ΜΕΤΣΟΒΟ - ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ


Το νομό Ιωάννινων τον επισκεφτήκαμε πολλές φορές στο παρελθόν, για διάφορες περιηγήσεις και φυσικά το Μέτσοβο ήταν πάντα η τελευταία στάση μας, πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής είτε για να ξεκουραστούμε, είτε για φαγητό, είτε για τα τελευταία ψώνια μας με παραδοσιακά προϊόντα της Ηπείρου. Δεν έτυχε όμως ποτέ να αφιερώσουμε χρόνο για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το όμορφο παραδοσιακό χωριό.



Αυτή τη φορά όμως αποφασίσαμε να μείνουμε ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο, για να το γνωρίσουμε και όπως αποδείχτηκε δεν μας έφτασε, προκειμένου να επισκεφτούμε και την ευρύτερη περιοχή στα πλαίσια του οδικού ταξιδιού μας που σχεδιάσαμε, λάθος λέξη χρησιμοποίησα ΄΄δεν σχεδιάσαμε΄΄, αφήσαμε στην τύχη αφού στην πορεία αποφασίζαμε τι θα κάνουμε την επόμενη ώρα αλλά το υλοποιήσαμε με επιτυχία, αφού γνωρίσαμε πολλές καινούργιες περιοχές, στις αρχές του Ιούνη.



Φθάσαμε λοιπόν αργά το απόγευμα στο Μέτσοβο, αφήνοντας πίσω μας τον Νομό Τρικάλων (δείτε τι κάναμε και τι είδαμε  στο Νομό Τρίκαλων) και μέσω της επαρχιακής οδού από τα χωριά Χαλίκι, Ανήλιο φθάσαμε στην κύρια είσοδο όπου μας υποδέχτηκε ένα άρμα μάχης Μ24  και ένα μνημείο, αφιερωμένο στους πεσόντες της μεραρχίας ιππικού στις μάχες κατά το έπος του 1940-41, όπου οι αξιωματικοί και οπλίτες της Μεραρχίας Ιππικού έγραψαν την δική τους σελίδα στο Έπος του 40 και η θυσία τους αναγνωρίστηκε ως σύμβολο υψηλής αξίας, το μνημείο υπενθυμίζει τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους στο διάβα των αιώνων, την αέναη πίστη του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας όπως είχε πει κάποιος στρατηγός σε κάποια επέτειο.

Νιώθοντας υπερήφανοι για τους προγόνους μας, αν και τέτοια μνημεία μας προκαλούν θλίψη με τον άδικο χαμό τόσων αθώων ανθρώπων, την ώρα του καθήκοντος, στρίψαμε και κατηφορίσαμε για το χωριό.

Το Μέτσοβο βρίσκεται στην Ήπειρο, είναι χωριό του Νομού Ιωάννινων και είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, στις πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.160 μέτρων.

Το Μέτσοβο είναι τόπος καταγωγής σπουδαίων Ελλήνων ευεργετών όπως του Γεωργίου Αβέρωφ, του Μιχαήλ Τοσίτσα, του Νικόλαου Στουρνάρα και του μεταγενέστερου και ίσως πιο γνωστού σε πολλούς από εμάς, Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα.

Το Μέτσοβο είναι η χαρά του καλοφαγά αφού εδώ θα βρει τα καλύτερα ντόπια κρεατικά, υπέροχα τυροκομικά προϊόντα αλλά και καταπληκτικό κρασί και ντόπιο τσίπουρο. 

Το Μέτσοβο έχει υπέροχα σπίτια με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ενδιαφέρουσες λίθινες στέγες, πέτρινες βρύσες με γάργαρα νερά, μουσεία, εκκλησίες, μοναστήρια και προφέρεται σαν μια καλή βάση για βόλτες και ημερήσιες εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή στα βουνά και τη φύση.


Η λέξη ΜΕΤΣΟΒΟ αποτελείται από τα σλαβικά «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό. Σε πολλά σημεία του χωριού θα δείτε ομοιώματα, αγάλματα και φωτογραφίες της αρκούδας που είναι το σήμα κατατεθέν του Μετσόβου.


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ


Θα πρότεινα να ξεκινήσετε τις βόλτες σας από το κέντρο του χωριού, το σημείο που σφύζει από ζωή ήμερα νύχτα. Αφήστε το αυτοκίνητο σας και ξεκινήστε τις περιηγήσεις με τα πόδια, είναι όλα τόσο κοντά. Στην πλατεία θα βρείτε καφενεία, ταβέρνες και παγκάκια με ντόπιους να πίνουν το πρωινό καφεδάκι τους, το μεσημεριανό τσιπουράκι και το κρασάκι τους και να μιλάνε μια περίεργη ίσως γλώσσα στα αυτιά σας, τα βλάχικα, πρόκειται για μια γλώσσα λατινικής προέλευσης και περιέχει στοιχεία ελληνικών και βαλκανικών διαλέκτων. Οι κάτοικοι είναι Βλάχοι στην καταγωγή και φυσικά οι περισσότεροι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία αν και τα τελευταία χρόνια με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ασχολούνται και με τον τουρισμό, για αυτό εδώ θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ανάλογα με το βαλάντιο που διαθέτετε θα επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Γύρω γύρω στην πλατεία θα βρείτε πολλά καταστήματα που πουλάνε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.


 Σε παλιότερες επισκέψεις μου είχα την τύχη να συναντήσω ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού, ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές να κάνουν την καθιερωμένη απογευματινή βόλτα τους. Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν στάθηκα τυχερή αλλά θυμήθηκα τι μου είχε πει μια από αυτές πριν 5 περίπου χρόνια, όταν της ζήτησα να την φωτογραφήσω και δέχτηκε " είμαστε από τις τελευταίες γυναίκες του χωριού, κορίτσι μου, που ντυνόμαστε παραδοσιακά, ίσως την επόμενη φορά που θα ξαναέρθεις να μην μας βρεις .."


Στο κέντρο του χωριού θα επισκεφτείτε την ΕΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1730 που φτιάχτηκε από ξυλογλύπτες του Μετσόβου. Η περιοχή φημίζεται για τις βιοτεχνίες ξύλου (είδη λαϊκής τέχνης, βαρέλια, ξυλόγλυπτα κ. α.) μέχρι και σήμερα. Στην εκκλησία υπάρχουν πολλές παλιές εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα, πολλές από αυτές δωρεές εύπορων Μετσοβιτών που ζούσαν στην Ρωσία. Στο Ναό υπάρχουν 2 άμβωνες. Ο μεγάλος χρησιμεύει για την ανάγνωση του Ευαγγελίου και ο μικρός για την ανάγνωση του Αποστόλου και την εκφώνηση του κηρύγματος. Υπέροχα ψηφιδωτά και αγιογραφίες κοσμούν τον Ναό.

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ε. ΑΒΕΡΩΦ 


Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι ένα μουσείο νεοελληνικής τέχνης στο Μέτσοβο, λειτουργεί  από τον Αύγουστο του 1988 και έχει μόνιμη έκθεση με περισσότερα από 700 έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα.




Εργα ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Μόραλη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τέτση και πολλών άλλων θα έχετε την ευκαιρία να θαμάσετε στους υπέροχους χώρους της έκθεσης.




Η πινακοθήκη εκτός από την μόνιμη συλλογή στο ισόγειο και το πρώτο υπόγειο, φιλοξενεί το museum shop με εκδόσεις της πινακοθήκης, βιβλία τέχνης και είδη δώρων ενώ στο 2 υπόγειο είχαμε την τύχη όταν την επισκεφθήκαμε να θαυμάσουμε την  περιοδική έκθεση του Ηπειρώτη φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα με θέμα των φωτογραφιών " Το Μέτσοβο που χάνεται". Θα επισκεφτείτε επίσης την αίθουσα με τα χαρακτικά και σχέδια Ελλήνων καλλιτεχνών και το εικαστικό εργαστήρι που λειτουργεί κυρίως για τα παιδιά της περιοχής.





Ιδρυτής της πινακοθήκης ο Ευάγγελος Αβέρωφ που με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκαν και άνθισαν πολλές κοινωφελείς, οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που βοήθησαν στην ανάπτυξη του Μετσόβου και της γύρω περιοχής. Δώρισε στο Ίδρυμα (κοινωφελές Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ- Τοσίτσα) το σύγχρονο τριώροφο κτίριο της Πινακοθήκης που κτίστηκε σύμφωνα με τον παραδοσιακό ρυθμό της περιοχής ειδικά για να στεγάσει τη συλλογή του και δώρισε περίπου 200 έργα τέχνης Ελλήνων ζωγράφων 19ου και 20ου αιώνα.


Η πινακοθήκη είναι ανοιχτή όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός Τρίτης και αργίες.
Ωρες 10.00 έως 16.00
Γενική είσοδος 5€

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ, λειτουργεί από το 1955 και είναι γνωστό και ως «Αρχοντικό». Ανήκει στο Ίδρυμα (κοινωφελές Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ- Τοσίτσα) και στεγάζεται στο ανακαινισμένο τριώροφο Αρχοντικό Τοσίτσα, το πατρογονικό της γνωστής οικογένειας ευεργετών, που κτίστηκε αρχικά το 1661.





Θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε όλους τους ορόφους του αρχοντικού ενώ θα ακούσετε από τον ξεναγό πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, την λειτουργία του αρχοντικού, τα ήθη και τα έθιμα, να δείτε τις αίθουσες, τα καθημερινά δωμάτια που περνούσαν τον χρόνο τους, τα σαλόνια, τις κρεβατοκάμαρες, τις κουζίνες, τους στάβλους, τις αποθήκες αλλά και πολλά αντικείμενα και συλλογές που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου.






Εντύπωση προκαλούν οι συλλογές όπλων και σπαθιών από τον αγώνα του 1821, χάλκινα και ξύλινα σκεύη μαγειρικής, κοσμήματα, ενδυμασίες, νυφικά ρούχα, διακοσμητικά πιάτα και γιαννιώτικα ασημικά, χρυσοκέντητες σέλες, σεντούκια, αγροτικά εργαλεία, αργαλειοί και περίτεχνα υφαντά.



Επίσης εκτίθεται μια συλλογή 66 εικόνων που χρονολογούνται από τον 15ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και συλλογή αντικειμένων βυζαντινής μεταλλοτεχνίας που καλύπτουν μια χρονική περίοδο από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια έως την υστεροβυζαντινή εποχή.



Από το 1991 άνοιξε στον τρίτο όροφο το διαμέρισμα του Ευάγγελου Αβέρωφ, με προσωπικά είδη και φωτογραφίες από τη ζωή του.

Καθημερινά 10.00 – 16.00 εκτός από Πέμπτη
Στην επίσκεψη γίνεται ξενάγηση με ξεναγό, κάθε μισή ώρα για αυτό υπολογίστε τον χρόνο σας κατά τις ημέρες αιχμής για να μην χρειαστεί να περιμένετε.
Είσοδος 5 ευρώ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ


Θεωρώ ότι επιβάλλετε να αφιερώσετε χρόνο για μια επίσκεψη σε αυτό το ιδιαίτερο οινοποιείο που όμοιο του δεν έχω συναντήσει σ άλλη περιοχή της Ελλάδας.



 Μια επίσκεψη με ραντεβού, αφού περάσετε πρώτα από τον μουσειακό χώρο με εκθέματα από την ζωή του Ευάγγελου Τοσίτσα Αβέρωφ και την επιχείρηση θα σας οδηγήσει στα μοναδικά κελάρια του οινοποιείου που εκτός από τα δρύινα βαρέλια με τα εκλεκτά κρασιά του, θα σας κάνει να μείνετε με το στόμα ανοιχτό από τις φωτογραφίες που προβάλλονται φωτισμένες επάνω σε βαρέλια, βίντεο με κινουμένη εικόνα και ήχο αναμεσά τους, ενώ θα περπατήσετε επάνω σε μια γυάλινη γέφυρα φτιαγμένη πάνω σε μπουκάλια με παλαιωμένο κρασί. Ένα οινοποιείο που συνδυάζει την τέχνη του καλού κρασιού με την τέχνη γενικότερα, σε εικόνα και ήχο. Ένα ιδιαίτερο wine bar σας περιμένει για οινογευσία. Στο τέλος της επίσκεψης θα βρεθείτε στο χώρο με τα αξεσουάρ κρασιού και μπορείτε να επιλέξετε όποιο μπουκάλι κρασί, εσείς επιθυμείτε από το κατάστημα πώλησης.






ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ ξεκίνησε το 1955 όταν ο Αβέρωφ φέρνει από την Γαλλία κλήματα της ποικιλίας cabernet chauvignon και τα φυτεύει για πρώτη φορά στα ορεινά της Πίνδου. Το εγχείρημα πάει καλά, η παραγωγή είναι καλή και έτσι εμφιαλώνει τα πρώτα μπουκάλια στο Κατώγι του σπιτιού του, και έτσι παίρνει το όνομα η πρώτη ετικέτα ΚΑΤΩΓΙ, γνωστή μέχρι και τις μέρες μας. Το 1989 ιδρύθηκε η πρώτη ανώνυμη εταιρία, ακολουθούν διακρίσεις και βραβεία και το κρασί γίνεται παντού γνωστό.



Για ραντεβού τηλεφωνήστε στο +30 26560.31.490 είναι καθημερινά ανοιχτά από 10.00 – 16.00

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΣΙΤΣΑ



Λειτουργεί από το 1955, και σήμερα παράγει 170 τόνους τυριά από γίδινο, πρόβειο και αγελαδινό γάλα από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό που τα κάνουν ξεχωριστά για την ποιότητα και την γεύση του.



Από τα πιο γνωστά τυριά του Μετσόβου το μετσοβόνε, που έχει χαρακτηριστεί ΠΟΠ προϊόν της περιοχής του Μετσόβου. Η μετσοβέλα, η γραβιέρα, το βλαχοτύρι, τα καπνιστά τυριά, το φρέσκο βούτυρο και πολλά ακόμη είδη τυριών που μπορείτε να προμηθευτείτε απευθείας από το τυροκομείο μόνο τις Παρασκευές είναι ανοιχτά (08.30-12.30) ή κάθε μέρα από τα καταστήματα που θα βρείτε στην πλατεία του χωριού.


Επισκεφτείτε στο Μέτσοβο, το Μοναστήρι Αγίου Νικολάου με το ξύλινο καμπαναριό, στο Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, τον Αβερώφειο Κήπο, ένα τεράστιο πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου και δείτε το αναστηλωμένο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.


Μόλις 6 χλμ από το Μέτσοβο αξίζει μια επίσκεψη στο χωριό Ανήλιο για να επισκεφτείτε τη Μονή της Παναγίας ενώ το χειμώνα λειτουργεί και το χιονοδρομικό κέντρο του Ανηλίου. Φημίζεται επίσης για το καλό φαγητό, φημίζεται για τα παιδάκια του. Αν έχετε σκοπό να συνεχίσετε προς τα βουνά της Πίνδου θα σας πρότεινα εδώ να εφοδιαστείτε με βενζίνη και πετρέλαιο για είναι λιγοστά τα πρατήρια στα βουνά.

Εχοντας σαν βάση το Μέτσοβο θα σας πρότεινα μια βόλτα στη ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΑΩΟΥ. Θεωρείται η πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. 

Ο Αώος πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και αρχικά διαρρέει μία χαράδρα ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα. Βορειοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα. (Βικιπαίδεια)



Απέχει από το Μέτσοβο περίπου μισή και θα κάνετε μια υπέροχη διαδρομή διπλά στην λίμνη δείτε τα 7 φράγματα και κάντε ένα καταπληκτικό γύρο της τεχνητής λίμνης για να αποκομίσετε πολύ όμορφες εικόνες.

Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε την ημερήσια εκδρομή σας στο Ανατολικό Ζαγόρι, με τα όμορφα παραδοσιακά χωριά χωμένα μέσα στο πράσινο της Πίνδου.


Μέσα από μια υπέροχη διαδρομή σε καλά ασφαλτοστρωμένο δρόμο χωρίς καθόλου κίνηση και αρκετές στροφές διασχίσαμε τα χωριά Τρίστενο, Γρεβενίτι, Φλαμπουράρι, Ελατοχώρι και συνεχίσαμε για Βοβούσα.


ΒΟΒΟΥΣΑ

Η Βοβούσα είναι χωριό του Νομού Ιωαννίνων και είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό των Ζαγοροχωρίων. Ανήκει στα χωριά του ανατολικού Ζαγορίου και βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων.

Κάντε μια στάση στο κέντρο του χωριού για να δείτε την πέτρινη μονότοξη γέφυρα του 1748 κτισμένη από τον Αλέξιο Μήσιο, ενώνει τους 2 μαχαλάδες του χωριού και το διαρρέει ο ποταμός Αώος. 

Από την Βοβούσα, ξεκινάει μια είσοδος για τον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα.


Στα αξιοθέατα της Βοβούσας και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κτίστηκε το 1814 και ήταν το μοναδικό κτίσμα που σώθηκε από την πυρπόληση του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα το 1943.
Αφιερώστε χρόνο για βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού για να δείτε τα πέτρινα σπίτια του και τις όμορφες αυλές. 
 
Μην παραλείψετε μια στάση στην πλατεία στο La Punti για τσιπουράκι, για ψητά ντόπια κρέατα, ξεχωρίσαμε το πρόβειο σουβλάκι, τις φρέσκες τηγανητές πατάτες και φυσικά το φρέσκο τυρί ημέρας με την ιδιαίτερη γεύση του!

Θα σας προτείνω να συνεχίσετε μέσα από μια υπέροχη διαδρομή για τα χωριά Περιβόλι και Αβδέλλα, γνωστά βλαχοχώρια του Νομού Γρεβενών, που σφύζουν από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες όταν οι κτηνοτρόφοι επιστρέφουν με τα ζώα τους από τα χωριά του κάμπου που τα μεταφέρουν τον χειμώνα ενώ οι παραθεριστές ανοίγουν τα σπίτια τους για τις διακοπές και τα πανηγύρια της περιοχής  και από εκεί να συνεχίσετε για το Σπήλαιο, το πέτρινο γεφύρι και το φαράγγι της Πορτίτσας και να επιστέψετε στο Μέτσοβο ξανά από την τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου για να απολαύσετε την ηρεμία και τα υπέροχα χρώματα της, ειδικά την ώρα που δύει ο ήλιος. Είμαι σίγουρη ότι θα καταγράψετε με τα μάτια και την ψυχή σας υπέροχες εικόνες και στιγμές που θα σας ακολουθούν για καιρό.

 
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

Αεροπορικώς υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από το Ελευθέριος Βενιζέλος για Ιωάννινα και από εκεί οδικώς για το Μέτσοβο, απέχει 52 χλμ από τα Ιωάννινα, μέσω της Εγνατίας οδού. Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο αν έχετε σκοπό να περιηγηθείτε στην περιοχή ή να φθάσετε στο Μέτσοβο με ένα τα τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων (θα κάνετε περίπου 50 λεπτά). Τα Ιωάννινα συνδέονται με την υπόλοιπη Ελλάδα με πολλά καθημερινά δρομολόγια ώστε να βρείτε κάποιο που σας βολεύει.

Από την Αθήνα, οδικώς το Μέτσοβο μέσω Τρικάλων και Εγνατίας οδού, απέχει 419 χλμ. Οδικώς από την Αθήνα μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, απέχει περίπου 445 χλμ. Η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι περίπου 4,30 ώρες.

Από τη Θεσσαλονίκη οδικώς το Μέτσοβο από την Εγνατία Οδό μέσω Γρεβενών, απέχει 230 χλμ.

Από τα Τρίκαλα μέσω ΕΟ Καλαμπάκας Εγνατία Οδός μέσω E92/ΕΟ6 απέχει 83,2 χλμ περίπου 1,30 ώρες διαδρομή.

Εμείς επιλέξαμε μια ιδιαίτερη διαδρομή, μέσω του ορεινού όγκου, της Πίνδου από τον Νομό Τρικάλων, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα την Εγνατία οδό που σίγουρα κάνει πιο σύντομο και ασφαλές το οδικό ταξίδι. Επιλέξαμε την διαδρομή Χαλίκι μέχρι Μέτσοβο μέσα από από μια συναρπαστική ορεινή διαδρομή περίπου μιας ώρας, καλά είναι πριν ξεκινήσετε να ρωτήσετε τους ντόπιους αν ο δρόμος είναι ανοιχτός ειδικά κάποιους μήνες μπορεί να έχει προβλήματα σε κάποια σημεία, λόγω του καιρού, χιόνι κ.α.)


Το Μέτσοβο διαθέτει ένα μικρό Πρατήριο καυσίμων ( θα το βρεις πηγαίνοντας προς το Λαογραφικό Μουσείο, μόνο να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά γιατί είναι μικρό και χωμένο σε μια οικοδομή και εύκολα μπορεί να σου ξεφεύγει) για αυτό αν χρειάζεται να εφοδιαστείς με καύσιμα καν το έγκαιρα για να προλάβεις διαφορετικά θα σου προτείνουμε να κάνεις την διαδρομή προς Ανήλιο όπου θα βρεις το πιο κοντινό πρατήριο πριν ξεκινήσεις τις περιηγήσεις σου.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου