Wieliczka Salt Mine - Περιήγηση στα ορυχεία αλατιού στην περιοχή της Κρακοβίας


15 χλμ από την Κρακοβία βρίσκεται η πόλη Wieliczka γνωστή στους περισσότερους για το αλατωρυχείο της. Το Αλατωρυχείο -Wieliczka Salt Mine ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης, το πρώτο και αρχαιότερο ονομάζεται Σολνιτσάτα και βρίσκεται στην σημερινή Provadia της ανατολικής Βουλγαρίας και θεωρείται ότι λειτούργησε, το 4000 π.Χ. Γνωστά αλατωρυχεία στην Ευρώπη βρίσκονται κοντά στην Tuzla στη Bοσνία και στην Turda στη Ρουμανία. 



 Το αλατωρυχείο κατά την περίοδο του Β'  Παγκοσμίου πολέμου το εκμεταλλευθήκαν οι Γερμανοί χρησιμοποιώντας για εργάτες εξόρυξης χιλιάδες αιχμάλωτους πολέμου από τα κοντινά στρατόπεδα. Χιλιάδες Εβραίοι εργάστηκαν εδώ που μαζί με τον εβραϊκό πληθυσμό της Wieliczka,περίπου 4000 άτομα, εξοντώθηκαν τελικά.

Σήμερα τα αλατωρυχεία δεν λειτουργούν, η εξόρυξη σταμάτησε το 1996, λόγω των χαμηλών κερδών με τις χαμηλές τιμές αλατιού, όμως λειτουργούν σαν μουσείο με πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο που φθάνουν μέχρι εδώ για να τα γνωρίσουν.


Στο Αλατωρυχείο της Wieliczka, θα κατεβείτε με τα πόδια από ειδικά διαμορφωμένες για τους επισκέπτες σκάλες, θα συναντήσετε εννέα υπόγεια επίπεδα θα φθάσετε σε βάθος 135 μέτρα, όπως θα διαπιστώσετε από την σχετική πινακίδα, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πολλες αίθουσες με έργα τέχνης φτιαγμένα από αλάτι από τους αλατωρύχους, υπάρχουν περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 χλμ. στοές, που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, όμως δεν είναι όλο το αλατωρυχείο προσβάσιμο στους επισκέπτες για λόγους ασφαλείας, μόνο το 2% είναι επισκέψιμο, 22 θάλαμοι σε διαφορετικά επίπεδα σε μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων, θα μάθετε για την ζωή των εργατών στα αλατωρυχεία, για την εξόρυξη του ορυκτού άλατος και τη χρήση του, θα περπατήσετε δίπλα σε υπόγειες λίμνες αφού δεν επιτρέπεται η βαρκάρα καθώς μια βάρκα που ανατράπηκε στο παρελθόν ήταν η αφορμή να πνιγούν οι επιβάτες της καθώς τα επίπεδα του αλατιού στο νερό δεν τους επέτρεψαν να βγουν από αυτό.


Για την είσοδο σας στο αλατωρυχείο θα χρειαστείτε εισιτήριο και ραντεβού, θα σας περιμένει ξεναγός για να σας οδηγήσει στο εσωτερικό του. Η περιήγηση διαρκεί περίπου 2 με 2,30 ώρες, με τη συνοδεία πάντοτε ξεναγού, ο οποιος ανοίγει και κλείνει πόρτες για να σε οδηγήσει στις πιο σημαντικές αίθουσες, διαδρόμους και στοές, σε μία διαδρομή μόνο με τα πόδια σας. 


Και αν σας φόβησα με τα 327 σκαλιά ευτυχώς μόνο θα τα κατεβείτε, αφού για την ανάβαση σας θα χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρες που σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα σας φέρουν στην επιφάνεια της γης. Φροντίστε να πάρετε τον πιο καινούργιο ανελκυστήρα αν είσαστε κλειστοφοβικοί, εμείς χρησιμοποιήσαμε τον πιο παλιό αυτόν που επί χρονιά ανεβοκατέβαινε  το προσωπικό των αλατωρυχείων, χωρούσε 9 άτομα στην σειρά, ο ένας δίπλα στον άλλο, ήταν λίγο στενά, σκοτεινά και για να σας πω την αλήθεια τα είδα όλαααα μέχρι να βγούμε.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ


Το πιο σημαντικό αξιοθέατο του αλατωρυχείου είναι το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα", ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα. θα τον συναντήσετε σε βάθος 120 μέτρων. Η κατασκευή αυτού του υπόγειου ναού διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 - 1927), ενώ χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού. Όλα τα αντικείμενα μέσα στο ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου. Από την οροφή του ναού κρέμονται πολυέλαιοι από αλάτι, η Αγία Τράπεζα και ένας Εσταυρωμένος δεσπόζουν στην αίθουσα, ενώ οι τοίχοι κοσμούνται με ανάγλυφες από αλάτι βιβλικές παραστάσεις. Όπως μας ανέφερε ο ξεναγός στο συγκεκριμένο παρεκκλήσι γίνονται σήμερα γάμοι, όπου το ζευγάρι μπορεί να κλείσει την αίθουσα για το μυστήριο έναντι αμοιβής, γύρω στις 3000 ευρώ! Επίσης γίνονται πολλές  εκδηλώσεις και συναυλίες λόγω της καλής ακουστικής της αίθουσας. Σκεφτείτε συναυλία μέσα σ ένα ορυχείο, μου αρέσει σαν ιδέα!


Υπάρχουν και άλλα παρεκκλήσια στο αλατωρυχείο όπως το "Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου", που καθαγιάστηκε το 1698. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι, από τα οποία ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος 'Αγιο Αντώνιο, προστάτη άγιο των μεταλλωρύχων.



Το πιο αξιόλογο ίσως ανάγλυφο μέσα στο αλατωρυχείο είναι "Ο Μυστικός Δείπνος" του Λεονάρντο ντα Βίντσι. 
Αλλα ιδιαίτερα αγάλματα από αλάτι είναι της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων, του Πολωνού αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' και άλλων διασημοτήτων.

Ανακαλύψτε τους νάνους στις στοές του ορυχείου αλλά και δράκους στις οροφές.

Επισκεφτείτε το μουσείο του Αλατωρυχείου στα 135 μέτρα.
 


Αφού θαυμάστε τα παρεκκλήσια, τις λίμνες, τα αγάλματα σας περιμένει ένα θέαμα με φως και ήχο, από τις εργασίες των αλατωρύχων, σε μια σκοτεινή αίθουσα δίπλα σε μια λίμνη.

Στο Αλατωρυχείο λειτουργεί σανατόριο για κάποιους που οι παθήσεις τους επιβάλουν να βρεθούν για λίγες μέρες σε περιβάλλον με ιώδιο. 

Κατά την περιήγηση, πέρασε από το μυαλό μου ότι είναι μια καλή περίπτωση για καταφύγιο σε περίπτωση πολέμου ή ακόμη και ενός πυρηνικού πολέμου επηρεασμένη από άλλα καταφύγια που είδα σε προηγουμενο ταξίδι μου στην Αλβανία.

Η θερμοκρασία στο ορυχείο ήταν γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου. Το επισκέφτηκα τέλος Οκτώβρη, μια βροχερή ημέρα που εξωτερικά η θερμοκρασία δεν ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Το σύστημα εξαερισμού είναι πολύ καλό και συντηρείται διαρκώς καθώς τηρούνται κανόνες ασφαλείας για μια ασφαλή ξενάγηση των επισκεπτών χωρίς ατυχήματα. 

Γενικά υπάρχει καλή οργάνωση για την επίσκεψη και ενώ τα γκρουπ που κατεβαίνουν αλλά και οι μεμονωμένοι (που υποχρεωτικά έχουν ξεναγό) είναι αρκετές εκατοντάδες καθημερινά, με την βοήθεια των ντόπιων ξεναγών υπάρχει συνεχόμενη ροή χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα και ιδιαίτερος συνωστισμος.

Στο αλατωρυχείο υπάρχουν τουαλέτες και καταστήματα για να αγοράσετε αναμνηστικά ή κάποιο σνακ, νερό, αναψυκτικό, καφέ  ενώ υπάρχουν και 3 εστιατόρια για φαγητό προς την έξοδο. Αναμνηστικά μπορείτε να αγοράσετε και από μαγαζάκια έξω από το αλατωρυχείο.

Το Αλατωρυχείο της Wieliczka,αποτελεί πολιτιστικό μνημείο και έχει περιληφθεί από το 1978 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΤΕ ΣΤΟ Wieliczka Salt Mine

Από την Κρακοβία με το δικό σας αυτοκίνητο με τρένο ή με το λεωφορείο για Wieliczka. Από εκεί με το τοπικό λεωφορείο Νο 304 που έχει αφετηρία μπροστά στο εμπορικό κέντρο στον κάθετο δρόμο (Kurniki) και όχι στον σταθμό των λεωφορείων, υπολογίστε 3 στάσεις και  χαλαρό περπάτημα με τα πόδια περίπου 10 λεπτά. Δείτε εδώ περισσοτερα https://www.wieliczka-saltmine.com/individual-tourist/useful-information/map-and-access

Η διαδρομή από την Κρακοβία είναι 16,2 χλμ και υπολογίστε συνολικά ότι θα κάνετε περίπου συνολικά 45 με 50 λεπτά για να φτάσετε. 

 Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο υπάρχουν πολλά παρκινγκ για να το αφήσετε. 

Εμείς επισκεφτήκαμε το Wieliczka Salt Mine την τελευταία ημέρα του 5 ημέρου ταξιδιού μας στην Κρακοβία, η πτήση μας ήταν αργά το απόγευμα και είχαμε χρόνο μπροστά μας. 

Επίσης επιλέξαμε να κάνουμε την επίσκεψη σε χωριστή ημέρα από την επίσκεψη μας στο Άουσβιτς για να είμαστε πιο ξεκούραστοι αλλά και λόγω της συναισθηματικής φόρτισης από την επίσκεψη μας, στα στρατόπεδα. 

Εσείς αν δεν έχετε αρκετό χρόνο στην διάθεση σας μπορείτε να επιλέξετε μια οργανωμένη εκδρομή και να κάνετε τις περιηγήσεις σε Άουσβιτς και αλατωρυχείο την ίδια ημέρα, κλείνοντας ένα οργανωμένο πακέτο με ξεναγήσεις κι μεταφορές για να αποφύγετε την ταλαιπωρία και να κερδίσετε χρόνο.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες επίσκεψης 

https://www.wieliczka-saltmine.com/individual-tourist/useful-information/ticket-prices-and-visiting-hours

και για on line εισιτήρια 

https://bilety.kopalnia.pl/index.html?lang=en

Το  αλατωρυχείο Wieliczka είναι ένα ξεχωριστό αξιοθέατο για επίσκεψη στην Κρακοβία και την Πολωνία που δεν πρέπει να χάσετε! Μια υπόγεια πόλη που αξιζει να την εξερευνήσετε.


Τips

Σε πολλά σημεία του ορυχείου θα βρείτε μπουκάλια με απολυμαντικά για τα χέρια σας,

Θα σας προτείνω επειδή είσαστε σε κλειστό χώρο για αρκετή ώρα την χρήση μάσκας χωρίς όμως να είναι απαραίτητη.

Επειδή υπάρχουν πολλες σκάλες (800 σκαλοπάτια, 380 από τα οποία είναι στην αρχή) άλλες ξύλινες και άλλες λαξευτές από αλάτι που πρέπει να κατεβείτε, φορέστε άνετα ρούχα και κατάλληλα παπούτσια και εκτιμήστε την φυσική σας κατάσταση. Επί πλέον πρέπει να σας πω ότι στις σκάλες υπάρχουν κάγκελα από όπου μπορείτε να κρατηθείτε. Και αυτά σας τα γράφω γιατί οι επισκέπτες των αλατωρυχείων είναι ηλικίας λίγων μηνών ως 100+ ετών.

Οι γονείς καλά θα κάνουν να έχουν τα παιδιά κοντά τους γιατί η περιέργεια μπορεί να τους οδηγήσει σε άγνωστες και επικίνδυνες στοές. Επίσης δύσκολο είναι να κατεβάσουν καροτσάκια για τα παιδιά τους στους χώρους των ορυχείων.

Απαγορεύεται το κάπνισμα τσιγάρων (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων)

Επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών και βίντεο.

Επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο Ορυχείο μια μικρή χειραποσκευή, διαστάσεις 20x20x35 cm). Μπορείτε όμως να αφήσετε μεγαλύτερη αποσκευή στα αυτοματοποιημένα ντουλάπια αποσκευών.

Απαγορεύεται η είσοδος ζώων, με εξαίρεση τα ζώα υπηρεσίας. Αν έχετε ζώο μαζί σας στο ταξίδι δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας για να το αφήσετε. Επιτρέπεται σκύλος βοηθός για τυφλούς.

Αν θέλετε να κλείσετε μια εκδρομή για να επισκεφτείτε τα αλατωρυχεία πατήστε το link https://gyg.me/ECS2tJkf

Αν θέλετε να κλείσετε μια εκδρομή και να επισκεφτείτε το Auschwitz Ι και Auschwitz ΙΙ - Birkenau όταν βρεθείτε στην Κρακοβία, πατήστε στο link https://gyg.me/KN4Djtam


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου