ALBANIA 6DAYS ROAD TRIP ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΕΤΩΝ (α΄ μερος)



Το 6ημερο road trip στην γειτονική μας χώρα Αλβανία τελείωσε και τώρα πρέπει να σου γράψω τι είδαμε, τι κάναμε και τις εντυπώσεις μου. Και μάλιστα πρέπει να τα γράψω γρήγορα γιατί πολλοί από εσάς τις ημέρες του ταξιδιού μας όταν ανεβάζαμε στο instagram, τις διαδρομές μας και τις εξερευνήσεις μας στη χώρα, που είναι ένας μη δημοφιλής τουριστικός προορισμός ακόμη, μου στέλνατε μηνύματα και ζητούσατε επί πλέον πληροφορίες, μάλλον σας ξεσήκωσα ή είχατε ήδη μυριστεί, πριν αρχίσει ο μαζικός τουρισμός, μια επίσκεψη σ΄ αυτή την βαλκανική χώρα που δεν έχει την προβολή που της αξίζει.

Οι Αλβανοί ονομάζονται και Σκιπτάρ (Shqiptar) και τη χώρα τους τη λένε και Σκιπερία (Shqipëria), δηλαδή χώρα των αετών.

Καλά θα μου πεις, δεν είναι και κανένας ου άου προορισμός που έχεις και πολλά να μας πεις!

Θα σου απαντήσω ότι κάνεις λάθος γιατί έτσι νόμιζα και εγώ λίγες μέρες, πριν την επισκεφτώ! Την είχα διασχίσει από βορρά προς νότο, κατά την επιστροφή μου στην Ελλάδα από τις Δαλματικές ακτές πριν 10 περίπου χρόνια χωρίς να της δώσω την ευκαιρία, για μια καλύτερη γνωριμία. Μια διανυκτέρευση στην πρωτεύουσα της, μια σύντομη βόλτα με το αυτοκίνητο στο κέντρο των Τιράνων που δεν είχε κάτι ενδιαφέρον να δω και ένα ατέλειωτο ταξίδι σε όχι τόσο καλούς δρόμους ήταν η αφορμή να μην την έχω βάλει ποτέ στην λίστα των επόμενων ταξιδιωτικών μου προορισμών.

Μέχρι που ένα πρωί ξύπνησα με την επιθυμία να επισκεφτώ μια βαλκανική γειτονική χώρα και αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στην κοντινή Αλβανία. Ακόμη και όταν το ανακοίνωσα στην παρέα που θα ταξιδεύαμε μαζί, δεν ήμουν σίγουρη για την καλή επιλογή μου. Όμως αφού είδα ότι και οι φίλοι συμφωνήσαν μαζί μου για ένα road trip στην άγνωστη τουριστικά Αλβανία άρχισα να την ψάχνω πιο εντατικά.



ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6 ΗΜΕΡΩΝ

1 ΗΜΕΡΑ ΚΡΥΣΤΑΛΟΠΗΓΗ-ΚΟΡΥΤΣΑ-ΛΙΜΝΗ ΟΧΡΙΔΑΣ-ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ-ΕΛΜΠΑΣΑΝ-ΤΙΡΑΝΑ
2 ΗΜΕΡΑ ΤΙΡΑΝΑ -ΔΥΡΑΧΕΙΟ-ΜΠΕΡΑΤ
3 ΗΜΕΡΑ ΜΠΕΡΑΤ -KOCUVE-KOLKODAS-APOLLONIA-VLORE
4 ΗΜΕΡΑ VLORE-ΛΟΓΓΑΡΑΣ- DERMI -ΧΕΙΜΑPΑ
5 ΗΜΕΡΑ PORTO PALERMO-ΚΗΠΑΡΟ-ΣΑΡΑΝΤΑ-ΒΟΥΘΡΟΤΟ -ΒΑΜΑΤΑΤ-BLUE EYE
6 ΗΜΕΡΑ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ-ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΑΤΕΣ JORGUCAT-ΚΑΚΑΒΙΑ



Πάμε λοιπόν μαζί να γνωρίσουμε την ΑΛΒΑΝΙΑ του 2023 σε ένα road trip 6 ημερών!

1 ΗΜΕΡΑ ΚΡΥΣΤΑΛΟΠΗΓΗ-ΚΟΡΥΤΣΑ-ΛΙΜΝΗ ΟΧΡΙΔΑΣ-ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ-ΕΛΜΠΑΣΑΝ-ΤΙΡΑΝΑ


ΚΟΡΥΤΣΑ - Korces

Μετά την διέλευση μας από το συνοριακό σταθμό της Κρυσταλοπηγής κατευθυνθήκαμε προς την πρώτη γνωστή πόλη της Αλβανίας, την Κορυτσά - Korce (απόσταση 39 λεπτ. (34,9 χλμ.). Η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας με πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2011, γύρω στις 80.000 βρίσκεται στο οροπέδιο του όρους Μοράβα, σε υψόμετρο 850 μέτρων, στο νότιο τμήμα της Αλβανίας. Η Κορυτσά κάποτε ήταν ελληνική κάτι που διαπιστώνεις εύκολα περπατώντας στους δρόμους όπου η Ελληνική γλώσσα αντηχεί στα αυτιά σου συνέχεια.


Είναι μια όμορφη και ζωντανή πόλη, με μεγάλους λεωφόρους και με το μεγαλύτερο πάρκο της Αλβανίας να βρίσκεται εδώ, το ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ένα πεζοδρομημένο κέντρο με πολλά μαγαζιά, ανταλλακτήρια (εδώ μπορείτε να κάνετε το πρώτο σας συνάλλαγμα σε lek για τα μικροέξοδα σας), καφέ και ρεστοράν που της δίνουν έναν ευρωπαϊκό αέρα με αρώματα Ανατολής! ΄Εργα τέχνης και αγάλματα, διακοσμούν πολλά σημεία του κέντρου ενώ πολύ πράσινο και λουλούδια συναντάς σε κάθε βήμα σου. Πραγματικά με εξέπληξε ευχάριστα αυτή η πόλη που το μόνο που σου θυμίζει την εποχή του κουμμουνισμού που πέρασε, είναι κάποια τεράστια τσιμεντένια κτήρια που απέμειναν.

Το Παλιό Παζάρι

Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε το ανακαινισμένο "παλιό παζάρι - pazari i Korces". Το παλιό παζάρι χρονολογείται από τους Οθωμανικούς χρόνους όταν το παζάρι της Κορυτσάς ήταν ο τόπος ανταλλαγής εμπόρων όχι μόνο από την Αλβανία αλλά και από την Τουρκία, την Ελλάδα, την Τεργέστη και τη Βενετία.


Κάντε βόλτες στους πλακοστρωμένους, πεζοδρομημένους δρόμους, με τα ανακαινισμένα μαγαζιά και μια πλατεία γεμάτη από όμορφα καφέ και ταβέρνες, γεμάτα ντόπιους και τουρίστες να απολαμβάνουν καλό ντόπιο φαγητό, ρακί και μπύρα.



Η τοπική μπύρα που συνόδευσε πολλές φορές τις επόμενες ημέρες το φαγητό μας, η Birra Korca είναι η πιο παλαιά μπύρα της Αλβανίας, το εργοστάσιο της βρίσκεται στην Κορυτσά, μετρά πάνω από 90 χρόνια λειτουργίας και κάνει εξαγωγές μέχρι και στην Αμερική. Μπορείτε να επισκεφτείτε το εργοστάσιο (πληροφορίες θα βρείτε εδώ).


Στην Κορυτσά βρήκαμε το πρώτο μεγάλο γκρουπ Ιταλών, μάλιστα μας εντυπωσίασε το γεγονός γιατί δεν περιμέναμε να βρούμε τόσους τουρίστες.

Στην Κορυτσά μπορείτε να επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


Καθεδρικός Ναός της Ανάστασης (Katedralja “Ngjallja e Krishtit”)

Επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό της Ανάστασης (Katedralja “Ngjallja e Krishtit”) μια ορθόδοξη εκκλησία. Στις 2 Αυγούστου 1994, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του ναού, αφού η προηγούμενη εκκλησία, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου, καταστράφηκε από τις κομμουνιστικές αρχές το 1968, όταν απαγορεύθηκε η λατρεία των θρησκειών και η Αλβανία έγινε το πρώτο αθεϊστικό κράτος του κόσμου.
Ο ναός είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός της Αλβανίας και ο δεύτερος μεγαλύτερος στα Βαλκάνια.

Στους γύρω δρόμους και τα σοκάκια μπορείτε να θαυμάσετε σπίτια με υπέροχη αρχιτεκτονική του προηγουμένου αιώνα.

Διάβασα ότι η Κορυτσά θεωρείται από πολλούς το μικρό Παρίσι της Αλβανίας, μπορεί να μην είναι έτσι ακριβώς αλλά είναι μια εντυπωσιακή πόλη που αξίζει να την επισκεφτείς.

ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ - Pogradec


Συνεχίζουμε το ταξίδι μας κατά μήκος της λίμνης της Οχρίδας από την πλευρά της Αλβανίας με τα καθαρά νερά και τα ψηλά πράσινα βουνά τριγύρω της, για να φθάσουμε στο Πόγραδετς. Το Πόγραδετς είναι μια πόλη 30.000 κατοίκων, χτισμένη στις όχθες της λίμνης Οχρίδας. Μέσα στα 10 χρόνια που πέρασαν από τότε που επισκέφτηκα ξανά την περιοχή πρέπει να παραδεχτώ προς μεγάλη μου έκπληξη, ότι την βρήκα αγνώριστη, με καινούργιους μεγάλους δρόμους, νεόδμητες πολυτελείς πολυκατοικίες, τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και καφετέριες πάνω από την λίμνη, ντόπιοι και τουρίστες να περπατάνε, να αθλούνται και να απολαμβάνουν την ομορφιά και την ηρεμία του τοπίου. Το Πόγραδετς είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους ντόπιους και τους τουρίστες της Αλβανίας. Είναι η πόλη που συνδέει την Κορυτσά, το Ελμπασάν και τα Τίρανα.


Αν είσαστε λάτρεις των κάστρων, λίγο πριν φθάσετε την πόλη, στο βουνό υπάρχουν τα ερείπια του κάστρου του Πόγραδετς από όπου μπορείτε να έχετε ωραία θέα προς την πόλη και την λίμνη. Κάντε μια στάση στην πόλη ή λίγο πιο έξω για φαγητό, καφέ και βόλτα.

Αφού αφήσαμε την λίμνη μέσα από μια υπέροχη ορεινή διαδρομή και την συνοδεία ανοιξιάτικης βροχής ανηφορίζουμε βόρεια με τελικό προορισμό μας τα Τίρανα με μια στάση στο Ελμπασάν. Η διαδρομή είναι 83,9 χλμ. και με κανονικές συνθήκες κάνεις περίπου 1μιση ώρα περίπου. Εμείς με την βροχή και την κίνηση μικρών και μεγάλων οχημάτων που βρήκαμε στο δρόμο κάναμε λίγο παραπάνω.

Από το Πόγραδετς σε απόσταση 5 χλμ βρίσκεται συνοριακό φυλάκιο για να περάσατε στο Κράτος των Σκοπιών και την πόλη Οχρίδα.


ΕΛΜΠΑΣΑΝ - ELBASAN


Στην Αλβανία βρεθήκαμε λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές της χώρας, για κακιά μας τύχη στο Ελμπασάν φθάσαμε το απόγευμα της Παρασκευής, την ώρα που οι οπαδοί των κομμάτων έβγαιναν με τις σημαίες και τις ντουντούκες τους για τις τελευταίες πολιτικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων. Η κίνηση των πεζών σε πεζοδρόμια και δρόμους κατά μπουλούκια, οι κόρνες και το μποτιλιάρισμα ήταν η αφορμή να μην δούμε την πόλη καθώς ούτε να προχωρήσουμε μπορούσαμε με το αυτοκίνητο ούτε να παρκάρουμε κάπου στο κέντρο της. Από τα λίγα που είδαμε καταλάβαμε ότι είναι μια σύγχρονη πόλη με έντονους ανθρώπους, που εξελίσσεται. Εσείς όταν την επισκεφτείτε μπορείτε να δείτε το κάστρο του Ελμπασάν, το ναό της Παναγίας (Kisha e Shën Mërisë), το μεγάλο τζαμί.



4 χλμ δυτικά της πόλης του Ελμπασάν, σε όσους αρέσουν τα βιομηχανικά κτήρια και η ιστορία τους μπορείτε να επισκεφτείτε το Kombinati Metalurgjik. Άρχισε να χτίζεται το 1966 και αποτέλεσε το πιο φιλόδοξο έργο που είχε αναλάβει το κομμουνιστικό καθεστώς για την εκβιομηχάνιση της Αλβανίας. Ο πρώην δικτάτορας Ενβέρ Χότζα ήταν τόσο περήφανος για αυτό το βιομηχανικό κέντρο που παρήγαγε σίδηρο και χάλυβα, ήταν μια τεράστια επένδυση που είχε όμως σαν αποτέλεσμα την οικονομική, ανθρώπινη και περιβαλλοντική καταστροφή (γη, αέρας, νερό). Η κυβέρνηση του Χόντζα το έβλεπε σαν τον «φωτιστικό φάρο», έλεγε ότι «χτίζουμε τον σοσιαλισμό με τις δικές μας δυνάμεις», ότι αποτελεί την «ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του καπιταλιστικού», ότι το έργο είναι «η δεύτερη απελευθέρωση της Αλβανίας» και άλλες τέτοιες θεωρίες, απομονώνοντας την χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο. Το εργοστάσιο κατάλαβε μια περιοχή 16.000.000 m 2 ενώ είχε και 47 χιλιόμετρα εσωτερικού σιδηροδρόμου (τμήματα βλέπεις και στην διαδρομή) και 25 χλμ. ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής του Ελμπασαν βρήκαν δουλειά εδώ ενώ ήρθαν και άλλοι από πιο μακριά και στην περιοχή δημιουργήθηκαν κοινωνικά προβλήματα, καθώς το Ελμπασάν μια μικρή πόλη δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτή την αύξηση πληθυσμού αφού δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες στέγασης και διατροφής.

Μπορείτε να δείτε στην περιοχή ερειπωμένα και εγκαταλειμμένα κτήρια καθώς τα σχέδια δεν προχωρήσαν οπως τα είχαν φανταστεί. Σήμερα λειτουργεί μόνο το χαλυβουργείο και κάποια άλλα τμήματα του εργοστασίου, τα οποία διαχειρίζεται η τουρκική εταιρεία «KURUM». Κάποια άλλα τμήματα λειτουργούν από αλβανικές και ξένες εταιρείες.

Από ένα καινούργιο οδικό δίκτυο, μέσα από μια διαδρομή 42,6 χλμ. κάναμε περίπου 1 ώρα και φθάσαμε νωρίς με το φως της ημέρας στα Τίρανα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που θυμόμουν, όταν τα επισκέφτηκα 10 χρόνια πριν.....


2 ΗΜΕΡΑ ΤΙΡΑΝΑ -ΔΥΡΑΧΕΙΟ-ΜΠΕΡΑΤ


ΤΙΡΑΝΑ -TIRANA

Θα αναφερθώ εδώ εν συντομία στα βασικά αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε στην πόλη των Τιράνων. Για τα Τίρανα, τα αξιοθέατα, τι θα κάνετε που να μείνετε, θα γράψω νέο άρθρο ώστε να να έχετε καλύτερη εικόνα για την πόλη.

Επισκεφθείτε την πλατεία Skenderbej και δείτε το άγαλμα του Gjergj Kastrioti, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Τζαμί Et'hem Bey, τον πύργο του ρολογιού, τα πολύχρωμα κυβερνητικά κτήρια του κέντρου, δείτε τα νεόδμητα μοντέρνα κτήρια που αρχίζουν να την περιβάλλουν και τα πολυώροφα 5αστερα ξενοδοχεία, τα κτήρια της οθωμανικής αλλά και της κουμμουνιστικής εποχής, το κάστρο των Τιράνων, το Φρούριο του Ιουστινιανού όπως είναι γνωστό, στο κέντρο της πόλης, την περιοχή Toptani με το μεγάλο εμπορικό κέντρο, επισκεφθείτε την Πυραμίδα των Τιράνων που ανακαινίζεται, το Bunk Art2 στο κέντρο της πόλης, το Reja the clound, τον Καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Χριστού, αναζητήστε τη μοντέρνα περιοχή του Blloku με τα όμορφα καφέ και μοντέρνα καταστήματα, ανεβείτε στον Sky Tower για όμορφη θέα στην πόλη, βγείτε έξω από την πόλη για να κατεβείτε στο Bunk Art1 και πολύ κoντα του θα βρείτε το μεγαλύτερο τελεφερίκ Dajti Ekspes των Βαλκανίων για βόλτα στα βουνά και υπέροχη θέα.



ΔΥΡΡΑΧΙΟ - DURESS


Το Δυρράχιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Αλβανία μετά τα Τίρανα, απέχει από τα Τίρανα 37,8χλμ. περίπου 45 λεπτά. Ήταν μια από τις αρχαιότερες πόλεις, με το όνομα Επίδαμνος και ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από Έλληνες Κορίνθιους αποίκους. Από τις 7 Μαρτίου 1914 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 1920, επί της βασιλείας του Γουλιέλμου της Αλβανίας στο Πριγκιπάτο της Αλβανίας, ήταν πρωτεύουσα της Αλβανίας.
Σήμερα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας στην Αδριατική θάλασσα, πολύ κοντά στην Ιταλία, απέναντι από το Μπάρι και το Πρίντεζι.


Σημαντικά αξιοθέατα είναι η βιβλιοθήκη, το πολιτιστικό κέντρο Αλεξάντερ Μοϊσίου, το Θέατρο Εστράντα, το κουκλοθέατρο, το Κάστρο του Δυρραχίου. Υπάρχουν επίσης αρκετά μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό, η Βασιλική έπαυλη και το Ιστορικό Μουσείο (σπίτι του Αλεξάντερ Μοϊσίου) και κοντά στο λιμάνι το αμφιθέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια. Πολλά αγάλματα και έργα τέχνης κοσμούν την πόλη.

Το λιμάνι αποτελεί σημαντικό σταθμό σήμερα, για εμπορικές μεταφορές, για μεταφορές επιβατών σε άλλα λιμάνια της χώρας και της Ιταλίας αλλά και σταθμό για αποβίβαση τουριστών από κρουαζιερόπλοια ενώ ένα τμήμα του αναπλάστηκε και αποτελεί πόλο έλξης των ντόπιων και των τουριστών για βόλτες, φαγητό ενώ έχει πολλές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. 

Τα κτήρια της πόλης και η άναρχη δόμηση που φθάνει μέχρι την θάλασσα, ίσως την καθιστούν σε μια από τις πιο άσχημες πόλεις που συνάντησα αυτές τις ημέρες των περιηγήσεων μου στην Αλβανία, όμως οι βόλτες μου δίπλα στην θάλασσα, στην προβλήτα με αποζημίωσαν παρά τον τρελό αέρα κα το ψιλόβροχο.

Όμως ο επόμενος προορισμός μας είναι αυτός που θα μας αποζημιώσει περισσότερο. Το Μπεράτ είναι από τις πόλεις που ανυπομονώ να φθάσω γιατί την ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά, από τις φωτογραφίες που είδα όταν έψαχνα πληροφορίες για την περιοχή και θα σας παρακαλέσω να σημειώσετε το όνομα Βerat και να το βάλετε στην λίστα σας .


3 ΗΜΕΡΑ BERAT -KOCUVE-KOLKODAS-APOLLONIA-VLORE


BERAT

Στο Μπεράτ θα φθάσετε μόνο αν κάνετε παράκαμψη είτε έρχεστε από τον βορρά είτε από νότο είτε από τα παράλια. Εμείς κατευθυνθήκαμε προς Μπεράτ, αφήνοντας πίσω μας το παραλιακό Δυρράχιο ( 96,8 χλμ περίπου 1,30 ώρα δρόμος)



Το Μπεράτ θεωρείται η πιο όμορφη πόλη της Αλβανίας λόγω της αρχιτεκτονικής της αλλά και του υπέροχου φυσικού τοπίου της. Είναι η πόλη με τα 1000 παράθυρα ή οπως μας εξήγησε ο Αντυ, ο ξενοδόχος μας, η λέξη χίλια- një mijë σημαίνει το ένα (παράθυρο) πάνω στο άλλο κάτι που καταλαβαίνεις αν κοιτάξεις την πόλη και τα σπίτια, 
κάτω από τις όχθες του ποταμού ΄Αψου που την διαρρέει προς τα πάνω. Η παλαιά πόλη ξεχωρίζει γιατί είναι γραφική με σπίτια χτισμένα σε οθωμανική αρχιτεκτονική ενώ η νέα είναι πιο τσιμεντένια με πολλά απομεινάρια από τα ογκώδη τσιμεντένια απομεινάρια της κουμμουνιστικής εποχής.


Η παλιά πόλη, διαρρέεται από τον ποταμό Αψο (Osumi river), από την μια πλευρά βλέπεις την περιοχή Γκορίτσα- Gorica, ενώ από την στην απέναντι όχθη, βλέπεις το Μαγκαλέμ -Mangalemi και από πάνω το κάστρο Καλάγια - Kala. Στην 32η Σύνοδο της Unesco στον Καναδά στις 8-7-2018, η παλαιά πόλη στο Μπεράτι ανακηρύχθηκε τόπος διεθνούς κληρονομιάς.


H Γκορίτσα και το Μαγκαλέμ χωρίζονται με τον ποταμό Αψο και συνδέονται με γέφυρες οπως η Gorica Bridge που χτίστηκε αρχικά με ξύλο το 1780 την εποχή του Κουρτ Πασά και ξαναχτίστηκε με πέτρα τις δεκαετίες 1920-30. Η λαογραφία λέει για την γέφυρα ότι είχε ένα μπουντρούμι στο οποίο ένα κορίτσι ή μια γυναίκα φυλακίζονταν χωρίς τροφή, για θυσία ώστε να κατευνάσουν τα πνεύματα που προστάτευαν την γέφυρα. Περπατήστε και βγάλτε ωραίες φωτογραφίες και προς τις δυο πλευρές της πόλης με τα πέτρινα σπίτια οθωμανικής αρχιτεκτονικής, χτισμένα το ένα πάνω από το άλλο, βαμμένα με λευκό χρώμα και κεραμίδια στις σκεπές τους.
Ωραία θέα έχετε αν διασχίσετε και την γέφυρα Suspension bridge.
Βρείτε χρόνο για βόλτες στα πλακόστρωτα σοκάκια όπου θα ανακαλύψετε όμορφες γωνίες, αυλές με πολλά λουλούδια που θα τα δείτε πίσω από μισόκλειστες πόρτες, γραφικά ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ, με θέα. Μην παραλείψετε να κάνετε βόλτα διπλά στο ποτάμι και στα στενά σοκάκια την ώρα που δύει ο ήλιος, την ώρα που ανάβουν τα φώτα και η πόλη φαίνεται πολύ όμορφη.


Τριγυρίζοντας στην πόλη σας προτείνω να επισκεφτείτε το Εθνολογικό Μουσείο, το Εθνογραφικό Μουσείο έχει μια πλούσια συλλογή 1.300 αντικειμένων και αποτελεί σημαντική μαρτυρία για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής του Μπεράτ
(εισιτήριο 300 lek 1 Νοεμβρίου – 30 Απριλίου, ώρες επίσκεψης Τρίτη – Σάββατο: 9 π.μ. – 4 μ.μ., Κυριακή: 10 π.μ. – 3 μ.μ. - 1 Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου 9 π.μ. – 6 μ.μ )


Περάσετε κάτω από την Πόρτα (gate of the Pasha's palace), δείτε το Μεγάλο Τζαμί
Xhamia Mbret (Xhamia e Sulltanit) χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον Οθωμανό σουλτάνο Βαγιαζήτ Β', το Bachelor Mosque (Xhamia e Beqareve) το τζαμί των εργένηδων, ένα διώροφο τζαμί με υπέροχες τοιχογραφίες (1927–1928) μέσα και έξω, χαμηλά στο Magalem, μας είπαν ότι επί Ενβέρ Χότζα η στοά του στο ισόγειο, έγινε κατάστημα με εσώρουχα, εποχή αθεϊσμού για την Αλβανία, τα λόγια είναι περιττά!!! περπατήστε μέχρι το Leaden Mosque που πήρε το όνομα του από τον μολυβένιο τρούλο και κτίστηκε το 1555, μπείτε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου, που είναι η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στο Berat και θα την βρείτε στα όρια μεταξύ παλιάς και νέας πόλης.


Μπορείτε να επισκεφτείτε τις εκκλησίες της παλιάς πόλης αν τις βρείτε ανοιχτές, δυστυχώς εμείς στην προσπάθεια μας να μπούμε έστω και σε μια, δεν τις βρήκαμε ανοιχτά.


Μπορείτε να ανεβείτε στο βουνό, μέσα από ένα απότομο αλλά ασφαλές μονοπάτι και να φθάσετε στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ (shen Mehill) κοντά θα βρείτε το εκκλησάκι του Aγιου Θεόδωρου (Shen Thodor) το οποίο έχει τοιχογραφίες του Onufri. Αν δεν έχετε χρόνο ή δεν σας αρέσουν οι αναβάσεις αρκεστείτε σε μια φωτογραφία από κάτω προς την εκκλησία η οποία δείχνει εντυπωσιακή στην καταπράσινη πλαγιά του βουνού.



ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΟ ΜΠΕΡΑΤΙ

Στο κάστρο θα φθάσετε με το αυτοκίνητο σας και αφού παρκάρετε έξω από την είσοδο του, (σας προτείνω να πάτε νωρίς το πρωί γιατί αργότερα γίνεται χαμός από τουριστικά λεωφορεία με μαθητές που έρχονται να το επισκεφτούν και ίσως χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο μακριά, πολλά ιδιωτικά αυτοκίνητα ανεβαίνουν μέχρι πριν την πύλη και παρκάρουν στην ανηφόρα).


Το κάστρο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, είναι καλοδιατηρημένο και είναι το μοναδικό κάστρο στην Αλβανία που κατοικείται μέχρι και σήμερα. Εδώ ζουν περίπου 200 οικογένειες και χαρακτηριστικό του οπως λένε είναι ότι διατηρούν την παράδοση και την φιλοξενία. Πλακόστρωτοι δρόμοι και σοκάκια, πέτρινα σπίτια οθωμανικής αρχιτεκτονικής, τζαμιά και ορθόδοξες εκκλησίες, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και σουβενίρ, καφέ και εστιατόρια με παραδοσιακά πιάτα είναι μερικά από αυτά που θα ανακαλύψετε στις βόλτες σας στο εσωτερικό του κάστρου.


Πολλά σπίτια είχαν εγκαταλειφθεί, οι ιδιοκτήτες τους, φύγαν μετανάστες στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή και τώρα με την ανάπτυξη του τουρισμού επιστρέφουν, τα επισκευάζουν στήνουν επιχειρήσεις ή τα πωλούν σ άλλους, σε καλές τιμές. Πολλά απ΄ αυτά γίνονται ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης αφού η περιοχή προβάλλεται τουριστικά και γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών. Εκτός από τους τουρίστες ντόπιους και ξένους συναντήσαμε και αρκετούς εργαζόμενους μόνους ή με τις οικογένειες τους, από τις Νατοϊκές εγκαταστάσεις (διαβάστε πιο κάτω για την βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή) κυρίως σε καφέ και εστιατόρια.


Τα καλοδιατηρημένα τείχη του, σου επιτρέπουν από πολλά σημεία πανοραμική θέα στην παλαιά πόλη αλλά την ευρύτερη περιοχή του Μπερατίου.


Το Μπεράτι ήταν μια χριστιανική πόλη για αυτό είχε πολλές εκκλησίες, 20 εκκλησίες και μόνο 1 τζαμί, από αυτές σώζονται ελάχιστες ενώ οι υπόλοιπες καταστράφηκαν.
Κάτοικος μας έδειξε εκκλησία η οποία ήταν ιδιοκτησία του παππού του στο ιδιόκτητο οικόπεδο τους και επί Χότζα κατασχέθηκε, χρησιμοποιήθηκε για αποθήκη και σήμερα ανήκει στο κράτος και είναι κλειδωμένη. Μας την έδειξε όμως με πολύ καμάρι εξωτερικά ενώ μας περιέγραφε με τα μάτια δακρυσμένα και σεβασμό, το τέμπλο της, τις εικόνες της, καθώς και ο ίδιος οπως μας είπε ότι είναι Χριστιανός. Αυτός ο άνθρωπος, καλή του ώρα,  μας σήκωσε από το τραπέζι που τρώγαμε όταν κατάλαβε ότι είμαστε Έλληνες για να μας την δείξει, ενώ μας έδειξε πολλά σπίτια Ελλήνων εγκαταλειμμένα, αφού λείπουν στο εξωτερικό (Ιταλία, Ελλάδα, Αμερική κ.α.) οπως μας είπε για δουλειά. 


Μπορείτε να επισκεφτείτε τις εκκλησίες της Παναγίας των Βλαχερνών που χτίστηκε τον 13 αιώνα και έχει τοιχογραφίες (16ος αιώνας) του Nikolla, γιου του διάσημου αγιογράφου της Αλβανίας Onufri, την εκκλησία της Αγίας Τριάδας - St Triada (Holy Trinity) Church, χτισμένη τον 14ο αιώνα, (σταυροειδής μετά τρούλου) στο εσωτερικό της έχει πολλές τοιχογραφίες. Δυστυχώς οι εκκλησίες είναι κλειδωμένες όμως υπάρχουν απ΄ έξω κάποιοι ντόπιοι που έχουν κλειδιά και με μια μικρή αμοιβή ανοίγουν για να μπεις. Δεν το κάναμε γιατί σε ακολουθούν συνέχεια μετά για να σου δείξουν και άλλα και αυτό είναι εκνευριστικό για μένα, αλλά εσείς μπορείτε να το δοκιμάσετε.


Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Εθνικό Εικονογραφικό Μουσείο - ΟNUFRI MUSEUM. Στεγάζεται σε μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία που χτίστηκε το 1797 και σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο, περιέχει 200 ​​έργα τέχνης, εικόνες και λειτουργικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 14ο έως τον 20ο αιώνα, συγκεντρωμένα από πολλές εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής. Θα δείτε εικόνες ζωγραφισμένες από γνωστούς Αλβανούς αγιογράφους όπως ο Onufri, ο γιος του Onufri, Nikolla, ο Onufër ο Κύπριος, ο David Selenica, ο Kostandin Shpataraku και άλλους γνωστούς αλλά και ανώνυμους ζωγράφους. Λειτουργικά αντικείμενα φέρουν την υπογραφή Αλβανών αργυροχρυσοχόων διαφόρων εποχών και τα ξυλόγλυπτα του Καθεδρικού ναού φιλοτεχνήθηκαν από τους δασκάλους Stefan Barka και Naum Ngjela, από το Misrasi και το Lavdari, στο Opari, στις αρχές του 19ου αιώνα. Αξίζει τον κόπο η επίσκεψη μην το χάσετε.
Τιμή εισιτηρίου 400 lek
Ωρες επίσκεψης
1 Νοεμβρίου – 30 Απριλίου
Τρίτη – Σάββατο: 9 π.μ. – 4 μ.μ.
Κυριακή: 10 π.μ. – 3 μ.μ.
1 Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου
9 π.μ. – 6 μ.μ


Για τους λάτρεις της φύσης υπάρχει το φαράγγι του ποταμού Osum που οπως είπαμε διαρρέει την πόλη Berat. Ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπικά της Αλβανίας όπου μπορείτε να κάνετε rafting και να απολαύσετε την άγρια ομορφιά του τοπίου. Πολλά γκρουπ ξεκινούν από εδώ για δραστηριότητες στην φύση, θα βρείτε πολλά γραφεία στο κέντρο της πόλης για κλείσετε αυτό που σας ενδιαφέρει.

KOCUVE - ΚΟΥΤΣΟΒΑ

Πως θα σας φαινόνταν αν σας έλεγα ότι στη γειτονική μας χώρα, την Αλβανία υπάρχουν πόλεις γνωστές για την εξόρυξη πετρελαίου. Οι πόλεις Πάτος και Μπάλς και Κουτσόβα ήταν γνωστές από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 για την εξόρυξη πετρελαίου. Έτσι και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία αφού κάτι είχαμε ακούσει και αφού βρεθήκαμε πολύ κοντά στην πόλη Κουτσόβα, να την επισκεφτούμε και να δούμε τι γίνεται εκεί. Από το Βerat για Κοcuve κάναμε 16,9 χλμ ούτε μισή ώρα δρόμος.


Οι πληροφορίες μας έλεγαν ότι το 1928 στην περιοχή «Ντικάτερ» πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξόρυξη πετρελαίου στην Αλβανία από την Ιταλική εταιρία AIPA η οποία συμφώνησε με την κυβέρνηση του Ζογ Α΄ πως αν η εξόρυξη πετρελαίου ξεπεράσει τους 50.000 τόνους ετησίως, η εταιρεία αυτή θα κατασκευάσει ένα διυλιστήριο στην Αλβανία. Το 1939 η Αλβανία καταλήφθηκε από Ιταλούς και επομένως, αν και το πετρέλαιο που εξορυσσόταν ήταν πάνω από 170.000 τόνους εκείνη την εποχή, το διυλιστήριο δεν κατασκευάστηκε ποτέ και το πετρέλαιο μεταφερόταν στην Ιταλία.


Σήμερα μπορείς να δεις πολλές εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου, πηγάδια και αντλίες, μέσα στην πόλη όμως το σύστημα υποδομών είναι παλαιωμένο, ενώ τριγύρω τα κτήρια που ίσως αποτελούσαν τα γραφεία είναι εγκαταλειμμένα. Εγκαταλειμμένα λοιπόν τα πηγάδια εξόρυξης και οι δεξαμενές. Το 2015 τα κοιτάσματα τα εκμεταλλεύονταν μια καναδική εταιρεία η Bankers Petroleum η παραγωγή όμως ήταν μειωμένη.


Τα πηγάδια τα οποία θα βρεις σε οικόπεδα, δεξιά και αριστερά του δρόμου που σε οδηγεί στην πόλη, θα τα ξεχωρίσεις από μακριά, μπορείς να τα πλησιάσεις αφού δεν υπάρχει φύλαξη τριγύρω για μερικές φωτογραφίες ενώ θα πάρεις μυρουδιά πετρελαίου γύρω από τα ανενεργά πια, πηγάδια. Το τοπίο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης αφού τα σκουριασμένα πηγάδια δεν λειτουργούν, οι αντλίες δεν δουλεύουν και δεν γνωρίζω αν η εκμετάλλευση τους, ανήκει σε κάποια εταιρία σήμερα.

Η πόλη των 30.000 κατοίκων θεωρείται αρκετά ασφαλής για να ζήσει κάποιος, όπως μας είπε γεμάτος χαρά, κάτοικος της, αφού έχει την έδρα του (2023), το ΝΑΤΟ με πολλά σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη από όπου τα αεροπλάνα μπορούν σε χρόνο ντε τε να φθάσουν σε Ελλάδα και Ιταλία και να εξασφαλίσουν την τάξη και την ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή. Εδώ ήταν η έδρα μιας αεροπορικής βάσης της Αλβανικής Πολεμικής Αεροπορίας (πρώην σοβιετική στρατιωτική βάση), χτίστηκε τη δεκαετία του 1950, όταν η χώρα ήταν υπό την ηγεσία του Ενβέρ Χότζα και από το 2005 η αεροπορία της χώρας έχει σταματήσει να πετάει με τα παρωχημένα μαχητικά ρωσικά MiG που της παρείχαν η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα και περιορίστηκε σε αεροσκάφη περιστρεφόμενης πτέρυγας οπως μας πληροφορεί η wikipedeia.

Αυτά λοιπόν για την Κουτσόβα - Kocuve την πόλη με τις πετρελαιοπηγές και συνεχίζουμε για τον επόμενο προορισμό μας, θρησκευτικού ενδιαφέροντος, στην πόλη KOLKODAS, όπου θα επισκεφτούμε το το μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.


KOLKOΝDAS - ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ- Manastiri i Shën Kozmait


Tο μοναστήρι του Κοσμά του Αιτωλού, στα Αλβανικά Manastiri i Shën Kozmait, Kolkondas, χτίστηκε τον 18ο αιώνα.

Για την ιστορία, ο ηγεμόνας του Berat, Αχμέτ Κουρτ Πασάς επέτρεψε στον μοναχό Κοσμά να κηρύξει τον λόγο του Θεού και να ανοίξει σχολεία στα περίχωρα του Myzeqe. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός πέρασε από αυτά τα χωριά δύο φορές, το 1777 και το 1779. Όταν ο πασάς του Berat έμαθε ότι ο μοναχός Κοσμάς ήταν φίλος του Αλή Πασά της Τεπελένης, έδωσε εντολή να τον σκοτώσουν στις 24 Αυγούστου 1779 και το σώμα του πετάχτηκε. στον ποταμό Σεμάν  και παρά την πέτρα που είχαν δέσει στο λαιμό του το λείψανο επέπλεε!


O ναός του μοναστηριού είναι τρίκλητη βασιλική, χτίστηκε μεταξύ 1813 και 1814 με εντολή του Αλή Πασά του Τεπελενίου. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο, έργο του ΙΘ’ αιώνα.


Το 1942 χτίστηκε ένα παρεκκλήσι δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου τοποθετήθηκαν σε τάφο τα λείψανα του Αγίου Κοσμά, σήμερα το παρεκκλήσι είναι επισκέψιμο. Τα λείψανα του Αγίου όμως φυλάσσονται στην Αρχιεπισκοπή των Τιράνων για λόγους ασφαλείας. Είναι τοποθετημένα σε μια ξύλινη λάρνακα. Από το σκελετό των λειψάνων λείπουν η κάρα, πού κλάπηκε το 1917 από Αυστροούγρους και πιθανόν βρίσκεται σήμερα σε μουσείο της Βιέννης και μικρά τεμάχια, βρίσκονται σε Προσκυνηματικούς ναούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.


Στο χώρο του μοναστηριού, στο πίσω μέρος της εκκλησίας, υπάρχει ακόμη μια παλαιότερη εκκλησία, η οποία είναι μισογκρεμισμένη, διατηρούνται όμως κάποιες υπέροχες τοιχογραφίες της. Ζητήστε από τον μοναδικό μοναχό της μονής, να σας οδηγήσει εκεί.

Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό και την Παναγία. Πανηγυρίζει στις 24 Αυγούστου, ημέρα του μαρτυρίου του Αγίου, όπου πλήθη πιστών, συγκεντρώνονται εδώ, ενώ φέρνουν και τα λείψανα του Αγίου από τα Τίρανα για προσκύνημα.


Ο Kolkondas απέχει ένα τέταρτο από την πόλη Φίερι - Fier  και βρίσκεται βόρεια από την Απολλωνία (24,3 χλμ. μισή ώρα δρόμος) έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής που θα επισκεφτούμε στην συνέχεια. Αν επισκεφτείτε την πόλη του Fier η διαδρομή για την Απολλώνια είναι περίπου 15 με 20 λεπτά (12 χλμ).

Οι αποστάσεις των πόλεων είναι κοντινές και με την βοήθεια του gps θα φθάσετε γρήγορα μέσα από καλούς δρόμους με σχετικά καλή οδική σήμανση.


(για το ίντερνετ στην Αλβανία σας γράφω πληροφορίες στο τέλος του άρθρου- is coming soon)


APOLLONIA - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΚΟ-
Parku Arkeologjik i Apollonisë

Η Απολλωνία είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος των Βαλκανίων και βρίσκεται στην περιοχή του Fier κοντά στην πόλη Pojan.


Ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από Έλληνες αποίκους από την Κέρκυρα και την Κόρινθο και ήταν ο δεύτερος ελληνικός οικισμός που ιδρύθηκε στην ηπειρωτική χώρα της Ιλλυρίας μετά την Επίδαμνο. Η Απολλωνία, πήρε το όνομά της προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Οι Έλληνες άποικοι συνυπήρξαν εδώ ειρηνικά με τους πολεμοχαρείς Ιλλυριούς οι οποίοι εκείνη την εποχή ήταν οι κυρίαρχοι της περιοχής.

Η Απολλωνία ήταν μια αυτοδιοικούμενη και ανεξάρτητη πόλη για πολλούς αιώνες μέχρι να ενσωματωθεί στο Βασίλειο της Ηπείρου και αργότερα στο Βασίλειο της Μακεδονίας.

Η αρχαία πόλη της Απολλωνίας χτίστηκε σε δύο λόφους και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το αρχαιολογικό πάρκο της Απολλωνίας- Parku Arkeologjik i Apollonisë
που επεκτείνεται σε μια περιοχή 800 στρεμμάτων και περικλείονταν από τείχη, περίπου 4,5 χιλιόμετρων, που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή. Σήμερα μπορείτε να δείτε ερειπωμένο τμήμα τους.


Οι αρχαιολόγοι αποκαλούν την Απολλωνία «Πομπηία της Αλβανίας», αφού μέχρι σήμερα έχει ανακαλυφθεί μόνο το 10% του πραγματικού μεγέθους της. Μια ακόμη σημαντική πληροφορία είναι ότι η Απολλωνία της Αλβανίας είναι μια από τις 24 πόλεις της Μεσογείου που συναντάμε με ίδιο όνομα.


Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει το μνημείο του Αγωνοθέτη, το ημικύκλιο κτίσμα με τους 6 κίονες Κορινθιακού ρυθμού που κοσμούσε το κέντρο της πόλης, αποτελούσε τον χώρο συνεδριάσεων της Βουλής της αρχαίας Απολλωνίας, τα ερείπια του αρχαίου θέατρου που το χρησιμοποιούσαν για παραστάσεις, την αγορά της αρχαίας πόλης. Τα ερείπια του νυμφαίου που υπέστη βανδαλισμούς από αγνώστους τον Ιούνιο του 2020 κατά την διάρκεια των μέτρων για τον COVID-19, οι κίονες κατέρρευσαν και ο ναός γκρεμίστηκε. Το τραγικό περιστατικό καταδίκασαν όλοι οι Αλβανοί αρχαιολόγοι και ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα ενώ συχνά είναι τα φαινόμενα βανδαλισμών και λαθροχειρίας σε αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Εξω από τα τείχη υπάρχει μια νεκρόπολη με τάφους αρχαίων Ελλήνων που τάφηκαν με τα τοπικά τους ήθη και έθιμα καθώς και ερείπια ναών και κατοικιών με υπέροχα ρωμαϊκά ψηφιδωτά.



Στο πάρκο υπάρχουν επίσης η μονή της Παναγίας που λειτουργεί σαν μουσείο και μια βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή και σαν η "Παναγία της Απολλωνίας" του 14ου αιώνα, η οποία έχει ένα υπέροχο τέμπλο και απέναντι η τραπεζαρια με υπέροχες τοιχογραφίες.


Μπορείτε να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο λειτουργεί στο μοναστήρι της Παναγίας, του 13ου αιώνα, το μουσείο δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά ευρήματα από την περιοχή. Σίγουρα θα χρειαστείτε ένα μισάωρο για να το εξερευνήσετε.

Για την είσοδο σας στο πάρκο χρειάζεται εισιτήριο, που θα βγάλετε επιτόπου και στοιχίζει 600lek περίπου 5,50 ευρώ. Μπορείτε επίσης να βγάλετε εισιτήριο on line στο επίσημο site http://cultureticketsalbania.al/


Επειδή φθάσαμε μισή ώρα πριν το κλείσιμο μας ενημέρωσαν, ότι το μουσείο κλείνει στις 6.00 μ.μ. και πρέπει να βιαστούμε για να το δούμε, ενώ μπορούμε να περιηγηθούμε στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο με την ησυχία μας μετά, κάτι που κάναμε και προλάβαμε να δούμε τα κυριότερα αξιοθέατα. Κατά την γνώμη μου θα χρειαστείτε ένα 2ωρο για την επίσκεψη σας σ΄ αυτό το υπέροχο αρχαιολογικό πάρκο ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.
Ωρες επισκεπτηρίου
Τρίτη – Σάββατο 09.00 – 16.00
Κυριακή 09.00 - 14.00


Μια απόσταση 42 χλμ περίπου 25 λεπτά στο δρόμο και η αποψινή βραδιά μας βρήκε στην παραθαλάσσια πόλη Αυλώνα, Vlora στα αλβανικά, που μας είπαν ότι φημίζεται για τα νόστιμα ψαρικά της τα οποία αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο είπαμε να βγούμε μια βόλτα για να τα τιμήσουμε.



(τι θα φάτε και προτάσεις για εστιατόρια και ξενοδοχεία θα βρείτε στο τέλος του άρθρου-
is coming soon )

Οπως σας είπα και στην αρχή το ταξίδι μας στην Αλβανία έγινε οδικώς και είχε διάρκεια 6 ημερών, ήδη εμείς έχουμε ταξιδέψει 3 ημέρες και έχω μοιραστεί μαζί σας ενδιαφέροντα μέρη που επισκεφτήκαμε ενώ σας έχω δώσει πληροφορίες ώστε να ετοιμάσετε και εσείς το δικό σας ταξίδι σύντομα, πριν η Αλβανία γίνει δημοφιλής και οικονομικά απλησίαστος τουριστικός προορισμός.

Eπειδή όμως έχω να σας πω και άλλα πολλά για αυτή την χώρα που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς αφού ξένοι επενδυτές έρχονται για μεγάλες επενδύσεις, ο τουρισμός αυξάνεται συνεχώς, ενώ γίνονται πολλές προωθητικές καμπάνιες και ενέργειες, ήδη γίνεται ένα μεγάλο τουριστικό άνοιγμα σε Βρετανούς τουρίστες, ενώ συναντήσαμε πολλούς μεμονωμένους ταξιδιώτες αλλά και γκρουπ από Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία και άλλες χώρες του κόσμου κυρίως στiς μεγάλες πόλεις πριν κατέβουμε στις πιο τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές στην Αλβανική Ριβιέρα. Εδώ θα κάνω ένα κλείσιμο, γιατί το άρθρο γίνεται μεγάλο και θα είναι δύσκολο να διαβαστεί η συνέχεια του.

Θα επανέλθω με ένα νέο άρθρο, για τις επόμενες 3 ημέρες του οδικού ταξιδιού μας και στο τέλος θα δώσω πολλά χρήσιμα tips για την καλύτερη οργάνωση του δικού σας ταξιδιού.

 Φυσικά θα σας εξομολογηθώ ότι το βόρειο τμήμα της Αλβανίας που έχει απίστευτα τοπία με βουνά, τις Αλβανικές Άλπεις όπως τις αποκαλούν, με όμορφα φυσικά τοπία, υπέροχες πόλεις στα βουνά, λόγω έλλειψης χρόνου θα το επισκεφτούμε μαζί με το Μαυροβούνιο σ ένα άλλο road trip στα Βαλκάνια.

STAY TUNED

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου