ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΚΑΙ TIPS


Η Ανδρος είναι ένα νησί των Κυκλάδων με ιδιαίτερη μορφολογία και βλάστηση. Γρήγορα διαπίστωσα ότι εκτός από τις υπέροχες παραλίες του, τα μνημεία και τα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί, είναι ένα νησί που προσφέρει στον επισκέπτη του, ιδιαίτερες πεζοπορικές διαδρομές στα βουνά της και μέσα στην φύση. 

Μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν το νησί της Ανδρου, είτε λόγω καταγωγής ή επειδή το επισκέφτηκαν και το λάτρεψαν κατάφεραν με πολύ μεράκι και προσωπική δουλειά να χαρτογραφήσουν και να καθαρίσουν τα μονοπάτια που είχαν χρόνια να χρησιμοποιηθούν λόγω της κατασκευής του οδικού δικτύου και να  προφέρουν στον περιπατητή μαγευτικές στιγμές καθώς στο διάβα του περνάει μέσα από πλακόστρωτα αλλά και χωμάτινα μονοπάτια, παλιούς μύλους, λιοτρίβια και κονάκια, ξωκλήσια, πέτρινα γεφύρια προσφέροντας του εκτός από την χαρά της πεζοπορίας, γνωριμία με τα έντομα, τα ζώα, τα φυτά και τα δένδρα της περιοχής αλλά και τα μνημεία και την ιστορία της Ανδρου. 

Αυτή η ομάδα που ανέδειξε τον πεζοπορικό τουρισμό στην Άνδρο είναι η Διαδρομές Άνδρου- Andros routes και ασχολείται με την συντήρηση και ανάδειξη μονοπατιών, έρευνα προφορικής ιστορίας, έρευνα τουρισμού, εθελοντικές δράσεις καθαρισμού & συντήρησης, πεζοπορίες, την οργάνωση σχετικών ενημερωτικών, δημιουργικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για κατοίκους και επισκέπτες της Άνδρου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους (https://www.androsroutes.gr/)

Συνολικά τα πεζοπορικά μονοπάτια της Ανδρου φθάνουν σήμερα στα 300 χλμ ενώ υπάρχουν 19 διαδρομές, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας η κάθε μια, που ο πεζοπόρος με την βοήθεια ενός χάρτη και των καλά σηματοδοτημένων μονοπατιών, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, μπορεί να  γνωρίσει.

Ένα από τα πιο γνωστά μονοπάτια της Άνδρου είναι αυτό των 100 χιλιομέτρων ένα συνεχές μονοπάτι γνωστό ως Andros Route 100 klm που μπορεί να περπατήσει κάποιος με λογικό ρυθμό, σε 10 διαδρομές, μια κάθε ημέρα.

Το 2015, το Andros Route έλαβε την πιστοποίηση ποιότητας πεζοπορίας " Leading Quality Trails - Best of Europe " από την European Ramblers Association.

Η Άνδρος είναι το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό νησί στην Ευρώπη που κατέχει αυτή τη διακεκριμένη πιστοποίηση πεζοπορίας.

Καλεσμένη λοιπόν της ομάδας, κατά την 4ημερη διαμονή μας στο νησί συμμετείχα στην πεζοπορία μέρους δυο μονοπατιών, που με την βοήθεια των ανθρώπων της Andros Route, έγιναν η ευκαιρία να γνωρίσω και μια άλλη πλευρά του νησιού, αφήνοντας μου θετική εμπειρία, όμορφες και διαφορετικές εικόνες εκτός από αυτές των διακοπών με τις ωραίες θάλασσες και παραλίες,  για αυτό το όμορφο νησί του Αιγαίου.

Συμμετείχα λοιπόν σε ένα μέρος της διαδρομής 18, την διαδρομή 18α προς το σπήλαιο Φόρος (http://www.tripsanddreamsbymary.com/2021/05/blog-post.html  )

VACONI-ALADINOU (ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΦΟΡΟΣ) -FALIKA-PETRIAS-PROPHET DANIEL-VRACHNOU-LIVADIA


Μια καταπράσινη διαδρομή που διασχίζει την όμορφη οροσειρά του Γέρακα (760 μ.) . Υπέροχη θέα προς τις χαράδρες και τα δάση της κοιλάδας της Μεσαριάς. Οι γραφικοί οικισμοί Βράχνου, Φάλικα, Αλαντίνου, το σπήλαιο Φόρος και η τοξωτή γέφυρα του οικισμού Αλαντίνου μαζί με τις πολλές πηγές του χωριού είναι μερικά από τα πολλά αξιοθέατα.

Και ένα μέρος της διαδρομής 14 (13 χλμ / 4 ώρες & 30 λεπτά - 5 ώρες συνολικά) ΧΩΡΙΟ ΓΑΥΡΙΟ-ΑΝΩ ΓΑΥΡΙΟ-ΑΜΟΛΟΧΟΣ-ΦΡΟΥΣΕΪ

Αυτή η διαδρομή έχει μεγάλη πεζοπορική διαδρομή και συνδυάζει πολύ διαφορετικά τοπία, όπως η καταπράσινη κοιλάδα του Άνω Γαυρίου, η οροσειρά του Προφήτη Ηλία
 (750 μ.) , το ιστορικό χωριό της Αμολόχου και η εντυπωσιακή χαράδρα των Φρουουσίων με τα πολλά ερείπια του υδρόμυλου. 


Είναι δυνατή η πεζοπορία τμημάτων αυτής της διαδρομής, για παράδειγμα μόνο η διαδρομή των μύλων Frousei, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία πρόσβασης στην πορεία από όπου μπορείς να ξεκινήσεις ή να σταματήσεις την πεζοπορία.




Δείτε τις υπόλοιπες πεζοπορικές διαδρομές εδώ ( Βρείτε τη διαδρομή σας )  και επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει σ' εσάς περισσότερο.


ΤIPS
Φροντίστε για την πεζοπορία να φορέσετε κατάλληλα ρούχα, να έχετε καλυμμένα χέρια και πόδια και κατάλληλα παπούτσια πεζοπορίας.

Ένα καπέλο, αντηλιακό αλλά και ένα παγούρι με νερό κρίνονται απαραίτητα.

Kάποιο σνακ θα σας βοηθήσει να πάρετε ενέργεια και να συνεχίσετε.

Eνα μικρό φαρμακείο για πρώτες βοήθειες στο backpack σας πρέπει να το έχετε μαζί σας, στο διάβα μας συναντήσαμε πολλά έντομα αλλά και φιδάκια που κάναν την εμφάνιση τους λόγω του καλοκαιριού, ευτυχώς άλλα λιάζονταν και άλλα μόλις άκουγαν θόρυβο εξαφανίζονταν.


Ένα ζευγάρι μπατόν πεζοπορίας θα σας βοηθήσουν για να στηρίζεστε καλύτερα σε κάποια σημεία αλλά και με το κτύπημα θα απομακρύνουν ανεπιθύμητα ερπετά.

Φροντίστε να έχετε καλή φυσική κατάσταση, να μην υπερβαίνεται ποτέ τα όρια σας και να μην απομακρύνεστε σε μη σηματοδοτημένες περιοχές, να έχετε μαζί σας έναν χάρτη της περιοχής και μια πυξίδα για κάθε ενδεχόμενο (πολλές φορές τα κινητά δεν έχουν σήμα).

Κάθε φορά που θα ξεκινήσετε μια πεζοπορία ενημερώστε τους δικούς σας για την πορεία που θα ακολουθήσετε.

Μην ξεκινήσετε την πεζοπορία σε ημέρες που ο καιρός είναι βροχερός ή πνέουν θυελλώδης άνεμοι.

ΚΑΛΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ



TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου