TRAVEL STORIES ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ 3 melisses ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΡΙΔΗΜΑ

 To πρόγραμμα στην Ανδρο περιλάμβανε επίσκεψη στο βορειότερο χωριό του Κοινοτικού διαμερίσματος Μακροταντάλου Ανδρου, τις Χάρτες ναι καλά διαβάσατε πήγαμε στις Χάρτες και όχι στους Χάρτες όπως συνηθίζουμε να λέμε.


Ξεκινώντας από το Γαύριο πήραμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς βορρά και μέσα από μια ωραία ορεινή διαδρομή ακολουθήσαμε στην συνέχεια τον χωμάτινο δρόμο, συνολικά κάναμε 13 χλμ. με  σκοπό να επισκεφτούμε ένα παλιό λιοτρίβι και το σύγχρονο μελισσοκομείο "3 mellises" που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. 

Πριν το 1830 στην περιοχή υπήρχαν κάποια κονάκια και κεφαλοχώρι ήταν ο Αμμόλοχος. Σήμερα υπάρχουν 18 οικίες που τις χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες σαν εξοχικά, ενώ τον χειμώνα κατοικούνται 6-7 σπίτια.

Αφού παρκάραμε το αυτοκίνητο, λίγα μέτρα μακριά από το χώρο επίσκεψης μας, μας υποδέχτηκε η οικογένεια Τριδήμα, από τους μεγαλύτερους μέχρι και τα νεότερα μέλη της, μας καλωσόρισαν με ένα ζεστό χαμόγελο και πολύ όρεξη για κουβέντα, για να μάθουμε τι ακριβώς κάνουν εδώ.

Μας ενημέρωσαν καθώς μας ξεναγούσαν στο ελαιοτριβείο, ότι ο χώρος που βρεθήκαμε ανήκε στην οικογένεια Κατράκη και δόθηκε προίκα στον εγγονό, Νικόλαο Ρέρρα και στην συνέχεια πουλήθηκε στο Νικόλαο Τριδήμα, παππού του σημερινού ιδιοκτήτη, Μιχαήλ Τριδήμα, ο οποίος το κληρονόμησε από τον πατέρα του, Κωνσταντίνο. 

Μέχρι το 1966 λειτούργησε σαν ελαιοτριβείο, ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα υπέστη δύο ανακινήσεις και επεκτάσεις η μια το 1900 και η άλλη το 1963.




Το 1994 ο Μιχαήλ Τριδήμας με την βοήθεια της συζύγου του κας Στέλλας αποφάσισαν να κάνουν επιδιορθώσεις στο ερειπωμένο λιοτρίβι και να το φέρουν στην μορφή που βλέπουμε σήμερα. Στην πάροδο των ετών που εγκαταλήφθηκε "χάθηκαν" πολλά εργαλεία και μικροσυσκευές. Δεν μας έκρυψε ότι έχει πολλά όνειρα αλλά και ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη, για την πλήρη αποκατάσταση του.

Παρόλα αυτά σήμερα και μετά την αποκατάσταση, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει την πρέσα, τον χώρο στρώσης με την όρθια πέτρα, τον ελαιοδιαχωριστήρα, την γάνα, το καζάνι για ζεστό νερό ενώ στο χώρο υπήρχαν αμπάρια για τις ελιές και ειδικές προσθήκες για το γέμισμα της τσαντίλας με το ελαιοπροζύμι (ελαιοπολτός) όπως αναλυτικά μας εξήγησε ο κ. Μιχάλης.



Το λιοτρίβι βρίσκεται δίπλα σε νερό με φυσική ροή (ρυθμιζόμενη από παρακείμενη στέρνα), χαρακτηριστικό απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργεία των ελαιοτριβείων.

Ο κεντρικός δρόμος αλλά και το πέτρινο γιοφύρι που κτίστηκε το 1936-37 βοηθούν πολύ και κάνουν την θέση ιδανική για την πρόσβαση στο ελαιοτριβείο.

Συνέχεια στην ξενάγηση μας στον ίδιο χώρο αλλά σε ξεχωριστό κτίριο, η επίσκεψη μας στην μελισσοκομική μονάδα 3melisses, της οικογένειας Τριδήμα. Το ασύχαστο ζευγάρι του Μιχάλη και της Στέλλας Τριδήμα το 1986 ξεκίνησαν ερασιτεχνικά την ενασχόληση τους με την μελισσοκομεία. Περνώντας τα χρόνια η κόρη της οικογένειας η Κατερίνα Τριδήμα, με την εμπειρία που απέκτησε μεγαλώνοντας στον χώρο αλλά και την επιμόρφωση της σχετικά με την μελισσοκομία με σεμινάρια, ανέλαβε τα ηνία και η μονάδα άρχισε να μεγαλώνει και να εκσυγχρονίζεται. Να μην παραλείψουμε να πούμε ότι και ο γαμπρός της οικογένειας στηρίζει ένθερμα, τις επιχείρησης της οικογένειας. Η οικογένεια που ζούσε στην Αθήνα, την εγκατάλειψε και μένουν πιά μόνιμα στο νησί της Ανδρου.



Σήμερα οι 3melisses διαθέτουν 350 κυψέλες, βιολογικές και πιστοποιημένες από την εταιρεία TUV Austria Hellas. Οι κυψέλες βρίσκονται στο νησί της Ανδρου όλο το χρόνο σε επιλεγμένα σημεία όπως στο Μακροτάνταλο και στην κεντρική ΄Ανδρο στις περιοχές Αλαδινού, Μαίνητες και Συνετί.

Τα προϊόντα που παράγονται, συσκευάζονται και διατίθενται με την ετικέτα 3melisses είναι μέλι διαφόρων τοπικών ποικιλιών με κυριότερες το θυμάρι και την ερείκη, νωπή μελισσοκομική γύρη, βασιλικό πολτό, βάμμα πρόπολης, κηρύθρα μελιού και κερί.

Εκτός από τα εκθέματα παλιότερων εποχών που βρίσκονται στο εκθετήριο και μπορείτε να δείτε, την ξενάγηση θα σας την κάνει με χαρά ο κ. Μιχάλης και η κόρη του, θα σας δώσουν πολλές πληροφορίες ενώ θα λύσουν κάθε απορία σας σχετικά με τις μέλισσες, την διαδικασία παραγωγής  μελιού και τα προϊόντα, ζητήστε τους να δείτε την κυψέλη και να εντοπίσετε την βασίλισσα. 



Φυσικά η οικογένεια Τριδήμα μας ξενάγησε στο σπίτι τους, ένα τυπικό Ανδριώτικο σπίτι στην εξοχή με τεράστιους πέτρινους τοίχους και εξαιρετική οροφή με πλεκτό ξύλο που όμοιο του δεν είχα ξαναδεί.


Και φυσικά μας καλωσόρισαν με τοπικό τσίπουρο και λουκουμάδες που τους είχαν περιχύσει με μέλι παραγωγής τους, ενώ δοκιμάσαμε προϊόντα της παραγωγής τους, ερείκη, θυμαρίσιο μέλι και γύρη.  

Σε προηγούμενο άρθρο, σας έγραψα για τον ανερχόμενο πεζοπορικό τουρισμό στην Ανδρο, Θα σας πληροφορήσω ότι μπορείτε να επισκεφτείτε το λιοτρίβι και το μελισσοκομείο ακολουθώντας την διαδρομή ANDROS ROUTE ΧΑΡΤΕΣ 1, ένα κυκλικό πεζοπορικό μονοπάτι μήκους 4200 μέτρων που περάνει ακριβώς έξω από το λιοτρίβι-μελισσοκομείο, μια παράκαμψη λοιπόν και θα έχετε την χαρά της φιλοξενίας άλλα πολλές πληροφορίες για το λάδι και το μέλι.

Δεν ξέρω για εσάς αλλά προσωπικά στα ταξίδια μου, στην Ελλάδα κυρίως, φροντίζω να συμπεριλαμβάνω στις επισκέψεις μου μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις και να τις στηρίζω, "γιατί αγαπάμε Ελλάδα, στηρίζουμε Ελληνικά προϊόντα" και ίσως το μέλι είναι ένα από τα προϊόντα της Ανδρου που πρέπει να γίνει γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων.

Για πληροφορίες 

Τηλέφωνο: 2282 071543 και 6973632690
http://www.3melisses.gr/
fb 3Melisses




    

 

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου