Nowa Huta ένα παράδειγμα ιδανικής κομμουνιστικής πόλης που πρέπει να επισκεφτείς.



Σας έχουμε ήδη παρουσιάσει με 4 ξεχωριστά άρθρα, την Κρακοβία και τα αξιοθέατα της ενώ σας δώσαμε tips για το Άουσβιτς και τα Αλατωρυχεία και αφού εξαντλήσαμε ότι έπρεπε να δούμε σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα μας τις προηγούμενες ημέρες, πήραμε το τραμ για να επισκεφτούμε την Nowa Huta, ένα προάστιο της Κρακοβίας, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 ως παράδειγμα ιδανικής κομμουνιστικής πόλης.

 

Χτίστηκε για να προσελκύσει εργάτες και αγρότες κυρίως άτομα από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, που θα έρχονταν μέχρι εδώ για να εργαστούν στη Χαλυβουργίας Vladimir Lenin, την μεγαλύτερη χαλυβουργία στην κομμουνιστική Πολωνία.

Η προπαγάνδα της εποχής, την διαφήμισε σαν την πόλη που προσφέρει "ένα νέο, λαμπρό μέλλον" στους μελλοντικούς κατοίκους της. Έτσι το 1949 άρχισε να κτίζετε η Nowa Huta, και το 1950 το εργοστάσιο χαλυβουργίας, βάσει σχεδίων επιφανών πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών. Οι αρχές εγκατέστησαν στην πόλη, Πολωνούς Τσιγγάνους, μετανάστες από τα ανατολικά σύνορα, ακόμη και μια μεγάλη ελληνική κοινότητα που είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα λόγω του εμφυλίου.

Για πολλούς ανθρώπους, ήταν πράγματι μια τεράστια ευκαιρία η εγκατάσταση τους στη Nowa Huta για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής για τους ιδίους και τις οικογένειες τους, να μείνουν σε καινούργια διαμερίσματα, να έχουν ανέσεις, μόρφωση τα παιδιά τους και εργασία.



Our Lady Queen of Poland Church


Το κουμμουνιστικό καθεστώς ήθελε η Nowa Huta, να είναι η "Πόλη χωρίς Θεό" μια αθεϊστική πόλη, για αυτό στον σχεδιασμό της δεν συμπεριέλαβαν να χτιστεί, μια εκκλησία. Όμως οι κάτοικοι με την πάροδο των χρόνων ήθελαν έναν δημόσιο χριστιανικό χώρο για τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και έτσι το 1960 έγιναν βίαιες και αιματηρές διαδηλώσεις, επειδή η Κυβέρνηση ξήλωσε το σταυρό που κάποιοι κάτοικοι τοποθέτησαν για να κτίσουν μια εκκλησία, μετά από έγκριση του κράτος, το οποίο κατόπιν με την δικαιολογία ότι εκεί θα κτιστεί σχολείο, τον ξήλωσε.
Αργότερα με την παρέμβαση του Karol Wojtyła, Αρχιεπίσκοπου Κρακοβίας, η κυβέρνηση υποχώρησε και επέτρεψε την ανέγερση της εκκλησίας γνωστής σήμερα ως "Κιβωτός του Κυρίου" - Arka Pana, σε άλλο σημείο.

Μια ιδιαίτερη εκκλησία που χτίστηκε από τους κατοίκους χωρίς καμιά συνδρομή από το κράτος με υλικά που έφτιαχναν οι ίδιοι από τη λάσπη μέχρι και τα τούβλα που χρησιμοποίησαν.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1969 και η εκκλησία καθαγιάστηκε το 1977 από τον καρδινάλιο Karol Wojtyła, γνωστός στους περισσότερους από εμάς, ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ από το 1978.

Λέγετε ότι μάζεψαν περίπου δύο εκατομμύρια πέτρες για να την επενδύσουν. Η εκκλησία μοιάζει με την Κιβωτό του Νώε που στηρίζεται στο όρος Αραράτ μετά την υποχώρηση του κατακλυσμού. 

Ιδιαίτερος τόσο ο εξωτερικός σχεδιασμός της όσο και στο εσωτερικό της με ξύλινες λεπτομέρειες και υπέροχα βιτρό στα παράθυρα. Μπορείς να δεις το άγαλμα της Παναγίας φτιαγμένο από σκάγια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που αφαιρέθηκαν από Πολωνούς στρατιώτες στη μάχη του Monte Cassino, ένα άγαλμα του Ιησού που μοιάζει σαν να θέλει να πετάξει, μια πέτρα από τον τάφο του Απόστολου Πέτρου, αλλά και μια πέτρα από το φεγγάρι που έφερε πίσω ο Απόλλων 11.

Θα την βρείτε και με το όνομα Εκκλησία της Παναγίας της Βασίλισσας της Πολωνίας - Our lady Queen of Poland church

Διεύθυνση ul. Obrońców Krzyża 1-Nowa Huta


Taxiarchos228 Εκκλησία Arka Pana (Κιβωτός του Κυρίου), Bieńczyce

Σε πολλούς η Nowa Huta, είναι γνωστή από της μεγάλες απεργίες τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1988, που οργανώθηκαν από τους εργαζόμενους στη χαλυβουργία, από το κίνημα "Αλληλεγγύη". Ίσως οι παλιότεροι θυμάστε τον Λεχ Βαλέσα και το κίνημα "Αλληλεγγύη" που ξεσήκωσαν χιλιάδες εργαζομένους να βγουν στους δόμους και τις πλατείες στην Πολωνία, που διαδήλωναν ενάντια στην πολιτική κατάσταση της χώρας και στα δικαιώματα στον εργασιακό χώρο.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙΣ ΣΤΗ NOWA HUTA

Στην Nowa Huta, μπορείς εύκολα να φθάσεις με το τραμ, σε μισή ώρα περίπου από την Κρακοβία και μπορείς να την περπατήσεις εύκολα με τα πόδια για να γνωρίσεις τα πιο γνωστά της αξιοθέατα. 

Για την μετάβαση, από την Κρακοβία στην Nowa Huta, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τραμ Νο 4, 10, 22 και να κατέβεις στην στάση Plac Centraly. Τα δρομολόγια μπορείτε να τα δείτε, σε κάθε στάση, στους πίνακες που υπάρχουν. Εμείς το πήραμε 2 τετράγωνα πιο κάτω από το ξενοδοχείο μας, βγάλαμε 2 εισιτήρια στα αυτόματα μηχανήματα των 4 ζλότι για την κάθε διαδρομή και τα ακυρώσαμε επάνω στο τραμ, για την περίπτωση ελέγχου. Εσείς αν έχετε το Krakow Card City Pass, μπορείτε να πάρετε το τραμ δωρεάν.


Στην διαδρομή θα έχεις την ευκαιρία να δεις καινούργιες περιοχές της Κρακοβίας που φιλοξενούν πανεπιστήμια, γραφεία, καταστήματα, μεγάλα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετς αλλά και πολλά blocks μοντέρνων νεόδμητων πολυκατοικιών που προφέρουν στους κατοίκους τους, τα πάντα για την καθημερινότητα τους.

Με την πρώτη καταλάβαμε ότι η Nowa Huta, δεν έχει καμία σχέση με την γραφική Κρακοβία και τα σοκάκια της, αφού όπως αναφέραμε και πιο πάνω αποτέλεσε ένα στοίχημα της κουμμουνιστικής Κυβέρνησης για την ανέγερση μιας ιδανικής κομμουνιστικής πόλης, όπου χιλιάδες άνθρωποι θα έβρισκαν δουλεία εδώ. Κατασκευαστικά η πόλη ακολούθησε την σοβιετική αρχιτεκτονική που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας και έχουμε συναντήσει και σε άλλες κουμμουνιστικές χώρες, φαρδιές λεωφόροι και μεγάλοι παράδρομοι, τεράστιες πλατείες με κήπους, φυτά και δένδρα, άχρωμα ογκώδη κτήρια στην σειρά.



Ronald Reagan Square

Στο κέντρο της Nowa Huta ήταν η πλατεία Λένιν που σήμερα μετονομάσθηκε σε πλατεία Ronald Reagan. Εκεί υπάρχει η στάση του τραμ που σας προτείνω να σταματήσετε για να περπατήσετε και να γνωρίσετε την πόλη. Θα την συναντήσετε και σαν Κεντρική Πλατεία - Plac Centlaly im.


Η πλατεία είναι το κέντρο της Nowa Huta, και από εκεί ξεκινάνε ακτινωτά 5 τεράστιες λεωφόροι. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν τεράστια συγκροτήματα κτηρίων σοβιετικής αρχιτεκτονικής, που στα ισόγεια τους υπάρχουν καταστήματα με πολύ όμορφα αντικείμενα τέχνης, πίνακες, βιβλίoπωλεία, super market κ.α. 
Επισκεφτείτε το το Cepelix, ένα κατάστημα με αναμνηστικά και χειροτεχνίες που θυμίζουν άλλη εποχή. Βρήκα ιδιαίτερα σουβενίρ, τετράδια σημειώσεων, κεραμικά και ζωγραφισμένα αυγά. Εχω την εντύπωση ότι εδώ σταματούν τα γκρουπ για αγορές, γιατί ήταν γεμάτο κόσμο είχε όμως ιδιαίτερα αντικείμενα και ένα υπέροχο ταβάνι με κεραμικά πιάτα και ένα πολυέλαιο ενώ τα παλιά ξύλινα έπιπλα συμπληρώνουν το σκηνικό ενός καταστήματος από την δεκαετία του 1950 που φτιάχτηκε.
Cepelix Plac Centralny, os. Κέντρο Β 1.

Τα blocks με τα κτήρια, γύρω από την πλατεία, έχουν πάρει αντί για ονόματα οδών τα γράμματα του αλφάβητου Α, Β,C,D,E.


Στο ισόγειο των κτηρίων υπάρχουν όμορφες στοές όπου μπορείτε να προστατευτείτε από τα καιρικά φαινόμενα αλλά και να περπατήσετε με ασφάλεια.

Θα σας προτείνω να κάνετε την βόλτα σας στην πλατεία για να θαυμάσετε το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε εδώ τριγύρω και στήθηκε από το πουθενά μια πόλη για να φιλοξενήσει ανθρώπους που θα εργαζόντανε στο εργοστάσιο που θα χτιζόταν και σήμερα φιλοξενεί περίπου 200.000 κατοίκους και είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές και πιο οικονομικές περιοχές, της Κρακοβίας. Σήμερα αυτή την περιοχή την ονομάζουν old town Nowa Huta.


Από την πλατεία συνεχίστε την βόλτα σας, κατά μήκος της Λεωφόρου των Ρόδων - Aleja Róż, τον πιο κεντρικό δρόμο της Nowa Huta. Το όνομα του ο δρόμος το πήρε από τις τριανταφυλλιές που είναι ακόμη και σήμερα φυτεμένες στα παρτέρια του.

Φαντάστηκα την Aleja Róż, πλάτους 50 μέτρων και μήκους 1,5 χλμ. πόσο όμορφη θα είναι είναι την εποχή της ανθοφορίας, από τα χρωματιστά τριαντάφυλλα και τα αρώματα τους. Δυστυχώς τέλη Οκτωβρίου, το θέαμα δεν ήταν τόσο όμορφο όμως ήταν όλα καθαρά και περιποιημένα. Στην βόλτα σας θα βρείτε αρκετούς χάρτες για να ξέρετε που βρίσκεστε αλλά και να τσεκάρετε τα επόμενα σημεία ενδιαφέροντος.
Στην Aleja Róż, βρισκόταν (1973-1989) ένα τεράστιων διατάσεων άγαλμα του Λένιν το οποίο αποκαθηλώθηκε όταν έπεσε ο Κουμμουνισμός. Κάπου διάβασα ότι το άγαλμα του Λένιν, το σήκωσε ένας γιγάντιος γερανός, τον έβαλαν σε ένα κουτί και τον άφησαν να σαπίσει σε ένα εγκαταλελειμμένο φρούριο, μέχρι που ένας Σουηδός τον αγόρασε για 100.000 σουηδικές κορώνες και σήμερα βρίσκεται σε ένα μουσείο έξω από τη Στοκχόλμη. Το άγαλμα δεν το ήθελαν οι κάτοικοι της πόλης γιατί πλήρωσαν την ανέγερση του, οι εργαζόμενοι στην Χαλυβουργεία Λένιν, με χρήματα τα οποία παρακρατήθηκαν χωρίς την θέληση τους από τον μισθό τους. Κάθεστε? γιατί η τελευταία πληροφορία είναι ότι το άγαλμα ζύγιζε 7 τόνους χάλυβα και ο σχεδιασμός του ανατέθηκε σε φίλο καλλιτέχνη του Λένιν, που ζούσε εκείνη την εποχή στο πρώην διαμέρισμα του Λένιν στην οδό ul. Lubomirskiego. Τυχαίο? δεν νομίζω!



Światowid Cinema

Πρώην σινεμά που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ΝΟWA HUTA - Muzeum Nowej Huty, πρώην Μουσείο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας και μπορείτε να το επισκεφτείτε. Το Μουσείο στεγάζετε εδώ από από το 2013.Μπορείτε να μάθετε για την ιστορία της Nowa Huta, για τη ζωή των ντόπιων αλλά και για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας. Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα σινεμά αλλά και όπερα.



Mach240390 Kino Świt, κινηματογράφος στη Νowa Huta

Κάτω από την πόλη Nowa Huta, υπάρχει μια δεύτερη πόλη και μάλιστα μια υπόγεια πόλη, στην ουσία υπάρχουν καταφύγια επειδή η κουμμουνιστική Κυβέρνηση φοβόνταν ένα πυρηνικό κτύπημα από την Δύση και ήθελε να προστατεύσει τους πολίτες. Μου θύμησε τα bankers της Αλβανίας του Ενβέρ Χόντζα που είδαμε πρόσφατα εκεί, όμως εδώ δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε κάποιο αν και είχα διαβάσει ότι πολλά καταφύγια σώζονται μέχρι και σήμερα, όπως ένα νοσοκομείο, ένα κέντρο διοίκησης και πάνω από 250 δωμάτια.
Όμως για τον κίνδυνο μιας πυρηνικής έκρηξης στην περιοχή φρόντισαν να διαμορφώσουν και του χώρους πάνω από την υπόγεια πόλη φτιάχνοντας φαρδιές λεωφόρους που θα εμπόδιζαν την εξάπλωση των πυρκαγιών αλλά και δέντρα θα απορροφούσαν μια πυρηνική έκρηξη.

Ένα τέτοιο καταφύγιο που μπορείτε να επισκεφτείτε βρίσκετε κάτω από τον πρώην κινηματογράφο Światowid.
Λειτουργεί από Τετάρτη - Κυριακή
Ωρες επισκέψεων 10:00-17:00
Εισιτήριο 16,00 zł
os. Centrum E 1, 31-934 Nowa Huta



Nowa Huta σημαίνει Νέο Χαλυβουργείο. Για την ιστορία μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, η χαλυβουργία μετονομάστηκε σε Tadeusz Sendzimir Steelworks και το 2005 αγοράστηκε από την Ινδική, Mittal Steel Company, την μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε το εσωτερικό των κτιρίων της χαλυβουργίας Nowa Huta κλείστε μια οργανωμένη ξενάγηση από το

Φυσικά δεν θα επισκεφτείτε τα βιομηχανικά κτήρια, τόσο για λόγους ασφαλείας αλλά γιατί όπως είπαμε λειτουργεί έως και σήμερα. Θα δείτε όμως το συγκρότημα των πρώην διοικητικών κτηρίων της Χαλυβουργίας, που είναι 2 όμοια κτήρια που συνδέονται μεταξύ τους με υπόγεια περάσματα που περιλαμβάνουν πολλούς χώρους και ένα μυστικό δωμάτιο ελέγχου και πυρηνικές αποθήκες .

Εμείς δεν το επισκεφτήκαμε, να σας πω την αλήθεια μου, λόγω έλλειψης χρόνου, γιατί έπρεπε να γυρίσουμε νωρίς στη Κρακοβία γιατί είχαμε απογευματινή πτήση επιστροφής.


Σας προτείνω να επισκεφτείτε αυτή την περιοχή που είναι διαφορετική από το κέντρο της Κρακοβίας μόνοι σας ή με μια οργανωμένη ξενάγηση. Να υπολογίζετε ότι για την γνωρίσετε θα χρειαστείτε 5 με 6 ώρες ενώ μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να πιείτε ένα καφέ, μια μπύρα, να δοκιμάσετε λαχταριστά αρτοποιοιήματα από τους φούρνους που θα συναντήσετε ή να επισκεφτείτε ένα σούπερ μάρκετ, κάτι που συνηθίζουμε να κάνουμε πάντα στα ταξίδια μας για να δούμε τι αγοράζουν οι ντόπιοι αλλά για να συγκρίνουμε τιμές με αυτές τις χώρας μας αλλά και για να πάρουμε κάποιο τοπικό προϊόν που μας άρεσε και δεν θα το βρούμε στην Ελλάδα.


Κάπου εδώ τελείωσε το ταξίδι μας στην Κρακοβία την οποία δεν μετανιώσαμε καθόλου που γνωρίσαμε και υποσχεθήκαμε ότι θα επιστέψουμε με την πρώτη ευκαιρία ξανά για να γνωρίσουμε την ύπαιθρο, τα χιονοδρομικά στην περιοχή, γραφικές πόλεις προς το Βορρά  αλλά να πάμε και μέχρι την Βαρσοβία.

Μέχρι το επόμενο ταξίδι μας πάρτε ιδέες για να οργανώσετε και το δικό σας μέσα από τα άρθρα μας.
 

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου