ΜΟΝΗ ΚΗΠΙΝΑΣ-Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΟ


Πριν φθάσετε στους Καλαρρύτες κάντε μια στάση στην Ιερά Μονή Κηπίνας, μια μονή κρυμμένη μέσα στο σπήλαιο ενός κάθετου  βράχου! 



Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός καλντεριμιού, σκαλισμένο μέσα στον βράχο, ξεκινάει από τον δρόμο που θα αφήσετε το αυτοκίνητο σας και μετά από περπάτημα περίπου 10 λεπτών με χαλαρούς ρυθμούς για να απολαύσετε την θέα και να βγαλετε φωτογραφίες. Αφού περάσετε την ξύλινη γέφυρα, η οποία επί τουρκοκρατίας ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό, την μανιβέλα όπως την έλεγαν,  ώστε να προστατεύονται από επιδρομές, θα φθάσετε στο μοναστήρι που είναι κτισμένο στο κοίλωμα του βράχου. 




Η μονή χτίστηκε το 1212 από τον μοναχό Γρηγόριο. Πήρε το όνομα της από τους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί στην περιοχή δίπλα στο 
Καλαρρύτικο ποταμό .



Η στέγη του μοναστηριού είναι ο βράχος που έχει λαξευτεί ώστε να σχηματίζει ένα θόλο, ενώ στο καθολικό της μονής για να δείτε το τέμπλο και τις αγιογραφίες του 17 αιώνα, θα χρειαστείτε την βοήθεια φακού, προσέξτε τις νυχτερίδες που υπάρχουν μέσα, μην πεταχτούν ξαφνικά μπροστά σας και τρομάξετε, λένε ότι αν κολλήσουν στα μαλλιά σας πρέπει να τα κόψετε για να τις διώξετε από πάνω σας.


Πριν τον ναό υπάρχει μια αίθουσα υποδοχής, θα δείτε μια στοά λαξεμένη στο βράχο, που οδηγεί σε αίθουσες κλειδωμένες και κελιά μοναχών. Ανεβείτε και στον πάνω όροφο από την πέτρινη σκάλα, με τα κελιά και την υπέροχη θέα από τα παράθυρα. 



Μια πόρτα κλειδωμένη στο ισόγειο,  οδηγούσε στην σπηλιά μήκους 240 μέτρων, στην οποία κατέφευγαν οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών για να προστατευτούν τον καιρό της Τουρκοκρατίας από τους εχθρούς και αργότερα κρύφτηκαν εδώ και αντιστασιακοί.



Το μοναστήρι είναι ανοικτά το καλοκαίρι 10 το πρωί ως 6 το απόγευμα διαφορετικά πρέπει να πάρετε τα κλειδιά από το καφενείο του χωριού Καλαρρύτες (τηλεφ. 26590 61186). Η εκκλησία 
είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, γιορτάζει την Παρασκευή μετά το Πάσχα, γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής.


TIPS-Εξαιρετική διαδρομή, εύκολη ακομη και για αυτούς που αποφεύγουν την πεζοπορία σε καλντερίμια, μονοπάτια, ψηλά και απόκρημνα μέρη για να φτιάσετε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου αλλά και της χώρας μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι μας στην Ήπειρο μπορείτε να βρείτε στο blog μας ή να ρίξετε μια ματιά στην σελίδα μας στο fb Trips and dreams by Mary και στο insta 


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου