ΚΟΥ ΤΣΙ ΣΤΑ ΤΟΥΝΕΛ ΤΩΝ ΒΙΕΤΚΟΝΓΚ


Σήμερα κατευθυνόμαστε 70 χλμ βορειοδυτικά της Σαϊγκόν, προς τα τούνελ του Κου Τσι που βρίσκονται κοντά στο χωριό Ben Dinh, θα έχουμε την τύχη να δούμε από κοντά ένα τμήμα τους, από το υπόγειο δίκτυο αρχικού μήκους 200 χιλιόμετρων, σήμερα σώζονται τα 120 χλμ. Τα τούνελ βρίσκονται στο Κεντρικό και Νότιο Βιετνάμ κυρίως όμως κοντά στην Σαϊγκόν και χρησιμοποιήθηκαν από τους Βιετκόνγκ για να επιτίθενται στους Αμερικανούς κατά την διάρκεια του πόλεμου μεταξύ Αμερικανών και Βιετναμέζων ( 1954 -1975).



Οι σήραγγες, λειτούργησαν τα χρόνια του πολέμου σαν κοιτώνες, μαγειρεία, αποθήκες όπλων και τροφίμων, ως νοσοκομεία και χειρουργεία αλλά κυρίως ως κρύπτες και διάδρομοι δράσης των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του εχθρού και απόδρασής τους στα δύσκολα!

Χάρη στα τούνελ οι Βιετναμέζοι κατάφερναν να χτυπάνε τους Αμερικάνους από τα πλάγια και από πίσω όταν οι Αμερικάνοι έκαναν επιθέσεις.



Οι σήραγγες βρίσκονται μέσα στην ζούγκλα και μαζί με τις περίτεχνες παγίδες οι Βιετκόνγκ έδωσαν μεγάλα χτυπήματα στους Αμερικάνους. Οι Βιετναμέζοι κινούνταν ακριβώς κάτω από τα πόδια και τα βαριά οχήματα μάχης,των Αμερικανών, ενώ έμεναν στα τούνελ ακόμη και βδομάδες έχοντας εφόδια για την διαμονή τους και ειδικά συστήματα εξαερισμού, μας έδειξαν κάποια πάνω σε βράχια που έμοιαζαν με μυρμηγκοφωλιές για να μην τα καταλαβαίνει ο εχθρός.



Οι Αμερικάνοι, πέρασε καιρός μέχρι να κατανοήσουν τις δράσεις των Βιετκόνγκ μέσω των τούνελs.



Όλη τους η ζωή, ήταν κάτω από την επιφάνεια της γης  παιδιά ,γυναίκες και άνδρες κρύβονταν στα καλά σκαμμένα και θεμελιωμένα τούνελ που έφτιαχναν οι ίδιοι με μοναδικό εργαλείο τα χέρια τους, για να γλυτώσουν από τις σφαίρες και τις βόμβες ναπάλμ που έπεφταν πάνω από τα κεφάλια τους και έκαιγαν τα πάντα προκειμένου οι Αμερικάνοι να αφανίσουν την αφιλόξενη ζούγκλα, τα χωριά και τον πληθυσμό που τους ταλαιπώρησαν τόσο .






Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να δούμε από κοντά τα τούνελ άλλα και να τα περπατήσουμε και να αισθανθούμε έστω και για λίγο πως ζούσαν. Οι σήραγγες είναι σκαμμένες μέχρι και 8 μέτρα κάτω από το έδαφος, είναι στενές γιαυτό αν πάσχετε από κλειστοφοβία, έχετε μερικά κιλά και ύψος παραπάνω ή έχετε πρόβλημα με την μέση και τα γόνατα, καλό είναι να μην το επιχειρήσετε. Μπορεί να χρειαστεί να σκύψετε σε κάποια σημεία ή να γονατίσετε και να μπουσουλήσετε, για να φτάσετε στην έξοδο. Το τούνελ που επισκεφτήκαμε, στα πρώτα 20 μέτρα υπάρχει η πρώτη έξοδος, αυτοί που έχουν καλή φυσική κατάσταση μπορούν να διανύσουν μέχρι και 100 μέτρα για να δουν τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο τούνελ, όπως ζούσαν οι μικρόσωμοι και αδύνατοι Βιετκόνγκ.



Προσωπικά δεν τα κατάφερα, γιατί το πρόβλημα με την μέση μου, δεν μου επέτρεψε να ρισκάρω μέχρι το τέλος, αφού κατέβηκα τελευταία για να δοκιμάσω αν μπορώ και στα πρώτα κιόλας βήματα κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να βγάλω ούτε τα πρώτα 20 μέτρα. Επέστρεψα πίσω γιατί το δικό μου ταξίδι ήθελα να έχει συνέχεια ......



Περπατώντας στην ζούγκλα, μέσα από ειδικά διαμορφωμένα, στις μέρες μας μονοπάτια, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τις παγίδες που έστηναν οι Βιετκόνγκ, στους ανυποψίαστους σε τέτοιες συνθήκες Αμερικάνους, ομοιώματα με τις φορεσιές των Βιετκόνγκ, άρματα άλλα και τα περίφημα πέδιλα από καουτσούκ, που τα έφτιαχναν από τις ρόδες αυτοκίνητων, τα φυτά και τα χόρτα με τα οποία τρέφονταν για να επιβιώσουν, κάποια έμοιαζαν με μεγάλες πατάτες και φυσικά βασικό στην διατροφή τους ήταν το ρύζι.





Εδώ θα έχετε και την ευκαιρία να δείτε και τις δυνατότητες σας στην σκοποβολή!!!!
Υπάρχει ειδικός όπου μπορείτε να αγοράσετε σφαίρες και να ρίξετε με όπλα σε στόχους.



Τους κάλυκες μπορείτε να τους πάρετε, πάρα τις οδηγίες αλλά να ξέρετε ότι στο αεροδρόμιο θα σας τους κρατήσουν και ας είναι χρησιμοποιημένοι. Η παρέα προσπάθησε να περάσει μερικούς, κρύβοντας τους σε διάφορα σημεία στις αποσκευές μας αλλά μάταιος κόπος τους βρήκαν όλους!!!Είναι καλά εκπαιδευμένοι σε τέτοια!

Εγώ σαν πιο έξυπνη, τους είπα ότι έχω έναν κάλυκα στην τσέπη μου, τον έβγαλα και τον έδειξα ότι είναι άδειος, πριν περάσω τον έλεγχο τους είπα ότι τον θέλω σαν αναμνηστικό, τους χαμογέλασα κιόλας άλλα τίποτα χαμογέλασαν και αυτοί και μου τον πήραν !!!!



Εδώ λοιπόν στο Κου Τσι, από αυτά τα τούνελ, επιχειρούσαν οι Βιετκόνγκ εναντίον των Αμερικανών και εμείς σήμερα πήραμε μια καλή γεύση από την ζέστη και την υγρασία της ζούγκλας άλλα και τι συνέβαινε κατά την διάρκεια του πόλεμου.

Πολλές φορές χρησιμοποίησα την λέξη Βιετκόνγκ, πρέπει να σας πω ότι η λέξη Vietcong ή VC προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Vietnamese Communist, δηλαδή Βιετναμέζοι Κομμουνιστές, άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πόλεμος αυτός είχε σκοπό την κατάληψη του νότιου Βιετνάμ από τους βόρειους Βιετναμέζους (κομουνιστές) και οι Αμερικάνοι ήρθαν εδώ για βοήθεια στους Νότιους που είχαν την δικιά τους κυβέρνηση, ξοδεύοντας πολλά εκατομμύρια δολάρια σε πολεμικό εξοπλισμό, έχοντας χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες και στο τέλος του πολέμου μια μεγάλη ήττα .

Όταν πηγαίνω σε τέτοια μέρη πάντα κάνω την ίδια ευχή! Να μην δουν τα μάτια μας, τέτοιες καταστάσεις στις μέρες μας......

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου