JORDAN STORIES 4 - ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ


Τις μέρες του ταξιδιού στην Ιορδανία ξεκίνησε το Ραμαζάνι, μια περίοδος νηστείας και ελεημοσύνης, για τις ισλαμικές χώρες. Είναι κινητή γιορτή και ξεκινάει όταν το φεγγάρι παίρνει το σχήμα της ημισελήνου και τελειώνει  30 μέρες μετά, όταν το φεγγάρι παίρνει πάλι το ίδιο σχήμα. Κάθε χρόνο μεταφέρεται ως και 11 ήμερες νωρίτερα από τον προηγούμενο.



Κατά την διάρκεια του μήνα οι πιστοί μουσουλμάνοι νηστεύουν και όταν λέμε νηστεύουν από το πρωί την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος και τους καλεί ο ιμάμης να ξεκινήσουν την νηστεία μέχρι την δύση του ήλιου περίπου 7-7,30 περίπου το απόγευμα που πάλι τους καλεί να σταματήσουν, δεν βάζουν στο στόμα τους ούτε νερό, ούτε φαγητό, δεν καπνίζουν, δεν έρχονται σε σεξουαλική επαφή, δεν κάνουν κακές πράξεις και γενικά προσπαθούν να κάνουν αγαθοεργίες αυτές τις ημέρες. 




Με την απογευματινή παύση εξαφανίζονται όλοι από τους δρόμους, κλείνουν τα καταστήματα και πηγαίνουν στα σπίτια τους όπου γιορτάζουν με την οικογένεια και τους φίλους τους, τρώγοντας και πίνοντας (ας μην ξεχνάμε ότι οι μουσουλμάνοι δε πίνουν αλκοόλ και δεν τρώνε χοιρινό κρέας).

Όσοι βρίσκονται στους δρόμους την ώρα που σταματάει η νηστεία πχ σε ταξί, σε λεωφορεία ή στο αυτοκίνητο τους, στα φανάρια τους μοιράζουν νερό, χουρμάδες, μπισκοτάκια κ.α. 


Όσοι πάλι δεν επιστρέψουν στα σπίτια τους, πηγαίνουν στα κοντινότερα εστιατόρια για να φάνε, τα οποία έχουν μεγάλη ποικιλία φαγητών για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.


Στο τέλος του Ραμαζανιού (μετά τις 30 ημέρες) γιορτάζουν για 3 συνεχόμενες μέρες τη λήξη του Ραμαζανιού,που αραβικά ονομάζεται άιντ-αλ-φιτρ (= εορτή τέλους νηστείας) ή άιντ-αλ-σαγίρ (= Μικρή εορτή).

Να σημειώσουμε εδώ ότι κατά την διάρκεια της ημέρας πολλά  εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφέ είναι κλειστά και δεν σερβίρουν ούτε στους τουρίστες. 

Από ότι έμαθα, ακόμη και οι Χριστιανοί που ζουν σ αυτές τις χώρες σέβονται τους συντοπίτες τους και νηστεύουν και αυτοί και γενικά δεν τους προκαλούν τρώγοντας και πίνοντας δημόσια.

Οι συστάσεις του guide μας ήταν να είμαστε προσεκτικοί και να μην προκαλούμε και εμείς δημόσια (όχι φαγητό, νερό και τσιγάρο στον δρόμο) ακόμη να προσέχουμε  το ντύσιμό μας, να είναι σεμνό.
Συμβουλές τις οποίες ακολουθήσαμε όσο βέβαια μπορέσαμε, γιατί προσωπικά σέβομαι ανθρώπους και   θρησκείες, αφού θέλω να με σέβονται και αυτοί.

Ο ίδιος όσες ώρες ήταν μαζί μας δεν έφαγε τίποτα δεν ήπιε νερό, παρά τους 30-35 βαθμούς Κελσίου, παρ’ ότι σε ασθενείς και ταξιδιώτες το Κοράνι το επιτρέπει.
Μας είπε ότι μαθαίνουν να νηστεύουν  από την παιδική τους ηλικία και έτσι μπορούν να το ελέγχουν και δεν τους πειράζει η αποχή από όλα κατά την διάρκεια της ημέρας. Ανυπομονούσε να επιστρέψει σπίτι του, για να βρεθεί κοντά στους δικούς του την ώρα του φαγητού, ενώ όλη την ημέρα αγόραζε διάφορα καλούδια για το τραπέζι που για αυτούς είναι από ότι κατάλαβα μια καθημερινή γιορτή την περίοδο του Ραμαζανιού.




Πριν φάνε το γεύμα τους, ξεκινάνε με ένα ποτήρι νερό και χουρμάδες για να μην έχουν προβλήματα με το στομάχι τους. Επίσης σηκώνονται πριν την ανατολή το πρωί, πίνουν νερό και τρώνε (Σουχούρ) για να αντέξουν κατά την διάρκεια της ημέρας.


Την ώρα της παύσης της νηστείας ο Ιμάμης καλεί τους πιστούς σε προσευχή και αρχίζει το μεγάλο απογευματινό φαγοπότι (Ιφτάρ) που τα επιτρέπει όλα μέχρι την ανατολή που αρχίσει πάλι η νηστεία.

Βρεθήκαμε τις πρώτες μέρες της γιορτής στο Αμμάν και είχαμε την τύχη να δούμε τι τρώνε και πως το γιορτάζουν άλλα και να δοκιμάσουμε και ιδιαίτερες γεύσεις αφού μας πρόσφεραν ή μας κάλεσαν στα τραπέζια τους για να γιορτάσουμε μαζί τους. Οι δρόμοι και τα σπίτια ντύνονται με χρωματιστά φωτάκια, θυμίζουν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό στην χώρα μας και παντού βλέπεις την φωτισμένη ημισέληνο και ένα αστέρι, το ιερό  σύμβολο του Ισλάμ.


Ήταν μια ωραία εμπειρία σε μια light  αραβική χώρα όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε την Ιορδανία, με φιλόξενους κατοίκους που αγαπούν αρκετά τους 'Έλληνες.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου