ALBANIA 6 DAYS ROAD TRIP ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΕΤΩΝ (β΄ μερος)

Το οδικό μας ταξίδι στην Αλβανία συνεχίζεται, προς το νότο, στο παραλιακό τμήμα της, γνωστό και ως Αλβανική Ριβιέρα (Bregu) οπως διαφημίζεται ευρέως τον τελευταίο καιρό από την Αλβανική Κυβέρνηση που ρίχνει μεγάλο βάρος στην τουριστική προώθηση της χώρας στο εξωτερικό. Μάλιστα κάποια ξένα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την περιοχή σαν την Καραϊβική της Ευρώπης με τα κρυστάλλινα λευκά νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές, τους αρχαιολογικούς τόπους, τα κάστρα και το ιδιαίτερο φαγητό, παροτρύνοντας τους τουρίστες να επισκεφτούν την φτηνή Αλβανία για ονειρεμένες διακοπές.



Το 6ημερο road trip μας στην Αλβανία, σχεδιάστηκε για περιορισμένο budget και χρονικά περιθώρια, έτσι έπρεπε να τηρήσουμε το πρόγραμμα μας ευλαβικά και να μην παρεκκλίνουμε της πορείας μας, γιατί αμέσως μετά θα φεύγαμε για Ιράν και έπρεπε να επιστρέψουμε έγκαιρα για τις τελευταίες λεπτομέρειες και για να προλάβουμε να ξεκουραστούμε.
Έτσι οι 3 τελευταίες ημέρες του ταξιδιού μας, συμπεριέλαβαν τα βασικότερα παραλιακά θέρετρα της Αλβανίας και κάποιες σημαντικές πόλεις και αρχαιολογικούς χώρους, που πρέπει ο ταξιδιώτης να δει.

Μπορείτε να διαβάσατε  τι κάναμε και τι είδαμε τις 3 προηγούμενες ημέρες,  ΕΔΩ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

4. ΗΜΕΡΑ VLORE - ΛΟΓΓΑΡΑΣ - DERMI - ΧΕΙΜΑPΑ- PORTO PALERMO-ΣΑΡΑΝΤΑ

5. ΗΜΕΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ- ΚΗΠΑΡΟ, Qeparo - ΒΟΥΘΡΩΤΟ - ΒΑΜΑΤΑΤ - BLUE EYE- ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

6. ΗΜΕΡΑ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ - ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ - ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΑΤΕΣ, JORGUCAT - ΚΑΚΑΒΙΑ



ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ

VLORA - ΑΥΛΩΝΑΣ


Η πόλη Αυλώνας είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της και βρίσκεται εκεί που η Αδριατική θάλασσα συναντάει τα νερά του Ιονίου πελάγους. Από εδώ ξεκινάει η αλβανική Ριβιέρα με τις αμμώδεις αλλά σε κάποια σημεία βραχώδεις ακρογιαλιές και τα πεντακάθαρα νερά της.


Το πρωινό ξύπνημα μας βρήκε στην παραθαλάσσια πόλη Αυλώνα, Vlorë στα αλβανικά, η οποία φημίζεται για τα νόστιμα ψαρικά της μαγειρεμένα με επιρροές από την Ιταλία στα καλαίσθητα τοπικά της εστιατόρια, τα οποία αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο το προηγούμενο βράδυ είπαμε να βγούμε μια βόλτα, για να τα τιμήσουμε. Κυριακή βράδυ και ημέρα δημοτικών εκλογών και το εστιατόριο που επιλέξαμε (te lilo restaurant) ήταν αυτό που επέλεξαν και οι εκλεγμένοι για να γιορτάσουν την νίκη τους. Επιλέξαμε λιγκουίνι με θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, καλαμάρι) και χταπόδι ψητό οπως το έφαγα στο τελευταίο ταξίδι μου, στην Ιταλία με σκόρδο και λεμόνι, απολαυστικές γεύσεις που τις συνοδεύσαμε με τοπική μπύρα (birra corca). Εδώ οι τιμές ήταν αξιοπρεπείς.

Δευτέρα πρωί και ξεκινάει η γνωριμία με την πόλη. Η οδήγηση για να φθάσουμε στην παλιά πόλη- old town, είναι αργή λόγω της κίνησης και χώρος για παρκάρισμα δεν υπάρχει, θέλουμε να αποφύγουμε κάποιο παρκινγκ με πληρωμή. Για καλή μας τύχη κάποιος φεύγει και το βάζουμε εμείς. 


Γρήγορα διαπιστώνουμε ότι είμαστε δίπλα στην λαϊκή αγορά της πόλης, μικροί πάγκοι και τοπικοί παραγωγοί δείχνουν την πραμάτεια τους, κρασί, ρακή, χωριάτικα κοτόπουλα στα κλουβιά, φρούτα και λαχανικά, καπνός, τσιγάρα και κινητά τηλέφωνα σε πτυσσόμενα τραπεζάκια μου προκαλούν εντύπωση, σηκώνω την κάμερα να φωτογραφήσω και ένα ντόπιο χέρι με σταματάει, αποκαλώντας με "ρουφιάνο" και άλλα ακαταλαβίστικα μπενιλίκια στα αλβανικά, "παράνομα" είναι μου λέει κάποιος από την παρέα, κανόνισε να τις φάμε, αμάν και ΕΣΥ με τις φωτογραφίες σου. Και ναι το ήξερα, είχα διαβάσει για το οργανωμένο λαθρεμπόριο καπνού και αυτοσχέδιων τσιγάρων στην Αλβανία, αλλά και στο δικό μας Αγρίνιο, αλλά δεν πήγε το μυαλό μου, ότι θα τα έβλεπα μπροστά μου.


Πάμε λοιπόν για την εξερεύνηση της παλιάς πόλης, μέρος της οποίας έχει ανακαινιστεί και έτσι μπορείς να περπατήσεις στα γραφικά της σοκάκια με τα πολύχρωμα φρεσκοβαμμένα κτήρια, εστιατόρια και καφέ για να καθίσεις αλλά και αρκετά αξιοθέατα να δεις.


Συνεχίζουμε την περιήγησή μας για να δούμε το Independence Monument, το μνημείο της Ανεξαρτησίας αφιερωμένο στην Αλβανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας από την Οθωμανική αυτοκρατορία στις 28-11-1912. Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1972 και Σχεδιάστηκε από τους Αλβανούς γλύπτες Mumtaz Dhrami και Κristaq Rama (πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα). Το άγαλμα αποτελεί ένα σύμπλεγμα με πολλά ιστορικά πρόσωπα της εποχής. Ενώ κοντά μια πινακίδα θα σας οδηγήσει στο monumental tomb of Ismail Qemali του ηγέτη του αλβανικού εθνικού κινήματος και ιδρυτή της Ανεξάρτητης Αλβανίας και το άγαλμα του .
Αυτά βρίσκονται στη Flag's Plaza όπου αν κοιτάξετε προσεκτικά ίσως καταφέρετε να
εντοπίσετε στα αριστερά του Μνημείου της Ανεξαρτησίας τα ερείπια των αρχαίων τειχών της Αυλώνας.


Συνεχίζουμε και στα 100 μέτρα συναντάμε το House of Eqerem Bey Vlora το μοναδικό κτήριο που απέμεινε από ένα μεγάλο συγκρότημα το ''σαράι'' της μεγάλης οικογένειας γαιοκτημόνων Vlora.

Ανήκε τελευταία, στον γιο της πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων τον Eqerem Bey Vlora, ο οποίος έγραψε τα απομνημονεύματα του στη γερμανική γλώσσα και έτσι ακόμη και σήμερα οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την τάξη των ευγενών και τις συνήθειες τους, στην εποχή του. Αν ανατρέξετε στο ίντερνετ θα βρείτε αρκετά αποσπάσματα από το βιβλίο του να διαβάσετε.

Από το μπαλκόνι του House of Eqerem Bey Vlora, στις 28 Νοεμβρίου 1912, ο Ismail Qemali, μαζί με εκπροσώπους από όλη την Αλβανία, ύψωσαν τη σημαία κηρύσσοντας την ανεξαρτησία του αλβανικού κράτους. Μετά το 1944 λειτούργησε ως πολιτιστικός οίκος, βιβλιοθήκη και μουσείο. Σήμερα το διώροφο κτίριο είναι επισκέψιμο, η είσοδος είναι δωρεάν αλλά μπορείτε να το θαυμάσετε μόνο από έξω και να συνεχίσετε, στα 240 μέτρα θα συναντήσετε ένα ακόμη αξιοθέατο το Muradie Mosque ή Lead Mosque ένα πολιτιστικό μνημείο της Αλβανίας που κατασκευάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σινάν το 1542. Είναι το μόνο έργο που έχει απομείνει από τον αρχιτέκτονα στην Αλβανία. Δεν ήταν ανοιχτά για να μπούμε στο εσωτερικό του και περιορισθήκαμε σε μια αναμνηστική φωτογραφία απέξω.


Αν είσαστε λάτρεις των Μουσείων η πόλη έχει το Ethnographic Museum, Vlore.
Εθνογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα κτήριο του 18ου αιώνα και έχει μια συλλογή με παραδοσιακές φορεσιές και αλλά ιστορικά κειμήλια της περιοχής.

Το Εθνικό Μουσείο Ανεξαρτησίας National Museum of Independence. είναι ακόμη μουσείο για επίσκεψη στην Αυλώνα, που βρίσκεται στο Bulevardi 'Skelë' κοντά στο λιμάνι, με θέα στη θάλασσα. Ιδρύθηκε το 1936, θεωρείται το πρώτο μουσείο στην Αλβανία. Αυτό το εθνικό μουσείο προσφέρει τις πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τα πιο κορυφαία γεγονότα στη ζωή μιας χώρας ενώ ήταν το κτίριο που χρησιμοποίησε η πρώτη αλβανική κυβέρνηση μετά την ανεξαρτησία της χώρας.


Φυσικά δεν θα παραλείψετε να κάνετε βόλτες στην παραλία όπου υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και κτήρια με κατοικίες και γραφεία. Πολλά εστιατόρια και καφέ υπάρχουν επίσης εδώ για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας ενώ για μπάνιο καλό είναι να δείτε κοντινές περιοχές. Αν έχετε μικρά παιδιά μαζί σας σας προτείνω μια επίσκεψη στο Aulona Luna Park, κοντά στο λιμάνι για να περάσετε λίγες ευχάριστες ώρες.

Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει. σημαντικά αξιοθέατα για επίσκεψη είναι το
Κάστρο Kanine στα νότια με υπέροχη θέα στη περιοχή, η Μονή της Αγίας Μαρίας γνωστή και ως Μοναστήρι Zvernec, στα βόρεια της Αυλώνας, που βρίσκεται σε ένα νησί στη λιμνοθάλασσα της Νάρτας. Θα περπατήσετε ένα μικρό ξύλινο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει πάνω στο νησί και το μοναστήρι, βυζαντινού ρυθμού, που βρίσκεται εκεί από το 1300. Ένα άλλο νησί για επίσκεψη αλλά και με ωραίες παραλίες για μπάνιο, είναι το νησί Sazan. Ήταν ένα παλιό στρατιωτικό σοβιετικό συγκρότημα με εγκαταλελειμμένα στρατιωτικά κτήρια και σήραγγες που δεν ήταν ανοιχτό για τον κόσμο μέχρι το 2015, όταν η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να το ανοίξει στον τουρισμό, όμως είναι επικίνδυνο και θέλει προσοχή στην εξερεύνηση των κτηρίων λόγω της κακής κατάστασης τους.

Για ωραία θέα στην πόλη ανεβείτε στο υψηλότερο σημείο της πόλης, το Kuzum Baba, στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένας ναός των Μπεκτασήδων (Tempulli i Bektashinjve), που χτίστηκε γύρω στο 1600, για τον πατέρα Kuzum, έναν πνευματικό ηγέτη του τόπου, ο τάφος του όμως βρίσκεται κάπου στην πλαγιά του λόφου.
Οι Μπεκτασί, είναι ένα μυστικιστικό τάγμα του Ισλάμ με σημαντική παρουσία στην Αλβανία. Το τάγμα των Μπεκτασήδων συνδυάζει στοιχεία του Ισλάμ, του σουφισμού και του μυστικισμού και είναι γνωστό για τη θρησκευτική του ανοχή και την ανοιχτή του στάση απέναντι σε άλλες θρησκείες. Έναν τέτοιο θρησκευτικό χώρο, τον Arabati teqe συναντήσαμε και επισκεφτήκαμε στο ανοιξιάτικο ταξίδι μας στην περιοχή των Σκοπίων, στο Tetovo και εκεί ο Μπεκτασής μας μίλησε για τον τεκέ Μπεκτασήδων με το όνομα Ιρενί Τεκέ, κοντά στο χωριό Ασπρόγεια Φαρσάλων, στη Θεσσαλία και τις σχέσεις που έχουν μέχρι και σήμερα, τις επισκέψεις τους και τις εκδηλώσεις μνήμης στους προγόνους τους. Σε αυτό τον τεκέ, μόναζαν Αλβανοί Μπεκτασήδες.

Το περίεργο που ανακάλυψα ψάχνοντας, είναι ότι ο Kuz-Baba είναι ο προστάτης Άγιος της Αυλώνας και τον τιμούν όχι μόνο οι Μπεκτασήδες αλλά και οι Χριστιανοί, οι οποίοι τον ονομάζουν Saint Kozma - Αγιο Κοσμά.



ΠΕΡΑΣΜΑ LLOGARA

Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να κάνετε στην Αυλώνα, ανάλογα με τον χρόνο που έχετε στην διάθεση σας, εμείς έπρεπε να συνεχίσουμε για να διασχίσουμε το πέρασμα Llogara, στα βουνά Ceraunian σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, για να φθάσουμε στην Χιμάρα. Ενας δρόμος που διασχίζει το Εθνικό Πάρκο Llogara, μέσα από μια υπέροχη ελικοειδή διαδρομή με καταπράσινα δάση και θέα στην θάλασσα, όπου βλέπεις υπέροχες παραλίες και μικρούς όρμους που δύσκολα κατεβαίνεις,  τοπία που κόβουν την ανάσα και εντυπωσιάζουν τον ταξιδιώτη. Το Εθνικό Πάρκο Llogara απέχει από την Αυλώνα 40 χλμ, έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, μπορεί να είσαστε τυχεροί να δείτε ελάφια, αγριόγατες και αλεπούδες. Θα κάνετε περίπου 2 ώρες διαδρομή, ίσως την βρείτε και κουραστική αλλά η υπέροχη θέα στο Ιόνιο και η καταπράσινη φύση θα σας ανταμείψουνε. 


DERMI - Dhërmi - Δρυμάδες


To Dermi γνωστό ως Δρυμάδες, είναι το πρώτο μέρος που θα επισκεφτείτε στην Αλβανική Ριβιέρα και ένα από τα χωριά που ανήκουν διοικητικά στην Χιμάρα. Το Dhërmi βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων σε μια πλαγιά τους όρους Ceraunian και κατεβαίνει μέχρι τη θάλασσα, στο Ιόνιο πέλαγος, έχει υπέροχες παραλίες μήκους 5 χλμ για μπάνιο σε υπέροχα νερά και έντονη νυχτερινή ζωή και ταβέρνες για καλό φαγητό.



Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια του ορεινού χωριού, τις εκκλησίες και να πιάσετε κουβέντα με τους ντόπιους, κατεβαίνοντας προς τον Νότο αρχίσαμε να συναντάμε κόσμο που μιλούσε όλο και περισσότερο Ελληνικά, πρόθυμους να μας μιλήσουν για τα χωριά τους, τη ζωή τους και να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τα ωραιότερα μέρη για μπάνιο και φαγητό, ενώ ψηλά από το χωριό, θα έχετε απίστευτη θέα μπροστά σας.


ΧΕΙΜΑPΑ - ΧΙΜΑΡΑ- XIMARA

Κατεβαίνοντας πιο νότια συναντήσαμε την Χιμάρα, αμφιθεατρικά κτισμένη συνδυάζει βουνό και θάλασσα με όμορφες παραλίες με άσπρη άμμο και γαλαζοπράσινα νερά όπου ο επισκέπτης βρίσκει ταβέρνες, μπαρ, καφέ, ξενοδοχεία κα beach bar για να περάσει όμορφες ημέρες διακοπών ή έστω μερικές ώρες ξεγνοιασιάς. Προτείνω να κατεβείτε στην παραλία, να επιλέξετε μια ταβέρνα με θέα την θάλασσα για να φάτε  ψαρικά, όμως προσέξτε τις τιμές είναι λίγο τσουχτερές και καλό είναι να συμβουλευτείτε ένα κατάλογο, πριν παραγγείλετε.


Από αξιοθέατα, μπορείτε να περιηγηθείτε στην πάνω πόλη της Χιμάρας, στο βουνό, να κάνετε μια επίσκεψη στο κάστρο από όπου μπορείτε να έχετε υπέροχη θέα στο Ιόνιο πέλαγος και τις παραλίες, να κάνετε βόλτες στα λιθόστρωτα σοκάκια και να επισκεφτείτε εκκλησίες, την Παναγιά την Κασσωπίτρα, την Εκκλησία των Αγίων Σέργιου και Βάκχου, το παλαιό αρχοντικό της οικογένειας Σπυρομήλιου και το Ελληνικό σχολείο ΟΜΗΡΟΣ το οποίο από το 2006 ξαναλειτουργεί για τα παιδιά της ομογένειας που ζουν στην περιοχή. Την λειτουργεία του σχολείου είχε αναστείλει η κομμουνιστική κυβέρνηση.



Επισκεφθήκαμε τα παράλια τέλη Μάϊου, εποχή που δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η τουριστική περίοδος, τα νερά είναι κρύα, ο ήλιος δεν είναι ακόμη ζεστός και η παραλίες δεν σφύζουν από ζωή. Έτσι τα είδαμε και τα απολαύσαμε άδεια, χωρίς την κοσμοσυρροή τουριστών και ντόπιων που καταφθάνουν μέχρι εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες για να απολαύσουν τα κρυστάλλινα τουρκουάζ νερά, τις φτηνές παροχές, τα θαλάσσια σπορ και την διασκέδαση που προφέρουν τα beach bars που ξεκινούν από την περιοχή του Dermi και φθάνουν μέχρι και την Himara. Πολλοί παρουσιάζουν τις περιοχές σαν την Καραϊβική της Ευρώπης και ίσως δεν έχουν άδικο, λόγω της φυσικής ομορφιάς της περιοχής.

Αν έχετε χρόνο να εξερευνήσετε την περιοχή, αν είσαστε λάτρης της πεζοπορίας, τότε θα έχετε την δυνατότητα να ανακαλύψετε παραδεισένιες μικρές παραλίες με άσπρη άμμο, κρυμμένες κάτω από βράχους και πολύ πράσινο, να μπείτε μέσα σε σπηλιές και να απολαύσετε τα τουρκουάζ νερά τους μακριά από την κοσμοσυρροή. Δεν το κάναμε γιατί ο χρόνος άρχισε να τρέχει αντίστροφα και από ότι διαπιστώσαμε δεν υπήρχε και ανάλογο μέσον να μας μεταφέρει αφού οπως σας ανέφερα δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η τουριστική σεζόν στην περιοχή, άσε που με το αποτελέσματα των εκλογών και την σύλληψη του νικητή δημάρχου Φρεντι Μπελέρι που ανήκει στην Ελληνική μειονότητα της βορείου Ηπείρου, ίσως οι περισσότεροι ήταν απασχολημένοι με τις εξελίξεις


Επίσης το καλοκαίρι, μπορείτε να ακολουθήσετε μια οργανωμένη κρουαζιέρα για να δείτε την Αλβανική Ριβιέρα μέσα από την θάλασσα αλλά και να σταματήσετε σε όμορφες κρυμμένες και αποκρυμμένες παραλίες για μπάνιο.


Ίσως πρέπει, οι Αλβανοί και οι Έλληνες που έχουν στήσει εδώ τις επιχειρήσεις τους, να προσέξουν τις παρέμβαση τους στο φυσικό τοπίο με τις θηριώδεις ξενοδοχειακές μονάδες και τα ξενόφερτα σε στυλ καταστήματα, να μην αλλοιώσουν όλο αυτό το κάλλος που τους προσέφερε η φύση με γενναιοδωρία, να βάλουν φρένο στην δυνατή μουσική και τις πανάκριβες τιμές τους στα παραλιακά εστιατόρια, να δέχονται ποιοτικό τουρισμό και να διατηρήσουν ένα επίπεδο στην πανέμορφη κατά τα άλλα περιοχή.



ΚΗΠΑΡΟ - Qeparo

Μια μικρή στάση σ΄ ένα ελληνόφωνο χωριό της Χιμάρας, με υπέροχη θέα προς την Χιμάρα και τα παράλια της που οπως είπαμε είναι μια ανερχόμενη περιοχή της Αλβανικής Ριβιέρας. Αλλα χωριά της Χιμάρας που κατοικούνται από πολλούς Έλληνες και υπάρχει μεγάλη Ελληνική μειονότητα, ενώ επιτρέπεται να μιλούν και Ελληνικά είναι η Παλάσκα, το Βούνο, το Πόλιουρι, ο Αγιος Βασίλειος, το Κούδεσι, ο Λίουτος.

PORTO PALERMO

10-15 λεπτά νότια από τη Χιμάρα θα συναντήσετε την όμορφη παραλία Porto Palermo για να απολαύσετε το μπάνιο σας και τις ομορφιές της περιοχής.
Σε μια μικρή χερσόνησο μέσα στη θάλασσα βρίσκεται ένα κάστρο - Kalaja e Porto Palermos. Μέχρι το 1961 λειτουργούσε σαν βάση υποβρύχιων των Σοβιετικών και κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος η πρόσβαση στην περιοχή απαγορευόταν δια νόμου. Σήμερα είναι επισκέψιμο.


Αφήστε το αυτοκίνητο σας ψηλά στο δρόμο και συνεχίστε με τα πόδια περπατήστε πάνω σε μια στενή λωρίδα γης και θα φθάσετε στο καλοδιατηρημένο κάστρο που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Αλή Πασά του Τεπελενά. Αφιερώστε χρόνο για μπάνιο στην υπέροχη θάλασσα και αν πεινάσετε πάνω από τον δρόμο υπάρχει ταβέρνα για φαγητό και ποιος ξέρει ίσως να πέτυχετε και εσείς σε κάποιο γλέντι με μουσική και χορούς.

Τελικός σταθμός για διανυκτέρευση, μετά από μια γεμάτη ημέρα οι Αγιοι Σαράντα.

ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ


Αν μας πρότειναν λίγα χρόνια πριν, τους Αγιους Σαράντα για διακοπές ίσως να γελούσαμε, σήμερα όμως οι Αγιοι Σαράντα, οι Σαράντα οπως τους αποκαλούν οι Αλβανοί αποτελούν έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Αλβανίας για διακοπές αλλά και για τουριστικές επιχειρήσεις, σκεφτείτε ότι σήμερα καθημερινά δέχονται πολλούς τουρίστες από την Κέρκυρα από όπου εύκολα μπορούν να φθάσουν μέχρι εδώ οι τουρίστες, με τα προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων σε 35 περίπου λεπτά. Άλλοι έρχονται για μια ημερήσια εκδρομή και άλλοι αφού φθάσουν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας περνάνε με το πλοίο στην Αλβανία για διακοπές. Από το πιο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας η απόσταση μέχρι τους Αγίους Σαράντα είναι 14 χλμ.


Οι Αγιοι Σαράντα έχουν γίνει σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές τουριστικές υποδομές, προσωπικά βγήκα την πόλη υπερτιμημένη γιατί έχει χάσει την φυσική της ομορφιά, λόγω του μπετόν και των τεράστιων άσχημων κτηρίων και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που καλύπτουν το βουνό και κατεβαίνουν μέχρι την θάλασσα.

 Παρόλα αυτά έχει ένα όμορφο και οργανωμένο λιμάνι με σύγχρονες εγκαταστάσεις, που το περικλείει ένας όμορφος κόλπος, με ταβέρνες και καφέ-μπαρ, όπου θα βρεις ντόπιους και τουρίστες για να καθίσεις και να έχεις θέα τριγύρω ειδικά τις βραδινές ώρες που ανάβουν τα φώτα και είναι όμορφα. 

Εχει υπέροχες αμμώδεις παραλίες και υπέροχα νερά για μπάνιο. Επισκεφθήκαμε την παραλία ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχείο μας για ένα πρωινό μπάνιο πριν γεμίσει κόσμο και έχω να πω τα καλύτερα για την αμμουδιά και τα νερά της.


Οι Αγιοι Σαράντα, είναι η πόλη, που μπορείτε να έχετε σαν βάση για να εξερευνήσετε την όμορφη αλβανική Ριβιέρα που ξεκινάει οπως είπαμε από την Vlore και τελειώνει στο Ksamil, στο νοτιοδυτικό άκρο της Αλβανίας.



Μπορείτε να επισκεφτείτε σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής οπως το Lekuresi Castle, το κάστρο της πόλης των Αγίων Σαράντα, που προφέρει πανοραμική θέα στην περιοχή. Μπορείτε να ανέβετε με το αυτοκίνητο και εκτός τα τείχη του και την ωραία θέα μπορείτε να καθίσετε στο καφέ μπαρ για να απολαύσετε ένα ποτό ειδικά το απόγευμα την ώρα που δύει ο ήλιος. Το επισκεφθήκαμε πρωί και ήπιαμε ωραίο καφέ γιατί ο καιρός μας τα χάλασε και άρχισε να ψιλοβρέχει ενώ δοκιμάσαμε και μια μερίδα ωραίες τηγανητές πατάτες μέχρι να σταματήσει η μπόρα και να συνεχίσουμε


Πολύ κοντά στους Αγίους Σαράντα, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Βουθρωτού - το Εθνικό Πάρκο Butrint, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Blue Eye στο Muzinë, και φυσικά το Αργυρόκαστρο.


ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ BUTRINT - ΒΟΥΘΡΩΤΟ

Το Βουθρωτό βρίσκεται 16,5 χλμ νότια των Αγίων Σαράντα (μέσω Ksamil) ενώ μπορείτε να το προσεγγίσετε εύκολα για ημερησια εκδρομή, μέσω Ελλάδας από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απέχει 49 χλμ του (μέσω Κονισπόλης).

To 2000 ιδρύθηκε το Butrint National Park - Parku kombëtar i Butrintit το οποίο περιλαμβάνει τη λίμνη και τη λιμνοθάλασσα Butrint, το Κανάλι Vivari, τα νησιά Ksamil και τον Αρχαιολογικό Χώρο του Butrint. 


Το Ksamil - Εξαμίλι είναι ένα χωριό χτισμένο σε μία στενή λωρίδα γης, ανάμεσα στο στενό της Κέρκυρας και στη λίμνη του Βουθρωτού. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα παραθαλάσσια θέρετρα της Αλβανίας, τόσο από ντόπιους όσο και από αλλοδαπούς τουρίστες και αυτό χάρη στις υπέροχες παραλίες του με την λευκή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά αλλά και τα νησάκια του. Το όνειρο κάθε instagramer μια φωτογραφία στο Ksamil για να δείξει στους followers, την ομορφιά του τοπίου και ότι πέρασε από εδώ! Ενας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός των Βαλκανίων με μεγάλες καινούργιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τουριστικές επιχειρήσεις , θαλάσσια σπορ και ότι μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου και αφορά την τουριστική βιομηχανία, σε μια περιοχή που συνεχώς αναπτύσσεται και διαφημίζεται.

 
Στο εθνικό πάρκο του Βουθρωτού υπάρχει μια λίμνη με γλυκά νερά αλλά και αλμυρά αφού βγαίνει στο Ιόνιο Πέλαγος με μια μεγάλη παράκτια λωρίδα, με καλλιέργειες, δάση, λόφους, μυδοκαλλιέργειες με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, με πουλιά, ψάρια, ζώα, αμφίβια, ερπετά, γνωστό το πάρκο για του λύκους του, ενώ εδώ φιλοξενείται ο Ηπειρωτικός βάτραχος (Rana epeirotica), χελώνες, ο βόας της άμμου αλλά και οι βαλκανικές σαύρα τοίχων.


Στο Butrint National Park βρίσκεται ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χωρος της Αλβανίας είναι ο Αρχαιολογικός Χώρος Butrint, γνωστός ως ΒΟΥΘΡΩΤΟ. Βρίσκεται σε μια άκρη της λιμνοθάλασσας και είναι επισκέψιμος καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι την δύση του ηλίου.


Μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco από το 1992. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luigi Maria Ugolini στο διάστημα μεταξύ 1928-1939 και ήρθαν στην επιφάνεια σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα Προϊστορικών, Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών Περιόδων. Τεράστια τείχη, πύργοι, πύλες, 12θεϊστικοί ναοί, χριστιανικές βασιλικές εκκλησίες, θέατρα, λουτρά, αγορές, δρόμοι, κατοικίες και επαύλεις, γυμναστήρια, υδραγωγεία, αυτά και αλλά πολλά θα δει ο επισκέπτης που θα έρθει εδώ.



Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει το ενετικό κάστρο του 14ου αιώνα που χτίστηκε στην κορυφή ενός λόφου και ανακατασκευάστηκε την δεκαετία του ΄30 και χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία για τους αρχαιολόγους των ανασκαφών. Εχει εντυπωσιακά τείχη και πύργους και σήμερα μέσα στο κάστρο λειτουργεί το Μουσείο Βουθρωτού, που ανακαινίσθηκε και επαναλειτούργησε το 2005 και παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του τόπου.



Φροντίστε να φοράτε παπούτσια που δεν γλιστράνε γιατί θα συναντήσετε αρκετά γλιστερά σημεία, με νερά και πέτρες. Καπέλο, αντηλιακό και νερό ειδικά τους θερμούς μήνες κρίνονται αναγκαία. Υπάρχει είσοδος όπου θα πληρώσετε εισιτήριο 700 LEK και μπορείτε να πάρετε πληροφοριακό υλικό και χάρτη για να περιηγηθείτε μόνοι στον χώρο, αν δεν είσαστε με οργανωμένο tour group. Θεωρώ ότι ένα 3ωρο είναι υπεραρκετό για να δείτε τα πιο σημαντικά. Οσο πιο νωρίς το επισκεφτείτε τόσο καλύτερα γιατί θα αποφύγετε την πολυκοσμία και τα γκρουπ που θα σας καθυστερήσουν από τις λεπτομερείς ξεναγήσεις και πληροφορίες για την ιστορία και την περιοχή. Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει free παρκινγκ για το μεταφορικό σας μέσο.

Εξω από τον αρχαιολογικό χώρο θα σας τραβήξει την προσοχή το Butrint Cable Ferry, μια πλωτή ξύλινη πλατφόρμα που την τραβάνε με συρματόσχοινα για 60 μέτρα και χρησιμοποιείται για να διασχίσει οποίος επιθυμεί το κανάλι Vivari για να συνεχίσει στην πεδιάδα της Βρίνας, την Κονισπόλ και στη συνέχεια την Ελλάδα. Μεταφέρει αυτοκίνητα, ανθρώπους, ζώα, λίγα κάθε φορά αλλά εκτελούνται συνεχώς δρομολόγια. Δεν την πήραμε για να πάμε απέναντι, ούτε για την εμπειρία γιατί είχε ουρά αυτοκινήτων που περίμεναν και εμείς θα συνεχίσαμε να φθάσουμε νωρίς στο Μπλε Μάτι.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Μπορείτε αν δεν έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή δεν θέλετε να μετακινηθείτε με αυτό εκτός πόλης, να κάνετε μια κράτηση μέσω του Get Your Guide  και να κλείσετε μια εκδρομή για να  επισκεφθείτε τα ρωμαϊκά ερείπια του αρχαιολογικού πάρκου Butrint και εξερευνήστε τα νησιά και τις παραλίες του χωριού Ksamil από τους Αγίους Σαράντα με τοπικό οδηγό του Get Your Guide. 

Και μην ξεχνάτε αν κάνετε κράτηση να πατήσετε επάνω στο link θα έχετε μια έκπτωση 5% 


ΒΑΜΑΤΑΤ και 
Xhamia Bamatat


Αν σας φέρει ο δρόμος από το χωριό Bamatat θα δείτε ίσως το πιο περίεργο και μοντέρνο τέμενος της Αλβανίας, το Xhamia Bamatat, αρχιτέκτονάς του, ο Martin Shameti. Τα εγκαίνιά του τζαμιού που πήρε το όνομα του χωριού, έγιναν το 2017. Εμείς το ανακαλύψαμε στην προσπάθεια μας, να βρούμε τον σωστό δρόμο που θα μας οδηγούσε στο Μπλε Μάτι, είχαμε παρεκκλίνει της πορείας μας, λόγω κάποιων έργων που γίνονταν στην περιοχή. Σας το έχω πει ότι στα οδικά ταξίδια πολλές φορές χάνουμε τον δρόμο μας και κάνουμε κύκλους ή παρεκκλίνουμε της πορείας μας όμως πάντα κάτι καλό ανακαλύπτουμε. Το χωριό Bamatat κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους.

ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΑΤΙ - Blue Eye - Syri i Kalter

To Blue Eye - Syri i Kalter θα το βρείτε σε απόσταση 25 χλμ. από την πόλη των Αγίων Σαράντα, κοντά στο χωριό Muzinë. Ένα τουριστικό αξιοθέατο που είναι πολύ δημοφιλές για επίσκεψη αλλά και για μπάνιο στα καθαρά νερά του, οπως μας είπαν.

Στην περιοχή υπάρχουν 18 πηγές που αναβλύζουν από τα βάθη της γης χύνονται στον ποταμό Bistrica, που έχει μήκος 25 km και εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Η κύρια πηγή του΄΄Blue Eye΄΄ είναι η πηγή Krongj, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 152 μέτρων.


Το Γαλάζιο Μάτι είναι ένα αξιοθέατο της φύσης, με δέκα περίπου μέτρα διάμετρο και ωοειδές σχήμα ματιού. Το χρώμα του είναι γαλάζιο τριγύρω και βαθύ μπλε στο κέντρο του και βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πολλά νερά να τρέχουν. 

Ο μύθος λέει ότι η δημιουργία της περιοχής έγινε λόγω ενός δράκου που στην προσπάθεια των κατοίκων να τον εξοντώσουν έβαλαν φωτιά, τότε ο δράκος ζήτησε βοήθεια απ' την μητέρα του, η καλή μάνα λοιπόν έπνιξε με τα νερά του ποταμού, τις φλόγες και δημιουργήθηκε αυτό το θαύμα της φύσης.


Όταν φθάσετε στο σημείο που αναβλύζει η πηγή του Μπλε Ματιού, ανεβείτε στην εξέδρα για να δείτε το βαθύ μπλε χρώμα στο κέντρο της πηγής, λόγω του μεγάλου βάθους, το οποίο δεν γνωρίζουμε πόσο είναι, γιατί οι δύτες δεν έχουν καταφέρει να το μετρήσουν, έχουν κατέβει μέχρι 50 μέτρα και όχι πιο κάτω, διότι το ρεύμα του είναι πολύ ισχυρό.
Διάβασα ότι το νερό που αναβλύζει η πηγή ανέρχεται σε 6 κυβικά λίτρα νερό ανά δευτερόλεπτο! Η άνωση από την ορμή είναι εκπληκτική και ίσως δεν έχω ξαναδεί τόσο πεντακάθαρα νερά σε ποτάμι!

Σας προτείνω να πάτε νωρίς το πρωί γιατί από κάποια στιγμή και μετά γίνεται το αδιαχώρητο, όλοι έρχονται έτοιμοι με τα μαγιό τους για μια βουτιά. Την ημέρα που το επισκεφθήκαμε και λίγο πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής διαπιστώσαμε ότι τα σχολεία της Αλβανίας μάλλον σκέφτηκαν να φέρουν τους μαθητές τους εκδρομή εδώ και έτσι άρχισε να γίνεται χαμός από νεαρό κόσμο, φωνές και γέλια. Μάιος μήνας και τα νερά ήταν ακόμη παγωμένα, η φύση οργίαζε από το πράσινο χωρίς να υπάρχει ελεύθερο μέρος για να βρεις δίοδο μέσα από την πυκνή βλάστηση, για το νερό ενώ κάποιοι ποιο τολμηροί έβρισκαν δίοδο και δειλά δειλά, δοκίμαζαν το νερό αλλά δεν είδα κόσμο να κολυμπάει. Οι καταδύσεις στο ποτάμι από την εξέδρα, απαγορεύονται!

Θα σας πω κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την επίσκεψη σας. Όταν φθάσετε στην περιοχή με το αυτοκίνητο σας, υπάρχει ένα παρκινγκ, κάποιος θα σηκώσει το χέρι του και θα σας πει να περάσετε μέσα για να παρκάρετε. Νομίζω ότι δεν πρέπει να σταματήσετε γιατί πρόκειται για ιδιωτικό παρκινγκ και θα σας ζητηθεί να πληρώσετε για την στάθμευση,  οπως κάναμε και εμείς. Στην συνέχεια θα περπατήσετε την ανηφόρα ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου για να φθάσετε στο δεύτερο παρκινγκ πριν την είσοδο σας στην περιοχή, το οποίο είναι δωρεάν! Εκεί θα βγάλετε και το εισιτήριο εισόδου (50 λεκ).


Και ενώ νομίζετε ότι φθάσατε και λογικά θα βρεθείτε στο Μπλε Μάτι σύντομα, γελαστήκατε! θα περάσετε την γέφυρα που διαρρέει ο ποταμός Bistrica θα δείτε το φράγμα θα αρχίσετε να περπατάτε μέσω ενός καινούργιου ασφαλτοστρωμένου δρόμου με ανηφόρες και κατηφόρες αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να φθάσετε στο Μπλε Μάτι.

Παιδιά ξενέρωσα ειλικρινά γιατί δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για την διαδρομή και δεν είναι κάτι φοβερό να περπατάς σε έναν δρόμο, με τον ήλιο να σε χτυπάει κατακούτελα, να μην υπάρχει ένα μονοπάτι με δένδρα για δροσιά, ένα παγκάκι για να ξαποστάσεις, μια βρύση με νερό για να δροσιστείς. Γιαυτό φροντίστε να είσαστε οργανωμένοι με καπέλο, παπούτσια πεζοπορίας και όχι σαγιονάρες, λεπτά βαμβακερά ρούχα και φυσικά νερό!
Λίγο πριν μπούμε στην τελική ευθεία για το Μπλε Μάτι, πήρε το δικό μου, το πράσινο μπιμπιλωτό και εξαγριωμένο μάτι, τουαλέτες που νομίζω ότι δεν λειτουργούσαν και έναν χώρο σαν κάμπινγκ ή ίσως κάποιο ρεστοράν - καφέ, δεν πλησίασα να δω από την τσαντίλα μου, ήθελα να φθάσω, να δω και να γυρίσω πίσω.

Το μόνο ευχάριστο στην επιστροφή ήταν τα παιδιά των σχολείων που συναντήσαμε και κάναμε πλακίτσες, ήθελαν κουβεντούλα, να μάθουν από που ήρθαμε και να βγάλουμε φωτογραφίες μαζί, τις οποίες δεν έχω γιατί τέλειωσε η μπαταρία του κινητού μου και το power bank ήταν στο αυτοκίνητο κάποια χλμ μακρύτερα. 



Ελπίζω σύντομα να δουν τις αδυναμίες της διαδρομής και εσείς να είσαστε πιο τυχεροί με αυτή την άσχημη για μένα εμπειρία. Σημειώστε, ότι στον καινούργιο δρόμο που περπατήσαμε δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα, είδα μόνο ένα το οποίο ανεβοκατέβηκε πολλές φορές και σκέφτηκα ότι κάποιος έκανε δρομολόγια παράνομα, μην σας πω κάποια στιγμή σκέφτηκα να σηκώσω το χέρι να πάρει και εμένα, αλλά οκ αντέχω το περπάτημα σε ιδανικές όμως συνθήκες και εφόσον ξέρω που πάω και πόσο χρόνο θα κάνω.
Με το πήγαινε έλα θα χρειαστείτε ένα 3ωρο και αν σκοπεύετε να κάνετε μπάνιο, υπολογίστε λίγο παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να δεις αυτό το φυσικό φαινόμενο, είναι μοναδική εμπειρία!

Επόμενος σταθμός μας για διανυκτέρευση το Αργυρόκαστρο

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ - Gjirokaster

Από το Μπλε μάτι υπολογίσαμε διαδρομή περίπου μιας χαλαρής ώρας για να φθάσουμε. στο Αργυρόκαστρο (37 χλμ), την πέτρινη πόλη οπως πολλοί την ονομάζουν, από τα σπίτια που έχουν στέγες καλυμμένες με πέτρινες λαξευτές πλάκες από ασβεστόλιθο. Αν την δεις από ψηλά, από το κάστρο πραγματικά θα εντυπωσιαστείς από τα σπίτια με τις πέτρινες στέγες της παλιάς πόλης, κτισμένα με την οθωμανική αρχιτεκτονική, κατασκευές μεγάλες με ογκόλιθους, με ύψος ως και 5 πατώματα, γερές κατασκευές για να αντέχουν στον χρόνο.



Η παλιά της πόλη είναι εγγεγραμμένη από το στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς «ως σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης, χτισμένης από μεγαλογαιοκτήμονες».


Περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης και θαυμάστε τα πέτρινα σπίτια, τις εκκλησίες, τα τζαμιά την καθημερνή ζωή των κατοίκων, επισκεφτείτε το παλιό παζάρι του 17ου αιώνα που ανακαινίστηκε 200 χρόνια μετά, από μια πυρκαγιά του 18ου που το κατάστρεψε. Γεμάτο από μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά προϊόντα όπου μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας και πολλά καφέ για να πιείτε καφέ, τσάι ή να φάτε κάτι στα παραδοσιακά του εστιατόρια. 


Εδώ θα επισκεφτείτε το τζαμί του 17ου αιώνα το μοναδικό που επιβίωσε από τα 13 που χτίστηκαν κατά την Οθωμανική εποχή αλλά καταστράφηκαν κατά την κουμμουνιστική περίοδο.

Ανεβείτε από τις πλακόστρωτες ανηφόρες στα πιο ψηλά σημεία της πόλης για να δείτε από κοντά τα αρχοντικά και τις γειτονιές της πόλης.




Αν θέλετε να βγάλετε ωραίες φωτογραφίες στο παζάρι πρέπει να σηκωθείτε νωρίς το πρωί πριν ξεκινήσει η κίνηση και η ζωή στην πόλη.

Από το παζάρι ανηφορήστε στο Κάστρο του Αργυροκάστρου που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και έχει υπέροχη θέα σε όλη την πόλη. Εμείς ακολουθήσαμε ένα σκιερό καλντερίμι με σκαλιά, αν και ήταν συννεφιασμένος ο καιρός, που μας πρότεινε ο ξενοδόχος μας για να φθάσουμε μετά από μια όμορφη διαδρομή στην είσοδο του κάστρου του Αργυρόκαστρου.



Ο μύθος ότι η πόλη πήρε το όνομά της, από την Πριγκίπισσα Αργυρώ και το κάστρο της είναι κατανοητή τώρα. Επίσκεψη λοιπόν στο κάστρο της Αργυρώς, το οποίο είναι καλοσυντηρημένο και το 2 μεγαλύτερο κάστρο της Αλβανίας, για να δείτε πυροβόλα και άλλα άρματα της Κομμουνιστικής αντίστασης κατά της Γερμανικής κατοχής κατά τον Παγκόσμιο πόλεμο, ένα στρατιωτικό μουσείο, πύργοι, τείχη, ένας πύργος με ρολόι, μια χριστιανική εκκλησία και ένα αμερικάνικο αεροπλάνο που κατέλαβαν οι κουμμουνιστικές δυνάμεις και σήμερα αποτελεί αξιοθέατο. Από το κάστρο θα έχετε υπέροχη θέα στην παλαιά αλλά στην νέα πόλη του Αργυροκάστρου.


Θα χρειαστείτε σίγουρα ένα 2 ώρο για την περιήγηση στο κάστρο και στα μουσεία του.
Ωρες επίσκεψης 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Τα εισιτήρια κοστίζουν 200 LEK για την είσοδο στο κάστρο και επιπλέον 200 LEK για την είσοδο στα μουσεία.



Στην πόλη με τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια του 17ου αιώνα υπάρχουν 2 σπίτια, που μπορείτε να επισκεφθείτε το σπίτι του Ζεκάτε - Zekate House και το σπίτι του Σκεντούλη - Skenduli House, θα σας ξεναγήσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του.
Υπάρχει και στα 2 είσοδος με 300 Lek και είναι μια ευκαιρία να δείτε τους χώρους, τα αντικείμενα και να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική της εποχής αλλά και να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίον τα έκτιζαν ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες διαβίωσης αλλά και των εργασιών της οικογένειας.


Πριν εγκαταλείψετε οριστικά την πόλη κάντε ένα πέρασμα έστω και με το αυτοκίνητο σας και από την νέα πόλη του Αργυρόκαστρου. 


Ηδη είμαστε στην τελευταία ημέρα του ταξιδιού μας και ούτε καταλάβαμε πως πέρασαν ήδη 6 ημέρες, Παίρνουμε τον δρόμο που θα μας οδηγήσει προς τα σύνορα και το Τελωνείο της Κακαβιάς. Σίγουρα δεν τα είδαμε όλα και ίσως να θέλαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα στην γειτονική χώρα που με εξέπληξε ευχάριστα! Όμως είχαμε να κάνουμε κάποιες στάσεις ακόμη και ένα ραντεβού, μάλλον κάτι καλό μας περίμενε!

ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ - 
Derviçan

Σας προτείνω μια στάση στην Δερβίτσανη μια κωμόπολη στον νότο της Αλβανίας, η οποία κατοικείται από την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Ενα όμορφο χωριό που το βλέπετε και από τον δρόμο που θα σας οδηγήσει στην Κακαβιά (Δερβίτσανη-Κακαβιά 29χλμ.).


 Μια στάση στο κέντρο του χωριού και μια βόλτα για να διαπιστώσετε ότι οι κάτοικοι μιλούν Ελληνικά, οι πινακίδες σε καταστήματα και δημόσια κτήρια είναι στα ελληνικά, υπάρχει εκκλησία, δημαρχείο και πολλά αγάλματα στην πλατεία αφιερωμένα σε ήρωες και στους αγώνες τους.


ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΑΤΕΣ - JORGUCAT


Οι Γεωργουτσάτες, είναι ακόμη ένα χωρίο που το Ελληνικό στοιχείο το βλέπεις παντού. Νομίζεις ότι είσαι στην Ελλάδα. Ο πληθυσμός του είναι ελληνικός και οι κάτοικοι του είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Είναι το χωριό που είχαμε το ραντεβού, μας περιέμεναν φίλοι Βορειοηπειρώτες που γνωρίσαμε στην Ελλάδα. Η φιλοξενία τους ήταν εκπληκτική, τα φαγητά και τα γλυκά που μας προσέφεραν ήταν υπέροχα και το νεόκτιστο σπίτι τους ήταν μια μεγάλη έκπληξη για εμένα. Ένα μικρό παλάτι που ίσως συναντάς στα Βόρεια προάστια. Η δουλειά και ο κόπος τους δουλεύοντας σκληρά στην Ελλάδα, χρόνια ολόκληρα και κάνοντας προκοπή, επενδυθήκαν στις σπουδές των παιδιών τους, που ζουν πια μόνιμα στην Ελλάδα με καλές δουλειές αλλά και στο σπιτικό τους, που σκέφτονται να μετακομίσουν στα γεράματα, γιατί μπορεί η Ελλάδα να τους φιλοξένησε και να τους βοήθησε στα δύσκολα χρόνια και της είναι ευγνώμονες, το χωριό και τους συγγενείς τους όμως δεν μπορούν να τα αφήσουν, οπως μας είπαν.



Φυσικά δεν φύγαμε με τα χέρια αδειανά από εδώ. Εκτός από την φιλοξενία και την αγάπη τους μας γέμισαν την τσάντα με πίτες και γλυκά αλλά και με τσίπουρο φτιαγμένο από τα δικά τους αμπέλια. Θα μας έδιναν και από το υπέροχο κόκκινο κρασί τους που ήπιαμε και μας έφερε ευθυμία, όμως μας είπαν ότι δεν επιτρέπεται να περάσουμε το αλκοόλ από τα σύνορα, κάνουν αυστηρό έλεγχο. Και πραγματικά ο τελωνειακός υπάλληλος μας ρώτησε αν έχουμε να δηλώσουμε μπουκάλια αλκοόλ και εμείς φυσικά απαντήσαμε ΟΧΙ χαμογελώντας πονηρά! ευτυχώς δεν έκανε έλεγχο!




ΚΑΚΑΒΙΑ - Συνοριακός Σταθμός Κακαβιά 

Οπως καταλάβατε φθάσαμε στην Κακαβιά (ανήκει στον δήμο Αργυρόκαστρου) και μετά από ένα τυπικό έλεγχο στους τελωνειακούς σταθμούς των δυο χωρών πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.

 Άλλο ένα road trip στα Βαλκάνια τελείωσε ή μήπως όχι? υποσχεθήκαμε στους αχόρταγους ταξιδιάρηδες εαυτούς και στην ωραία παρέα μας ότι στην Αλβανία θα ξανάπαμε, αφήσαμε και εδώ εκκρεμότητες...



ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων, που έχουν μήκος 282 χιλιoμέτρων και χωρίζουν τις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, από τις επαρχίες Αγίων Σαράντα, Αργυρόκαστρου, Πρεμετής, Κολόνιας και Ντεβόλ στην Αλβανία υπάρχουν 5 συνοριακοί σταθμοί εισόδου στην χώρα.

Ανάλογα με τον προορισμό που θα κατευθυνθείτε θα επιλέξετε και τον σταθμό που σας εξυπηρετεί καλύτερα.

1. Κτίσματα (Ελλάδα) στο Νομό Ιωαννίνων προς Κακαβιά (Αλβανία)
2. Κρυσταλοπηγή (Ελλάδα) στο Νομό Φλώρινας προς Καπεστίτσα (Αλβανία)
3. Δρυμάδες (Ελλάδα) στο Νομό Ιωαννίνων προς Σωπική (Αλβανία)
4. Μέρτζιανη (Ελλάδα) στο Νομό Ιωαννίνων προς Λεσκοβίκι (Αλβανία)
5.Σαγιάδα (Ελλάδα) στο Νομό Θεσπρωτίας προς Κονίσπολη (Αλβανία)

Εμείς κάναμε την είσοδο μας στην χώρα από το συνοριακό σταθμό της Κρυσταλοπηγής με τελικό προορισμό τα Τίρανα και έξοδο από το σταθμό της Κακαβιάς, με επιστροφή από την περιοχή του Αργυρόκαστρου. Για την διαδρομή εσόδου στην Αλβανία από το φυλάκιο της Κρυσταλοπηγής, διανύσαμε από Αθήνα (μέσω Εγνατίας οδού (Βέροια-Κοζάνη-Καστοριά) μέχρι τα Τίρανα 940 χλμ. Χωρίς στάσεις θα κάνετε περίπου 9,30 με 10 ώρες. Σας έχω γράψει αναλυτικά (στο α΄ μέρος) την διαδρομή και τις στάσεις, της πρώτης ημέρας του ταξιδιού μας, το ταξίδι ξεκίνησε γύρω στις 6,30 το πρωί από Αθήνα και φθάσαμε απόγευμα στα Τίρανα.

Απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας, η ταυτότητα ή το διαβατήριο για πολίτες της Ε.Ε. Ταξιδιώτες άλλων χωρών μπορεί να χρειαστεί να εκδώσουν visa. Πριν ταξιδέψουν ας κάνουν μια έρευνα.

Συνηθίζω να ταξιδεύω με διαβατήριο και στις χώρες της Ε.Ε. για πιο γρήγορη εξυπηρέτηση και εδώ παρ΄ ότι μπορείς να εξυπηρετηθείς με ταυτότητα, βάσει ειδικής συμφωνίας (η Αλβανία δεν ανήκει στην Ε.Ε. είναι χώρα υπό ένταξη) διαπίστωσα ότι δεν βάζουν σφραγίδες στο διαβατήριο.

Στην Αλβανία μπορείς να ταξιδέψεις από Ελλάδα αεροπορικώς από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο υπάρχουν τακτικά δρομολόγια καθημερινά.

Το δημοφιλέστερο δρομολόγιο είναι Αθήνα - Τίρανα με μέση διάρκεια πτήσης 1ώρα και 15λ.

Οι Aegean Airlines, Air Albania πετούν συχνότερα από Ελλάδα προς Αλβανία και κάπου είδα και την wizz.

Επίσης υπάρχει οδική σύνδεση με λεωφορεία από Αθήνα για Τίρανα, που διαρκεί 14 ώρες 15 λεπτά. Σύνδεση με λεωφορεία υπάρχει από Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα με ενδιάμεσες στάσεις και ανταποκρίσεις.

Εσωτερικά της χώρας μπορείτε να μετακινηθείτε με το δικό σας αυτοκίνητο ή με νοικιασμένο. Θα σας προτείνω να τσεκάρετε ότι θα βρείτε και να το κλείσετε πριν φθάσετε εκεί, στοιχίζει περίπου 20 ευρώ τη ημέρα. Αρχικά σκεφθήκαμε να πάμε με λεωφορείο στην Αλβανία, από τα Γιάννενα μέχρι το Αργυρόκαστρο, δεν βρίσκαμε όμως να νοικιάσουμε αυτοκίνητο στο Αργυρόκαστρο, αλλά μόνο στους Αγίους Σαράντα και έτσι αποφασίσαμε να πάμε με δικό μας μέσον και να αλλάξουμε την αρχική μας διαδρομή και να επεκτείνουμε και τις ημέρες για να δούμε μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Για μικρότερες αποστάσεις στις πόλεις και στα κοντινά αξιοθέατα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταξί ή την συγκοινωνία με μικρά τοπικά λεωφορεία.

Οι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση, ασφαλτοστρωμένοι, αρκετοί έγιναν πρόσφατα, ακόμη και η οδήγηση στα ψηλά βουνά με τις στροφές είναι ασφαλής, οι πινακίδες βοηθούν αρκετά τους οδηγούς, η χρήση του gps είναι απαραίτητη, πάρκινγκ βρίσκεις εύκολα, δεν υπάρχουν διόδια, οι τιμές βενζίνης και πετρελαίου είναι ίδιες με τις δικιές μας, το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η οδική συμπεριφορά των ντόπιων που έχουν μάλλον δικό τους σύστημα οδήγησης. Επίσης πρέπει να προσέχετε να τηρείται το όριο ταχύτητας στον εθνικό δρόμο και κυρίως στους επαρχιακούς, να ανάβεται τα φώτα πορείας, διότι υπάρχει έλεγχος και επιβολή προστίμων.

Αν ταξιδέψετε στην Αλβανία, με το δικό σας αυτοκίνητο πρέπει να έχετε μαζί σας Διεθνές δίπλωμα οδήγησης, το διεθνές δίπλωμα εκδίδεται αυθημερόν σε οποιοδήποτε γραφείο της ΕΛΠΑ και Πράσινη Κάρτα η οποία αποτελεί την εγγύηση της ασφαλιστικής σας εταιρείας ότι το όχημα που οδηγάτε καλύπτεται από την ασφάλιση αστικής ευθύνης, στη χώρα που κινείστε και εκδίδεται από τον ασφαλιστή σας, δωρεάν.

Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά και αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα αυτοκίνητα που οδηγούν. Σε γενικές γραμμές εκτός κάποιων μικρών εξαιρέσεων οι πολίτες της Αλβανίας οδηγούν MERCEDES, παλιά αλλά και νέας κυκλοφορίας μοντέλα. Μάλλον το όνειρο κάθε Αλβανού πολίτη είναι ένα ακριβό αυτοκίνητο, έστω και μεταχειρισμένο!

Στις αγροτικές περιοχές θα δείτε γαϊδούρια και άλογα στους δρόμους να σέρνουν καρότσες αλλά και τρακτέρ που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για τις αγροτικές εργασίες τους και φυσικά μια Μercedes παρκαρισμένη στην αυλή. Κάτι μου θυμίζει αυτό!!!

Στα μείον τώρα, εκτός από την οδική συμπεριφορά των οδηγών που πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν είσαστε στους δρόμους με αυτοκίνητο, ίσως διαπιστώσετε και εσείς ότι πίνουν λίγο παραπάνω ξεκινώντας από νωρίς το πρωί. Τα όρια ταχύτητας στους δρόμους είναι 40 χλμ στις πόλεις, 80 χλμ εκτός πόλης, 90 σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και 110 σε αυτοκινητόδρομους. Προσέξτε τις οδικές σημάνσεις, υπάρχουν και κάτω στον δρόμο εκτός από τις πινακίδες και κόψτε ταχύτητα όταν πλησιάζετε σε χωριά και πόλεις. Θα παρατηρήσετε ότι πολλές φορές οι οδηγοί από το αντίθετο ρεύμα θα σας αναβοσβήνουν τα φώτα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μπλόκο της αστυνομίας για έλεγχο ταχύτητας, ενώ μπορεί η αστυνομία μπορεί να σας σταματήσει για έλεγχο και να σας ζητήσει τα χαρτιά του αυτοκινήτου.

ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Το νόμισμα της χώρας είναι είναι το Λεκ (Lek στον πληθυντικό Leke) και η ισοτιμία που βρήκαμε στα ανταλλακτήρια όπου κάναμε την ανταλλαγή ήταν 1 ευρώ ίσο με 1,10 lek (13-05-2023). Από πληροφορίες που πήραμε συζητώντας με ντόπιους το νόμισμα υποτμήθηκε, πέρυσι 1 ευρώ αντιστοιχούσε σε 1,40 lek.

Η Αλβανία δεν ανήκει ακόμη στην Ευρωπαϊκή ένωση αλλά είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως «δυνητικά υποψήφια χώρα» από το 2000. Η Αλβανία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για μια Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης το 2003. Αυτό συμφωνήθηκε επιτυχώς και υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου 2006, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Μπορείτε εύκολα να κάνετε συναλλαγές με ευρώ σ΄ όλη τη χώρα, γιαυτό θα σας προτείνω να μην χαλάσετε μεγάλο ποσό συναλλάγματος. Για τις αγορές σας, την διαμονή σας, την διατροφή σας και την είσοδο σας στα αξιοθέατα γίνονται δέκτες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, χωρίς πρόβλημα.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Αλβανία είναι η Άνοιξη ( Απρίλιος - Μάιος) και το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριος). Ίσως είναι οι καλύτεροι μήνες από άποψη καιρικών συνθηκών (ήπιες θερμοκρασίες, λίγες βροχές) και λιγότεροι τουρίστες. Το καλοκαίρι επίσης είναι μια καλή εποχή, ειδικά αν θέλετε να επισκεφτείτε το Νότιο τμήμα της χώρας, την Αλβανική Ριβιέρα αλλά σίγουρα θα βρείτε υψηλές θερμοκρασίες, πολλή κίνηση στους δρόμους, δύσκολο παρκάρισμα, πολυκοσμία στα τουριστικά θέρετρα και ίσως ανεβασμένες τιμές. Επιλέξτε καλύτερα τον Ιούνιο και το τέλος Αυγούστου για διακοπές και μπάνια.


ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ? ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Έχουμε ακούσει πολλά για την Αλβανία στο πέρασμα των χρόνων και τους πολίτες της, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε φιλοξενήσει κατοίκους της και στην χώρα μας και έχουμε βιώσει καλές και άσχημες καταστάσεις μαζί τους. Λίγο πολύ ο καθένας μας έχει σχηματίσει την άποψη του.

Κάποιες χώρες στις ταξιδιωτικές οδηγίες τους προτείνουν την προσοχή των τουριστών, στις κινήσεις τους και στα προσωπικά τους αντικείμενα, κάποιες άλλες την προτείνουν σαν ασφαλή προορισμό χωρίς βία και εγκληματικότητα, κατά των ταξιδιωτών.

Προσωπικά κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου στην χώρα δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα είτε κυκλοφορόντας με την παρέα μου, είτε μόνη μου στις πόλεις και στα χωριά της, πάντα όμως σε λογικά και ασφαλή πλαίσια.

Οι κάτοικοι ήταν ευγενικοί, φιλικοί, φιλόξενοι, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα στις συναλλαγές ούτε στην γλώσσα, μιλούν αγγλικά, ιταλικά κυρίως η νεολαία ενώ πολλοί μιλούν ή καταλαβαίνουν Ελληνικά. Πολλοί μας είπαν ότι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν ένα πέρασμα από την Ελλάδα όπου έμειναν δούλεψαν και επέστρεψαν στην χώρα τους, άνοιξαν επιχειρήσεις ενώ αρκετοί από αυτούς που συνομιλήσαμε μας ευχαρίστησαν που τους ''φιλοξενήσαμε'' τα δύσκολα χρόνια που ήρθαν και έμειναν στην χώρα μας.

Στο Νότιο τμήμα που μένουν οι Βορειοηπειρώτες δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με την γλώσσα, όλοι μιλούν Ελληνικά και πολλές επιγραφές στα καταστήματα και πινακίδες στους δρόμους είναι στα Ελληνικά.

Σας συμβουλεύω να ζητάτε πάντα κατάλογο στα εστιατόρια και να τσεκάρετε τις τιμές πριν καθίσετε αλλά και στο τέλος πριν πληρώσετε.

Να συμφωνείται την τιμή του κομίστρου στο ταξί (για μια μικρή απόσταση, λόγω της μπόρας που ξέσπασε ξαφνικά, για να πάμε το βράδυ στο ξενοδοχείο, στους Αγίους Σαράντα) πληρώσαμε 10 ευρώ, τρελή τιμή για να μην πω κλέψιμο κανονικό, αλλά δεν υπήρχε όρεξη για διάλογο!!!

Η Αλβανία χρησιμοποιεί τις ίδιες πρίζες που συναντάμε στην Ευρώπη, τύπου C & F. Η τάση στην Αλβανία είναι 230 V, με συχνότητα 50 Hz.

To 66% της χώρας είναι μουσουλμάνοι, από τους οποίους το 56% ειναι Μουσουλμάνοι Σουνίτες και 10% Μπετακτασίδες (Σιίτες), το 15% Χριστιανοί Ορθόδοξοι, 9% Καθολικοί και 10% Άθεοι και άλλες θρησκείες (Εβραίοι κ.α.). 

Οι μικτοί γάμοι είναι αρκετά διαδεδομένοι στην χώρα, ενώ γνωρίζουμε ότι η Αλβανία ήταν και επίσημα το πρώτο και μοναδικό αθεϊστικό κράτος του κόσμου και η θρησκεία ήταν αυστηρά απαγορευμένη.

Χώρα: Αλβανία
Πρωτεύουσα: Τίρανα
Επίσημες γλώσσες: Αλβανικά
Πολίτευμα: Ενιαία Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Η Αλβανία δεν είναι επίσημα μέλος της ΕΕ έτσι οι χρεώσεις περιαγωγής είναι υψηλές κατά την διαμονή σας στην χώρα. Ξεχάστε λοιπόν την κάρτα Sim του τηλεφώνου σας ή χρησιμοποιήστε την μόνο σε χώρους με δωρεάν wi fi ζητώντας κάθε φορά τον κωδικό. Σε γενικές γραμμές διαπιστώσαμε ότι το wi fi δουλεύει εξαιρετικά στην χώρα εκτός από τα ξενοδοχεία και τους χώρους αναψυχής και σε αρκετά δημόσια σημεία, οπως σε πλατείες και σε παραλιακά τμήματα.

Αν έχετε έρθει όμως στην Αλβανία για δουλειά ή θέλετε να χρησιμοποιήσετε το gps σας για τις διαδρομές φροντίστε μόλις φθάσετε στην χώρα να κατευθυνθείτε σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας για να αγοράσετε ένα αλβανικό νούμερο για να έχετε συνέχεια σύνδεση.

Από μια ερεύνα που έκανα πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι ανακάλυψα ότι υπάρχουν 2 εταιρείες 
που θα κάλυπταν τις ανάγκες μας. H Vodafone Albania και η Οne
Albania
. Επισκεφτείτε λοιπόν ένα κατάστημα, εμείς πήγαμε πρώτα στην Vodafone Albania αλλά για κακή μας τύχη ήταν πεσμένο το σύστημα και δεν μπορούσαν να μας εξυπηρετήσουν και αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε σε ένα κατάστημα της Οne όπου η υπάλληλος αφού μας έδειξε τα πακέτα, επιλέξαμε ένα τουριστικό, δώσαμε το διαβατήριο μας έκανε την αίτηση ηλεκτρονικά, αγοράσαμε την κάρτα και την ενεργοποιήσαμε αμέσως με την βοήθεια της. Ολη η διαδικασία κράτησε περίπου ένα 20λεπτο. Επιλέξαμε ένα πακέτο με 8GB που μας έφτασαν και περίσσεψαν τις 6 ημέρες που μείναμε στη χώρα και το πληρώσαμε 1300 lek αλλά αν θυμάμαι καλά, πληρώσαμε άλλα 500 σαν έξοδα για την εγγραφή μας. (πατήστε εδώ για να επιλέξετε το δικό σας πακέτο).
Γενικά στην Αλβανία δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την σύνδεση μας, είχαμε συνεχόμενο ίντερνετ όπου και βρεθήκαμε, πόλεις, χωριά, βουνά, θάλασσες και αφού επιστέψαμε πίσω, βρεθήκαμε με μια ακόμη κάρτα κινητής τηλεφωνίας ξένης χώρας, για σουβενίρ.

Οι κλήσεις σε αριθμούς έκτακτης ανάγκης είναι δωρεάν
Αστυνομία - 129
Επείγουσα ιατρική βοήθεια - 127
Πυροσβεστική υπηρεσία - 128


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ - ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ - ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ


Το φαγητό στη Αλβανία βασίζεται στα τοπικά προϊόντα που καλλιεργούν και παράγουν αλλά και σ αυτά που τους χαρίζει απλόχερα η φύση. Έτσι στην κουζίνα τους χρησιμοποιούν ανάλογα με τις περιοχές που κατοικούν (ορεινές, αγροτικές και παραθαλάσσιες ) λαχανικά, φρούτα, βότανα, κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και φυσικά ελαιόλαδο που είναι κύριο συστατικό της μεσογειακής κουζίνας. Οι συνταγές τους είναι παραλλαγές που βασίζονται στην βαλκανική κουζίνα με γεύσεις και φαγητά που συναντάς και στα γειτονικά κράτη της βαλκανικής χερσονήσου, με άλλα ονόματα. Βασικά συστατικά των πιάτων οι πατάτες, τα καρότα, τα φασόλια, το λάχανο, διαφόρων ειδών χόρτα, ενώ το σκόρδο και το κρεμμύδι έχουν τα πρωτεία στις συνταγές τους. Επίσης χρησιμοποιούν ξηρούς καρπούς καρύδια αμύγδαλα, πράσινο φιστίκι σε γλυκά και φαγητά. Αγαπούν τα γαλακτοκομικά, τυριά, γιαούρτι και κρέμες σε γλυκά και αλμυρά σκευάσματα. Πίνουν κρασί, τοπικές μπύρες και φυσικά ρακί που φτιάχνουν μόνοι τους.
 
Σας αναφέρω μερικά από τα παραδοσιακά πιάτα που δοκιμάσαμε και θεωρώ ότι και εσείς πρέπει να δοκιμάσετε στο ταξίδι σας στην Αλβανία.


Tarator ένα δροσερό ορεκτικό γιαουρτιού σαν σούπα που το τρώνε πολύ, φυσικά Byrek τα Αλβανικά μπουρέκια, η πίτα των Αλβανών με γέμιση τυρί, σπανάκι αλλά και σε πιο μοντέρνες εκδοχές με ζαμπόν, σαλάμια, ντομάτες, πιπεριές κ.α. θα τα βρείτε και με αλλά ονόματα, είναι πολύ δημοφιλές φαγητό ακόμη και για πρωινό στα Βαλκάνια, Tavë Kosi, κοτόπουλο φούρνου μαγειρεμένο σε γιαούρτι, Qofte, νόστιμα κεφτεδάκια που τα φτιάχνουν κυρίως με αρνί και gebapa, το κεμπάπ από κιμά που μοιάζει με λουκανικάκι χωρίς την την πέτσα όμως ψημένο στα κάρβουνα, ψητό αρνί στην σούβλα αλλά και μαγειρεμένο στο φούρνο με πατάτες, Qifqi, οι ρυζοκεφτέδες που είναι το νο1 πιάτο κυρίως στο Αργυρόκαστρο, Sarme, τα γνωστά σαρμαδάκια λάχανου γεμιστά με κρέας και ρύζι μπορεί να τα βρείτε και με αμπελόφυλλο ανάλογα την εποχή, speca te mbushura me oriz, οι γεμιστές πιπεριές με ρύζι και οι μελιτζάνες ιμάμ είναι επίσης πολύ δημοφιλή φαγητά. Επίσης τα όσπρια αποτελούν μέρος της διατροφής του και έτσι θα βρείτε πολλά πιάτα με φασόλια, φακές και ρεβίθια.


Φυσικά δεν θα παραλείψετε να δοκιμάσετε ψητά κρέατα Zgare ζητείστε μια ποικιλία κρεατικών (Tave Mishi) για να δοκιμάσετε και ψητά λαχανικά, pemire ne zgare.




Στα παράλια τα τηγανιτά αλλά και τα ψητά ψάρια και τα θαλασσινά, μύδια, καλαμάρια, γαρίδες κ.α. είναι καλοψημένα και καλομαγειρεμένα, συνοδεύστε τα με τοπική ρακί ή μια τοπική μπύρα. Στην Χιμάρα δοκίμασα εκπληκτική ψαρόσουπα.


Οι Αλβανοί χρησιμοποιούν πολλά τυριά στα φαγητά τους δοκιμάστε το τοπικό Kackavall ένα αλμυρό κίτρινο τυρί, είναι ωραίο το τηγανιτό σαγανάκι ή στο φούρνο με κυβάκια ντομάτας και πιπεριά.

Έχουν ωραία γλυκά ξεχώρισα τον μπακλαβά με μπόλικους ξηρούς καρπούς και σιρόπι, το γνωστό σε όλα τα βαλκάνια Trilece ένα είδος υγρού κέικ, το κέικ με τα 3 γάλατα οπως ονομάζεται κατά λέξη, επειδή χρησιμοποιούν γάλα φρέσκο, κρέμα γάλακτος και γάλα συμπυκνωμένο, από πάνω έχει έχει μια στρώση καραμέλας.


Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδοσιακά τοπικά πιάτα και πολλές παραλλαγές τους σε πιο μοντέρνα έκδοση και οπως καταλάβατε κανένας δεν θα μείνει νηστικός εδώ, υπάρχουν και πολλά χορτοφαγικά πιάτα. 

Σας δίνω μερικές διευθύνσεις από καταστήματα που φάγαμε και σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα να τα βάλετε στην λίστα σας.

Τίρανα 
 Ceren Ismet Shehu  Διεύθυνση: Rruga Murat Toptani


Berat
Στο Beratino Hotel λειτουργεί restaurant με καλό φαγητό, όπου μπορείτε να φάτε ακόμη και αν δεν μείνετε στο ξενοδοχείο. Διεύθυνση: Rruga Zoi Tola, Berat 5001

Mbrica Restaurant Traditional Food 
Rruga Mbrica, Berat 5001 (θα το βρείτε στο κάστρο αφού μπείτε από την κεντρική πύλη)

Αυλώνα 
Taverna TE LILO - te lilo restaurant- Διεύθυνση: Rruga Kosova, Vlorë 9400

Χιμάρα 
Himara ‘28 Restaurant Διεύθυνση: Rruga 2 Dhjetori, Pedonalja Himarë, 9425,

Αργυρόκαστρο 
 Taverna Tradicionale Kardhashi  Διεύθυνση: Rruga Bule Naipi Dunavat 1, Gjirokastër 6001

Home made Byrek
Διεύθυνση: Rruga Ismail Kadare, Gjirokaster, δίπλα υπάρχει παραδοσιακό καφενείο όπου μπορείτε να παραγγείλετε καφέ και να φάτε το μπουρέκ σας.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤ
Ε

Υπάρχουν πολλά καταλύματα στην Αλβανία για να επιλέξετε, μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες για κάθε οικονομικό βαλάντιο, ξενώνες, hostels, ενοικιαζόμενα δωμάτια ακόμη και το ελεύθερο κάμπινγκ επιτρέπεται.

Εμείς είχαμε την τύχη εκτός από το κατάλυμα της πρώτης βραδιάς που είχαμε κλείσει από booking, να συναντήσουμε έναν φίλο στα Τίρανα, ο οποίος ανάλαβε να μας κλείσει κάποια από τα καταλύματα των επόμενων ημερών και μπορώ να πω ότι ήταν τα καλύτερα της διαμονής μας στη χώρα, ένα το βρήκαμε από έρευνα της τελευταίας στιγμής στον δρόμο και ένα ακόμη το βρήκαμε μέσω κρασοκατάστασης, αφού είχε περάσει η ώρα και ξεχαστήκαμε να βρούμε κατάλυμα, όμως έπρεπε κάπου να κοιμηθούμε.

 Ήταν όλα υπέροχα και ξεχωριστά, σε λογικές τιμές και φυσικά θα σας τα αναφέρω, εκτός από το τελευταίο στο Αργυρόκαστρο που δεν θυμάμαι το όνομα του επειδή δεν πήρα κάρτα, αν και ήταν πολύ καλό και βολικό σαν βάση για τις βόλτες μας, για να τα έχετε υπόψιν.

Τίρανα
Tirana Central Guesthouse  Διεύθυνση: N.1, Rruga e Durrësit, Tiranë 1001, Αλβανία

Βerat
Hani i Xheblatit Διεύθυνση: Rruga Zoi Tola, Berat 5001 Αλβανία

Αυλώνα 
Hotel Partner Διεύθυνση: Rr. Pelivan Leskaj, Vlorë 9402,

Αγιοι Σαράντα
Hotel Epirus Διεύθυνση: Rruga Mitat Hoxha 112, Sarandë


Γράφοντας αυτό το άρθρο διαβάζω στα τουριστικά νέα, ότι οι Ιταλοί φέτος επέλεξαν την Αλβανία για τις διακοπές τους και όχι την Ελλάδα φθάνοντας με φτηνές και με έκπτωση πτήσεις στην χώρα αλλά και με πλοία διανύοντας μια απόσταση 50 μιλίων (80χλμ) μέσω της Αδριατικής, ενώ άλλοι κάναν μια σύντομη στάση στην Κέρκυρα και συνέχισαν στην Αλβανική Ριβιέρα.

Όμως και πολλοί Ευρωπαίοι δελεαστήκαν από την καλή διαφήμιση για διακοπές στην Αλβανία, με τις εξωτικές παραλίες και τις φτηνές τιμές συγκριτικά με αυτά που προσφέρουν η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία στην Μεσόγειο.

Τελικά η Αλβανία επενδύει στην διαφήμιση για να συστηθεί τουριστικά στον κόσμο έχοντας να αναδείξει μια παρθένα τουριστικά χώρα με πολλά αξιοθέατα και φυσικά τοπία, με σκοπό την προέλκυση ποιοτικού τουρισμού που ξοδεύει αλλά περνάει καλά γνωρίζοντας μια χώρα που για πολλά χρόνια ήταν άγνωστη σε πολλούς και απομονωμένη από τον κόσμο, λόγω του καθεστώτος της και του κουμουνιστή δικτάτορα της, Ενβέρ Χόντζα.

Σε κάθε περίπτωση όμως με τα καλά και τα άσχημα που συνάντησα σ αυτή την υποτιμημένη από πολλούς, χώρα που παλεύει για να βρει την θέση της στην Ευρώπη και όχι μόνο στα Βαλκάνια, υπάρχουν τόσα πολλά να εξερευνήσετε που σίγουρα οι 6 ημέρες του δικού μας road trip δεν έφθασαν. Επιστρέφω πίσω με καλές εντυπώσεις και περιμένω να δω τα καλύτερα. Ελπίζω με κάποιο πιο οργανωμένο και συντονισμένο προγραμματισμό να την επισκεφτώ ξανά πριν ακόμη γεμίσει με τους τουρίστες του σαββατοκύριακου και να κάνω και το βόρειο τμήμα της που έχει πολλά και ενδιαφέροντα να δώσει στον ταξιδιώτη, που αγαπά την ιστορία, την φύση το καλό παραδοσιακό φαγητό και τις λιγότερο αναπτυγμένες και με ορδές τουριστών χώρες.




Ακολουθήστε μας, σε Facebookκαι instagram

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου