Things to do and see in krakow (β΄ μέρος)

Οι βόλτες μας στην πόλη της Κρακοβίας συνεχίζονται. Αφού εξαντλήσαμε το ενδιαφέρον κομμάτι της Εβραϊκής συνοικίας, την Κazmierz, το Podgorze, πήγαμε βόλτες για να δούμε τις γέφυρες που συνδέουν τις όχθες της πόλης που διαρρέει ο ποταμός Βιστούλας, συνεχίζουμε την βόλτα στην παραποτάμια λεωφόρο Bulwary wiślane για να φθάσουμε μέχρι το Wawel Castle και από να συνεχίσουμε στην Old Town.


Την περιήγηση μας στο κομμάτι που αναφέρω πιο πάνω, με πολλά must do and see μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ


Bulwary wiślane-Boulevards nad Wisłą


Μια παραποτάμια λεωφόρος που λειτουργεί κατά μήκος του ποταμού Βιστούλα, σαν οχύρωση στα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης, σαν προβλήτα για τα ποταμοπλοΐα αλλά κυρίως δίνει τους κάτοικους και τους επισκέπτες της Κρακοβίας και από τις δυο όχθες της, την ευκαιρία για ωραία θέα προς την πόλη και το ποτάμι αλλά και ώρες χαλάρωσης και άσκησης καθώς έχει όμορφα διαμορφωμένα μονοπάτια για περπάτημα, τρέξιμο και άθληση αλλά και ποδηλατοδρόμους. Κάναμε με τα πόδια ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής που περιλάμβανε την διαδρομή από τη γέφυρα Most Powstancow Slakich μέχρι και τη γέφυρα Dębnicki και πραγματικά ήταν υπέροχα.



Bulwar Czerwieński


Στην Bulwary wiślane προτείνω αν δεν έχετε χρόνο για μεγαλύτερες διαδρομές την παραποτάμια οδό Bulwar Czerwieński. Βρίσκεται ανάμεσα στις γέφυρες Dębnicki και Grunwaldzki, στην περιοχή της Παλιάς Πόλης.

Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να το κάνετε, θα έχετε έτσι την ευκαιρία να συναντήσετε κάποια αξιοθέατα στην διαδρομή, που συνήθως προκαλούν το ενδιαφέρουν των επισκεπτών και να φθάσετε κάτω από το κάστρο.


The Wawel Dragon, ο διάσημος δράκος του κάστρου, έργο του Πολωνού γλύπτη Bronisław Chromy που δημιούργησε το 1969 και τοποθετήθηκε στο σημείο το 1972, ενώ η αρχική σκέψη ήταν να τοποθετηθεί μέσα στο ποτάμι. Ενδιαφέρον έχει ότι ο δράκος βγάζει από το στόμα του, φωτιά. Αυτό γίνεται κάθε τρία λεπτά και έτσι συγκεντρώνει πλήθος κόσμου για να δουν και να αποθανατίσουν το θέαμα.


Άλλο έργο του Πολωνού γλύπτη Bronisław Chromy που έχει ενδιαφέρουσα ιστορία και θα βρείτε στην διαδρομή, είναι το άγαλμα με το όνομα "ο σκύλος Dżok ". Εμπνευση για τον καλλιτέχνη αποτέλεσε το πραγματικό γεγονός, που ο σκύλος Dżok όταν το αφεντικό του πέθανε από καρδιακή προσβολή κοντά στον κυκλικό κόμβο Grunwaldzki, τον περίμενε εκεί, επί ένα ολόκληρο χρόνο 1990-1991, να επιστρέψει. Είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση το συμβάν στους κατοίκους της Κρακοβίας, που τον συμπάθησαν, τον ταΐζαν ώσπου μετά από ένα χρόνο αφού ο σκύλος αποδέχτηκε την νέα κατάσταση, τον υιοθέτησε μια κυρία. Όταν απεβίωσε το 1998 και η νέα του ιδιοκτήτρια, ο Dżok περιπλανώμενος πια μόνος του στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης σκοτώθηκε από ένα διερχόμενο τρένο. Το άγαλμα, αποτελείται από ένα σκυλί μέσα σε απλωμένα ανθρώπινα χέρια, συμβολίζει την απεριόριστη αφοσίωση του σκύλου στον αφέντη του.


Φυσικά δεν θα παραλείψετε να περπατήσετε στην λεωφόρο των αστεριών - Avenue of stars - Aleja Gwiazd w Krakowie ακριβώς κάτω από την σκιά του Κάστρου, δημιουργήθηκε το 2008 σύμφωνα με τα πρότυπα του L.A. και φιλοξενεί αστέρια από μουσικούς και συγκροτήματα από την Πολωνία αλλά και από όλο τον κόσμο. Φιλοξενεί επίσης αστέρια και αποτυπώματα σκηνοθετών όπως του Κώστα Γαβρά, Γάλλου σκηνοθέτη, ελληνικής καταγωγής, του Roman Polański, της Céline Dion (το πρώτο αστέρι που τοποθετήθηκε εδώ), του Michael Jackson, του Elvis Presley, ίσως είναι τα πιο γνωστά ονόματα στα αστέρια.


Στην διαδρομή σας θα συναντήσετε μια λευκή εκκλησία με 2 κωδωνοστάσια πάνω σε ένα χαμηλό λόφο που περιβάλλεται από ένα τοίχο από κόκκινα τούβλα, ύψους 5 μέτρων, την Βasilica of st.Michael the Archangel επίσης γνωστή ως Skałka (πολωνικά: na Skałce σημαίνει στον βράχο), μια καθολική εκκλησία, που αποτελεί σημαντικό τόπο προσκυνήματος για τους Πολωνούς. Η εκκλησία έχει έναν εντυπωσιακό βωμό και μια κρύπτη με τάφους κυρίως διακεκριμένων Πολωνών καλλιτεχνών (ώρες εσόδου από τις 10:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ) και αρκετά παρεκκλήσια.


Έξω από την εκκλησία βρίσκεται η κρήνη του Αγίου Στανισλάου. Σύμφωνα με το μύθο, αυτό το πηγάδι, ο βασιλιάς Bolesław αφού έδωσε εντολή να θανατώσουν τον επίσκοπο Stanislaus of Szczepanów, πέταξε το διαμελισμένο σώμα του επισκόπου, το οποίο στη συνέχεια σαν από θαύμα συναρμολογήθηκε και ο επίσκοπος αγιοποιήθηκε . Το νερό από το πηγάδι μέσω μιας βρύσης είναι αγίασμα που πίνουν οι προσκυνητές και πιστεύουν ότι κάνει καλό σε ασθένειες των ματιών και του δέρματος.https://skalka.paulini.pl/




Wawel Castle

Το κάστρο αποτελεί ένα συγκρότημα πολλών και σημαντικών αξιοθέατων για την ιστορία της Πολωνίας, που κάθε επισκέπτης ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτει και τα ενδιαφέροντα του, μπορεί να επισκεφτεί. Για την ιστορία το Βασιλικό Κάστρο Wawel ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και είναι μέρος ενός οχυρωματικού αρχιτεκτονικού συγκροτήματος που έχει ανεγερθεί στην κορυφή ενός ασβεστολιθικού υψώματος στην αριστερή όχθη του ποταμού Βιστούλα, σε υψόμετρο 228 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το 1978 το κάστρο Wawel ανακηρύχθηκε το πρώτο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μέρος του Ιστορικού Κέντρου της Κρακοβίας.

Το κάστρο είναι πόλος έλξης επίσκεψης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Αν σας ενδιαφέρει η επίσκεψη σε κάποια από τα αξιοθέατα του κάστρου, επειδή ο αριθμός επισκέψεων είναι περιορισμένος για την προστασία των μνημείων, πρέπει να εκδώσετε από πριν τα εισιτήρια σας ηλεκτρονικά, με συγκεκριμένη ώρα εισόδου (ραντεβού). Η είσοδος στην αυλή του κάστρου για να δείτε τα αξιοθέατα εξωτερικά αλλά και να έχετε ωραία θέα στην ευρύτερη περιοχή είναι δωρεάν.

Το Κάστρο Wawel ανοίγει 9:30 το πρωί και κλείνει 4 με 5 το απόγευμα.

Για να φθάσετε στο κάστρο χρησιμοποιήστε το τραμ, γραμμές 6, 8, 10, 13, 18.

Το κάστρο περιλαμβάνει πολύ σημαντικά κτισίματα οπως ο καθεδρικός ναός Wawel, πολλά παρεκκλήσια, μουσεία με σημαντικότερο το Μουσείο Καθεδρικού Ναού Ιωάννη Παύλου ΙΙ, εγκαινιάστηκε το 1978 από τον Karol Wojtyla και φιλοξενεί πολλά θρησκευτικά αντικείμενα και πολύτιμα βασιλικά διακριτικά.


Το Βασιλικό Παλάτι αποτέλεσε την πρώτη κατοικία των Πολωνών μοναρχών και έχει διάφορους χώρους που μπορείτε να επισκεφτείτε ανεξάρτητα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες και μοναδικά εκθέματα. 
Εισιτήρια για την είσοδο στις αίθουσες:
State Rooms εισιτήριο για ενήλικες ζλότι 35 (US$8,80), Royal Apartments εισιτήριο για ενήλικες ζλότι25 (US$6.30), Crown Treasury εισιτήριο για ενήλικες ζλότι35 (US$8,80), Οπλοστάσιο εισιτήριο για ενήλικες ζλότι15 (US$3.80) Oriental Art εισιτήριο για ενήλικες ζλότι 20 (US$5)

Το Dragon ’s Den, το σπήλαιο του δράκου που σύμφωνα με την παράδοση, είναι η σπηλιά όπου έζησε ο Δράκος Wawel, έχει μήκος 270 μέτρα και φτάνει μέχρι τις όχθες του ποταμού Βιστούλα με έξοδο πίσω από το γλυπτό The Wawel Dragon. Δεν το βρήκαμε ανοιχτό για επίσκεψη και σύμφωνα με πληροφορίες ανοίγει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. H είσοδος είναι με εισιτήριο για τους ενήλικες ζλότι 9



Καθεδρικός Ναός Wawel - Katedra Wawelska

Ο εντυπωσιακός ναός γοτθικού ρυθμού που δεσπόζει επάνω στο λόφο. είναι από τους πιο σημαντικούς ναούς στην Πολωνία, από τον 14ο αιώνα όλοι οι Πολωνοί μονάρχες έχουν στεφθεί σε αυτόν τον ναό.


Μέσα στον ναό υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα για να δείτε και αν δεν πάτε με μια οργανωμένη ξενάγηση πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε τι πρέπει να οπωσδήποτε να δείτε και να κάνετε.

Επίσκεψη στο Παρεκκλήσι Sigismund, ένα ιερό αναγεννησιακού στιλ όμορφα διακοσμημένο με γυψοσανίδες και πίνακες ζωγραφικής και στεφανωμένο με έναν εντυπωσιακό τρούλο.
Μην παραλείψετε να περιηγηθείτε και στα υπόλοιπα παρεκκλήσια.


Η Σαρκοφάγος του Αγίου Στανισλάου προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών και προσκυνητών εδώ θα βρείτε τον τάφο του Αγίου Στανισλάου, πολιούχου της Πολωνίας, να βρίσκεται στη μέση του ναού. Σας έχω αναφέρει ήδη την ιστορία του.
Κατεβείτε στην Κρύπτη, θα βρείτε τις σαρκοφάγους Πολωνών μοναρχών και ηρώων, που θάφτηκαν εδώ ανά τους αιώνες.


Royal Sigismund Bell το καμπαναριό του καθεδρικού ναού βρίσκεται στον Πύργο Sigismund από τον 15ου αιώνα, Ανεβείτε τις στενές σκάλες για να φθάσετε στο εντυπωσιακό Royal Sigismund Bell (Zygmunt Bell), μια καμπάνα 12 τόνων που χτίστηκε το 1520. Μην παραλείψετε να αγγίξετε τις καμπάνες κατά την διαδρομή και να κάνετε μια ευχή. Αν είσαστε κλειστοφοβικοί ή επηρεάζεστε από την πολυκοσμία, επειδή στις σκάλες επικρατεί το αδιαχώρητο, σκεφτείτε το. Στην κορυφή θα έχετε μια πανοραμική θέα στη πόλη. 

Η είσοδος στον καθεδρικό ναό, την κρύπτη και το κωδωνοστάσιο είναι με εισιτήριο. Επειδή δεν είχα βγάλει εκ των προτέρων εισιτήριο, βρήκα την λύση επιτόπου, ακριβώς απέναντι από τον ναό υπάρχει ένα εκδοτήριο εισιτηρίων όπου μπορείτε και εσείς να πληρώσετε με μετρητά ή κάρτα και να αγοράσετε ένα εισιτήριο για την είσοδο σας. Το εισιτήριο στοιχίζει για τους ενήλικες 22 ζλότι. Στάθηκα πολύ τυχερή γιατί δεν υπήρχε ουρά στην είσοδο, στο εσωτερικό όμως του ναού επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ίσως μια μάσκα είναι μια καλή λύση για τους κλειστούς χώρους.
Ωρες εισόδου Δευτέρα έως Σάββατο: 9 π.μ. - 4:30 μ.μ.
Κυριακές: 12 μ.μ. - 2:30 μ.μ.

Για μια οργανωμένη ξενάγηση στο κάστρο Wawel και στον Καθεδρικό Ναό επιλέξτε μια εκδρομή από το get your guide που χρησιμοποιούμαι και εμείς στα ταξίδια μας, πατώντας ΕΔΩ



OLD TOWN - STARE MIASTO


Και αφού εξαντλήσαμε με το παραπάνω ότι μπορούσαμε να δούμε σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα μας στο χώρο του κάστρου πήραμε τον κατήφορο για να βρεθούμε σιγά σιγά και να γνωρίσουμε την ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ της Κρακοβίας.


Μια στάση στην Plac Swietej Marii Magdaleny, μια μικρή πλατεία με υπέροχα κτίρια τριγύρω της, στο κέντρο της υπάρχει ένα άγαλμα από το 2001 έργο του Czesław Dźwigaj, προς τιμή του Peter Skarga. Επίσης υπάρχει ένα σιντριβάνι που ονομάζεται Plac Swietej Marii Magdaleny Fontanna που εγκαταστάθηκε εδώ, το 1996, σχεδιασμένο από τον Józef Białasik και τον Michał Szymański και είναι ιδιαίτερο γιατί το νερό ανεβαίνει πάνω από μια γυαλισμένη πέτρα που δημιουργεί ένα στροβιλιζόμενο υδάτινο στοιχείο.


Συνεχίζουμε, ακριβώς απέναντι από την πλατεία, για να επισκεφτούμε δυο ναούς, τον ναό Saints Peter and Paul church, μια ενδιαφέρουσα εκκλησία της πόλης, μπαρόκ αρχιτεκτονικής, με τα εντυπωσιακά γλυπτά των 12 μαθητών που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο της και ακριβώς δίπλα τον Ναό του Αγίου Ανδρέα μια πέτρινη εκκλησία που χτίστηκε το 1979-1098.


Συνεχίζουμε την βόλτα μας στην οδό Grodzka, ένα δρόμο στην παλιά πόλη της Κρακοβίας, που μπορείτε να παρατηρήσετε τα κτήρια με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική (αναγεννησιακή αλλά και μπαρόκ και γοτθική) με υπέροχες λεπτομέρειες γλυπτικής, χρωμάτων, παράθυρα με βιτρό κ.α. στις προσόψεις τους. Τα κτήρια στα ισόγεια τους έχουν καταστήματα, καφέ, ρεστοράν, γραφεία, καταστήματα με είδη δώρων. Στον περίπατο σας θα παρατηρήσετε εκτός από τα κτήρια, παλάτια (Παλάτι Stadnicki,Gniezno Bishop's Palace, Royal Arsenal) και εκκλησίες (Εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου, Εκκλησία του St. Giles), πολλά group με τουρίστες αλλά και ντόπιους να κάνουν περιήγηση, ψώνια ή να ξεκουράζονται σε κάποιο από τα όμορφα καφέ της πόλης.


Το σημαντικό για την οδό Grodzka είναι ότι αποτελούσε μέρος της Βασιλικής Διαδρομής - Royal Road, που χρησιμοποιήθηκε από τους Πολωνούς βασιλιάδες για να φτάνουν στο Κάστρο Wawel. Τα περισσότερα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης βρίσκονται κατά μήκος αυτής της διαδρομής που ξεκινάει από την Πύλη Floriańska μέχρι το Κάστρο Wawel.

Η Grodzka street θα σας οδηγήσει εύκολα στην πλατεία Rynek Główny, την κεντρική πλατεία της Κρακοβίας, την πλατεία που έχουμε όλοι στο μυαλό μας όταν μιλάμε για την Κρακοβία, γιατί έχουμε δει άπειρες φωτογραφίες και cart postal από αυτή.


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ KAI TI ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ RYNEK GLOWNY


Η πλατεία Rynec Glowny χρονολογείται από τον 13ο αιώνα είναι μια τετράγωνη πλατεία με πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα και καταλαμβάνει μια εκάστη 9,4 στερεμάτων για αυτό πολλές φορές την αποκαλούσαν, σαν τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της πόλης στην Ευρώπη παρότι τα πρωτεία κατέχει η πλατεία Καρόλου στην Πράγα που είναι δύο φορές μεγαλύτερη.

Η πλατεία είναι γεμάτη γύρω γύρω από καφετέριες και ρεστοράν, γεμάτα με κόσμο που απολαμβάνουν έναν καφέ, ένα τσάι, καλό ντόπιο πολωνικό φαγητό, περιστέρια που πετούν και τα ταΐζει ο κόσμος, άλογα με αναλαμβάνουν να σε κάνουν βόλτες στο κέντρο, καλλιτέχνες του δρόμου και μουσικούς, αλλά μπορεί να πέσετε και σε κάποια πολιτική εκδήλωση οπως αυτή που παρακολουθήσαμε εμείς, όπου οι Πολωνοί ειρηνικά ζήτησαν στήριξη για το τέλος του πολέμου στην γείτονα Ουκρανία.

Στην πλατεία μπορείτε να νοικιάσετε μια άμαξα με άλογα για βόλτα στην Παλιά Πόλη μέχρι και το Βασιλικό Κάστρο Wawel. Τα ονομάζουν Fiacres (άμαξα με 4 τροχούς που σέρνουν άλογα) και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1830 ως νοικιασμένες άμαξες. Δεν είναι κάτι που με ενθουσιάζει και θα 'κανα μια βόλτα με άμαξα, που την σέρνουν αυτά τα περήφανα άλογα, τεράστιων διαστάσεων, μόνο αν ήταν μεγάλη ανάγκη.

Τον Δεκέμβριο του 2005 το Project for Public Spaces επέλεξε το Rynek Główny της Κρακοβίας ως την Καλύτερη Πλατεία του Κόσμου.


Town Hall Tower


Ο Πύργος του Δημαρχείου - Town Hall Tower - Wieża ratuszowa είναι ότι απέμεινε από το Δημαρχείο που καταστράφηκε, χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και έχει ύψος 70 μέτρα. Μπορείτε να τον επισκεφτείτε, έχει ένα εκθεσιακό χώρο με μεσαιωνικές στολές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, πληροφορίες για το ρολόι που βλέπετε στην κορυφή του και φαίνεται από την πλατεία. Θα ανεβείτε από τις σκάλες για να έχετε θέα στην πλατεία και στα κτήρια τριγύρω από τα παράθυρα του πύργου. Για την είσοδο σας και το εισιτήριο δείτε εδώ https://muzeumkrakowa.pl/oddzialy/wieza-ratuszowa

Αν δεν ανεβείτε εδώ μην στεναχωριέστε, Αν έχετε υπομονή, σας έχω καλύτερη πρόταση για πανοραμική θέα στην πόλη και φωτογραφίες, πιο κάτω με δωρεάν είσοδο. Όλα σας τα αποκαλύπτω πια!!!

Λέγεται ότι ο πύργος γέρνει 55 εκατοστά, αιτία ήταν ένας δυνατός άνεμος το 1703 κάτι όμως που δεν μπόρεσα να διακρίνω.

Eros Bendato Sculpture


Ένα πολυφωτογραφημένο χάλκινο άγαλμα που στην ουσία είναι μόνο ένα κεφάλι «The Head»,το κεφάλι του Έρωτα, με βγαλμένα μάτια και με επιδέσμους, ξαπλωμένο στην πλατεία. Γνωστό ως Eros Bendato - Eros Bound (Πολωνικά: Rzeźba Eros Bendato) είναι έργο του Πολωνού καλλιτέχνη Igor Mitoraj (1944 - 2014) και κοσμεί την πλατεία κοντά στον Town Hall Tower. Το άγαλμα απεικονίζει τον Έρωτα, τον Έλληνα θεό της αγάπης και της επιθυμίας και από πολλούς ερμηνεύεται ως σύμβουλο, της υποδούλωσης της αγάπης! Κάποιοι λένε ότι αυτό το κομμένο κεφάλι αντιπροσωπεύει την απώλεια της ιστορίας και έχει μια σύνδεση με ανώτερες δυνάμεις. Για άλλους είναι μια κριτική του σύγχρονου πολιτισμού και μια προειδοποίηση ενάντια στην καταστροφική του δύναμη. Πολλές οι απόψεις ας κρατήσει ο καθένας όποια τον ικανοποιεί, προσωπικά για εμένα ήταν ένα εντυπωσιακό άγαλμα.

Υπάρχουν 3 αντίγραφα του έργου, το πρώτο στο Λουγκάνο, το δεύτερο από το 2005 στην Κρακοβία και το τρίτο ήταν στην κατοχή του καλλιτέχνη, ο οποίος όμως πέθανε το 2014, ψάχνοντας ανακάλυψα ότι βρίσκεται στο Citygarden στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

Συνήθως μαζεύει κόσμο για φωτογραφίες αφού θεωρείτε από τα must see της πόλης.


Cloth Hall



Στο κέντρο της πλατείας, θα βρείτε την Αίθουσα υφασμάτων - Cloth Hall - Sukiennice, μια νεογοτθική κατασκευή που έχτισε ο βασιλιάς Casimir III ο Μέγας και την χρησιμοποίησαν σαν αγορά οι έμποροι του Μεσαίωνα. Ο ίδιος έκτισε και το δημαρχείο στην πλατεία το οποίο καταστράφηκε τον 19ο αιώνα.
Εντυπωσιακές εξωτερικά οι στοές της αγοράς με τις αψίδες που προστέθηκαν τον 19ο αιώνα.



Στο ισόγειο που μπορείτε να επισκεφτείτε ελεύθερα υπάρχουν μικρά καταστήματα με πάγκους, με παραδοσιακά κυρίως είδη και σουβενίρ, ενώ στον επάνω όροφο στεγάζεται το τμήμα Sukiennice Museum του Εθνικού Μουσείου της Κρακοβίας.

Εδώ βρίσκεται η Πινακοθήκη της Πολωνικής Τέχνης του 19ου αιώνα, αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό χώρο, από τη στιγμή που άνοιξε στις 7 Οκτωβρίου 1879 μέχρι και σήμερα. Από τους εξώστες έχετε ωραία θέα προς την πλατεία, ενώ υπάρχει και ένα καφέ όπου μπορείτε να καθίσετε. καφέ υπάρχουν και κάτω από τις στοές με θέα στην πλατεία και την η Βασιλική της Αγίας Μαρίας

Κάτω από το Cloth Hall βρίσκεται το μουσείο Rynek Underground που άνοιξε για το κοινό τον Σεπτέμβριο του 2010 και μεταφέρει τους επισκέπτες σε βάθος τεσσάρων μέτρων κάτω από την επιφάνεια της πλατείας για να εξερευνήσουν τους μεσαιωνικούς εμπορικούς πάγκους που ανασκάφηκαν πριν το σημερινό Cloth Hall και να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης, από τους πρώτους άποικους του μέχρι το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'.

Καλό είναι να προαγοράσετε τα εισιτήρια σας με ραντεβού, γιατί το μουσείο δέχεται μόνο 300 επισκέπτες την ημέρα και αν το αφήσετε τελευταία στιγμή να μην βρείτε. Η είσοδος του μουσείου βρίσκεται στην πλευρά απέναντι από τη Βασιλική της Αγίας Μαρίας και εισιτήρια μπορείτε να εκδώσετε ηλεκτρονικά ή στο τουριστικό γραφείο πληροφοριών στην πλατεία (περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ )


Το Cloth Hall από το 1978 έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.


Adam Mickiewicz Monument


Βγαίνοντας από την αγορά των υφασμάτων και πριν επισκεφτείτε την St. Mary’s Basilica ρίξτε μια ματιά και φωτογραφίστε το μνημείο Adam Mickiewicz του 1898 ένα από τα πιο γνωστά χάλκινα μνημεία της παλιάς πόλης και αγαπημένο σημείο συνάντησης της Κρακοβίας για τους ντόπιους και τους ξένους στην Παλιά Πόλη.

Ποιητής του 19ου αιώνα, ο Adam Mickiewicz, εθνικός ποιητής της Πολωνίας της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας αν και έζησε ποτέ στη χώρα, τιμήθηκε από τους Πολωνούς, με την κατασκευή του μνημείου, τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Ιουνίου 1898 για τα 100 χρόνια από την γέννηση του. Το μνημείο καταστράφηκε από τους Γερμανούς αλλά αποκαταστάθηκε και έτσι κοσμεί την πλατεία και πάλι από το1955. Το 1890, τα λείψανά του επαναπατρίστηκαν από το Montmorency, Val-d'Oise , στη Γαλλία, στον καθεδρικό ναό Wawel στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Λίγο πιο πέρα στην πλατεία, θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Adalbert του 11ου αιώνα


St Mary’s Basilica



Μια στάση στην επιβλητική εκκλησία στην πλατεία, την St Mary’s Basilica, την οποία αφού θαυμάσετε εξωτερικά θα σας προτείνω να επισκεφτείτε οπωσδήποτε στο εσωτερικό της. Η εκκλησία είναι γοτθικής αρχιτεκτονικής από ψημένα κόκκινα τούβλα, χτίστηκε τον 14ο αιώνα πάνω στα ερείπια μιας παλαιότερης εκκλησίας που καταστράφηκε από τις επιδρομές των Τατάρων του 1241.



Για την είσοδο σας, σαν τουρίστες στο εσωτερικό, θα χρησιμοποιήσετε την είσοδο από το πλαϊνό του ναού με εισιτήριο ακόμη και αν δεν σκοπεύετε να επισκεφτείτε το κωδωνοστάσιο, που έχει και αυτό χωριστό εισιτήριο (για την πρόσβαση στο εσωτερικό με εισιτήριο πατήστε ΕΔΩ ).


ΤIP
Υπάρχει η κεντρική είσοδος των προσκυνητών, που ο φύλακας θα σας επιτρέψει να φθάσετε μέχρι κάποιο σημείο ώστε να έχετε θέα στο ναό και να δείτε τον εκπληκτικό βωμό της, τα μοναδικά βιτρό, τη μπλε οροφή με τα αστέρια και το εσωτερικό της έστω και από απόσταση. Ο εκπληκτικός ξύλινος βωμός είναι έργο του Γερμανού Veit Stoss (γνωστός και ως Wit Stwosz) που για 12 χρόνια (15ος αιώνας) εργαζόταν πάνω σ αυτό ώστε να απεικονίσει την Παναγία ανάμεσα στους Αποστόλους. Οι μοναδικές τοιχογραφίες στους τοίχους σχεδιάστηκαν από τον Πολωνό δάσκαλο Jan Matejko στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ τα βιτρό του κυρίως ναού ήταν έργα των μαθητών του Stanisław Wyspiański και Józef Mehoffer.



Θα πω αλήθεια, ότι είναι ένας από τους πιο όμορφος ναούς που έχω επισκεφτεί και μετανιώνω που δεν έβγαλα εισιτήριο για να πλησιάσω περισσότερο στον βωμό και τα βιτρό και αρκέστηκα μόνο σε μερικές φωτογραφίες ενώ με τσάντισε η άρνηση του φύλακα να μπω ως προσκυνητής ενώ άφηνε τους ντόπιους κανονικά. Δεν θα ενοχλούσα κανέναν!!

Ο ναός είναι γνωστός για τους 2 γοτθικούς πύργους που υψώνονται μπροστά της. Από τον βόρειο πύργο που είναι ο ψηλότερος και έχει ύψος 80 μέτρων, κάθε 1 ώρα παίζεται το hejnał mariacki - το διάσημο bugle call της πόλης. Η παράδοση λέει εκεί ήταν ο άνθρωπος που έπαιζε τρομπέτα, χτυπήθηκε στο λαιμό με όπλο, ενώ προειδοποιούσε την πόλη για την εισβολή των Μογγόλων, για αυτό αν ακούσετε προσεχτικά ο ήχος της τρομπέτας διακόπτεται ξαφνικά. 

Επιλέξτε ένα από τα κοντινά καφέ για ξεκούραση, ποτό ή φαγητό και ακούστε τον ήχο της τρομπέτας να ηχεί! Ο τρομπετίστας σήμερα βρίσκεται σε ύψος 54 μέτρων αφού ανεβαίνει τα 239 σκαλοπάτια του πύργου, μέχρι εκεί.



Ul. Floriańska


Προχωρήστε στην οδό ul. Floriańska για να συναντήσετε την Πύλη Floriańska από όπου ξεκινούσε η Royal str. Η οδός ul. Floriańska έχει σήμερα πολλά ενδιαφέροντα κτήρια όπως το House of the Squirrel στο Νο 15, το House of the Negro στο Νο 1, μουσεία το σπίτι Jan Matejko στο Νο 41, το Μουσείο Φαρμακείων στο Νο 25), ξενοδοχεία, καταστήματα τόσο για ψώνια όσο και εστιάτορα για φαγητό. Ακόμη και αν δεν καθήστε, οι βιτρίνες τους θα σας αποσπάσουν την προσοχή με τις τόσο ωραίες ντόπιες νοστιμιές (Zapiekanka, pierogi, Pizza,ακόμη και πιο ανατολίτικες γεύσεις οπως Kebab, Falafel,Shawarma) που σίγουρα κάτι θα πάρετε στο χέρι για να δοκιμάσετε.


Floriańska Gate


Η πύλη χρονολογείται από το 1307 και αποτελεί μαζί με τα σωζόμενα τμήματα των αρχαίων τειχών που περιβάλλανε την Παλιά Πόλη ένα μοναδικό μνημείο της πόλης.


Η πύλη έχει ύψος 34,5 μέτρα και μια ενδιαφέρουσα μπαρόκ στέγη που προστέθηκε το 1657 και ήταν η κύρια είσοδος της πόλης κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, τότε που οι βασιλιάδες ακολουθούσαν την Βασιλική Διαδρομή για να φτάνουν στο Κάστρο Wawel.

Μέσα στην πύλη υπάρχει ένα παρεκκλήσι που μπορείτε να δείτε.




Pijarska Art Market


Εξω από τα σωζόμενα τείχη και δίπλα στην πύλη σήμερα λειτουργεί μια πολύχρωμη υπαίθρια αγορά τέχνης με πίνακες ζωγραφικής από ντόπιους καλλιτέχνες, η "Mury Floriańskie". Τους πίνακες θα τους δείτε να κρεμιόνται επάνω στα τείχη ενώ υπάρχουν και όμορφα καφέ που συμπληρώνουν την μποέμ ατμόσφαιρα.
Pijarska Art Market Zaułek Ksiąząt Czartoryskich , Old Town



Szalone Widelce


Οπως σας ανέφερα και πιο πάνω στους κεντρικούς δρόμους αλλά και στα στενά σοκάκια θα βρείτε τόσες λιχουδιές που σίγουρα όλο και κάτι θα δοκιμάσετε για να σπάσετε την πείνα σας. Εμείς θέλαμε οπωσδήποτε να φάμε pierogi σε ένα ρεστοράν για να απολαύσουμε το εθνικό φαγητό της Πολωνίας αλλά και για να ξεκουραστούμε. Επιλέξαμε ένα εστιατόριο κοντά στα τείχη το Szalone Widelce και το οποίο σας το συστήνουμε και θα σας προτείνω και τι πρέπει να δοκιμάσετε.

Ενας ωραίος, καθαρός και φιλόξενος χώρος με φιλικό και εξυπηρετικό προσωπικό. που το προτιμούν και οι ντόπιοι, από ότι διαπιστώσαμε στα διπλανά μας τραπέζια.
Οι αρχική μας σκέψη ήταν να δοκιμάσουμε πρώτα ένα πιάτο που αποτελείται από ένα καρβέλι ψωμί που μέσα έχει σούπα (zurek), που είδαμε στους διπλανούς μας, όμως επειδή η ώρα είχε περάσει και είχε τελειώσει το ψωμί περιοριστήκαμε μόνο στα pierogi με 2 δυο διαφορετικές γεύσεις μανιτάρια και σπανάκι.
Τα pierogi - pierozki, είναι γεμιστά ζυμαρικά και έχει καθιερωθεί ως το εθνικό φαγητό της Κρακοβίας.


Οι Πολωνοί τα γεμίζουν συνήθως με κιμά, με σπανάκι, με μανιτάρια, με πατάτα και τυρί κ.α. και τα τηγανίζουν σε βούτυρο.

Τα σερβίρουν με καραμελωμένο κρεμμύδι και πίκλες και τα συνοδεύουν με γιαούρτι.

Να μην ξεχάσω αν είσαι του γλυκού, ζήτα να σου φτιάξουν pierogi με φρούτα του δάσους.



Επίσης δεν πήραμε το ζεστό κρασί που συνηθίζεται να πίνουν σ αυτές τις χώρες αλλά παραγγείλαμε μια κούπα Barszch ή beetroot soup που είδαμε να πίνουν οι ντόπιοι με το φαγητό τους, είναι το ίδιο με το πιο γνωστό σ όλους μας ρωσικό μπορς δηλαδή μια σούπα από παντζάρια σερβιρισμένη σε κούπα, ζεστή και νόστιμη και την απολαύσαμε μαζί με το φαγητό μας αντί για ποτό.

Ένα διαυγή υγρό από παντζάρια και άλλα λαχανικά βρασμένα, πολύ θρεπτικό και εύγευστο με πολλά θρεπτικά στοιχεία που μας δυνάμωσαν για να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό μας τρέξιμο και το κρύο στην Κρακοβία.


Το barszcz ήταν έκπληξη για εμένα! μου άρεσε τόσο πολύ που μπήκα σε super market βρήκα έτοιμα φακελάκια σούπας και τα έφερα στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν μπορώ να τα βρω εδώ για αυτό όποιος πάει θα παρακαλούσα να μου φέρει μερικά. Τόσα tips σας δίνω κάντε μου ένα δώρο και εσείς!!!


Ωραίο και το πατέ χοιρινού συκωτιού που μας φέραν στην αρχή σαν ορεκτικό, βέβαια αν ήξερα από την αρχή τι ήταν, ίσως και να μην το έτρωγα, με το ψωμάκι όμως φαγώθηκε μια χαρά!


Πληρώσαμε για 2 πιάτα pierogi, 2 μπύρες και 1 barszcs, 117,80 zlot περίπου 27 ευρώ.
Γενικά το φαγητό στα εστιατόρια δεν είναι φτηνό έχεις όμως πολλές επιλογές να φας πιο οικονομικά στο χέρι γιατί υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αρτοσκευάσματα, γλυκά, γεύσεις από κουζίνες διάφορων χωρών.
https://szalonewidelce.pl/en/355-2/

Διεύθυνση:
Szpitalna 40, 31-024 Kraków, Πολωνία



Juliusz Słowacki Theatre


Απέναντι από το εστιατόριο, θα δείτε το Juliusz Słowacki Theatre, ένα από τα πιο όμορφα θέατρα τόσο εξωτερικά αλλά κυρίως για το εσωτερικό του. Κατασκευάστηκε το 1893 και διαμορφώθηκε σύμφωνα με μερικά από τα καλύτερα μπαρόκ θέατρα της Ευρώπης, όπως το Palais Garnier στο Παρίσι .Το θέατρο πήρε το όνομά του από τον Πολωνό ποιητή Juliusz Słowacki το 1909 και από το 1978 έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Καλό είναι να το επισκεφτείτε με ένα guide ώστε να σας ξεναγήσει στο εσωτερικό του. Θα σας πρότεινα αν βρείτε εισιτήρια για μια παράσταση να τα κλείσετε έγκαιρα και να την παρακολουθήσετε.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ
https://teatrwkrakowie.pl/en

Μουσική Ακαδημία της Κρακοβίας (Akademia Muzyczna im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie)

Μην νομίζετε ότι το ξέχασα, σας υποσχέθηκα ότι θα σας πω από που θα έχετε πανοραμική θέα στην πόλη και ήρθε η ώρα. Στην οδό Świętego Tomasza 43 θα βρείτε στην Μουσική Ακαδημία της Κρακοβίας. Ιδρύθηκε την 15 Ιουλίου 1888, πριν 135 έτη, είναι πολωνική κρατική σχολή μουσικής με έδρα την Κρακοβία.


Θα σας πω ότι οι επισκέψεις στους ορόφους δεν επιτρέπονται στους επισκέπτες και θα πρέπει να έχετε ειδική κάρτα εισόδου για να επισκεφτείτε τους ορόφους και τις αίθουσες. Όμως πάρτε το ασανσέρ και ανεβείτε στον 6ο όροφο. Εκεί θα βρείτε το Metrum Restobistro, για να καθήστε να πιείτε καφέ ή να φάτε κάτι νόστιμο, οι τιμές του είναι πολύ οικονομικές. Είναι self service, διαθέτει και εξώστη όπου μπορείτε να βγείτε και να έχετε την καλύτερη θέα στην παλιά πόλη και ακόμη πιο μακριά. Από εδώ θα πάρετε υπέροχες φωτογραφίες από όλη την πόλη.


Η βεράντα έχει χρησιμοποιηθεί σαν σκηνικό για ταινίες (όπως στην κωμωδία Vinci του Juliusz Machulski).

Στην επιστροφή σας πατήστε το κουμπί P για να βγείτε στην έξοδο, δεν ξέρω τι σημαίνει και εμένα μου το έδειξε ένας σπουδαστής της Ακαδημίας.


TIPS


H Κρακοβία έχει πολλά μουσεία που μπορείτε να επισκεφτείτε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας και τον χρόνο σας. Θα σας πρότεινα να βγάλετε μια κάρτα City Pass μέσω του Get Your Guide που περιλαμβάνει εισόδους σε 39 μουσεία και αξιοθέατα στην Κρακοβία, πρόσβαση σε μόνιμες εκθέσεις, στα διατηρητέα μουσεία και απεριόριστες διαδρομές με μέσα μαζικής μεταφοράς.


Κάνετε μια κράτηση μέσω του Get Your Guide και αν θέλετε να κλείσετε μια εκδρομή η μια ξενάγηση στην Κρακοβία με τοπικό οδηγό του Get Your Guide.


Το 1978 η πόλη εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Την ίδια χρονιά ο κατά κόσμον Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, ανακηρύχθηκε πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄.
Γλώσσα: Πολωνικά

Νόμισμα: Ζλότι zł (για την ανταλλαγή θα σας πρότεινα να ρίξετε μια ματιά πρώτα στους πίνακες με τις ισοτιμίες στα kantor (ανταλλακτήρια) γιατί υπάρχουν διαφορές.

Κωδικός κλήσης χώρας: +48. Κωδικός

Ωρα : 1 ώρα πίσω από την Ελλάδα

Έγγραφα: Διαβατήριο νέου τύπου με 6μηνη τουλάχιστον ισχύ ή ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες

Στην Κρακοβία ταξιδέψαμε από την Θεσσαλονίκη με απευθείας πτήση στο αεροδρόμιο της Κρακοβίας (KRK) με την Ryanair. Το αεροδρόμιο απέχει 11 χλμ από το κέντρο της πόλης.
Η πτήση διαρκεί περίπου 2,30 ώρες.
Πτήσεις για Κρακοβία υπάρχουν και από Αθήνα με Aegean και Wizz air.
Άλλες γίνονται απευθείας και άλλες μέσω Βαρσοβίας.
Ένα κοντινό αεροδρόμιο που μπορεί να σας εξυπηρετήσει είναι στο Κατοβίτσε, μια γειτονική πόλη που απέχει 80 χλμ περίπου 1 ώρα δρόμος.

Για την μεταφορά σας από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης μπορείτε να εξυπηρετηθείτε με τρένο, λεωφορείο, ταξί ή να νοικιάσετε αυτοκίνητο.

Για τις μετακινήσεις σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές Bolt, Uber και Free now αντί για κανονικά ταξί της Πολωνίας.

Για τις δημόσιες συγκοινωνίες κατεβάστε το app jakdojade.

Τα εισιτήρια μπορείτε να βγάλετε στην στάση στα ειδικά μηχανήματα και στοιχίζουν 2 zlt για διαδρομή 20 λεπτών μέσα στην πόλη, ούτε μισό ευρώ με υπερσύγχρονα οχήματα. Εκτός πόλης, για την Νοwa Huta, πληρώσαμε 4 zlot.

Αν αποφασίσετε να οδηγήσετε στην Κρακοβία, να είσαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί μέσα στην πόλη, είδα ότι έχουν ένα ιδιαίτερο σύστημα, στο σταμάτα, ξεκίνα ειδικά στις στάσεις των τραμ που με προβλημάτισε και με μπέρδεψε. Βέβαια δεν είμαι και ειδική σε τέτοια θέματα, αλλά ήθελα να το πω!

Το καλό νέο είναι ότι οι οδηγοί σέβονται τους πεζούς και σταματούν αν καταβάσεις το πόδι από το πεζοδρόμιο, καμία σχέση με τους δικούς μας οδηγούς.

Εντύπωση μου έκανε ή μάλλον δεν μου έκανε γιατί γνωρίζω την πολιτική της χώρας, η απουσία μεταναστών και ιδιαίτερα γυναικών με μαντήλα. Όμως βρήκα πολλά μαγαζιά με γεύσεις χωρών της Ανατολής (Τουρκία, Λίβανος κ.α.) και σκέφτηκα ότι μάλλον οι Πολωνοί εκτιμούν το καλό φαγητό εκτός από τις σούπες τους, τις οποίες δεν σας συνιστώ να δοκιμάσετε εκτός και αν ξέρετε ότι το μαγαζί κάνει κάτι ιδιαίτερο και γευστικό, χρησιμοποιούν πολύ τις σούπες από τα φακελάκια και προσωπικά την πάτησα και ακριβοπλήρωσα μια κοτόσουπα που τελικά αποδείχτηκε νερόσουπα..
Αν θέλετε να δοκιμάσετε pierogi θα σας προτείνω να βρείτε μια pierogarnia που έχουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Γενικά για το φαγητό πληρώσαμε από 50 zlot μέχρι και 209 zlot ( 11 έως 48 euro), για 2 άτομα μαζί με ποτά και φάγαμε καλά. Τα εστιατόρια δουλεύουν με κρατήσεις γιαυτό καλά είναι να κάνετε μια κράτηση πριν πάτε, αντί να περιμένετε σε λίστα και να χάνετε τον χρόνο σας.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου