ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ....Κadikoy ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΕΡΙΑ

Τι πρέπει να δεις και να κάνεις στην απέναντι μεριά!!!! και καλά θα μου πείτε για ποια απέναντι μεριά μας μιλάς? Λοιπόν σήμερα λέω να πάμε ένα ταξιδάκι από την Ευρωπαϊκή μεριά της Κωνσταντινούπολης στην ασιατική πλευρά.



Αυτή την φορά δεν θα σας γράψω τα γνωστά, πήγαινε στην Αγία Σοφιά, στο Μπλε Τζαμί στο Καπαλί Τσαρτσί και όλα αυτά που πρέπει να  κάνει και να δει κάθε ταξιδιώτης που θα φτάσει για πρώτη φορά στην Πόλη, στα έχω γράψει άλλη φορά και μπορείς να τα δεις ΕΔΩ ενώ στο τέλος του άρθρου σου έχω όλα τα άρθρα του blog μας για την Κωνσταντινούπολη που έχουμε γράψει μέχρι τώρα, ενώ έχουμε πολλά ακόμη σε αναμονή.

Θα σου πω μικρά tips για λίγο πιο ψαγμένη περιήγηση στην Πόλη και απέναντι από αυτήν  που όσες φορές και αν πας, όλο και καινούργια πράγματα θα ανακαλύπτεις. Θα σε τριγυρίσω στην λιγότερη γνωστή περιοχή, για τους τουρίστες, στην Ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.




Από το Καράκιοϊ (Karakoy) ή το Εμινoνού (Eminonu) μπορείτε να πάρετε τα δημόσια πλοιάρια που θα σας οδηγήσουν σε 15-20 λεπτά, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Να είσαστε σίγουροι ότι επάνω στο καραβάκι θα βρείτε και άλλους που έχουν την ίδια σκέψη με εσάς, για μια βόλτα μέχρι εκεί, αλλά και πολλούς ντόπιους που το χρησιμοποιούν σαν μέσο συγκοινωνίας για να αποφύγουν την απίστευτη κίνηση στους δρόμους της πόλης με τα δικά τους αυτοκίνητα. 

Χρησιμοποιήστε και εδώ την κάρτα Istanbulkart που ισχύει για όλα τα μέσα ΜΜΕ και μην ανησυχείτε και αν ακόμη ξεχάσατε να την φορτίσετε με λίρες κάποιος θα βρεθεί εκεί κοντά  να σας εξυπηρετήσει χρησιμοποιώντας την δική του κάρτα. Μην ξεχάσετε να του δώσετε το αντίτιμο αν και πολλές φορές μου έχει συμβεί να μην παίρνουν τα χρήματα ενώ άλλες φορές, ο οδηγός του λεωφορείου να μου χαμογελάει και να μου λέει πέρασε!!!!




Φυσικά στην ασιατική πλευρά, μπορείς να φθάσεις, με λεωφορείο αλλά και με το υποθαλάσσιο μετρό, γραμμή M4, το οποίο μεταξύ μας με άγχωσε επειδή βρέθηκα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε βάθος 60 μέτρων, αν και η διαδρομή του είναι πολύ σύντομη ούτε 5 λεπτά δεν διαρκεί, περισσότερη ώρα θα κάνετε να κατεβείτε τις κυλιόμενες σκάλες για να φθάσετε στην πλατφόρμα αναχωρήσεων. Το μετρό Marmaray έχει μήκος 1,4 χλμ και επεκτείνεται, οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 2004 και δόθηκε στο κοινό το 2013. Στην Ευρωπαϊκή πλευρά θα ανέβεις στο σταθμό Kazlıçeşme ενώ θα κατέβεις στην Ασιατικό σταθμό Ayrılıkçeşme.

 Θα κατέβετε λοιπόν στο  Κadikoy, την παλιά Χαλκηδόνα, την χώρα των τυφλών, όπως την αναφέρει  ο μύθος του Βυζαντίου. Τότε που οι άποικοι ακολούθησαν τον χρησμό του Μαντείου των Δελφών, ο οποίος τούς προέτρεψε να κτίσουν την Πόλη τους απέναντι  από την πόλη των «τυφλών». Ως τυφλοί υπονοούνταν οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας, οι οποίοι είχαν ιδρύσει την πόλη τους νωρίτερα στην απέναντι ασιατική ακτή του Βοσπόρου δίχως να αντιληφθούν τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα της απέναντι τοποθεσίας της Κωνσταντινούπολης.

Εδώ λοιπόν, στο σημερνό Κadikoy, δεν θα βρείτε σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία εκείνης της εποχής, εκτός από κάποια ερείπια των τειχών θα βρείτε όμως πλήθη κόσμου και έντονη ζωή αφού η περιοχή είναι γνωστή για τα  πολλά μπαρ, εστιατόρια, καφέ, όπου  θα απολαύσετε καλό τοπικό φαγητό αλλά θα διασκεδάσετε, από τους πλανοδίους μουσικούς και τα όργανα σε ανατολίτικους ρυθμούς και αν τους πείτε από που έρχεστε μπορεί να σας τραγουδήσουν και ένα ελληνικό τραγούδι.




Πριν ξεκινήσω να γράφω τι θα κάνεις και τι άλλο θα δεις εδώ θα σας δώσω μια συμβολή, να πάτε σύντομα στην Κωνσταντινούπολη, τρέξτε να την προλάβετε και να την δείτε με όση αυθεντικότητα της απέμεινε πια. 

Είχα 3 χρόνια να έρθω στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης  και αυτή τη φορά που αποφάσισα να γράψω το άρθρο, ήταν γιατί έμεινα εδώ για αρκετές ώρες και βρήκα χρόνο να τριγυρίσω ξανά σε γνώριμα μέρη  μέχρι να έρθει η ώρα για την  επόμενη πτήση μου για την  Καππαδοκία (το αεροδρόμιο ήταν ακόμη στην Ασιατική πλευρά), την βρήκα όμως πραγματικά αγνώριστη, άλλαξε πολύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με ταχύτατους ρυθμούς αλλάζει τα πάντα στην χώρα σε θέματα υποδομών με μεγάλα έργα. Μέσα σε 3 χρόνια πολλές οι αλλαγές!!!


Στο Kadikoy λοιπόν βρίσκεται μια υπέροχη αγορά τροφίμων κυρίως, η çarşı CHAR-shuh με όλα τα αγαθά του κόσμου που αξίζει να την τριγυρίσεις και να δεις στις βιτρίνες, αλλά την πραμάτεια τους απλωμένη στους πάγκους, φρέσκα φρούτα και  λαχανικά, μεγάλη ποικιλία ψαρικών , τεμαχισμένα κομμάτια κρέατος από όλα τα μέρη του ζώου έτοιμα να μαγειρευτούν, ορεκτικά για τη ρακή, αφράτα ψωμιά και κάθε λογής αρτοσκευάσματα, μπαχαρικά και όσπρια που ίσως δεν έχεις ξαναδεί ποτέ στην ζωή σου. 








Μην χάσετε την ευκαιρία να καθίσετε σε ένα κατάστημα να φάτε μύδια τηγανητά, φρέσκο ψαράκι από τον Βόσπορο, ψάρι σε ψωμί εδώ κάνουν το balík ekmek με χαμψία (ο γνωστός μας γαύρος) και να πεις ένα ποτήρι ρακή.

 Αν  σας αρέσουν τα κρεατικά μην διστάσετε να δοκιμάσετε κεφτεδάκια με πιλάφι και γιαούρτι. Να δοκιμάσετε ένα αιράν για να πάρει το κάψιμο, γιατί μπορεί να είναι λίγο πικάντικα τα ορεκτικά (πιπεριές, τουρσιά κ.α.) που
 σερβίρουν πριν το κυρίως πιάτο, βάλτε μια μικρή ποσότητα πρώτα στο στόμα για να δοκιμάσετε και αν αντέχετε συνεχίστε.


Ένα ντονέρ  πρέπει να το δοκιμάσετε, αν η μυρουδιά έφτασε στις μύτες σας!!!!!μην αντισταθείτε.

Φυσικά θα πιείτε και ένα τουρκικό καφέ στο μπρίκι ψημένο στην χόβολη στα υπαίθρια μαγαζάκια ή σε ένα παραδοσιακό καφέ!

Αφήστε όμως  χώρο στο στομάχι σας για το επιδόρπιο, θα προτείνω το αγαπημένο μου ζαχαροπλαστείο baylanιδιοκτησίας του Ρωμιού Χάρη Λένα, νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια άλλαξε ο ιδιοκτήτης. Κάθε φορά έρχομαι μέχρι εδώ για να απολαύσω το πιο τέλειο ever παγωτό που έχω δοκιμάσει σε ταξίδια!




 Ένα παγωτό, που απογειώνει την γεύση και σε ανεβάζει στα ουράνια!!!.Περνάς  από την είσοδο, θαμάζεις στις βιτρίνες με τις πάστες ,τις τούρτες, τα κεράσματα αναστενάζεις και προχωράς , στην πίσω  αυλή του μαγαζιού για να  παραγγείλεις δίχως δεύτερη σκέψη  ένα παγωτό, gri griye, μου τρέχουν τα σάλια μόνο που το γράφω και θα μ αφήσετε να σας το περιγράψω κιόλας.
 Παγωτό βανίλια με στρώσεις ζεστής καραμέλας ,καβουρντισμένο αμύγδαλο και πάλι παγωτό και καραμέλα και από πάνω σαντιγί πασπαλισμένη με φιστίκι πράσινο και μπισκοτάκι παγωτού !!τι να σας λέω όταν το δοκιμάστε θα με θυμηθείτε και θα με ευχαριστείτε που σας το πρότεινα.

Αν βρεθείτε μεσημέρι στο Κadikoy, ίσως είναι η ώρα που οι πιστοί μουσουλμάνοι στο κάλεσμα του ιμάμη, έρχονται στο τζαμί να προσευχηθούν και επειδή είναι πολλοί κάθονται ακόμη και έξω από το τζαμί, στον δρόμο οκλαδόν και προσεύχονται. Παρακολουθήστε το τελετουργικό με σεβασμό.



Εκτός από τα τζαμιά εδώ, θα βρείτε πολλές εκκλησίες, περίπου 12, άλλες διασώθηκαν και άλλες ανακατασκευάστηκαν όπως η Αγία Τριάδα που είχε κτιστεί με τα ίδια σχέδια με την Αγία Τριάδα που βρίσκεται στο Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Αν έχετε την τύχη να βρείτε τον νεωκόρο που έχει τα κλειδιά μπορείτε να την επισκεφτείτε και να ανάψετε ένα κεράκι στην εκκλησία της Αγίας Ευφημίας (μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη Χαλκηδόνα) είναι από τους λίγους ναούς που διασώθηκαν  και μετά τις καταστροφές του 1955 και λειτουργεί ως σήμερα με τους ενορίτες της. Δυστυχώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήμουν τυχερή και δεν κατάφερα να επισκεφτώ το εσωτερικό της παρά μόνο την αυλή της.

Συνεχίστε την βόλτα στην  Bağdat Caddesi (λεωφόρος της Βαγδάτης) είναι ο κεντρικός εμπορικός δρόμος του Kadıköy, γεμάτος από πολυτελή  καταστήματα κάθε είδους με ακριβά brands αλλά και  πολυτελή καφέ, μπαρ και  εστιατόρια. Εδώ θα δείτε καλοντυμένους ντόπιους και πανάκριβα αυτοκίνητα. 



Κάντε βόλτα στην παραλία δίπλα στον Βόσπορο, ξεκινώντας από το πορθμείο, όπως προανάφερα είχα να πάω 3 χρόνια να έρθω εδώ και η περιοχή ήταν αγνώριστη από τα έργα που γίνονται στην γείτονα χώρα με γοργούς ρυθμούς και ομολογώ να πω ότι την αλλάζουν προς το καλύτερο, ρίξε μια ματιά προς το μέρος  που στέκει ο  μεγαλοπρεπέστατος σιδηροδρομικός σταθμός Haydarpaşa. Προτείνω οπωσδήποτε μια επίσκεψη στον σταθμό ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα, με  υπέροχη διακόσμηση στο εσωτερικό του αλλά και στις προσόψεις του.



Ένα  νεοκλασικό κτίριο, δώρο προς τον σουλτάνο από τον Kaiser Wilhelm II , χτίστηκε από την εταιρεία Anatolia-Baghdad μεταξύ 1906 και 1908. Στην εποχή του (19ος αιώνας) ήταν ο συνδετικός κρίκος στην διαδρομή Βερολίνο - Βαγδάτη. Τον επισκέφτηκα πριν αρκετά χρόνια, όταν ακόμη λειτουργούσε και πήραμε το τρένο για μια ημερήσια εκδρομή στην Τούσλα, πρόσφατα έμαθα ότι δεν λειτουργεί πιά.



Μπορείτε με τα πόδια να περπατήσετε στην περιοχή του Haydarpaşa και να ανεβείτε επάνω στην γέφυρα όπου θα έχετε μια ακόμη θέα προς το κτήριο, τις σιδηροδρομικές γραμμές αλλά και τα παροπλισμένα τρένα, που θυμίζουν τις εποχές που ο σταθμός έσφιζε από ζωή και κίνηση. Περπατήστε στο μεγάλο δρόμο για να δείτε υπέροχα κτήρια που σήμερα στεγάζουν στρατιωτικές και κυβερνητικές  υπηρεσίες, στρατιωτικές σχολές, νοσοκομεία. Προσέξτε την χρήση της φωτογραφικής σας μηχανής γιατί σε κάποια κυβερνητικά κτήρια, υπάρχει κοντά και στρατόπεδο, συνεπώς απαγορεύεται η φωτογράφιση και μπορεί ξαφνικά να δείτε μέσα από τον φακό κάποιον να σας κουνάει τα χέρια, όχι για να σας χαιρετήσει όπως νόμιζα εγώ που ανταπέδωσα τον χαιρετισμό  από ευγένεια !  ενώ κάποιον άλλο να έχει στρέψει το όπλο του απειλητικά, προφανώς για προειδοποίηση. Το έζησα και αυτό, σκεφτείτε να νόμιζαν ότι είμαι κατάσκοπος τι θα τραβούσα, άντε να τους εξηγήσεις τώρα !!!




Αν  σας αρέσει το περπάτημα όπως εμάς που κάνουμε τα περισσότερα με τα πόδια όχι λόγω low budget, τα περισσότερα είναι πάμφθηνα εδώ για εμάς, ιδίως οι μεταφορές, αλλά γιατί μας αρέσει να γνωρίζουμε καλύτερα τις περιοχές αφού έχουμε χρόνο στην διάθεση μας. Πάρτε τον δρόμο που οδηγεί προς τα νότια του Kadıköy για να φθάσετε  στο ΜΟΔΙ, μια υπέροχη διαδρομή. Περάστε μια βόλτα από το εστιατόριο του Κότσου που σήμερα λέγεται και εστιατόριο ΠΑΡΚ. Ο πρώτος ιδιοκτήτης  ήταν ο Κότσος, ένας Ρωμιός, πολύ γνωστός στην περιοχή γιατί κάποιες ημέρες σέρβιρε φαγητό χωρίς να δέχεται χρήματα. Εκτός από το καλό φαγητό που διαθέτει και σήμερα το  εστιατόριο και την υπέροχη θέα στην θάλασσα  του Μαρμαρά και απέναντι στην παλιά-ιστορική Κωνσταντινούπολη με τα τζαμιά και τους μιναρέδες της, στο κατάστημα έρχεται ο κόσμος για να προσκυνήσει στο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στο εσωτερικό του εστιατορίου, αφιερωμένο την Αγία Αικατερίνη. Θα κατεβείτε μερικά σκαλοπατάκια και θα βρεθείτε στο Αγίασμα της Αγίας Αικατερίνης που βρέθηκε σ΄ αυτό το σημείο το 1924 από Ρωμιούς ψαράδες, αργότερα στην θέση του έγινε το εστιατόριο, όμως το αγίασμα επισκευάστηκες και δέχεται επισκέψεις από πιστούς όλων των θρησκειών μέχρι και  σήμερα.
Εκτός από την πεζοπορία μέχρι το Μόδι (Μοda) υπάρχει και ένας πιο γραφικός ίσως και ρομαντικός τρόπος για να φθάσετε, με το μικρό κυκλικό τραμ μεταξύ Kadiköy και Moda.



Και αφού βρεθήκαμε στην ασιατική πλευρά σας προτείνω μια βόλτα στο γειτονικό Üsküdar Ουσκουντάρ, γνωστό ως Σκουτάρι και από την αρχαιότητα ως Χρυσούπολη. Μπορείτε να φθάσετε από το Κadikoy μέχρι εδώ περπατώντας αλλά και με το λεωφορείο της γραμμής και το μετρό. Θα προτιμούσα όμως να κάνουμε μια ιδιαίτερη  ανάρτηση για το Üsküdar και την γύρω περιοχή, η οποία είναι μεγάλη και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον περιηγητή τόσο για τις φυσικές ομορφιές της όσο και για επισκέψεις σε μουσεία, σε αξιοθέατα σύγχρονα και ιστορικά, σε θρησκευτικούς τόπους λατρείας και σε μνημεία.




ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-PANAYIA RUM ORTODOKS KİLİSESİ






TRIPS AND DREAMS

2 σχόλια: