Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα της Αλβανίας από το 1920 και έχει πληθυσμό περίπου 557.000 κατοίκους ενώ ολόκληρος ο Νομός Τιράνων έχει πάνω από 885.000 κατοίκους. Ο πληθυσμός όλης της χώρας, που έχει έκταση 28.748 km2, αριθμεί 2.793.592 κάτοικους.
Ας εξερευνήσουμε λοιπόν τα Τίρανα, μια ανεξερεύνητη και υποτιμημένη ταξιδιωτικά για πολλούς, πρωτεύουσα των Βαλκανίων που βρίσκεται τόσο κοντά μας, και έχει τόσα να μας δείξει στις ημερήσιες περιπλανήσεις αλλά και το βράδυ με την έντονη νυχτερινή ζωή, όπως διαπιστώσαμε.
Μια πόλη που προχωράει και αναπτύσσεται, εκσυγχρονίζεται και προσπαθεί να αφήσει πίσω της τα κατάλοιπα τόσων άσχημων χρόνων που πέρασε την περίοδο της δικτατορίας και του κομμουνισμού. Μια πόλη που αναπτύσσεται τουριστικά, μια πόλη που ο μαζικός τουρισμός δεν έχει φτάσει ακόμη μέχρι εδώ και αν την επισκεφθείτε σύντομα θα την προλάβετε και εσείς χωρίς να περιμένετε σε ουρές για να δείτε τα αξιοθέατα, χωρίς να πληρώνετε τουριστικές τιμές σε ότι κάνετε, κάτι που θα συναντήσετε στα τουριστικά υπερτιμημένα παραλία της, στην Αλβανική Ριβιέρα.
Φροντίστε μετά από ένα καλό πρωινό, να ξεκινήσετε την περιήγηση σας νωρίς το πρωί έτσι θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στα περισσότερα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης με τα πόδια, είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και αφήστε αυτά που θέλουν αυτοκίνητο ή συγκοινωνία τελευταία ή αν φοβάστε ότι δεν θα προλάβετε ξεκινήστε από τα πιο μακρινά για να βρεθείτε στο κέντρο της πόλης με τα περισσότερα αξιοθέατα, την υπόλοιπη ημέρα.
Κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα Τίρανα
Πλατεία Skenderbey
Τριγύρω στην πλατεία θα δείτε και αν είναι στα ενδιαφέροντα σας θα επισκεφτείτε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κτήριο της Όπερας, το παλάτι πολιτισμού, την εθνική βιβλιοθήκη, θα δείτε πολλά 5αστερα ξενοδοχεία μεγάλων αλυσίδων αλλά και βαμμένα πολύχρωμα κυβερνητικά κτήρια, πολλά από τα κτίρια είναι ιταλικής αρχιτεκτονικής, δείτε το δημαρχείο, την βουλή της Αλβανίας, την Ακαδημία Τεχνών, τη Πολυτεχνική σχολή κ.α.
Τζαμί Et'hem Bey - Xhamia e Haxhi Et'hem Beut
Το Τζαμί σήμερα, αποτελεί τόπο προσευχής αλλά είναι επισκέψιμο καθώς έχει υπέροχες τοιχογραφίες στους τοίχους τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά που απεικονίζουν δέντρα, φυτά, τρεχούμενα νερά και γέφυρες.
Υπολογίστε ότι θα μείνετε ένα τέταρτο στο εσωτερικό του για να το δείτε και για φωτογραφίες.
Πύργος του Ρολογιού - Kulla e Sahatit
ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ
Προτείνω να επισκεφτείτε την πλατεία και την περιοχή και το βράδυ καθώς τα designατα κτήρια που βρίσκονται τριγύρω της φωτίζονται με απίθανους συνδυασμούς χρωμάτων. Προσωπικά το βρήκα λίγο κιτς το υπερθέαμα αλλά περί ορέξεως και γούστου... δεν έχω να πω τίποτα.
Μπορώ όμως με σιγουριά να πω, ότι το κέντρο στα 10 χρόνια που πέρασαν, άλλαξε η πόλη προς το καλύτερο!
Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού των Τιράνων ήταν ο ναός που με εντυπωσίασε εξωτερικά το 2012 όταν επισκέφτηκα πρώτη φορά την πόλη, αλλά δεν δεν κατάφερα να επισκεφτώ μέσα, επειδή ήταν σε φάση ολοκλήρωσης των εργασιών της κατασκευής, λίγο πριν τα εγκαίνια. Εγκαινιάστηκε επίσημα στις 24 Ιουνίου της ιδίας χρονιάς.
Αυτό που λέμε κάθε εμπόδιο για καλό, έγινε πράξη και στην δική μου περίπτωση αφού επιτέλους μπήκα στο ναό και ενώ κοιτούσα εκστασιασμένη τον χώρο και τις αγιογραφίες, για καλή μου τύχη συνάντησα τον συντοπίτη μου και κορυφαίο εικαστικό Χρήστο Παπανικολάου, που με εντολή και σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, αγιογραφεί τον Ναό εδώ και χρόνια.
Έτσι καταφέραμε να έχουμε πριβέ ξενάγηση από τον πλέον ειδικό που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον ναό, και αφού ανεβήκαμε ψηλά, από την βεράντα θαυμάσαμε τόσο την αρχιτεκτονική του ναού όσο και τις αγιογραφίες που φαίνονται σαν να αιωρούνται στον χώρο, με τα απαλά χρώματα τους αλλά και την ιδιαίτερη τεχνική τους, που δεν ξανασυνάντησα σε θρησκευτικό χώρο. Ο Χρήστος μας μίλησε για τον ναό αλλά και το το έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή αλλά μας είπε και για τα κυριότερα spot της πόλης που πρέπει να επισκεφτούμε αλλά μα έδωσε και σημαντικές πληροφορίες και για τις υπόλοιπες πόλεις της Αλβανίας που είχαμε στο πρόγραμμα να επισκεφτούμε. Οι πληροφορίες του και η βοήθεια του ήταν σημαντικές και μας βοήθησαν πολύ στην συνέχεια του ταξιδιού μας και του οφείλω, ένα πολύ τεράστιο ευχαριστώ!
Στις τοιχογραφίες του απεικονίζονται θεϊκές μορφές και πραγματικά πρόσωπα τα οποία έχουν επηρεάσει την ιστορία ή έχουν συγκινήσει τον δημιουργό.
Ο Χρήστος Παπανικολάου τιμήθηκε το 2016 με το μεγάλο βραβείο «Giuseppe Sciacca», στην Aula Magna του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Urbaniana, στην Πόλη του Βατικανού για το έργο του στο Παρεκκλήσιο (Καπέλα) του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως Τιράνων. (οι πληροφορίες για το έργο και την ζωή του εικαστικού, αν και μας τα είπε και ίδιος, αντλήθηκαν από το site prosopa.net).
Αυτό το σπίτι αποτελεί την μεγαλύτερη μαρτυρία για το τι υπέστη ο λαός της Αλβανίας για 50 ολόκληρα χρόνια, σε μια χώρα απομονωνόμενη από την υπόλοιπο κόσμο αφού είχε κλείσει τα σύνορα της.
Από ότι μου είπε γνωστός που το επισκέφτηκε υπάρχει μια έκθεση η οποία δείχνει την φρίκη και την βαναυσότητα, όλων όσων συνέβησαν στο παρελθόν.
Το Μουσείο άνοιξε για το κοινό στις 23 Μαΐου 2017.
Ωρες λειτουργίας Καθημερινά 10.00-20.00
Κλειστά τη Δευτέρα
Τιμή εισιτηρίου 700 λεκ
Κάστρο των Τιράνων
Reja the clound
Από την οδό Murad Toptani θα βγείτε στο πάρκο, για να βρείτε την Εθνική Πινακοθήκη Τεχνών, μπροστά θα δείτε το Reja the clound - το γλυπτό των σύννεφων ένα γλυπτό μοντέρνας τέχνης. Είναι κατασκευασμένο από λευκές ατσάλινες ράβδους και μοιάζει με ένα μαλακό λευκό σύννεφο. Το Reja σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Sou Fujimoto το 2013, στο Λονδίνο στη Serpentine Gallery Pavilion και μετακόμισε στα Τίρανα το 2016.
Διεύθυνση Bulevardi Deshmoret e Kombit, Tirana 1001 Albania
Δίπλα από το γλυπτό παρακολουθήσαμε το βράδυ κατά τύχη, μια ενδιαφέρουσα συναυλία .
Πυραμίδα των Τιράνων
Η Πυραμίδα των Τιράνων χτίστηκε το 1988 και λειτούργησε αρχικά σαν μουσείο, προς τιμήν του Αλβανού Δικτάτορα Ενβέρ Χότζα. Από το 1991 και μετά με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η πυραμίδα έγινε συνεδριακό κέντρο, το 1999 κατά την διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπεδίου, χρησιμοποιήθηκε ως βάση του ΝΑΤΟ μέχρι που εγκαταλείφθηκε. Η ιδέα για την ανακαίνιση ξεκίνησε το 2018 και ανοίγει ξανά για το κοινό, τον Μάιο του 2023, θα λειτουργήσει ως κέντρο πληροφορικής για νέους για δημιουργικές τεχνολογίες με εστίαση στον προγραμματισμό υπολογιστών, τη ρομποτική και τις νεοφυείς επιχειρήσεις με το όνομα TUMO Center Tirana.
Το πάρκο Rinia κατασκευάστηκε το 1950 και καλύπτει έκταση 29 στρεμμάτων. Αργότερα επί κομμουνισμού άλλαξε το όνομά του σε Ταιβάν, όταν ο Χόντζα αναγνώρισε την κυριαρχία της Ταϊβάν αφού είχε χαλάσει ήδη τις σχέσεις του με την Κίνα.
Καφέ, γλυκά, σάντουιτς και φαγητά, ανακάτεμα με ντόπιους που θα σταματήσουν να πάρουν μια ανάσα και να πιούν ένα καφέ, μανάδες με παιδιά που παίζουν στο πάρκο , μεγαλύτεροι που συζητάνε τα θέματα της επικαιρότητας και νεολαίοι που χαλαρώνουν κάνουν το καταπράσινο πάρκο προσιτό για όλους. Ζήλεψα να πιώ έναν καφέ στο πάρκο ο χρόνος όμως μας πίεζε και έπρεπε να συνεχίσουμε.
Αναζητήστε στο πάρκο, το Μνημείο της 100ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Περπατήστε στη μοντέρνα περιοχή του Blloku με τα όμορφα καφέ και μοντέρνα καταστήματα, ακόμη και με επώνυμα brands. Εδώ πριν μερικά χρόνια δεν επιτρέπονταν να κυκλοφορούν οι πολίτες της χώρας αφού ήταν κλειστή περιοχή, εδώ βρίσκεται το σπίτι του Ενβέρ Χότζα (το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε).
Αναζητήστε το Postblloku (checkpoint- Σημείο ελέγχου), ένα σύμπλεγμα έργων για να θυμίζουν το παρελθόν της Αλβανίας. Δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα και πρώην αντιφρονούντα Fatos Lubonja και τον καλλιτέχνη Ardian Isufi στην άκρη του πάρκου
Lulishte Ismail Qemali που βρίσκεται στη κεντρική λεωφόρο Bulevardi Dëshmorët e Kombit και απέναντι από ένα κυβερνητικό κτήριο.
Διεύθυνση Bulevardi Deshmoret e Kombit- Μπροστά στο ξενοδοχείο Rogner
Ανεβείτε στον Sky Tower για όμορφη θέα 360 μοιρών στην πόλη, βρίσκεται στην περιοχή «Blloku», στον 16ο όροφο του ξενοδοχείου Sky Hotel. Μπορείτε να απολαύσετε το ποτό ή το φαγητό σας σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον με εξαιρετική θέα, ένας όροφος που περιστρέφεται και έτσι έχετε πανοραμική θέα σ όλη την πόλη και τα βουνά. Προτείνω να το επισκεφτείτε την ώρα που δύει ο ήλιος.
Διεύθυνση Rr. Ibrahim Rugova Sky Tower, Τίρανα
Tanners' Bridge-Η Γέφυρα των Βυρσοδεψών
Ανακαλύψτε την Tanner Bridge, μια πέτρινη γέφυρα για πεζούς, από τον 18ο αιώνα, την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που την διάρρεε το ρέμα Λάνε. Για αιώνες ήταν σημαντική η θέση της διότι από εδώ περνούσαν τα μέσα μεταφοράς της εποχής με τα προϊόντα για να φτάσουν στον προορισμό τους, όταν όμως τα νερά που περνούσαν από εκεί εκτράπηκαν η γέφυρα έπαυσε να χρησιμοποιείται και έμεινε εκεί για να θυμίζει τους νεότερους πόσο σημαντική ήταν. Έχει μήκος 8 μέτρα, ύψος 3,5 μέτρα και πλάτος 2,5 μέτρα.
Διεύθυνση: Bulevardi "Jean D'Arc, Tirana,
BUNK'ART 2
Επίσκεψη λοιπόν στο Bunk΄Art2 στο κέντρο της πόλης λίγο πιο κάτω από την Πλατεία Skanderberg.
Σήμερα αποτελεί ένα συγκλονιστικό μουσείο που ουσιαστικά αφηγείται την ιστορία της Αλβανίας, από το 1912, την εποχή του παγκόσμιου πολέμου, την κομμουνιστική περίοδο ως και το 1991. Το Bunk'Art 2 εστιάζει περισσότερο στην ιστορία της Sigurimi, της αλβανικής μυστικής αστυνομίας που καταδίωκε όποιον δεν ακολουθούσε τους κανόνες του καθεστώτος, αποτελεί μια έκθεση αφιερωμένη στα θύματα του κομμουνιστικού τρόμου. Αυτό το καταφύγιο, με την κωδική ονομασία "Pillar Facility", αποτελείται από 24 δωμάτια, ένα διαμέρισμα που προορίζονταν για τον Υπουργό Εσωτερικών και μια μεγάλη αίθουσα αφιερωμένη στις τηλεπικοινωνίες και συνδέονταν απευθείας με σήραγγα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η σημερινή του είσοδος φτιάχτηκε για τις ανάγκες των σημερινών επισκεπτών.
Ένα πυρηνικό καταφύγιο σε κάνει να αισθάνεσαι κάπως περίεργα όταν το επισκεφτείς. Αρκετά μέτρα κάτω από την γη, σε στενούς διαδρόμους με λιγοστό φωτισμό, με δωμάτια, γραφεία, έπιπλα και αντικείμενα εποχής, κελιά φυλακών και βασανιστηρίων, μικρές αίθουσες με τρομακτικά βίντεο και ήχους περίεργους σε κάνουν να μαζεύεσαι και να θέλεις γρήγορα να βγεις στον καθαρό αέρα. Επειδή όμως η περιέργεια νικά πάντα τον φόβο, ειδικά όταν ξέρεις ότι είσαι ασφαλής και οι δραματικές εποχές για αυτή την χώρα τέλειωσαν, μπορεί να χρειαστείς και ένα δίωρο για να τα εξερευνήσεις όλα.
Διεύθυνση Rr. Abdi Toptani, Tirana, Albania
Εισιτήριο 500 lek
Ωρες λειτουργίας Δ, Τ, Τ, Π, 9.30 -18.00 Π, Σ, Κ 9.30-20.00
BUNK'ART 1
Bγείτε έξω από την πόλη για να φθάσετε και να κατεβείτε στο Bunk' Art1, το πυρηνικό καταφύγιο του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα στα περίχωρα των Τιράνων που θα στέγαζε τον ίδιο, τους παρατρεχάμενους πολιτικούς της χώρας και τις οικογένειες τους, σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης που φυσικά δεν δέχτηκε ποτέ η χώρα.
Εδώ θα χρειαστείτε σίγουρα 2-3 ώρες για να το εξερευνήσετε ενώ θα κατεβείτε 5 επίπεδα με σκάλες κάτω στην γη μέχρι να ξαναβρεθείτε στην επιφάνεια της. Εγκαινιάστηκε το 1978 από τον δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, με 106 δωμάτια και μια αίθουσα συνελεύσεων με 200 θέσεις για συνέδρους και δόθηκε στο κοινό για περιήγηση το 2016.
Οι ήχοι που ακούγονται κατεβαίνοντας είναι συγκλονιστικοί και ίσως κάποιοι να μην θέλουν μα συνεχίσουν. Οσοι αντέχουν και θέλουν να μάθουν την ιστορία θα συνεχίσουν, θα εξερευνήσουν τα δωμάτια, τα γραφεία, την αίθουσα συνεδριάσεων, το ιδιωτικό δωμάτιο και το μπάνιο του δικτάτορα και του πρωθυπουργού Mehmet Shehu που θα χρησιμοποιούσαν σε περίπτωση πυρηνικής επιθέσεις από τους υποτιθέμενους εχθρούς και ίσως σταθείτε και εσείς τυχεροί σε κάποιο στενό διάδρομο να ακούσετε να παίζει γνώριμη ελληνική μουσική με τη φωνή της Φαραντούρη. Φωτογραφίες, αίθουσα με καθρέπτες και συμβολισμούς, περιοδικές εκθέσεις, φωτογραφίες, έπιπλα, αντικείμενα και μηχανήματα της εποχής, πολλά βίντεο και δωμάτια με αναπαραστάσεις της καθημερινότητας αλλά και ενός επικείμενου πυρηνικού πολέμου σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας προβληματίσουν.
Οδός Fadil Deliu (κοντά στο τελεφερίκ), Τίρανα
Γραμμή λεωφορείου για BUNK'ART: κοντά στον Πύργο του Ρολογιού - στάση Κέντρο προς L11Porcelan, εισιτήριο 40 lek θα κάνετε περίπου μισή ώρα.
Εισιτήριο 500 lek
Ωρες λειτουργίας Δ, Τ, Τ, Π, 9.30 -17.00 Π, Σ, Κ 9.30-18.00
Dajti Ekspes
Το μεγαλύτερο τελεφερίκ Dajti Ekspes των Βαλκανίων για βόλτα στα βουνά με υπέροχη θέα βρίσκεται λίγο έξω από τα Τίρανα. Θα διανύσετε μια απόσταση ενός χιλιομέτρου με το cable car μέχρι την κορυφή έχοντας υπέροχη θέα σε βουνιά, βραχώδη τοπία, λίμνες, δάση και υπέροχη θέα προς την πόλη των Τιράνων. Επιλέξαμε να το αφήσουμε τελευταίο την ώρα που δύει ο ήλιος, αλλά δυστυχώς μας τα χάλασε ο καιρός, άρχισε να βρέχει η ορατότητα δεν ήταν καλή και έτσι γρήγορα αποφασίσαμε να επιστέψουμε και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για να φθάσουμε στην Vlore όπου θα διανυκτερεύαμε και απέχει μόλις 40 λεπτά από τα Τίρανα.
Εισιτήριο
Το καθεστώς Χόντζα έπεσε το 1991, και από τότε η Αλβανία είναι σε φάση ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού, προσπαθώντας να πάρει την θέση που της ανήκει, στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Το αεροδρόμιο των Τιράνων TIA βρίσκεται 18 χλμ από το κέντρο της πόλης.
Στο κέντρο μπορείτε να φθάσετε με πολλούς τρόπους.
Με λεωφορείο, Η LU-NA shpk προσφέρει υπηρεσία μεταφοράς από το TIA προς τα Τίρανα και αντίστροφα, μόλις σε μισή ώρα. Η στάση λεωφορείων βρίσκεται πίσω από το Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου στην πλατεία Skenderbey. Ο ναύλος κάθε διαδρομής είναι 400 Lek και έχει πολύ τακτικά δρομολόγια 24 χώρες την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα.
Για πιο γρήγορη μεταφορά (περίπου ένα 20λεπτο) απευθείας στο κατάλυμα σας ή όπου αλλού θέλετε, επιλέξτε ένα ταξί χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές Speed Taxi και UPs Taxi. Η Uber δεν λειτουργεί εδώ. Αν ναυλώσετε ένα ανεξάρτητο ταξί, φροντίστε να συμφωνήσετε πριν μπείτε μέσα, τον ναύλο και το σημείο που θα σας αφήσει για να μην έχετε προβλήματα στο τέλος για υπερχρέωση. Και στις 2 περιπτώσεις η πληρωμή γίνεται με μετρητά.
Εμείς οπως σας είπα σε προηγούμενα άρθρα μου επισκεφθήκαμε την χώρα με το δικό μας αυτοκίνητο, οπότε κινηθήκαμε με αυτό χωρίς κανένα πρόβλημα, εσείς μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο για να κινηθείτε και να το παραλάβετε στο αεροδρόμιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου