JORDAN STORIES 5 - AMMAN AND MORE TIPS FOR JORDAN


 Το Αμμάν ήταν η πόλη της Ιορδανίας και το αεροδρόμιο, που επιλέξαμε για την είσοδο μας και την έξοδο μας από την χώρα και ο λόγος ήταν ότι θα μέναμε 7 ήμερες και θέλαμε να γνωρίσουμε τα βασικά αξιοθέατα από Βορρά μέχρι Νότο. Η διαδρομή με το αεροπλάνο από την Αθήνα κράτησε 1 ώρα και 45 λεπτά και φτάνοντας στην χώρα αρχίσαμε να εντυπωσιαζόμαστε από την απέραντη έρημο που βλέπαμε από τα παράθυρα του αεροπλάνου και την αμμοθύελλα που επικρατούσε εκείνη την στιγμή δίνοντας στην ατμοσφαίρα ένα απόκοσμο σκηνικό. Αφού επιβιβαστήκαμε, με την βοήθεια του Ιορδανού πράκτορα που μας περίμενε, περάσαμε εύκολα την διαδικασία ελέγχου και έκδοσης της Visa και ξεκινήσαμε την εξερεύνηση στην πόλης του Αμμάν.


Το Αμμάν είναι η πρωτεύουσα της χώρας, χτισμένη πάνω σε 7 λόφους, όπως και πολλές άλλες πρωτεύουσες του κόσμου. Χωρίζεται σε 7 ζώνες και οι σημαντικότερες περιοχές της για επίσκεψη είναι η παλιά και η νέα πόλη.



Διαφορετικές μεταξύ τους η νέα πόλη με μοντέρνα κτήρια, πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια, μεγάλα mall και δρόμους που σφύζουν από ζωή και αυτοκίνητα άλλα και η παλιά πόλη δεν πάει πίσω αφού σε γοητεύει με τα παραδοσιακά της κτήρια, τα παζάρια, τα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα και τα σουβενίρ.

Μην παραλείψετε μια βόλτα έστω και με το αυτοκίνητο από τις πιο πλούσιες περιοχές της πόλης με τα ακριβά σπίτια. Η Ιορδανία είναι μια αραβική χώρα, χωρίς όμως να σε βάζει στα βαθιά αφού γενικά θεωρείται μια light αραβική χώρα.

Τι θα κάνει όμως ένας ταξιδιώτης στο Αμμάν?

Κάποιοι ταξιδιώτες λένε ότι αρκεί ένα πέρασμα από εδώ, ίσως ένα βράδυ και μια μέρα είναι αρκετή για να το γνωρίσεις, προσωπικά θα διαφωνήσω το Αμμάν είναι η πόλη που σε βάζει σ ένα κόσμο διαφορετικό και η γνωριμία με την πόλη, ήταν για μένα μια έκπληξη. Ίσως επειδή η επίσκεψη μου συνέπεσε με την έναρξη του Ραμαζανιου, βρήκα το Αμμάν, αρκετά ενδιαφέρον, όπως και την ζωή και τις συνήθειες των ντόπιων. (Για το Ραμαζάνι και τις συνήθειες τους σας έχω μιλήσει στο άρθρο μου και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ).


Το Αμμάν είναι μοντέρνο αλλά και παραδοσιακό, δεν θα έλεγα ότι χαρακτηρίζεται για τον δυτικό τρόπο ζωής του, άλλα είναι μια εξωστρεφής πόλη που δέχεται επιρροές και τις μπερδεύει με την δική του παράδοση. Είναι ασφαλές και ήσυχο, είναι ζωντανό, έντονο, χαώδες, έχει όλα τα αραβικά στοιχεία, άλλωστε για το διαφορετικό ήρθαμε εδώ.

Είναι η πόλη που τα κτίρια της, κτισμένα αμφιθεατρικά επάνω στους λόφους, έχουν το χρώμα της ερήμου, λόγω των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα και δένουν τέλεια με το περιβάλλον, με λιγοστό πράσινο, πολλούς μιναρέδες να υψώνονται πάνω από τα τζαμιά ενώ η φωνή του ιμάμη τους καλεί να προσευχηθούν, υπάρχουν όμως και οι Χριστιανοί εδώ και όλοι μαζί ζουν και συνυπάρχουν ειρηνικά μεταξύ τους.

Φόρεσε λοιπόν άνετα ρούχα και παπούτσια και ξεκίνα την περιπλάνηση στην πόλη του Αμμάν αν θέλεις να την γνωρίσεις καλά. Φόρτισε μπαταρίες, κινητά φωτογραφικές μηχανές και ξεκίνα για να απαθανατίσεις έναν διαφορετικό κόσμο.


Εντυπωσιακό και σε πολύ καλή κατάσταση σώζεται στο κέντρο της πόλης, το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο (Roman Amphitheatre), χτίστηκε τον 2ο αιώνα και έχει χωρητικότητα 6.000 ατόμων. Φιλοξενεί πολλες πολιτιστικές εκδηλώσεις κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Θα το βρείτε στην οδό Al-Hashemi St., Αμάν, Ιορδανία


Εντυπωσιακή είναι η θέα του θεάτρου αν ανεβείτε ψηλά στην Ακρόπολη της πόλης (Jabal al- Qala’a) που βρίσκεται στον πιο ψηλό λόφο της πόλης και κτίστηκε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους. Αργότερα οι Ρωμαίοι έκτισαν τα τείχη. Από εδώ θα έχετε μια υπέροχη πανοραμική θεά της πόλης αλλά θα δείτε και τα ερείπια του ναού που ήταν αφιερωμένος στον Ηρακλή ενώ λέγεται πως εδώ υπήρχε και ένα άγαλμα προς τιμή του ύψους 10 μέτρων.


Στην γύρω περιοχή μπορείτε να κάνετε βόλτες στα τουριστικά καταστήματα για παραδοσιακά ψώνια (ρούχα,κοσμήματα, ασημικά, τοπικά προϊόντα) και σουβενίρ ή για να φάτε ένα γλυκό ή ένα τοπικό φαγητό.


Η βόλτα στην παλιά πόλη είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσει και είμαι σίγουρη ότι θα την ευχαριστηθείτε. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης, τα τοπικά προϊόντα τους και γενικά τα καταστήματα με είδη ρουχισμού, οικιακής χρήσης, ηλεκτρικών συσκευών, διακοσμητικά, είδη διατροφής και τον τρόπο συναλλαγής των εμπόρων και των πελατών. Μπορείτε να ψωνίσετε ότι σας ενδιαφέρει με τοπικό νόμισμα, να κάνετε παζάρια, προσοχή όμως για τι εδώ οι καταστηματάρχες αγρεύουν αν οι τιμές πέσουν πολύ. Γενικά τους είδα λίγο αδιάφορους με τους τουρίστες. Αγοράστε φρούτα για να φάτε, υπάρχουν κάποια περίεργα που δεν τα έχουμε στην χώρα μας άλλα μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα γλυκά τους και τα ντόπια φαγητά τους.


Στο κέντρο της παλιάς πόλης και στην οδό King Talal Street θα βρείτε το τζαμί Grand Husseini Mosque ίσως το μεγαλύτερο τζαμί της πόλης. Η πρόσοψή του είναι ενδιαφέρουσα και κατακλύζεται από κόσμο αφού λειτουργεί κατά την διάρκεια της ημέρας σαν χώρος προσευχής των πιστών. Μπορείτε και εσείς να το επισκεφτείτε αφού βγάλετε τα παπούτσια σας και προσέξτε οι γυναίκες μπαίνουν από άλλη είσοδο, με μαντήλα. Αξίζουν μια επίσκεψη το Αρχαιολογικό μουσείο της Ιορδανίας, η Στοά μωσαϊκών, και το Μουσείο Λαογραφίας.

Ένα ενδιαφέρον μουσείο το οποίο δεν πρόλαβα όμως να επισκεφτώ, αν και το είχα στην λίστα μου είναι το Royal Automobile Museum το οποίο διαθέτει μια μεγάλη συλλογή αυτοκίνητων και μηχανών, τα οποία χρησιμοποιούσε ο βασιλιάς Hussein στις μετακινήσεις του αλλά και και όταν λάμβανε μέρος σε αγώνες. (θα το βρείτε στο Al Hussein Public Parks, Αμάν 11953 Ιορδανία).


Βόλτα στην Rainbow Street, ένας εμπορικός δρόμος με πολλά καταστήματα με ρούχα, σουβενίρ, ασημένια και άλλα κοσμήματα και μαγαζιά για να φας και να πιεις έναν καφέ. Ένα πέρασμα από εδώ είναι αρκετό. Ίσως εδώ έφαγα στο χέρι, τα πιο νόστιμα Falafel στο κατάστημα Al-Quds με 0,55Jrd.



Αν βαρεθήκατε τις παλιές αγορές, τα σοκάκια και τα αξιοθέατα και θέλετε μια πιο μοντέρνα περιοχή, τότε πρέπει να κάνετε οσοσδήποτε μια βόλτα στην λεωφόρο The Boulevard road. Μεγάλοι δρόμοι, μεγάλα εμπορικά καταστήματα με γνωστές μάρκες και ακριβές τιμές, στο κέντρο του Αμμάν. Η λεωφόρος είναι ένα καλό μέρος για μια βόλτα, φαγητό και καφέ.



Και αφού βρεθήκατε στο Αμμάν μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το κιουνεφέ, αυτό το υπέροχο σιροπιαστό γλυκό που σίγουρα έχετε ακούσει από τους ταξιδιώτες να λένε τα καλύτερα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που το δοκίμασε και δεν του άρεσε! Με την κλασσική μορφή με το κανταΐφι ή την τοπική με το σιμιγδάλι, όπως και να το φας, το σίγουρο είναι ότι θα το ξαναζητήσεις. Η τιμή του στα 0,70 jrd.

TIPS ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Αυτό το ταξίδι σχεδιάστηκε για τις ανάγκες της 5μελους παρέας μας, (τα μεγάλα γκρουπ δεν μου αρέσουν και ίσως σας γράψω άλλη φορά τους λόγους που τα αποφεύγω άλλα και γιατί αποφεύγω να ταξιδεύω και τελείως μόνη), πέντε φίλες λοιπόν με συνδετικό κρίκο εμένα, δεν γνωριζόμασταν όλες μεταξύ μας αλλά στο τέλος οι περισσότερες διαπιστώσαμε ότι περάσαμε τέλεια πάρα τις ελάχιστες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και τους διαφορετικούς ρυθμούς μας, με γέλια τις περισσότερες φορές άλλα και νεύρα ως γυναίκες άλλες πιο δύσκολες στιγμές λόγω της έκθεσης μας στον ήλιο κυρίως και της πολύωρης πεζοπορία μας για να προλάβουμε να τα δούμε όλα. Όμως με θετική ενέργεια, βάζοντας πίσω εγωισμούς και με καλοσύνη τα ξεπερνάς όλα και συνεχίζεις και όταν επιστρέψεις ξεχνάς τα άσχημα και βάζεις νέους στόχους για νέα ταξίδια όπως κάναμε και εμείς.

Αποφασίσαμε λοιπόν ότι θα πάμε και κάπου αλλού ίσως με την ίδια σύνθεση (δεν θα σας πω που, σας το κρατάω για έκπληξη αυτό) !!!

Τα 4στερα ξενοδοχεία ( σύμφωνα με τα δεδομένα της χώρας) στην Ιορδανία είναι μέτρια, βέβαια μπορείς να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη και πας σε 5αστερα που το θεωρώ υπερβολή για αυτό το ταξίδι, αφού στην ουσία πας στο δωμάτιο μόνο για ένα μπάνιο και ύπνο. Προσωπικά 5στερα θέλω μόνο όταν κάνω διακοπές και όχι ταξίδια περιήγησης και είμαι όλη την ήμερα στον δρόμο.

Επίσης στα ξενοδοχεία που μείναμε ακόμη και τα 3κλινα είχαν τεράστια δωμάτια, βέβαια την επόμενη φορά καλού κακού θα έχω μαζί μου ένα ζευγάρι ωτοασπίδες, δεν ξέρεις μπορεί να χρειαστούν γιατί υπάρχουν και φιλενάδες που ροχαλίζουν πολύ και δεν το ξέρουν κιόλας.....

Επειδή με ρωτήσατε με πολλά e-mails και μηνύματα, αν το πακέτο μας ήταν οικονομικό, ναι περιελάμβανε τα πάντα (αεροπορικά, ξενοδοχεία, πρωινό, βραδινό στο ξενοδοχείο, μεταφορές με κλιματιζόμενο 4Χ4 αυτοκίνητο και ευγενέστατο οδηγό που μιλούσε πολύ καλά αγγλικά, τοπικό ξεναγό που μιλούσε τέλεια Ελληνικά, είχε πολλές γνώσεις για την χώρα του, ήταν πληρωμένη η Visa και οι είσοδοι στα μουσεία) όποτε δεν χρειάστηκε να ξοδέψουμε επί πλέον χρήματα παρά μόνο για να ικανοποιήσουμε τις προσωπικές μας ανάγκες, φαγητό σε παραδοσιακά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, καφέδες και ποτά, χαμάμ, σουβενίρ και ψώνια. Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες για το πακέτο που ταξιδέψαμε, ας επικοινωνήσει μαζί μου και θα του δώσω επί πλέον πληροφορίες.

Συγκριτικά με το αρχικό πρόγραμμα που είχαμε σχεδιάσει για να πάμε μόνες μας και ίσως έπρεπε να οδηγήσουμε σε μια ξένη χώρα που τελικά οι δρόμοι ήταν καλοί και με σήμανση εκτός λίγων περιπτώσεων που συναντήσαμε σαμαράκια, λακκούβες και ζώα στον δρόμο ή να μπούμε στα τοπικά μέσα μεταφοράς που πολλές φορές υπάρχει μόνο ένα δρομολόγιο την ημέρα, δεν δώσαμε επιπλέον χρήματα, γυρίσαμε σχεδόν όλη την χώρα με άνεση και ασφάλεια και ένα δυο θεματάκια που προέκυψαν λύθηκαν πολύ γρήγορα με την βοήθεια του Έλληνα αλλά και του Ιορδανού πράκτορα. Επί πλέον με την βοήθεια του τοπικού ξεναγού μας πήραμε πολλές πληροφορίες και λύσαμε πολλές απορίες σχετικά με την χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Και επειδή η Ιορδανία δεν είναι μόνο αυτή που βλέπουμε, τελευταία στα social media κυρίως από τους Ελληνες, αυτό που έμεινε σε εκκρεμότητα είναι η περιοχή της ερήμου με τα κάστρα και τα φαράγγια με τα νερά, που ίσως αποτελέσουν την αφορμή για ένα ακόμη ταξίδι στην Ιορδανία.

Στο Αμμάν χρησιμοποιήσαμε πολλές φορές ταξί, ειδικά τις βραδυνές ώρες με ασφάλεια και χωρίς κανένα πρόβλημα,πολλές φορές μπήκαμε και 5 άτομα μέσα σε ένα ταξί ,φάση είχε άλλα βγήκαμε πιασμένες σε χέρια, πόδια, μέση από τα ακροβατικά για να χωρέσουμε.

Τα κόμιστρα ήταν αυτά που έγραφε το ταξίμετρο αλλά πολλές φορές ο ταξιτζής δεν γνώριζε το ξενοδοχείο μας, δεν μιλούσε καλά αγγλικά αλλά έκανε πολλές φιλότιμες προσπάθειες για να το ανακαλύψει κάνοντας στάσεις και γύρους ή ψάχνοντας στο ίντερνετ. Καλό είναι λοιπόν, εκτός από την κάρτα του ξενοδοχείου που θα έχετε πάντα μαζί σας, να λέτε στον οδηγό την περιοχή και κάποιο σημαντικό κτίριο που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο σας πχ ένα νοσοκομείο, μια τράπεζα, ένα δημόσιο κτίριο. Μην διστάσετε από φόβο να χρησιμοποιήσετε ταξί άλλα να ξέρετε ότι ειδικά στον Αμμάν όλοι οδηγούν επικίνδυνα.



Περπατήσαμε στις πόλεις και στους αρχαιολογικούς χώρους χωρίς να νιώσουμε κάποια στιγμή άβολα αν και πολλές φορές παρατηρήσαμε ότι οι ντόπιοι άνδρες μας κοιτούσαν περίεργα, δεν δίναμε όμως σημασία και προχωρούσαμε. Προσέξαμε όμως να είμαστε κόσμια ντυμένες με καλυμμένα βασικά σημεία του σώματος και η συμπεριφορά μας να μην τραβάει την προσοχή τους, δεν ξεχάσαμε ούτε στιγμή ότι βρεθήκαμε σε μια αραβική χώρα που οι γυναίκες κυκλοφορούν πολύ διαφορετικά ντυμένες από εμάς λόγω θρησκείας και σεβαστήκαμε την χώρα τους. Οι οδηγίες μας σύμφωνα με όσα διάβασα και συζήτησα πριν το ταξίδι με γυναίκες που ταξίδεψαν μόνες τους, ήταν σαφείς, δεν εμπιστευόμαστε κανένα και προσέχουμε πολύ, κάτι φυσικά που κάνουμε στα περισσότερα ταξίδια μας για να μην έχουμε προβλήματα.

Πολλοί από εσάς με ρωτάτε αν κλέβουν!! αφελής ερώτηση θα απαντήσω! παντού μπορεί να συμβεί αυτό, η Ιορδανία είναι μια χώρα με πολύ τουρισμό, μπορεί να συμβεί στον καθένα μας και όχι απαραίτητα από τους ντόπιους γιαυτό προσοχή και ας προστατεύουμε με οποίον τρόπο κρίνουμε απαραίτητο το διαβατήριο, τις κάρτες και τα μετρητά μας και μια συμβουλή όταν ταξιδεύουμε δεν φοράμε και δεν κουβαλάμε επάνω μας την Άρτα και τα Γιάννενα, μοιράζουμε τα ταξιδιωτικά μας υπάρχοντα, σε διάφορα ασφαλή σημεία, ώστε αν πέσουμε θύμα κλοπής να είναι η ζημία μικρότερη.

Η Ιορδανία όπως είπα ξανά μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι μια ασφαλής χώρα και οι κάτοικοι της, είναι τις περισσότερες φορές φιλικοί και λένε ότι αγαπούν ιδιαίτερα τους Έλληνες, ίσως μάλιστα κάποια στιγμή να σας αποκαλέσουν και αδέλφια τους. Εντάξει μην τα πιστεύεται αυτά γιατί οι Ιορδανοί αδέλφια έχουν τον Αραβικό κόσμο και κυρίως τις πλούσιες χώρες που βρίσκονται τριγύρω τους και τους στηρίζουν κυρίως οικονομικά, αφού η Ιορδανία είναι μια φτωχή χώρα. Ο βασιλιάς τους έχει καταφέρει να έχει πολύ καλή σχέση μαζί τους και να λαμβάνει την στήριξη τους επειδή όμως είναι ένας έξυπνος, μορφωμένος και εξωστρεφής άνθρωπος έχει καταφέρει να έχει καλές σχέσεις και χωρίς προβλήματα και με τον υπόλοιπο κόσμο.


Πήγαμε σε παραδοσιακά καφέ και εστιατόρια αλλά και σε πιο μοντέρνα, όπου συχνάζουν οι ντόπιοι και βιώσαμε πως ζουν από κοντά. Δεν διαφέρουν και πολλοί από εμάς, μαζεύονται ανδροπαρέες, γυναικοπαρέες, ζευγάρια, φίλοι, οικογένειες τρώνε, συζητάνε, γελάνε, διασκεδάζουν και τραγουδάνε όπως και εμείς και χαρήκαμε ειδικά την νέα γενιά και ειδικά τις κοπέλες, παρότι φοράνε τα hijabs, είναι μοντέρνες, όμορφα βαμμένες, περιποιημένες με ωραία χαρακτηριστικά, καπνίζουν τσιγάρο και ναργιλέ, πίνουν τον καφέ τους, μιλάνε όμορφα και κυρίως χαμογελάνε. Ειδικά στον Αμμάν οι περισσότεροι νέοι, μιλάνε Αγγλικά παίζουν την τεχνολογία στα δάκτυλα, είναι μορφωμένοι με πτυχία και όπως μας είπαν γνωρίζουν την Ελλάδα, μας αγαπούν και κάποιοι την έχουν επισκεφτεί ενώ θέλουν να ξαναέρθουν.

Στην Ιορδανία ,στα περισσότερα μαγαζιά δεν σερβίρουν αλκοόλ αλλά μπορείτε να πιείτε καφέ, τσάι και φυσικούς χυμούς. Από καφέδες υπάρχουν τα πάντα ενώ ο αραβικός καφές με κάρδαμο είναι το must που πρέπει να πιείτε και να αγοράσετε για να φέρετε δώρο στους φίλους σας.

Προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό και τους χυμούς σας χωρίς παγάκια. Όπως σας είπα και σε άλλη μου ανάρτηση υπάρχει έλλειψη νερού στην χώρα και το μαζεύουν σε μεγάλες δεξαμενές, άρα όπως καταλαβαίνετε δεν ξέρω κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Εφοδιαστείτε με απολυμαντικα υγρά και μαντηλάκια είναι απαραίτητα για να καθαρίζεται τακτικά τα χέρια σας και πάντα τα χρειαζόμαστε στα ταξίδια μας.

Αν δείτε 2 άνδρες να κρατιούνται χέρι χέρι μην τους παρεξηγήσετε είναι κάτι συνηθισμένο στις αραβικές χώρες. Επίσης φιλιούνται στα πεταχτά 3 φορές όταν έχουν καιρό να βρεθούν.

Στην Ιορδανία δεν συμπαθούν τα σκυλιά λατρεύουν όμως τις γάτες, δεν έμαθα όμως τον λόγο,αν τον ξέρετε περιμένω το σχόλιό σας.

Επίσης σας ενημερώνω ότι στην Άκαμπα μπορείτε να αγοράσετε ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές πιο φτηνά από την υπόλοιπη χώρα γιατί έχει αφορολόγητα.

Να σας θυμίσω ότι η Ιορδανία δεν είναι ένα μέρος για διακοπές και για άραγμα αν πάτε για πρώτη φορά να την γνωρίσετε, είναι μια μικρή χώρα που αξίζει να την γυρίσετε και να δείτε τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα και θα σας μείνει πολύ λίγος χρόνος για ξεκούραση.

Με ρωτάτε επίσης ποια είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να έρθετε στην Ιορδανία. Προσωπικά επειδή δεν αντέχω την πολύ ζέστη ούτε το πολύ κρύο, επέλεξα τον Μάιο για να έρθω μέχρι εδώ και μάλιστα στις αρχές του. Λίγες ημέρες πριν χιόνισε ακόμη και στην Πέτρα, όμως φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά ακόμη και εδώ λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θεωρώ λοιπόν ότι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο, είναι οι καλύτερες εποχές για να την επισκεφτείτε ειδικά αν θέλετε να περιηγηθείτε και την περιοχή της ερήμου που οι θερμοκρασίες την ημέρα είναι υψηλές ενώ το βράδυ χαμηλές.


Προξενικό Γραφείο Αμμάν

Δ/νση: 7, Suleiman Youssef Sukkar Str. P.O. BOX 35069 11180 Amman-Jordan

Τηλ.: (009626) 5922724 5922725

Fax: (009626) 5927622

Ε-mail: gremb.amn@mfa.gr

Web-Site: www.mfa.gr/jordan

Νόμισμα Ιορδανικό δηνάριο ισοτιμία 1 Eυρώ 1,20Jd (ανταλλαγές θα κάνετε σε ανταλλακτήρια και όχι σε όποιον σας πλησιάζει στο δρόμο, αυτό είναι κανόνας στα ταξίδια μας, νόμισμα αλλάζουμε στα ανταλλακτήρια,στις τράπεζες και τα ξενοδοχεία, εισιτήρια αγοράζουμε από γκισέ και γραφεία και όχι από πλανόδιους και εννοείται ναι από τα επίσημα site κ.λ.π.) άντε γιατί ακούω διάφορα από ανθρώπους που λένε ότι ταξιδεύουν και δίνουν και συμβουλές και τα παίρνω τελευταία ....

Ώρα ίδια με την Ελλάδα

Διεθνής κωδικός κλήσης +962 (Ιορδανία) +30 Ελλάδα

Γλώσσα Αραβική

Θρησκεία Ισλάμ (κυρίως Σουνίτες και λιγότεροι Σιιτες ) άλλα υπάρχουν και χριστιανοί (ορθόδοξοι και καθολικοί), σε μικρό ποσοστό.

Το πολίτευμα είναι συνταγματική βασιλεία και βασιλιάς είναι ο Αμπντάλα Β' γιος του Χουσείν και σύζυγός του η βασίλισσα Ράνια, Rania Al-Abdullah.Έχουν 4 παιδιά.



Ο βασιλιάς στα αραβικά λέγεται Αλ Μάλικ γιαυτό προσέξτε αν σας πουν Μαλικ και ακούσετε κάτι άλλο να μην παρεξηγηθείτε, σίγουρα δεν σας βρίζουν αλλά σας λένε βασιλιά!!!

Έψαξα και βρήκα κάποια βιβλία που ίσως σας ενδιαφέρουν να τα διαβάσετε πριν ή μετά το ταξίδι σας στην Ιορδανία, κάτι που προσωπικά κάνω πάντα, φυσικά δεν τα διαβάζω όλα κάνω μια επιλογή.

«Οur Last Best Chance: A Story of War and Peace», του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

«Οδοιπορικό στην Ιορδανία», του Επαμεινώνδα Βρανόπουλου. -

«Petra: Jordan’s extrordinary ancient city», του Φάμπιο Μπέρμπον. -

«Jordan Country Guide», Lonely Planet.

Όμως εκτός από βιβλία που αναφέρονται στην Ιορδανία υπάρχουν και ταινίες που γυρίστηκαν ή έχουν σαν θέμα τους την Ιορδανία που αξίζει να δείτε. Σας αναφέρω τις πιο γνωστές Ταινίες

«Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία σταυροφορία», με τον Χάρισον Φορντ, σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ.

«Τheeb, ο λύκος της ερήμου», του Ιορδανού σκηνοθέτη Νατζί Αμπού Νοβάρ, γυρισμένο στην έρημο Ουάντι Ραμ.

Και φυσικά την πασίγνωστη ταινία ιορδανικής καταγωγής που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας,«Λόρενς της Αραβίας», με τους Πίτερ Ο’ Τουλ, Ομάρ Σαρίφ, Αλεκ Γκίνες, επίσης γυρισμένο στην Ουάντι Ραμ.
Αν γνωρίζετε και άλλα βιβλία αλλά και ταινίες περιμένω τις προτάσεις στα σχόλια.

Και αν νομίζετε ότι δεν θα σας κάνω food tour και σ αυτό το ταξίδι μου, είσαστε γελασμένοι!!!! μόνο που θα περιμένετε το επόμενο άρθρο μου για τον γαστρονομικό τουρισμό στην Ιορδανία και είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε όπως και εγώ με τις μοναδικές γεύσεις με άρωμα Ανατολής.

Φιλιά μέχρι την επόμενη ανάρτηση μου.....

Διαβάστε επίσης

JORDAN STORIES 1 - TI ΘΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ -ΠΕΤΡΑ  

JORDAN STORIES 2 - WADI RUM AND AQABA

JORDAN STORIES 3 - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ-MOUNT NEBO-MADABA-DEAD SEA-GERASA

JORDAN STORIES 4 - ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ 

Bubble Luxotel Petra ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ 

ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου