20 + things to do in Skopje - mini Guide

Η παρέα μαζεύτηκε να ''συσκεφτεί'' για το φθινοπωρινό road trip που καθιερώσαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και αφού έπεσαν πολλές ιδέες στο τραπέζι και δεν υπήρχε συμφωνία προς τα που να πάμε, πήρα όλη την ευθύνη επάνω μου και τους είπα "ΤΕΛΟΣ θα επισκεφτούμε τα ΣΚΟΠΙΑ που και κοντά στην Ελλάδα είναι και προσωπικά έχω να τα επισκεφτώ από μικρό παιδί και κάποιοι από εσάς, δεν έχετε πάει ποτέ και τέλος πάντων, ακούω τελευταία καλά λόγια για την περιοχή και θέλω να τη ξαναδώ".



Με κοίταξαν περίεργα αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη συμφώνησαν όλοι με ένα ΝΑΙ !!! μην σας πω ότι ενθουσιάστηκαν κόλας για την "σούπερ ιδέα μου"!

Συμφωνήθηκε η ημερομηνία αλλά λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων του αυτοκίνητου φύγαμε με μια εβδομάδα καθυστέρηση για να επισκευαστεί και μην έχουμε προβλήματα αλλά ένα ωραίο και ασφαλές οδικό ταξίδι. Έτσι το πρωινό της Τετάρτης, 21 του Σεπτέμβρη του 2022, ξεκινήσαμε για τα Σκόπια, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη με πληθυσμό γύρω στο μισό εκατομμύριο κατοίκους, του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ήταν γνωστή ως Ουσκιούπ- Üsküp. Παρέμεινε υπό οθωμανική κυριαρχία για περισσότερα από 500 χρόνια και ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου σαντζακίου και κατόπιν ολόκληρου του Βιλαετιού του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που καταλάβαμε αμέσως από την περιήγηση μας κυρίως στην παλιά πόλη αλλά και τους μιναρέδες που ορθώνονταν στα τζαμιά των χωριών που βλέπαμε κατά την διάρκεια της διαδρομής μας. Ακολουθήσαν οι βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α΄ και Β΄ παγκόσμιος πόλεμος. Τα Σκόπια το 1944 απελευθερωθήκαν από τις δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας και έγιναν η πρωτεύουσα της νεοιδρυθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μέχρι το 1991, τα Σκόπια ήταν πρωτεύουσα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Μετά την διάσπαση του κράτους της Γιουγκοσλαβίας, τα Σκόπια ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους το 1991 και η σημερνή ονομασία του κράτους είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με πρωτεύουσα τα Σκόπια. Οι πληροφορίες είναι συνοπτικές τις άντλησα από την wikipedia γιατί δεν φημίζομαι για τις γνώσεις μου στην Ιστορία και μάλιστα των νεότερων χρόνων που όλα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς.


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΔΙΚΩΣ

Μπορείτε να φθάσετε οδικώς από την Αθήνα αυθημερόν, μέσω του συνοριακού σταθμού των Ευζώνων (Αθήνα - Εύζωνοι 545 χλμ σε 5 ώρες και 20 λεπτά
Εύζωνοι-Σκόπια 155 χλμ περίπου 2 ώρες)

Από ταξιδιωτικά έγγραφα θα χρειαστείτε την εθνική σας ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή το διαβατήριο σας σε ισχύ.

Υποχρεωτικά αφού ταξιδεύτε οδικώς πρέπει να έχετε μαζί σας, ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης, την πράσινη κάρτα που θα εκδώσετε δωρεάν από την ασφαλιστική σας εταιρεία και θα σας ζητηθεί στα σύνορα. Καλό είναι το ασφαλιστικό σας συμβόλαιο εκτός από τις κλασσικές καλύψεις να έχει κάλυψη οδικής βοήθειας εξωτερικού. Σκέφτομαι να σας γράψω ένα ξεχωριστό άρθρο για τις ασφαλιστικές καλύψεις στην Ευρώπη που πρέπει να έχουμε, προσωπικές και οχήματος, είμαι ήδη σε συνεννόηση με τον ασφαλιστή μου για έγκυρες πληροφορίες.

Θα σας επισημάνω εδώ ότι η διέλευση μας από το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων αλλά και από αυτόν των Σκοπίων, τέλη Σεπτέμβρη έγινε χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, δείξαμε τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα και περάσαμε γρήγορα τα σύνορα. Πρέπει όμως να έχετε υπόψιν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά τα σαββατοκύριακα οι ουρές των αυτοκινήτων που σχηματίζονται και από τις δυο πλευρές των συνόρων είναι μεγάλες, άλλοι έρχονται για διακοπές, άλλοι για ψώνια στην Ελλάδα και άλλοι πηγαίνουν στην ευρύτερη περιοχή των Σκοπίων για να παίξουν στα μεγάλα cazinos αλλά και για φτηνά ψώνια και γιατρούς και έτσι πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή και καλή διάθεση, γιατί ίσως χρειαστούν κάποιες ώρες να περιμένετε για την διέλευση σας.

Άλλο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι κατά την διαδρομή σας μέχρι τα Σκόπια θα χρειαστεί να βάλετε αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη για τα διόδια. Υπολόγισα ότι από τα σύνορα μέχρι τα Σκόπια σταματήσαμε 5 φορές για toll pay και πληρώσαμε σύνολο 420
ден ή 8 ευρώ για 155 χλμ δηλαδή κάθε 30 χλμ και toll pay.

Στο πρώτο ανταλλακτήριο που θα συναντήσατε να μετατρέψετε τα ευρώ σας, σε δηνάρια, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις αρνήθηκαν να εισπράξουν ευρώ ενώ στις ταμπέλες αναφέρουν και τα δηνάρια και το αντίτιμο σε ευρώ. Μην αλλάξετε πολλά, γενικά η ζωή είναι φτηνή για τον τουρίστα, φροντίστε για ένα ποσό που θα καλύψει τα πρώτα σας έξοδα και ανάγκες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ευκολία τις πιστωτικές και χρεωστικές σας κάρτες σχεδόν παντού, όμως προσοχή, στα περισσότερα καταστήματα (σούπερ μάρκετ, εμπορικά κ.α.) δεν παίρνουν μετρητά ευρώ.

Το νόμισμα τους είναι το Δηνάριο Βόρειας Μακεδονίας ден και η ισοτιμία του είναι 1 ευρώ = 61,525 δηνάρια (ισοτιμία 7.10.22).
Κωδικός νομίσματος: MKD κυκλοφορούν νομίσματα και χαρτονομίσματα.

Θα σας πρότεινα βενζίνη και πετρέλαιο να εφοδιαστείτε μόλις περάσετε τα σύνορα γιατί έχουν πιο φτηνές τιμές, από την Ελλάδα.



Εμείς για να ξεκουραζόμαστε αλλά και για να έχουμε μια πρώτη γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή και αφού δεν είχαμε περιορισμό χρόνου στο πρόγραμμα μας κάναμε την πρώτη στάση μας στη Γευγελή - Гевгелија, μια πόλη 16.000 κατοίκων που απέχει από τα σύνορα μόλις 9 χλμ, θα κάνετε ένα 15λεπτο για να φθάσετε. Κατευθυνθείτε στο πεζοδρομημένο κέντρο για να πιείτε ένα καφέ ή ένα τσάι.

Στον πεζόδρομο και στο κέντρο θα βρείτε πολλά εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες και τράπεζες, κάποια όμορφα κτήρια, πλατείες και παιδικές χαρές και όμορφα γκράφιτι. Μην σας κάνει εντύπωση αν βρείτε πινακίδες κυρίως ιατρείων στα Ελληνικά, οι καλύτεροι πελάτες εδώ κυρίως των οδοντιατρείων είναι ναι! ναι! οι Έλληνες, λόγω των χαμηλών τιμών.

Η πόλη φημίζεται επίσης για τα πολλά cazinos της, που θα βλέπετε συνέχεια δεξιά και αριστερά του δρόμου, μόλις αφήσετε τα σύνορα και δεν παραλείπουν να επισκέπτονται οι κάτοικοι κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και να αφήνουν τον "πλούτο" τους ενώ ακόμη και λεωφορεία από την Θεσσαλία φθάνουν μέχρι εδώ με ημερήσιους πελάτες, που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους.



Δεν υπάρχουν πολλά αξιοθέατα στην πόλη για να δείτε εκτός από ένα μουσείο, το National Museum of Gevgelija το οποίο δεν επισκεφθήκαμε γιατί από πληροφορίες που πήραμε δεν έχει να δείξει στον επισκέπτη κάτι σημαντικό.

Προτιμήσαμε να πιούμε καφέ, σε ένα από τα πολλά και όμορφα καφέ που βρήκαμε στο κέντρο, πληρώσαμε για 3 καφέδες lugo esspresso 4,50 ευρώ, η κοπελιά που μας εξυπηρέτησε ήξερε πολύ καλά Ελληνικά και πληρώσαμε σε ευρώ.

Στην συνέχεια πήγαμε σε ένα ανταλλακτήριο για να εξαργυρώσαμε το πρώτο μας συνάλλαγμα και να συνεχίσουμε προς το Ντέμιρ Κάπιγια - Демир Капија‎ (μόλις 50 χλμ από το Γευγελή). 

Στα ελληνικά Demir Kapija σημαίνει κατά λέξη Σιδηρές Πύλες.

Το Demir Kapija είναι ένα χωριό με 4.000 κατοίκους και βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του γραφικού τμήματος του φαραγγιού Demir Kapija, κατά μήκος του ποταμού Vardar-Bαρδάρης-Αξιός και της εθνικής οδού προς τα Σκόπια, είναι μια αγροτική περιοχή με πολλούς αμπελώνες και επισκέψιμα οινοποιεία. Ο λόγος που το βάλαμε στο πρόγραμμα μας, αφού ήταν στο δρόμο μας, ήταν για να επισκεφτούμε ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία της περιοχής. Το χωριό δεν το επισκεφθήκαμε αλλά το είδαμε από το οινοποιείο, διακρίνεται στο κέντρο του, η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τον ψηλό τρούλο. Η περιοχή του Demir Kapija προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες για τους λάτρεις της φύσης, για πεζοπορικές διαδρομές στα βουνά και στο φαράγγι καθώς και δραστηριότητες στο ποτάμι. Είναι τόπος παρατήρησης πουλιών, μάλιστα υπάρχει και ορνιθολογικό καταφύγιο, όπου ζουν πολλά σπάνια είδη πουλιών και ενδημικά φυτά.

Royal Winery Queen Maria



Ένα από τα παλαιότερα οινοποιία της περιοχής Demir kapija που φημίζεται για την εύφορη γη, τους τεράστιους αμπελώνες της και την παραγωγή καλού κρασιού. Το οινοποιείο βρίσκεται στα βασιλικά κτήματα που ανήκαν στο βασιλιά Aleksandar karadjordjjevic, ο οποίος ψάχνονταν για μια εύφορη και ιδανική περιοχή για την καλλιέργεια σταφυλιών και την παραγωγή κρασιού την ανακάλυψε και αποφάσισε εδώ να κτίσει μια βασιλική κατοικία, να καλλιεργήσει αμπελώνες και να δημιουργήσει ένα κρασί εξαιρετικής ποιότητας, αποκλειστικά για τις ανάγκες της Βασιλικής Οικογένειας. Ο βασιλιάς ονόμασε το ακίνητο «Queen Maria» από τη σύζυγό του, Μαρία Καραγιόρτζεβιτς.




Μπορείτε να ζητήσετε μια ξενάγηση στους χώρους των κτημάτων και των οινοποιείων, στο πωλητήριο κρασιών που θα βρείτε στο χώρο υποδοχής ή να περιηγηθείτε μόνοι σας στους υπαίθριους χώρους ανάμεσα σε εκθέματα και μηχανήματα του οινοποιείου και σε παγόνια που ανοίγουν τα φτερά τους για να σας υποδεχτούν, να δείτε τα κτήρια όπου γίνεται η οινοποίηση και να καταλήξετε στο εστιατόριο όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το κρασί της επιλογής σας ανάμεσα σε λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά. Επίσης έχουν και παλιωμένο τσίπουρο για αυτούς που αγαπούν τις πιο έντονες γεύσεις..

Μετά την βόλτα μας στα κτήματα, τους χώρους του οινοποιείου που ήταν προσβάσιμοι γιατί την ημέρα που το επισκεφθήκαμε δεν εργάζονταν λόγω του ότι έληξε η περίοδος οινοποίησης αλλά και μεταξύ των κτισμάτων όπως μια βίλλα, μια εκκλησία, το θέατρο κ.α. κάναμε μια στάση στο εστιατόριο για να δοκιμάσω το πρασινογάλαζο κρασί τους (Blue Sapphire) που μου κίνησε την περιέργεια μεταξύ των άλλων.



Το χρώμα του ήταν υπέροχο, ένα σμαραγδί χρώμα, η γεύση του θύμιζε ένα λευκό, ανάλαφρο, δροσιστικό κρασί και νομίζω ότι κάναμε καλά που παραγγείλαμε μια πιατέλα με ποικιλία από τοπικά τυριά, που πήγαιναν τέλεια με το κρασί. 
Ίσως για το φαγητό να ήθελα κάτι πιο γευστικό και δυνατό, όπως το κόκκινο κρασί που δοκίμασε η παρέα.
Θα το ξαναδοκίμαζα μόνο από περιέργεια και θα επέστρεφα για να πιώ ξανά και ξανά αγαπημένα ροζέ και κόκκινα κρασιά. Περιττό να σας πω ότι γύρισα με αρκετά μπουκάλια κόκκινο και ροζέ κρασί πίσω, για τα κρύα βράδια του χειμώνα που έρχεται....

Σας δίνω διεύθυνση για να το επισκεφτείτε και εσείς, αν βρεθείτε στην περιοχή
Royal Winery Queen Maria, Marshal Tito 63,Demir Kapija ,1442, Makedonija, +389 43 446 500


Συνεχίζουμε για το Νεγκότινο - Неготино - Νegotino μια πόλη που την διαρρέει ο Αξιός. Έχει πληθυσμό περίπου 13.000 κατοίκους. Πετύχαμε μια ημέρα που γινόταν το αδιαχώρητο στο κέντρο της, τις μεσημεριανές ώρες που φθάσαμε λόγω του παζαριού. 
Διαπιστώσαμε ότι όλοι κυκλοφορούσαν δίχως μάσκες και μέτρα προστασίας (ισχύουν ακόμη οι περιορισμοί ή καλύτερα ο φόβος για τον covid19). 
Πλήθος κόσμου με αυτοκίνητα και πεζοί πήγαιναν προς το υπαίθριο παζάρι και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μόνο μια βόλτα με το αυτοκίνητο στο κέντρο αφού δεν βρήκαμε να παρκάρουμε και να ανέβουμε λίγο πιο ψηλά στα στενάκια και την παλιά πόλη μήπως ανακαλύψουμε τον πύργο του ρολογιού, που τελικά δεν βρήκαμε. 
Αξιοθέατα της πόλης η κεντρική πλατεία, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου το μουσείο του Νegotino και το παλαιό παζάρι. 



Φθάσαμε εύκολα στο γνωστό οινοποιείο "Βovin Winery" αλλά το βρήκαμε κλειστά γιατί ήταν περασμένη η ώρα και εγκαταλείψαμε κάθε προσπάθεια να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη. Αλώστε τα Σκόπια μας περίμεναν και είχαμε άλλα 92,6 χλμ μέχρι εκεί.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Φθάσαμε στα Σκόπια μετά από ένα άνετο ταξίδι σε αρκετά καλούς δρόμους, πληρώνοντας 3 φορές διόδια για την διαδρομή Νegotino-Skopje, σύνολο 4,5 ευρώ, και το απόγευμα λίγο πριν βραδιάσει, τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο μας το οποίο βρίσκονταν στο κέντρο, δίπλα στη Παλαιά πόλη και αφού πήραμε δωμάτια, αφήσαμε τις αποσκευές μας και ξεκινήσαμε τις βόλτες μας.

Το ξενοδοχείο μας (sultan hotel) δεν ήταν κάτι φοβερό παρά τα 4 αστέρια του, ήταν όμως σε κεντρικό σημείο, με θέση παρκινγκ για το αυτοκίνητο, καθαρό, ήσυχο και είχε λίγο κόσμο σε αντίθεση με το διπλανό ξενοδοχείο (Gold hotel) που φιλοξενούσε ορδές τουριστών από Τουρκία, Ευρώπη και Ελλάδα όπως διαπιστώσαμε από τα λεωφορεία που τους ξεφόρτωναν.


50 ευρώ την βραδιά το δίκλινο δεν τα λες και λίγα σκέφτηκα την επόμενη ημέρα όταν επισκέφτηκα τον μπουφέ του ξενοδοχείου, για καφέ και πρωινό. Απογοητεύτηκα αλλά ήξερα ότι θα βρω λιχουδιές στην περιήγηση μου και έτσι ήπια τον καφέ μου, αφού πρόλαβα την τελευταία κούπα γιατί ο επόμενος δεν ήταν τόσο τυχερός, απλά τέλειωσαν του είπε η κυρία στο σέρβις, τελικά εξυπηρετήθηκε και αυτός με καθυστέρηση μέχρι να βρεθεί η "φλυτζάνα" όπως την έλεγε η κυρία στο σέρβις!!! ρε τι τραβάμε στα ταξίδια μας.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 

Ξεκινήστε την περιήγηση σας νωρίς το πρωί για να γνωρίσετε την πόλη χωρίς κόσμο, έχοντας στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να την χωρίσετε σε 2 επισκέψεις, στην παλιά πόλη και από το ποτάμι και πέρα, στην πιο νέα και εκμοντερνισμένη πόλη.  


Η Παλιά πόλη έχει έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο ενώ το κομμάτι της πιο καινούργιας πόλης, έχει τα περισσότερα αγάλματα, σιντριβάνια και γέφυρες που δημιουργήθηκαν πρόσφατα ως μέρος ενός φιλόδοξου project που ονομάστηκε "Σκόπια 2014" και σκοπό έχει να κάνει την πόλη να φαίνεται πιο Ευρωπαϊκή ακροβατώντας πολλές φορές φορές χωρίς επιτυχία και μέσω πολλών διαφωνιών για το κόστος κατασκευής και συντήρησης, για τα μνημεία και τα αξιοθέατα σε αρχαιοελληνικό, ρωμαϊκό και ευρωπαϊκό μπαρόκ ρυθμό. Μια πόλη που από πολλούς θεωρείται "κιτς" αλλά στα δικά μου μάτια φάνηκε ενδιαφέρουσα και δεν θέλω σχόλια για το γούστο μου, ούτε για τους γείτονες.

Θα προσπαθήσω να σας αναφέρω, με λίγες πληροφορίες γιατί το ξέρω συνήθως φλυαρώ, τα πιο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε και να επισκεφτείτε με τα πόδια, ώστε να σχηματίσετε και εσείς την καλύτερη εικόνα για την πόλη και γιατί όχι να την συστήσετε σε φίλους ακόμη και για μια απόδραση του σαββατοκύριακου. Θεωρώ ότι θα έχετε αρκετό χρόνο για την γνωρίσετε καλά ενώ μπορείτε να κάνετε και μια εκδρομή στο κοντινό Matca canyon.

Σας δίνω εν συντομία το πρόγραμμα που ακολουθήσαμε και είδαμε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα σε μια σχεδόν ημέρα:

Ξεκινήστε νωρίς το πρωί πριν ανοίξει η αγορά και ανακαλύψτε γνωστές αλλά και κρυφές γωνίες στο Παλιό Παζάρι των Σκοπίων 
(Stara čaršija - old Bazaar, Skopje) ίσως το πιο ωραίο κομμάτι της πόλης σύμφωνα με τα δικά μου γούστα και ως λάτρης των παζαριών της Ανατολής, αναζητήστε το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας Suli An, το Kapan Han, το Κουρσουμλί τζαμί, το Μπιτ Παζάρ, το Χαμάμ Νταούτ Πασά, το Τζαμί του Μουσταφά Πασά, την Εκκλησία Ανάληψης του Ιησού, περπατήστε τα τείχη στο Φρούριο Σκοπίων (Skopje Fortress Kale).


Και επειδή η ώρα περνάει γρήγορα είμαι σίγουρη ότι το μεσημέρι θα σας βρει στο ποτάμι, να τριγυρνάτε δεξιά και αριστερά στις όχθες να περνάτε τη Γέφυρα Τέχνης, αλλά και τις υπόλοιπες γέφυρες νομίζω μέτρησα 5 στο κέντρο και να φθάνετε στην Πλατεία Μακεδονίας, να ψάχνετε την Πύλη Μακεδονίας, το Πάρκο Γυναίκας Πολεμιστή, το Μνημείο της Μητέρας Τερέζας, το Μουσείο της Πόλης των Σκοπίων αλλά και τόσα άλλα ενδιαφέροντα αγάλματα και αξιοθέατα, που διαθέτει η πόλη.

Kαι καθώς το στομάχι θα αρχίσει να διαμαρτύρεστε θα πάρετε τον δρόμο για την μποέμ γειτονιά των Σκοπίων Debar Maalo με τα ωραία εστιατόρια και καφέ αφού πρώτα κάνετε μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Κλημεντίνου.

Και αφού φάτε και πιείτε, οι δρόμοι θα σας οδηγήσουν ξανά στην παλιά πόλη, ίσως την ώρα που τα μαγαζιά κλείνουν τα ρολά τους, τότε είναι η τέλεια ώρα να την απολαύσετε άδεια και να σταματήσετε σε ένα από τα μαγαζιά της, για ένα ποτάκι και γιατί όχι για ναργιλέ, πριν πάτε στο ξενοδοχείο σας για ξεκούραση. 

TA ΑΞΙΟΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ 

Αν σας αρέσει η περιπλάνηση σε σοκάκια και οι εκπλήξεις που κρύβουν, σε εμπορικούς δρόμους που έχουν χρώματα και αρώματα Ανατολής, αν θέλετε να ανακατεύεστε με κόσμο, να μάθετε τις συνήθειες τους, την καθημερινότητα τους, τον τρόπο που ζουν, να κάνετε αγορές, να δείτε τα αξιοθέατα, καραβάν σαράι, τζαμιά, χαμάμ, να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις να δείτε πως η Ανατολή μπερδεύεται με την Δύση τότε καλώς ήρθατε στα Βαλκάνια και στα παζάρια τους και συγκεκριμένα αφού βρίσκεστε στα Σκόπια, στο Παλιό Παζάρι - "Stara Charshija"  ένα από τα πιο όμορφα και παλαιά παζάρια των Βαλκανίων που βρίσκεται εδώ από τον 12 αιώνα, κατά την Οθωμανική περίοδο και κάποια εποχή συναγωνίζονταν ακόμη και με αυτό της Δαμασκού. 


Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την αυθεντική πόλη, παρά τον καταστροφικό σεισμό του 1963, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης και άφησε πίσω του πολλά θύματα και αστέγους, ξαναφτιάχτηκε και διατήρησε το χαρακτήρα του ακόμη και με την τελευταία ανακαίνιση κτηρίων του, το 2010 με δωρεά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού από την Τουρκική κυβέρνηση σε αντίθεση με το υπόλοιπο κομμάτι του κέντρου που ανακαινίστηκε την τελευταία 10ετια και χαρακτηρίστηκε από πολλούς αντίγραφο και κιτς.

Η πρόσβαση σας στο Παζάρι είναι πολύ εύκολη αφού υπάρχουν πολλές είσοδοι είτε περνώντας την παλαιά πέτρινη Οθωμανική γέφυρα και το άγαλμα του Φιλίππου είτε από την μεγάλη και πολυσύχναστη λεωφόρο Krste Misirikov ή στη λεωφόρο Goce Delcev όπου μπορείς να φθάσεις με το αυτοκίνητο σου ή με λεωφορείο. Τα λεωφορεία είναι κόκκινα και διώροφα σαν αυτά του Λονδίνου. Εμείς ξεκινήσαμε από την Krste Misirikov, όπου ήταν και το ξενοδοχείο μας και είχαμε μόνιμα χώρο παρκινγκ για αυτό δεν ξέρω να σου πω αν έρθεις μέχρι εδώ, που θα παρκάρεις. Κάθε φορά που πηγαίναμε στην παλιά αγορά επιλέγαμε διαφορετική είσοδο και μας έβγαζε σε διαφορετικό σημείο.

Την παλαιά πόλη θα την περπατήσεις με τα πόδια.

Στην παλαιά πόλη θα συναντήσεις Σκοπιανούς, Τούρκους, Αλβανούς, Βόσνιους και Ρομά.
Θα συνεννοηθείς μαζί τους στα Αγγλικά και στις γλώσσες τους κατά περίπτωση αλλά και στα Ελληνικά (τα μαθαίνουν γιατί οι περισσότεροι επισκέπτονται την Ελλάδα για δουλειές, ψώνια αλλά και για τις διακοπές τους, στα παραθαλάσσια κυρίως μέρη της Μακεδονίας).

Το παλιό παζάρι είναι γεμάτο με καταστήματα με κοσμήματα, κοσμήματα που όμοια τους ίσως δεν έχεις ξαναδεί, περίτεχνα και λαμπερά. Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ βρίσκονται 2.150 καταστήματα με εμπορεύματα κάθε είδους.





Στο παλιό παζάρι οι μυρωδιές θα σε οδηγήσουν στα καλυτέρα μαγαζιά για να δοκιμάσεις γεύσεις και προϊόντα που θα τα θυμάσαι για καιρό.  

Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά της, οπως τα είδαμε και με λίγες πληροφορίες για το καθένα.

Μουσείο Τοπικής Ιστορίας Suli An


Suli Han, πρόκειται για ένα παλιό χάνι δηλαδή ένα πανδοχείο που φιλοξενούσε τους εμπόρους με τα εμπορεύματα και τα ζώα τους, στην παλιά αγορά των Σκοπίων. 

Κτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα από τον Isa-Beg Isaković και έχει 2 ορόφους, υπέστη ζημιές στον σεισμό των Σκοπίων το 1963 που κατέστρεψε το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης και άφησε πίσω τους πολλά θύματα και αστέγους. 


Ανακατασκευάστηκε το 1972, σήμερα, στεγάζει τη Σχολή Τεχνών του Κύριλλου και Μεθοδίου και το Μουσείο του Παλαιού Παζαριού των Σκοπίων. 


Κουρσουμλι τζαμί - Kurşunlu han

Το Κουρσουμλί Αν - Kurşunlu han, είναι ένα Οθωμανικό χάνι που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και θα το βρείτε στην Παλιά Πόλη των Σκοπίων.


Αρχικά, το Kurshumli han ήταν γνωστό ως κατάλυμα του Muezin-hodja, πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή και τον κατασκευαστή του. Πιστεύεται ότι το όνομα "kurshumli" (kurşunlu) δόθηκε κάπου στον 19ο αιώνα και σημαίνει "κατάλυμα με μολυβένια στέγη", επειδή η στέγη του ήταν κατασκευασμένη από μόλυβδο.

Λειτούργησε ως πανδοχείο για τους ταξιδιώτες και τους εμπόρους. Τα δωμάτια στο ισόγειο χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες για τα εμπορεύματα, ενώ ο πάνω όροφος ήταν για τα υπνοδωμάτια. Το κτίριο είχε στάβλους για να φιλοξενήσει έως και 100 άλογα. Το Kurshumli han έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εμπορική ζωή των Σκοπίων καθώς αποτελούσε τόπο συνάντησης εμπόρων. Αργότερα στα μισά του 19ου αιώνα μετατράπηκε σε φυλακή, μετά σε αποθήκη πυρομαχικών κα τώρα φιλοξενεί ένα τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μακεδονίας.


Το καλοκαίρι το Kurshumli han χρησιμοποιείται για διάφορες συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς προσφέρει μια εξαιρετική ακουστική.

Δεν ξέρω αν εσείς σταθείτε τυχεροί και βρείτε την βαριά ξύλινη πόρτα του ανοιχτή εμείς αρκεστήκαμε σε μια σύντομη ματιά προς το εσωτερικό του, θα λέγαμε χαριτολογώντας από την κλειδαρότρυπα. Από ότι μας ενημέρωσε ένα ξεναγός γκρουπ με Τούρκους, που τους έκανε tοur στην πόλη, θα έμεινε κλειστό για καιρό, λόγω εργασιών. 


Περιηγηθείτε στον προαύλιο χώρο και το επόμενο αξιοθέατο σας περιμένει.


Bit Pazar - ΜΠΙΤ ΠΑΖΑΡ 

Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παζαριού, εδώ μπορείτε να περάσετε κάμποση ώρα παρατηρώντας τους πωλητές πίσω από τους πάγκους με τα προϊόντα τους και τους αγοραστές να κάνουν τα ψώνια τους. Προσωπικά τρελαίνομαι για τέτοια μέρη και να παρατηρώ τους ντόπιους πως κάνουν τις αγορές και τις συναλλαγές τους.


Υπαίθριοι πάγκοι με φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, όσπρια, ζυμαρικά, σάλτσες, τουρσιά, τυριά, λουκάνικα, σουτζούκια και αλλά τοπικά προϊόντα της περιοχής εντυπωσιάζουν με τις ποικιλίες τους και τα χρώματα τους. 

Ράφια με πολύχρωμα προϊόντα βιομηχανοποιημένα ή χειροποίητα κάθε είδους, βιτρίνες και πολυκοσμία κυρίως από τους ντόπιους που κάνουν τις καθημερινές αγορές τους, είναι τα χαρακτηριστικά του Bit Pazar που θα σας μαγέψει είμαι σίγουρη, ενώ όλο και κάτι θα βρείτε να αγοράσετε, έφυγα με μια σακούλα όσπρια και μπαχαρικά που τα βρήκα σε καλές τιμές.


Το προσεγγίσαμε για ευκολία, από την είσοδο επί της οδού  Boulevard Krste Misirkov σχεδόν απέναντι από το ξενοδοχείο μας και συνεχίσαμε την βόλτα μας στο παλιό παζάρι. 

ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΠΑΣΑ- Mustafa Paša Mosque

Ανεβαίνοντας από την παλιά πόλη προς το κάστρο θα κάνετε μια στάση στο Τζαμί του Μουσταφά Πασά, είναι ένα από τα πιο όμορφα τεμένη της πόλης.




Οικοδομήθηκε την τελευταία δεκαετία του 15ου αιώνα από τον αξιωματούχο Μουσταφά Πασσά, και είναι ένα από τα όμορφα τζαμιά που χτίστηκαν στα Σκόπια κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας. Δεν υπέστη πολλές φθορές από το πέρασμα του χρόνου και τα φυσικά φαινόμενα γιαυτό διατηρεί το αρχικό του σχέδιο, όμως είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2011 και χρηματοδοτήθηκαν από την Τουρκική κυβέρνηση.



Η αίθουσα προσευχής είναι τετράγωνη και ο τρούλος της, έχει διάμετρο 16,3 μέτρα. Ανεβάστε τα μάτια σας ψηλά και δείτε τον θόλο στο εσωτερικό με τον πολυέλαιο και τις τοιχογραφίες με τα αραβουργήματα και τα εκπληκτικά χρώματα, παρατηρήστε την πόρτα εισόδου με τις ξύλινες λεπτομέρειες. Η είσοδος στο τζαμί γίνεται από μια βεράντα, έχει μπροστά της τέσσερεις λευκούς μαρμάρινους κίονες που συνδέονται με ημικυκλικά τόξα και αν ανεβάστε τα μάτια σας ψηλά θα δείτε 3 λευκούς θόλους με υπέροχα σχέδια και μπλε χρώματα. Ο μιναρές έχει ύψους 47 μέτρων και είναι χτισμένος από θρυμματισμένο ασβεστόλιθο.


Στον κήπο δίπλα στο τζαμί υπάρχει ο τάφος με το σώμα της Umi, της κόρης του Μουσταφά Πασά.

Καθήστε στον κήπο με τις τριανταφυλλιές, για να πάρετε μια ανάσα πριν συνεχίσετε για το φρούριο=cale, σε ένα παγκάκι κάτω από το κιόσκι με την κρήνη, την οποία χρησιμοποιούν οι πιστοί για να καθαρίζονται όταν μπαίνουν στο τζαμί για προσευχή,

Το τζαμί είναι επισκέψιμο όλη την ημέρα εκτός από τις ώρες της προσευχής. Φυσικά θα αφήσετε τα παπούτσια σας απέξω ενώ οι γυναίκες πρέπει να καλύψετε το κεφάλι με μαντήλα.


Skopje Fortress Kale


Βρίσκεται χτισμένο στο κέντρο και στο ψηλότερο σημείο της πόλης, επάνω από την αριστερή άχθη του ποταμού Βαρδάρη και έχει θέα στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.
Είναι καλοδιατηρημένο και ανακαινισμένο και μπορείς μέσω των διαδρόμων του, να το περπατήσεις και να το εξερευνήσεις, ενώ από τα τείχη και τους πύργους του θα έχεις την καλύτερη θέα στην πόλη.




Το πρώτο φρούριο χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. κατά την διάρκεια της Βυζαντινής κυριαρχίας με υλικά, από κίτρινο ασβεστόλιθο και τραβερτίνη, μαζί με θραύσματα από πλάκες με λατινικές επιγραφές. Το υλικό για το φρούριο προήλθε από τη ρωμαϊκή πόλη Skupi, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από σεισμό το 518.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων αυτό το μεσαιωνικό φρούριο έχει ξαναχτιστεί πολλές φορές λόγω καταστροφών. Κατά τις ανασκαφές του 19ου αιώνα στο φρούριο, ανακάλυψαν νοσοκομείο, αποθήκες, οπλοστάσιο και φυλακές και κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ανασκαφής αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια μιας εκκλησίας του 13ου αιώνα.



Φωτογραφίστε Monument Strength, Glory and Victory, μνημείο αφιερωμένο για τη νίκη κατά του φασισμού το 1945!!

Το κάστρο φιλοξενεί στον χώρο του το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σκοπίων.


Macedonia Square

Είναι μια τεράστια πλατεία με συνολικό εμβαδό 18.500 τ.μ.. βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της πόλης και την διαρρέει ο ποταμός Αξιός (Βαρδάρης, Vardar River) ο οποίος μάλιστα την χωρίζει σε 2 τμήματα και την ενώνει με γέφυρες. Η Πλατεία Μακεδονίας φιλοξενεί πολλές πολιτικές, πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι το μέρος που ο πρώτος πρόεδρος του έθνους, Κίρο Γκλιγκόροφ, κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Γιουγκοσλαβία στις 8 Σεπτεμβρίου 1991.


Η πλατεία με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι είναι μια περίεργη μείξη παλιού και μοντέρνου, κτήρια νεοκλασικού ρυθμού που φιλοξενούν δημόσια κτήρια και μουσεία αλλά και μεγάλα και δημοφιλή brand καταστημάτων ένδυσης και κινητής τηλεφωνίας, ανακατεύονται με ανακαινισμένα μοντέρνα κτήρια περίεργης αρχιτεκτονικής τα περισσότερα με μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες να προκαλούν εντύπωση ειδικά το βράδυ με τα πολύχρωμα χρώματα τους να αντανακλώνται στο πλακόστρωτο της πλατείας ειδικά στην περιοχή του βρίσκεται το περίφημο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου. 
Ξενοδοχεία οπως το Skopje Marriott με τα χρωματιστά και νέον φώτα του, το καζίνο
Casino Flamingo 
στο ισόγειο του και άλλα τέτοια περίεργα σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο Las Vegas. 
Θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε την πλατεία με το φως της ημέρας αλλά και το βράδυ που αλλάζει όψη. Στην πλατεία θα βρείτε αρκετά καφέ για να ξεκουραστείτε.



Περπατώντας στην πλατεία Μακεδονίας σκέφτηκα ότι μπορώ να μετρήσω τα αγάλματα της. Γρήγορα όμως εγκατάλειψα τη προσπάθεια μου γιατί είναι τα περισσότερα αγάλματα που έχω δει συγκεντρωμένα σε μια πλατεία η οποία βρίσκεται δεξιά και αριστερά των οχθών του Βαρβάδη ποταμού. Οι πληροφορίες μου λένε ότι είναι περισσότερα από 100 και όλα είναι εντυπωσιακά λόγω μεγέθους και πρόσφατα χρονολογικά, αφού αποτελούν μέρος του "Σκόπια 2014'' οπως πρόσφατες είναι και οι ανακαινίσεις των κτηρίων που την περιβάλλουν οπως τα κτίρια υπουργείων, το εθνικό θέατρο, το κτήριο της Εισαγγελίας, το αρχαιολογικό Μουσείο, το Macedonian Holocaust Museum - μουσείο ολοκαυτώματος των Εβραίων, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία - Museum of the Macedonian Struggle for Independence κ.α.

Πάμε να δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά αγάλματα και κτήρια της πλατείας και της περιοχής του κέντρου.


Warrior with accompanying elements - Πολεμιστής με συνοδευτικά στοιχεία

Αν και δεν καταλαβαίνω τον τίτλο του αγάλματος πρόκειται για το γιγάντιο χάλκινο άγαλμα του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας, ύψους 28 μέτρων που βρίσκεται στην πλατεία Μακεδονίας, λίγο έξω από το παζάρι. Απέναντι του βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε το 1886 και τα τουρκικά λουτρά Daud Pasa Baths, ήταν τα μεγαλύτερα λουτρά των Βαλκανίων ενώ σήμερα στεγάζουν την γκαλερί «City Art Gallery» με εκθέματα μοντέρνας τέχνης.


Κάτω από το γιγάντιο άγαλμα του Φιλίππου ύψους 13 μέτρων, που απεικονίζεται όρθιος επάνω στην βάση του, ύψους 15 μέτρων, υπάρχει ένα σύνολο αγαλμάτων που αποτελείται από στρατιώτες του αλλά και πιο χαμηλά στην βάση τον ίδιο να κρατιέται χέρι-χέρι με τον γιο του τον Μ. Αλέξανδρο, και δίπλα την μητέρα του Αλέξανδρου, την Ολυμπιάδα. Το Άγαλμα βρίσκεται μέσα σε ένα σιντριβάνι.

Τριγύρω υπάρχουν και αλλά σιντριβάνια (ίσως είναι τα συνοδευτικά στοιχεία)  με γυναίκες, παιδιά, αλόγα και λιοντάρια, που στόχο έχουν να αφηγηθούν την ιστορία της οικογένειας του Φιλίππου και την ανατροφή του γιου του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
Ενδιαφέρον έχει το σιντριβάνι της Ολυμπιάδας.

Fountain of the Mothers of Macedonia


Η Κρήνη των Μητέρων της Μακεδονίας είναι γνωστή και ως Κρήνη της Ολυμπιάδας. Η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου, παρουσιάζεται σε τέσσερις διαφορετικές πόζες ως έγκυος, να θηλάζει τον μικρό Αλέξανδρο, να κρατά το μωρό  αγκαλιά και να κρατά τον Αλέξανδρο ως νεαρό αγόρι στην αγκαλιά της. Βρίσκεται λίγα μέτρα από το εντυπωσιακό άγαλμα του Φιλίππου 1 της Μακεδονίας κοντά στην πέτρινη γέφυρα -The Stone Bridge.

Εντυπωσιακά και τα άλλα δυο σιντριβάνια που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα, με τα άλογα (Fountain of Lions) και τα λιοντάρια (Fountain of Horses - The Roaring Lions).

Archaeological Museum of Macedonia Phillip II of Macedon


Το αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2014, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης «Σκόπια 2014». Είναι ένα νεοκλασικό κτήριο στις όχθες του Βαρδάρη ποταμού, πολύ κοντά στο παζάρι. Οι συλλογές του μουσείου εκτίθενται σε μία έκταση 6.000 τ.μ. και περιλαμβάνουν περίπου 6.000 αντικείμενα (αγάλματα, νομίσματα κ.α.) από την προϊστορική περίοδο μέχρι τον Μεσαίωνα. Εκτίθενται και δεκαπέντε κέρινα ομοιώματα, μεταξύ αυτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β’, του Ιουστινιανού, του Περσέα και του Τσάρου Σαμουήλ.
Πίσω από το αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ.

Statue to Karposh

Το άγαλμα του Karposh, βρίσκεται δίπλα στη stone bridge και το αρχαιολογικό μουσείο και η ανέγερσή του έγινε προς τιμή του Karposh (Βασιλιάς του Κουμάνοβο ) ο οποίος σε μια χριστιανική αντιοθωμανική εξέγερση στα Κεντρικά Βαλκάνια που έλαβε χώρα το 1689, συνελήφθη, μεταφέρθηκε στα Σκόπια και θανατώθηκε βάναυσα στην Πέτρινη Γέφυρα.

Άγαλμα του Κυρίλλου και του Μεθόδιου - Monument Saints Cyril and Methodius


Θα το βρείτε να στέκεται κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο και την stone bridge. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, ήταν δύο αδέρφια από την Οχρίδα, δημιούργησαν το κυριλλικό αλφάβητο που χρησιμοποιούσαν οι Σλάβοι για την γλώσσα τους. Ακριβώς απέναντι στην είσοδο για την γέφυρα το Monument Saints Clement and Naum.


Colonnade of independent Macedoni - Στήλες Ανεξάρτητης Μακεδονίας


Η στοά που ονομάζεται «Ανεξάρτητη Μακεδονία» βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Βαρδάρη. Το μνημείο ύψους οκτώ μέτρων βρίσκεται μεταξύ του Οργανισμού Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και των κτιρίων της Οικονομικής Αστυνομίας. Από πίσω του θα δείτε το Εθνικό Μέγαρο Μπαλέτου.
Είναι ένα τα μνημεία που δεν θα διαφύγει από την προσοχή σας, στην βόλτα σας κατά μήκος του ποταμού Βαρδάρη. Ψηλές κολόνες και ενδιάμεσα 9 αγάλματα που αναπαριστούν τις 9 μούσες που θεωρούνται οι θεές της έμπνευσης της λογοτεχνίας, των επιστήμης και των τεχνών αλλά και 2 λιοντάρια πάνω από την κιονοστοιχία, συμπληρώνουν την εντυπωσιακή και περίεργη θα έλεγα, διακόσμηση του.






Warrior on a Horse - Πολεμιστής πάνω σε Άλογο"

Το πιο σημαντικό μνημείο στην πόλη είναι αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ονομάζεται «Πολεμιστής πάνω σε Άλογο», συνολικού ύψους 24 μέτρων (το άγαλμα έχει14, μέτρα ύψος και το βάθρο όπου στηθεί έχει ύψος 10 μέτρων) και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Μακεδονία στα Σκόπια.

Είναι ένα χάλκινο άγαλμα, βάρους 30 τόνων του Μέγα Αλέξανδρου ο οποίος είναι έφιππος στο άλογο του, τον Βουκεφάλα.



Στο μνημείο από κάτω, είναι τοποθετημένα γλυπτά οκτώ λιονταριών από μπρούτζο, σε υπερφυσικό μέγεθος, ύψους 2,5 μέτρων το καθένα, εκ των οποίων τα τέσσερα βλέπουν στο σιντριβάνι και τα στόμα τους τρέχει νερό ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα λιοντάρια βρίσκονται στις σκάλες σε καθιστική θέση, ως φρουροί. Στη βάση του βάθρου υπάρχουν  επτά στρατιώτες με τον στρατιωτικό εξοπλισμό της εποχής, της μακεδονικής φάλαγγας και κεντρικό πρόσωπο είναι ο Φίλιππος, ο πατέρας του Αλέξανδρου. Το σιντριβάνι που πλαισιώνει το άγαλμα έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρων και στο κάτω μέρος του υπάρχει ψηφιδωτό, εμπνευσμένο από τα σπουδαία ψηφιδωτά της Πέλλας. 

Κατασκευάστηκε από την γλύπτρια Valentina Stefanovska, σε εργαστήρια της Φλωρεντίας και οι Ιταλοί ήταν αυτοί που είχαν την τελική επίβλεψη της κατασκευής και της εγκατάστασης του μνημείου, στην πλατεία.

Το άγαλμα και το σιντριβάνι, κόστισαν σ αυτή την μικρή χώρα, το αστρονομικό ποσό των 9,4 εκατομμυρίων ευρώ.


Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου 2011, στην 20ή επέτειο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ, από τη Γιουγκοσλαβία. Βρίσκεται στην πλατεία Μακεδονίας, αφού περάσεις την Stone Bridge. σε ευθεία γραμμή απέναντι από το άλλο Warrior on a Horse του Φιλίππου, θα εντυπωσιαστείς από το μέγεθος του, θα το βρεις εύκολα και δεν θα χρειαστεί να το ψάξεις.

The Stone Bridge - Kamen most

Γνωστή και σαν Dušan Bridge είναι η γέφυρα που συνδέει το Παλιό Παζάρι των Σκοπίων και χωρίζει την πλατεία Μακεδονίας. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε χτίστηκε οι πληροφορίες λένε ότι άλλοι πιστεύουν ότι χτίστηκε τον 6ο αιώνα ενώ άλλοι ότι χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Είναι μια όμορφη ιστορική γέφυρα της πόλης, μήκους 214 μέτρων από συμπαγείς πέτρινους ογκόλιθους με 12 ημικυκλικά τόξα. 



Μπορείτε να κάνετε βόλτες ή να καθίσετε στα παγκάκια και κάτω από αυτήν, αφού έχουν κάνει σημαντικά έργα αναμόρφωσης της όχθης του ποταμού και να έχετε υπέροχη θέα.

Αποτελεί σύμβολο της πόλης και απεικονίζετε στο οικόσημο της, μεταξύ άλλων.

Statue Divers - Το άγαλμα των δυτών


Θα ανακαλύψετε το άγαλμα κάτω από την Stone Bridge, δείχνει μια γυναίκα την ώρα που ετοιμάζεται για κατάδυση στο ποτάμι. Αν το νερό στο ποτάμι δεν είναι πολύ, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα πόδια. ενός άλλου δύτη, που αναδύεται από το νερό.



Οι γέφυρες είναι συνήθως γεμάτες κόσμο γιαυτό αν θέλετε να τις δείτε και να φωτογραφίσετε άδειες πρέπει να σηκωθείτε πολύ νωρίς το πρωί ή να πάτε αργά το βράδυ. 
Συναντήσαμε πολλά γκρουπ, με Ευρωπαίους, Ρώσους, Τούρκους κ.α. που πολλοί από αυτούς κατά την διάρκεια των διακοπών στην Ελλάδα και κυρίως  από τις παραθαλάσσιες περιοχές της Μακεδονίας, κάνουν ημερήσιες εκδρομές μέχρι εδώ για να πάρουν μια δόση των Σκοπίων. Περπατήστε κατά μήκος του ποταμού και από τις δύο όχθες και πραγματικά έχετε να δείτε πολλά ανακαινισμένα μεγαλειώδη κτήρια που φιλοξενούν δημόσιες υπηρεσίες και μουσεία αλλά και τα περισσότερα καινούργια αγάλματα που έχω δει σε αστική πόλη και πιστέψτε με, πραγματικά θα θέλετε αρκετό χρόνο μετά να τα βάλετε σε μια τάξη στο μυαλό σας και να θυμηθείτε τι είδατε.


Skopje Eye Bridge - Μost οko


Γνωστή και ως "The Bridge of Civilisations in Macedonia" δηλαδή η γέφυρα των πολιτισμών είναι η 2η πεζογέφυρα μετά την Stone bridge και πριν την Art Bridge, με την οποία το πιθανότερο είναι να βρείτε ομοιότητες. Εδώ τα αγάλματα με προσωπικότητες τις ιστορίας, είναι μόλις 28 και για να μάθετε και εσείς, ποιος είναι ο καθένας, μπορείτε να διαβάσετε τις πινακίδες. Οπως και έχει είμαι σίγουρη θα σας θυμίσει, την γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα. Η γέφυρα αυτή θα σας οδηγήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Την ονομάζουν Eye Bridge, γιατί αν δεις από ψηλά, το σιντριβάνι που υπάρχει στη μέση, δίνει την αίσθηση του ματιού. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2011 στα πλαίσια του "Σκόπια 2014".



Skopje Art Bridge - Μost na umetnosta


Με 29 αγάλματα δεξιά και αριστερά του τοξωτού διάδρομου της πεζογέφυρας μήκους 83 μ. και πλάτους 9,2 μ. που οδηγεί από την μια όχθη του βαρδάρη στην άλλη, η γέφυρα είναι ένας φόρος τιμής σε διάσημους καλλιτέχνες και μουσικούς της περιοχής. Χτίστηκε στα πλαίσιο του πρότζεκτ "Σκόπια 2014" και λέγεται ότι το κάθε άγαλμα κόστισε 11.000 ευρώ (γλύπτης, υλικά, στήσιμο κ.α.) οπότε υπολογίστε μόνοι σας το συνολικό ποσό.
Η γέφυρα θα σας οδηγήσει σε ένα κυκλικό κτίριο, το Public Prosecutor's Office of the Republic of Macedonia που στεγάζεται η Εισαγγελία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Το βράδυ είναι όμορφα φωτισμένη ειδικά για τους ρομαντικούς και ίσως σας θυμίσει κάποια άλλη γέφυρα της Ευρώπης ενώ απέναντι της είναι αγκυροβολημένο το πλωτό εστιατόριο Happiness Boat που μπορείτε να επισκεφτείτε για φαγητό και ποτό.


Vera Aveca Bridge - Freedom bridge 


Μια ακόμη γέφυρα που σας προτείνω να περπατήσετε είναι η γέφυρα Vera Aveca Bridge ή Freedom bridge, θα την διακρίνεται εύκολα μετά από το ανακαινισμένο κτήριο του υπουργείου εξωτερικών στην οδό Phillip II of Macedon, είναι η επόμενη γέφυρα αμέσως μετά την Skopje Art Bridge. Η αρχική κατασκευή της Γέφυρας Ελευθερίας είναι παλαιότερη από τις άλλες γέφυρες, αλλά και αυτή ανακαινίστηκε με νέα και περίτεχνα κιγκλιδώματα. Δεν πρόκειται για μια ακόμη πεζογέφυρα αλλά από εδώ περνούν και αυτοκίνητα. Εχει πεζοδρόμια με εντυπωσιακά χάλκινα μπαρόκ κάγκελα με εντυπωσιακά σχέδια, ενώ με τα τελευταία ανάπλασης και συντήρησης πρόσθεσαν 4 φανοστάτες με σεραφείμ στην κορυφή. Φυσικά ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε έντονα για το κόστος που ξεπέρασε το 1,000,000 ευρώ η τοποθέτηση των φανών!!!
Από εκεί συνεχίστε για τον Ιερό Ναό Γέννησης της Παναγίας Θεοτόκου.

Church of the Nativity of the Theotokos - Ιερός Ναός Γέννησης της Παναγίας 


Ο Ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου ή Εκκλησία της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι μια ανατολική ορθόδοξη εκκλησία στα Σκόπια χτίστηκε πάνω σε μια μεσαιωνική εκκλησία στις αρχές του 19ου αιώνα, Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1809 υπό τη διεύθυνση του οικοδόμου και ζωγράφου Damjan Jankulov που πέθανε κατά την περίοδο κατασκευής και η εκκλησία ολοκληρώθηκε από τους γιους του, με επικεφαλής τον Αντρέι Νταμιάνοφ. Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική. Το τέμπλο είναι διακοσμημένο με μάρμαρο και ξυλόγλυπτα και αξίζει μια επίσκεψη.



Δίπλα στην εκκλησία υπάρχει η πλατεία "Blessed Virgin Mary'' με πολλά αγάλματα. οπως είναι φυσικό, τριγυρισμένη από δημόσια κτήρια, πανεπιστημιακές σχολές, σχολεία οπως αυτό του Κυρίλλου και Μεθόδιου κ.α.

Porta Macedonia aka Gate Macedonia -Πύλη Bόρειας Μακεδονίας


 Η Πόρτα Μακεδονία είναι μια αψίδα που βρίσκεται στην πλατεία Πέλλας. Καθώς θα διασχίζετε την πύλη, θα μπείτε από την οδό 11 Οκτωβρίου, στη πλατεία Μακεδονίας.

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2012, έχει ύψος 21 μέτρα. Είναι κατασκευασμένη από μάρμαρα και έχει πολλά ανάγλυφα που απεικονίζουν σκηνές από την ιστορία της Μακεδονίας. Κόστισε το υπέρογκο ποσό των 4,4 εκατομμύρια ευρώ! 
Πείτε μου όμως δεν σας θυμίζει κάποια άλλη αψίδα, ας πούμε την αψίδα στο Βουκουρέστι, άντε και αυτή του Παρισιού με λίγη καλή προσπάθεια? 
Είπαμε το κιτς και η αντιγραφή στο μεγαλείο της.

Σχεδιαστής της είναι η Valentina Stefanovska, γλύπτρια που έφτιαξε πολλά μνημεία για το έργο των Σκοπίων το 2014, συμπεριλαμβανομένου του αγάλματος αφιερωμένου στον Μέγα Αλέξανδρο που ονομάστηκε επίσημα "Πολεμιστής πάνω σε Άλογο" και βρίσκεται στην διπλανή πλατεία.

Στην αψίδα υπάρχει μια πόρτα που θα σας οδηγήσει σε ένα κατάστημα με σουβενίρ ενώ μπορείτε να ανεβείτε ψηλά για θέα.


Monument of beggar - Μνημείο του ζητιάνου


Η μανία να φτιάχνουν αγάλματα τους οδήγησε να στήσουν και αυτό το άγαλμα στο δρόμο της 11ης Οκτωβρίου, τον δρόμο που οδηγεί στο σπίτι της μητέρας Τερέζας. Σίγουρα θα πέσετε επάνω του, δεν ξέρω να σας πω τι ακριβώς αντιπροσωπεύει αλλά οπως μας είπε κάποιος ντόπιος το άγαλμα είναι αφιερωμένο στους ζητιάνους, που είναι αρκετοί στην πόλη. Πάντως σαν έργο τέχνης δεν περάνει απαρατήρητο, θα σταθείς σίγουρα να του ρίξεις μια ματιά.


Memorial House of Mother Teresa


Η μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στα Σκόπια το 1910. Η καταγωγή της κρατάει από την Αλβανία, όμως γεννήθηκε και έζησε στα Σκόπια μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Στα 18 της έφυγε στην Ιρλανδία και αργότερα μετανάστευσε στην Ινδία, σαν καθολική μοναχή και ιδρύτρια του τάγματος «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας», όπου ανέπτυξε πολυετή ανθρωπιστική δράση και ιεραποστολικό έργο.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα όμως τι θα δείτε. Το αρχικό σπίτι της οικογένειας που γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα βρισκόταν στην Πλατεία Μακεδονίας στην οδό 11 Οκτωβρίου, όπου σήμερα μπορείτε να δείτε μια αναμνηστική πλάκα, που δείχνει απλά την τοποθεσία, αφού η περιοχή ανοικοδομήθηκε.

Το Memorial House of Mother Tereza είναι το κτίριο - μουσείο, που δεν επιλέχθηκε τυχαία, για να αναδείξει το έργο αλλά και να αποτίσει φόρο τιμής στην μητέρα Τερέζα, το πιο διάσημο πρόσωπο και μοναδικό βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης της χώρας. Σε αυτό ακριβώς το μέρος βρισκόταν η παλιά Καθολική Εκκλησία «Ιερή Καρδιά του Ιησού» που βαφτίστηκε η Μητέρα Τερέζα, μόλις μία ημέρα μετά τη γέννησή της. Το κατά κόσμον όνομα της, ήταν τότε Ανιέζα Γκόντζε Μποϊατζίου - Gonxhe Bojaxhiu.

Ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του Memorial House τέθηκε στις 9 Μαΐου 2008 και ολοκληρώθηκε σε μόλις εννέα μήνες. Για τους επισκέπτες, το Memorial House άνοιξε στις 30 Ιανουαρίου 2009.



Ο εκθεσιακός χώρος στο Μνημείο της Μητέρας Τερέζας σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με αστικό σπίτι από τις αρχές του 20ου αιώνα και περιλαμβάνει παλιές φωτογραφίες της πόλης από τις αρχες του 20 αιώνα, καθώς έπιπλα και ρουχισμό αλλά και χειροποίητα έργα των αργυροχρυσοχόων και των χρυσοχόων της εποχής.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρακολουθήσει τη ζωή της Μητέρας Τερέζας από την παιδική της ηλικία που πέρασε στα Σκόπια αλλά και τα χρόνια που πέρασε ως Ιεραπόστολος της Φιλανθρωπίας, μέχρι το θάνατό της και την αγιοποίησή της.

Τα πιο σημαντικά αντικείμενα σε αυτό το μουσείο είναι τα προσωπικά της αντικείμενα οπως το λευκό σάρι με τις μπλε ρίγες, το αντίγραφο του πιστοποιητικού βάπτισης από την Καθολική Εκκλησία Sacred Heart of Jesus, εξουσιοδοτημένα αντίγραφα εγγράφων και τα βραβεία της. Μεταξύ των εγγράφων που εκτίθενται είναι το βιβλίο προσευχής που έγραψε η Μητέρα Τερέζα, αντίγραφο του Νόμπελ Ειρήνης που έλαβε το 1979 και αντίγραφο της επιστολής που εστάλη στον Δήμαρχο των Σκοπίων, Μετόντι Αντόφ, με την ευκαιρία της παραλαβής του βραβείου καθώς και φωτογραφίες από το ανθρωπιστικό έργο των αδελφών του τάγματος της Μητέρας Τερέζας.



Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το παρεκκλήσι, όπου οι ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας τελούν λειτουργίες και οι πιστοί προσκυνούν το λείψανο της. Ενας ιδιαίτερος χωρος για να σας πω την αλήθεια με εντυπωσίασε η αρχιτεκτονική του αλλά και η ηρεμία που σου προσφέρει ο χωρος.



Το Memorial House of Mother Teresa, κατασκευαστικά είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο και ευτυχώς ξεφεύγει από το κιτς που βλέπουμε στην περιοχή, ενώ δίπλα υπάρχει η χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία, με χρυσούς τρούλους, αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη (Pravoslavna crkva Konstantin i Elena) και χρονολογείται από το 1926. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να την επισκεφτούμε γιατί γίνονται εργασίες. Εργασίες γίνονται και στον Πύργο Φευντάλ (Feudalna kula), γνωστός και ως Πύργος Μπέγκοβα, είναι ένα κατάλοιπο της οθωμανικής περιόδου που διασώθηκε από το σεισμό του 1963. Εσείς που με διαβάζετε τώρα βγάλτε τα αξιοθέατα στα πλάνα σας για επίσκεψη, πιστεύω ότι οι εργασίες συντήρησης θα έχουν τελειώσει όταν πάτε.



Την προσοχή σας παρακαλώ! στην πόλη θα ανακαλύψετε πολλά αγάλματα αφιερωμένα στην Μητέρα Τερέζα! περίεργο? όχι δεν θα το έλεγα!

Η επίσκεψη στο μουσείο είναι δωρεάν, ενώ μπορείτε να έχετε και μια ξενάγηση που προσφέρεται δωρεάν.

Διεύθυνση: Macedonia St νο 9, 1000, Skopje


Ωρες εργασίας
Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 20:00
Τελευταία είσοδος στις 19:45
Σάββατο – Κυριακή 09:00 – 14:00
Τελευταία είσοδος στις 13:40
Παρεκκλήσι (Θεία Λειτουργία) Τρίτη 08:00

Millennium Cross


Αν έχετε χρόνο και σας αρέσει σαν ιδέα να δείτε την πόλη από ψηλά θα σας πρότεινα
να πάρετε το τελεφερίκ, που οι εγκαταστάσεις του κατασκευάστηκαν το 2011 και μπορεί να σας μεταφέρει στο βουνό μέσα από μια εναέρια διαδρομή, που διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά. Εκεί θα βρείτε τον Millennium Cross που κατασκευάστηκε το 2002, για να τιμήσει τη μνήμη των 2.000 χρόνων του Χριστιανισμού. Σύμβολο του Χριστιανισμού και τουριστικό αξιοθέατο σήμερα, είναι από τα καλύτερα σημεία για να έχεις πανοραμική θέα στην πόλη. Ο σταυρός έχει ύψος 66 μέτρα.

Το βράδυ θα τον δείτε από πολλά σημεία της πόλης, να στέκει ψηλά στην κορυφή του όρους Vodno, στα 1.066 μέτρα, φωτισμένος.

Το τελεφερίκ θα σας κοστίσει 120 denar, που ισοδυναμούν περίπου με 2 ευρώ. Το τελεφερίκ δεν λειτουργεί τη Δευτέρα και την τελευταία Τρίτη του μήνα. Το ωράριο εργασίας για τον υπόλοιπο μήνα έχει ως εξής: Από Νοέμβριο έως Μάρτιο: 10 π.μ. – 5 μ.μ., με τελευταία διαδρομή στις 4:45 μ.μ.
Από Μάιο έως Σεπτέμβριο: 10 π.μ. – 8 μ.μ., με τελευταία διαδρομή στις 7:45 μ.μ.
Απρίλιος και Οκτώβριος: 10 π.μ. – 6 μ.μ., με την τελευταία διαδρομή στις 5:45 μ.μ.

Για όσους δεν θέλετε να ανεβείτε με το τελεφερίκ υπάρχει και η επιλογή της πεζοπορίας μέσα από μονοπάτια. Το πιο σύντομο μονοπάτι που θέλει καλή φυσική κατάσταση λόγω κάποιου βαθμού δυσκολίας, ανηφόρα, πέτρες, ανώμαλο έδαφος, αλλά προφέρει ωραία θέα στην διαδρομή, διαρκεί κάπου 1 ώρα. Η απόφαση είναι δικιά σας!

Νωρίς το απόγευμα κατευθυνθείτε προς την γειτονιά Debar Maalo αλλά πριν, κάντε μια στάση στην Εκκλησία του Αγίου Κλημέντου της Οχρίδας - Church of St. Clement of Ohrid


Η Εκκλησία του Αγίου Κλημέντου της Οχρίδας (Church of St. Clement of Ohrid - Soborna Crkva) που βρίσκεται στην οδό Blvd. Partizanski Odredi 17, στα Σκόπια, είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας. Βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο των Σκοπίων και θα φθάσετε εκεί με τα πόδια. Αντικρίζοντας τον θα μείνετε έκπληκτοι από την μοντέρνα αρχιτεκτονική του ναού εξωτερικά, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Slavko Brezoski και στην συνέχεια από το εσωτερικό του ναού με τις πολλές εικόνες στο τέμπλο, τους αγιογραφημένους τοίχους και τη οροφή του.




Αφήσαμε για το τέλος την μποέμ γειτονιά των Σκοπίων, Debar Maalo την παλιότερη ίσως γειτονιά των Σκοπίων, με τα όμορφα σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές, τα χαμηλά κτήρια, ενώ εδώ θα βρείτε πολλά πανδοχεία και arnb για να νοικιάσετε. 

Στους  όμορφους πλακόστρωτος  δρόμο με τα πολλά δένδρα θα βρείτε καφέ, Bars και ρεστοράν με ωραίο περιβάλλον και κόσμο.

Για όσους είναι εξαρτημένοι με την ελληνική κουζίνα μπορείτε να επισκεφτείτε το Μύκονος - greek couzine για γύρο, σουβλάκι, greek salad κλπ.

Εμείς όμως επειδή λατρεύουμε στα ταξίδια μας να δοκιμάζουμε τοπικές γεύσεις επιλέξαμε ένα ντόπιο εστιατόριο, μια kafana όπως τις λένε που συνδύαζε την παραδοσιακή κουζίνα με μοντέρνες πινελιές και απολαύσαμε τοπικές γεύσεις φαγητών, τοπικές μπύρες και υπέροχο κρασί.


ΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Αναζητήστε παραδοσιακά εστιατόρια στα Σκόπια για να δοκιμάσετε αυθεντικές βαλκανικές γεύσεις.

Η βαλκανική κουζίνα βασίζεται σε υλικά και σε παρασκευές που αποτελούν κοινή βάση για αυτές τις χώρες παρ΄ όλες τις διαφορές τους (παραθαλάσσιες, ορεινές κλπ) με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η διατροφή και η παρασκευή των φαγητών στα Σκόπια, αποτελείται κυρίως από κρέατα (αρνί, χοιρινά, μοσχάρι, κοτόπουλο) και λίγα ψάρια λόγω των λιμνών, λαχανικά (μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκύθες κ.α.) και φρούτα.

Θα σας προτείνω μια λίστα με φαγητά που δοκίμασα και μου αρέσαν, για να τα δοκιμάσετε και εσείς στα Σκόπια.


Burek
Το μπουρέκι αποτελείται από ζύμη που περιέχει τυρί ή κρέας ή σπανάκι και είναι ψητό. Όμως έχει εξελιχθεί και μπορείτε να το βρείτε και σε άλλες πιο μοντέρνες εκδοχές οπως με γέμιση υλικών πίτσας. Μπορείτε να το φάτε στο πρωινό σας αλλά και ενδιάμεσα των γευμάτων σας, για να σπάσετε την πείνα σας.

Κebapi

Ψητός κιμάς αναμεμειγμένος με κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι. Πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε. Συνοδεύστε τα με Tavche Gravce, πιπεριές τουρσί και ωμό κρεμμύδι.

Tavche Gravce
Βρασμένα φασόλια, κρεμμύδι, πάπρικα (κόκκινο πιπέρι) και μπαχαρικά. Συνήθως τα ψήνουν σε πήλινο και τα συνοδεύουν με κρέας, λουκάνικα και κεμπάπ.
tavce σημαίνει κατσαρόλα
gravce σημαίνει φασόλια

Sarma
Λαχανοντολμάδες με φύλλα λάχανου, κομματάκια κρέατος (συνήθως κιμάς από χοιρινό ή αρνί) και ρύζι, συνήθως τα ψήνουν στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας, ένα υπέροχο φαγητό για τον χειμώνα. Το καλοκαίρι θα τα βρείτε φτιαγμένα με αμπελόφυλλα, τα συνοδεύουν με σως από κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι. Οι vegan μπορείτε να τα απολαύσετε μόνο με ρύζι και λίγο πράσο ή φρέσκο κρεμμυδάκι ανάλογα την εποχή.

Shopska salata
Μια σαλάτα που αποτελείται από κομμάτια ντομάτας, αγγούρια, πιπεριές, ελαιόλαδο και αλάτι. Από πάνω έχει τριμμένη φέτα. Ένα χορταστικό πιάτο είτε το φας μόνο του, είτε το συνοδεύσεις με άλλα.

Ajvar
είναι άλειμμα ψητής κόκκινης πιπεριάς, πάπρικας και μελιτζάνας. Αυτά τα υλικά αναμειγνύονται, πολτοποιούνται και τηγανίζονται αργά με αλάτι και λάδι για αρκετές ώρες. Σερβίρεται με τυρί φέτα από πάνω και είναι ωραίο να το δοκιμάσετε επάνω σε ζεστό ψωμί.



Θα σας πρότεινα για να δοκιμάσετε μια ποικιλία κρεατικών που είναι γευστικότατα και τα ψήνουν τέλεια, δοκιμάστε οπωσδήποτε την pleskavica - μπιφτέκι από κιμά (ένας συνδυασμός κρεάτων από αρνί, χοιρινό, μοσχάρι) αναμειγμένα με σκόρδο κρεμμύδι, πάπρικα και μπαχαρικά, συνήθως είναι τεράστια, cevapi - λουκάνικα χωρίς πέτσα, ένας συνδυασμός κιμά (χοιρινού και αρνιού) με κρεμμύδι που μοιάζουν με τα κεμπάπια, ψητές μπριζόλες κ.α.

Όμως τα κρεατικά που ομολογουμένως είναι γευστικότητα και καλής ποιότητας όπως και στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων, τα μαγειρεύουν υπέροχα με έντονες γεύσεις, με πολλά λαχανικά και είναι συνήθως λιπαρά καθώς χρησιμοποιούν ζωμούς κρεάτων με λίπος, βούτηρα και κρέμες γάλακτος. 
Δοκιμάστε Turli Tava ένα πιάτο φτιαγμένο με κοτόπουλο, λαχανικά και κρεμώδη σάλτσα, musaka - μουσακά ένα πιάτο διαδεδομένο στα βαλκάνια με στρώσεις πατάτας, κιμά (συνήθως μοσχάρι ή αρνί), και κρέμα από πάνω, ψημένο στο φούρνο για να ροδίσει, polneti piperki - πιπεριές γεμιστές με ρύζι, κιμά και μπαχαρικά στον φούρνο αλλά και διάφορα άλλα πιάτα μαγειρεμένα με αρνί κρεμμύδια και λαχανικά.

Pastrmajlija

Η σκοπιανή έκδοση Πίτσας είναι η Pastrmajlija, γίνεται με μια ζύμη σε σχήμα οβάλ, όπου επάνω της βάζουν συνήθως λαρδί (ζωικό λίπος) και παστό χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο κομμένο σε κυβάκια. Την σερβίρουν με τουρσί καυτερές πιπερίτσες από πάνω. ενώ πολλές φορές θα την δείτε να έχει και χτυπητά αυγά τα οποία έχουν ψηθεί. Η καλύτερη Pastrmajlija είναι αυτή που ψήνεται σε ξυλόφουρνο.

Ζητείστε να δοκιμάστε Kacamak ένα παχύρρευστο, κρεμώδες μείγμα καλαμποκάλευρου που συνήθως καλύπτεται με θρυμματισμένη φέτα και γιαούρτι.


Κανταΐφ
Ένα δημοφιλές επιδόρπιο στα Σκόπια, το κανταΐφι φτιάχνεται με στρώσεις τριμμένης ζύμης με ξηρούς καρπούς και σιρόπι. Δοκιμάστε το για πιο ωραία γεύση, με παγωτό.

Μπακλαβάς
Ο μπακλαβάς είναι πολύ δημοφιλής εδώ. Φτιαγμένος με στρώσεις αέρινου φύλλου, γεμίζει με ξηρούς καρπούς και από επάνω σιρόπι.

Tulumba ένα δημοφιλές σιροπιαστό γλυκό στην περιοχή.

Τrilece ένα γλυκό πολύ δημοφιλές και αυτό και σας συνιστώ να το δοκιμάσετε Το κέικ tres leches είναι γνωστό και ως pan tres leches "ψωμί με τρία γάλατα" φτιαγμένο με παντεσπάνι βουτηγμένο σε συμπυκνωμένο γάλα και κανονικό γάλα και κρέμα γάλακτος ώστε να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα, από πάνω μπορεί να έχει μια λεπτή στρώση καραμέλας.

Γλυκά που πρέπει να δοκιμάσετε σαν επιδόρπιο μετά από ένα καλό γεύμα.


Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα λουκούμια - lukum. 

Προτείνω να δοκιμάσετε το κρασί τους, έχουν καλές ποικιλίες αλλά και την τοπική μπύρα Skopsko και φυσικά τη ρακή - Rakija.

Τα φαγητά τα συνοδεύουν με ψωμί, συνήθως ζεστό από ξυλόφουρνο, που μοιάζει με φούσκα που μόλις την κόψεις ξεφουσκώνει.


TIPS

Η Βόρεια Μακεδονία έχει δύο διεθνή αεροδρόμια: στα Σκόπια και την Οχρίδα. Δεν βρήκα όταν το έψαχνα, απευθείας πτήση από Αθήνα για Σκόπια, μπορείτε όμως μέσω άλλων ευρωπαϊκών χωρών να προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο "Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων" (κωδικός SKP) που βρίσκεται 21 χλμ ανατολικά του κέντρου της πόλης των Σκοπίων, στο Petrovec. Το αεροδρόμιο της Οχρίδας, "St. Paul the Apostle" (κωδικός OHD) βρίσκεται 9 χλμ βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης της Οχρίδας. υπάρχουν λεωφορεία που θα σας μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης με εισιτήριο περίπου 3 ευρώ (180 δηνάρια). 

Την επισκεφθήκαμε τέλη Σεπτέμβρη και μπορώ να σας πω ότι ήταν μια ωραία εποχή από άποψη θερμοκρασιών και καιρού. Δεν σας συνιστώ να την επισκεφτείτε καλοκαίρι γιατί θα βρείτε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και πολλούς τουρίστες αφού φαίνεται ότι άρχισε να γίνεται ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός. Ούτε τον χειμώνα γιατί έχει πολύ κρύο. Καλή εποχή για επίσκεψη είναι η Άνοιξη ειδικά αν έχετε σκοπό να εξερευνήσετε το εθνικό πάρκο του Μαύροβο με την υπέροχη φύση και τις λίμνες. 

Τα Σκόπια είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα.

Πρεσβεία της Ελλάδος στα Σκόπια - Embassy of Greece in Skopje
Borka Taleski 6, 1000 Skopje
gremb.sko@mfa.gr
τηλ. +3892 3219260 φαχ +3892 3115718
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης / Emergency Phone: +3892 3219260

Από τα δρομολόγια και τα αξιοθέατα που είδαμε αλλά για να προλάβετε και εσείς τα πιο σημαντικά, σας προτείνω μια ιδιωτική περιήγηση με τα πόδια στα Σκόπια με έναν τοπικό οδηγό για να μην έχετε το άγχος ότι δεν θα τα προλάβετε όλα σε μια ημέρα και ότι θα σας ξεφεύγει κάτι σημαντικό. Εμείς κοιμηθήκαμε 2 βράδια στα Σκόπια, γιατί είχαμε βλάβη στο αυτοκίνητο και έπρεπε να μείνει στο συνεργείο για να επισκευαστεί, ευτυχώς είχαμε μεικτή ασφάλεια που κάλυψε τα έξοδα επισκευής αλλά και την διαμονή μας σε ξενοδοχείο και έτσι είχαμε περισσότερο χρόνο για περιηγήσεις και εξερεύνηση της πόλης χαλαρά. Την τρίτη ημέρα επισκεφθήκαμε το Matca canyon και συνεχίσαμε το ταξίδι μας σε τμήμα της υπόλοιπης χώρας (Μαύροβο, Τέτοβο, Οχρίδα). 

Εσείς μπορείτε να κάνετε, αν δεν έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή δεν θέλετε να μετακινηθείτε με αυτό εκτός πόλης, την δεύτερη ημέρα το Matca canyon, κάνοντας μια κράτηση μέσω του Get Your Guide  αλλά μπορείτε αν θέλετε να κλείσετε και για την πρώτη ημέρα μια ιδιωτική περιήγηση με τα πόδια στα Σκόπια με τοπικό οδηγό του Get Your Guide.

Νομίζω ότι ο mini guide για τα Σκόπια μου,  με τις συμβουλές και της πληροφορίες θα σας βοηθήσει να οργανώσετε και το δικό σας ταξίδι στα Σκόπια και όταν επιστρέψετε να μου γράψετε αν σας βοήθησα και τι καινούργιο ανακαλύψατε.


Ακολουθήστε μας, σε Facebookκαι instagram

Διαβάστε επίσης για το ταξίδι μας στη Βόρεια Μακεδονία



TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου