ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ


Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ευρώπη, που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος ακόμη και ένα μήνα νωρίτερα, σε πόλεις που η εορταστική περίοδος ξεκινάει από το Νοέμβριο, ώστε ντόπιοι και επισκέπτες να μπουν έγκαιρα στο πνεύμα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, των πιο χαρούμενων γιορτών της χρονιάς.



Ευρωπαϊκές πόλεις που ντύνονται γιορτινά, με λαμπιόνια και τεράστια χριστουγεννιάτικα δένδρα στις πλατείες, με στολισμένες στο πνεύμα των γιορτών βιτρίνες, με χριστουγεννιάτικες μουσικές και θεατρικές  εκδηλώσεις αλλά και ολόκληρα χριστουγεννιάτικα χωριά, που στήνονται στις πλατείες και στα πάρκα και γίνονται πόλος έλξης των επισκεπτών για να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις, να πιούν ζεστό κρασί, να διασκεδάσουν, να παίξουν, να τραγουδήσουν να ξαναγίνουν πάλι παιδιά.




ΒΕΡΟΝΑ



Η Ιταλική ΒΕΡΟΝΑ ντύνεται στα γιορτινά και περιμένει τους επισκέπτες να την επισκεφτούν και να την γνωρίσουν. Μια βόλτα κατά κατά μήκος του ποταμού Αδίγη που την διαρρέει και αφού περάσετε πάνω από την τοξωτή γέφυρα ΠΟΝΤΕ ΣΚΑΛΙΤΖΕΡΙ φτάνετε στην PIAZZA BRA με τα πολλά υπαίθρια καφέ, εστιατόρια και αναγεννησιακά κτήρια.

Εκεί δεσπόζει το αρχαίο αμφιθέατρο, γνωστό σαν Arena di Verona, που χτίστηκε από τους Ρωμαίους το 30 μ.χ. και χωράει 20.000 ανθρώπους. 
Έξω από την άρρενα, στην πλακόστρωτη πλατεία στήνεται λόγω των ημερών ένα Χριστουγεννιάτικο αστέρι για να μας βάλει σιγά σιγά στο κλίμα των γιορτών.
Συνεχίζετε την βόλτα σας μέσω της οδού Ματσίνι, ένα πλακόστρωτο σοκάκι γεμάτο με καταστήματα και μοναδικά χριστουγεννιάτικες διακοσμημένες βιτρίνες στο πνεύμα των ημερών και αφού ρίξετε μια ματιά στις αλμυρές τιμές, κατευθυνθείτε  προς το σπίτι των Καπουλλέτων με το ιστορικό μπαλκόνι του  Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, στο Νο 23 της οδού Via Cappello.



Συνεχίστε την βόλτα παρατηρώντας τα καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά κτίσματα και θα φτάσετε στην ΡΙΑΖΖΑ DELLE ERBE όπου στήνεται λόγω των ημερών η Χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά της πόλης, το Χριστουγεννιάτικο δένδρο αλλά και μια φάτνη. Χριστουγεννιάτικα στολίδια και χειροτεχνίες, σουβενίρ, μάλλινα κασκόλ, σκουφιά και γάντια, γλυκά και φαγητά, ποτά και άλλα πολλά  σας βάζουν για τα καλά στο Πνεύμα των Χριστουγέννων.



Bolzano

Συνεχίζουμε προς Βορρά μέσω των βουνών των Δολομιτών για να βρεθούμε σε μια ακόμη ιταλική πόλη, την πόλη Μπολτσάνο του Νότιου Τιρόλο στην Ιταλία. Η πόλη έχει πληθυσμό 98.500 κατοίκους. 
Για τις  γιορτές των Χριστουγέννων η πόλη μετατρέπεται σε μια μεγάλη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά Bolzano Christmas Market με μικρά μαγαζάκια με χειροποίητα κυρίως είδη προς πώληση. Στήνονται υπαίθρια περίπτερα με μουσική, εστιατόρια και μπαρ όπου μπορείτε να παραγγείλετε ζεστό κρασί gluhwein με μυρωδικά, μπύρες και λουκάνικα καθώς και άλλες λιχουδιές της περιοχής του Τιρόλο και να περάσετε μερικές ώρες ευχάριστα με την παρέα σου μιλώντας, τραγουδώντας και  χορεύοντας .


Εδώ θα δείτε τα πιο όμορφα στολισμένα Χριστουγεννιάτικα δένδρα και υπέροχα ξυλόγλυπτα έργα εκτεθειμένα στο χριστουγεννιάτικο χωριό, από ντόπιους καλλιτέχνες. 
Σημαντικά αξιοθέατα στο Μπολτσάνο  ο γοτθικός καθεδρικός ναός, που βρίσκεται στην  Piazza Walther, τα αγάλματα και τα μεσαιωνικά κτήρια.

Αν θέλετε να πιείτε ένα καφέ ή να φάτε ένα γλυκό θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε το Ηotel Citta στην  Piazza Walther, στο νο 21, θα το βρείτε στο ισόγειο, με υπέροχο περιβάλλον στο εσωτερικό του και ωραία θέα στην χριστουγεννιάτικη αγορά αν καθίσετε δίπλα στα μεγάλα παράθυρα και μην ξεχάσετε να παραγγείλετε ένα ρόφημα σοκολάτα και ένα στρούντελ, θα με θυμηθείτε, αξίζουν !




ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ

Ανεβαίνοντας τις Άλπεις, με προορισμό το  Ίνσμπρουκ πόλη της δυτικής Αυστρίας, σε υψόμετρο  574 μ. θα βρούμε Χριστουγεννιάτικη και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα σε ένα τουριστικό θέρετρο πολλών αστέρων με χιονισμένα τοπία, όπως το απαιτούν οι μέρες των γιορτών. Στην ευρύτερη περιοχή μένουν 190.000 μόνιμοι κάτοικοι.
Γνωστό το Ινσμπρουκ για τα χιονοδρομικά του κέντρα, με  άριστη  υποδομή και οργάνωση δέχεται πλήθη κόσμου την χειμερινή περίοδο και ειδικά την περίοδο των γιορτών. Εδώ έγιναν το 1964 και το 1976 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες
Πολλά όμως και τα αξιοθέατα της πόλης η οποία ενώ το βράδυ σφύζει από ζωή, την ημέρα μεταμορφώνεται σε μια ήσυχη πόλη, αφού ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται στις πίστες των βουνών για σκι.

Εδώ θα δείτε το σύμβολο της πόλης, την ΧΡΥΣΗ ΣΤΕΓΗ Γκόλντενες Νταχλ ένα παράθυρο που προεξέχει από το κυρίως κτήριο και πρόσθεσε το 1500 ο Μαξιμιλιανός Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην παλιά κατοικία του Φρειδερίκου Γ', καλυμμένο με 2.657 επίχρυσα χάλκινα πλακίδια.

Στο πίσω μέρος του κτηρίου αν προχωρήσετε από τον δρόμο στο πλάι του, θα φτάσετε στον μπαρόκ καθεδρικό ναό του Αγίου Ιάκωβου. Ανοίξτε την βαριά ξύλινη πόρτα του και βρεθείτε στο εσωτερικό του με τις εντυπωσιακές νωπογραφίες του Κοσμά Δαμιανού Άζαμ και από την Παναγία με το Θείο Βρέφος του Λούκας Κράναχ του Πρεσβύτερου.

Μην παραλείψετε κατά την πρωινή σας βόλτα να περπατήσετε την Μαρία-Τερέζιεν-Στράσε και να φτάσετε μέχρι τον στύλο της Αγίας Άννας  (Αnnasaule). Χτίστηκε το 1706.




Περπατήστε στην Χέρτσογκ-Φρίντριχ-Στράσε, έναν κεντρικό δρόμο στην παλιά πόλη αλλά και στα στενά του δρομάκια και θαυμάστε τα ιστορικά κτίρια και τις μπαρόκ προσόψεις με τα αγάλματα ,δουλεμένα  από έμπειρα χέρια τεχνητών, με τα πετρώματα (πορόλιθος, πέτρωμα το οποία λαξεύεται χωρίς δυσκολία και είναι γεμάτα τα γύρω βουνά από όπου γίνεται η εξόρυξη τους) της οροσειράς των   Δολομιτών

Εδώ θα θαυμάσετε και το Χέλμπλινγκχαους

Το γωνιακό κτήριο στον αρ. 10 της Χέρτσογκ-Φρίντριχ-Στράσε είναι χτισμένο σε πρώιμο γοτθικό ρυθμό. Τα ροκοκό γυψοτεχνήματα προστέθηκαν το 1725.
Σημαντικό κτήριο της πόλης είναι το Χόφμπουργκ, παλάτι που την εποχή της Μαρίας Θηρεσίας, ανακαινίστηκε το εσωτερικό του σε ρυθμό ροκοκό, σε σχέδια των Γιόχαν Μάρτιν Γκουμπ και Κόνσταντιν Γιόχαν Βάλτερ και μπορείτε να επισκεφτείτε.


Περπατήστε μέχρι το ποτάμι που διαρρέει την πόλη, τον ποταμό Ινν και φωτογραφηθείτε πάνω στην γέφυρα με θέα πίσω σας τις χιονισμένες Άλπεις. Και μην ξεχνάτε ότι ο όνομα της πόλης Ίνσμπρουκ σημαίνει κατά λέξη «γέφυρα πάνω στον ποταμό Ινν»Innsbruck (inn=ο ποταμός ΙΝΝ και Brücke = γέφυρα)



Το βράδυ αφιερώστε το για βόλτες στην στολισμένη πόλη και την χριστουγεννιάτικη αγορά στην πλατεία της πόλης, που παρά το τσουχτερό κρύο είναι γεμάτη κόσμο που απολαμβάνει την εορταστική ατμόσφαιρα. 
 Μια  ακόμη νυχτερινή Χριστουγεννιάτικη αγορά για τις βόλτες και τις αγορές σας θα βρείτε δίπλα στην γέφυρα του ποταμού Ινν.


Πρόταση για φαγητό !εκτός από τα κλασσικά παραδοσιακά εδέσματα που θα βρείτε σε αφθονία στις υπαίθριες αγορές, αν θέλετε να καθίσετε κάπου για να ζεσταθείτε, προτείνω ένα ιταλικό εστιατόριο το MAMA MIA στην οδό Kiebachgasse 2, θα πάρετε τον δρόμο από την χρυσή στέγη ευθεία προς το ποτάμι και θα το βρείτε εύκολα, υπέροχα γευστικά πιάτα με pasta και pizza σε διάφορες γεύσεις, σας περιμένουν για να τα δοκιμάσετε και αν δεν πεινάτε πολύ πάρτε μια μερίδα και μια σαλάτα ανά δυο άτομα, γιατί είναι μεγάλες και χορταστικές οι μερίδες τους.



Για καφέ-τσάι-σοκολάτα θα σας προτείνω το αριστοκρατικό cafe SACHER Innsbruck, στην οδό Rennweg 1, ατμοσφαιρικό, αριστοκρατικό με ωραία διακόσμηση μόλις 100 μέτρα από την χρυσή στέγη. Πιείτε ένα καφέ, δοκιμάστε ένα κομμάτι από την ξακουστή τούρτα sacher .

 KITZBUHEL




Συνεχίστε για ένα άλλο διάσημο θέρετρο των Άλπεων, το γραφικό Kitzbuhel, με το που κατεβαίνεις από το αυτοκίνητο  βρίσκεσαι σε ένα μαγικό και παραμυθένιο περιβάλλον, με πολύχρωμα τυρολέζικα αρχοντικά με ζωγραφισμένες τις προσόψεις τους, εκκλησίες με  ψηλά καμπαναριά, χιόνι στους δρόμους και στις σκεπές. Περπατάς άνετα γιατί έχουν φροντίσει να είναι καθαρά τα πεζοδρόμια για τους πεζούς, οι οδηγοί των αυτοκινήτων σε σέβονται και σου δίνουν προτεραιότητα και γενικά απολαμβάνεις την ηρεμία της φύσης. Εδώ ζεις το χριστουγεννιάτικο παραμύθι σου, το τοπίο και το περιβάλλον σου το προσφέρουν απλόχερα.
Η πόλη ντύνεται στα γιορτινά και υποδέχεται τους επισκέπτες της, ενώ ετοιμάζουν λόγω τον ημερών τις αίθουσες για συναυλίεςκονσέρτα και θεατρικές παραστάσεις, που τα εισιτήρια τους γίνονται ανάρπαστα

Εδώ μαζεύονται κάθε χρόνο πολλοί πλούσιοι και διάσημοι λάτρεις του σκι από όλο τον κόσμο αφού τo Kitzbuhel διαθέτει την πιο εντυπωσιακή και δύσκολη πίστα στο κόσμο, τη Streif Downhill. Θεωρείται από τους ακριβότερους προορισμούς της Ευρώπης.



ZELL AM SEE



Ένας ακόμη χειμερινός και Χριστουγεννιάτικος προορισμός στις χιονισμένες Άλπεις είναι το Ζell Am See, ένα χωριό κάτασπρο από το χιόνι με υπέροχα σπίτια, ξενοδοχεία, καζίνο και υπηρεσίες  spa .
Για να το γνωρίσεις πρέπει να  περπατήσεις στους χιονισμένους δρόμους του και να φτάσεις μέχρι την λίμνη Zell, που το καλοκαίρι μπορείς να κάνεις ακόμη και μπάνιο.
Τον χειμώνα θα περιοριστείς σε βόλτες και χιονοδρομικές εξορμήσεις στα 3000 μέτρα σε εύκολες αλλά και δύσκολες  πίστες  αφού το χιόνι τριγύρω είναι άφθονο και όλα αυτά χάρη στον παγετώνα του Kitzsteinhorn που υπάρχει στην περιοχή, χαρίζοντας στους λάτρεις του σκι την ευκαιρία να κάνουν το αγαπημένο τους άθλημα αρκετούς μήνες τον χρόνο.

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ

Άλλος ένας μαγευτικός χριστουγεννιάτικος προορισμός στα χιονισμένα βουνά των Άλπεων είναι η πόλη του Σάλτσμπουργκ, η πόλη του αλατιού αλλά και του Μότσαρτ.


Το Σάλτσμπουργκ, βρίσκεται στα δυτικά της Αυστρίας  και σε υψόμετρο 425 μ και είναι πολύ κοντά στο Μόναχο της Γερμανίας μόλις 145 χλμ μακρυά. Έχει πληθυσμό 145.000 κατοίκους και είναι μια τουριστική άλλα και εμπορική πόλη. Είναι μια από τις πιο όμορφες και γραφικές  πόλεις της Αυστρίας .Την διαρρέει ο ποταμό Salzach.

Περιήγηση στα σοκάκια της παλιάς πόλης, για να δείτε το σπίτι Μozart Geburtshaus, που γεννήθηκε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, στην οδό Getreidegasse 9.
Η Greidegasse είναι ένας κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης όπου μπορείτε να δείτε πολλά εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, πολύ όμορφα στολισμένος για τα Χριστούγεννα και το βράδυ υπέροχα φωτισμένος. 

 Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στον καθεδρικό ναό της πόλης που είναι αφιερωμένος στον άγιο Πέτρο, ένας εκπληκτικός μπαρόκ ναός όπου θα δούμε την κολυμβήθρα όπου βαφτίστηκε ο συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και το εκκλησιαστικό όργανο που έπαιζε τις μελωδίες του, όταν ήταν μικρός. 
Ο ναός χτίστηκε το 774 από τον Άγιο Rupert στα ερείπια μια ρωμαϊκής πόλης και αργότερα αφού κάηκε ξαναχτίστηκε το 1181.
Στο πίσω μέρος του ναού, στην πλατεία Kapitelplatz βρίσκεται από το 2007 το "the monumental sculpture of Sphaera", έργο του Γερμανού γλύπτη Stephan Balkenhol. Πρόκειται για μια μπάλα σε χρυσό χρώμα, βάρους 2 τόνων και με διάμετρο 5 μέτρων. Στην κορυφή της βρίσκεται ένας άνδρας, ο πολίτης του κόσμου.
Στην πόλη μπορείς να επισκεφτείς του κήπους του παλατιού Μίραμπελ-Schloss Mirabell, που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι και εδώ γυρίστηκαν σκηνές της γνωστής ταινίας η Μελωδία της Ευτυχίας.



Συνεχίστε τις βόλτες  στα σοκάκια της πόλης και δείτε τα πιο σημαντικά πιο σημαντικά αξιοθέατα, το δημαρχείο, την πλατεία Mozart Platz με  το άγαλμα του Μότσαρτ, τον ιερό ναό του αγίου Βλασίου, το ιδιωτικό μουσείο της γνωστής ταινίας η μελωδία της ευτυχίας και σε πολλά άλλα σημεία που έχουν να κάνουν με την ιστορία της πόλης και την εξόρυξη του αλατιού όπως οι ποτίστρες των αλόγων Horse bath, την είσοδο Siegmynd΄s gate και το τούνελ κάτω από το κάστρο αλλά και το κάστρο της πόλης που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Festungsberg, σε ύψος 119 μέτρων. Μπορείτε να ανεβείτε είτε με τελεφερίκ είτε με τα πόδια και να δείτε τα πριγκιπικά διαμερίσματα αλλά και  τους θαλάμους βασανιστηρίων .Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα συντηρημένα κάστρα της Κεντρικής Ευρώπης του 11ου αιώνα. Καταπληκτική η θέα στην παραμυθένια πόλη του Σάλτσμπουργκ  με τις γραφικές στέγες, τους μπαρόκ τρούλους και  το ποτάμι που την διαρρέει.


Αφιερώστε χρόνο στην Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης που ανοίγει το πρωί και κλείνει αργά το βράδυ. Μια τεράστια αγορά πολύχρωμη, πολύβουη και φωτισμένη με λαμπιόνια αλλά και με κόσμο που διασκεδάζει, δοκιμάζει τοπικές γεύσεις, πίνει και ψωνίζει άλλα κυρίως είναι χαρούμενος και χαμογελάει!
Μια κούπα ζεστό κρασί και όλα γίνονται πιο μαγικά, το γαρίφαλο, το πορτοκάλι το κόκκινο αχνιστό κρασί σε κάνουν πιο χαρούμενο, τα βλέπεις όλα παραμυθένια γύρω σου, είναι σαν να σταμάτησε ο χρόνος και εσύ ξαναγίνεσαι παιδί ....
Το Πνεύμα των Χριστουγέννων πλανιέται παντού.


Φυσικά η λίστα για τους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς είναι τεράστια εδώ  αναφέραμε επιλεκτικά κάποια μέρη που προσφέρονται για road trip στην Κεντρική Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να προτείνουμε την Νέα Υόρκη, την Λαπωνία, το Λονδίνο, το Παρίσι, την Βιέννη, την Βουδαπέστη, την Πράγα αλλά και την ΑΘΗΝΑ που αυτές τις ημέρες βάζει τα γιορτινά της για να υποδεχθεί τους επισκέπτες που θέλουν να περάσουν ημέρες ξεγνοιασιάς και θαλπωρής. Επίσης τα δεκάδες χωριά και πόλεις της Ελλάδας όπου στήνονται τα χριστουγεννιάτικα χωριά και δέχονται πλήθος επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό όπως το Πάρκο των Ευχών στην Λάρισα, ο μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, η Ονειρούπολη στην Δράμα και άλλα πολλά.


TRIPS AND DREAMS

2 σχόλια: