ROAD TRIP ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ - Β΄ ΜΕΡΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΑΜΑΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ ΚΤΙΣΤΑΔΕΣ ΑΓΝΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ

 

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΑΜΑΝΤΑ

Στα Πράμαντα φθάσαμε αργά το απόγευμα μετά την ολοήμερη εξόρμηση μας στα βουνά και τα χωριά των Τζουμέρκων (δείτε εδώ τι είδαμε και τι κάναμε  ) την ώρα που ο ήλιος άρχισε να κρύβεται και να δίνει στα γύρω βουνά όμορφα χρώματα. Διασχίσαμε με το αυτοκίνητο, το χωριό που είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά της της βουνοκορφής '' Στρογγούλα'' (υψόμετρο 2.107 μ), από  την μια άκρη του μέχρι την άλλη για να φθάσουμε στο ξενοδοχείο μας, που βρίσκονταν 1, 5 χλμ.  από το κέντρο του χωριού σε υψόμετρο 1000 μέτρων. 



Το χωριό ΠΡΑΜΑΝΤΑ είναι χτισμένο σε υψόμετρο 828 μέτρων μέσα στο πράσινο και σε ερώτηση μας επειδή μπερδευόμασταν και θέλαμε να το λέμε σωστά, μας είπαν ότι μπορούμε να το αποκαλούμε τα Πράμαντα ή η Πράμαντα. Αποτελεί σημαντικό κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων, είναι η έδρα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων  και έχει πληθυσμό 1500 κατοίκων. Είναι αρκετά αξιοποιημένο έχει αστυνομικό τμήμα, κέντρο Υγείας, ΚΕΠ, σχολεία, βιβλιοθήκη και άλλες δημόσιες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά ταυτόχρονα διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Βρίσκεται σε κομβικό στοιχείο για να το επιλέξει ο επισκέπτης και να ξεκινάει τις καθημερνές εξορμήσεις τους από εδώ.


Στο χωριό μπορείτε να περπατήσετε στο κέντρο του και να δείτε την πλακόστρωτη πλατεία του με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που βρίσκεται εκεί χρόνια τώρα, για να χαρίζει την σκιά του στους θαμώνες των καφενείων. Σημαντικό αξιοθέατο η "βρύση του Αράπη", έργο του Πραμαντιώτη πρωτομάστορα Βασιλείου Χρ. Γεωργάκη, δημιουργήθηκε το 1887. Ένα ανθρώπινο κεφάλι, λειτουργεί σαν κρουνός και έχει συμβολική σημασία, είναι ο φύλακας του πολύτιμου φυσικού στοιχείου, δηλαδή του νερού. Επίσης σύμφωνα με την παράδοση, η βρύση οφείλει το όνομα της, από την εποχή της τουρκοκρατίας χάρη στον Οθωμανό εισπράκτορα των φόρων, που ήταν μαύρος σαν αράπης και στέκονταν δίπλα στην βρύση για την είσπραξη τους. Κατά μια άλλη εκδοχή στο σημείο αυτό σκοτώθηκε το καλοκαίρι του 1821, κατά την διάρκεια μαχών, κάποιος «αράπης» από μια γυναίκα του χωριού. Άλλη εκδοχή λέει ότι ο πρωτομάστορας ενώ αρχικά σκάλιζε το πρόσωπο ενός γουρουνιού στην θέση του κρονού, πέρασε ο μεγαλοτσέλιγκας Ζάχος Μολώνης και του είπε «Μπράβο για την επιτυχία σου μαστροβασίλη. Στον καθρέπτη εκοίταζες;» ο μαστρο-Βασίλης Γεωργάκης θύμωσε πολύ και για να τον τιμωρήσει απέδωσε την μορφή του τσέλιγκα όσο καλύτερα μπορούσε αντί για την όψη γουρουνιού. Μα πόσο ωραίες είναι οι παραδόσεις τελικά... Στο οδοιπορικό μας είδαμε πολλές παρόμοιες βρύσες.



Επιβλητικός στην πλατεία στέκει ο πέτρινος Ιερός  Ναός της Αγίας Παρασκευής. Σπρώξτε την βαριά ξύλινη πόρτα του ναού για να μπείτε μέσα, να ανάψετε ένα κεράκι αλλά και να τον θαυμάστε εσωτερικά. Χτίστηκε από Πραμαντιώτες μάστορες μεταξύ 1893-1911 με εισφορές αλλά και προσωπική εργασία των κατοίκων.

Στην πλατεία, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πολλά γλυπτά και αγάλματα, αλλά και να διαβάσετε πολλές πληροφορίες για το καθένα χωριστά.

Στο κέντρο του χωριού και πριν περάσετε απέναντι στην πλατεία, θα δείτε έναν τεράστιο πέτρινο τοίχο όπου απεικονίζεται η ιστορία των επαγγελμάτων των Τζουμερκιωτών.  

Δίπλα οι 5 βρύσες, συνεχίστε τις βόλτες σας στα πλακόστρωτα δρομάκια για να δείτε παραδοσιακά σπίτια και πως κυλάει η καθημερινότητα των κατοίκων. Στις βόλτες σας στο χωριό θα έχετε την δυνατότητα να συναντήσετε και να φωτογραφήσετε πολλές πέτρινες βύρσες.


Το κέντρο του χωριού αλλά και κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από την μια άκρη στην άλλη θα βρείτε πολλά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, φούρνους και ζαχαροπλαστεία  για να κάνετε τις προμήθειες σας, μίνι μάρκετ με τοπικά προϊόντα αλλά πολλά καφέ και ταβέρνες.

ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΑ ΠΡΑΜΑΝΤΑ

Στα Πράμαντα δεν πρόκειται να πεινάσεις, όπως και σε όλη την περιοχή των Τζουμέρκων. Θα δοκιμάσεις τα καλύτερα ντόπια κρεατικά μαγειρεμένα ή ψημένα στα κάρβουνα, ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί, γαλοτύρι, γιαούρτι, κεφαλοτύρια, αλλά και τις περίφημες Ηπειρώτικες πίτες με φύλλα ή με χυλό.  Μην αντισταθείτε και δεν δοκιμάσετε τσίπουρο και κρασί, είναι σαν κάνατε το ταξίδι μισό!!!! Ακόμη και αν είσαστε vegan υπάρχουν πολλές επιλογές για καλό φαγητό. Κανένας δεν μένει με το παράπονο εδώ. Χορταστικές μερίδες και οικονομικές τιμές! 


Επιλέξαμε και δεν το μετανιώσαμε για φαγητό την
χασαποταβέρνα “Ο Μπούτζας”. Παιδάκια πρόβεια, ντόπιο γαλοτύρι , λαχανικά στην σκάρα και κόκκινο ντόπιο κρασάκι.΄Ισως τα πιο ωραία πρόβεια παιδάκια που έφαγα, τις ημέρες του οδοιπορικού μας, σωστά ψημένα από έναν άνθρωπο που το κατέχει. Και στο τέλος κερασμένο ένα γενναιόδωρο πιάτο με γλυκά. Δεν καταφέραμε να βρεθούμε μεσημέρι στο χωριό για να δοκιμάσουμε τα μαγειρεμένα φαγητά που ετοιμάζει καθημερινά. Μάθαμε στο μίνι μάρκετ, ότι τα αδέλφια Μπούτζα, έχουν κτηνοτροφική μονάδα και παράγουν τα τυριά που αγοράσαμε. 'Αριστα 10!!!



Ήταν αδύνατον να μην επισκεφτούμε το εστιατόριο του Resort Οrizontes Τzoumerka που μείναμε για να δοκιμάσουμε την κουζίνα του. Ένα πάντρεμα παραδοσιακών γεύσεων σε συνδυασμό με την μοντέρνα κουζίνα έφερε στο πιάτο μας υπέροχες γεύσεις. Αρνάκι με πατατούλες και ντόπια αρωματικά φυτά, μοσχαράκι κοκκινιστό με ρύζι, μελιτζανόπιτα handmade, υπέροχο ζυμωτό ψωμί, λευκό κρασί από τους φίλους οινοποιούς Κωστή και Γιώτα από τα κτήματα Ευδοξία και κερασμένο ένα υπέροχο χειροποίητο κομμάτι εκμέκ. Η μαμά των ιδιοκτητών η κα Κούλα διατηρεί στο χωριό ζαχαροπλαστείο με χειροποίητα γλυκά. Δοκιμάστηκαν και οι μακαρονάδες του, και πήραν και αυτές άριστα!!!!



Τελικά με τόσο φαγητό και ποτό και τα περισσότερα πιάτα φουλ στην χοληστερόλη πως κατάφερα να γυρίσω πίσω, μια χαρά και στα κιλά μου, δεν μπορώ ακόμη να το καταλάβω!!!!! μάλλον το περπάτημα, το σκαρφάλωμα και ο καθαρός αέρας των βουνών μου έκανε καλό!!!

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΠΡΑΜΑΝΤΑ

Οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την γεωργία και τις οικοδομικές εργασίες, τα τελευταία χρόνια όμως βλέποντας την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή στράφηκαν στον τουρισμό και τις  υπηρεσίες του. Έτσι βλέπουμε πολλά ξενοδοχεία στην περιοχή που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ξενοδοχειακές μονάδες άλλων περιοχών της χώρας μας και του εξωτερικού. Μοναδικά τοπία που μπορείς να τα παρομοιάσεις με αυτά των Αλπεων, δρόμοι για εύκολη πρόσβαση παντού, ξενοδοχεία χωμένα μέσα στα έλατα και τους κέδρους, χώροι που σε κάνουν να αισθάνεσαι ηρεμία και χαλάρωση, χώροι που καλύπτουν τις ανάγκες του καθένα να βρεθεί μέσα στην φύση, μέσα στην πολυτέλεια, στην δράση, τιμές για όλα τα βαλάντια ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.



θα σας προτείνουμε το πολυτελές  Resort Οrizontes Τzoumerka, µόλις 1,5 χλµ. από τα Πράµαντα μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος με κέδρους στις παρυφές της βουνοκορυφής της Στρογγούλας και απέναντι του, σε ανοιχτούς ορίζοντες μπορείτε να βλέπετε την Πίνδο και τα βουνά των Τζουμέρκων. (περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ)



Στο κέντρο των Πραμάντων μπορείτε να μείνετε στο Αρχοντικό Βουρλόκα ένα ξενοδοχείο κτισμένο σε ένα ιστορικό κτήριο με ανέσεις και παροχές  πολλών αστέρων. (περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ)


Με βάση τα Πράμαντα επισκεφθήκαμε τα χωριά Κτιστάδες στα 6χλμ, Μελισσουργοί στα 5,5 χλμ και το χωριό Τσόπελα στα 2 χλμ. 'Ομορφα χωριά με πέτρινα σπίτια και εκκλησίες, με πράσινο και θέα στα βουνά και πολλά τουριστικά καταλύματα που μπορούν να αποτελέσουν την βάση σας για την εξερεύνηση των βουνών. Προτείνω για την διαμονή σας, να έχετε συνεννοηθεί από πριν με το κατάλυμα που θέλετε να μείνετε και να μην το αφήσετε στην τύχη,  διότι λόγω του covid-19 δυστυχώς πολλά καταλύματα δεν λειτουργούν.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ

Στην πορεία μας προς Μελισσουργούς, μόλις 3 χλμ από τα Πράμαντα  φτάσαμε στα 1.000 μέτρα υψόμετρο και στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Ένα μοναστήρι χτισμένο σε ένα λόφο, το αυτοκίνητο φθάνει εύκολα μέχρι τον περίβολο του, που μοιάζει με φρούριο, είναι χτισμένο το 1876 αλλά δυστυχώς ήταν κλειστά και δεν καταφέραμε να μπούμε στο εσωτερικό του. 



Όμως χαρήκαμε γιατί διαπιστώσαμε ότι γίνονται εργασίες αποκατάστασης αφού το μοναστήρι είχε υποστεί καταστροφές στο πέρασμα των χρόνων και οι επόμενοι που θα το επισκεφτούν θα έχουν την τύχη να θαυμάσουν την μεγάλη τρίκλητη βασιλική με τις 4 κολόνες σε κάθε σειρά από κοντά και το τέμπλο με τις εικόνες του 1839 που μεταφέρθηκαν εδώ από τη μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που βρίσκονταν παλιά, κοντά στη Μονή.

Συνεχίζουμε προς τους Μελισσουργούς, το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 870 μέτρων και τα σπίτια του όπως με πληροφόρησαν, έχουν υψομετρική διαφορά μεταξύ τους γύρω στα 150 μέτρα. Βρίσκονται σε μια κοιλάδα, ανάμεσα στα Τζουμέρκα και στην Πίνδο και μπορείς να δεις την κορυφή της, την Κακαρδίτσα με ύψος 2.429 μέτρα ενώ διαρρέεται από τον ποταμό Μελισσουργιώτικο. Το όνομα Μελισσουργοί το πήρε χάριν στους εργατικούς κατοίκους του, που μεταφορικά μοιάζουν με τις εργατικές μέλισσες, βέβαια υπάρχει και η εκδοχή ότι το όνομα δόθηκε επειδή πολύ παλιά οι κάτοικοι ασχολούνταν με την μελισσουργία.


Ξεκινήστε από την κεντρική Πλατεία του χωριού, πλατεία εθνικής Αντίσταση ή Μαγαζιά. Μια μακρόστενη πλακοστρωμένη πλατεία μήκους 70 μέτρων με τρία υπεραιωνόβια πλατάνια που προφέρουν την σκιά τους. Ενδιαφέρον το πέτρινο κτήριο του 1884 που μέχρι το 1960 λειτουργούσε σαν σχολείο, σήμερα στο ισόγειο του λειτουργεί μια ταβέρνα από όπου μπορείτε να ζητήσετε τα κλειδιά για να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που στέκει επιβλητική, στην άκρη της πλατείας. Ανεβείτε τα σκαλιά και αφού περάσετε το τεράστιο και  πετρόκτιστο καμπαναριό της, θα βρεθείτε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Μια τρίκλητη βασιλική που χρίστηκε το 1778, κάηκε το 1821 από τους Τούρκους και αναστηλώθηκε το 1827-1830. Εντύπωση προκαλούν εξωτερικά οι 14 πέτρινες αψίδες της. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και εσωτερικά η εκκλησία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Οι τοιχογραφίες,  είναι έργα αγιογράφων από τους Χιονάδες της Ηπείρου, χωριό γνωστό για τους αγιογράφους τους και την μοναδική τους τεχνική.


Κλειδώστε και παραδώστε τα κλειδιά στα χέρια του ανθρώπου που σας εμπιστεύτηκε και σας τα έδωσε και συνεχίστε για να επισκεφτείτε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία.. 



Συνεχίστε με τα πόδια στο δρόμο κάτω από την εκκλησία, για να βρείτε την σκεπαστή πέτρινη κρήνη με τα 4 στόμια, γεμίστε τα παγούρια σας με καθαρό παγωμένο νεράκι και πάρτε τον δρόμο, σας οδηγούν οι πινακίδες, για να φθάσετε μετά από 10-15 λεπτά περπάτημα, μια εύκολη διαδρομή, στο Ρέμα ΚΟΦΕΡΙΤΑΣ, για να διαβείτε ένα ακόμη γνωστό γεφύρι της Ηπείρου, στη θέση Χείμαρρος. Το ΓΕΦΥΡΙ ΚΟΦΕΡΙΤΑΣ έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.




Ακριβώς απέναντι στο βουνά μέσα στα έλατα μπορείς να διακρίνεις, το καθολικό της Μονής που είναι αφιερωμένο στα Εισόδεια της Θεοτόκου, κτίστηκε το 1745 και οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 1761. Λίγα μέτρα πιο πάνω είναι το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Αν θέλει κάποιος, μπορεί να φθάσει περπατώντας μέχρι εκεί, θα χρειαστείτε περίπου ένα μισάωρο.

Η περιοχή προφέρεται για πεζοπορία με πολύ ωραίες διαδρομές μικρές και μεγαλύτερες σε διάρκεια, εύκολες και πιο δύσκολες, προσωπικά προτίμησα να περιπλανηθώ για λίγο στο χωριό με τα πόδια, για μερικές φωτογραφίες και στην συνέχεια με το αυτοκίνητο κατηφορίσαμε προς την Κάτω πλατεία, με τον Ναό της Παναγίας (Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου), που παλιά ήταν μοναστήρι. Στην κάτω πλατεία θα βρείτε  αναψυκτήριο και χώρο για παιχνίδι.



Στην πλατεία στήθηκε ο ανδριάντας του Αντάρτη, από τους Μελισσουργιώτες της Αθήνας και είναι αφιερωμένος στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Το χωριό στα χρόνια της γερμανικής κατοχής έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση και ίσως και το μοναδικό χωριό που μέτρησε τα περισσότερα θύματα στις μάχες εναντίον των Γερμανών σε σχέση με άλλα χωριά των Τζουμέρκων.

Ενδιαφέρον έχει η προτομή της Μάνας που "δε βρίσκεται λέξη καμιά ΄να ΄χει στον ήχο της τόση αρμονία" και είναι αφιερωμένη στην Τζουμερκιώτισα γυναίκα και μάνα.
Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο.

Κοιτώντας τον χάρτη βλέπουμε ότι οι Μελισσουργοί είναι το τελευταίο χωριό της οδικής διαδρομής μας. Αυτό σημαίνει επιστροφή προς τα πίσω !!!

Σταματάμε στην είσοδο του χωριού, για μια φωτογραφία στο Μνημείο Πεσόντων υπέρ πατρίδος .




Συνεχίζουμε για να συναντήσουμε το εκκλησάκι του Κοσμά του Αιτωλού ή Πατροκοσμά όπως τον αποκαλούν. Θα το εντοπίσετε εύκολα γιατί φαίνεται από το δρόμο, θα σας κάνουν εντύπωση οι πολύχρωμες τοιχογραφίες εξωτερικά, χτίστηκε πριν λίγα χρόνια, είναι αφιερωμένο στον Κοσμά τον Αιτωλό. Το πιο πιθανό είναι να το βρείτε κλειδωμένο, ρίξτε μια ματιά από τα τζάμια στο εσωτερικό του και προχωρήστε στο πίσω τμήμα του, για μια πανοραμική θέα στα βουνά.

 Ο Κοσμάς ο Αιτωλός αν και γεννήθηκε στην Αιτωλία είχε ηπειρώτικη καταγωγή από τον πατέρα του. Τον απασχόλησαν ιδιαίτερα τα προβλήματα των Ηπειρωτών κατά την Τουρκοκρατία και έτσι βρέθηκε κοντά στους κατοίκους στα 1775, στα 1777 και πάλι στα 1778 και 1779 και δίδαξε τον λόγο του Χριστού. Στους Μελισσουργούς ήρθε το καλοκαίρι του 1779, έμεινε τρεις μέρες και δίδαξε στον Άγιο Νικόλαο. Μάλιστα προς τιμήν του στο δυτικό μέρος του ναού, ανάμεσα στους άλλους υπάρχει και η μορφή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. 

Δίπλα υπάρχει ένα μνημείο αφιερωμένο στον ηρώα του 1821 Κατσαντώνη ο οποίος είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων. Στην περιοχή ανάμεσα στα καταφύγια Μελισσουργών και Πραμάντων, στα 1000μ. υψόμετρο, δίπλα σε μία ρεματιά βρίσκεται και το καταφύγιο, η σπηλιά του Κατσαντώνη. 

Οι πιο τολμηροί που θα ανέβουν στο καταφύγιο των Μελισσουργών μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που θα τους οδηγήσει στον Καταρράκτη του Κεφαλόβρυσου και στην συνέχεια ακολουθώντας τις πινακίδες μπορούν να φθάσουν μέχρι την σπηλιά του Κατσαντώνη. Επίσης υπάρχουν ορειβατικά μονοπάτια που συνδέουν τους Μελισσουργούς με τα Πράμαντα προφέροντας στους αναβάτες υπέροχες στιγμές ελευθέριας και μοναδική θέα.


Επιστέφοντας στα Πράμαντα συνεχίζουμε την περιήγηση προς τα νότια για κάποια χωριά που τα περάσαμε αρκετές φορές κατά την διάρκεια των ημερών που τριγυρίζαμε στην περιοχή και κάναμε μια στάση είτε για να δούμε κάποιο ενδιαφέρον αξιοθέατο είτε για να γεμίσουμε τα παγούρια μας με νερό είτε για να πάρουμε μια ανάσα ή να πιάσουμε κουβέντα και να μάθουμε πληροφορίες για την περιοχή από τους ντόπιους αλλά και να απολαύσουμε την θέα.


ΚΤΙΣΤΑΔΕΣ

Στην μέση περίπου της διαδρομής από Πράμαντα προς Αγναντα περάσαμε πολλές φορές από τους Κτιστάδες κατά την διάρκεια των εξορμήσεων μας. Οι Κτιστάδες βρίσκονται σε υψόμετρο 720 μέτρων και όπως σωστά σκεφθήκατε πήραν το όνομα τους από τους πολλούς μαστόρους - κτίστες στο επάγγελμα κατοίκους το 1927, μέχρι τότε είχε το σλαβικό όνομα Κουσοβίστα



Νομίζω ότι θα βρείτε συγκεντρωμένα σχεδόν όλα τα αξιοθέατα του χωριού στην πλατεία. Τον πέτρινο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, το μνημείο Ηρώων, το πνευματικό κέντρο που φιλοξενεί το λαογραφικό μουσείο και την δανειστική βιβλιοθήκη, την πέτρινη βρύση φυσικά τα καφενεία όπου κάτοικοι και επισκέπτες απολαμβάνουν την δροσιά, κάτω από το πλούσιο φύλλωμα του πλάτανου που στέκει εκεί χρόνια τώρα. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω, από τις κουβέντες που είχα με τους ντόπιους, τα χωριά των Τζουμέρκων, το καλοκαίρι είναι γεμάτα από ντόπιους κατοίκους αλλά τον χειμώνα μένουν στην Αρτα και τα Γιάννενα και επιστέφουν μόλις φτιάξει ο καιρός, έτσι και στους Κτιστάδες οι κάτοικοι τον χειμώνα δεν φθάνουν τους 100 και το καλοκαίρι αγγίζουν τους 700.
Κοντά στους Κτιστάδες στην περιοχή Συγγενά μπορείτε να βρείτε εσείς που ψάχνετε ιδιαίτερα μέρη για την διαμονή σας, ένα συγκρότημα αγροτουριστικών εξοχικών κατοικιών. Το ιδιαίτερο είναι ότι οι κατοικίες μοιάζουν με ιγκλού και
βρίσκονται στην φύση, περιτριγυρισμένες από έλατα. Πλήρως εξοπλισμένες, με κουζίνα, κρεββάτια για οικογένεια ή παρέα και γυάλινη οροφή! Σκέφτεστε κάτι καλύτερο? Το συγκρότημα λέγεται Theasis igloo και περισσότερα θα βρείτε εδώ http://www.theasis-igloo.com/en/ Δυστυχώς δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε τα igloo των Τζουμέρκων, έχουν όμως μπει στην λίστα με τις εκκρεμότητες για την επόμενη φορά.




Στον συνοικισμό Παλαιοχώρι, στον δρόμο  μεταξύ Κτιστάδων και Αγνάντων, θα δείτε τον Ιερό ναό της Μεταμόρφωση του Σωτήρος,  που πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου και εκεί αναβιώνει και χορεύεται το έθιμο «Καγκελάρι», όπως γράφει η πλάκα που διαβάσαμε, στον περίβολο του ναού.

ΑΓΝΑΝΤΑ

Τα Άγναντα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Τζουμέρκων, βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων και απλώνονται σε μια πλαγιά των Τζουμέρκων. Αποτελούνται από πολλούς συνοικισμούς, έτσι βρίσκουμε σπίτια σε χαμηλό υψόμετρο 650-700 μέτρα αλλά και ψηλότερα μέχρι τα 1000 μέτρα. Είναι ένα χωριό με πολλά νερά και πράσινο και υπέροχη θέα.

Το χωριό μπροστά του έχει μεγάλο άνοιγμα για " αγνάντεμα" και από τις λέξεις αγνάντια που σημαίνει απέναντι, αντίκρυ και αγναντεύω, βλέπω απέναντι, πήρε το όνομα του. Εκκλησίες, λαογραφικό μουσείο, βρύσες, νερόμυλοι, μαντάνια είναι μερικά από τα αξιοθέατα των Αγνάντων. Ταβέρνες, καφέ, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα θα βρείτε επίσης αρκετά για να φάτε καλό φαγητό αλλά  και να ψωνίσετε. Επίσης υπάρχουν πολλοί ξενώνες για την διαμονή σας.

Κάναμε μια μικρή στάση στο κέντρο του χωριού για φωτογραφίες με θέα στα βουνά και συνεχίσαμε πιο νότια γιατί έπρεπε να πάμε στο Χωριό Πλατανούσσα όπου είχαμε ραντεβού με την Γιώτα και τον Κωστή για μια ξενάγηση στα κτήματα ΕΥΔΟΞΙΑ ( μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ).



Η Πλατανούσσα βρίσκεται στους πρόποδες του Ξηροβουνίου, βρέχεται από τον Άραχθο ποταμό και  αποτελείται από 4 οικισμούς. Το παλιό της όνομα ήταν Ραψίστα και αργότερα μετονομάστηκε σε Πλατανούσσα λόγω των πολλών πλάτανων που βρίσκονται στην περιοχή.


Επισκεφθήκαμε το κέντρο του χωριού και βρεθήκαμε στην πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια, τους ανδριάντες επιφανών συντοπιτών, μπροστά από τους πανύψηλους βράχους, την πέτρινη βρύση, τον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που αντικατάστησε την παλιά εκκλησία όταν το 1960 καταστράφηκε από κατολίσθηση. Ακολούθησε η ξενάγηση στα κτήματα Ευδοξία και συνεχίσαμε πάλι προς Βορρά για να επισκεφτούμε
 τα ΚΑΤΣΑΝΑΧΩΡΙΑ για τα οποία θα γράψω ιδιαίτερο άρθρο.



TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου