ΞΑΝΘΗ - ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ - ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Η ΞΑΝΘΗ είναι η πρώτη πόλη που κάναμε στάση και αποτέλεσε την βάση του φθινοπωρινού μας road trip, στην Θράκη. Διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ξάνθης και έχει πληθυσμό σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, περίπου 56.000 κατοίκους.

Είναι χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς Ροδόπη και όπως θα παρατηρήσετε και εσείς από τον δρόμο πριν την πλησιάσετε, βρίσκεται στην αρχή της πεδιάδας η οποία εκτείνεται προς τα νότια μέχρι το Θρακικό πέλαγος.



Απέχει από την Αθήνα 704 χιλιόμετρα μια απόσταση που μπορείτε να καλύψετε σε 7 ώρες περίπου με αυτοκίνητο. Μπορείτε να πάτε αεροπορικώς, από Αθήνα μέχρι την Καβάλα και στην συνέχεια να την προσεγγίσετε με αυτοκίνητο, η απόσταση είναι 54 χιλιόμετρα και καλύπτεται σε 45 λεπτά.

Από Θεσσαλονίκη θα φθάσετε οδικώς, καλύπτοντας μια απόσταση 206 χιλιόμετρων σε λιγότερο από 2,30 ώρες. 

Μπορείτε να φθάσετε με αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη και να συνεχίσετε οδικώς μέχρι την Ξάνθη.

Υπάρχει επίσης και σιδηροδρομική σύνδεση με τρένο. Ο σταθμός λειτουργεί από το 1900 και εξυπηρετεί την γραμμή ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.


Η Ξάνθη σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη, με μεγάλα κτήρια, δημόσιες υπηρεσίες, πολλά καταστήματα, καφέ και ταβέρνες μια πόλη που σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας.

Αυτό που θα σας κάνει εντύπωση από την πρώτες ώρες που θα βρεθείτε και θα την περπατήσετε είναι η  πολιτισμικότητα, η αρμονική συνύπαρξη του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου. Σε αυτή την πόλη, όπως και τις περισσότερες πόλεις της Θράκης που επισκεφτήκαμε μας έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή ο διαφορετικός τρόπος ντυσίματος ειδικά στις γυναίκες, ότι ακούγαμε να μιλάνε δίπλα μας άλλη γλώσσα από την δικιά μας, οι επιγραφές στα καταστήματα και τα διαφορετικά είδη ρουχισμού αλλά και διατροφής που υπάρχουν.

Ενας διαφορετικός κόσμος ανοίγεται μπροστά μας με αυτή την επίσκεψη ώστε να δούμε και να γνωρίσουμε όχι γνώριμες καταστάσεις για εμάς τουλάχιστον, μια ιδιαίτερη πόλη που ως τώρα γνωρίζαμε για το γνωστό καρναβάλι της Ξάνθης, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το Πολυτεχνείο της Ξάνθης όπου σπούδασαν φίλοι και συγγενείς, για τις υπέροχες καριόκες και τα σαραγλιά από το γνωστό 3Π (θα σας εξηγήσω πιο κάτω τι είναι το 3Π).


Βέβαια είχαμε ακούσει πολλές φορές για τουρκικές μειονότητες στην Θράκη αλλά αυτό το ταξίδι μας ξεκαθάρισε αρκετά πράγματα που αλλά δεν γνωρίζαμε και άλλα είχαμε μπερδεμένα στο μυαλό μας. Γιατί άλλο να τα ακούς και άλλο να βλέπεις με τα μάτια σου και να μπερδεύεσαι και εσύ μαζί τους στους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης που ζουν και συνυπάρχουν, άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες.

Φυσικά στην περιπλάνηση μας, εκτός από το κέντρο, την αγορά με τις τουρκικές πινακίδες και τα δικά τους προϊόντα, φροντίσαμε να ανέβουμε και πιο ψηλά στην πόλη, διανύοντας μια διαδρομή με τα πόδια μέσα από στενά σοκάκια με υπέροχα από αρχιτεκτονικής άποψης σπίτια τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ανακαινισμένα εκεί όπου υπάρχει ο τουρκομαχαλάς και το τζαμί όπου ελεύθερα μπορούν να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι μουσουλμάνοι κάτοικοι.


Από κουβέντες που κάναμε, είναι γνωστό το χούι μας να ρωτάμε και να παίρνουμε πληροφορίες από πρώτο χέρι, μάθαμε ότι τα παιδιά μπορούν να πάνε σε δημόσια Ελληνικά σχολεία αλλά και στα μειονοτικά σχολεία τα οποία είναι ιδιωτικά σχολεία, όμως το Ελληνικό κράτος διορίζει δασκάλους τους οποίους πληρώνει το Ελληνικό δημόσιο και τα παιδιά διδάσκονται ελληνικά αλλά και Τουρκικά.

Επίσης όσοι πάνε στα δημόσια σχολεία δεν παρακολουθούν το μάθημα των θρησκευτικών αλλά το Ελληνικό κράτος φρόντισε από το 2014 και μετά, να διδάσκουν το Κοράνι ιεροδιδάσκαλοι, τους οποίους προσλαμβάνει, για να το διδάσκουν και στα δημόσια σχολεία που υπάρχουν Μουσουλμάνοι. Επίσης οι μουσουλμάνοι μαθητές των δημόσιων σχολείων έχουν ευνοϊκό καθεστώς εισαγωγής στα Ελληνικά πανεπιστήμια αν και η Τουρκία τους χορηγεί υποτροφίες για να φοιτήσουν στα πανεπιστήμιά της χώρας της. Σε ταξίδι μας στην Ανδριανούπολη πριν μερικά χρόνια συναντήσαμε πολλούς φοιτητές που μας είπαν ότι ήταν από την Θράκη και θα επέστρεφαν πίσω, μετά τις σπουδές τους.


Οι νέοι μας είπαν ότι μαθαίνουν και τις δυο γλώσσες, τα τουρκικά τα μιλάνε περισσότερο στο σπίτι τους και προσπαθούν όταν βρίσκονται με τους υπόλοιπους κάτοικους της πόλης και τους φίλους τους, να μιλάνε μόνο Ελληνικά. Κάνουν παρέα μεταξύ τους Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, βγαίνουν και συναντιούνται στα καφέ, bars και εστιατόρια της περιοχής όμως ακόμη υπάρχει πρόβλημα στις ερωτικές σχέσεις μεταξύ τους και ειδικά στο θέμα γάμου, αν και ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί και αυτό.

Θετικό βγήκαμε το γεγονός στις βόλτες μας, ότι οι γυναίκες κυκλοφορούν μόνες τους στην πόλη, σε αντίθεση με τα χωριά, που τις είδαμε κλεισμένες στις αυλές τους να κάνουν τις καθημερνές τους εργασίες ενώ οι άνδρες στα καφενεία να απολαμβάνουν τον καφέ και την κουβεντούλα. Κυκλοφορούν συνήθως πολλές μαζί, ολόκληρες οικογένειες και εκεί μπορείς να διακρίνεις ότι ενώ οι μεγαλύτερες έχουν το κεφάλι τους σκεπασμένο με μαντήλα και είναι ντυμένες παραδοσιακά, πολλά νεαρά κορίτσια έχουν το κεφάλι ξεσκέπαστο είναι περιποιημένες και μοντέρνα ντυμένες.

Η Ξάνθη λοιπόν είναι μια από τις περιοχές της Θράκης όπου εφαρμόζεται για τους μουσουλμάνους από το Ελληνικό κράτος η Σαρία, ο ιερός νόμος του ισλάμ.

" Η εφαρμογή της Σαρία, αφορά μόνο το οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο, και όχι το ποινικό που ισχύει σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Ο νόμος εφαρμόζεται από το κράτος, όπως ορίζει η ισλαμική θρησκεία, αλλά και η Συνθήκη της Λωζάνης. Για το λόγο αυτό, το Ελληνικό κράτος είναι υποχρεωμένο να διαθέτει δημόσιους λειτουργούς για το σκοπό αυτό, τους μουφτήδες." (πληροφ. από Βικιπαίδεια).


Εντυπωσιασμένοι από όσα είδαμε και μάθαμε για την Μειονότητα των Μουσουλμάνων της Θράκης και τον Τουρκομαχαλά, συνεχίζουμε την βόλτα μας για να ανακαλύψουμε την πόλη της Ξάνθης. Φυσικά στην περιοχή κατοικούν και άλλες ομάδες μουσουλμάνων, εκτός από τους Τουρκόφωνους, όπως αυτές των Πομάκων, τις οποίες θα επισκεφτούμε και θα μιλήσουμε και για αυτούς σε ιδιαίτερο άρθρο αλλά και Ρομά.




ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ στην ΞΑΝΘΗ


Ξεκινάμε την βόλτα μας από την Κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Δημοκρατίας όπου δεσπόζει ο Πύργος του Ρολογιού, κατασκευάστηκε το 1859 από τον αριστοκράτη Χατζή Εμίν Αγά ως αφιέρωμα στην πόλη. Αποτελούσε τμήμα του κεντρικού τζαμιού της πόλης, γνωστού ως «Τέμενος της Αγοράς», που καταστράφηκε από εμπρησμό το 1941, σήμερα αποτελεί το σημείο που κλείνονται τα ραντεβού των κατοίκων της πόλης.



Στην πλατεία θα βρείτε το δημαρχείο της πόλης, το σιντριβάνι αλλά και πολλά καφέ για να ξεκουραστείτε.  Παρακάτω, στην οδό Λοχαγού Βόγδου Μιχαήλ 10, θα βρείτε τον καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας σχετικά καινούργιος ναός, είναι νεοβυζαντινός, σταυροειδής με τρούλο και δίπλα του βρίσκεται το δικαστικό Μέγαρο της πόλης και πιο κάτω η Περιφέρεια.




Λίγο πιο κάτω από την Πλατεία Δημοκρατίας θα συναντήσετε τη Δημοτική Αγορά της Ξάνθης όπου παλιότερα γινόντανε το σαββατιάτικο παζάρι της πόλης. Η ανέγερση του κτηρίου ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1939 και θεμελιώθηκε από τον Βενιζέλο επί δημαρχίας του Πυγμαλίωνος Χρηστίδη. Αρχισε να λειτουργεί το 1940 και με διακοπές λόγω των πολέμων άρχισε να λειτουργεί ξανά το 1944 με κρεοπωλεία, και ιχθυοπωλεία. Ανακαινίστηκε το 1998 και σήμερα λειτουργεί και στεγάζει 30 περίπου καταστήματα κυρίως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα και καφενείο. Στους τοίχους της μπορείς να θαυμάσεις υπέροχες φωτογραφίες προηγουμένων εποχών από την λειτουργία της αγοράς καθώς και τους ανθρώπους που εργάστηκαν εκεί.


Συνεχίστε από την πλατεία Δημοκρατίας, στην οδό Βασ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ έναν εμπορικό δρόμο της πόλης και στρίψτε στην οδό Κονίτσης για να βρεθείτε με Ελευθερίου Βενιζέλου 17, στην Οικία Μάνου Χατζιδάκι. Πολλοί λένε ότι στις 23 Οκτωβρίου 1925 ο Μάνος Χατζηδάκης γεννήθηκε εδώ και άλλοι ότι πέρασε τα παιδικά του χρόνια όταν ο πατέρας του, δικηγόρος στο επάγγελμα άφησε την Αθήνα και ήρθε στην Ξάνθη για να προσφέρει τις νομικές του υπηρεσίες στους καπνέμπορους της περιοχής, ήταν η εποχή της άνθησης του καπνεμπορίου και των συνεργασιών με μεγάλους οίκους του εξωτερικού. Τότε νοίκιασε τον δεύτερο όροφο του διατηρητέου κτιρίου «Grand Maison» και εδώ ήταν που ο Μάνος ξεκίνησε να μαθαίνει μουσική, χάρη στο μεγάλο πιάνο που υπήρχε στο σπίτι και στα μαθήματα που πήρε από την Αρμένισσα δασκάλα μουσικής Άννα Αλτουνιάν. Το 1932 η οικογένεια Χατζηδάκη επέστρεψε στην Αθήνα.


Το διατηρητέο κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, για πολλά χρόνια λειτουργούσε σαν το φρουραρχείο της πόλης και στο ισόγειο του στεγάζονται οι υπηρεσίες του στρατού. Σήμερα το κτίριο αποτελεί κόσμημα για την πόλη τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, είναι ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο μετά από εργασίες αποκατάστασης που έγιναν και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.


Ακριβώς απέναντι μπορείτε να επισκεφτείτε το ναό του Αγίου Βλασίου, μια τρίκλητη βασιλική κτισμένη το 1838 με προεξέχοντα νάρθηκα και επικείμενο γυναικωνίτη. Κοινοτικός ναός, στον περίβολο του οποίου περιλαμβάνονται σχολείο και η κατοικία του ιερέα. Χαρακτηριστική της Οθωμανοκρατίας είναι η εσωτερικότητα των κτισμάτων και του συγκροτήματος όπως συμβαίνει στην Κωνσταντινούπολη και σ άλλες πόλεις μας ενημερώνει η κόκκινη πινακίδα έξω από τον ναό. Οι εικόνες του χρονολογούνται στο 19 αιώνα, ξεχωρίζει η δεσποτική εικόνα του Χριστού στον τύπο του Παντοκράτορα, χρονολογίας 1812.

Εδώ θα σημειώσω ότι οι περισσότεροι ναοί στην πόλη που θα βρείτε στις βόλτες σας ή θα τους επισκεφτείτε, αν τους βρείτε ανοιχτούς, από αρχιτεκτονικής απόψεως ήταν τρίκλιτες βασιλικές, αφού οι Οθωμανοί δεν επέτρεπαν να χτίζονται ναοί με τρούλους από τους χριστιανούς, για να μην είναι επιβλητικοί.


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ξάνθη

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ξάνθης, θα το βρείτε στο παλιό χώρο του δασικού φυτωρίου, στην οδό Δοϊράνης.

Δημιουργήθηκε από το δασαρχείο Ξάνθης και στις αίθουσες του, εκτίθενται δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής καθώς και πετρώματα. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ταριχευμένα πάνω από 80 είδη πανίδας της Ξάνθης όπως λύκοι, αγριόγατες, αετοί κ.α.



ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ


Μην παραλείψετε να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης της Ξάνθης θα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε μια αναδρομή στο παρελθόν της πόλης, να θαυμάσετε υπέροχα αρχοντικά, τις καπναποθήκες αλλά και κτίσματα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, να βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες αλλά και να επισκεφτείτε μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία της πόλης. Εχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1978 και είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχιτεκτονικά οικισμούς σε Μακεδονία και Θράκη ενώ δεν επιτρέπονται εξωτερικές παρεμβάσεις που να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των κτηρίων με νόμο που ψηφίστηκε το 1994. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στις βόλτες σας εδώ και δεν θα μετανιώσετε, θα ανακαλύψετε πολλά διαμαντάκια.


Κάντε την βόλτα την ημέρα αλλά και το βράδυ όπου τα στενά σοκάκια αλλάζουν όψη, γεμίζουν χρώματα και μουσικές, σφίζουν από ζωή και μαζεύουν τους κάτοικους της πόλης και των γύρω περιοχών χάρη στα καφέ, τα bars και τις ταβέρνες με το υπέροχο φαγητό.
Το παλιό με το σύγχρονο ανταμώνουν εδώ και είναι ευκαιρία να ζήσετε στους ρυθμούς της σημερινής Ξάνθης.


Ενας εύκολος τρόπος για να γνωρίσετε την παλιά πόλη, αν δεν κάνετε μια οργανωμένη ξενάγηση είναι να ξεκινήσετε από την Πλατεία Μητροπόλεως και με την χρήση ενός gps ή με ενός χάρτη στο χέρι για τους πιο παραδοσιακούς, να την εξερευνήσετε.



Στην πλατεία που θεωρείτε το κέντρο του παραδοσιακού οικισμού καταλήγουν οι πιο σημαντικοί δρόμοι με τα αξιοθέατα. Εδώ βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που είναι και πολιούχος της πόλης. Μια τρικλητη βασιλική με 3οροφο εντυπωσιακό καμπαναριό, χτίστηκε το 1839. Δίπλα θα δείτε το Μητροπολιτικό Μέγαρο με τα γραφεία της Μητρόπολης, κτίστηκε το 1897 και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του.


Γύρω από την πλατεία βρίσκονται το Α' Δημοτικό Σχολείο, κτίσμα του 1840, το Στάλιο Νηπιαγωγείο κτίσμα του 1881. Τα σχολεία κτίστηκαν με δωρεές καπνοβιομηχάνων της εποχής.


ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην πόλη, τις ημέρες του ετήσιου φεστιβάλ των Γιορτών της παλιάς πόλης, που γίνεται κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο από το 1991 που ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις και η πλατεία Μητροπόλεως αποτελεί το σημείο από όπου ξεκινούν οι εκδηλώσεις. Η πόλη παρά την πανδημία του κορονοιού ήταν γεμάτη κόσμο, τα σοκάκια και τα καταστήματα ασφυκτιούσαν από κόσμο κάθε ηλικίας, η πόλη είχε φορέσει τα γιορτινά της για να ευχαριστήσει με κάθε τρόπο τον επισκέπτη, ενώ υπήρχαν πολλές μουσικές και άλλες εκδηλώσεις. Επίσης αυτές τις ημέρες μπορούσε ο επισκέπτης να ξεναγηθεί στην πόλη μέσα από οργανωμένες "βόλτες" που διοργανώθηκαν στα σοκάκια της και τα αξιοθέατα της.


Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αντίκα 7 θα συναντήσετε το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης που στεγάζεται στα αρχοντικά του Κουγιουμτζόγλου και Καλούδη, που κτίστηκαν την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας, από το 1830 και μετά και αποτελούν κόσμημα για την πόλη. Πρόκειται για ένα κτήριο που αποτελεί μια σπάνια περίπτωση διπλής κατοικίας, με ομοιότητες τόσο στις εξωτερικές τους όψεις όσο και στο εσωτερικό του. Κάθε κατοικία έχει τη δική της ανεξάρτητη είσοδο, δύο ορόφους και ένα ημιυπόγειο.


.
Φιλοξενούν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και μπορείτε να δείτε κοσμήματα, πόρπες, τσεβρέδες, στολές Θρακιωτών-Σαρακατσάνων-Ποντίων, γεωργικά εργαλεία, ιερά κειμήλια, βιβλία και φωτογραφίες, σκαλισμένες κασέλες, πίνακες ζωγραφικής κ.α. ενδιαφέροντα αντικείμενα της καθημερινότητας τους αλλά και των εκδηλώσεων τους.
Το μουσείο έχει υπέροχες τοιχογραφίες έργα Βαυαρών και Γερμανών από το 1880 τηλ.+30 2541 025421

Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης

Στην οδό Ορφέως και Πινδάρου, θα κάνετε μια στάση για να επισκεφτείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης που φιλοξενείται σε ένα τυπικό μακεδονίτικο κτίσμα του 19ου αιώνα, από τα πιο παλαιά της πόλης που θα το διακρίνεται εύκολα από τα σαχνίσια του ορόφου στο εξωτερικό του.

Ενδιαφέρον στο εσωτερικό του κτηρίου παρουσιάζει ο ξυλόγλυπτος διάκοσμος του αλλά και διάταξη των δωματίων που βρίσκονται γύρω από την κεντρική σκάλα.
Η είσοδος στο κτήριο είναι δωρεάν.



Η Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης “Χρήστος Παυλίδης” ιδρύθηκε το 1997 προς τιμή του Ξανθιώτη ζωγράφου κ. Χρήστου Παυλίδη, ο οποίος δώρισε 30 έργα του, ενώ μετά τον θάνατό του η κληρονόμος του, Ζωή Παυλίδη, δώρισε και άλλους πίνακές του στην Πινακοθήκη, που εκτίθενται σε μόνιμη βάση στον 1ο όροφο του κτιρίου.

Στην Πινακοθήκη υπάρχουν πολλά έργα ντόπιων ζωγράφων που αποτελούν δωρεές τους, αλλά και έργα που δωρίζουν κάτοικοι της πόλης. Η έκθεση φιλοξενεί λιθογραφίες μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως του Θεόφιλου, Τσαρούχη, Σικελιώτη, Τέτση, κ.α.


Σπίτι της Σκιάς


Το Σπίτι της Σκιάς, στην οδό Ορφέως 33, θα βρείτε Το "Σπίτι της Σκιας - The House of Shadow" που δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα έργα σκιάς, του Τριαντάφυλλου Βαίτση. Ο κ. Βαίτσης σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος στο πολυτεχνείο Ξάνθης και έχοντας από μικρός καλλιτεχνικές ανησυχίες κατάφερε να ανακαλύψει την Trash Art δηλαδή την τέχνη από σκουπίδια και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την δημιουργία έργων από σκουπίδια, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές και με τον κατάλληλο φωτισμό των έργων του κατάφερε να δημιουργήσει τα γλυπτά σκιάς - Shadow Art, τα οποία θα έχετε την τύχη να δείτε σ αυτόν τον μαγικό χώρο.
Ένα ιδιαίτερο μουσείο με έργα τέχνης από σκουπίδια, θα σας βάλουν να παίξετε με το μυαλό και τα μάτια σας, αφού αυτό που βλέπετε αρχικά δεν έχει σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, που θα δώσουν τα παιχνίδια, με τον κατάλληλο φωτισμό.
Το εισιτήριο 2€ ενήλικες, 1€ τα παιδιά. (Tηλ +306977612726)



Σημείο συνάντησης των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών η Πλατεία Αντίκα, λόγω των πολλών καφέ και μπαρ που υπάρχουν εκεί. Το όνομα της, το χρωστάει στον Γιάγκο Ευστρατίου Αντίκα. Ο Ιωάννης- Γιάγκος Αντίκας ήταν κουρέας με σπουδές κομμωτικής στην Γαλλία και πολύ αγαπητός στην πόλη. Διατηρούσε κουρείο όπου μπροστά στην είσοδο του δολοφονήθηκε (1908) ο Βούλγαρος Χατζηγκεωργκίεφ, κατά την έξοδο του από αυτό, από τον Μπινόπουλο που διάφυγε την σύλληψη. Μετά από χρόνια όταν έγινε κατάληψη της Ξάνθης από τους Βουλγάρους τον χειμώνα του 1912, άνοιξαν "τα παλιά τεφτέρια’’, και συνέλαβαν τον Αντίκα ως συνένοχο στην δολοφονία, βασανίστηκε άγρια και μετά τον ξυλοδαρμό τον εκτέλεσαν με περίστροφο, ισχυριζόμενοι ότι αυτοκτόνησε. Η πλατεία πήρε το όνομα του, εις μνήμη του ενώ σήμερα μπορείτε να την αναζητήσετε και σαν πλατεία Γαβριήλ Λαδά.


ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Αν βρεθείτε στην Ξάνθη, Σάββατο θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την μεγαλύτερη λαϊκή αγορά της Ελλάδας, το παζάρι της Ξάνθης όπως το αποκαλούν, όπου Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Ρομά, παλιννοστούντες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Αφρικανοί και Κινέζοι δίνουν όλοι μαζί ένα ιδιαίτερο χρώμα διαλαλώντας τις πραμάτειες τους και πραγματικά θα βρείτε μια μεγάλη ποικίλα προϊόντων κάτι που δεν θα συναντήσετε σε άλλες υπαίθριες αγορές της χώρας μας. Δυστυχώς φθάσαμε Σάββατο απόγευμα και δεν το προλάβαμε, ίσως κάποια άλλη στιγμή να πάμε και εμείς. Μάθαμε ότι τα Σάββατα εδώ έρχεται τόσος κόσμος από τους όμορους νομούς αλλά και από τις γειτονικές χώρες των Βαλκάνιων, που πραγματικά γίνεται χαμός!

ΤΙ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ  και ΤΙ ΘΑ ΦΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ 

Μην φύγετε από την πόλη τη Ξάνθης αν δεν δοκιμάσετε τα σιροπιαστά της, το σαραγλί, το σεκέρ παρέ, τις τουλούμπες από το ζαχαροπλαστείο Βυζάντιο, αν δεν θέλετε να  καθίσετε μέσα στο κατάστημα ζητήστε τα στο κουτί και πηγαίνετε απέναντι στην πλατεία καθήστε σ ένα καφέ και απολαύστε τα με τον καφέ σας, κάτω από την σκιά των δένδρων.

Εννοείτε ότι θα αγοράσετε σουτζούκ λουκούμ για να φέρετε δώρα σε συγγενείς και φίλους.


Η Ξάνθη έχει γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες για την κατασκευή της μεγαλύτερης καριόκας στον κόσμο και όταν λέμε καριόκα στην Ξάνθη, το μυαλό πάει στα 3Π (ζαχαροπλαστείο ΠαΠαΠαρασκευάς), προσωπικά λατρεύω και τον
κορμό με Κρέμα Βουτύρου και Πραλίνα,  που φτιάχνει.


Αγοράστε ξηρούς καρπούς και τα γνωστά αφράτα στραγάλια Ξάνθης.


Δεν θα αναφερθώ σε ταβέρνες και φαγητά που υπάρχουν παντού στην πόλη, μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών φαγητών για κάθε βαλάντιο σας περιμένουν να τα δοκιμάσετε, γιατί δεν προλάβαμε να φάμε μέσα στην πόλη, αφού τριγυρνούσαμε όλη την ημέρα στην ευρύτερη περιοχή, όμως μπορείτε να πάρετε μια γεύση από παραδοσιακά πιάτα της περιοχής, από την επίσκεψη μας στο χωριό Πήλημα, λίγα χλμ μακριά, την πρώτη ημέρα που φθάσαμε στην Ξάνθη (διαβάστε το σχετικό άρθρο https://www.tripsanddreamsbymary.com/2021/09/geuseisanatolis-thraki-pomakoxwria-gastronomy-.html ).


Η Ξάνθη είναι μια πόλη με πλούσια πολιτιστική παράδοση και ιστορία, μια σύγχρονη πόλη με ζωή ημέρα και νύχτα, αλλά και λόγω της θέσης της ένας προορισμός για την διαμονή σας, προκειμένου να γνωρίσετε την γύρω περιοχή.

΄Εχοντας την, σαν βάση μπορείτε να γνωρίσετε τα Στενά του Νέστου με την υπέροχη φύση και το παραποτάμιες δραστηριότητες, το Δέλτα του ποταμού Νέστου, τη Λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας και Πόρτο Λάγος, τα ορεινά χωριά της περιοχής, τα Πομακοχώρια, τον καταρράκτη Λειβαδίτη, να κάνετε πεζοπορικές διαδρομές στα Όρη Χαϊντού και Κούλα, αλλά και μπάνια στις υπέροχες παραλίες, δυτικά απ' το Δέλτα του Νέστου και ανατολικά από τις λιμνοθάλασσες του συμπλέγματος της λίμνης Βιστωνίδα. Πολλά μοναστήρια αλλά και αρχαιολογικοί τόποι βρίσκονται στην περιοχή και αξίζουν μια επίσκεψη. Μην παραλείψετε τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.

θα μπορούσα να σας γράψω και άλλα πολλά για αυτή την πόλη αλλά νέοι προορισμοί μας περιμένουν και που ξέρετε όταν θα ξαναέρθουμε μπορεί να σας δώσουμε και άλλες πληροφορίες, για να είσαστε έτοιμοι όταν την επισκεφτείτε και εσείς. 

Μέχρι τότε αν την επισκεφτήκατε ήδη, γράψτε μας ένα σχόλιο ή στείλτε μας ένα e-mail, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε στην πόλη και στην περιοχή όταν ξαναέρθουμε. Θα μας βοηθήσετε να κάνουμε το ταξίδι μας πιο όμορφο. 

Επίσης γράψτε μας τι άλλες πληροφορίες θέλετε να συμπεριλαμβάνουμε στα άρθρα μας,  για να κάνουμε τα δικά σας ταξίδια πιο εύκολα.





















TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου