20 Things to do in TIRANA

Στο 6ημερο road trip μας στην Αλβανία επιλέξαμε τα Τίρανα, για διανυκτέρευση την πρώτη βραδιά που βρεθήκαμε στην χώρα. Βρεθήκαμε στην πόλη νωρίς το απόγευμα μετά από μια ωραία διαδρομή και περιπλάνηση σε ενδιαφέροντα χωριά και πόλεις που βρήκαμε στην διαδρομή μας. Μπορείτε να δείτε την διαδρομή που ακολουθήσαμε ΕΔΩ .



Τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια του ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης μετά από μια περιπετειώδη ανάβαση, δεν ξέρω και εγώ πόσων σκαλοπατιών, για να φθάσουμε στον τελευταίο όροφο της οικοδομής που φιλοξενούσε το δωμάτιο μας και αφού πήραμε βαθιές ανάσες, κατεβήκαμε ξανά για να τακτοποιήσουμε το αυτοκίνητο στο δημόσιο πάρκινγκ κάτω από την πλατεία για περισσότερη ασφάλεια και ξεκινήσαμε τις βόλτες μας πάνω στην κεντρική πλατεία Skenderbey

Ηδη είχα διαπιστώσει στην διαδρομή κατά την είσοδο μας στην πόλη και στην μικρή περιπλάνηση για να βρούμε το ξενοδοχείο στο κέντρο, ότι τίποτα δεν μου θύμιζε τα Τίρανα που είχα στο μυαλό μου, από την επίσκεψη μου 10 χρόνια πριν, γυρνώντας από τις Δαλματικές ακτές.


Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα της Αλβανίας από το 1920 και έχει πληθυσμό περίπου 557.000 κατοίκους ενώ ολόκληρος ο Νομός Τιράνων έχει πάνω από 885.000 κατοίκους. Ο πληθυσμός όλης της χώρας, που έχει έκταση 28.748 km2, αριθμεί 2.793.592 κάτοικους.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν τα Τίρανα, μια ανεξερεύνητη και υποτιμημένη ταξιδιωτικά για πολλούς, πρωτεύουσα των Βαλκανίων που βρίσκεται τόσο κοντά μας, και έχει τόσα να μας δείξει στις ημερήσιες περιπλανήσεις αλλά και το βράδυ με την έντονη νυχτερινή ζωή, όπως διαπιστώσαμε.

Μια πόλη που προχωράει και αναπτύσσεται, εκσυγχρονίζεται και προσπαθεί να αφήσει πίσω της τα κατάλοιπα τόσων άσχημων χρόνων που πέρασε την περίοδο της δικτατορίας και του κομμουνισμού. Μια πόλη που αναπτύσσεται τουριστικά, μια πόλη που ο μαζικός τουρισμός δεν έχει φτάσει ακόμη μέχρι εδώ και αν την επισκεφθείτε σύντομα θα την προλάβετε και εσείς χωρίς να περιμένετε σε ουρές για να δείτε τα αξιοθέατα, χωρίς να πληρώνετε τουριστικές τιμές σε ότι κάνετε, κάτι που θα συναντήσετε στα τουριστικά υπερτιμημένα παραλία της, στην Αλβανική Ριβιέρα.

Φροντίστε μετά από ένα καλό πρωινό, να ξεκινήσετε την περιήγηση σας νωρίς το πρωί έτσι θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στα περισσότερα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης με τα πόδια, είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και αφήστε αυτά που θέλουν αυτοκίνητο ή συγκοινωνία τελευταία ή αν φοβάστε ότι δεν θα προλάβετε ξεκινήστε από τα πιο μακρινά για να βρεθείτε στο κέντρο της πόλης με τα περισσότερα αξιοθέατα, την υπόλοιπη ημέρα.

Αφιερώστε ένα σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο για να επισκεφτείτε την πόλη των Τιράνων. Εμείς σε μιάμιση μέρα διαμονής στην πόλη, θεωρώ ότι καταφέραμε να δούμε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα, να κάνουμε βόλτες σε γειτονιές που κρατάνε την παράδοση συνδυάζοντας την οθωμανική και την κουμμουνιστική περίοδο που διάνυσε η χώρα αλλά και σε περιοχές που αναπτύσσονται με μοντέρνα κτήρια και έντονη κίνηση αλλά και να φάμε και να πιούμε σε όμορφα μαγαζιά με ντόπια παραδοσιακή κουζίνα αλλά με μια δόση γκουρμεδιάς, στην παρουσίαση των πιάτων τους. 

 

Κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα Τίρανα

Πλατεία Skenderbey


Ξεκινήστε τις βόλτες σας από την πλατεία Skenderbey, συνολικής έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικά μέτρα με πολλά πεζοδρομημένα τμήματα σε σημεία που πριν μερικά χρόνια μπορούσες να κάνεις βόλτες με το αυτοκίνητο, σήμερα έχουν γίνει πλακόστρωτα σοκάκια και δρόμοι με ανακαινισμένα κτήρια, πολύ πράσινο και παγκάκια. Φυσικά το κεντρικό κομμάτι της πλατείας έχει πλακοστρωθεί από άκρη σε άκρη και εδώ μπορείτε να δείτε το άγαλμα του George Castriot ( Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης) εθνικού ήρωα της Αλβανίας ο οποίος βοήθησε στην απελευθέρωση της, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και προς τιμή του δόθηκε το όνομα στη πλατεία.


Τριγύρω στην πλατεία θα δείτε και αν είναι στα ενδιαφέροντα σας θα επισκεφτείτε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κτήριο της Όπερας, το παλάτι πολιτισμού, την εθνική βιβλιοθήκη, θα δείτε πολλά 5αστερα ξενοδοχεία μεγάλων αλυσίδων αλλά και βαμμένα πολύχρωμα κυβερνητικά κτήρια, πολλά από τα κτίρια είναι ιταλικής αρχιτεκτονικής, δείτε το δημαρχείο, την βουλή της Αλβανίας, την Ακαδημία Τεχνών, τη Πολυτεχνική σχολή κ.α.

Τζαμί Et'hem Bey - Xhamia e Haxhi Et'hem Beut



Στην πλατεία επισκεφτείτε το Τζαμί Et'hem Bey, χρονολογείται από το 1794, κατά την διάρκεια του κουμμουνισμού έμεινε κλειστό, ως στις 18 Ιανουαρίου 1991 που 10.000 άνθρωποι με σημαίες βρέθηκαν εκεί, η αστυνομία δεν παρενέβη να τους απαγορεύσει την συνάθροιση και αυτό αποτέλεσε και την αρχή της πτώσης του κουμμουνισμού.

Το Τζαμί σήμερα, αποτελεί τόπο προσευχής αλλά είναι επισκέψιμο καθώς έχει υπέροχες τοιχογραφίες στους τοίχους τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά που απεικονίζουν δέντρα, φυτά, τρεχούμενα νερά και γέφυρες. 


Η είσοδος δεν απαιτεί εισιτήριο, πρέπει όμως να αφήσετε τα παπούτσια έξω στα ειδικά ράφια πριν την είσοδο σας στον χώρο. Φροντίστε να είστε εκεί, ώρες εκτός προσευχής για να μπορέσετε να περιηγηθείτε στο εσωτερικό του, που δεν είναι πολύ μεγάλο.
Υπολογίστε ότι θα μείνετε ένα τέταρτο στο εσωτερικό του για να το δείτε και για φωτογραφίες.


Πύργος του Ρολογιού - Kulla e Sahatit


Δίπλα στο τζαμί θα δείτε τον Πύργο του Ρολογιού, ύψους τριάντα πέντε μέτρα ύψος, κάποτε ήταν το ψηλότερο κτίριο της πόλης. Έχει μια είσοδο από όπου, αφού ανεβείτε 90 σκαλιά, αν είναι ανοιχτά θα φθάσετε στη κορυφή του πύργου και θα έχετε θέα στην πλατεία.

ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ


Δείτε τα νεόδμητα ψηλά, μινιμαλιστικά και φουτουριστικά κτήρια οπως τα αποκαλούν οι φίλοι μου και εγώ γελάω, που αρχίζουν να περιβάλλουν την πλατεία δίνοντας στην πόλη έναν άλλο αέρα ανανέωσης αφήνοντας πίσω το οπισθοδρομικό παρελθόν της.


Προτείνω να επισκεφτείτε την πλατεία και την περιοχή και το βράδυ καθώς τα designατα κτήρια που βρίσκονται τριγύρω της φωτίζονται με απίθανους συνδυασμούς χρωμάτων. Προσωπικά το βρήκα λίγο κιτς το υπερθέαμα αλλά περί ορέξεως και γούστου... δεν έχω να πω τίποτα.

Μπορώ όμως με σιγουριά να πω, ότι το κέντρο στα 10 χρόνια που πέρασαν, άλλαξε η πόλη προς το καλύτερο!


Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού των Τιράνων


Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού των Τιράνων ήταν ο ναός που με εντυπωσίασε εξωτερικά το 2012 όταν επισκέφτηκα πρώτη φορά την πόλη, αλλά δεν δεν κατάφερα να επισκεφτώ μέσα, επειδή ήταν σε φάση ολοκλήρωσης των εργασιών της κατασκευής, λίγο πριν τα εγκαίνια.  Εγκαινιάστηκε επίσημα στις 24 Ιουνίου της ιδίας χρονιάς.


Πρόκειται για ένα οικοδομικό συγκρότημα που περιλαμβάνει τον καθεδρικό ναό μετά τρούλου που φτάνει τα 32,2 μέτρα πάνω από το έδαφος, το παρεκκλήσι της Γεννήσεως, το εντυπωσιακό καμπαναριό 46 μέτρων, την κατοικία της Ιεράς Συνόδου, το πολιτιστικό κέντρο που περιλαμβάνει μια τεράστια αίθουσα για συναυλίες με καλύτερη ακουστική και από αυτή της αίθουσας της Όπερας, μια βιβλιοθήκη, δύο άλλα παρεκκλήσια και ένα μικρό μουσείο.


Αυτό που λέμε κάθε εμπόδιο για καλό, έγινε πράξη και στην δική μου περίπτωση αφού επιτέλους μπήκα στο ναό και ενώ κοιτούσα εκστασιασμένη τον χώρο και τις αγιογραφίες, για καλή μου τύχη συνάντησα τον συντοπίτη μου και κορυφαίο εικαστικό Χρήστο Παπανικολάου, που με εντολή και σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, αγιογραφεί τον Ναό εδώ και χρόνια.




Έτσι καταφέραμε να έχουμε πριβέ ξενάγηση από τον πλέον ειδικό που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον ναό, και αφού ανεβήκαμε ψηλά, από την βεράντα θαυμάσαμε τόσο την αρχιτεκτονική του ναού όσο και τις αγιογραφίες που φαίνονται σαν να αιωρούνται στον χώρο, με τα απαλά χρώματα τους αλλά και την ιδιαίτερη τεχνική τους, που δεν ξανασυνάντησα σε θρησκευτικό χώρο. Ο Χρήστος μας μίλησε για τον ναό αλλά και το το έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή αλλά μας είπε και για τα κυριότερα spot της πόλης που πρέπει να επισκεφτούμε αλλά μα έδωσε και σημαντικές πληροφορίες και για τις υπόλοιπες πόλεις της Αλβανίας που είχαμε στο πρόγραμμα να επισκεφτούμε. Οι πληροφορίες του και η βοήθεια του ήταν σημαντικές και μας βοήθησαν πολύ στην συνέχεια του ταξιδιού μας και του οφείλω, ένα πολύ τεράστιο ευχαριστώ!

 Ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου που ζει μόνιμα στα Τίρανα με την οικογένεια του, εκτός από την αγιογράφηση του ναού διδάσκει επί σειρά ετών στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου ΛΟΓΟΣ Τιράνων, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιου.


Το παρεκκλήσι της Γεννήσεως του Χριστού


Αφού βγήκαμε εντυπωσιασμένοι έξω από τον ναό, ο Χρήστος μας έδειξε εξωτερικά το παρεκκλήσι της Γεννήσεως του Χριστού. Το πιο σημαντικό μέρος του συγκροτήματος στο οποίο περνάω πολύ χρόνο, είναι το το παρεκκλήσι της Γεννήσεως του Χριστού μας είπε, όμως δεν είναι επισκέψιμο. Προς μεγάλη μας έκπληξη αφού μόνο υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της τέχνης και της πολιτικής και κάποιοι δημοσιογράφοι, το έχουν επισκεφθεί, μας έκανε νόημα, έβγαλε τα κλειδιά του ξεκλείδωσε την βαριά πόρτα του, και αφού μπήκαμε μέσα, ξανακλείδωσε για να μην μας ενοχλούν και μας έδειξε μέσα σε αυτόν τον μικρό χώρο, το σπουδαίο αλλά και εντυπωσιακό, για τα δικά μου μάτια,  έργο που γίνεται. 


Μέσα στο παρεκκλήσι, ο εικαστικός δημιουργεί ένα έργο μοναδικό, εφαρμόζει την τεχνική της «γραμμικής φωτοσκίασης σε μονοχρωμία», η οποία αποτελεί παγκόσμια καινοτομία  για την βυζαντινή ζωγραφική. Πρόκειται για ένα σπάνιο έργο, καταφέρνει να  συγκεράσει κλασικές φόρμες της βυζαντινής ζωγραφικής με θέματα που αγγίζουν την σύγχρονη πραγματικότητα.

Στις τοιχογραφίες του απεικονίζονται θεϊκές μορφές και πραγματικά πρόσωπα τα οποία έχουν επηρεάσει την ιστορία ή έχουν συγκινήσει τον δημιουργό.

Ο Χρήστος Παπανικολάου τιμήθηκε το 2016 με το μεγάλο βραβείο «Giuseppe Sciacca»,  στην Aula Magna του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Urbaniana, στην Πόλη του Βατικανού για το έργο του στο Παρεκκλήσιο (Καπέλα) του  Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως Τιράνων. (οι πληροφορίες για το έργο και την ζωή του εικαστικού, αν και μας τα είπε και ίδιος, αντλήθηκαν από το site prosopa.net).

Δυστυχώς δεν μπορώ να σας δείξω το έργο του, γιατί απαγορεύεται η φωτογράφιση και του υποσχέθηκα ότι δεν θα ανεβάσω φωτογραφίες μέχρι να τελειώσει και να γίνει επισκέψιμο στο κοινό, αλλά αυτό που μου έμεινε είναι ότι κάθε γραμμή του έργου του είναι σαν να έγινε από ένα θεικό χέρι, κάθε γραμμή είναι και μια πινελιά, για την οποία πρέπει να είναι πολύ περήφανος, παρόλη την σεμνότητα που τον διακρίνει.

Ο καθεδρικός ναός βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έχει γίνει σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης.



Το σπίτι των φύλλων - House of Leaves (Museum of Secret Surveillance)

Ηθελα να επισκεφτώ το σπίτι των φύλλων, αλλά δυστυχώς το βρήκαμε κλειστά. Οσο ρομαντικό ακούγεται το όνομα του, "το Σπίτι των φύλλων", και όσο ο αρχικός του σκοπός ήταν να φέρνει στον κόσμο νέες ζωές, αφού λειτούργησε ως μαιευτήριο, αυτό το σπίτι στο κέντρο των Τιράνων απέναντι από τον Ορθόδοξο ναό της Ανατάσεως κρύβει πολλά φρικαλέα μυστικά. Το 1950 με το καθεστώς Χόντζα στη χώρα, έγινε το σπίτι της Sigurimi, της αλβανική μυστικής υπηρεσίας, ένας τόπος βασανιστηρίων και θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους. Εγινε το κέντρο της παρακολούθησης των επικοινωνιών και κατασκοπίας των ανθρώπων.
Αυτό το σπίτι αποτελεί την μεγαλύτερη μαρτυρία για το τι υπέστη ο λαός της Αλβανίας για 50 ολόκληρα χρόνια, σε μια χώρα απομονωνόμενη από την υπόλοιπο κόσμο αφού είχε κλείσει τα σύνορα της.
Από ότι μου είπε γνωστός που το επισκέφτηκε υπάρχει μια έκθεση η οποία δείχνει την φρίκη και την βαναυσότητα, όλων όσων συνέβησαν στο παρελθόν.
Το Μουσείο άνοιξε για το κοινό στις 23 Μαΐου 2017.

Ωρες λειτουργίας Καθημερινά 10.00-20.00
Κλειστά τη Δευτέρα
Τιμή εισιτηρίου 700 λεκ

Κάστρο των Τιράνων


Κατευθυνθείτε στην οδό Murad Toptani ένα πεζόδρομο με πλατάνια, πολλά καφέ και ρεστοράν για να φθάσετε και να επισκεφτείτε το κάστρο των Τιράνων, ναι καλά διαβάσατε ένα κάστρο στο κέντρο της πόλης όπου μπορείτε να δείτε τα εναπομείναντα αναστηλωμένα τείχη του. Αφού περάσετε την είσοδο του θα βρεθείτε σε ένα χώρο με καταστήματα παραδοσιακών ειδών, τροφίμων, ποτών αλλά και πολλά καφέ και εστιατόρια. Σα προτείνω να έρθετε εδώ για φαγητό το βράδυ, εμείς επιλέξαμε ένα μαγαζί που είχαμε διαβάσει καλές κριτικές για το μενού του, που είναι προκαθορισμένο και δεν το μετανιώσαμε.

Reja the clound


Από την οδό Murad Toptani θα βγείτε στο πάρκο, για να βρείτε την Εθνική Πινακοθήκη Τεχνών, μπροστά θα δείτε το Reja the clound - το γλυπτό των σύννεφων ένα γλυπτό μοντέρνας τέχνης. Είναι κατασκευασμένο από λευκές ατσάλινες ράβδους και μοιάζει με ένα μαλακό λευκό σύννεφο. Το Reja σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Sou Fujimoto το 2013, στο Λονδίνο στη Serpentine Gallery Pavilion και μετακόμισε στα Τίρανα το 2016.
Διεύθυνση Bulevardi Deshmoret e Kombit, Tirana 1001 Albania

Δίπλα από το γλυπτό παρακολουθήσαμε το βράδυ κατά τύχη, μια ενδιαφέρουσα συναυλία .


Πυραμίδα των Τιράνων


Επισκεφθείτε λίγο πιο κάτω την Πυραμίδα των Τιράνων που δεν μπόρεσα να μπω στο εσωτερικό της καθώς ήταν οι τελευταίες ημέρες των ανακαινίσεων και υπήρχε ένας οργασμός τεχνικών εργασιών.

Η Πυραμίδα των Τιράνων χτίστηκε το 1988 και λειτούργησε αρχικά σαν μουσείο, προς τιμήν του Αλβανού Δικτάτορα Ενβέρ Χότζα. Από το 1991 και μετά με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η πυραμίδα έγινε συνεδριακό κέντρο, το 1999 κατά την διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπεδίου, χρησιμοποιήθηκε ως βάση του ΝΑΤΟ μέχρι που εγκαταλείφθηκε. Η ιδέα για την ανακαίνιση ξεκίνησε το 2018 και ανοίγει ξανά για το κοινό, τον Μάιο του 2023, θα λειτουργήσει ως κέντρο πληροφορικής για νέους για δημιουργικές τεχνολογίες με εστίαση στον προγραμματισμό υπολογιστών, τη ρομποτική και τις νεοφυείς επιχειρήσεις με το όνομα TUMO Center Tirana. 


Δυστυχώς χάσαμε για λίγες ημέρες την είσοδο μας σε κάποιες αίθουσες, μέχρι την επαναλειτουργία και την φωτογραφήσαμε μόνο εξωτερικά που ήταν έτοιμη και ολόλευκη, ενώ διαπιστώσαμε ότι εξελίσσεται σε Instagram spot για φωτογραφίες και αποτελεί ήδη τόπο προσέλκυσης της νεολαίας. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά, στην κορυφή θα έχετε ωραία θέα στην πόλη.


ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΛΙΜΝΕΣ

Grand Park ή Parku i madh i Tiranës 

Το Grand Park ή Parku i madh i Tiranës ,το μεγάλο πάρκο της πόλης χτίστηκε τη δεκαετία του '50,  είναι το μεγαλύτερο πάρκο της, έχει έκταση 289 εκταρίων και είναι ένας χώρος που αγαπούν να επισκέπτονται οι κάτοικοι. Περιλαμβάνει μια μεγάλη τεχνητή λίμνη, ένα ζωολογικό και ένα βοτανικό κήπο με 120 είδη δέντρων, θάμνων και λουλουδιών όπου μπορείτε να περπατήσετε, να κάνετε την καθημερνή σας άσκηση, να καθίσετε σ κάποιο καφέ η εστιατόριο για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας.

Διεύθυνση: Rruga Herman Gmeiner, Tiranë 

Πάρκο Rinia (Πάρκο Νέων)


Άλλο ενδιαφέρον πάρκο στο κέντρο της πόλης είναι το πάρκο Rinia (Πάρκο Νέων) με το κτηριακό συγκρότημα Ταϊβάν- Taivani Center που περιβάλλεται από πράσινο γκαζόν, δέντρα και σιντριβάνια ενώ το λευκό κτήριο με τις ταράτσες διαθέτει καφέ, εστιατόρια, καζίνο και ένα κέντρο μπόουλινγκ και μπιλιάρδου στο υπόγειο.

Το πάρκο Rinia κατασκευάστηκε το 1950 και καλύπτει έκταση 29 στρεμμάτων. Αργότερα επί κομμουνισμού άλλαξε το όνομά του σε Ταιβάν, όταν ο Χόντζα αναγνώρισε την κυριαρχία της Ταϊβάν αφού είχε χαλάσει ήδη τις σχέσεις του με την Κίνα.

Καφέ, γλυκά, σάντουιτς και φαγητά, ανακάτεμα με ντόπιους που θα σταματήσουν να πάρουν μια ανάσα και να πιούν ένα καφέ, μανάδες με παιδιά που παίζουν στο πάρκο , μεγαλύτεροι που συζητάνε τα θέματα της επικαιρότητας και νεολαίοι που χαλαρώνουν κάνουν το καταπράσινο πάρκο προσιτό για όλους. Ζήλεψα να πιώ έναν καφέ στο πάρκο ο χρόνος όμως μας πίεζε και έπρεπε να συνεχίσουμε.

Αναζητήστε στο πάρκο, το Μνημείο της 100ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Το πάρκο θα το συναντήσετε λίγο πιο κάτω από την Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναός της Αναστάσεως του Χριστού, συνεχίζοντας θα συναντήσετε το ρέμα Lane και την γέφυρα που τα κάγκελα της μετατρέπονται σε υπαίθριο βιβλιοπωλείο. 

Blloku


Περπατήστε στη μοντέρνα περιοχή του Blloku με τα όμορφα καφέ και μοντέρνα καταστήματα, ακόμη και με επώνυμα brands. Εδώ πριν μερικά χρόνια δεν επιτρέπονταν να κυκλοφορούν οι πολίτες της χώρας αφού ήταν κλειστή περιοχή, εδώ βρίσκεται το σπίτι του Ενβέρ Χότζα (το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε). 

Το Blloku, το μπλοκ οπως το αποκαλούσαν προορίζονταν μόνο για τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του καθεστώτος.


Ευτυχώς αυτά ανήκουν στο παρελθόν και τώρα μπορούν να επισκεφτούν όλοι την περιοχή να περιπλανηθούν στους δρόμους, να κάνουν ψώνια τους αλλά και να καθίσουν στα όμορφα μαγαζιά για να απολαύσουν καφέδες, ποτά και φαγητό. Είναι μια πολύ ζωντανή περιοχή με ωραία μαγαζιά, κυκλοφορούν μοντέρνοι άνθρωποι και αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη και το βράδυ, για διασκέδαση στα όμορφα διακοσμημένα μπαρ της περιοχής.


POSTBLLOK – ΜΝΗΜΕΙΟ CHECKPOINT

Αναζητήστε το Postblloku (checkpoint- Σημείο ελέγχου), ένα σύμπλεγμα έργων για να θυμίζουν το παρελθόν της Αλβανίας. Δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα και πρώην αντιφρονούντα Fatos Lubonja και τον καλλιτέχνη Ardian Isufi στην άκρη του πάρκου
Lulishte Ismail Qemali που βρίσκεται στη κεντρική λεωφόρο Bulevardi Dëshmorët e Kombit και απέναντι από ένα κυβερνητικό κτήριο.

 Το μνημείο αποτελείται από τρία στοιχεία, ένα μικρό bunker, πολλά τσιμεντένια στηρίγματα από το ορυχείο στο διαβόητο Spaç labor στρατόπεδο όπου χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι υπέφεραν μεταξύ 1968 και 1990 και ένα ζωγραφισμένο τμήμα του Τείχους του Βερολίνου που φέραν από την Postdamer Platz που κάποτε χώριζε τη Γερμανία στα δύο.

Διεύθυνση Bulevardi Deshmoret e Kombit- Μπροστά στο ξενοδοχείο Rogner



Sky Tower


Ανεβείτε στον Sky Tower για όμορφη θέα 360 μοιρών στην πόλη, βρίσκεται στην περιοχή «Blloku», στον 16ο όροφο του ξενοδοχείου Sky Hotel. Μπορείτε να απολαύσετε το ποτό ή το φαγητό σας σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον με εξαιρετική θέα, ένας όροφος που περιστρέφεται και έτσι έχετε πανοραμική θέα σ όλη την πόλη και τα βουνά. Προτείνω να το επισκεφτείτε την ώρα που δύει ο ήλιος.

Διεύθυνση Rr. Ibrahim Rugova Sky Tower, Τίρανα


Tanners' Bridge-Η Γέφυρα των Βυρσοδεψών

Ανακαλύψτε την Tanner Bridge, μια πέτρινη γέφυρα για πεζούς, από τον 18ο αιώνα, την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που την διάρρεε το ρέμα Λάνε. Για αιώνες ήταν σημαντική η θέση της διότι από εδώ περνούσαν τα μέσα μεταφοράς της εποχής με τα προϊόντα για να φτάσουν στον προορισμό τους, όταν όμως τα νερά που περνούσαν από εκεί εκτράπηκαν η γέφυρα έπαυσε να χρησιμοποιείται και έμεινε εκεί για να θυμίζει τους νεότερους πόσο σημαντική ήταν. Έχει μήκος 8 μέτρα, ύψος 3,5 μέτρα και πλάτος 2,5 μέτρα.

Διεύθυνση: Bulevardi "Jean D'Arc, Tirana,

BUNKERS


Κατά την διαδρομή μας και μέχρι να φθάσουμε στα Τίρανα είδαμε πολλά στρατιωτικά bunkers, καταφύγια τα οποία χτίστηκαν από τον δικτάτορα Enver Hoxha - Ενβέρ Χότζα την εποχή που κυβέρνησε την χώρα, κυρίως από το 1960 έως το 1980, υπό τον φόβο μιας πυρηνικής επίθεσης από την Ρωσία αλλά και επιθέσεις από γειτονικές χώρες Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα. Αν είναι δυνατόν! Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν πάνω από 175.000 καταφύγια σε ολόκληρη τη χώρα. 

Στα Τίρανα υπάρχουν 2 γνωστά bunkers που είναι επισκέψιμα, ένα στο κέντρο της, το BUNK'ART 2 και ένα λίγο πιο έξω το BUNK'ART 1, που θα χρειαστείτε αυτοκίνητο για να φθάσετε.


BUNK'ART 2

Επίσκεψη λοιπόν στο Bunk΄Art2 στο κέντρο της πόλης λίγο πιο κάτω από την Πλατεία Skanderberg.
Σήμερα αποτελεί ένα συγκλονιστικό μουσείο που ουσιαστικά αφηγείται την ιστορία της Αλβανίας, από το 1912, την εποχή του παγκόσμιου πολέμου,  την κομμουνιστική περίοδο ως και το 1991. Το Bunk'Art 2 εστιάζει περισσότερο στην ιστορία της Sigurimi, της αλβανικής μυστικής αστυνομίας που καταδίωκε όποιον δεν ακολουθούσε τους κανόνες του καθεστώτος, αποτελεί μια έκθεση αφιερωμένη στα θύματα του κομμουνιστικού τρόμου. Αυτό το καταφύγιο, με την κωδική ονομασία "Pillar Facility", αποτελείται από 24 δωμάτια, ένα διαμέρισμα που προορίζονταν για τον Υπουργό Εσωτερικών και μια μεγάλη αίθουσα αφιερωμένη στις τηλεπικοινωνίες και συνδέονταν απευθείας με σήραγγα με το υπουργείο Εσωτερικών,  ενώ η σημερινή του είσοδος φτιάχτηκε για τις ανάγκες των σημερινών επισκεπτών.



Δημιουργός και γενικός επιμελητής του έργου BUNK'ART, σύμφωνα με τα στοιχεία που άντλησα από το επίσημο site είναι ο Ιταλός δημοσιογράφος Carlo Bollino, ενώ του ιστορικού ερευνητικού επιτελείου διευθύνει η δημοσιογράφος Admirina Peçi. Το έργο BUNK'ART υποστηρίζεται από την αλβανική ΜΚΟ «Cendra Ura».




Ένα πυρηνικό καταφύγιο σε κάνει να αισθάνεσαι κάπως περίεργα όταν το επισκεφτείς. Αρκετά μέτρα κάτω από την γη, σε στενούς διαδρόμους με λιγοστό φωτισμό, με δωμάτια, γραφεία, έπιπλα και αντικείμενα εποχής, κελιά φυλακών και βασανιστηρίων, μικρές αίθουσες με τρομακτικά βίντεο και ήχους περίεργους σε κάνουν να μαζεύεσαι και να θέλεις γρήγορα να βγεις στον καθαρό αέρα. Επειδή όμως η περιέργεια νικά πάντα τον φόβο, ειδικά όταν ξέρεις ότι είσαι ασφαλής και οι δραματικές εποχές για αυτή την χώρα τέλειωσαν, μπορεί να χρειαστείς και ένα δίωρο για να τα εξερευνήσεις όλα.

Διεύθυνση Rr. Abdi Toptani, Tirana, Albania
Εισιτήριο 500 lek
Ωρες λειτουργίας Δ, Τ, Τ, Π, 9.30 -18.00 Π, Σ, Κ 9.30-20.00


BUNK'ART 1

Bγείτε έξω από την πόλη για να φθάσετε και να κατεβείτε στο Bunk' Art1, το πυρηνικό καταφύγιο του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα στα περίχωρα των Τιράνων που θα στέγαζε τον ίδιο, τους παρατρεχάμενους πολιτικούς της χώρας και τις οικογένειες τους, σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης που φυσικά δεν δέχτηκε ποτέ η χώρα. 


Σήμερα αποτελεί ένα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του κομμουνιστικού αλβανικού στρατού και την καθημερινή ζωή των Αλβανών στα χρόνια του καθεστώτος ενώ είναι και ένας πολιτιστικός χωρος για την σύγχρονη τέχνη με πολλές εκθέσεις. 

Εδώ θα χρειαστείτε σίγουρα 2-3 ώρες για να το εξερευνήσετε ενώ θα κατεβείτε 5 επίπεδα με σκάλες κάτω στην γη μέχρι να ξαναβρεθείτε στην επιφάνεια της. Εγκαινιάστηκε το 1978 από τον δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, με 106 δωμάτια και μια αίθουσα συνελεύσεων με 200 θέσεις για συνέδρους και δόθηκε στο κοινό για περιήγηση το 2016.


Οι ήχοι που ακούγονται κατεβαίνοντας είναι συγκλονιστικοί και ίσως κάποιοι να μην θέλουν μα συνεχίσουν. Οσοι αντέχουν και θέλουν να μάθουν την ιστορία θα συνεχίσουν, θα εξερευνήσουν τα δωμάτια, τα γραφεία, την αίθουσα συνεδριάσεων, το ιδιωτικό δωμάτιο και το μπάνιο του δικτάτορα και του πρωθυπουργού Mehmet Shehu που θα χρησιμοποιούσαν σε περίπτωση πυρηνικής επιθέσεις από τους υποτιθέμενους εχθρούς και ίσως σταθείτε και εσείς τυχεροί σε κάποιο στενό διάδρομο να ακούσετε να παίζει γνώριμη ελληνική μουσική με τη φωνή της Φαραντούρη. Φωτογραφίες, αίθουσα με καθρέπτες και συμβολισμούς, περιοδικές εκθέσεις, φωτογραφίες, έπιπλα, αντικείμενα και μηχανήματα της εποχής, πολλά βίντεο και δωμάτια με αναπαραστάσεις της καθημερινότητας αλλά και ενός επικείμενου πυρηνικού πολέμου σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας προβληματίσουν.



Πιστεύω ότι το 2ωρο δεν ήταν αρκετό για να περιηγηθούμε στους χώρους, γιαυτό ελέγξτε τον χρόνο σας. Σημειώστε ότι αφού περάσετε με το αυτοκίνητο ή τα πόδια σας, μια σκεπαστή στοά θα φθάσετε στο χώρο έκδοσης εισιτήριων και από εκεί αφού περπατήσετε για 10 λεπτά, έναν ανηφορικό δρόμο θα βρεθείτε στην είσοδο του καταφυγίου. Φροντίστε να ανεβείτε στην πρώτη είσοδο και όχι στις ενδιάμεσες. Εμείς αργήσαμε να φθάσουμε και μας ενημέρωσαν ότι στις 6 θα κλείσει, ίσως είμασταν οι τελευταίοι που βγήκαμε από τις αίθουσες, όμως οι φύλακες μας περίμεναν με υπομονή, δεν θα σας κρύψω ότι κάποια στιγμή επειδή δεν έβλεπα κανέναν πέρασε από το μυαλό μου, ότι θα με κλειδώσουν μέσα...




Όμως όλα καλά και βγήκα πλουσιότερη σε γνώσεις από όσα είδα και διάβασα στις πινακίδες (γραμμένες στα αλβανικά και τα αγγλικά) και με την πεποίθηση ότι τα καλύτερα έρχονται και ότι δεν πρέπει να κοιτάμε πίσω και να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος και ότι οι επόμενες γενεές αξίζουν και πρέπει να παλεύουμε όλοι μας, για μια καλύτερη ζωή.


Οδός Fadil Deliu (κοντά στο τελεφερίκ), Τίρανα
Γραμμή λεωφορείου για BUNK'ART: κοντά στον Πύργο του Ρολογιού - στάση Κέντρο προς L11Porcelan, εισιτήριο 40 lek θα κάνετε περίπου μισή ώρα
Εισιτήριο 500 lek
Ωρες λειτουργίας Δ, Τ, Τ, Π, 9.30 -17.00 Π, Σ, Κ 9.30-18.00

Dajti Ekspes



 Το μεγαλύτερο τελεφερίκ Dajti Ekspes των Βαλκανίων για βόλτα στα βουνά με υπέροχη θέα βρίσκεται λίγο έξω από τα Τίρανα. Θα διανύσετε μια απόσταση ενός χιλιομέτρου με το cable car μέχρι την κορυφή έχοντας υπέροχη θέα σε βουνιά, βραχώδη τοπία, λίμνες, δάση και υπέροχη θέα προς την πόλη των Τιράνων. Επιλέξαμε να το αφήσουμε τελευταίο την ώρα που δύει ο ήλιος, αλλά δυστυχώς μας τα χάλασε ο καιρός, άρχισε να βρέχει η ορατότητα δεν ήταν καλή και έτσι γρήγορα αποφασίσαμε να επιστέψουμε και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για να φθάσουμε στην Vlore όπου θα διανυκτερεύαμε και απέχει μόλις 40 λεπτά από τα Τίρανα.


Το τελεφερίκ είναι στα περίχωρα της πόλης, αν δεν πάτε με το αυτοκίνητο σας, συνδυάστε το με την επίσκεψη σας στο Bunk'Art 1, όπου θα φθάσετε αρχικά με το λεωφορείο οπως σας αναφέρω πιο πάνω και από εκεί για να φθάσετε στην αφετηρία του τελεφερίκ θα περπατήσετε με τα πόδια ίσως ένα 15λεπτο, σε ανηφοριά μέσα από κατοικημένη περιοχή. 

Εισιτήριο
Ωρες λειτουργίας 

Λίγα λόγια για το Καθεστώς Ενβέρ Χόντζα
 
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα έγινε κομμουνιστικό κράτος, αφού επικράτησε ο Ενβέρ Χότζα. Κυβέρνησε με ένα σκληρό καθεστώς για 45 χρόνια και απέκοψε την Αλβανία από τους συμμάχους της που δεν τους θεωρούσε αρκετά κομμουνιστές (συμπεριλαμβανομένης της ΕΣΣΔ και της Κίνας). Ένας φράχτης που δεν ήταν ένας υπερυψωμένος τοίχος αλλά συχνές και αυστηρές περιπολίες εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να μπει ή να βγει. Όλοι οι κάτοικοι ήταν πιθανοί εχθροί του κράτους και όλοι επωμίστηκαν τον ρόλο του ρουφιάνου, κατασκοπεύοντας γείτονές, συγγενείς και ξένους. Πολλοί δεν άντεξαν το καθεστώς και βρήκαν τρόπους να δραπετεύσουν, όμως οι οικογένειες τους που έμειναν πίσω έζησαν τα χειρότερα, βασανισμοί ακόμη και θανατική ποινή.

Το καθεστώς Χόντζα έπεσε το 1991, και από τότε η Αλβανία είναι σε φάση ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού, προσπαθώντας να πάρει την θέση που της ανήκει, στην Ευρώπη και τον κόσμο.


ΠΩΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΤΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Το αεροδρόμιο των Τιράνων TIA βρίσκεται 18 χλμ από το κέντρο της πόλης.

Στο κέντρο μπορείτε να φθάσετε με πολλούς τρόπους.

Με λεωφορείο, Η LU-NA shpk προσφέρει υπηρεσία μεταφοράς από το TIA προς τα Τίρανα και αντίστροφα, μόλις σε μισή ώρα. Η στάση λεωφορείων βρίσκεται πίσω από το Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου στην πλατεία Skenderbey. Ο ναύλος κάθε διαδρομής είναι 400 Lek και έχει πολύ τακτικά δρομολόγια 24 χώρες την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα.

Για πιο γρήγορη μεταφορά (περίπου ένα 20λεπτο) απευθείας στο κατάλυμα σας ή όπου αλλού θέλετε, επιλέξτε ένα ταξί χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές Speed ​​Taxi και UPs Taxi. Η Uber δεν λειτουργεί εδώ. Αν ναυλώσετε ένα ανεξάρτητο ταξί, φροντίστε να συμφωνήσετε πριν μπείτε μέσα, τον ναύλο και το σημείο που θα σας αφήσει για να μην έχετε προβλήματα στο τέλος για υπερχρέωση. Και στις 2 περιπτώσεις η πληρωμή γίνεται με μετρητά.

Εμείς οπως σας είπα σε προηγούμενα άρθρα μου επισκεφθήκαμε την χώρα με το δικό μας αυτοκίνητο, οπότε κινηθήκαμε με αυτό χωρίς κανένα πρόβλημα, εσείς μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο για να κινηθείτε και να το παραλάβετε στο αεροδρόμιο.


Σε μιάμιση  γεμάτη σήμερα, πήραμε μια καλή γεύση της πόλης η οποία ήταν διαφορετική από άλλες ευρωπαϊκές αλλά και βαλκανικές πρωτεύουσες και αν είχαμε μια ακόμη ημέρα στην διάθεση μας, ίσως να είμασταν πιο χαλαροί, να βλέπαμε περισσότερα και να μην τρέχαμε να τα προλάβουμε όλα.




ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

Εσείς μπορείτε να επισκεφτείτε το BUNK'ART 1 και το τελεφερίκ, αν δεν έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή δεν θέλετε να μετακινηθείτε με αυτό εκτός πόλης, κάνοντας μια κράτηση μέσω του Get Your Guide  αλλά μπορείτε αν θέλετε να κλείσετε και μια ιδιωτική περιήγηση με τα πόδια στα Τίρανα με τοπικό οδηγό του Get Your Guide. 

Και μην ξεχνάτε αν κάνετε κράτηση επάνω στο λινκ θα έχετε μια έκπτωση 5%

Αν θέλετε να μάθετε που θα μείνετε, που θα φάτε, τι θα φάτε και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την Αλβανία, ρίξτε μια ματιά στα άρθρα που γράψαμε για εσάς με πληροφορίες για την χώρα.




Ακολουθήστε μας, σε Facebookκαι instagram

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου