Η επισκέψη μας στα ανάκτορα Μπελβεντέρε-Schloss Belvedere



Επίσκεψη στα ανάκτορα  Μπελβεντέρε-Schloss Belvedere ,πρόκειται για ένα οικοδομικό συγκρότημα λίγο  έξω από το κέντρο της Βιέννης στην οδό Prinz Eugen-Straße 27, 1030 Wien, που κτίστηκε μεταξύ  1712 και 1723 και χρησιμοποιήθηκε ως θερινή έπαυλη του πρίγκηπα Ευγένιου της Σαβοΐας.Δημιουργός του ο αρχιτέκτονας Johann Lukas von Hildebrandt . 




Αποτελείται από δυο μπαρόκ παλάτια ,το Άνω Μπελβεντέρε και το Κάτω Μπελβεντέρε, τον Πορτοκαλεώνα, τους Στάβλους και τους εντυπωσιακούς Κήπους .

 Το 1752  το συγκρότημα περνάει στην ιδιοκτησία του Οίκου των Αψβούργων. Το 1781 μεταφέρεται εδώ η  αυτοκρατορική πινακοθήκη και το Μπελβεντέρε γίνεται ένα από τα πιο διάσημα μουσεία.


Στο τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου  το Μπελβεντέρε περνάει στα χέρια του Αυστριακού κράτους. Εδώ υπογράφτηκε η συνθήκη ανεξαρτησίας της μοντέρνας Αυστρίας μετά το πέρας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα το Μπελβεντέρε στεγάζει την έδρα της «Αυστριακής Πινακοθήκης του Μπελβεντέρε», μπορούμε να επισκεφτούμε το Άνω Μπελβεντέρε που λειτουργεί  λειτουργεί ως μουσείο με μόνιμα έργα από τον Μεσαίωνα .Επίσης επισκέψιμα είναι ο   Πορτοκαλεώνας και  οι Στάβλοι,που  φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις. Υπέροχοι είναι και οι κήποι του συγκροτήματος ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες

Μπορείτε να βγάλετε εισιτήριο πριν την είσοδο σας στο κτήριο αλλά για να μην περιμένετε σε ουρά μπορείτε να τα προαγοράζεται https://www.belvedere.at/
Πληρώσαμε 13 Ευρώ για την είσοδό μας στο Άνω συγκρότημα.Αν θέλετε να εξερευνήσετε και τους άλλους χώρους θα πληρώσετε επί πλέον  εισιτήριο. Θα χρειαστείτε το πολύ ένα 2ωρο για να το τριγυρίσετε.




Επισκεφτήκαμε το άνω Μπελβεντέρε το οποίο είναι εντυπωσιακό αλλά δεν έχει να επιδείξει κάτι περισσότερο από άλλα παλάτια τα όποια έχετε επισκεφτεί στην Ευρώπη,εντυπωσιακές σκάλες και αίθουσες ,μεγάλα παράθυρα που βλέπουν τους κήπους, όμως εντυπωσιακή είναι  η συλλογή των πινάκων και ιδιαίτερα ,του Γκούσταβ Κλιμτ που ήταν και ο κύριος λόγος της επίσκεψης μας  σ αυτό το  παλάτι . 

Ο Γκούσταβ Κλιμτ είναι ο  πιο διάσημος καλλιτέχνης, εκπρόσωπος της Απόσχισης(
παραιτήθηκε από την Ακαδημία Τεχνών και ίδρυσε την «Ένωση Αυστριακών Ζωγράφων), που πάντρεψε την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική , επηρεασμένος από τα βυζαντινά ψηφιδωτά της Ραβέννας και της Βενετίας που είχαν χρυσό. Το Φιλί είναι το διασημότερο έργο του και αποτελεί το σύμβολο της σύγχρονης Βιέννης.



1907–1908 – Το Φιλί(λάδι σε καμβά, 180 cm × 180 cm)
Έργο θεωρούμενο ως αριστούργημα της αρχής της σύγχρονης ζωγραφικής. Το σύμβολο του βιεννέζικου Jugendstil και ο δημοφιλέστερος πίνακας του Κλιμτ.



1901 – Η Ιουδήθ με το κεφάλι του Ολοφέρνη, γνωστό και ως Ιουδήθ 1
(λάδι σε καμβά, 84 cm × 42 cm)
Στο πρόσωπο της Ιουδήθ -με έκφραση ηδυπαθείας αν όχι διαστροφής- αναγνωρίζουμε την Adele Bloch-Bauer, φίλη και ενδεχομένως ερωμένη του καλλιτέχνη, θέμα δύο άλλων πινάκων και απεικονισμένη επίσης στην "Παλλάδα Αθηνά". 




1918 – Αδάμ και Εύα
(λάδι σε καμβά, 173 cm × 60 cm)Βιέννη,Ημιτελές 


Ο διάσημος πίνακας ο “Κήπος με τα λουλούδια” του 1907, πουλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο έναντι 59 εκατομμυρίων δολαρίων.

The Sunflower, 1907



Avenue in the Park of Schloss Kammer (1912)



Εκτός από το διάσημο ΦΙΛΙ ,ομολογώ πως είναι εντυπωσιακά και τα άλλα έργα του .


Η πινακοθήκη έχει πολλά και σημαντικά έργα ,διαφόρων καλλιτεχνών κάποιους τους γνώριζα τους περισσότερους όχι,ξεχώρισα την αυτοπροσωπογραφία του Ρίχαρντ Γκερστλ




και κάποια έργα του  Βαν Γκογκ όπως την Πεδιάδα της Οβέρ.


WheatfieldsVincent van Gogh, 1890, Auvers-sur-oiseFrance



Ενδιαφέρουσες οι Προτομές του  Φραντς Ξάβερ Μέσερσμιτ, έργα του μετά το 1770

 Samson’s Revenge by Johann Georg Platzer (1730/1740)





Αξίζει ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στο παλάτι .Εκκρεμότητα για μένα η επίσκεψη στους κήπους του παλατιού που το κρύο δεν μας επέτρεψε να απολαύσουμε.



TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου