ΑΒΔΗΡΑ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ



Πριν ξεκινήσουμε για τον επόμενο προορισμό μας, την Κομοτηνή όπου και θα διανυκτερεύσουμε αποφασίσαμε να περιπλανηθούμε λίγο περισσότερο στην περιοχή του Νομού Ξάνθης, για την γνωρίσουμε καλύτερα έτσι στα 25 χλμ από την πόλη της Ξάνθης συναντήσαμε το χωριό Άβδηρα.


Αυτό το ταξίδι μας, δεν είχε σχεδιαστεί με πεζοπορικές διαδρομές και άλλες δραστηριότητες σε βουνά και λαγκάδια, εκτός από αυτές που κάναμε στα σένα του Νέστου αλλά είχε σκοπό να γνωρίσουμε περιοχές, μουσεία, αρχαιολογικούς τόπους, ναούς αλλά και να κάνουμε γαστρονομικές αναζητήσεις της ιδιαίτερης αυτής περιοχής της χώρας μας, αλλά και να συναντηθούμε φίλοι που γνωριστήκαμε σε ταξίδια των καλών εποχών, τότε που ο covid-19 και η ταλαιπωρία που έχουμε υποστεί τα δύο τελευταία χρόνια, δεν περνούσε καν από τα μυαλό μας.

Τα Άβδηρα είναι μια κωμόπολη του νομού Ξάνθης, γνωστή σε πολλούς ως η πατρίδα του Δημόκριτου αλλά και άλλων επιφανών αρχαίων φιλοσόφων όπως ο Πρωταγόρας, ο Λεύκιππος, ο Ανάξαρχος αλλά και για τον Αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων που βρίσκεται μόλις 6 χλμ. από το χωριό Άβδηρα.

Θα σας προτείνω να επισκεφτείτε πρώτα το χωριό, να κάνετε μια βόλτα για να το γνωρίσετε και φυσικά να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο, ένα σύγχρονο κτίριο, που φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών, στα Αρχαία Άβδηρα ( 7ος αι. π.Χ. έως 13ος αι. μ.Χ.) και αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες: α) Δημόσιος Βίος β)Ιδιωτικός Βίος γ) Ταφικά Έθιμα.

Με το ίδιο εισιτήριο να συνεχίζεται για τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.

Πριν φύγετε από το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε και το Λαογραφικό Μουσείο (τηλ. 25410-51259), το οποίο στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτίριο του σχολείου, που χρονολογείται από το 1860.


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΒΔΗΡΩΝ

Ο επισκέψιμος χωρος των Αβδήρων είναι ένα μικρό τμήμα (3.000 στέμματα) του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου και πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Στην είσοδο θα βρείτε το φυλάκιο, όπου μπορείτε να εκδώσετε το εισιτήριο σας, αν δεν έχετε επισκεφτεί ήδη το αρχαιολογικό μουσείο στο χωριό και μπορείτε να πάρετε κάποιες πληροφορίες από τον υπεύθυνο του χώρου, αν δεν πάτε με μια οργανωμένη ξενάγηση με ξεναγό. Τα μνημεία που θα δείτε ανήκουν στο 12 αιώνα μ.Χ. ως τον 4ο αιώνα π.Χ.


Η αρχαία πόλη των Αβδήρων, ήταν παραθαλάσσια και σχεδόν παραποτάμια, αφού οι εκβολές του Νέστου βρίσκονται κοντά. Ιδρύθηκε από τους 'Ιωνες, κατοίκους των Κλαζομενών στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. Το 545 π.Χ. τα Άβδηρα ενισχυθήκαν από κατοίκους της Ιωνικής Τέω, οι οποίοι αρχικά εγκαταστάθηκαν στην ίδια περιοχή ενώ στα μέσα του 4ου αιώνα μετέφεραν την πόλη νοτιότερα. Η νέα πόλη χτίστηκε σύμφωνα με το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα δηλαδή οριζόντιοι και κάθετοι δρόμοι που διασταυρώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας οικοδομικά τετράγωνα και διέθετε τετράπλευρο περίβολο, ακρόπολη, 2 λιμάνια και θέατρο.

Στα τέλη της αρχαιότητας κάποια σημεία του περίβολου επιχώθηκαν, ενώ στην υστερορωμαική εποχή δεν υπήρχε το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα στο οδικό σύστημα της πόλης, σύμφωνα με τις ανασκαφές.

Στο πέρασμα των χρόνων οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο λόφο της αρχαίας Ακρόπολης ενώ δημιούργησαν νέα έργα για την οχύρωση της πόλης, τείχη, πύλες, νεκροταφεία κ.α..


Οι ανασκαφές αρχίσαν το 1950 από Δημήτρη Λαζαρίδη και συνεχίζονται μέχρι τις ημέρες μας, ενώ κάποιες περιοχές δεν είναι προσιτές στον επισκέπτη του χώρου λόγω της μορφολογίας του εδάφους ή επειδή δεν έχουν δοθεί ακόμη για περιήγηση. 

Κατά την γνώμη μου είναι υπεραρκετή μια ώρα για την επίσκεψη σας στο χώρο αν τα ενδιαφέροντα σας εστιάζονται μόνο στην επίσκεψη για να γνωρίσετε τα βασικά και όχι στην μελέτη. Καλό είναι να είσαστε εφοδιασμένοι με ένα μπουκάλι νερό επειδή δεν υπάρχει αναψυκτήριο στον χώρο, να φοράτε κατάλληλα παπούτσια για περπάτημα, δροσερά ρούχα ειδικά τους ζεστούς μήνες του χρόνου και ένα καπέλο.



Έτσι με την βοήθεια ενός χάρτη και με αρκετά πληροφοριακά έντυπα που μας έδωσαν στο εκδοτήριο εισιτήριων αλλά και τις πληροφορίες που θα διαβάζετε στις ταμπέλες και κάποιες απορίες που θα λύσετε, αν ρωτήσετε τον φύλακα που ήταν πρόθυμος να μας απαντήσει, θα έχετε και εσείς την ευκαιρία να δείτε στην αρχαία πόλη το λουτρό των ρωμαϊκών χρόνων, μέρος του τείχους της αρχαίας πόλης του 4ου αιώνα και την πύλη, κατοικίες και καταστήματα που ανήκουν στους ρωμαίικους χρόνους αλλά και τοίχους σπιτιού του 4ου αιώνα, που ακριβώς απ΄ έξω του υπάρχει ένα σταυροδρόμι. Εδώ θα δείτε και το λιθόκτιστο αποχετευτικό αγωγό, ο οποίος μέσω της πύλης απομάκρυνε τα νερά από την πόλη. Δρόμος και αγωγός χρονολογούνται στα ρωμαϊκά χρόνια.


Δείτε το σπίτι με το ψηφιδωτό των δελφινιών που κατασκευάστηκε μεταξύ 250-200 π.Χ. και ξαναχρησιμοποιήθηκε στα Ρωμαϊκά χρόνια, τα καταστήματα του 4ου αιώνα που στο εσωτερικό τους βρέθηκαν αμφορείς, αγγεία, ειδώλια και άλλα προϊόντα  και πιο κάτω κατοικείς των ρωμαϊκών χρόνων. 

Σε άλλα σημεία του αρχαιολογικού χώρου μπορείτε να δείτε το νεκροταφείο, το βαπτιστήριο και έναν επισκοπικό ναό. Επίσης σε στεγασμένους χώρους φιλοξενούνται  πολλά αντικείμενα που βρέθηκαν στις ανασκαφές σε τάφους, όπως σαρκοφάγους, επιτύμβιες στήλες, κίονες, πιθάρια κ.α.



Στα βορειοδυτικά, στην πλαγιά του λόφου όπου βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, θα συναντήσετε ένα οικοδομικό συγκρότημα με κατοικίες της μεταχριστιανικής εποχής και τα ερείπια ενός Βυζαντινού νεκροταφείου με τους Κοιμητηριακούς Ναούς .



ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΒΔΗΡΩΝ τηλ. 25410-51003,51783
τηλέφωνο αρχαιολογικού χώρου  25410-51988
εισιτήριο στα 4 ευρώ

Αφού επισκεφτείτε και τον αρχαιολογικό χώρο συνεχίστε προς το λιμάνι των Αβδήρων όπου υπάρχει μαρίνα για τα σκάφη της περιοχής κα τους αλιείς και συνεχίστε από την παραθαλάσσια διαδρομή για να γνωρίσετε όμορφες περιοχές και παραλίες στο Θρακικό πέλαγος και αν ο καιρός το επιτρέπει κάντε και ένα μπανάκι και συνεχίστε για να συναντήσετε το Λάγος και το Φανάρι, μια πανέμορφη περιοχή της Θράκης.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου