ΛΑΥΡΙΟ - ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΣΑΣ


Το Λαύριο είναι μια πόλη-λιμάνι στην Νότιο-ανατολική άκρη της Αττικής. Ανήκει στο Δήμο Λαυρεωτικής, βρίσκεται σε μια απόσταση 60 χλμ από την Αθήνα και αποτελεί το 3 μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.


Γνωστό από την αρχαιότητα το Λαύριο λόγω των μεταλλίων του ασημιού, την κοπή νομισμάτων και την χρηματοδότηση του Αθηναϊκού στόλου αλλά και από την νεότερη ιστορία με τους Ευρωπαίους εκμεταλλευτές των μεταλλείων, δημιουργήθηκε στα τέλη του 19 αιώνα μια εργατούπολη γνωστή και για τους αγώνες και τις απεργίες των εργατών κατά του κεφαλαίου.  Το Λαύριο ήταν η πρώτη ηλεκτροδοτημένη πόλη της Ελλάδας, είχε τηλεφωνικές υπηρεσίες, σιδηροδρομική επικοινωνία, ενώ υπήρχαν αρκετά παραρτήματα προξενείων. Σήμερα ζουν περίπου 11.000 κάτοικοι, τα μεταλλεία έχουν κλείσει είναι μια πόλη που ζει με την ιστορία της και όσα την σημάδεψαν αλλά πάντα κοιτάει μπροστά και συνεχίζει. 

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Με αυτοκίνητο από την Αθήνα, η απόσταση είναι 40 χλμ. Υπάρχουν πολλές διαδρομές για να ακολουθήσετε, θα σας προτείνω μια σύντομη μέσω της αττικής οδού προς Μαρκόπουλο και μετά προς Λαύριο, πληρώνοντας το απαραίτητο τίμημα στα διόδια και αυτή που ακολουθήσαμε εμείς, την παραλιακή Αθηνών Σουνίου για να γνωρίσουμε και αυτή την περιοχή, μέσω Γλυφάδας, Λαγονησίου, Σαρωνίδας, Αναβύσσου, Λεγρενών μια ωραία διαδρομή στην Αθηναϊκή Ριβιέρα όπου μπορείτε να κάνετε πολλές στάσεις και γιατί όχι και ένα μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες στις παραλίες, που θα συναντήσετε.

Μπορείτε να πάτε επίσης με το ΚΤΕΛ, που θα πάρετε από το πεδίο του Άρεως και θα καταλήξετε στο λιμάνι του Λαυρίου, μια διαδρομή που διαρκεί περίπου μιάμιση με δυο ώρες και κάνει 49 στάσεις μέχρι να φθάσετε ( τηλ.210 88 08 000 και 210 82 27 378).

Επίσης μπορείτε να πάτε με τον προαστιακό, θα φθάσετε Κορωπί και από εκεί με το ΚΤΕΛ θα πάτε Λαύριο.

Για τους βιαστικούς και αυτούς που δεν θέλουν να μπλέξουν με τα ΜΜΜ υπάρχει η λύση του ταξί που φυσικά κοστίζει λίγο πιο ακριβά περίπου 50-55 ευρώ, από ερεύνα αγοράς που κάναμε.

Από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος η απόσταση μέχρι το Λαύριο είναι 28 χλμ και η μεταφορά μπορεί να γίνει με ταξί σε περίπου μισή ώρα (38 ευρώ) ή μπορείτε να χρησιμοποιήστε το ΚΤΕΛ Αθήνας Λαυρίου με μετεπιβίβαση στο Μαρκόπουλο. Η γραμμή αναχωρεί από το Επίπεδο Αφίξεων, μεταξύ των Εξόδων 2 και 3, απέναντι από το ξενοδοχείο του αεροδρομίου (Sofitel).

Η επιλογή είναι δικιά σας!


Η ΠΟΛΗ

Η πόλη του Λαυρίου ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και σήμερα ανήκει στον Δήμο Λαυρεωτικής, είναι μια όμορφη, καθαρή και τακτοποιημένη πόλη με πλατείες, σιντριβάνια, άλση, πολλά νεοκλασικά ανακαινισμένα κτήρια, μνημεία και αγάλματα, μουσεία  και φυσικά  το λιμάνι το οποίο απέχει από το κέντρο της πόλης μόνο 1χλμ και μπορείς να φθάσεις με τα πόδια μέχρι εκεί.

Κάνοντας βόλτα στην πλατεία της πόλης μπορείς να δεις μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης


Το άγαλμα των μεταλλωρύχων έργο του Ν. Βαρλάμη που στήθηκε το 2004 μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, που παλιότερα στέγαζε το Β΄ Δημοτικό σχολείο, για να θυμίζει τους αγώνες των εργατών μεταλλωρύχων της περιοχής.

Στο άγαλμα πάνω αναγράφονται οι στίχοι του Γ. Δερμάτη:

Στους μεταλλωρύχους του Λαυρίου
Μες στο σκοτάδι των στοών
Μόχθησαν για τη λάμψη των μετάλλων
Γύρεψαν ένα κομμάτι ουρανού

Το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου κτίστηκε το 1885-88 από την «Ελληνική Εταιρεία Μεταλλουργείων» για να στεγάσει το Σύλλογο των Φιλόμουσων «Ορφέας» και ανακαινίστηκε το 1990 από τον Δήμο.

Στο αντίθετο άκρο της πλατείας με τα σιντριβάνια και τα τρεχούμενα νερά στέκει το άγαλμα του Ι. Β. Σερπιέρι, έργο του γλύπτη Γ. Βρούτου που στήθηκε το 1899. 
Στην βάση του μνημείου υπάρχουν 3 επιγραφές μία στα Ελληνικά «Ιωάννης Βαπτιστής Σερπιέρης, ζώσαν εκ νεκράς ανέστησε πόλιν και πλούτον από σποδού αυτή εξανέτειλε»
μια επιγραφή στα γαλλικά  «Jean Baaptiste Serpieri D’ une poussie rede dignee, ilatirel’ eclat dume talet le paindel’ ouvrier»  (Ο I.B. Σερπιέρι από μια παραμελημένη τέφρα ανέσυρε τη λάμψη του μετάλλου και το ψωμί του εργάτη)
και μια γραμμένη στα Ιταλικά «Italiano Gianbatista Serpieri la citta volle e viglia qui» 
(Στον Ιταλό I.B. Σερπιέρι η πόλη θέλησε -να αφιερώσει αυτό το μνημείο- και ξαγρυπνά εδώ).

Ο Ιταλός, Ι. Β. Σερπιέρι είναι αυτός που ανακάλυψε στα μέσα του 19ου αιώνα την πλούσια σε μεταλλεύματα γη της Λαυρεωτικής, την εξόρυξη της οποίας  προσχώρησε σε συμφέροντα ευρωπαϊκών εταιρειών ενώ στην συνέχεια ξεσηκωθήκαν θύελλες αντιδράσεων λόγω της κακοδιαχείρισης, των κακών συνθηκών εργασίας των εργατών αλλά και των κακών συνθηκών της διαμονής στην περιοχή αφού ολόκληρες φτωχές οικογένειες  ήρθαν από όλη την Ελλάδα για να εργαστούν στα μεταλλεία και πέθαιναν από τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και  κακουχίες στα ορυχεία και τις στοές αλλά και από τις αρρώστιες μολυβδίαση ή πνευμονοκονίαση.


Ψάχνοντας για την ιστορία σε διάφορα sites ανακάλυψα την ιστορία του αγάλματος του Ι. Β. Σερπιέρι
  και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας. Όταν λοιπόν γινόταν τα εγκαίνια για το στήσιμο του ανδριάντα, λόγω της κακής σχέση των αφεντικών και των εργατών των μεταλλείων και εφόσον είχαν παρακρατηθεί παράνομα και χρήματα από τους μισθούς των εργατών για τα έξοδα κατασκευής και ανέγερσης του ανδριάντα, οι εργάτες ανέθεσαν στον Σουρή να γράψει ένα σατυρικό ποίημα. Έτσι την ημέρα των αποκαλυπτηρίων οι επίσημοι που μαζευτήκαν, έπεσαν από τα σύννεφα όταν τραβήχτηκε το σεντόνι και έγινε η αποκάλυψη του ποιήματος που έκρυψαν οι μεταλλωρύχοι από κάτω


Τι μας θωρείς ακίνητος
και δεν μας κατουράς
αφού και ανδριάντα
σε αξίωσε η Ελλάς
Δέξου λοιπόν ω Βαπτιστά
ευγνωμοσύνης δώρο
ξερό σκατό κοπανιστό
και από Λαυριώτη κώλο



Το άγαλμα αποκαθηλώθηκε το 1982, μετά από επεισόδια στην πόλη, τότε που η τηλεόραση έπαιζε την εκπομπή τα Λαυρεωτικά και έκανε αναφορά στο ρόλο και τη δράση του Σερπιέρη κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του κάτι που δεν βρήκε σύμφωνους τους κατοίκους και φιλοξενήθηκε για χρόνια στον κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα μέχρι που το 2006  με απόφαση της δημοτικής αρχής και των σωματείων εργατών,  επέστρεψε στην πλατεία. 
Ακόμη και σήμερα είναι το μέρος όπου τα σωματεία αναρτούν πανό με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.


Πιο δίπλα θα δείτε το υπέροχο από αρχιτεκτονικής άποψης, κτήριο του Α΄ Δημοτικού σχολείου, που κτίστηκε το 1901-1902 για να στεγάσει τότε τη Δημοτική Σχολή Αρρένων και Θηλέων επί Δημαρχίας Ιωάννη Ρέλλιου. Στην ουσία πρόκειται για 2 ξεχωριστά κτήρια.


Στην βόλτα σας, πλατεία θα δείτε ακόμη ένα υπέροχο νεοκλασικό διώροφο κτήριο το ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ. Αρχικά λειτούργησε σαν  ξενοδοχείο με το όνομα «Η Αγγλία», κατόπιν στεγάστηκε το δημαρχείο τη πόλης (1894-1987) και σήμερα λειτουργεί το ισόγειο σαν ΚΕΠ και στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα γραφεία της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ).

Δεξιά και αριστερά της πλατείας υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες της πόλης και καφέ. Σημαντική είναι η επίσκεψη στην ΑΓΟΡΑ τη πόλης, τα ψαράδικα ή  ψαραγορά όπως συνηθίζουν οι ντόπιοι να την αποκαλούν σήμερα, δημιουργήθηκε το 1885 από την Ελληνική εταιρία, νοίκιαζε τα καταστήματα ώστε για να εξυπηρετούνται  με τρόφιμα και ότι άλλο χρειάζονταν οι εταιρίες που εκμεταλλεύονταν τα μεταλλεία καθώς και τα πλοία που έρχονταν να φορτώσουν τα μεταλλεύματα και να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό. Σήμερα εκτός από τα ψαράδικα που υπάρχουν και θα βρείτε φρέσκα ψάρια θα βρείτε κρεοπωλεία, παραδοσιακά καφέ, πολλές ψαροταβέρνες, ουζερί και μεζεδοπωλεία για να τσιμπήσετε κάτι.



Προσέξτε πόσο καλά είναι οικοδομημένο είναι αυτό το τμήμα της πόλης (σε σχήμα Π) από αρχιτεκτονικής απόψεως αλλά και από θέμα λειτουργικότητας  της αγοράς. Σε κάποια καταστήματα μάλιστα κρύβονται μικροί θησαυροί, εξωτερικά και εσωτερικά  από έργα τέχνης ζωγράφων και καλλιτεχνών που καλά θα ήταν να αποκαλυφτούν. Στο εσωτερικό της ψαραγοράς υπάρχει ένα αίθριο όπου θα δείτε ένα υπέροχο σιντριβάνι και έναν παλιό φανοστάτη που έχει διασωθεί. Ο χώρος έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.


Ένα ακόμη άγαλμα που στήθηκε δίπλα στο κτήριο του Συλλόγου Κρητών και χρηματοδοτήθηκε από το σύλλογο, είναι το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το κτήριο δίπλα στο άγαλμα, στεγάζει τα γραφεία του Συλλόγου Κρητών και ήταν ο σταθμός του Σιδηροδρόμου καθώς είπαμε ότι το Λαύριο είχε σιδηροδρομική σύνδεση από πολύ νωρίς.



Αν είσαστε λάτρεις των μουσείων το Λαύριο, δεν θα σας απογοητεύσει, μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 22920 22817), το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου (Tηλ.: 22920 26270) και το Βιοτεχνικό – Βιομηχανικό – Εκπαιδευτικό Μουσείο το οποίο στεγάζετε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (πρώην Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου - Compagnie Française des Mines du Laurium). ), το οποίο σήμερα ανήκει στο εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και όπως μας ενημέρωσαν στην είσοδο δεν είναι επισκέψιμος ο χώρος και η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση κάποιας πολιτιστικής εκδήλωσης ή οργανωμένης ξενάγησης. Το πάρκο παραχωρήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1992 για έρευνα και εκπαίδευση, και αποτελεί το μοναδικό στη Ελλάδα Πάρκο και Μουσείο Τεχνολογίας της εποχής του 19ου αιώνα. Ηδη έχουν αναπαλαιωθεί πολλά κτήρια και νομίζω ότι αξίζει μια επίσκεψη στον χώρο, με ξενάγηση.





Στην επιμονή μας να φωτογραφίσουμε τον χώρο που αποτελεί  μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής, αφού δεν μπορέσαμε να περάσουμε από την είσοδο ξεκινήσαμε με το αυτοκίνητο να γνωρίσουμε την γύρω περιοχή και να βρούμε κάποιο άνοιγμα που θα μας επέτρεπε να το δούμε και να πάρουμε μερικές λήψεις.

 Έτσι φθάσαμε στο Φοινικοδάσος ή Άλσος Κυπριανού ή περιβολάκια όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. 


Η συνοικία του Κυπριανού βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Λαυρίου, ακριβώς επάνω από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Λαύριο με την Αθήνα και δίπλα στο Τεχνολογικό πάρκο. Κατασκευάστηκε από την Γαλλική Εταιρεία των Μεταλλείων του Λαυρίου στα τέλη του19ου αιώνα για να εγκατασταθούν οι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι του Λαυρίου και αποτελεί τον πρώτο βιομηχανικό οικισμό της Ελλάδας, έχει πολλά χαρακτηριστικά από παρόμοιους οικισμούς άλλων χωρών όμως έχει και πολλές ελληνικές ιδιαιτερότητες.  




 Ο οικισμός  έχει ιστορική σημασία για την περιοχή και σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο αφού συνεχίζει να κρατάει το χρώμα και την ομοιομορφία του, παρά τις ανακαινίσεις και τις εργασίες βελτίωσης των κατοικιών που είδαμε, να γίνονται στην περιοχή.  

Ο οικισμός και το άλσος καταλαμβάνουν συνολικά μια έκταση περίπου 75 στρεμμάτων, 32 συγκροτήματα κατοικιών και 190 διαμερίσματα-κατοικίες που παρέχουν στέγη σε περίπου 190 οικογένειες. Το άλσος με τους φοίνικες έχει τριγωνικό σχήμα και καταλαμβάνει 12 στέμματα.

Στην συνοικία μπορείτε να περπατήσετε και να φωτογραφήσετε όμορφες γωνιές και να ανεβείτε μέχρι τον Ναό της Ευαγγελίστριας, άρχισε να  κτίζεται το 1905- 1906 και τελείωσε το 1910, είναι ορθόδοξος ναός και βρίσκεται στο νότιο λόφο της συνοικίας. Είναι  σταυροειδής με οκταγωνικό τρούλο και φέρει  αρκετά νεοκλασικά στοιχεία.




Στο βόρειο τμήμα της συνοικίας στην πλαγιά ενός λόφου, θα βρείτε τον ναό της Αγίας Βαρβάρας, τα εγκαίνια του Ναού  έγιναν στις 4 Δεκεμβρίου του 1881, ημέρα της γιορτής της,  θεωρείται εκτός από προστάτιδα του πυροβολικού και προστάτιδα  των μεταλλείων, των ορυχείων και των λατομείων. Ο ναός αποτελείται από ένα μείγμα γοτθικών και νεοκλασικών στοιχείων.  Τα γοτθικά στοιχεία του ναού μαρτυρούν ότι είναι ναός  Καθολικών. Αν τον βρείτε ανοιχτό θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον εσωτερικό διάκοσμο του και 2 ενδιαφέρουσες  τοιχογραφίες   του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή και της Αγ. Κλημεντίνης που αποτελούν  αφιερώματα στον I.B. Serpieri και στη  γυναίκα  του Κλημεντίνη. 

Άλλες εκκλησίες που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Ιωάννου Ρώσου.

Αναφέραμε ότι το Λαύριο είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Εξυπηρετεί εμπορικά πλοία, σκάφη αναψυχής, αλιευτικά, κρουαζιερόπλοια και επιβατικά πλοία που εκτελούν δρομολόγια προς της Κυκλάδες,  Κέα, Κύθνος,  Σύρος, Πάρος, Νάξος, Μήλος, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ίος, Χίος, Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος αλλά και στο λιμάνι της Καβάλας. 


Μια βόλτα στο λιμάνι θα σας αποκαλύψει πόσο σημαντικό είναι για την γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε  μερικά ακόμη  αξιοθέατα του Λαυρίου. 


Απέναντι από το λιμάνι, δεσπόζει το νεοκλασικό κτήριο που στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο Λαυρεωτικής, είναι το πρώτο κτίριο του νεότερου Λαυρίου που χτίστηκε το 1864 στο λιμάνι, για να στεγάσει τα γραφεία και το σπίτι του Διευθυντή της εταιρείας "Serpieri – Roux Fraissinet C.E.", ενώ αργότερα στέγασε τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλουργείων. Από το 1987 στο κτίριο αυτό στεγάζεται το Δημαρχείο, που μεταφέρθηκε από το Δημαρχείο της πλατείας.

Σημαντικό αξιοθέατο στο λιμάνι είναι το ΡΟΛΟΙ ακριβώς απέναντι από το δημαρχείο. Κατασκευάστηκε ανάμεσα στο1870 με 1880 και αποτελούσε την είσοδο των εργαζομένων της Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλουργείων. Ο ρόλος του ήταν σημαντικός, ενημέρωνε τους εργαζομένους που δεν είχαν την δυνατότητα να αγοράσουν δικά τους ρολόγια την ώρα που έπιαναν δουλειά αλλά και την ώρα που τέλειωνε η βάρδια τους. Σήμερα αποτελεί μέρος ενός καφέ.


Στο λιμάνι θα δείτε πολλά ενδιαφέροντα κτήρια που κτίστηκαν την ίδια εποχή με το Δημαρχείο. Το κτίριο που στέγαζε το ΙΚΑ έως το 1987, ήταν ιδιοκτησία της Γαλλικής Εταιρείας και χρησιμοποιήθηκε ως οικία των Σερπιέρι και Α. Κορδέλλα. Σήμερα ανήκει σε κάποιον ιδιώτη, ο οποίος το ανακατασκεύασε και στεγάζονται γραφεία και καφέ με θέα στο λιμάνι. Δίπλα του βρίσκεται το κτίριο που στέγαζε το Τελωνείο και το Λιμεναρχείο.

Ακριβώς απέναντι από το κτήριο του Παλιού Λιμεναρχείου υπάρχει το άγαλμα της Γυναίκας, έργο του γλύπτη Μ. Κάση που συμβολίζει τη Γυναίκα, Μάνα, Αδελφή, Μνηστή των εξόριστων κρατουμένων της Μακρονήσου. Από το λιμάνι του Λαυρίου ξεκινούσαν τα πλοία που μετάφεραν τους εξόριστους της Μακρονήσου. Σήμερα μπορείς να ναυλώσεις ένα σκάφος για να σε μεταφέρει απέναντι  για να επισκεφτείς τον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου καθώς δεν υπάρχουν τακτικά δρομολόγια.


Συνεχίζοντας την πορεία σας στο λιμάνι προς τα ανατολικά θα συναντήσετε την ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΚΑΛΑ που στέκει εκεί απομεινάρι μιας άλλης εποχής. Η τεράστια σιδερένια σκάλα φόρτωσης μεταλλευμάτων κατασκευάστηκε το 1888 και χρησίμευε στην μεταφορά των μεταλλευμάτων στα πλοία που τα μετάφεραν σε χώρες της Ευρώπης. Ακριβώς πίσω της υπάρχουν τα ερείπια των αποθηκών της Εταιρείας.


Στην περιήγηση μας να ανακαλύψουμε ανοιχτά σημεία για φωτογραφίες προς την Γαλλική εταιρεία ανακαλύψαμε την πινακίδα προς Αγιο Κωνσταντίνο και μέσα από μια ωραία διαδρομή με πολλές στάσεις για τις ανάγκες των φωτογραφιών μας,  φθάσαμε στο χωριό Αγιος Κωνσταντίνος. Η παλαιά του ονομασία ήταν Καμάριζα, το 1954 μετονομάστηκε Αγιος Κωνσταντίνος και ήταν πρώην οικισμός μεταλλωρύχων αφού στην περιοχή υπήρχαν πολλές στοές και ορυχεία από την αρχαιότητα. Μέσα και γύρω από τον Άγιο Κωνσταντίνο βρίσκονται τέσσερα ορυχεία, τα Σερπιέρι, Κριστιάνα, Υλαρίων και Ζαν-Μπατίστ, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους.


Ένα όμορφο χωριό με αρκετό πράσινο, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το Ορυκτολογικό - Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας (Αγίου Κωνσταντίνου) τηλ επικοινωνίας : 22920 22564 (γραφείο κοινότητα Καμάριζας) 6939063309 (πρόεδρος Εταιρίας Ορυκτοφίλων) 6974280446 (γραμματέας Εταιρίας Ορυκτοφίλων) και ακριβώς δίπλα στο κτίριο υπάρχει ο ανελκυστικός πύργος Serpieri No 1, ή Ιλάριον Φρέαρ όπως ονομάστηκε το αρχαίο φρέαρ και πολλά σπίτια των μεταλλωρύχων, αποθήκες και γραφεία εγκαταλειμμένα.



Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου Καμάριζας, ο ναός ξεκίνησε να χτίζεται  το 1966 από τον μακαριστό γέροντα Νεκτάριο Βιτάλη (απεβίωσε το 2018 σε ηλικία 88 ετών). 

Το 1965 ο γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας, τότε είδε στον ύπνο του τον Αγιο Νεκτάριο ο οποίος του ζήτησε να κτίσει ένα ναό στο Λαύριο και του υποσχέθηκε ότι θα τον βοηθήσει. Ενώ τα χρόνια περνούσαν ο Νεκτάριος αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα με την επάρατη νόσο και ο ναός δεν προχωρούσε. Το 1980 και ενώ ο καρκίνος είχε προχωρήσει πολύ, έγινε το θαύμα, ο γέροντας θεραπεύτηκε πλήρως, οι γιατροί διαβεβαιώνανε ότι πρόκειται για ένα θαύμα. 

Ηδη όμως είχε εμφανιστεί ο άγιος Νεκτάριος, στον γέροντα μέσα στην εκκλησία  και του είχε πει ότι θα γίνει καλά και ότι η ασθένεια του ήταν μια δοκιμασία από τον θεό και ότι το θαύμα θα ακουγόντανε σ όλο τον κόσμο. Εκείνες τις ημέρες πολλοί κάτοικοι του χωριού είπαν ότι είδαν τον Αγιο Νεκτάριο να κυκλοφορεί αναμεσά τους. 


Το θαύμα διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και προσκυνητές από όλο τον κόσμο έρχονταν μέχρι την Καμάριζα για να προσκυνήσουν και να κάνουν το Τάμα τους. Ο ναός, το ιερό προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου, τα επόμενα χρόνια ολοκληρώθηκε.  

Είχα την τύχη να επισκεφτώ τον Ναό, πριν ο γέροντας κοιμηθεί και θυμάμαι την κοσμοσυρροή και την υπομονή του κόσμου να συναντήσει τον γέροντα Νεκτάριο Βιτάλη, ο οποίος αν και ήταν κατάκοιτος λόγω ηλικίας, μας είδε έναν έναν χωριστά, μίλησε μαζί μας και μας έδωσε την ευχή του.

Ο τάφος του γέροντα Νεκτάριου Βιτάλη, σήμερα βρίσκεται στην βάση του κωδωνοστασίου. Το ιερό προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου Καμάριζας, γιορτάζει στις 9 Νοεμβρίου ημέρα κοίμησης του Αγίου Νεκτάριου και 3 Σεπτέμβριου ημέρα ανακομιδής των ιερών λείψανων του. 

Άλλες εκκλησίες που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι της Ιερής Καρδιάς του Ιησού (Καθολική),  των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η περιοχή είναι γνωστή για το γεωλογικό φαινόμενο που το αποκαλούν ΧΑΟΣ, πρόκειται για ένα γεωλογικό βύθισμα του εδάφους, που πολλοί το αποδίδουν σε πτώση μετεωρίτη, άλλοι λένε ότι φτιάχτηκε από εξωγήινους, αν και το πιο πιθανό είναι να γκρεμίστηκε κάποια  οροφή σπηλαίου ή  κάποια αρχαιά μεταλλευτική στοά. Εχει διάμετρο 120 μέτρα και 55 μέτρα βάθος.

Κάντε με το αυτοκίνητο μια βόλτα στο χωριό, ανεβείτε και πιο ψηλά στο λόφο όπου επεκτείνεται το χωριό και θα έχετε μια υπέροχη θέα στην περιοχή. Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές σε μονοπάτια στον Εθνικό δρυμό του Σουνίου αλλά και σε επισκέψεις σε στοές, ορυχεία, πλυντήρια μεταλλευμάτων, πηγάδια εξαερισμού  πάντα όμως με ασφάλεια και την απαιτούμενη προσοχή, ειδικά σε μέρη που δεν είναι χαρτογραφημένα και σηματοδοτημένα. 

Στην ευρύτερη περιοχή και βορειοανατολικά της πόλης του Λαύριου, θα συναντήσετε το ΘΟΡΙΚΟ γνωστό για το αρχαίο θέατρο του Θορικού. (Τηλ. 22920 23884) το οποίο θα επισκεφτούμε σε επόμενη εξόρμηση μας.


  Στην επιστροφή, αν ακολουθήσετε την παραλιακή διαδρομή για την Αθήνα θα σας πρότεινα μια στάση στο Σούνιο, το οποίο απέχει μόλις 7 χλμ από το Λαύριο και ανήκει επίσης στην Δήμο Λαυρεωτικής. Για το Σούνιο θα κάνουμε ιδιαίτερη ανάρτηση όπου θα γράψουμε και την εμπειρία μας από την επίσκεψη μας στον μοναδικό και μεγαλοπρεπέστατο ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ. Εδώ θα αναφέρουμε μόνο ότι το όνομα Σούνιο προέρχεται από την λέξη "σούνος", που σημαίνει άργυρος ή πιο σωστά, το μέρος της γης όπου υπάρχει ο άργυρος. Θυμάστε ότι στην αρχή του άρθρου, σας είπα ότι η περιοχή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα λόγω της εξόρυξης ασημιού.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ

Ο δήμος Λαυρεωτικής λόγω μεγάλης ακτογραμμής έχει πολλές παραλίες με άμμο, μικρά βοτσαλάκια, βραχάκια, βράχους και πολλούς γραφικούς κολπους όπου μπορείς να κολυμπήσεις. Κάποιες παραλίες είναι οργανωμένες με ομπρέλες καφέ και ταβέρνες ενώ σε άλλες πρέπει να προβλέψετε να έχετε τα απαραίτητα μαζί σας.


Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής παραλίες, Παραλία Πούντα ζέζα, Παραλία Λιμάνι του Πασά (Ποσειδωνία ), Παραλία Ασημάκη, Βαμβακούσης, Παραλία Σουνίου, Παραλία Λεγραινών, Θορικό κάτω από το αρχαιο θέατρο, Αγία μαρίνα (Ντελένια), Καλοπήγαδο (Βρωμοπούσι), Παραλίες Πόρτο 9 & Βιέθι, Λιμανάκια Δασκαλιού, τέσσερα λιμανάκια (Βίντζι, Βένιο, Ελιές, Αγία Μαρίνα ), Παραλία Κακή θάλασσα, ανάμεσα στις παραλίες που αναφέραμε υπάρχουν και πολλά μικρά κολπάκια όπου μπορείτε να κολυμπήσετε.


ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ


Αν θέλετε καλό ψάρι θα φάτε στην Ταβέρνα του Βελετάκου από το 1967,  θα την βρείτε στο λιμάνι εκεί που φεύγουν τα πλοία για Κέα και Κύθνο.
Για μεζέδες και ψαρικά στην ψαραγορά θα σας πρότεινα το Στέκι του Μηνά, δοκιμάστε  γεμιστό καλαμάρι και θα με θυμηθείτε.
Αν πάτε προς Σούνιο κάντε μια στάση στα Λεγρενά και απολαύστε καλό φαγητό στην ταβέρνα του Αντώνη, ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς από το 1930 που πρώτο άνοιξε, με το όνομα "Ταβέρνα Μαρίδα".


ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Ρωτήσαμε ντόπιους και μας πρότειναν τα δωμάτια του Νικολακάκη, “Nikolakakis Rooms” στο Λαύριο και το Hotel Saron που είναι οικονομικό και φιλικό προς τον επισκέπτη. Φυσικά υπάρχουν πολλές επιλογές στην περιοχή που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις σας, ανάλογα με την ποιότητα, τις τιμές και τις παροχές που προφέρουν αλλά και τον λόγο διαμονής σας στην περιοχή.


Κλείνοντας τον μίνι οδηγό, από την σύντομη περιήγηση μας στην πόλη του Λαυρίου και την γύρω περιοχή για όσα προλάβαμε να δούμε και να κάνουμε, δώσαμε υπόσχεση ότι θα επανέλθουμε πιο οργανωμένα για να δούμε τα μουσεία και τους χώρους που δεν ήταν ανοιχτά στο κοινό, λόγω του covid-19 ενώ θα κανονίσουμε και  αποδράσεις από το λιμάνι του Λαυρίου πρώτα στην Μακρόνησο και μετά σε κάποιο νησί των Κυκλάδων αφού είναι πιο κοντινές οι αποστάσεις από το Λαύριο.

Αν εσείς έχετε κάποια tips ή πληροφορίες εκτός τουριστικών χαρτών και οδηγών, αφήστε μας ένα σχόλιο για να πάμε και εμείς και να το συμπεριλάβουμε σε επόμενο άρθρο μας, τα ταξιδιωτικά μυστικά είναι ωραία να μοιράζονται γιατί δίνουν χαρά....

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου