ΣΟΥΝΙΟ - ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ

 Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από την επίσκεψη στο ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΏΝΑ στο Σούνιο και δεν θέλω να αναφερθώ μόνο στο κάλλος και το μεγαλείο αυτού του αρχαίου μνημείου που έρχονται χιλιάδες άνθρωποι, όλων των εθνικοτήτων και ηλικιών να επισκεφθούν και να θαυμάσουν από κοντά. 

Θέλω να πω ότι με ενόχλησε η μεγάλη τιμή στο εισιτήριο που φτάνει, για τον Έλληνα επισκέπτη, στα 10 ευρώ το άτομο και είναι νομίζω ακριβή για να την πληρώσει μια ολόκληρη οικογένεια. 

Επίσης θέλω να αναφερθώ στην αδυναμία των υπαλλήλων να επιστρέψουν ρέστα από 20ευρω, συστήνοντας μάλιστα η πληρωμή να γίνεται με κάρτα (οκ αλλά δεν είναι πάντα εφικτό, η δικιά μου απομαγνητίστηκε κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου και περιμένω την καινούργια, άρα η χρήση μετρητών ήταν αναγκαία).



Στα μείον επίσης και το θεωρώ σημαντικό να γίνει αποκατάσταση άμεσα, η ράμπα για τα ΑΜΕΑ σταματάει αρκετά μέτρα πριν τον ΝΑΟ και έτσι ενώ έχεις πληρώσει το 10αρικο θα πρέπει η να σταματήσεις και να τον δεις από μακριά η να σε πάρουν με το αναπηρικό αμαξίδιο σηκωτό ή στην πλάτη και μάλιστα σε ανηφόρα, για να έχεις την έχεις τη ευκαιρία να φτάσεις κοντά.

 Βρισκόμαστε στο 2021 και τα αυτονόητα έπρεπε να έχουν γίνει ίσως από χρόνια, αφού τόσο πολύ θέλουμε τον τουρισμό και θεωρούμε ότι είναι και σημαντική πηγή εσόδων στην χώρα μας.

Κλείνοντας θα αναφέρω στα θετικά ότι γύρω από τον ναό ήταν κομμένα όλα τα άχρηστα χόρτα και κλαδιά κάτι σε σε κάποιους άλλους αρχαιολογικούς χώρους δεν το βλέπεις. 

Επίσης ήταν πεντακάθαρος ο χώρος όπως του αρμόζει!

Δεν τα γράφω γιατί είμαι μια ακόμη γκρινιάρα Ελληνίδα αλλά επειδή θέλω όσοι έρχονται για να  επισκεφτούν τον χώρο, πρέπει να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και να μεταδίδουν μόνο θετικά σχόλια, κυρίως στο εξωτερικό. 

Θεωρώ ότι το υλικό που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε πρώτοι, όμως μένει να αποδείξουμε και στην πράξη ότι είμαστε πρώτοι και μπορούμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές της ιστορίας μας.

Τα είπα στους υπαλλήλους, τα έγραψα και εδώ και τώρα ήρεμη πια από το μεγαλείο του μνημείου θα σας γράψω όπως συνηθίζω δυο λόγια για αυτό.


Πολλές οι εκδοχές για το πως πήρε το όνομα Σούνιο η περιοχή.  Το όνομα Σούνιο προέρχεται από το ρήμα σώζω (διασφαλίζω, φυλάσσω), και αναφερόταν άλλοτε στην ευρύτερη περιοχή κι άλλοτε μόνο στο ακρωτήριο. Άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα  Σούνιο  στην λέξη "σούνος", που σημαίνει άργυρος ή πιο σωστά, το μέρος της γης όπου υπάρχει ο άργυρος και φυσικά η γύρω περιοχή είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τα ορυχεία ασημιού.

Το Σούνιο το γνωρίζουμε σχεδόν όλοι μας, γιατί σύμφωνα με την μυθολογία από την άκρη του βράχου  έπεσε στη θάλασσα ο Αιγαίας, όταν είδε στο πλοίο του γιου του Θησέα, που ερχόταν από την Κρήτη, με μαύρα πανιά που σήμαινε πως ο Θησέας είχε σκοτωθεί από τον Μινώταυρο. Αφού έπεσε ο Αιγαίας και πνίγηκε, η  θάλασσα προς τιμήν του ονομάστηκε  Αιγαίο πέλαγος.


Στο ακρωτήριο του Σουνίου και σε ύψος 60 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας,  βρίσκεται ο μεγαλοπρεπέστατος ναός του Ποσειδώνα που χτίστηκε ανάμεσα στο 444π.Χ. και 440π.Χ. κατά την διάρκεια του χρυσού αιώνα του Περικλή. Δωρικού ρυθμού, με 6χ13 κίονες από λευκό μάρμαρο από την περιοχή της Αργιλέζας κτίστηκε πάνω στα ερείπια προγενέστερου ναού από πωρόλιθο, που δεν είχε όμως ολοκληρωθεί αφού καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.χ.  κατά την εισβολή του Ξέρξη στην Ελλάδα. Στο κέντρο του ναού του Ποσειδώνα βρισκόταν το άγαλμα του Ποσειδώνα ύψους 6 μέτρων, ενώ στον προναό και στο εσωτερικό του πτερού υπήρχε ζωφόρος με σκηνές Κενταυρομαχίας και Γιγαντομαχίας, τμήματα της ζωφόρου βρίσκονται στο Μουσείο Λαυρίου.

Λέγεται ότι όσοι επισκέπτονται τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αισθάνονται ότι εκπέμπει μια μοναδική ενέργεια, προσωπικά δεν αισθάνθηκα καμία ενέργεια, ίσως να φταίει ότι έχω επισκεφτεί εκατοντάδες μεγαλειώδη μνημεία τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό και ίσως έχει σταματήσει το σύστημα μου να δέχεται πια, επιρροές από ενεργειακά πεδία, όμως αισθάνθηκα ένα δέος και μια συγκίνηση για το μεγαλείο του ναού που μας άφησαν κληρονομιά οι αρχαίοι προγονοί μας και είμαστε υποχρεωμένοι να  την διαφυλάξουμε και να την διαδώσουμε σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

Πριν ξεκινήσετε ή αφού τελειώσετε με την περιήγηση στον Ναό, πριν τα εκδοτήρια εισιτηρίων υπάρχει ένα καφέ - μπαρ όπου μπορείτε να πιείτε ένα καφέ, ένα χυμό και να ξεκουραστείτε έχοντας υπέροχη θέα προς τον ναό, ενώ ακόμη πιο μπροστά υπάρχει ένα πωλητήριο αναμνηστικών. 

Η καλύτερη ώρα για τον επισκεφτείτε είναι κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. 

Το τηλέφωνο των εκδοτηρίων για κάθε πληροφορία είναι 22920 39363



Και αν θέλετε να ολοκληρώσετε την επίσκεψη σας, θα σας πρότεινα φεύγοντας να κάνετε μια επίσκεψη και στο Ναό της Αθηνάς Σουνιάδος, που βρίσκεται στα πιο χαμηλά σημεία του λόφου και ανατολικά, είχε κτιστεί το 431 π.χ. ήταν Ιωνικού ρυθμού και σήμερα υπάρχουν τα ερείπια του, ενώ κομμάτια του Ναού της Αθηνάς είχαν μεταφερθεί για να διακοσμήσουν άλλους ναούς, όταν ερήμωσε κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα.

Φυσικά με τον όρο Σούνιο εννοούμε μια μεγαλύτερη περιοχή που ανήκει στον Δήμο Λαυρεωτικής και αποτελείται από παραλίες όπου μπορείς να κάνεις το μπανάκι σου στις όμορφες ακρογιαλιές αλλά κα να απολαύσεις το ουζάκι σου με νόστιμους μεζέδες και ψαρικά.
Είναι μια περιοχή πολύ κοντά στην Αθήνα, εύκολα προσβάσιμη, μέσα από μια  υπέροχη διαδρομή για να την προσεγγίσεις, με μεγάλες και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και οργανωμένες παραλίες με beach bar και θαλάσσιες δραστηριότητες, για σούπερ διακοπές  αλλά η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί και ως εθνικός δρυμός δίνοντας στον επισκέπτη  την ευκαιρία για πολλές πεζοπορικές διαδρομές. 


Στο Σούνιο μπορεί ο επισκέπτης να φθάσει από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας με αυτοκίνητο ή ταξί, απόσταση 45χλμ. σε 40 λεπτά περίπου. 

Από το κέντρο της Αθήνα με αυτοκίνητο ή ταξί, απόσταση 77χλμ. περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά,  με λεωφορείο (ΚΤΕΛ) που ξεκινάνε από το το Πεδίον του Άρεως ενώ από το Λαύριο απέχει μόνο 7 χλμ (μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες ΕΔΩ)

Επισκέφτηκα την περιοχή στα πλαίσια ημερήσιας απόδρασης για να γνωρίσω τον Δήμο Λαυρεωτικής και σύντομα θα ξαναπάω για να γνωρίσω και άλλα αξιοθέατα που δεν πρόλαβα να δω σε μια μόνο ημέρα μέχρι τότε συνεχίζουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές στην Ελλάδα.




TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου