WAX MUSEUM KOKKINIDIS THEODOROS- ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΗΠΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ



Στα Κηπιά της Καβάλας βρίσκεται ένα εξαιρετικό μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων για το οποίο είχα ακούσει πριν καιρό, αλλά δεν έτυχε να επισκεφτώ μέχρι την ημέρα που βρέθηκα ξανά στην περιοχή, στα πλαίσια του road trip μας σε Μακεδονία και Θράκη και φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία στην επιστροφή, να το εντάξω στο πρόγραμμα μας. Αποχαιρετώντας την Καβάλα, διασχίσαμε το Παγγαίο όρος μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή και αφήσαμε πίσω μας την Ελευθερούπολη. Μέσω της επαρχιακής οδού Ελευθερούπολης - Φωλίας φθάσαμε στο χωριό Κηπιά, διανύσαμε μια απόσταση 7,7 χλμ. από την Ελευθερούπολη και σε 10 περίπου λεπτά βρεθήκαμε στην είσοδο του Μουσείου.




Εκεί μας υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης και καλλιτέχνης των εκθεμάτων του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων, κος Θεόδωρος Κοκκινίδης ο οποίος γεννήθηκε το 1977 στο Βερολίνο από γονείς μετανάστες. Έζησε και μεγάλωσε στα Κηπιά Καβάλας μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Σπούδασε μουσική και από μικρός ασχολήθηκε με το τραγούδι και την ζωγραφική, ενώ απέσπασε το πρώτο βραβείο ζωγραφικής σε ηλικία 16 ετών σε διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας.




Την ίδια εποχή έπεσαν στα χέρια του φωτογραφίες κέρινων ομοιωμάτων από μουσεία του εξωτερικού και του κέντρισε το ενδιαφέρον πως ένα άψυχο υλικό, το κερί, μπορεί να δείχνει τόσο ζωντανό, έτσι άρχισε να ασχολείται και να μαθαίνει την τέχνη, κοντά σε καλλιτέχνες του μουσείου της Madame Tussauds. Δημιούργησε το πρώτο του έργο το 1993, το ομοίωμα του Michael Jackson, που τον αποτυπώνει από την εποχή του άλμπουμ του "dangerous". Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και δεύτερο ομοίωμα του Michael Jackson στην έκθεση που δημιούργησε αργότερα το 2005.


Από το 1993 ο καλλιτέχνης άρχισε να συμμετέχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, αποσπώντας θετικά σχόλια και θαυμασμό για τα έργα του και έτσι το 2010 δημιούργησε και άρχισε να λειτουργεί το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη, στα Κηπιά Καβάλας, δίνοντας την ευκαιρία σε πλήθος κόσμου να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα έργα του.




Διάσημοι συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές και άλλες προσωπικότητες, 21 Έλληνες και 12 ξένοι πήραν την θέση τους, στις αίθουσες του Μουσείου. Ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κων. Καβάφης, ο Γιάννης Τσαρούχης, η Μαρία Κάλλας, o Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Μίκης Θεοδωράκης η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, ο η Μελίνα Μερκούρη, η Madonna, ο Johnny Depp και πολλοί άλλοι διάσημοι βρίσκονται εκεί και σας περιμένουν. Η ομοιότητα τους, οι φυσικές τους διατάσεις, το διαπεραστικό βλέμμα τους όπως σας κοιτάνε αλλά και πόσο ζωντανοί δείχνουν, νομίζεις ότι θα σου μιλήσουν, στην αρχή θα σας σοκάρουν, όμως σιγά σιγά θα συνηθίζεται και θα αρχίσετε να τους παρατηρείται καλύτερα αλλά και να φωτογραφίζεστε μαζί τους.




Ο Μίμης Πλέσσας καθισμένος στο πιάνο του με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη στο πλάι του, πόζαραν στο δημιουργό για την δημιουργία των ομοιοτήτων τους.




Το κέρινο ομοίωμα της Βούλας Πατουλίδου δημιουργήθηκε το 2012, όταν η ίδια πόζαρε στον καλλιτέχνη ενώ δώρισε και τις φόρμες της για να ντυθεί το έργο. Σημαντική θέση στο μουσείο έχει και το ομοίωμα του Θοδωρή Ζαγοράκη (2013) ο οποίος δώρισε τα αυθεντικά του ρούχα για να το ντύσουν.



Με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που γιορτάζουμε φέτος στην χώρα μας ο καλλιτέχνης κ. Θεόδωρος Κοκκινίδης φιλοτέχνησε 2 νέα κέρινα ομοιώματα, ένα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη και ένα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, εξέχουσες προσωπικότητες της Ελληνικής επανάστασης και οι δυο, ενώ όπως μας αποκάλυψε ετοιμάζει και νέα κέρινα ομοιώματα ηρώων της Επανάστασης τα οποία σε λίγο καιρό θα είναι στην διάθεση του κοινού να τα δει.



Ήδη από το 2019 προϋπήρχε στο μουσείο το κέρινο ομοίωμα του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.



Φυσικά από το μουσείο δεν λείπουν και μεγάλες πολιτικές φυσιογνωμίες της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας όπως αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σας προτείνω, αν βρεθείτε στην περιοχή να βάλετε στο πρόγραμμα σας το Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων και είμαι σίγουρη ότι θα φύγετε και εσείς ενθουσιασμένοι, βλέποντας συγκεντρωμένες τόσες πολλές προσωπικότητες που έχουμε αγαπήσει και έχουν αφήσει την σφραγίδα τους, τόσο με την ζωή τους, όσο και με το έργο τους. Είναι τιμή μας που έχουμε και στην Ελλάδα ένα τέτοιο ιδιαίτερο μουσείο και μπορούμε να δούμε τις δημιουργίες του Έλληνα καλλιτέχνη κ. Κοκκινίδη από κοντά, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα όμοιες τους, σε παρόμοια μεγάλα μουσεία του εξωτερικού.



Το Μουσείο θα το βρείτε στο χωριό Κηπιά, λίγα χλμ. μετά την Ελευθερούπολη, του Νομού Καβάλας.


Χειμερινό ωράριο (Οκτώβριος-Μάιος) Δευτέρα έως Κυριακή: 10:00 – 18:00

Θερινό ωράριο (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) Δευτέρα έως Κυριακή: 10:00 – 20:00

Το ωράριο προσαρμόζεται, κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Κοκκινίδη στα τηλέφωνα +30 6937 803780 και +30 6976 519429 για γκρουπ και σχολεία ή αν βρεθείτε όμως εμείς χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού χτυπήστε το κουδούνι και ο ευγενικός κ. Κοκκινίδης θα αφήσει τις εργασίες του, στο εργαστήρι που βρίσκεται δίπλα και θα έρθει να σας ανοίξει και να σας ξεναγήσει στον χώρο του μουσείου. H είσοδος στο μουσείο κοστίζει 5 ευρώ.


Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο site www.kerinaomoiomata.gr














TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου