ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΤΙΡΟΛΟ - ΛΙΜΝΕΣ - ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΚ - ΒΙΕΝΝΗ - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ ( Β ΄ ΜΕΡΟΣ )


Οι διαδρομές μας στις Άλπεις ήταν ένα από τα  πιο σημαντικά και όμορφα σημεία του road trip μας με στόχο να δούμε Χριστουγεννιάτικες αγορές της κεντρικής Ευρώπης και μερικές από τις πιο όμορφες πόλεις και χωριά της.
Πραγματικά με ενθουσίασε η διαδρομή μέσα στα ψηλά και χιονισμένα βουνά των Άλπεων καθώς και ότι είδαμε τις προηγούμενες ημέρες (μπορείτε και εσείς να τα δείτε και να τα διαβάσετε στην ανάρτηση μου εδώ)



Όπως σας είπα φτάσαμε στο Σάλτσμπουργκ, στην πόλη του αλατιού αλλά και την πόλη που γεννήθηκε ο Μότσαρτ .



H βραδινή μας επίσκεψη στην Χριστουγεννιάτικη αγορά ήταν μια ακόμη μαγική στιγμή που μας έβαλε για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων, άλλωστε οι μέρες πλησίαζαν. Μια τεράστια αγορά ,πολύχρωμη, πολύβουη και φωτισμένη με λαμπιόνια αλλά και με κόσμο που διασκέδασε, έτρωγε, έπινε και ψώνιζε άλλα κυρίως αυτά τα χαμόγελα που σου χάριζαν, κάθε στιγμή ακόμη και όταν σκουντουφλούσες επάνω τους, σε έκαναν να ξεχάσεις και την κούραση της ημέρας αλλά και το κρύο!
Μια κούπα ζεστό κρασί και όλα γίνονται πιο μαγικά γύρω σου, το γαρίφαλο, το πορτοκάλι το κόκκινο αχνιστό κρασί σε κάνουν πιο χαρούμενο ,τα βλέπεις όλα παραμυθένια γύρω σου, είναι σαν να σταμάτησε ο χρόνος και εσύ ξαναγίνεσαι παιδί ..


Όμως η παρέα δεν σταματάει εδώ, θέλει να φάει σε παραδοσιακό εστιατόριο, τι άλλο, ένα σνίτσελ !!!! και η επιθυμία γίνεται πραγματικότητα και ένα τεράστιο σνίτσελ, που θα μπορούσαν να φάνε και δυο άτομα μαζί, γίνεται ανάρπαστο !!!! μας το σερβίρει ένας νεαρός Έλληνας από την Οιχαλία Τρικάλων, που βρέθηκε εδώ, αφού οι γονείς τους πριν από πάρα πολλά χρόνια έφτασαν εδώ για μια καλύτερη ζωή και τα κατάφεραν, εδώ είναι η δεύτερη πατρίδα τους γιατί η πρώτη θα είναι πάντα η Ελλάδα.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο, γιατί αύριο μας περιμένει η ξενάγηση στην πόλη. Το Σάλτσμπουργκ, βρίσκεται στα δυτικά της Αυστρίας  και σε υψόμετρο 425 μ και είναι πολύ κοντά στο Μόναχο της Γερμανίας μόλις 145 χλμ, ούτε 2 ώρες δρόμος. Έχει πληθυσμό 145.000 κατοίκους και είναι μια τουριστική άλλα και εμπορική πόλη. Θεωρώ ότι είναι μια από τις πιο όμορφες και γραφικές  πόλεις της Αυστρίας. Την διαρρέει ο ποταμό Salzach.


Περιήγηση στα σοκάκια της παλιάς πόλης για να δούμε το σπίτι Μozart Geburtshaus  που γεννήθηκε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, στην οδό Getreidegasse 9,  έμενε  στον τρίτο όροφο της οικοδομής  και έζησε εδώ μέχρι τα 17 του χρόνια. Βέβαια υπάρχει ένα ακόμη σπίτι όπου έζησε ο Μότσαρτ για 7 χρόνια, στη Νέα Πόλη που μπορείτε να το επισκεφτείτε και αυτό.


Η Greidegasse είναι ένας κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης όπου μπορείτε να δείτε πολλά εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, πολύ όμορφα στολισμένος για τα Χριστούγεννα και το βράδυ υπέροχα φωτισμένος. Ανεβάστε τα μάτια σας ψηλά για να θαυμάσετε τις υπέροχες πινακίδες που κρέμονται έξω από κάθε κατάστημα.

Και φυσικά αφού μιλάμε για τον Μότσαρτ δεν θα παραλείψουμε μια επίσκεψη στον καθεδρικό ναό της πόλης όπου θα δούμε την κολυμβήθρα όπου βαφτίστηκε ο συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και το εκκλησιαστικό όργανο που έπαιζε τις μελωδίες του όταν ήταν μικρός. Γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ, 27 Ιανουαρίου 1756 και πέθανε στην Βιέννη, 5 Δεκεμβρίου 1791.


Ο καθεδρικός ναός του Σάλτσμπουργκ   αφιερωμένος στον άγιο Πέτρο, είναι ένας εκπληκτικός μπαρόκ ναός, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Χτίστηκε το 774 από τον Άγιο Rupert στα ερείπια μια ρωμαϊκής πόλης και αργότερα αφού κάηκε ξαναχτίστηκε το 1181. Στο πίσω μέρος του ναού, στην πλατεία Kapitelplatz βρίσκεται από το 2007 το "the monumental sculpture of Sphaera" έργο του Γερμανού γλύπτη Stephan Balkenhol. Πρόκειται για μπάλα σε χρυσό χρώμα, 2 τόνων και με διάμετρο 5 μέτρων. την κορυφή της βρίσκεται ένας άνδρας, ίσως ο πολίτης του κόσμου.


Στην πόλη μπορείς να επισκεφτείς του κήπους του παλατιού Μίραμπελ-Schloss Mirabell, που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι και εδώ γυρίστηκαν σκηνές της γνωστής ταινίας η Μελωδία της Ευτυχίας, βέβαια δεν ήταν η κατάλληλη εποχή για βόλτα στους κήπους, νομίζω ότι Άνοιξη και καλοκαίρι θα είναι καλύτερα και έτσι συνεχίσαμε τις βόλτες μας στα σοκάκια της πόλης, φωτογραφηθήκαμε στα πιο σημαντικά αξιοθέατα, στο δημαρχείο, στην πλατεία Mozart Platz με  το άγαλμα του Μότσαρτ, στον ιερό ναό του αγίου Βλασίου, στο ιδιωτικό μουσείο της γνωστής ταινίας η μελωδία της ευτυχίας και σε πολλά άλλα σημεία που έχουν να κάνουν με την ιστορία της πόλης και την εξόρυξη του αλατιού, όπως οι ποτίστρες των αλόγων Horse bath, την είσοδο Siegmynd΄s gate και το τούνελ κάτω από το κάστρο αλλά και στο κάστρο της πόλης που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Festungsberg, σε ύψος 119 μέτρων και φαίνεται από παντού στην πόλη. Εκεί μπορείτε να φτάσετε είτε με τελεφερίκ είτε με τα πόδια και να δείτε τα πριγκιπικά διαμερίσματα αλλά και  τους θαλάμους βασανιστηρίων. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα συντηρημένα κάστρα της Κεντρικής Ευρώπης του 11ου αιώνα. Καταπληκτική η θέα στην παραμυθένια πόλη του Σάλτσμπουργκ  με τις γραφικές στέγες, τους μπαρόκ τρούλους και  το ποτάμι που την διαρρέει.


Ένα από τα πιο ωραία κομμάτια του ταξιδιού μου όπως σας είπα και πιο πάνω ήταν η διέλευση μας ανάμεσα από τα χιονισμένα βουνά των Άλπεων. Το σημείο που θα μείνει για χρόνια ανεξίτηλο στην μνήμη μου, ήταν η στιγμή που από το παράθυρο του αυτοκίνητου, αντίκρισα και συνειδητοποίησα ότι βρισκόμαστε πάνω από τα σύννεφα και τότε ήταν που σταματήσαμε, άρπαξα την φωτογραφική μηχανή και αφού τα μάτια μου χόρτασαν αυτό το πρωτόγνωρο για μένα θέαμα, τράβηξα μερικές φωτογραφίες για να μείνει χαραγμένο και σαν εικόνα και να μπορέσω να δείξω και σ εσάς αυτό το μοναδικό θαύμα .


Τα χέρια μου έτρεμαν στην αρχή από συγκίνηση και ένα δάκρυ έτρεξε από τα μάτια μου για αυτό που έβλεπα, σύντομα όμως κατάλαβα ότι δεν ήταν μόνο το δέος που αισθάνθηκα, από αυτό το μοναδικό θέαμα, που μας προσφέρει η φύση όταν έχει τα κέφια της αλλά είχα ξεχάσει να φορέσω μπουφάν, σκουφί γάντια και τι να σας πω την πάτησα, ζεστή όπως πετάχτηκα με ενθουσιασμό έξω από το αυτοκίνητο άρπαξα ένα γερό κρύωμα που με ταλαιπώρησε από το βραδύ εκείνης της μοναδικής ημέρας μέχρι και το τέλος του ταξιδιού, πυρετός, ρίγη, πόνος στο στήθος και τα κόκαλα από το κρύωμα, σιρόπια, αντιβίωση, αδυναμία, που όμως δεν με πτόησαν και έκανα πολύ περισσότερα από ότι πίστευα ότι μπορώ.


Αυτό που μπορώ να πω ότι έχασα, λόγω της αδιαθεσίας μου και επειδή λαγοκοιμόμουνα στο αυτοκίνητο, ήταν μέρος της διαδρομής μετά το Σάλτσμπουργκ, στις  λίμνες των Άλπεων, τις λίμνες Σαλτσκάμεργκουτ. Μια επίσκεψη στην κωμόπολη Mondsee και μια βόλτα στις όχθες της λίμνης άλλα και η συνέχεια της διαδρομής μας μέσω των λιμνών Χαλστατ, Τραουζε, Αttersee και Gmunden με μικρές στάσεις στις όχθες συμπλήρωσαν την μαγεία των χιονισμένων τοπίων των Άλπεων πριν κατεβούμε και μπούμε στην πεδιάδα με προορισμό την αριστοκρατική Βιέννη. 


Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα ξανά έρθω μέχρι εδώ, καλοκαίρι για να θαυμάσω αυτό το υπέροχο τοπίο, όπως του αξίζει .

 Επόμενος σταθμούς μας η Βιέννη 296 km (183 miles) από το Σάλτσμπουργκ. Εκτιμώμενος χρόνος ταξιδιού περίπου 3 ώρες.
Φτάσαμε στην Βιέννη μια αριστοκρατική πόλη, όπως συνηθίζουμε να την λέμε και για την οποία θα σας κάνω ιδιαίτερο post για το τι πρέπει να δείτε, τι να κάνετε και τι να φάτε. Μια πόλη που αγαπάς από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις μέχρι εδώ και πιστέψτε με, έχει πολλά να δεις και να απολαύσεις. Είναι η δεύτερη φορά που την επισκέφτηκα.


Εδώ θα αναφερθώ μόνο στις βόλτες μας στην μεγάλη Χριστουγεννιάτικη αγορά και στο μεγάλο δένδρο τους, φωτισμένο με αμέτρητα άσπρα φωτάκια, μπροστά από το φωταγωγημένο Δημαρχείο της πόλης στην Rathausplatz, που αποτελεί και το σημείο αναφοράς των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της πόλης https://www.wienerweihnachtstraum.at/christkindlmarkt-und-eistraum/


Πολύχρωμα φωτισμένη η αγορά, είναι στημένη μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης, με τα χριστουγεννιάτικα μαγαζάκια της γεμάτα με τοπικά εδέσματα, σουβενίρ και πολλά χειροποίητα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, επιβάλλεται να την γυρίσεις και μια και δυο φορές και κάθε φόρα ανακαλύπτεις όλο και κάτι που σου αρέσει περισσότερο. Πίνεις και δω το ζεστό κρασί ή τις παγωμένες μπύρες και δοκιμάζεις τοπικές γεύσεις όπως πίτες με ζυμαράκι και τυριά, αλλαντικά και λουκάνικα και διάφορα ζυμαρικά μαγειρεμένα με το δικό τους τρόπο και μένεις για όσο ακόμα αντέχεις γιατί το κρύο ειδικά τις βραδινές ώρες είναι τσουχτερό.http://www.weihnachtsmarkt.co.at/



Φωτογραφίζεις τα υπέροχα διακοσμημένα και φωτισμένα δένδρα που ντύθηκαν ανάλογα για τις γιορτινές μέρες την μεγάλη αψίδα στην κεντρική είσοδο και φεύγεις από εδώ με τις καλύτερες εντυπώσεις.



Άλλη μια χριστουγεννιάτικη αγορά που αξίζει να τριγυρίσεις, είναι αυτήν που στήνεται κάθε χρόνο μπροστά από το παλάτι Schönbrunn,το όποιο σίγουρα θα επισκεφτείς και έτσι θα έχεις την ευκαιρία να την τριγυρίσεις. 80 εκθέτες  από την Αυστρία και τις γειτονικές χώρες παρουσιάζουν τις  χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες τους αλλά και ασυνήθιστα δώρα καθώς και τοπικά προϊόντα (αγόρασα υπέροχα τυριά και σαλάμι από κρέας ελαφιού) δοκιμάζεις παραδοσιακό φαγητό και ποτά ακριβώς μπροστά από το παλάτι και το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο.


Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να βρεθείτε έστω και μια φορά στην ζωή σας στην Βιέννη και τις στις χριστουγεννιάτικες αγορές της. Παραμυθένιο σκηνικό στήνεται σε πλατείες, κτήρια και δρόμους και ορδές τουριστών από όλο τον κόσμο έρχονται μέχρι εδώ και στις γύρω περιοχές για να ζήσουν το Χριστουγεννιάτικο όνειρο. Υπάρχουν πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές σε διάφορα σημεία της πόλης που θα τις ανακαλύψετε περπατώντας και γνωρίζοντας την πόλη. Μην παραλείψετε τις βραδινές βόλτες για να την απολαύσετε φωτισμένη.


Βρισκόμαστε στην πόλη της βασίλισσας Σίσυ άλλα και στην πρωτεύουσα της μουσικής. Έτσι επιβάλλεται τέτοιες μέρες, να παρακολουθήσουμε μια συναυλία, ένα κονσέρτο στην Όπερα της Βιέννης (θα πρέπει όμως να κλείσετε ένα εισιτήριο έγκαιρα, ίσως και λίγους μήνες πριν φτάσετε εδώ, γιατί τελευταία στιγμή είναι δύσκολο να βρείτε μια καλή θέση, άσε που θα είναι και πανάκριβα). Εναλλακτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε και πιστέψτε με δεν θα το μετανιώσετε, ένα κονσέρτο στο Kursalon Hübner που βρίσκεται στην οδό Johannesgasse 33, 1010 Wien, όπως έκανε και η δική μας ομάδα και έμεινε ενθουσιασμένη (τιμή εισιτηρίου τελευταίας ημέρας, 45 ευρώ με θέσεις στις τελευταίες σειρές αλλά με καλή θεά στην ορχήστρα και το μπαλέτο, η αίθουσα έχει καλή ακουστική).
Σας δίνω το λινκ για εισιτήρια http://www.vienna-event-tickets.com/

Επόμενος σταθμός και ο τελευταίος του ταξιδιού μας η Μπρατισλάβα, η πρωτεύουσα  της Σλοβακίας πολύ κοντά στην Βιέννη, μόλις 79χλμ περίπου  μια ώρα ταξίδι. Αυτή η πόλη  ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, είναι πανέμορφη και γραφική, όλα ήταν καλυμμένα με χιόνι και έτσι φάνταζε πιο όμορφη στα μάτια μου. Την Μπρατισλάβα την επισκέφτηκα για πρώτη φορά, είχα ακούσει πολλά για αυτήν από τους Έλληνες φοιτητές  που σπουδάζουν εδώ, τα τελευταία χρόνια, άλλα δεν την είχα στους top Ευρωπαϊκούς προορισμούς για μια επίσκεψη. Όμως τώρα μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι αξίζει να την επισκεφτείτε και να την γνωρίσετε.


Χιονισμένη και στολισμένη στα Χριστουγεννιάτικα, είχε και εδώ μια από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές, στημένη στην κεντρική πλατεία Hlavné námestie ,που περάσαμε ευχάριστα τις ώρες μας ειδικά τις βραδινές που όλοι γίνονται μια παρέα και το πνεύμα των ημερών μας κάνει πιο ανοιχτούς και χαμογελαστούς, κάτω από τους ήχους Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών από την live συναυλία στην σκηνή που στήνεται ειδικά για αυτές τις ημέρες μπροστά στο παλιό δημαρχείο - OLD TOWN HALL, που λειτουργεί και σαν  μουσείο, με εκθέματα για την ιστορία της Μπρατισλάβα. Το κρασί, τα λουκάνικα και οι άλλες παραδοσιακές γεύσεις, τα κόκκινα μήλα των παιδικών μας χρόνων, που ανακάλυψε ο Θάνος μας κάνουν πιο χαρούμενους και ας ψιλοχιονίζει και ας έχει  θερμοκρασία 0C .

Η παλιά πόλη δεν είναι μεγάλη και έτσι μπορείς να την περπατήσεις με τα πόδια και να δεις τα πιο σημαντικά αξιοθέατα, επίσης μπορείς να βγεις εκτός κέντρου και να χρησιμοποιήσεις τα λεωφορεία και το τραμ, το οποίο λόγω των ημερών ήταν στολισμένο και αυτό με πολύχρωμα φωτάκια.

Το ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβα είναι πλακόστρωτο με μικρά δρομάκια και πολλά σοκάκια τα οποία αξίζει να εξερευνήσετε. Μεσαιωνική πόλη με υπέροχα διατηρημένα κτήρια, εκκλησίες και τρούλους που αξίζει να ρίξετε έστω και μια ματιά. 

Ακολουθήστε τη διαδρομή με τις  κορώνες, που βρίσκονται στο έδαφος ανάμεσα στις γρανιτένιες πλάκες ξεκινώντας από την πύλη του Αγίου Μιχαήλ που είναι και η είσοδος για την Παλιά Πόλη, εκεί που βάδιζαν οι βασιλιάδες  και φτάσετε  μέχρι τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου, εκεί που γίνονταν οι στέψεις των βασιλιάδων της Ουγγαρίας.


Η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ (Michalska Brana) είναι η μοναδική από τις 4 πύλες που διασώθηκε και κάτω από τη πύλη  μπορείτε να δείτε  το «Σημείο Μηδέν», απ' όπου μετριούνται οι χιλιομετρικές αποστάσεις με τις άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, ακόμη και με  την Αθήνα, η οποία απέχει από εδώ μόνο ΑΤΗΙΝΑ 1252 χλμ έγραφε! Επάνω βρίσκεται ο  πύργος, ύψους 51 μέτρων, όπου στεγάζεται  το Μουσείο Όπλων με είσοδο 4,5 ευρώ.



Συνεχίστε την βόλτα στην οδό  Michalska Venturska με τα εντυπωσιακά κτήρια που στο ισόγειο τα περισσότερα στεγάζουν καφέ και εστιατόρια και δοκιμάστε τοπικές γεύσεις.



Εξερευνήστε την πόλη για να βρείτε τα διάσημα αγάλματα στους δρόμους της, με πιο διάσημο ανάμεσά τους το μπρούντζινο άγαλμα  «Cumil»  έργο του Viktor Hulik, πρόκειται για έναν εργάτη που ξεπροβάλλει χαμογελαστός μέσα από έναν υπόνομο. Λόγω του κόσμου και των χριστουγεννιάτικων αγορών δεν ανακαλύψαμε πολλά αγάλματα αλλά είδαμε κάποια αντιπροσωπευτικά.


Απολαύστε μια βόλτα στις όχθες του Δούναβη και περπατήσετε  μέχρι τη γέφυρα SNP Novy Most δηλαδή την νέα γέφυρα που τέλειωσε το 1972 και  ενώνει την παλιά πόλη με την περιοχή Petržalka και δείτε τον μοναδικό  πυλώνα της γέφυρας που μοιάζει με   ούφο και  αν έχετε χρόνο για έναν καφέ ή φαγητό ανεβείτε επάνω, σε ύψος 95 μέτρων και απολαύστε την υπέροχη θέα στην πόλη. Η είσοδος στοιχίζει 7, 50 €



Στην παλιά πόλη θα βρείτε 2 πλατείες την  Hlavne Namestie και την Primacialne Namestie όπου βρίσκεται το παλιό Δημαρχείο (Stara Radnica) καθώς και πολλά σημαντικά κτήρια, δημόσιες υπηρεσίες, πρεσβείες, που χρονολογούνται  από τον 14ο αιώνα. Στο τέλος της πλατείας θα βρείτε το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στους νεκρούς από την πανώλη  στην Κεντρική και δυτική Ευρώπη, γνωστό ως Holy Trinity Column. Είναι ένα  σύμπλεγμα και αποτελείται από μια στήλη  η οποία βρίσκεται  πάνω από μια τριγωνική βάση με αγάλματα αγίων σε κάθε γωνία. Η Αγία τριάδα στέκεται στην κορυφή της στήλης με τον χρυσό ήλιο πάνω από αυτά. Δύο ακόμη αγάλματα βρίσκονται γύρω από τη στήλη με όλο το μνημείο να  περιβάλλεται από κάγκελα. Τέτοια μνημεία συναντάει κανείς και  σ άλλες πόλεις της Ευρώπης.


Η Hviezdoslav’s námestie βρίσκεται πολύ κοντά στην Primacialne Namestie. Στη μια πλευρά της, συναντάμε  την Όπερα  ενώ στην άλλη τη  γέφυρα SNP Novy Most .




Και οι δυο πλατείες την περίοδο των εορτών είναι γεμάτες με κόσμο, με μικρά μαγαζάκια με παραδοσιακές χειροτεχνίες, τοπικά εδέσματα και ποτά, ενώ μπροστά από την Όπερα υπάρχει και ένα τεράστιο παγοδρόμιο και το χριστουγεννιάτικο δένδρο.


Φυσικά δεν θα φεύγαμε από την Μπρατισλάβα χωρίς να επισκεφτούμε  το μεσαιωνικό κάστρο Bratislavsky Hrad Το κάστρο της Μπρατισλάβα, με γοτθικά και αναγεννησιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, χτίστηκε τον 10ο αιώνα, ανακαινίστηκε από τη Μαρία Θηρεσία το 1766, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1811 και ανακατασκευάστηκε το 1953 από το κομμουνιστικό καθεστώς. Στο κάστρο λειτουργούν πολλά μουσεία που μπορείς να τα επισκεφτείς ή μπορείς να το περπατήσεις περιμετρικά και να έχεις υπέροχη θέα προς τον Δούναβη και την πόλη ,εφόσον ο καιρός σου το επιτρέπει. Στην δικιά μας περίπτωση η ορατότητα δεν ήταν καλή λόγω του καιρού  αλλά μας αποζημίωσε το χιονισμένο τοπίο. Στο κάστρο στεγάζεται και το κοινοβούλιο της χώρα, η οποία μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, ενώ αποτελούσαν μια χώρα με την Τσεχία, την Τσεχοσλοβακία διαιρέθηκαν και από  το 1993 αποτελούν 2 χωριστές χώρες.

Περπατώντας με τα πόδια προς το ξενοδοχείο μας λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης αντιληφθήκαμε εύκολα τον διαφορετικό ρυθμό της πόλης κατάλοιπο της σοβιετικής της εποχής. Άλλωστε δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. 


Επισκεφτήκαμε και την περιοχή με το μεγάλο εμπορικό κέντρο Eurovea με τα πολλά καταστήματα που δεν υστερούν σε τίποτα από αντίστοιχα σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Άλλωστε δεν ξεχνάμε την σημαντική θέση της Μπρατισλάβα, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την Αυστρίατην Τσεχία, την Ουγγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κατερίνα και ο Αποστόλης οι οποίοι έζησαν και εργάστηκαν ως καθηγητές στο Πανεπιστήμιο, σ αυτήν την πόλη, δεν παρέλειψαν να μας δώσουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη και την ζωή τους εδώ, άλλα φρόντισαν να κλείσει η εκδρομή μας με μια καταπληκτική παράσταση στην Όπερα της Μπρατισλάβα .https://www.bratislavatickets.com/events/en/17/Bratislava-Opera-Tickets.html


Το κτίριο της όπερας, η Όπερα της Μπρατισλάβα, γνωστή και  ως το ιστορικό κτίριο του Σλοβάκικου Εθνικού Θεάτρου είναι ένα νέο-αναγεννησιακό κτίριο που άνοιξε το 1886 ως Δημοτικό Θέατρο, σύμφωνα με το σχέδιο των Βιεννέζικων αρχιτεκτόνων F. Fellner και H. Helmer. Βρίσκεται στην οδό Gorkého 2 στο τέλος της πλατείας Hviezdoslav’s námestie.



Τι πιο επίκαιρο από το να παρακολουθήσει κανείς, τέτοιες γιορτινές μέρες, τον Καρυοθραύστη του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, μια παράσταση για μικρούς αλλά και για μεγάλους. Οι εντυπώσεις μας, αποτυπώθηκαν με ένα γιορτινό χαμόγελο στο πρόσωπό μας και η εκδρομή μας έκλεισε την τελευταία μας βραδιά με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Tips 

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γλυκά τους, έχουν καταπληκτικά μαγαζάκια, με υπέροχες πάστες  και ροφήματα τσαγιού και σοκολάτας. Για εσάς που σκέφτεστε να πάτε θα σας προτείνω ένα  παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο με  δική του παραγωγή γλυκών. Με μεγάλη ποικιλία γλυκών και  κέικ, όλα φτιαγμένα με βούτυρο και ζωική κρέμα όπως μας είπε η υπάλληλος, αν δεν θέλετε να φάτε ένα γλυκό πιείτε ένα καφέ ή ένα τσάι. Έχει υπέροχο περιβάλλον για να καθίσετε και υπέροχες γεύσεις στα γλυκά του. Δοκίμασα μια πάστα με πολλές λεπτές στρώσεις από παντεσπάνι βουτηρόκρεμα και καραμέλα και αν δεν κάνω λάθος το όνομα του είναι dobos torte.           
To όνομα του μαγαζιού είναι  Cukráreň na Korze και θα το βρείτε στην βόλτα σας ,στην οδό Michalská στο Νο 6.


Σ αυτό το δρόμο υπάρχουν πολλά εστιατόρια με τοπικές παραδοσιακές γεύσεις ,θα σας προτείνω να δοκιμάσετε το γκούλας και το βιεννέζικο σνίτσελ που έχουν και εδώ την τιμητική τους άλλωστε η κουζίνες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης μοιάζουν μεταξύ τους. Έτσι και η Σλοβάκικη κουζίνα έχει επιρροές από τις κουζίνες της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.


Ένα παραδοσιακό φαγητό που δοκίμασα και σας προτείνω είναι το halusky, χειροποίητα ζυμαρικά από πατάτα τα οποία τα σερβίρουν ζεστά με πρόβειο τυρί και κομματάκια από μπέικον. Επίσης σας προτείνω να δοκιμάσετε lokse, τηγανίτες από πατάτες τις οποίες συνοδεύουν με κάποιο κρέας, εμείς προτιμήσαμε λουκάνικα με ξινολάχανο. Και φυσικά ζεστό κρασί γιατί το απαιτούσαν οι μέρες αλλά και το κρύο. 


Λοιπόν φίλοι μου θα σας πω μια και δυο και τρεις διαπιστώσεις που έκανα στο τελευταίο ταξίδι μου στην Χριστουγεννιάτικη κεντρική Ευρώπη (κάποιοι βέβαια τα ξέρετε καλύτερα από έμενα και αν κάνω λάθος διορθώστε με στα σχόλια) οι πόλεις της Ευρώπης αυτήν την περίοδο είναι γεμάτες με χριστουγεννιάτικες αγορές, όμορφα στολισμένες βιτρίνες, υπέροχα Χριστουγεννιάτικα δένδρα, οι κεντρικοί τους δρόμοι είναι στολισμένοι με λαμπερά λαμπιόνια άλλα αυτό το κιτς που βλέπεις στην Ελλάδα, ειδικά έξω από τα σπίτια μας δεν το βλέπεις πουθενά εκεί....Γενικά τα σπίτια τους δεν είναι στολισμένα και μια δυο εξαιρέσεις που είδαμε, σκεφτήκαμε ότι μπορεί να είναι δικοί μας άνθρωποι που μένουν εκεί.

Οι άνθρωποι γενικά είναι χαλαροί, πίνουν τον καφέ τους, το κρασάκι τους, χαμογελάνε και είναι γενικά χαρούμενοι!!!! Μιλάνε μεταξύ τους ήρεμα αλλά και δυνατά και πολλοί από αυτούς (από ότι διαπίστωσα ) έχουν κλείσει τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να τις περάσουν σε ζεστά κλίματα και να κάνουν τα μπάνια τους πχ στην Ταϊλάνδη, στο Μπαλί κα .

Κυκλοφορούν ντυμένοι με τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια στους χιονισμένους δρόμους και στο κρύο και έχουν μαζί τους και τα μικρό παιδιά ακόμη και μέσα σε καρότσια γιατί πιστεύουν ότι ο καθαρός αέρας τους κάνει καλό.
Κάνουν βόλτες μαζί με τα τετράποδα τα οποία έχουν ντυμένα επίσης με ζεστά ρούχα ακόμη και παπουτσάκια (τα λυπήθηκα !!!γιατί γλιστράνε) χωρίς να φοβούνται να πατήσουν στο χιόνι αφού τα πάντα είναι πεντακάθαρα και τα συνεργεία μόλις δουν έστω και λίγες νιφάδες ρίχνουν με τα ειδικά μηχανήματα, αλάτι για να μην γλιστράει.

Δεν είδα καμία τρέλα καταναλωτικής μανίας στα καταστήματα για ψώνια (ούτε στα πολυκαταστήματα ούτε στα σούπερ μάρκετ) είδα όμως φορτωμένους πολλούς Έλληνες ταξιδιώτες με τσάντες, μάλλον μυαλό δεν βάζουμε με τίποτα αφού στα περισσότερα προϊόντα οι τιμές είναι ίδιες!!!!

Οι τιμές σε καφέδες και φαγητό δεν διαφέρουν και πολύ με αυτά που πληρώνουμε στην Ελλάδα και κάποιες φορές πληρώσαμε τον καφέ πολύ πιο φτηνά.



Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη και τους φίλους της ΔΡΥΑΣ οι οποίοι έχουν βρεθεί σε δράσεις και έχουν ταξιδέψει πολλές φορές σ΄ Ελλάδα και εξωτερικό ώστε να γνωρίζονται αρκετά καλά μεταξύ τους και να υπάρχει ένα δέσιμο, μας δέχτηκαν και αγκάλιασαν εμένα και την παρέα μου σαν να γνωριζόμαστε από παλιά. Στάθηκε ο ένας διπλά στον άλλο σε χαρούμενες στιγμές αλλά και σε δυσκολίες. Περάσαμε τέλεια και επιστρέψαμε γεμάτοι με εικόνες και εμπειρίες για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα κοντά στις οικογένειες και στους φίλους μας .Ελπίζω σύντομα να βρεθούμε όλοι μαζί, μια παρέα, να αναπολήσουμε τις όμορφες χριστουγεννιάτικες εμπειρίες μας αλλά και να βάλουμε στόχους για μια καινούργια εξόρμηση.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου