JORDAN STORIES 3 - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ-MOUNT NEBO-MADABA-DEAD SEA-GERASA


H Ιορδανία είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα και περισσότερο γνωστή για τον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας και την έρημο με την κόκκινη άμμο της. Σας μίλησα για αυτές τις περιοχές σε προηγούμενες αναρτήσεις και μπορείτε να  διαβάσετε πληροφορίες, που ίσως σας ενδιαφέρουν. https://maria-tsil.blogspot.com/2019/05/jordan-stories-1-ti_28.html kai https://maria-tsil.blogspot.com/2019/06/jordan-stories-2-wadi-rum-and-aqaba.html


Όμως η Ιορδανία είναι και ένα θρησκευτικός προορισμός μεγάλης σημασίας για τους Χριστιανούς από όλο τον κόσμο. Το όρος Νέμπο, είναι ένα μέρος με έντονο θρησκευτικό ενδιαφέρον, φροντίστε να μην το παραλείψετε από το πρόγραμμα των επισκέψεών σας σε σημαντικά μέρη όπως επίσης η επίσκεψη στην Βηθανία και την Μadava.

Όπως σας είπα μπήκαμε στην χώρα από το Αμμάν, πριν κατευθύνθουμε στην νότια πλευρά της χώρας και έτσι είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε  πολλές εκδρομές στις γύρω περιοχές που έχουν θρησκευτικό άλλα και αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά και να γνωρίσουμε και την πόλη του Αμάν καλύτερα.





Σε κοντινή απόσταση από το Αμμάν, περίπου 40 χλμ, με το αυτοκίνητο 
από έναν εύκολο δρόμο κάνεις περίπου 1 ώρα για να ανέβεις  στο όρος Nebo, το όρος που σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση θάφτηκε ο Μωυσής αν και δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα ο τάφος του. Από το Όρος NEBO  θα δείτε τη Γη της Επαγγελίας, την κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού, την Γη της Χαναάν που σύμφωνα με  τις γραφές έφτασε ο Μωυσής  για να δει την ιερή γη που του υποσχέθηκε ο Θεός πριν από το θάνατό του, την γη που θα έφερνε τον λαό του από την Αίγυπτο για να γλυτώσουν από την δουλεία των Φαραώ.

Την Γη της Επαγγελίας είχαμε την τύχη να δούμε και εμείς από ψηλά, από το όρος ΝΕΒΟ ,από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας που φτιάχτηκε με την χρηματοδότηση του Βατικανού. Η εκκλησία χτίστηκε επάνω στα ερείπια ενός μοναστηριού του 4ου αιώνα από Αιγύπτιους στη μνήμη του Μωυσή. Αυτή η εκκλησία στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα σε βασιλική. Η βασιλική εξακολουθεί να βρίσκεται και σήμερα εκεί καλά συντηρημένη από τους καθολικούς και περιέχει μια υπέροχη συλλογή βυζαντινών ψηφιδωτών. Τα ψηφιδωτά αναπαριστούν την άγρια ​​φύση και τα τοπικά έθιμα από τη βυζαντινή εποχή.





Η θέα προς την Γη της Επαγγελίας όσο έφτανε το μάτι μας, ήταν από τις πιο ωραίες στιγμές του ταξιδιού μας και αν δεν ήταν μια μέρα με σκόνη από την έρημο και η ορατότητα ήταν καλή, τα μάτια μας  θα διέκριναν καλύτερα τον Ιορδάνη ποταμό, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ αλλά και την Νεκρά θάλασσα, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που στεκόμασταν.



Στον προαύλιο χώρο του ναού, θα δείτε ένα μινιμαλιστικό χάλκινο γλυπτό, το μνημείο του φιδιού του Brazen (Brazen Serpent) που δημιουργήθηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Giovanni Fantoni και συμβολίζει το χάλκινο φίδι του  Μωυσή στην έρημο που θεράπευε τους Ισραηλίτες όταν τους τσιμπούσαν τα φίδια, μετά την έξοδο τους από την Αίγυπτο επειδή έχασαν την πίστη τους από τις κακουχίες που συνάντησαν στην έρημο, όμως αφού κοίταζαν το χάλκινο φίδι του Μωυσή γίνονταν σαν από θαύμα καλά. Επίσης το μνημείο θυμίζει και το σταυρό πάνω στο οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς .



Δείτε το δένδρο ελιάς  δίπλα στην εκκλησία ως σύμβολο της ειρήνης, που φυτεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2000, από τον Πάπα Ιωάννης Παύλο Β ' που επισκέφθηκε το χώρο κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος του στους Αγίους Τόπους


Πριν φύγετε από τον χώρο επισκεφτείτε το μουσείο La Storia που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη θρησκευτική ιστορία του Όρους Nebo και τη γύρω περιοχή και πολλές επιγραφές γραμμένες στα Ελληνικά.




Επίσης εδώ θα δείτε την μεγάλη στρογγυλή πέτρα Τhe Abu Badd την οποία χρησιμοποιούσαν σαν πόρτα στο Βυζαντινό μοναστήρι. Άλλοι βέβαια πιστεύουν ότι πρόκειται για την πόρτα που έκλεινε τον τάφο του Ιησού.


Η είσοδος στον θρησκευτικό χώρο του όρους Νebo στοιχίζει 2 JD (3 USD) και σίγουρα αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη.




 Από το Mount Nebo και σε απόσταση μόλις 15 λεπτά θα βρείτε την πόλη Madaba . Στην Μadaba εκτός από την βόλτα που θα κάνετε στην πόλη για να την γνωρίσετε θα επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος επιδαπέδιος ψηφιδωτός χάρτης στον κόσμο. Επίσης είναι ο παλαιότερος ψηφιδωτός γεωγραφικός τοπογραφικός και βιβλικός  χάρτης της Παλαιστίνης και της γύρω περιοχής (Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Αίγυπτος κλπ), θεωρείται ότι έχει δημιουργηθεί το 560 μ.Χ. Ανακαλύφτηκε ξανά το 1884 από τον πατέρα Κλεόπα και σώζεται το 1/3 του συνολικού χάρτη με γραμμένες στα ελληνικά, τις πόλεις και τις περιοχές.
Για να μπείτε στον ναό και να δείτε τον χάρτη άλλα και τον χώρο του, θα πληρώσετε είσοδο 1Jd.



Μην φύγετε χωρίς να κατεβείτε στο υπόγειο παρεκκλήσι όπου φυλάσσετε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, έρχονται Χριστιανοί απ όλο τον κόσμο για να προσκυνήσουν.




Από την  Madaba συνεχίζουμε στην Νεκρά θάλασσα που απέχει μόλις 30 χλμ, αποφασίσαμε να μην διανυκτερεύσουμε σε κάποια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής, γιατί το μόνο που προσφέρει η περιοχή είναι ένα μπάνιο και ίσως κάποιες υπηρεσίες spa, από αυτές που προσφέρουν στα ξενοδοχεία και ειλικρινά δεν τις είχαμε ανάγκη, άλλωστε είναι κάτι που το κάνεις παντού αν πληρώσεις και επί πλέον στην Ιορδανία μπορείς να κλείσεις σ ένα χαμάμ ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών σε πολύ πιο οικονομική τιμή (10-20jd).



Στην Νεκρά θάλασσα μην περιμένεις να κολυμπήσεις έρχεσαι για την εμπειρία να  επιπλεύσεις χωρίς να καταβάλλεις σχεδόν καμία προσπάθεια  στα νερά της, διαβάζοντας την εφημερίδα σου, για να βγάλεις και την καθιερωμένη φωτογραφίααφού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του αλατιού που περιέχει, η άνωση είναι μεγάλη.



Το μπάνιο μας στην λίμνη, το απολαύσαμε σε ένα οργανωμένο resort (χωρίς να πληρώσουμε την ακριβή τιμή της διανυκτέρευσης ) και με κόστος ούτε 2 ευρώ, είχαμε αποδυτήρια, locker για τα πράγματα μας άλλα κάναμε και ντουζ για να φύγει η αλμύρα του νερού που έμεινε στο σώμα μας. 
Φροντίστε να μην βουτήξετε το κεφάλι σας μέσα στο νερό, ούτε κατά λάθος και κυρίως προσέξτε τα μάτια σας. Κάντε ένα λασπόλουτρο με τα συστατικά που εμπεριέχονται στην λίμνη, θα την βρείτε σε κουβάδες έξω από την λίμνη και όταν τελειώσετε ξεπλύνετε το σώμα σας και το μαγιό σας από τη λάσπη και τα  αλάτια. Για να σας πω δεν τρελάθηκα κιόλας από αυτή την εμπειρία, άλλα αφού θα φτάσεις μέχρι εδώ, απόλαυσε το αφού είναι η μοναδική σου ευκαιρία να το ζήσεις και αυτό.

Αγοράστε προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος με τα συστατικά της Νεκράς θάλασσας. Θα τα βρείτε παντού στα καταστήματα σ όλη την χώρα και αν δεν προλάβετε έχετε την ευκαιρία να τα αγοράσετε και στο αεροδρόμιο με πιο τσιμπημένες τιμές.



Η Νεκρά θάλασσα, παρά το όνομα της είναι στην ουσία μια λίμνη μήκους 77 χλμ και το μέγιστο πλάτος της φτάνει στα 16 χλμ. Εμείς βρεθήκαμε στην πλευρά της Ιορδανίας και ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Ισραήλ. Η λίμνη ανήκει και στις δυο χώρες χωρισμένη με νοητή γραμμή.
Αυτό που την κάνει μοναδική είναι ότι  η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου και είναι το  το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην Γη.
Ο guide μας πληροφόρησε ότι παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης των υδάτων της και τα νερά της υποχωρούν κατά 1 μέτρο το χρόνο, λόγω του ότι γίνεται αλόγιστη χρήση των υδάτων του Ιορδάνη ο οποίος την τροφοδοτεί και ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η απώλεια με την έναρξη ενός μεγάλου αρδευτικού έργου που θα ξεκινήσει από την Ερυθρά θάλασσα και θα φτάσει μέχρι την νεκρά θάλασσα, με την χρηματοδότηση των Αραβικών Εμιράτων.

Τα συστατικά του νερού της λίμνης είναι χλώριονάτριομαγνήσιοκάλιοθειώδες οξύ και αν θέλετε να δοκιμάσετε το νερό από περιέργεια βρέξτε μόνο το δάκτυλο σας και βάλτε το στο στόμα σας, έχει απαίσια όξινη γεύση. Επίσης δεν υπάρχει ίχνος ζωής στην λίμνη λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι.
Κοντά στην λίμνη υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής και επεξεργασίας της ποτάσας ένα προϊόν που αποφέρει πολλά έσοδα στην χώρα. Η Ιορδανία δεν έχει βαριά βιομηχανία άλλα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παραγωγής σε ποτάσα, φώσφορο, τσιμέντο αλλά και καλού λαδιού από την περιοχή της Γέρασας. 

Με βάση την διαμονή μας στο Αμμάν κατευθυνθήκαμε για μια ακόμη ξενάγηση με θρησκευτικό χαρακτήρα στο σημείο βάπτισης του Χριστού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστήαλλά και προς τις όχθες του Ιορδάνη ποταμού που αποτελεί φυσικό σύνορο με το Ισραήλ.
Η τοποθεσία είναι γνωστή ως «Bethany Beyond The Jordan» και πιθανολογηθείτε αφού σύμφωνα με τις γραφές και τις περιγραφές, ότι  είναι το μόνο μέρος που ταιριάζει με το σημείο όπου ο Ιωάννης Βαπτιστής βάπτισε τον Χρηστό.



Ο χώρος της βάπτισης έχει πιστοποιηθεί από όλους τους ηγέτες της Χριστιανικής εκκλησίας σαν ένα από τα 3 ιερά μέρη  του Χριστιανισμού, μαζί με τη Βηθλεέμ και την Ιερουσαλήμ.
Το βαπτιστήριο, τα μαρμάρινα σκαλιά, ο ποταμός Ιορδάνης που σήμερα έχει εκτραπεί λίγα μέτρα πιο πέρα αλλά και οι περιγραφές των μνημείων και των τοπίων τριγύρω από τους προσκυνητές, συνηγορούν σε αυτό και πραγματικά όταν τα βλέπεις το καταλαβαίνεις αμέσως και εσύ.

Μια όμορφη περιήγηση σ αυτόν τον ήρεμο χώρο, βλέπεις πίνακες και περιγραφές ακόμη και στα Ελληνικά, σημαντικά ευρήματα και ερείπια από τις εκκλησιές που υπήρχαν εδώ στο πέρασμα των αιώνων, μέχρι να φτάσεις κοντά στον Ιορδάνη ποταμό. Στο σημείο που  γίνονται  οι βαπτίσεις των χριστιανών σήμερα και από τις δυο όχθες του, αφού προηγουμένως έχεις κλείσει ραντεβού για την τέλεση του μυστηρίου.




Ένα σχοινί χωρίζει στον Ιορδάνη στα δυο και κάτω από την επίβλεψη οπλισμένων στρατιωτικών για να μην περάσει κάποιος στην απέναντι πλευρά (μια απόσταση περίπου 7 μέτρων είναι όλο κι όλο) οι χριστιανοί βουτούν στο νερό ντυμένοι στα λευκά και βαπτίζονται στα νερά του Ιορδάνη με τις ευλογίες των παπάδων.

Προσωπικά δεν πλησίασα στο νερό, αφού ραντεβού δεν είχαμε προβλέψει (αυτά γίνονται αν έρθεις οργανωμένα και έχεις μαζί σου και παπά, να διαβάσει τα λόγια και ευλογήσει το μυστήριο, όλα τα άλλα είναι για την κατανάλωση) αλλά και γιατί μάλλον είχε βρέξει αρκετά τις προηγούμενες ημέρες και είχε κατεβάσει πολύ λάσπη ώστε να μην μπορείς να πατήσεις εύκολα  για να μπεις μέσα ή  έστω να βρέξεις τα  χέρια σου ή το κεφάλι σου, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε στα αγιασμένα νερά οι Χριστιανοί.
Λίγο πρόχειρα φτιαγμένο  μου φάνηκε το σκηνικό από την μεριά της Ιορδανίας και πιο οργανωμένο  από την μεριά του Ισραήλ, φυσικά  κάτω από την απειλή των όπλων κυρίως από την μεριά του Ισραήλ, γιατί ο Ιορδανός μου φάνηκε ότι λαγοκοιμόταν. Δεν μου άρεσε  και μου χάλασε αυτό που είχα στο μυαλό μου.
Νομίζω ότι λίγη διακριτικότητα και περισσότερη κατάνυξη θα ήταν ότι πρέπει για μια βάπτιση σε έναν ιερό τόπο.



Δίπλα στον Ιορδάνη ποταμό και πριν κατεβείτε στο νέο βαπτιστήριο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου μια δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Δυστυχώς ο ναός ήταν κλειδωμένος και δεν υπήρχε κανένας εκεί για να τον ανοίξει. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές εκκλησίες, η Αγγλικανική, η αρμενική, η κοπτική, η καθολική, το Ρωσικό σπίτι των προσκυνητών ενώ υπάρχουν σχέδια οι εκκλησίες να φτάσουν σύντομα στις 12. Οι εκκλησίες σχεδιάζονται σε παραδοσιακή αρχιτεκτονική μορφή, η οποία αντικατοπτρίζει  την κληρονομιά κάθε συγκεκριμένης ονομασίας.




Από το Αμμάν ξεκινήσαμε μια ακόμη εκδρομή για να δούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Γέρασα .Μια διαδρομή τελείως διαφορετική από αυτές που τριγυρνούσαμε τις τελευταίες ήμερες μέσα στην έρημο, βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της χώρας σε υψόμετρο 600 μέτρα και απέχει 58 χλμ από το Αμμάν, κάναμε λιγότερο από μια ώρα, πράσινη με πολλές ελιές και δένδρα με φρούτα, χωρίς τοπία ερήμου. Ξαφνικά σαν να βρεθήκαμε σ άλλη χώρα.

Η Γέρασα ήταν σπουδαία αρχαία ελληνική πόλη στη Δεκάπολη, ανάμεσα στην Φιλαδέλφεια (Αμμάν) και την Πέλλα. Την πόλη έκτισε ο μέγας Αλέξανδρος για να φιλοξενήσει τους μεγάλους σε ηλικία πολεμιστές του. Στην Γέρασα θα έρθεις για να περιηγηθείς στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο που τον ονομάζουν και  "Πομπηία της Μέσης Ανατολής". Για την είσοδο πρέπει να πληρώσεις 10 Jd ή να κάνεις χρήση του jordan pass, γιαυτό σας είχα μιλήσει σε προηγούμενη ανάρτηση. Φυσικά θα φορέσεις άνετα παπούτσια για περπάτημα, δροσερά ρούχα, καπέλο ,θα έχεις μαζί σου αντηλιακό και νερό. Έχει αρκετό περπάτημα, είναι όμως εύκολη και πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση που σε φέρνει πίσω στην Αρχαία Ελλάδα και την εποχή των Ρωμαίων .




Η αρχαία Γέρασα έχει 4 πύλες εισόδου και εξόδου για την πόλη, μεγάλες λεωφόρους που διακοσμούνται με υπέροχες κορινθιακές κιονοστοιχίες ενώ δεξιά και αριστερά υπήρχαν καταστήματα, κατοικίες, δημόσια κτίρια. Η πόλη χωρίζονταν σε 6 οικοδομικά τετράγωνα και κατά την διαδρομή σας στους πλακόστρωτους δρόμους θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την αψίδα του Αδριανού, τον ιππόδρομο, ναούς με  σημαντικότερο αυτόν της Αρτέμιδας, 2 καλοσυντηρημένα  θέατρα όπου τους καλοκαιρινούς μήνες δίνονται παραστάσεις σημαντικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, πλατείες με σημαντικότερη την οβάλ πλατεία με τους κίονες και πολλά ακόμη μνημεία και ευρήματα .
Ένα μεγάλο κομμάτι του χώρου είναι καλοδιατηρημένο και συντηρημένο ώστε να μπορείς να το περπατήσεις και το θαυμάσιας, υπολόγισε 3-4 ώρες για να δεις τα πιο σημαντικά αξιοθέατα ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης δεν έχει ανασκαφεί ακόμη.



Μετά την επίσκεψή σας στον αρχαιολογικό χώρο επισκεφτείτε την αγορά με τα σουβενίρ, που θα βρείτε στην έξοδο, βρήκαμε καλές τιμές σε σχέση με το Αμμάν και κάντε τα απαραίτητα ψώνια.















TRIPS AND DREAMS

2 σχόλια:

  1. Καταπληκτικές φωτογραφίες και μια χώρα με τόση μεγάλη ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ!! είναι μια υπέροχη χώρα που έχει πολλα να σου δείξει ....

      Διαγραφή