ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ και ΕΝΑΣ ΚΟΡΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ



Πριν χρόνια βρέθηκα στο Παρίσι για λίγες ημέρες, αλλά τα φέρε έτσι η κατάσταση να "ξεμείνω" εκεί μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

google photo
google photo

Έτσι είχα την ευκαιρία να ζήσω το κλίμα των εορτών στο Παρίσι και θα ομολογήσω ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα μου μείνουν αξέχαστα για πολλούς λόγους. Στολισμένες εορταστικές βιτρίνες, δρόμοι με ιδιαίτερους στολισμούς και φωτισμούς, εορταστικές εκδηλώσεις παντού, μουσική, συναυλίες και θεατρικές παρατάσεις σε αίθουσες, δρόμους και πλατείες. Οι κάτοικοι χαλαροί κάναν τα ψώνια τους για την ανταλλαγή δώρων με φίλους και συγγενείς ενώ άλλοι ψώνιζαν από τις αγορές τρόφιμα και ποτά για το εορταστικό τραπέζι. Διέκρινα γενικά μια χαλαρότητα, σ όλα αυτά μια κατάσταση χαράς και τελείως διαφορετικές συνήθειες από αυτές που είχα συνηθίσει μέχρι τότε στην πατρίδα μου.

Στο τραπέζι των Γάλλων φίλων μου λοιπόν, που βρέθηκα καλεσμένη την παραμονή των Χριστουγέννων, στο ρεβεγιόν " Reveillon" κυριαρχούσαν τα θαλασσινά, τα στρείδια, τα όστρακα, ο αστακός, ο καπνιστός σολομός, το φουα γκρα, η ψητή χήνα αλλά και η γεμιστή γαλοπούλα!! Ευτυχώς, υπήρχε η γαλοπούλα γιατί τα υπόλοιπα δεν ήταν του γούστου μου τότε...

Φυσικά υπήρχε καλό γαλλικό λευκό κρασί και άφθονη σαμπάνια.


Το επιδόρπιο ήταν ένας υπέροχος Κορμός των Χριστουγέννων, Buche de Noel όπως λέγεται στα γαλλικά. Πρόκειται για παντεσπάνι στο οποίο έχουν στρώσει κρέμα βουτύρου, έχουν ραντίσει με καφέ, σοκολάτα, Grand Marnier και στην συνέχεια έχουν τυλίξει έτσι ώστε να πάρει το σχήμα ενός ρολού. Στο ρολό εξωτερικά βάζουν μια στρώση σοκολατένια κρέμα βουτύρου και διακοσμούν έτσι ώστε να μοιάζει με κορμό δένδρου. Τοποθετούν επάνω του, ζαχαρωτά, φρούτα τους δάσους, φλούδες σοκολάτας και πασπαλίζουν με ζάχαρη αχνή για να φαίνεται ο κορμός χιονισμένος!

Ήταν μια υπέροχη παραμονή Χριστουγέννων, μια γιορτή χαράς με φίλους γύρω από το τραπέζι όπου ανταλλάξαμε ευχές και δώρα, περάσαμε τέλεια μαζί τους, γνωρίζοντας νέες γαστρονομικές συνήθειες για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, η Γαλλίδα οικοδέσποινα μας, δεν υπήρχε περίπτωση να ξαναμαγειρέψει και έτσι προτιμήσαμε να γιορτάσουμε την μέρα μας στην Disney land και να ξαναγίνουμε παιδιά.


 

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου