Auschwitz Ι και Auschwitz ΙΙ - Birkenau μια επίσκεψη που σε σημαδεύει!

Αμφιταλαντεύτηκα πολύ για το αν έπρεπε να γράψω και αν έπρεπε να ανεβάσω φωτογραφίες από την πρόσφατη επίσκεψη μου στο ΑΟΥΣΒΙΤΣ και όσα αντίκρυσα εκεί. Ήταν ένα πραγματικό σοκ για μένα η επίσκεψη αν και έχω ξαναβρεθεί και σε άλλους τόπους μαρτυρίων τα τελευταία χρόνια.



Πριν την επίσκεψη μου στα 2 στρατόπεδα, είχα ακούσει πολλές ιστορίες από ανθρώπους που βίωσαν την φρίκη σε αυτά τα ναζιστικό στρατόπεδα συγκέντρωσης και κατάφεραν από τύχη να σωθούν, όταν εκατομμύρια άλλοι εξοντώθηκαν σε μαζικές δολοφονίες αφού τους ξεγέλασαν, τους βασανίσαν και τελικά τους θανάτωσαν σε θαλάμους αέριων και σε φούρνους.

Δέος και συγκίνηση κατά την επίσκεψη  μου και οφείλω να επισημάνω ότι δεν είναι μια απλή επίσκεψη σ ένα μουσείο, αλλά σε ένα μαρτυρικό μνημείο, όπου βρώμικα μυαλά αποφάσισαν τον εξευτελισμό, την εξαθλίωση και τελικά την θανάτωση για εκατομμύρια ανθρώπους που δεν ήταν σύμφωνοι με τα δικά τους σχέδια και την δικιά τους αντίληψη για το ανθρώπινο γένος.

Από το 1940 έως το 1945, 1.300.000 άνθρωποι συγκεντρωθήκαν στα στρατόπεδα του ΑΟΥΣΒΙΤΣ

1.100.000 Εβραίοι

140.000 έως 150.000 Πολωνοί

23.000 Ρομά

15.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου

25.000 φυλακισμένοι από άλλες χώρες για την αντίσταση τους στους Ναζί.

1.300.000 άνθρωποι εξοντώθηκαν από τους οποίους το 90% ήταν Εβραίοι. Ο αριθμός δεν είναι επιβεβαιωμένος αφού από κάποια στιγμή και μετά οι θάνατοι ήταν μαζικοί και χωρίς έλεγχο. Ενημερωτικά για τους Έλληνες αναγνώστες μου, εδώ έχασαν την ζωή τους 55.000 Έλληνες.

Σίγουρα μια επίσκεψη στο Auschwitz είναι απανωτές γροθιές στο στομάχι καθώς επισκέπτεσαι τα block και μαθαίνεις την ιστορία τους, που θα σε συνοδεύουν για πολύ καιρό, ενώ στο μυαλό σου θα πλανάται το ερώτημα τι άνθρωποι ήταν αυτοί που εκτελούσαν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις και μαζικές δολοφονίες....


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Αρχικά θα σας πω ότι αν βρεθείτε στην Κρακοβία είναι άδικο να μην αφιερώσετε χρόνο για μια ημερήσια εκδρομή στο Oświęcim - Οσβιετσιμ δηλαδή το Άουσβιτς στα πολωνικά, μια πόλη που προϋπήρχε πριν γίνουν τα στρατόπεδα. Απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την Κρακοβία, περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο. Το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, βρίσκεται κοντά στην πόλη Oświęcim.

Αν ταξιδεύετε μόνοι σας μπορείτε να φτάσετε στο Άουσβιτς με λεωφορείο. Τα λεωφορεία αναχωρούν κάθε μια ώρα από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων MDA dworzec autobusowy στην Κρακοβία, τον οποίο θα συναντήσετε δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Η διαδρομή είναι περίπου 1,5 ώρα με αρκετές στάσεις και σας αφήνει στην στάση του στρατοπέδου.

Επίσης μπορείτε να φτάσετε με το τρένο από την Κρακοβία στο Oświęcim και να περπατήσετε 1,5 χιλιόμετρο μέχρι το Άουσβιτς Ι. 


Μπορείτε επίσης να βρείτε ένα τουριστικό γραφείο στην πόλη της Κρακοβίας - θα βρείτε πολλά στις βόλτες σας - που κάνουν οργανωμένες ημερήσιες εκδρομές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Auschwitz Ι και ΙΙ, να αγοράστε μια οργανωμένη περιήγηση για το Άουσβιτς, η οποία περιλαμβάνει μεταφορά από την Κρακοβία, από το ξενοδοχείο σας ή κάποιο point που θα σας ορίσουν εκ των προτέρων ενώ θα καλύψουν και την ξενάγηση. Σ αυτή την περίπτωση τα αναλαμβάνει όλα το γραφείο μεταφορά, εισιτήρια, ξενάγηση και έτσι δεν έχετε να ασχοληθείτε με κάτι εσείς. 

Βέβαια υπάρχουν κάποιοι περίοδοι τον χρόνο (Χριστούγεννα κ.α.) που οι τιμές είναι πανάκριβες λόγω αυξημένης ζήτησης, για αυτό αν προγραμματίζεται ένα ταξίδι μέχρι εκεί, αναζητήστε και κλείστε νωρίς τα εισιτήρια σας.

Αν ο χρόνος στην Κρακοβία είναι περιορισμένος θα σας πρότεινα να επίλεξε τε μια ημερήσια οργανωμένη εκδρομή που εκτός από τα Αuschwitz Ι και ΙΙ περιλαμβάνει και την εκδρομή στα αλατωρυχεία.

Τα εισιτήρια σας, αν πάτε ιδιωτικά θα τα προαγοράσετε και θα φροντίσετε να είσαστε στην είσοδο μισή ώρα νωρίτερα από το προκαθορισμένο ραντεβού σας. Μπορείτε να βγάλετε τα εισιτήρια σας στο visit.auschwitz.org . και να τα έχετε στο κινητό σας ή να τα τυπώσετε.


Για όσους έχετε αποφασίσει ότι δεν θα χρειαστείτε ξεναγό για να σας κατευθύνει και να ακούσετε την ξενάγηση και αρκετά ενδιαφέροντα για τον τόπο και την ιστορία του, μετά τις 3 το μεσημέρι η είσοδος είναι free, απλά να ξέρετε ότι υπάρχουν και άλλοι που έχουν σκεφτεί σαν εσάς και δεν υπάρχει η απαραίτητη τάξη.

Οσοι κλείσετε με ξεναγό του Άουσβιτς θα ακούσετε την ξενάγηση στην γλώσσα που επιλέξατε για την συγκεκριμένη ώρα με την βοήθεια των ακουστικών που θα σας δοθούν μετά την είσοδο. Συνήθως αυτές οι ξεναγήσεις είναι σε ομάδες 10ατόμων και έχουν οργάνωση και τάξη, ενώ μαθαίνεις πολλά.

Θα σας ξεκαθαρίσω το εξής, η είσοδος στο Μνημείο είναι Δωρεάν, αυτό που πληρώνουμε είναι η αμοιβή του ξεναγού και στα οργανωμένα γκρουπ η μεταφορά και το σέρβις. Ανάλογα, σε ποια κατηγορία ταξιδιώτη ανήκετε οικονομικά, μπορείτε να προγραμματίσετε την επίσκεψη και φτηνά και ακριβότερα, αλλά μην χάσετε την ευκαιρία για επίσκεψη. 

Δεν συνιστάται η επίσκεψη σε παιδιά κάτω των 14 ετών στο Μνημείο, δεν χρειάζεται να εξηγήσω τον λόγο, νομίζω ότι τον καταλαβαίνεται.

Τα άτομα με αναπηρία είναι δύσκολο να μετακινηθούν στους χώρους και τα κτίρια γιατί δεν έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις στους χώρους, επειδή θέλουν να κρατήσουν την αυθεντικότητα τους. Παρόλα αυτά για να βοηθηθούν οι επισκέπτες με αναπηρία διατίθενται δωρεάν αναπηρικά αμαξίδια. Εδώ στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Επισκεπτών. μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.


Οι ξεναγήσεις ξεκινούν από το στρατόπεδο Auschwitz I και συνεχίζουν στο Auschwitz ΙΙ-Birkenau. Η μεταφορά από το Ι στο ΙΙ γίνεται με λεωφορείο, αλλά και με τα πόδια αν έχετε καλό καιρό και χρόνο στην διάθεση σας. 

Θεωρώ ότι για την επίσκεψη σας, στα 2 στρατόπεδα, θα χρειαστείτε σίγουρα 3,5 έως 4 ώρες, μπορεί και περισσότερο αν έχει υπερβολικά πολύ κόσμο και πρέπει να περιμένετε σε ουρές για να μπείτε στα κτήρια ή τα ενδιαφέροντα σας είναι τέτοια που θα σας κρατήσουν λίγο περισσότερο στο χώρο.

Πρέπει εδώ να σας πω ότι επειδή οι ουρές είναι συνεχόμενες και κινούνται με συγκεκριμένο ρυθμό, χωρίς να βιάζεται κανένας, εκτός κάποιων περιπτώσεων που δεν αντέχουν αυτά που βλέπουν και με δάκρυα αποχωρούν, καλό είναι να περιορίσετε τις φωτογραφίες σας και κυρίως την λήψη selfies καθώς οι χώροι δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο. Αναρωτιέμαι ποιος θα ήθελε να έχει μια selfie και από πίσω του, να υπάρχουν τόνοι με μαλλιά, ρούχα, παπούτσια, αντικείμενα βασανιστηρίων, των θυμάτων?
Σε κάποια σημεία θα σας υπενθυμίσει ο ξεναγός σας ότι δεν επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών. Η ξενάγηση γίνεται με ακουστικά.

Να έχετε υπόψιν ότι στο Μπλοκ 4 και στην αίθουσα 5 και στα υπόγεια του block 11 απαγορεύονται οι φωτογραφίες.

Απαγορεύεται η φωτογράφηση με φλας και με τρίποδο. Η χρήση drone απαιτεί έγκριση.

Υπάρχει οδηγία σύμφωνα με την οποία οι επισκέπτες πρέπει να «συμπεριφέρεστε με τη δέουσα σοβαρότητα και σεβασμό. Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να ντύνονται με τρόπο που αρμόζει σε έναν τόπο αυτής της φύσης». Είπαμε δεν πάμε απλά σε ένα μουσειακό χώρο αλλά σε ένα χώρο μαρτυρικό.

Για την είσοδο σας στο Auschwitz θα περάσετε από έλεγχο από το ειδικό μηχάνημα τόσο εσείς όσο και ότι κουβαλάτε μαζί σας, οι τσάντες και τα σακίδια πλάτης πρέπει να έχουν διαστάσεις 30x20x10 cm. Φροντίστε να μην κουβαλάτε περιττά και βαριά πράγματα μαζί σας. Ένα σάντουιτς, ένα snack και ένα μπουκάλι νερό ίσως σας χρειαστούν και τα χρησιμοποιήσετε σε κάποιο διάλλειμα ή την ώρα μετάβασης από το Auschwitz 1 στο 2. 

Φορέστε άνετα παπούτσια επειδή έχει πολύ περπάτημα και άνετα ρούχα ανάλογα με την εποχή που θα το επισκεφτείτε. 

Οι επισκέπτες μπορούν να αφήσουν τις μεγαλύτερες αποσκευές τους σε lockers με πληρωμή. Οι διαστάσεις των θέσεων αποθήκευσης αποσκευών είναι 90x50x22, 60x50x22 και 85x65x42, οι εσωτερικές διαστάσεις είναι: 90x50x30, 60x50x30 και 90x65x50 και το μέγιστο φορτίο τους είναι 30 kg

Μπορείτε να κάνετε μια κράτηση μέσω του Get Your Guide  και αν θέλετε να κλείσετε μια εκδρομή και να  επισκεφτείτε το Auschwitz Ι και Auschwitz ΙΙ - Birkenau πατώντας ΕΔΩ   https://gyg.me/KN4Djtam

Για την είσοδο σας είναι απαραίτητο να έχετε μαζί με το εισιτήριο σας, διαβατήριο ή ταυτότητα.



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Auschwitz Ι



Το Άουσβιτς I ήταν ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, το πρώτο στρατόπεδο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1940 από τους Γερμανούς, σε εγκαταλελειμμένους πολωνικούς στρατώνες πυροβολικού. Αρχικά φιλοξένησε Γερμανούς φυλακισμένους (κυρίως εγκληματίες) οι οποίοι στην συνέχεια αποτέλεσαν το προσωπικό των στρατοπέδων.



Το τεράστιο στρατόπεδο περιλαμβάνει οικόπεδα και κτήρια που πολλά από αυτά, είναι προσβάσιμα σήμερα στους επισκέπτες και προορίζονταν από τους Ναζί για την ''φιλοξενία'' των κρατουμένων πολέμου οι όποιοι ήταν εχθροί του ναζιστικού καθεστώτος, άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν σαν εργάτες για την κατασκευή και την συντήρηση των στρατοπέδων και αργότερα σε εταιρείες που συμμετείχαν στην πολεμική βιομηχανία, για την παραγωγή όπλων και άλλων σχετικών με τον πόλεμο προϊόντων, άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν σε πειράματα με τη χρήση του φονικού Zyklon B αλλά και γενετικών πειραμάτων, οπως πειράματα σε νήπια, δίδυμα και νάνους, ενώ οι εγκληματίες προέβαιναν σε υποχρεωτικές στειρώσεις, ευνουχισμούς και πειράματα υποθερμίας σε ενήλικες. Ο πιο γνωστός "ερευνητής" ήταν ο γιατρός και λοχαγός των SS Δρ. Γιόζεφ Μένγκελε.


Στο κτήριο 10 διεξάγονταν οι "έρευνες" οπως αποκαλούσαν τα αποτρόπαια εγκλήματα τους, στο ανθρώπινο είδος και απέναντι στο κτήριο 11 βρισκόταν το γραφείο του διοικητή του στρατοπέδου και τα περισσότερα γραφεία των SS.
Εκεί οι μηχανικοί των SS κατασκεύασαν έναν αυτοσχέδιο θάλαμο αερίων, στο υπόγειο της φυλακής.


Ανάμεσα στο 10 και το 11, υψώνεται ο «Μαύρος Τοίχος», όπου οι φρουροί των SS εκτέλεσαν χιλιάδες κρατούμενους.


Ψηλά ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα υπάρχουν παντού, ενώ συγκλονίζει η επίσκεψη σε κάποια δωμάτια των κτηρίων και φυσικά στο νεότερο θάλαμο αερίων και στο κρεματόριο που βρίσκεται σε ξεχωριστό κτήριο έξω από το κτηριακό συγκρότημα των κρατουμένων που κατασκευάστηκε αργότερα για να εξυπηρετήσει τις μαζικές δολοφονίες.


Επίσκεψη στο δεύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Auschwitz ΙΙ-Birkenau με την περιβόητη «Πύλη του Θανάτου».


Βρίσκεται σε απόσταση 1.200 μέτρων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς Ι. Κατά την οικοδόμηση του Άουσβιτς ΙΙ οι ναζιστές ανάγκασαν τους κατοίκους του κοντινού χωριού Μπρζεζίνκα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι αιχμάλωτοι του Auschwitz Ι τα γκρέμισαν για να χρησιμοποιήσουν τα οικοδομικά υλικά, κυρίως τα κόκκινα τούβλα, για να κτιστεί το νέο στρατόπεδο εξόντωσής Auschwitz ΙΙ-Birkenau. Το στρατόπεδο περικλύστηκε με ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα.


Το τρένο που έφτανε μέχρι εδώ περνούσε την Πύλη του θανάτου και αποβίβαζε στις αποβάθρες τα ανυποψίαστα θύματα. Τα ταξίδια με το τρένο ήταν πολυήμερα και μάλιστα σε κλειστά βαγόνια μεταφοράς ζώων ή εμπορευμάτων. Σκεφτείτε ότι οι αιχμάλωτοι που έφτασαν μέχρι εκεί από την Ελλάδα έκαναν ένα ταξίδι τουλάχιστον 10 και παραπάνω ημερών σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς φαγητό και τις απαραίτητες συνθήκες προσωπικής υγιεινής. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια καταγεγραμμένο ταξίδι αφορούσε τη μεταφορά αιχμαλώτων από τη Ρόδο και είχε συνολική διάρκεια 17 ημερών.

Όταν έφταναν στον σταθμό, οι στρατιώτες των SS τους χώριζαν σε κατηγορίες αδύναμοι, άρρωστοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι παιδιά και σε ικανούς για εργασία, ενώ τους έπαιρναν όλα τα προσωπικά τους είδη και τους φορούσαν στολές εργασίας αφού όσοι δεν θανατώνονταν αμέσως εκτελούσανε εξαναγκαστική εργασία κάτω από άθλιες καταστάσεις (πείνα, κρύο, βαριές και ανθυγιεινές δουλειές κ.α.)

Το Μπιρκενάου είναι το αποτρόπαιο μέρος όπου οι Ναζί δολοφόνησαν περίπου ένα εκατομμύριο Εβραίους, Πολωνούς Ρώσους, Ρομά και Ευρωπαίους που ήταν αντίθετοι. Ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης με 300 ξύλινους στρατώνες και περισσότεροι από 100.000 κρατούμενοι βρίσκονταν εδώ το 1944. Σοκ προκαλούν τα επισκέψιμα κτήρια που λειτουργούσαν σαν κοιτώνες με τα ξύλινα κρεβάτια που μοιράζονταν οι κρατούμενοι τις παγωμένες νύχτες και ημέρες. Εδώ θα δείτε ερείπια των θαλάμων αερίων και τα κρεματόρια που κατάστρεψαν οι ίδιοι οι Ναζί για να μην αφήσουν αποδείξεις για τα εγκλήματα τους όταν το 1945 (27 Ιανουαρίου, 1945) έχασαν τον πόλεμο.
 
To 2o στρατόπεδο που πρέπει να επισκεφτεί ο κάθε άνθρωπος και όπως είχε πει και ο Πολωνός πρώην υπουργός εξωτερικών Wladyslaw Bartoszewski, επιζών από το στρατόπεδο "Αυτό που οι Ναζί ήθελαν να καταστρέψουν, θα το διασώσουμε από τη λήθη" και πρέπει α το κάνουμε και σήμερα με όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας.

Δυστυχώς τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται, αφού οι Ναζί είχαν το θράσος το 1945 λίγο πριν μπει στο στρατόπεδο ο Κόκκινος στρατός να βομβαρδίσουν και να καταστρέψουν μεγάλο τμήμα ειδικά στο στρατόπεδο Birkenau για να εξαφανίσουν τα ίχνη των αποτρόπαιων πράξεων τους.

Διοικητής των στρατοπέδων ήταν ο Ρούντολφ Ες.
  



ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ


Θεωρώ ότι μια επίσκεψη στο Auschwitz πρέπει να γίνεται από όλους μας και να διαδίδονται ακόμη και σήμερα όσα βλέπουμε και ας πέρασαν από το 1945, 78 ολόκληρα χρόνια.

Έτσι λοιπόν μια επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου από όλη την Ευρώπη κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου αποτελεί από τους νεότερους μια πράξη αναγνώρισης και μνήμης για όσα δεινά υπέστησαν οι προγονοί μας από ανθρώπους που έκαναν φρικιαστικές πράξεις και ευτυχώς τελικά δεν επικράτησαν.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!!

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου