Η ΙΟΡΔΑΝΙΑ είναι η χώρα που ήθελα από χρόνια να επισκεφτώ. Έτσι έφτασε η ώρα να πραγματοποιηθεί και αυτό το ταξίδι που είχε μια από τις πρώτες θέσεις στην bucket list μου, από τα πρώτα χρόνια που άρχισα να ταξιδεύω.
Πάνω κάτω ήξερα τι ήθελα να δω σε αυτήν την χώρα και έτσι ετοιμάστηκε το πρόγραμμα με την βοήθεια των φίλων μου, που θα με ακολουθούσαν και ενός τουριστικού γραφείου που ανέλαβε τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα μας, για να μην ψαχνόμαστε εκεί τελευταία στιγμή και πέφτουμε σε κακοτοπιές και ενδεχόμενα προβλήματα, σύμφωνα με αυτά που διάβαζα στο διαδίκτυο και ενδόμυχα φοβόμουν, δηλαδή αν έπρεπε 5 γυναίκες -φίλες να ταξιδέψουμε μόνες μας σε μια light αραβική χώρα.
Κλείστηκαν έγκαιρα αεροπορικά, ξενοδοχεία, ημερήσιο πρόγραμμα περιηγήσεων και περιπλανήσεων, αυτοκίνητο, οδηγός και ελληνόφωνος ξεναγός που θα μας παραλάμβανε την επόμενη της άφιξης μας στο Αμάν για να συνεχίσουμε στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας και να μάθουμε από αυτόν πληροφορίες για την ιστορία άλλα κυρίως για την σύγχρονη ζωή της χώρας .
Η πτήση με την Royal Jordan διήρκεσε περίπου 2 ώρες, από την Αθήνα μέχρι το Αμάν και από το παράθυρο του αεροπλάνου κατάλαβα ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη χώρα .
Μια χώρα που το 30% της επιφάνειας της κατοικείται ενώ το υπόλοιπο 70% είναι έρημος.
Μια χώρα που το 30% της επιφάνειας της κατοικείται ενώ το υπόλοιπο 70% είναι έρημος.
Ο ουρανός και η ατμόσφαιρα είχαν ένα ιδιαίτερο κιτρινωπό χρώμα αφού ο αέρας ήταν γεμάτος από την σκόνη και την άμμο της ερήμου. Η ζέστη την ώρα της άφιξης μας ήταν υποφερτή και δεν χρειάστηκε να φορέσουμε τα ανοιξιάτικα μπουφάν που φέραμε από την Ελλάδα.
Μετά από σύντομες διαδικασίες, με την βοήθεια του Ιορδανού αντιπροσώπου που μας περίμενε, πήραμε την πολυπόθητη βίζα, μπήκαν οι σφραγίδες σε χαρτιά και διαβατήρια, παραλάβαμε αποσκευές και πήγαμε προς το αυτοκίνητο, που μας περίμενε.
Από εδώ και πέρα ξεκίνησε το όνειρό μας στην Ιορδανία που τόσο καιρό συζητούσαμε και όλο αναβάλαμε.
Για την ιστορία της Ιορδανίας δεν θα γράψω πολλά, μπορείτε να την αναζητήσετε στο ίντερνετ και να βρείτε χίλιες δυο πληροφορίες ή ανοίξτε την εγκυκλοπαίδεια για να διαβάσετε, όπως συνηθίζει να λέει και η μαμά μου που ανήκει σε κάποια άλλη γενιά.
Θα σας ενημερώσω, όμως για τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας που πρέπει να δείτε αν θα πάτε για πρώτη φορά και κάποια tips για πιο άνετη διαμονή, γιατί θεωρώ ότι στην Ιορδανία πρέπει να πας και μια δεύτερη φορά. Ανακάλυψα πραγματικούς θησαυρούς που δυστυχώς δεν είχα υπόψιν μου για να τους προσθέσω σ αυτήν την περιήγηση μας, δεν πειράζει όμως, next time ..
Θα σας αναφέρω όσα είδα και με εντυπωσίασαν με την σειρά που εγώ τα κατέταξα ως must see και τα θεωρώ σαν top, ειδικά για έναν 'Έλληνα ταξιδιώτη !!!!
TI ΘΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ
Το καλύτερο για μένα και ίσως το πιο κουραστικό κομμάτι του ταξιδιού μας, ήταν η επίσκεψή μας στον Αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας. Βρίσκεται 240 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Αμμάν και 120 χλμ βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας, από την πόλη της Άκαμπα.
Σας αναφέρω τα χιλιόμετρα γιατί και οι δυο πόλεις έχουν αεροδρόμια άρα έχετε 2 επιλογές για να φτάσετε στην Ιορδανία και να την εξερευνήστε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας.
Στην Πέτρα μπορείτε να φτάσετε με την συγκοινωνία, με ταξί άλλα και να νοικιάστε ένα αυτοκίνητο όπως κάναμε εμείς και μάλιστα με οδηγό. Μπορείτε βέβαια να οδηγήσετε και εσείς, οι δρόμοι είναι σε γενικές γραμμές σε καλή κατάσταση ενώ γίνονται και καινούργιοι με κεφάλαια εξασφαλισμένα από τα Εμιράτα, δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση, βεβαία οι Ιορδανοί οδηγούν λίγο επικίνδυνα και πρέπει να προσέχετε ειδικά στις προσπεράσεις ή στα ζώα που εμφανίζονται στους δρόμους και η οδική σήμανση στους δρόμους είναι μια χαρά .
Η πόλη της Πέτρας κατοικήθηκε από τους Ναβαταίους τον 1ο αιώνα π.χ.,το αρχικό όνομα της παλιάς πόλης ήταν το "Raqeem" πουσ ημαίνει Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις. Ωστόσο, κατά την άφιξή τους οι Έλληνες μετονόμασαν την πόλη ''Πέτρα'', που σημαίνει σκληρός βράχος. Από εδώ πέρασαν και οι Ρωμαίοι μέχρι που ένας μεγάλος σεισμός το 363 μ.Χ. κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης. Η πόλη πέρασε μεγάλες στιγμές δόξας λόγω του εμπορίου που άνθησε στην περιοχή αφού ήταν δρόμος για τα καραβάνια και τους εμπόρους του ''δρόμου του μεταξιού και των μπαχαρικών'' που ένωναν την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αραβία με την Αίγυπτο, τη Συρία και τη Ρώμη, ενώ ήταν ήδη ξακουστή στον αρχαίο κόσμο για τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της.
Στην συνεχεία λόγω του σεισμού οδηγήθηκε σε πτώση και εγκατάλειψη, έμειναν μόνο οι βεδουίνοι της περιοχής, όταν το 1812 ανακαλύφτηκε ξανά από τον Ελβετό περιηγητή Γιόχαν Λούντβιχ Μπέργκχαρντ, ο οποίος ντύθηκε Άραβας και εισήλθε κρυφά στο χώρο με την βοήθεια ενός βεδουίνου.
Είναι μνημείο παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1985 και θεωρείται ένα από τα νέα 7 θαύματα του κόσμου, που ψηφίστηκαν το 2007.
Αφού φτάσετε στην είσοδο του visitor center, αγοράστε τα εισιτήρια, πάρτε έναν χάρτη με τα μονοπάτια και ξεκινήστε την εξερεύνηση του χώρου, ρίχνοντας πρώτα μια ματιά για να δείτε τις διαδρομές που θα ακολουθήσετε.
Επιλέξτε ένα άλογο, μια καμήλα ή μια άμαξα για την μεταφορά σας, αν δεν σας αρέσει να περπατάτε, άλλα σας το λέω ειλικρινά έτσι θα χάσετε την μαγεία του τοπίου.
Φορέστε άνετα παπούτσια πεζοπορίας, δροσερά ρούχα, καπέλο, βάλτε αντηλιακό, αφήστε τα βαριά αντικείμενα που κουβαλάτε συνήθως μαζί σας και πάρτε στο σακίδιο σας μόνο ένα μπουκάλι νερό, το κινητό και την φωτογραφική σας μηχανή και ξεκινήστε να διασχίσετε ότι πιο εντυπωσιακό σε σχηματισμούς και χρωματισμούς βράχων, έχετε δει μέχρι τώρα, το φαράγγι THE SIQ.
Περπατώντας στο bad al siq θα δείτε εντυπωσιακούς τάφους με επιγραφές γραμμένες και στα ελληνικά, θα δείτε το φράγμα THE DAM το οποίο το 1964 ανακαινίστηκε από την κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο που κατασκευάστηκε αρχικά από τους Nabataens. Αυτό το φράγμα χτίστηκε για να προστατεύσει την Πέτρα από πλημμύρες που έφθασαν κατά την εποχή των βροχών από τα βουνά και τους λόφους στην κοιλάδα και πλημμύριζαν τα πάντα.
Μετά από 600 μέτρα πεζοπορία θα φτάσετε στην είσοδο του ΤΗΕ SIQ, περπατήστε μέσα στο φαράγγι, δεν έχετε και άλλη επιλογή και κάντε αρκετές στάσεις, για να θαυμάσετε ότι δημιούργησε η φύση και ο άνθρωπος (βράχους με υπέροχα χρώματα και σχήματα, μνημεία, αγάλματα, τάφους, κρήνες, αρδευτικά έργα κ.α), φροντίστε να ξεκουράζεστε ανά τακτά διαστήματα. Το φαράγγι ήταν η μοναδική είσοδος για την Πέτρα έχει μήκος 1,2 χλμ, με πλάτος από 3 έως 12m και ύψος μέχρι 80 μέτρα.
Φτάνοντας προς την έξοδο, κλείστε τα μάτια σας , συνεχίστε το περπάτημα και μετρώντας μέχρι το 10, ανοίξτε τα πάλι και είμαι σίγουρη ότι θα φωνάξετε δυνατά ουαου!!!!!το θησαυροφυλάκιο !!!!!μετά από 2 περίπου χιλιόμετρα πεζοπορία, ναι είναι μπροστά σας!!!!
Το θέαμα του θησαυροφυλακίου -Al khanza σου κόβει την ανάσα. Ένα εντυπωσιακό κτίσμα σχεδόν 40 μέτρα ψηλό, με λαξευμένη την πρόσοψη του πάνω στον κόκκινο-ροζ βράχο από ψαμμίτη, διακοσμημένο με κορινθιακούς κίονες, αποτελεί σημείο θαυμασμού και δείγμα ότι και από εδώ πέρασαν Έλληνες και άφησαν την τέχνη και τον πολιτισμό τους.
Το όνομα του θησαυροφυλακίου δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική χρήση του κτηρίου, αφού στην πραγματικότητα, ήταν ο τάφος ενός Ναβαταίου βασιλιά, του Αρέτα Γ΄ ο οποίος ήταν φιλέλληνας και είχε καθιερώσει τα Ελληνικά ως γλώσσα της πόλης του.
Για να ξεκουραστείτε ,καθίστε στο καφέ που βρίσκεται στον χώρο, πιείτε ένα mint tea θαυμάστε το Al khanza, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι σας και σκεφτείτε πόσα μαγικά χέρια εργάστηκαν για αυτό το μοναδικό κτίσμα που καταφέρατε να δείτε και σεις από κοντά και πόσοι περπάτησαν μέχρι εδώ πριν από εσάς. Αν είστε πιο ευέλικτοι τύποι, ανεβείτε από το δύσβατο μονοπάτι που βρίσκεται στον χώρο, για να έχετε καλύτερη θέα από ψηλά, στο Θησαυροφυλάκιο .
Φυσικά δεν ήρθατε στην Πέτρα της Ιορδανίας για να δείτε μόνο το θησαυροφυλάκιο και να επιστρέψετε πίσω!!!!! Σηκωθείτε έχουμε συνέχεια θα περπατήσουμε την οδό των προσόψεων THE STEET OF FACADES, που βρίσκεται μετά το the siq.
Εκεί καταλαβαίνεις ότι το φαράγγι ανοίγει και βρίσκεσαι να περπατάς σε ένα μεγάλο πλάτωμα όπου δεξιά και αριστερά υπάρχουν ψηλοί βράχοι. Επάνω τους είναι λαξευμένοι τάφοι επιφανών Ναβαταίων.
Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το ρωμαϊκό θέατρο THE THEATER χτισμένο στην πλάγια του βουνού που στην κορυφή του, βρίσκεται το θυσιαστήριο. Το θέατρο μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 4000 θεατές. Στο High Place of Sacrifice δηλαδή το θυσιαστήριο που βρίσκεται ψηλά στο βουνό, μπορείτε να ανεβείτε μέσω ενός απότομου μονοπατιού παίρνοντας μαζί σας έναν τοπικό οδηγό - βεδουίνο προκείμενου να σας οδηγήσει μέχρι εκεί με ασφάλεια αφού πρώτα έχετε παζαρέψει την τιμή για τις υπηρεσίες του. Συνήθως ζητάνε αρκετά αλλά ρίξτε την τιμή τους στα μισά. Η ανάβαση είναι δύσκολη διαρκεί τουλάχιστον 3-4ώρες, είναι περίπου 3 χλμ και από εκεί μπορείτε να δείτε τον χώρο της Θυσίας. Είναι το καλύτερα διατηρημένο θυσιαστήριο σε σχέση με άλλα που έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους. Από εκεί επάνω θα έχετε την ευκαιρία να δείτε όλη περιοχή .
Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το ρωμαϊκό θέατρο THE THEATER χτισμένο στην πλάγια του βουνού που στην κορυφή του, βρίσκεται το θυσιαστήριο. Το θέατρο μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 4000 θεατές. Στο High Place of Sacrifice δηλαδή το θυσιαστήριο που βρίσκεται ψηλά στο βουνό, μπορείτε να ανεβείτε μέσω ενός απότομου μονοπατιού παίρνοντας μαζί σας έναν τοπικό οδηγό - βεδουίνο προκείμενου να σας οδηγήσει μέχρι εκεί με ασφάλεια αφού πρώτα έχετε παζαρέψει την τιμή για τις υπηρεσίες του. Συνήθως ζητάνε αρκετά αλλά ρίξτε την τιμή τους στα μισά. Η ανάβαση είναι δύσκολη διαρκεί τουλάχιστον 3-4ώρες, είναι περίπου 3 χλμ και από εκεί μπορείτε να δείτε τον χώρο της Θυσίας. Είναι το καλύτερα διατηρημένο θυσιαστήριο σε σχέση με άλλα που έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους. Από εκεί επάνω θα έχετε την ευκαιρία να δείτε όλη περιοχή .
Περπατώντας στον δρόμο, που κάποτε ήταν ο εμπορικός δρόμος της πόλης θα έχετε την ευκαιρία να δείτε άλλα και να πλησιάσετε κοντά, άλλες φορές από μονοπάτια και άλλες ανεβαίνοντας σκαλιά, τους βασιλικούς τάφους The Royal Tombs, The Numphaeum, την εκκλησία, θα διανύσετε τον δρόμο με τις κολόνες Τhe Colonnaded street, θα ανεβείτε από τα σκαλιά στο great Temple, θα συνεχίσετε στο ναό Qasr al-bint και θα φτάσετε στο σημείο που θα σας οδηγήσει στο Μοναστήρι - Αd-Deir.
Η ανάβαση για το Μοναστήρι προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση, αφού πρέπει να ανεβείτε 800 σκαλιά και να τα κατεβείτε στην επιστροφή, μια απόσταση 2,5 χιλιόμετρων συνολικά και θα χρειαστείτε 2-3 ώρες.
Άλλη επιλογή είναι να ανεβείτε με ένα γάιδαρο, επιλογή που δεν συμφωνώ γιατί λυπάμαι τα καημένα τα τετράποδα .
Αν θεωρείτε ότι δεν το έχετε, υπάρχει ένα κατάστημα όπου μπορείτε να καθίσετε να τσιμπήσετε κάτι ή να πιείτε μια δροσερή λεμονάδα και να περιμένετε τους πιο τολμηρούς.
Προσωπικά προσπάθησα να ανέβω, αλλά λόγω ενός προβλήματος υγείας που με ταλαιπωρεί από ένα κρύωμα των χειμερινών μου διακοπών, στα 150 σκαλιά έκλεισε η ανάσα, ξεκουράστηκα λίγο, πήρα πληροφορίες από αυτούς που κατεβαίναν κατάκοποι και προτίμησα να πάρω τον δρόμο της επιστροφής. Θύμωσα πολύ με τον εαυτό μου, αλλά δεν με έπαιρνε να το ρισκάρω, ήμασταν στις πρώτες μέρες του ταξιδιού μας. Απόλαυσα όμως μια καταπληκτική λεμονάδα περιμένοντας τους υπόλοιπους.
Το Μοναστήρι -Αd-Deir είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Πέτρας, με πλάτος 47 μ. Και ύψος 48,3 μ. και μοιάζει με την αρχιτεκτονική του θησαυροφυλακίου, χρονολογείται στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Χρησιμοποιήθηκε ως χριστιανικό παρεκκλήσι και στο πίσω τοίχωμα λαξεύτηκαν σταυροί με το όνομα "Μοναστήρι" (Dayr στα αραβικά) από όπου πήρε και το όνομα του.
Αν δεν θέλετε να κάνετε και άλλα μονοπάτια πάρτε τον ίδιο δρόμο για την επιστροφής σας προς την έξοδο, ακολουθώντας την ίδια πορεία. Μετρήσαμε μαζί με την ανάβαση στο Μοναστήρι περίπου 12,5 χλμ πεζοπορίας.
Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την βραδινή παράσταση petra by night, μπροστά στον χώρο του Θησαυροφυλακίου με τα φαναράκια και την μουσική, φροντίστε να ενημερωθείτε για τις μέρες των παραστάσεων, αφού δεν είναι καθημερινές.
Κατά την έξοδο σας από τον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Νέο Μουσείο της Πέτρας, το οποίο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2019.
Ένα minimal κτήριο που εναρμονίζεται με το περιβάλλον της wadi mussa. Η ανέγερση του μουσείου χρηματοδοτήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση και αρχιτέκτονας του είναι ο Yamashita Sekkei.
Το εσωτερικό του μουσείο καταλαμβάνει 2.000 τ.μ. και διαθέτει αίθουσες εκθέσεων, οπτικοακουστικές οθόνες με την ιστορία της Πέτρας καθώς και πολλά εκθέματα από τους χώρους των ανασκαφών. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να δείτε τα εκθέματα και τα videos.
Λίγα tipakia και πληροφορίες ακόμη
Θεωρώ ότι την ΠΕΤΡΑ πρέπει να την δείτε στις πρώτες μέρες του ταξιδιού σας και εφόσον είσαστε ακόμη ξεκούραστοι. Επιλέξτε να μείνετε 2 μέρες στην περιοχή και να την επισκεφτείτε τουλάχιστον 2 φορές. Επί πλέον ξεχάστε τον πρωινό ύπνο και το χουζούρι στο ξενοδοχείο και φροντίστε να είσαστε εκεί πολύ νωρίς πριν αρχίσουν να έρχονται οι ορδές τουριστών από όλο τον κόσμο. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να την δείτε, να την ακούσετε και να την φωτογραφήσετε καλύτερα.
Μην τρώτε τον χρόνο σας στα ψώνια, στους υπαίθριους πωλητές και στα παζάρια, τέτοια σουβενίρ θα βρείτε παντού στην Ιορδανία και ίσως και σε πιο οικονομικές τιμές.
Μην πιάνεται κουβέντα με τους βεδουίνους που έχουν τα αλόγα και τις καμήλες αν δεν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, πείτε απλά όχι ευχαριστώ στις προτάσεις τους και συνεχίστε την περιήγησή σας. Αν πάλι θέλετε να ανεβείτε σε άλογο ή καμήλα κάντε παζάρια και εξασφαλίστε ότι δεν θα σας ζητήσουν περισσότερα μετά.
Μην πιάνεται κουβέντα με τους βεδουίνους που έχουν τα αλόγα και τις καμήλες αν δεν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, πείτε απλά όχι ευχαριστώ στις προτάσεις τους και συνεχίστε την περιήγησή σας. Αν πάλι θέλετε να ανεβείτε σε άλογο ή καμήλα κάντε παζάρια και εξασφαλίστε ότι δεν θα σας ζητήσουν περισσότερα μετά.
Παζαρέψτε με τους βεδουίνους - οδηγούς (θα βρείτε πολλούς στο χώρο μπροστά από το θησαυροφυλάκιο) την τιμή για να σας οδηγήσουν από τα μονοπάτια στα αξιοθέατα που βρίσκονται σε πιο ψηλά και δύσβατα σημεία και εξασφαλίστε την επιστροφή σας έγκαιρα, πριν νυχτώσει. Δεν είναι ότι καλύτερο να κατεβαίνεις από απότομα μονοπάτια, βράδυ.
Επίσης σαν γυναίκες δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερο πρόβλημα, να κινηθούμε στο χώρο μόνες, ακολουθώντας όμως τις συμβουλές του guide μας. Η εντύπωσή μου ήταν ότι ήμουν σε γενικές γραμμές ασφαλής, εκτός από μια φορά που με μάλωσαν κάποιοι βεδουίνοι επειδή τους φωτογράφησα, έκανα ότι δεν κατάλαβα και έφυγα, καλό είναι να τους ρωτάτε πριν σηκώσετε τον φακό.
Επίσης σαν γυναίκες δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερο πρόβλημα, να κινηθούμε στο χώρο μόνες, ακολουθώντας όμως τις συμβουλές του guide μας. Η εντύπωσή μου ήταν ότι ήμουν σε γενικές γραμμές ασφαλής, εκτός από μια φορά που με μάλωσαν κάποιοι βεδουίνοι επειδή τους φωτογράφησα, έκανα ότι δεν κατάλαβα και έφυγα, καλό είναι να τους ρωτάτε πριν σηκώσετε τον φακό.
Οι βεδουίνοι που συναντήσαμε είναι κάτοικοι της περιοχής και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έμεναν στον αρχαιολογικό χώρο μέχρι το 1981, τότε η βασίλισσα Νουρ, η 4η σύζυγος του πρώην βασιλιά της Ιορδανίας Χουσειν τους έκτισε ένα χωριό πολύ κοντά και εγκαταστάθηκαν εκεί. Κράτησαν όμως τα δικαιώματα για την τουριστική εκμετάλλευση του χώρου. Υπαίθρια καταστήματα, περιπλανώμενοι πωλητές καρτ ποστάλ και σουβενίρ, οδηγοί για τα μονοπάτια, ιδιόκτητες των ζώων για τις μεταφορές των τουριστών είναι όλοι τους βεδουίνοι.
Για την είσοδο σας στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας θα πληρώσετε 50 jd .
Όσοι έχετε μπει στην χώρα από το Αμμάν έχετε ήδη αγοράσει το Jordan pass το οποίο στοιχίζει 70-80 jd και περιλαμβάνει εκτός από την visa και την είσοδο σας στον χώρο της Πέτρας καθώς και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Περισσότερα θα βρείτε εδώ https://www.jordanpass.jo/Contents/Prices.aspx
Για την είσοδο σας στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας θα πληρώσετε 50 jd .
Όσοι έχετε μπει στην χώρα από το Αμμάν έχετε ήδη αγοράσει το Jordan pass το οποίο στοιχίζει 70-80 jd και περιλαμβάνει εκτός από την visa και την είσοδο σας στον χώρο της Πέτρας καθώς και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Περισσότερα θα βρείτε εδώ
Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέτρας είναι τεράστιος και δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη ένα μεγάλο τμήμα του. Εκτός από αυτά που θα δείτε στην επιφάνειά της, υπάρχουν και πολλά υπόγεια κτήρια, τάφοι, αντικείμενα κ.α. Ήδη υπάρχουν αρχαιολογικές ανασκαφές σε εξέλιξη, με συνεργεία από όλο τον κόσμο και περιμένουμε με αγωνία τα νέα αρχαιολογικά τους ευρήματα.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας θα βρείτε σημεία με free wi-fi, τουαλέτες, χώρους για καφέ, φαγητό και ξεκούραση ακόμη και σταθμό πρώτων βοηθειών.
Μην σας πιάσει ο πανικός ότι δεν θα καταφέρετε να κάνετε όλη την διαδρομή, συμπεριλαμβανομένης και της ανάβασης στο Μοναστήρι. Εμείς κάναμε τις πιο safe διαδρομές και μαζί με τον χρόνο που ξεκουραστήκαμε, υπολογίζω ότι μείναμε περίπου 5,30 ώρες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.
Οι πιο δύσκολες ώρες ήταν αυτές της επιστροφής λόγω της κούρασης και κυρίως της υπερβολικής ζέστης αφού είχε ήδη μεσημεριάσει. Ευτυχώς μπήκαμε νωρίς το πρωί.
Αν κάποιος θέλει κάτι πάρα πολύ και δεν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν του το επιτρέπουν, μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Λίγη παραπάνω θέληση και προσπάθεια και μετά θα μπορείτε να λέτε ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ !!!ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ!!!ΠΕΡΠΑΤΗΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ!!!
Για να διώξετε την κούραση, σας προτείνω τελειώνοντας την περιήγησή στο χώρο να επιστρέψετε στο χωριό σ ένα δροσερό εστιατόριο, όπως κάναμε και εμείς και αφού πιείτε αρκετό νερό, να πιείτε μια λεμονάδα με δυόσμο ή ένα χυμό τζαουάφα (guava). Θα σας δροσίσουν και θα σας ξεκουράσουν. Εμείς κανονίσαμε να φάμε στο εστιατόριο ένα παραδοσιακό φαγητό, που παραγγείλαμε από την προηγούμενη ημέρα, μια MAKLOUBA δηλαδή αναποδογυρισμένο, ένα φαγητό με ρύζι, κοτόπουλο, μπαχάρια, ντομάτες, μελιτζάνες, κουνουπίδι και άλλα λαχανικά μαγειρεμένο με τη συνταγή της μαμάς όπως λέγετε και το μαγαζί My mom's recipe, σε μια κατσαρόλα που αφού μαγειρευτεί την φέρνουν τούμπα μπροστά σου και σερβίρουν.
Ήταν απλά υπέροχο, το συνοδεύσαμε με πολλές δροσερές σαλάτες που μας έφεραν να δοκιμάσουμε και άλλες που είχαν σαν βάση την μελιτζάνα και τα ρεβίθια (χούμους κλπ). Ήπιαμε και μια μπύρα χωρίς αλκοόλ, γιατί όπως γνωρίζεται βρισκόμαστε σε μια μουσουλμανική χώρα που το αλκοόλ δεν επιτρέπεται αν και σε κάποια καταστήματα σερβίρουν. Επίσης απαγορεύεται το χοιρινό ενώ τρώνε το αρνί, το μοσχάρι και το κοτόπουλο.
Δεν ξέρω αν πεινούσαμε πάντως φάγαμε ένα υπέροχο ντόπιο φαγητό.
Ήταν απλά υπέροχο, το συνοδεύσαμε με πολλές δροσερές σαλάτες που μας έφεραν να δοκιμάσουμε και άλλες που είχαν σαν βάση την μελιτζάνα και τα ρεβίθια (χούμους κλπ). Ήπιαμε και μια μπύρα χωρίς αλκοόλ, γιατί όπως γνωρίζεται βρισκόμαστε σε μια μουσουλμανική χώρα που το αλκοόλ δεν επιτρέπεται αν και σε κάποια καταστήματα σερβίρουν. Επίσης απαγορεύεται το χοιρινό ενώ τρώνε το αρνί, το μοσχάρι και το κοτόπουλο.
Δεν ξέρω αν πεινούσαμε πάντως φάγαμε ένα υπέροχο ντόπιο φαγητό.
Πριν εγκαταλείψουμε οριστικά την Wadi Mussa και την "ρόδινη πόλη της ερήμου" την Πέτρα περάσαμε και από την Μικρή Πέτρα, "Siq al-Barid" που σημαίνει το κρύο φαράγγι.
Με χωριστή είσοδο από αυτή της Πέτρας, προχωρήσαμε μέσα σε ένα φαράγγι μήκους 480 μέτρων. Ψηλοί βράχοι υψώνονταν τριγύρω μας, ενώ η περιοχή σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ήταν προάστιο της Πέτρας, με πολλά λαξευμένα κτίρια στους βράχους που τα χρησιμοποιούσαν σαν χάνια για να ξεκουράζονται οι έμποροι και τα ζώα τους καθώς και για να φυλάνε το βράδυ τα εμπορεύματά τους. Η μικρή Πέτρα μετά την πτώση της Πέτρας έμεινε κενή και χρησιμοποιείτο μόνο από τους νομάδες Βεδουίνους.
Η Μικρή Πέτρα ανασκάφηκε τον 20ο αιώνα από τους Diana Kirkbride και Brian Byrd .
Πολλά από τα λαξευμένα κτίρια είναι επισκέψιμα, όχι όμως πολύ καθαρά για να μείνεις ώρα και να τα παρατηρήσεις. Σημαντικό αυτό που ανεβαίνεις κάμποσα σκαλιά για να δεις μια ελληνιστική τοιχογραφία που ανακαλύφτηκε το 2010, αρκετά μεγάλου μεγέθους και απεικονίζει σταφύλια και αμπελόφυλλα, πιθανώς η τοιχογραφία είναι αφιερωμένη στον θεό Διόνυσο.
Με χωριστή είσοδο από αυτή της Πέτρας, προχωρήσαμε μέσα σε ένα φαράγγι μήκους 480 μέτρων. Ψηλοί βράχοι υψώνονταν τριγύρω μας, ενώ η περιοχή σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ήταν προάστιο της Πέτρας, με πολλά λαξευμένα κτίρια στους βράχους που τα χρησιμοποιούσαν σαν χάνια για να ξεκουράζονται οι έμποροι και τα ζώα τους καθώς και για να φυλάνε το βράδυ τα εμπορεύματά τους. Η μικρή Πέτρα μετά την πτώση της Πέτρας έμεινε κενή και χρησιμοποιείτο μόνο από τους νομάδες Βεδουίνους.
Η Μικρή Πέτρα ανασκάφηκε τον 20ο αιώνα από τους Diana Kirkbride και Brian Byrd .
Πολλά από τα λαξευμένα κτίρια είναι επισκέψιμα, όχι όμως πολύ καθαρά για να μείνεις ώρα και να τα παρατηρήσεις. Σημαντικό αυτό που ανεβαίνεις κάμποσα σκαλιά για να δεις μια ελληνιστική τοιχογραφία που ανακαλύφτηκε το 2010, αρκετά μεγάλου μεγέθους και απεικονίζει σταφύλια και αμπελόφυλλα, πιθανώς η τοιχογραφία είναι αφιερωμένη στον θεό Διόνυσο.
Η μικρή Πέτρα αποτελεί επίσης Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO .
Στο βάθος του φαραγγιού έχει ένα μαγαζάκι με σουβενίρ και από εκεί ξεκινάει μια σκάλα που σε οδηγεί αρκετά ψηλά, αν την ανέβεις θα έχεις μια υπέροχη θέα στην περιοχή.
Ωραία και η επίσκεψη μας στην μικρή Πέτρα, είμαστε ενθουσιασμένες παρά την σωματική κούραση με όσα είδαμε και ζήσαμε σήμερα, ώρα όμως να πάρουμε τον δρόμο για το δεύτερο κατά την γνώμη μου Top σημείο του ταξιδιού μας την έρημο Wadi rum. Πάμε λοιπόν να προλάβουμε το ηλιοβασίλεμα στην έρημο και να διανυκτερεύσουμε κάτω από τα άστρα με στρώμα την κόκκινη άμμο της απόψε .....
Εδώ θα σας δώσω και τα στοιχεία του guide μας Saleem Sbitani ο οποίος με τις γνώσεις του για την ιστορία και την περιοχή, έκανε την περιήγησή μας πιο ευχάριστη, ραμμένη και κομμένη στα μέτρα και στους ρυθμούς μας. Ήταν πολύτιμη η βοήθειά του, όπως επίσης και η μεταξύ μας συνεννόηση αφού ήμασταν ένα 5μελες ευέλικτο γκρουπάκι με όρεξη να δούμε όσο περισσότερα μπορούμε.
Ο guide μας, Saleem Sbitani είναι ένας ακούραστος, χαμογελαστός άνθρωπος, με όρεξη να μας δείξει και να μας δώσει πληροφορίες για την χώρα του, για την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και την σύγχρονη ζωή σ αυτήν. Μιλάει πολύ καλά Ελληνικά, σπούδασε στην Ελλάδα τουριστικά επαγγέλματα και είναι ενημερωμένος για όλα. Αν σκέφτεστε να πάτε στην Ιορδανία και χρειαστείτε και εσείς ξεναγό, στείλτε του ένα μνμ στο fb ή στο whats up τηλέφωνό του , +962-7-95987445 και θα επικοινωνήσει μαζί σας και φυσικά μην ξεχάσετε να του δώσετε τα χαιρετίσματά μας.
ΠΡΑΒΟ ΜΑΙΡΟΥΛΑ ΤΕΛΕΙΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΑΒΟ ΦΙΛΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ !!!!!αφιερωμένο σ όλους όσους αγάπησαν την Πέτρα !
ΔιαγραφήΕκπληκτική ανάρτηση Μαρία μου!! Τελευταία βλέπω πως πολλοί Bloggers ταξίδεψαν στην Πέτρα και με έχουν ξεσηκώσει. Γενικά ως ταξίδι πόσες μέρες ει αι καλό να βρεθει κάνεις στην Ιορδανία; Και σε τι πόσα κυμαίνεται; πήγατε μόνοι ή με τουριστικό γραφείο; περιμένω και τις επόμενες αναρτήσεις σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΤΕΡΙΝΑ
Ευχαριστώ!θα σας τα γράψω όλα Κατερίνα μου,λίγη υπομονή!
ΔιαγραφήΥπέροχες οι φωτογραφίες που έβγαλες πρέπει να ναι πολύ όμορφο αυτό το μέρος
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Νατάσσα μου!Είναι μια υπέροχη χώρα που αξίζει μια επίσκεψη για να την γνωρίσει κάποιος.
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή