ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΟ Μουσείο Βόλου

Πολλές φορές στις αποδράσεις μας στην επαρχία ανακαλύπτουμε μικρά διαμάντια, ένα τέτοιο ανακαλύψαμε στην τελευταία μας περιήγηση στην πόλη του Βόλου.
Σας μιλάω για το Εντομολογικό Μουσείο του Βόλου, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ίσως ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων .




Το Μουσείο  στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο, στην οδό Ζάχου 98 και Σικελιανού και αποτελεί μια προσωπική προσπάθεια του κυρίου Αθανάσιου Κουτρούμπα. Ξεκίνησε σαν χόμπι από τα μαθητικά χρόνια του ιδρυτή, ο όποιος έκανε το 1958 τεκμηριωμένες συλλήψεις νυχτόβιων λεπιδόπτερων, ενώ στην συνέχεια το 1964 με την εισαγωγή  του, στην Γεωπονική Σχολή μπήκαν οι βάσεις για επιστημονική καταγραφή, κατάταξη και μελέτη των εκθεμάτων του μουσείου.
 Ο Dr Κουτρούμπας, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του και  με την εξειδίκευση του στην φυσιολογία κατόρθωσε κατά τα έτη 1974-1978 να κάνει μια συστηματική κατάταξη των εντόμων .



Το μουσείο είναι ανοιχτό στο κοινό από το 1987 και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Πολλοί  εντομολόγοι το επισκέπτονται για ενημέρωση και προσδιορισμό των ειδών.







Το μουσείο διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα είδη και περιλαμβάνει περίπου 100.000 έντομα διαφορετικών τάξεων. Η πλειοψηφία των εντόμων που εκτίθενται στο μουσείο είναι πεταλούδες (λεπιδόπτερα) που ανήκουν σε περισσότερα από 40.000 είδη, υποείδη και φυλές. Όλα τα εκθέματα του μουσείου είναι ταξινομημένα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες της Συστηματικής Εντομολογίας. Τα εκθέματα προέρχονται από όλες τις ηπείρους και έχουν συγκεντρωθεί από τον Δρ. Αθανάσιο Κουτρούμπα κατά τη διάρκεια επιστημονικών εξορμήσεων που έχει ο ίδιος πραγματοποιήσει.
Ανάμεσα στα εκθέματα θα δείτε και τη Thysania Agrippina, τη μεγαλύτερη πεταλούδα του κόσμου (με άνοιγμα φτερών 40 εκατοστά) η οποία απαντάται μόνο στη Νότιο Αμερική. 


Μια ιδιωτική πρωτοβουλία, που το πάθος και η αγάπη του ιδρυτή της για αυτό που κάνει σας περιμένει να γνωρίσετε από κοντά, τον κόσμο των εντόμων . Μην παραλείψετε όταν βρεθείτε και εσείς στον Βόλο να επισκεφτείτε το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου, θα σας ξεναγήσει σ΄αυτό, ο ίδιος ο Dr Αθανάσιος Κουτρούμπας, πρέπει όμως να έχετε κλείσει ένα τηλεφωνικό ραντεβού ή μια on line επικοινωνία για να σας περιμένει. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

Εντομολογικό Μουσείο Βόλου 
Αρ. Ζάχου 98 & Σικελιανού
 Τηλ. Επικοινωνίας+302421048556 +306945296129 +306945959840
info@entomologikomouseio.gr

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου