ΤΑΒΕΡΝΑ ΠΙΛΗΜΑ - ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ


Ψησταριά - Ταβέρνα Πίλημα στην Ξάνθη


Ούτε 20 λεπτά από την πόλη της Ξάνθης βρίσκεται το χωριό Πίλημα μέσα σ ένα καταπράσινο τοπίο, σε υψόμετρο μόλις 335 μέτρων στους 
στους πρόποδες του Αχλαδόβουνου γνωστού και σαν  Αχλάτ Τσάλ. Ο δρόμος μέχρι το χωριό είναι καλός, με λίγες στροφές και εκτός από μια δύσκολη στροφή που πρέπει να πάρεις από τον κεντρικό που σε οδηγεί προς το χωριό δεν συναντήσαμε καμία άλλη δυσκολία. Το μυαλό σας δεκατέσσερα, για να δείτε και να μην προσπεράσετε την πινακίδα που δεν είναι σε εμφανή σημείο, καλύτερα βάλτε το gps.


 Τα σπίτια του χωριού λιγοστά όπως και οι κάτοικοι που δεν ξεπερνούν τους 85 σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011. Έντονη η παρουσία του το τζαμιού που ξεχωρίζει από τον μιναρέ του, κάτι που συναντάμε σε πολλά χωριά της περιοχής, στα γνωστά Πομακοχώρια του Νομού Ξάνθης. 

 Εμείς το επισκεφθήκαμε για έναν και μοναδικό λόγο, επειδή στην Ξάνθη τις ημέρες που βρεθήκαμε, είχε τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ για τις γιορτές της Παλαιάς πόλης και πλήθη κόσμου είχαν κατακλίσει το κέντρο της πόλης και με δυσκολία μπορούσες να παρκάρεις και να βρεις να καθίσεις σε κάποιο καλό μαγαζί με τοπική κουζίνα, αποφασίσαμε να πάμε στο Πίλημα, στην  Ψησταριά - Ταβέρνα Πίλημα, για να απολαύσουμε ντόπιες παραδοσιακές γεύσεις σε ένα όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον, δίπλα στην φύση. 


Μάλιστα την ώρα που φθάσαμε στο χωριό μας υποδέχθηκε ο μουεζίνης από το μεγάφωνο του τζαμιού που καλούσε τους πιστούς για την καθιερωμένη προσευχή και εμείς πήραμε μια πρώτη γεύση τι θα ακολουθούσε τις επόμενες ημέρες, στις επισκέψεις μας στα χωριά των Πομάκων. 


Φθάσαμε στην ταβέρνα καθίσαμε στο τραπέζι που επιλέξαμε σαν καλύτερο, αφού δεν είχε αρχίσει ακόμη να έρχεται κόσμος και αφού εξερευνήσαμε τους χώρους του μαγαζιού με τα πολλά επίπεδα και τα παραδοσιακά αντικείμενα από την καθημερνή ζωή των ντόπιων της περιοχής, πέσαμε κυριολεκτικά με τα μούτρα στον κατάλογο για να ανακαλύψουμε γεύσεις διαφορετικές που θα μας μείνουν αξέχαστες. Μπερδευτήκαμε όμως από την ποικιλία και έτσι καταφύγαμε στην βοήθεια του σερβιτόρου που ήταν  ευγενικός και πρόθυμος να μας εξηγήσει τι είχε το κάθε πιάτο που βλέπαμε στο μενού.

Παρατηρήσαμε με ευχαρίστηση, ότι οι κανόνες υγιεινής, μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις, τηρούνταν κανονικά λόγω των συνθήκων για τον cοvid-19.


Τελικά επιλέξαμε πολλά πιάτα για να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις ανατολίτικης κουζίνας και θα σας τα προτείνω για να τα δοκιμάσετε και εσείς όταν βρεθείτε στην  Ψησταριά - Ταβέρνα Πίλημα και φυσικά να παραγγείλετε και Θρακιώτικο κρασί. Εμείς τιμήσαμε με πολλές επαναλήψεις, ένα χύμα κόκκινο ξηρό κρασί. Είναι σημαντικό να δοκιμάζεις νέες γεύσεις, σε κάθε τόπο που βρίσκεσαι . 

Σας δείχνω μερικά από τα εξαιρετικά πιάτα που δοκιμάσαμε, κάποια άλλα δεν προλάβαν καν να φωτογραφηθούν γιατί έγινε μάχη!!!


Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές όλα στο τηγάνι με τη συνοδεία υπέροχου τζατζικιού


Γιαουρτλού κεμπάπ με τα κεμπάπ περασμένα σε σιδερένιες βέργες, πιττάκια σε σάλτσα, γιαούρτι και σαλάτα.


Κεμπάπ επάνω σε χουνκιάρ μπεγεντί και συνοδευτικό σαλάτες και ρύζι


Ρολάκια  με μοσχαρίσιο κρεατάκι τυλιχτά, και από επάνω με σάλτσα γιαούρτι και βούτυρο! το όνομα του για να το ζητήσετε  Σουλτάν Κεμπάπ! Κα τα πλη κτι κό!

Ρύζι και σαλάτες περιέχουν τα περισσότερα πιάτα και ευτυχώς δεν που έχουν τηγανητές πατάτες σαν γαρνιτούρα.


Ατζέμ πιλάφι με αρνί, θα σας πω ότι πρώτη φορά το δοκίμασα με κόκκινη σάλτσα και ήταν εκπληκτικό!

Όσοι δεν έχετε μάθει να δοκιμάζετε νέες γεύσεις μπορείτε να καταφύγετε σε κλασσικές λύσεις όπως ψητά κρεατικά, κοτόπουλο, σουτζουκάκια, ψητό αρνί, κοκορέτσι κ.α.


Στο τέλος μαζί με τον λογαριασμό θα σας έρθει κερασμένο από το κατάστημα, ένα πιάτο με κανταΐφια και εμείς που δε λέμε ποτέ όχι στα γλυκά, τα καταναλώσαμε ταχύτατα!!!

Να σημειώσω επίσης ότι οι μερίδες είναι μεγάλες και οι τιμές πολύ καλές.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στη συγκεκριμένη  Ψησταριά - Ταβέρνα Πίλημα, το άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση είναι προσωπική εμπειρία μιας ευχαριστημένης πελάτισσας που δοκίμασε νέες αυθεντικές και καλομαγειρεμένες γεύσεις και έφαγε καλά!!! 

Φυσικά θα ευχαριστήσω τον φίλο Σταύρο, συνοδοιπόρο σ αυτό το ταξίδι, γιατί δική του ιδέα ήταν να πάμε για φαγητό στο Πίλημα!!! 

Μάλλον και τις επόμενες ημέρες θα φάμε καλά!



 

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου