νησιά και ότι θέλουν να ξαναέρθουν για διακοπές.


Προσωπικά η μια μέρα και νύχτα που έμεινα στην Άκαμπα θεωρώ ότι ήταν αρκετή, επειδή δεν είχε να μου προσφέρει κάτι περισσότερο από ένα σύντομο tour και κάποια ψώνια. Τελικά μετάνιωσα που δεν έβαλα 2 διανυκτερεύσεις στην wadi rum και ένα πέρασμα μόνο από την Άκαμπα.

Αν θέλετε να φτάσετε στην Άκαμπα, εκτός από την αεροπορική σύνδεση υπάρχουν και λεωφορεία που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια με πιο χαμηλό κόστος, ενώ με βάση την Άκαμπα μπορείτε να φτάσετε στην Πέτρα και στην έρημο wadi rum, με ταξί.

Σας βάζω φωτογραφία με τις τιμές για να πάρετε μια ιδέα για τα κόστη αν θα χρησιμοποιήσετε ταξί που έβγαλα έξω από το Μουσείο της Πέτρας, φυσικά θα συμφωνήσετε από πριν την τιμή και θα κάνετε και παζάρια. 


Σε επόμενη ανάρτησή μου θα σας δώσω πληροφορίες για τον Αμμάν, τι μπορείτε να δείτε και  να κάνετε στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας αλλά και τις εκδρομές στις γύρω περιοχές, καθώς και χρήσιμα tips για το ταξίδι σας.

 Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για το ταξίδι μας, την οργάνωσή του και την διαμονή μας, μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα ή e-mail και όσο μπορώ θα σας δώσω πληροφορίες για να βοηθήσω.

Και μην ξεχνάτε τα ταξίδια δεν πρέπει να είναι ακριβά για είναι τέλεια, αρκεί η καλή διάθεση και η καλή παρέα και εμείς καταφέραμε και αυτή την φορά να κάνουμε το ταξίδι μας τέλειο.






TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου