ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΙΓΚΟΥΑΖΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΡΙΕΘΝΕΣ

Το ταξίδι στην Βραζιλία ήταν πρώτο στην λίστα επιθυμιών μου από παιδί, για ταξίδια σε περίεργα σημεία του πλανήτη μας για έναν και μοναδικό λόγο! ήθελα να επισκεφτώ τους καταρράκτες ΙΓΚΟΥΑΖΟΥ - ΙGUAZU FALLS - IGUASSU FALLS, Foz do Iguaçu στα πορτογαλικά,Cataratas del Iguazú στα ισπανικά. Όπως και να τους αποκαλέσεις το όνομα τους σημαίνει «μεγάλο νερό» στη γλώσσα Γκουαρανί.


Ο θρύλος των Γκουαρανί λέει ότι υπήρχε ένας θεός που έπαιρνε το σχήμα φιδιού όταν θύμωνε. Το όνομα του φιδιού, Boi. Έτσι οι ντόπιοι έπρεπε να θυσιάζουν μια παρθένα κάθε χρόνο για να τον ευχαριστήσουν και το ποτάμι να συνεχίσει να κυλάει ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Άλλος θρύλος λέει ότι η σύζυγος του θεού- φίδι είχε ερωτικές σχέσεις με έναν θνητό νεαρό πολεμιστή ο οποίος την ήθελε μόνο δική του. Οι δύο ερωτευόμενοι τράπηκαν σε φυγή με ένα κανό. Ο θεός φίδι θύμωσε και οπως ήταν δυσαρεστημένος με τη φυγή της, χώρισε το ποτάμι στα δύο ώστε το ζευγάρι να οδηγηθεί στο θάνατο, έτσι χώρισε αιώνια τους δύο εραστές, δημιουργώντας τους καταρράκτες από όπου έπεσαν.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι καταρράκτες Iguazu είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης που άφησε ακόμα μια μεγάλη ρωγμή στη γη. Οι πληροφορίες μου έλεγαν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου βροχών του Νοεμβρίου - Μαρτίου, ο ρυθμός ροής του νερού που διέρχεται από τις πτώσεις μπορεί να φθάσει τα 450.000 κυβικά πόδια (12.750 κυβικά μέτρα) ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή ένα μεγάλο φορτίο νερού που χαρίζει υπερθέαμα στα μάτια του επισκέπτη και αυτό ήρθα να δω μέχρι εδώ, τον Νοέμβριο μήνα, του 2015!!!

Αυτό το θαύμα της φύσης που τα νερά του σε εντυπωσιάζουν και σε αφήνουν άναυδο καθώς κοιτάς τους καταρράκτες, ενώ σε πλημμυρίζουν συναισθήματα, όπως φόβο και δέος αλλά και απέραντο θαυμασμό!

ΟΙ ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΙΓΚΟΥΑΖΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ

Οι καταρράκτες Iguazu αποτελούν τα φυσικά σύνορα μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής. Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά σε ποια από τις δυο πλευρές δηλαδή από την Βραζιλία ή την Αργεντινή ήταν πιο συγκλονιστικά. Θα πω όμως ότι όσα χρόνια και αν περάσουν για εμένα αυτή η εμπειρία, γιατί για εμπειρία πρόκειται και όχι για μια απλή περιήγηση, το φυσικό τοπίο, το θέαμα των νερών και των καταρρακτών, το να έρθω τόσο κοντά με τόνους ορμητικών νερών που πέφτουν από ψηλά και να με βρέχουν μέχρι το κόκκαλο, κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο και χαρίζοντας αυτό το υπερθέαμα στα μάτια μου ήταν τόσο συγκλονιστικό, το απόλαυσα με δύναμη ψυχής, φόβο, δέος, ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη και δεν θα το ξεχάσω ποτέ!

H μεριά της Βραζιλίας χαρίζει στον επισκέπτη ένα εκπληκτικό θέαμα προς τους καταρράκτες ενώ η μεριά της Αργεντινής χαρίζει θέα στους καταρράκτες ενώ όσο θα τους πλησιάσετε πιο κοντά, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αναμεσά τους πολλά ουράνια τόξα που σχηματίζονται. Κάποιος διαβασμένος από την παρέα μας εξήγησε το φαινόμενο, αλλά εμένα με συνεπήρε το θέαμα και ούτε θυμάμαι τι είπε και φυσικά δεν τόλμησα να ξαναρωτήσω γιατί μου λέει ότι δεν τον προσέχω όταν μιλάει.. ανατρέξτε λοιπόν στη google και θα βρείτε γιατί συμβαίνει αυτό, όλα εγώ θα σας τα λέω?


Το 80% των καταρρακτών βρίσκεται στην πλευρά της Αργεντινής, ενώ η Βραζιλία έχει μόνο το 20%, από όπου και να τους δείτε το θέαμα είναι απίστευτο!

Οι καταρράκτες Iguazu είναι οι μεγαλύτεροι καταρράκτες στον κόσμο. Ακολουθούν οι καταρράκτες του Νιαγάρα στον Καναδά και οι καταρράκτες Victoria στη Ζιμπάμπουε.
Αποτελούνται από 20 μεγάλους καταρράκτες με τεράστιες ποσότητες νερού να πέφτουν και 255 μικρότερους, σε μια έκταση που καλύπτει σε μήκος γύρω στα 2,7 χλμ στα σύνορα των 2 χωρών (Αργεντινή-Βραζιλία). Το ύψος του πιο ψηλού καταρράκτη είναι 82 μέτρα. Δέχονται νερά από τους ποταμούς και βρίσκονται μέσα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Θεωρώ ότι 2 ημέρες είναι αρκετές, από μια ημέρα σε κάθε πλευρά, μια Αργεντινή, μια Βραζιλία, για να κάνετε και να δείτε αυτά που σας προσφέρει η περιοχή.


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ - ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ

Θα σας αναφέρω εν συντομία τι εννοούμε όταν λέμε επίσκεψη στους καταρράκτες Iguazu και ίσως σας βοηθήσω να κάνετε και εσείς το δικό σας πρόγραμμα και πως θα τους προσεγγίσετε.


Από την πλευρά της Αργεντινής

Αεροδρόμιο Iguazu IGR (Διεθνές αεροδρόμιο Cataratas) στην Αργεντινή απέχει περίπου μισή ώρα από την πόλη Puerto Iguazú, ενώ μπορείτε εύκολα να προσεγγίσετε το Εθνικό πάρκο που βρίσκεται πολύ κοντά.

Puerto Iguazú η πιο κοντινή πόλη στην Αργεντινή για να επισκεφτείτε τους καταρράκτες. Το Puerto Iguazú είναι μια μικρή πόλη, ιδανική για βόλτες στον ελεύθερο χρόνο σας αλλά και πολύ βολική για τους επισκέπτες της περιοχής αφού διαθέτει εκτός από το αεροδρόμιο, σταθμό λεωφορείων και ταξί, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, πολλά τουριστικά γραφεία για να κλείσετε τις εκδρομές και τις μεταφορές, ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, εστιατόρια και καταστήματα για να αγοράσετε σουβενίρ.

Εθνικό Πάρκο Iguazu (Parque Nacional Iguazú) στην Αργεντινή ένα φυσικό προστατευμένο πάρκο στην Αργεντινή.


Τι θα κάνετε όμως στο Parque Nacional Iguazú?

Μα φυσικά μια επίσκεψη στο λαιμό του διαβόλου - Parque Nacional Iguazú

Θα φθάσετε μέχρι εκεί αφού βγάλετε το εισιτήριο σας, στο Κέντρο πληροφοριών, για την είσοδο σας στο πάρκο, θα πάρετε τις πληροφορίες που θέλετε και στην συνέχεια θα επιβιβαστείτε στο τρενάκι Green Trail (Sendero Verde) αφού πάρετε ένα δωρεάν εισιτήριο, θα περάσετε μέσα από το τροπικό δάσος και θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε παραδεισένια πουλιά, να τα δείτε να ξεπροβάλουν μέσα από την πυκνή βλάστηση όπως και πολλά ζώα. Την διαδρομή μπορείτε αν έχετε χρόνο και σας αρέσει η πεζοπορία να την κάνετε και με τα πόδια, περίπου ένα μισάωρο περπάτημα, εμείς δεν το κάναμε επειδή είχε λάσπες την σήμερα που φθάσαμε, λόγω των βροχών. Το τρενάκι κάνει πολλές και διαφορετικές στάσεις κοντά σε μονοπάτια για να περπατήσετε και να επισκεφτείτε τους καταρράκτες από διαφορετικά σημεία.


Θα σας προτείνω να σταματήσετε στον σταθμό “Garganta del Diablo” και αφού περπατήσετε πάνω σε ξύλινες εξέδρες φτιαγμένες πάνω στα νερά του ποταμού που στην αρχή μοιάζουν με μια τεράστια λίμνη, θα περπατήσετε για περίπου 1 χλμ, και θα έχετε την ευκαιρία στη διαδρομή, να δείτε τα νερά να κυλούν, θα ακούσετε το βουητό τους, αλλά και στην συνέχεια, τον εκκωφαντικό θόρυβο του καταρράκτη μέχρι να εμφανιστεί μπροστά σας, το εκπληκτικό λαρύγγι του διαβόλου το Devil's Throat. Το βουητό, η δυνατή ορμή του νερού που πέφτει από ψηλά, τα ουράνια τόξα που παίζουν με τα νερά και πέφτουν ορμητικά από ύψος 80 μέτρων, είναι κάτι συναρπαστικό! Εχω δει και άλλους καταρράκτες στα ταξίδια μου, μικρότερους όμως, αυτό το σημείο ομολογώ να πω, ίσως είναι μοναδικό από όσα είδα μέχρι αυτή τη στιγμή!


Στέκεσαι στην εξέδρα και καταλαβαίνεις την δύναμη του νερού και της φύσης και πόσο μικρός και αδύναμος είναι ο άνθρωπος! Δεν θέλεις να φύγεις και ας έρχονται ρανίδες νερού, σαν υδάτινο spray κατά πάνω σου, και ας έχεις γίνει μούσκεμα μέχρι το κόκαλο και ας το νερό που φθάνει μέχρι εσένα, γδέρνει το πρόσωπο σου. Μας άρεσε τόσο πολύ όλο αυτό, που το κοιτούσαμε εκστασιασμένοι, αδύναμοι να μετακινηθούμε και να φύγουμε από εκεί,  ενώ γελούσαμε, σηκώναμε τα χέρια ψηλά και περιμέναμε το νερό, λέγοντας ότι κάνουμε cataratas spa. Μια συναρπαστική εμπειρία που πρέπει να την ζήσετε για να με καταλάβετε.


Οι ξύλινες εξέδρες, έχουν περπάτημα οπως σας είπα και πριν περίπου ένα μισάωρο με τις στάσεις για τις φωτογραφίες, μέχρι να φθάσετε στην εξέδρα Garganta del Diablo, όμως ακόμη και αν έχετε κινητικά προβλήματα μπορείτε με ένα αναπηρικό αμαξίδιο να προσεγγίσετε εύκολα το σημείο, με την βοήθεια ενός συνοδού.


Το Devil's Throat - Garganta del Diablo είναι ένα φαράγγι σε σχήμα πέταλου, έχει πλάτος 150 μέτρα και μήκος περίπου 700 μέτρα και είναι αυτό το μέρος, που πιστεύω ότι κάθε ταξιδιώτης του κόσμου, έχει όνειρο να βρεθεί κάποια στιγμή εκεί! Από μικρό παιδί, τότε που έπαιρνα τα έντυπα φυλλάδια από τα τουριστικά γραφεία και χάζευα τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα μέρη του κόσμου, ήταν στα πιο τρελά μου όνειρα και πρώτο στην ατελείωτη μου λίστα μου, να επισκεφτώ αυτό το μέρος και να που έγινε πραγματικότητα.

Από την πλευρά της Βραζιλίας

Διεθνές Αεροδρόμιο IGU Foz do Iguaçu στη Βραζιλία

Foz de Iguaçú η πιο κοντινή πόλη στη Βραζιλία στους καταρράκτες, είναι η πόλη που επιλέξαμε να μείνουμε σε ένα όμορφο ξενοδοχείο μέσα στο τροπικό δάσος, δεν μπορέσαμε όμως να κάνουμε βόλτες γιατί το 2ημερο που μείναμε στην περιοχή, είχε άσχημο καιρό με ομίχλη και κάποιες ώρες έντονες βροχοπτώσεις που εμπόδισαν να κάνουμε κάποια επιπλέον πράγματα που θέλαμε. 

Αν και η Άνοιξη και το Φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές για να επισκεφθείτε τους καταρράκτες, εμείς τους επισκεφτήκαμε Νοέμβριο μήνα, δυστυχώς πέσαμε σε κακοκαιρία. Το καλοκαίρι είναι μια ιδιαίτερα ζεστή και υγρή περίοδος μέσα στην ζούγκλα και είναι περίοδος βροχών με πολλά νερά και μπορεί λόγω των πολλών νερών κάποια μονοπάτια να μην είναι προσβάσιμα. Τον χειμώνα τα νερά είναι λιγότερα. 

Από την πόλη Foz de Iguaçú μέχρι το πάρκο θα κάνετε περίπου ένα 20λεπτο με το αυτοκίνητο.

Πάρκο Iguaçu (Εθνικό Πάρκο Iguazu Falls) στη Βραζιλία, ένα προστατευόμενο πάρκο στη Βραζιλία, θα φθάσετε στο κέντρο πληροφοριών για να βγάλετε τα εισιτήρια σας και να πάρετε πληροφοριακά έντυπα για τις διαδρομές, το εισιτήριο σας περιλαμβάνει τη μεταφορά από το κέντρο πληροφοριών στους καταρράκτες και σε διάφορα μονοπάτια.

Εμείς επιλέξαμε το μονοπάτι Macuco που οδηγεί στη βάση των καταρρακτών και από εκεί μπορείτε να μπείτε σε ένα ταχύπλοο για να προσεγγίσετε τους καταρράκτες. Η βόλτα διαρκεί περίπου μία ώρα.

Για την βόλτα με τη βάρκα προτείνω να φορέσετε το μαγιό σας και από πάνω το αδιάβροχο σας γιατί θεωρώ ότι κατά 99% θα βραχείτε αλλά θα σας αρέσει. Κινητά, κάμερες, τσάντες και γενικά ότι κουβαλάτε μαζί σας θα τα αφήσετε στο locker, της ρεσεψιόν εισόδου για τις βάρκες, θα πάρετε μαζί σας το προσωπικό σας κλειδάκι και θα τα ξαναβρείτε στην επιστροφή αλλά μην ανησυχείτε επάνω στην βάρκα υπάρχει σούπερ φωτογραφική κάλυψη με φωτογραφίες και βίντεο από την εταιρεία που σας κάνει την περιήγηση και στη συνέχεια τα πουλάει. Βέβαια θα τις πληρώσετε λίγο ακριβά αλλά αξίζει για να κρατήσετε την στιγμή. 


Η βόλτα προφέρει αδρεναλίνη στο φουλ, ενώ σου κόβεται πολλές φορές η ανάσα από το υπερθέαμα με τους όγκους νερού που κατεβαίνουν ορμητικά δίπλα σου αλλά και τις προσπάθειες του καπετάνιου, να έχεις ένα ασφαλές ταξίδι για να μην παρασύρουν το σκάφος τα ορμητικά νερά αλλά και τις τσαχπινιές που κάνει με το σκάφος του, για να σε φέρει στα όρια σου, ενώ εσύ πρέπει να χαμογελάς στον φωτογράφο που αποθανατίζει με κάμερα, την εμπειρία σου!

Δεν θα σας κρύψω ότι ήμουν αρνητική αρχικά, να μπω στην βάρκα γιατί ένα θέμα με το νερό το έχω, αλλά η επιμονή των φίλων μου, ότι θα με σώσουν ότι και να γίνει δεν ήθελε και πολύ για να πειστώ και να μπω πρώτη στο σκάφος (τραβάτε με και ας κλαίω, οπως λένε και στο χωριό μου) να το επιχειρήσω και πιστέψτε με δεν το μετάνιωσα καθόλου! Αλλωστε αυτό ήταν το όνειρο μου να βρεθώ τόσο κοντά στα νερά που έπεφταν με ορμή από ψηλά και πέπλα νερού να με καλύψουν.

Κάποιοι άλλοι προτιμούν να κάνουν βόλτες στα μονοπάτια και να βρίσκουν εξέδρες με υπέροχη θέα προς το λαιμό του διαβόλου αλλά να έχουν και μια υπέροχη πανοραμική θέα των καταρρακτών, κάτι που προτείνω ανεπιφύλακτα να κάνετε.

Προτείνω και εφόσον το σηκώνει το βαλάντιο σας μια πτήση με ελικόπτερο πάνω από τους καταρράκτες για πανοραμική θέα, επιλέξτε μια πτήση που θα σας χαρίσει θέαμα που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην μνήμη σας, μην τσιγκουνευτείτε και κάνετε μισά πράγματα και αν μπορείτε κάνετε και την βόλτα με το ταχύπλοο που σας πλησιάζει τόσο κοντά στους καταρράκτες που το θέαμα αλλά και η αίσθηση του νερού που πέφτει επάνω σου, σου κόβουν την ανάσα. Οι βόλτες με ελικόπτερο γίνονται μόνο από τη βραζιλιάνικη πλευρά των καταρρακτών και στα όρια της χώρας και μόνο με καλές καιρικές συνθήκες και χωρίς συννεφιά. Πρέπει να σας τονίσω τα 2 πάρκα δεν είναι απευθείας προσβάσιμα από το ένα εθνικό πάρκο στο άλλο αλλά μόνο αν επιλέξετε μεταφορικό μέσο, από τις δύο πόλεις.


Ντυθείτε ελαφρά, πάρτε μαζί σας ένα μακρύ αδιάβροχο για να προστατευτείτε από τα νερά που έρχονται κατά πάνω σας από την ορμητική πτώση των υδάτων, προστατεύστε με ειδικές αδιάβροχες θήκες το backpack σας με τον απαραίτητο εξοπλισμό και φυσικά την κάμερα και το κινητό σας. Η δική μου κάμερα καταστράφηκε από το νερό την πρώτη κιόλας ημέρα, γιατί με συνεπήρε το θέαμα και ξεχάστηκα να την καλύψω αλλά ευτυχώς έσωσα την κάρτα μνήμης. Μια αλλαξιά ρούχα μαζί σας νομίζω ότι ίσως σας χρειαστεί αν γίνεται μουσκίδι όπως εγώ και φυσικά αδιάβροχα παπούτσια κρίνονται απαραίτητα.

Τα εθνικά πάρκα που σας αναφέρω, έχουν έκταση περίπου 2.377 m2 και φιλοξενούν πάνω από 2.000 είδη φυτών και πολλά είδη ζώων, το μέγεθος τους είναι ασύλληπτο και το κατάλαβα μόνο όταν το είδα από το παράθυρο του αεροπλάνου φεύγοντας από την περιοχή με προορισμό το Ριο ντε Τζανέιρο. Καθώς δεν έχω επισκεφτεί άλλες περιοχές του Αμαζονίου, μου έπεσαν τα σαγόνια όταν κατάλαβα που βρισκόμουνα λίγες ώρες πριν.



Το εθνικό πάρκο έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα και έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πολλά δένδρα και φυτά. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να ακούσετε τους ήχους από τα πουλιά και τα ζώα που κυκλοφορούν ελευθέρα, για αυτό θέλω την προσοχή σας. Στις βόλτες σας θα βρεθείτε μπροστά σε πολλά ζωα αλλά και στο Coatis, ένα ζώο που κυκλοφορεί ελεύθερο στο πάρκο και στους χώρους όπου συνωστίζεται ο κόσμος αλλά καλό είναι να μην έρθετε σε κοντινή επαφή μαζί του, όπως προειδοποιούν και οι πινακίδες, επειδή είναι πολύ άγριο και δαγκώνει. Μην επιχειρήσετε να το χαϊδέψετε, Μην του δώσετε από το φαγητό σας και μην αφήσετε το φαγητό σας, επάνω σε κάποιο τραπέζι για να φάτε, το πιο πιθανό είναι να το αρπάξουν και στην προσπάθεια σας να το σώσετε να σας τραυματίσουν άσχημα.


Οι καταρράκτες Iguazu και τα δύο πάρκα, το Εθνικό Πάρκο Iguazú (Αργεντινή) και το Εθνικό Πάρκο Iguaçu (Βραζιλία) χαρακτηρίστηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1984 και το 1986, αντίστοιχα.

Το 2011 οι καταρράκτες Iguaçu κατατάχθηκαν στα 7 νέα φυσικά θαύματα του κόσμου

Στις εισόδους των πάρκων για τους καταρράκτες θα φθάσετε με τοπικό λεωφορείο από τον κεντρικό σταθμό στο Puerto Iguazu ή με ταξί αλλά δεν είμαι ειδική να σας πω περισσότερες πληροφορίες καθώς η παρέα νοίκιασε van με οδηγό από τοπικό γραφείο για την πιο εύκολη και αυτόνομη μετακίνηση μας, χωρίς να μας πιέζει ο χρόνος στις περιηγήσεις μας.

Τα πάρκα γεμίζουν από επισκέπτες όλη την ημέρα, γιαυτό καλό είναι να βρεθείτε στα πάρκα νωρίς το πρωί.

Για τα εισιτήριά σας, επειδή όταν θα με διαβάσετε μπορεί οι τιμές να έχουν ήδη αλλάξει προτείνω να ρίξετε μια ματιά ΕΔΩ



ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Αεροδρόμιο Iguazu IGR Διεθνές αεροδρόμιο Cataratas στην Αργεντινή
Διεθνές Αεροδρόμιο IGU Foz do Iguaçu στη Βραζιλία

Το Puerto Iguazu απέχει λιγότερο από 2 ώρες πτήσης από το Μπουένος Άιρες.

Επιλέξαμε να πετάξουμε απευθείας με μια πρωινή πτήση, από το Buenos Aires στο αεροδρόμιο, Αεροδρόμιο Iguazu IGR Διεθνές αεροδρόμιο Cataratas , με την Aerolineas Argentina και κατόπιν να κατευθυνθούμε με το βαν που μας περίμενε στο αεροδρόμιο, προς το πάρκο Parque Nacional Iguazú.

Επειδή επιλέξαμε να μείνουμε από την πλευρά της Βραζιλίας, στο Foz de Iguaçú τελειώνοντας την επίσκεψη της πρώτης ημέρας στο πάρκο, περάσαμε οδικώς τα σύνορα των 2 χωρών. Χάρη στον οδηγό μας, τελειώσαμε γλήγορα με τα γραφειοκρατικά, στο σημείο ελέγχου των συνόρων και δεν χρειάστηκε να μετακινηθούμε καθόλου από τη θέση του βαν μας. Την δεύτερη ημέρα κινηθήκαμε στην πλευρά των καταρρακτών στην Βραζιλία και τέλος, από το αεροδρόμιο της περιοχής IGU Foz do Iguaçu, πετάξαμε για τον επόμενο προορισμό μας το Rio de Janeiro.

Αν επιλέξετε για τις μετακινήσεις σας στα πάρκα, ένα τοπικό λεωφορείο θα σας αφήσει να τελειώσετε με τον έλεγχο των διαβατηρίων και θα πάρετε το επόμενο για να φθάσετε στον τελικό προορισμό σας. Μπορείτε όμως να επιλέξετε μια οργανωμένη εκδρομή με τοπικό γραφείο, έτσι θα τα αναλάβουν όλα αυτοί.
Ρωτήστε στην πρεσβεία της χώρα σας αν χρειάζεστε visa για την είσοδο σας από Αργεντινή σε Βραζιλία και το ανάποδο.

Επίσης επειδή η Παραγουάη είναι κοντά, μπορείτε να κάνετε μια απογευματινή επίσκεψη στην πιο κοντινή πόλη Ciudad del Este την 2η μεγαλύτερη πόλη της χώρα μετά την πρωτεύουσα Ασουνσιόν, ένα παράδεισο για αφορολόγητες αγορές, για τους επισκέπτες της και να επιστρέψετε το βράδυ στο κατάλυμα σας ή να συνεχίσετε το ταξίδι σας οδικώς στην Παραγουάη, ενημερωθείτε όμως από την πρεσβεία σας, αν χεριάζετε visa για την είσοδό σας. Για να περάσετε στην Παραγουάη από το Foz do Iguazu, θα περάσετε από την γέφυρα της φιλίας, η οποία είναι χτισμένη πάνω από τον ποταμό Parana.


ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Διαμονή στο Puerto Iguazú, την πιο κοντινή πόλη στην Αργεντινή ή στο Foz de Iguaçú, την πιο κοντινή πόλη στη Βραζιλία, στους καταρράκτες
Μπορείτε να μείνετε σε κάποιο πολυτελές reesort ή σε κάποιο πιο οικονομικό κατάλυμα.

Μείναμε 2 ημέρες στην περιοχή, φθάνοντας πολύ νωρίς το πρωί της 1ης ημέρας και φεύγοντας τo βράδυ της 2ης ημέρας για το Ριο. Ο χρόνος ήταν αρκετός για να κάνουμε όσα θέλαμε και είχαμε προγραμματίσει. Φυσικά και μπορείτε να μείνετε περισσότερο στην περιοχή ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας, που περιορίζονται κυρίως σε πεζοπορικές διαδρομές κατά μήκος των καταρρακτών και σε όμορφα μονοπάτια μέσα στο τροπικό δάσος.


ΤΟ ΤΡΙΕΘΝΕΣ


Πολύ κοντά στους καταρράκτες Ιγκουαζού βρίσκεται μια σημαντική περιοχή για τις λατινοαμερικάνικες χώρες. Πρόκειται για το τριεθνές σύνορο Triple Frontera στα ισπανικά και Tríplice Fronteira στα πορτογαλικά, μια περιοχή όπου συναντώνται τα σύνορα 3 χωρών, της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Βραζιλίας.

Η επίσημη γλώσσα της Βραζιλίας είναι τα πορτογαλικά, της Αργεντινής και της Παραγουάης τα Ισπανικά.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παράξενα σύνορα αλλά αυτό είναι ιδιαίτερο γιατί 2 μεγάλα ποτάμια ο ποταμός Parana και ο ποταμός Ιguazu συναντιόνται και σχηματίζουν ένα φυσικό σύνορο μεταξύ των 3 χωρών, σχηματίζοντας ένα Τ.

Η επικοινωνία μεταξύ των 3 χωρών γίνεται με 2 γέφυρες. Η πρώτη είναι η γέφυρα Tancredo Neves γνωστή και ως Fraternity Bridge ( στα Πορτογαλικά Ponte da Fraternidade, στα Ισπανικά Puente de la Fraternidad ) και συνδέει τη βραζιλιάνικη πόλη Foz do Iguaçu με την Αργεντινή Puerto Iguazú, διασχίζοντας τον ποταμό Iguassu. Εχει μήκος 489 μέτρα, πλάτος 16,5 μέτρα και ύψος 70 μέτρα στο υψηλότερο σημείο της.

Η δεύτερη γέφυρα, είναι η γέφυρα της Φιλίας, η οποία είναι χτισμένη πάνω από τον ποταμό Paraná και συνδέει το βραζιλιάνικο Foz do Iguaçu με το Ciudad del Este στην Παραγουάη.

Σε κάθε χώρα έχουν τοποθετήσει έναν οβελίσκο ζωγραφισμένο με τα εθνικά χρώματα της σημαίας, για να δηλώνει που βρίσκεσαι.

H συγκοινωνία γίνεται και μέσω των ποταμών με πλοιάρια, από χώρα σε χώρα.



Στην περιοχή των τριπλών συνόρων που καταλαμβάνει μια έκταση 2500 τ.μ. και πληθυσμό, τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ανθρώπων που προέρχονται από όλα τα πλάτη και μήκη της γης ανθεί το εμπόριο και το παραεμπόριο. Οι κυβερνήσεις των χωρών λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής δεν μπορούν να την ελέγξουν και έτσι υπάρχουν συχνά φαινόμενα περιστατικών με πυροβολισμούς, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, εμπόριο κλεμμένων αυτοκινήτων και άλλες παράνομες δραστηριότητες.



Εμείς διασχίσαμε την γέφυρα Tancredo Neves που διασχίζει τον ποταμό Iguazú για να συνδέσει το Puerto Iguazú με το Foz de Iguaçu. Μπορείτε να σταματήσετε κατά μήκος της γέφυρας σε κάποιο ασφαλές σημείο, αν ταξιδεύετε οδικώς να κατέβετε για να βγάλετε φωτογραφίες στο σημείο σύγκλισης των 2 ποταμών, μεταξύ των 3 χωρών. Εμείς σταματήσαμε από την μεριά της Βραζιλίας πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο Foz do Iguaçu από όπου θα περνάμε το αεροπλάνο για το Ρίο ντε Τζανέιρο, μετά το συγκλονιστικό υπερθέαμα στους καταρράκτες Ιγκουαζού, από την πλευρά της Βραζιλίας αλλά και της Αργεντινής.




TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου