Things to do and see in Krakow - α' μέρος

Αν και εσύ σχεδιάζεις ένα ταξίδι στην Κρακοβία εδώ θα βρεις τα 10 και όχι μόνο καλύτερα πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις σε αυτή την πόλη της Πολωνίας.




Ναι η Κρακοβία είναι πόλη της Πολωνίας μην μπερδεύεσαι και εσύ όπως ένας φίλος μου που νομίζει ότι είναι Ευρωπαϊκή χώρα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας μετά την πρωτεύουσα Βαρσοβία και ίσως η πιο παλαιά πόλη της χώρας. Από το 1038 έως το 1569 μ.Χ. ήταν η πρωτεύουσα της Πολωνίας.

Η Κρακοβία είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης με υπέροχη αρχιτεκτονική στα κτήρια, τις εκκλησίες, τα παλάτια, έχει μοναδικές γειτονιές για να περπατήσετε και ένα υπέροχο ποταμό, τον Βιστούλα να την διαρρέει και να την χωρίζει στα δυο, με προσβάσιμες όχθες για βόλτες και γέφυρες για πεζούς και οχήματα. Οι κάτοικοι της είναι ευγενικοί, φιλικοί και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν κάθε στιγμή. Η πόλη για την περιήγηση σας, στο ιστορικό της κέντρο, δεν χρειάζεται αυτοκίνητο, θα μετακινηθείτε εύκολα με τα πόδια όπως και στις γύρω περιοχές, είναι καθαρή και ασφαλής ακόμη και το βράδυ, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι καινούργια με συχνά δρομολόγια, αν θέλετε να κάνετε διαδρομές ακόμη και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.



KAZIMIERZ - ΕΒΡΑΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

Η εβραϊκή συνοικία 

Επιλέξαμε για την διαμονή μας ένα ξενοδοχείο στην Εβραϊκή συνοικία την γνωστή Kazimierz από όπου ξεκινήσαμε και την γνωριμία με την πόλη αφού πρώτα σε ένα kantor (ανταλλακτήριο) αλλάξαμε τα ευρώ μας σε ζλότι (zł ), το εθνικό νόμισμα της Πολωνίας (Ζλότι Πολωνίας - PLN).

Τον Απρίλιο του 1994 η χώρα υπέβαλε αίτηση για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εγκρίθηκε και εννέα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2003, υπογράφηκε η συμφωνία ένταξης. Το 2004 πραγματοποιήθηκε και η επίσημη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρόλα αυτά διατηρεί το δικό της νόμισμα και οι κάτοικοι της είναι πολύ προβληματισμένοι για την ώρα που θα γίνει η μετάβαση στο ευρώ.

Ξεκινήστε την περιήγηση σας από την Kazimierz μια πανέμορφη περιοχή της πόλης με έντονο το εβραϊκό στοιχείο, συναγωγές, μουσεία, εβραίικο κοιμητήριοκάντε βόλτες στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, όπου θα δείτε υπέροχες gallery με έργα τέχνης, μαγαζιά με ιδιαίτερα ρούχα και αντικείμενα αλλά και υπέροχα θεματικά και ατμοσφαιρικά bars, kafe και restaurant με καλό φαγητό αλλά και υπέροχα διακοσμημένους χώρους.

Η ιστορία του Kazimierz ξεκινάει το 1335, όταν ιδρύθηκε επίσημα σε ένα νησί έξω από την Κρακοβία, από τον βασιλιά Kazimierz τον Μέγα. Το 1495, οι Εβραίοι άρχισαν να εκδιώκονται από την Κρακοβία, τότε ήταν που άρχισαν να μετακινούνται μαζικά πάνω από τον ποταμό, προς το Kazimierz.


Η Εβραϊκή συνοικία Kazimierz 
μέχρι το 1800 αποτελούσε ανεξάρτητη πόλη από την Κρακοβία. Μετά την κατάληψη της Κρακοβίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, σε μια προσπάθεια εκκαθάρισης της πόλης από τους Εβραίους, η εβραϊκή κοινότητα μεταφέρθηκε στο Γκέτο της Κρακοβίας (γκέτο στο Podgórze) και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου οι περισσότεροι θανατώθηκαν. Οσοι επέζησαν επέστρεψαν το 1945 στο Kazimierz. Το 1948 οι Εβραίοι εγκατέλειψαν την περιοχή και εγκαταστάθηκαν εδώ ομάδες φτωχών Πολωνών. Πέρασαν δύσκολα χρόνια και η περιοχή άρχισε να γίνεται προσιτή ξανά τη δεκαετία του 1990, χάρη στην πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος και την παγκόσμια προβολή μέσω του κινηματογραφικού φακού του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με την ταινία του Η ΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΣΙΝΤΛΕΡ. Έτσι σήμερα αποτελεί μια πολυσύχναστη ζωντανή, μποέμ γειτονιά, όπου ντόπιοι και τουρίστες την επιλέγουν για βόλτες και διασκέδαση.

TI ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ KAZIMERZ

Szeroka Street

Ξεκινήστε από την οδό Szeroka
(ulica Szeroka) για να δείτε:

ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΑΓΩΓΗ - «Alte Shul»-Muzeum Krakowa - Stara Synagoga

Ενα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της Κρακοβίας, χτίστηκε τον 15 αιώνα και ανακατασκευάστηκε το 1570 υπό την επίβλεψη του Πολωνο-Ιταλού αρχιτέκτονα Mateo Gucci, τότε προστέθηκαν στοιχεία της Αναγέννησης και της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. Στην πραγματικότητα, η Παλιά Συναγωγή είναι ένα σπάνιο, σωζόμενο παράδειγμα συναγωγής φρουρίου, που προορίζεται να προστατεύει και να προστατεύει τους αμάχους κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας. Ακριβώς κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της συναγωγής εκτείνεται ένα τμήμα από τα αρχικά αμυντικά τείχη της πόλης του Kazimierz.
Κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, λεηλατήθηκε από τους Ναζί και μετατράπηκε σε αποθήκη. Σήμερα δεν λειτουργεί σαν συναγωγή, αλλά σαν μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία και τις παραδόσεις των Εβραίων της Πολωνίας.

Θα την βρείτε στην οδό ul. Szeroka 24, Kazimierz 
Διαβάστε λεπτομέρειες σχετικά με την είσοδο σας https://muzeumkrakowa.pl/oddzialy/stara-synagoga


 ΣΥΝΑΓΩΓΗ REMAH (Synagoga Remuh)

Χρονολογείται από τα μέσα του 16ου αιώνα, είναι η πιο ενεργή συναγωγή της Κρακοβίας, εδώ κάθε Παρασκευή λαμβάνουν χώρα οι λειτουργίες Shabbat. Ιδρυτής της, ήταν ο έμπορος και βασιλικός τραπεζίτης Israel Isserles Auerbach. Το έχτισε για τον γιο του, έναν μελετητή και εξαιρετικό σχολιαστή του Ταλμούδ, τον ραβίνο της Κρακοβίας Moses Isserles, που ονομάζεται Remuh. Δίπλα στη συναγωγή υπάρχει ένα εβραϊκό νεκροταφείο που ιδρύθηκε στα μέσα του16ου αιώνα και είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης. Ονομάζεται νεκροταφείο Remu γιατί εκεί είναι θαμμένος ο Moses Isserles, στην επέτειο του θανάτου του έρχονται μέχρι εδώ, Εβραίοι από όλο τον κόσμο για τον τιμήσουν. Το νεκροταφείο καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια της κατάληψης της πόλης και μόνο δώδεκα επιτύμβιες στήλες σώθηκαν, ανάμεσά τους ήταν και ο τάφος του ραβίνου Isserles, το οποίο πολλοί ερμήνευσαν ως απόδειξη της θαυματουργικής του δύναμης. Οι σπασμένες πλάκες των μνημείων, χρησιμοποιήθηκαν για να ντύσουν τον «τοίχο του θρήνους» κατά μήκος της ulica Szeroka.

Θα την βρείτε στην οδό  ul. Szeroka 40,  Kazimierz   
Διαβάστε λεπτομέρειες σχετικά με την είσοδο σας https://gwzkrakow.pl/services/synagogi/


STATUE OF JAN KARSKI


Δίπλα στην συναγωγή Synagoga Remuh θα βρείτε το Statue of Jan Karski που βρίσκεται εδώ από το από το 2016, ένα άγαλμα αφιερωμένο στον Jan Karski - Γιαν Καρσκι ο οποίος κάθεται σ ένα παγκάκι. Ήταν ο άνθρωπος που έδρασε σαν κατάσκοπος κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Πολωνία. Ήταν αυτός που κατέγραψε και μετέφερε εκτός Πολωνίας στην Δύση, όλα αυτά που συνέβησαν στα γκέτο και τα στρατόπεδα εξόντωσης, εναντίον των Εβραίων.

Θα το βρείτε στην οδό ul. Szeroka 40, Kazimierz


ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΓΩΓΗ POPPER


Η τρίτη συναγωγή που θα βρεις εύκολα στην ulica Szeroka από την πλευρά που βρίσκονται τα καφέ και τα εστιατόρια, είναι η συναγωγή Popper, χτισμένη το 1620 από τον πλούσιο Εβραίο έμπορο Wolf Popper, το κτίριο καταστράφηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στο πέρασμα των χρόνων ανακαινίστηκε.
Σήμερα ανήκει στην εβραϊκή κοινότητα και υπό τη διαχείριση της Austeria, ενός εκδοτικού οίκου. Αφού περάσετε την αυλόπορτα θα μπείτε σε μια αυλή, με τοιχογραφίες με εβραϊκά θέματα και στο βάθος θα βρείτε το ισόγειο, όπου λειτουργεί ένα βιβλιοπωλείο με καθαρά Εβραϊκό χαρακτήρα, το οποίο έχει ελεύθερη είσοδο για όλους. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να ξεφυλλίσετε διακριτικά πολλά βιβλία λογοτεχνίας αλλά και της Εβραϊκής ιστορίας στο πέρασμα των χρόνων, βιβλία για το ολοκαύτωμα, φωτογραφίες, λευκώματα, ημερολόγια, παλιούς χάρτες, αφίσες, Cd μουσικής και αλλά πολλά μπορείτε να βρείτε εδώ και ίσως να κάνετε και κάποιες αγορές. Στον επάνω όροφο λειτουργεί γκαλερί και εργαστήρια.


Θα το βρείτε στην οδό ul. Szeroka 16
https://austeria.pl/
Ανοιχτά 10:00-18:00.


Οnce Upon a time in Kazimierz - Μια φορά και ένα καιρό ..


Στην οδό ul. Szeroka 1 θα βρεις τα προπολεμικά μαγαζάκια στην σειρά, που είναι πολυφωτογραφημένα και έχουν παλιές προσόψεις και πινακίδες. Σήμερα έχουν ανακαινιστεί εσωτερικά και λειτουργούν σαν μπαρ - ρεστοράν με το όνομα Οnce Upon a time-Chajim Kohan. Μπορείτε να φάτε καλό εβραϊκό και πολωνικό φαγητό σε ένα ατμοσφαιρικό, ημι-σκοτεινό περιβάλλον ή να πιείτε ένα κρασί ή ποτό και να ακούσετε μουσική. 

 Δίπλα στην ul. Szeroka 2, θα βρείτε το Jarden, το πρώτο εβραϊκό βιβλιοπωλείο.


Schindler's List Passage


Στην οδό Beera Meiselsa θα βρείτε την είσοδο για το διάσημο σοκάκι Schindler's List Passage όπου διαδραματίστηκε μια σκηνή στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ ''Η Λίστα του Σίντλερ" (χαρακτηριστική σκηνή με τη σκάλα https://www.youtube.com/watch?v=itrgJSbanjs). Στην αυλή θα δείτε χαρακτηριστικά κτήρια της περιοχής και που ζούσαν οι Εβραίοι στο γκέτο αλλά και πολλές πληροφορίες στους τοίχους για τη ζωή τους.


Σήμερα στο σοκάκι, υπάρχουν μικρά μαγαζάκια με χειροποίητα είδη, γκαλερί, αντικερί κ.α. αλλά και καφέ- μπαρ όπου μπορείτε να δοκιμάσετε βότκα σε διάφορες γεύσεις. Σας προτείνω το Wódka Cafe Bar (ul. Meiselsa 15) για vodka testing, ενώ για μια παγωμένη μπύρα καθίστε στη μπιραρία Mleczarnia (ul. Meiselsa 20) στην αυλή αν το επιτρέπει ο καιρός.


Ένα ωραίο σοκάκι που θα σας θυμίσει την ταινία αν την έχετε δει, αλλά θα περάσετε και μερικές στιγμές ξεκούρασης.

Μπορείτε να μπείτε από την 
οδό Beera Meiselsa και να βγείτε από την άλλη έξοδο για μια βόλτα στην οδό ul. Józefa (no12), λίγο πιο κάτω θα βρείτε το Restauracja Starka για καλό φαγητό.

Σας δίνω 2 επιλογές για την είσοδο σας στο σοκάκι, για να μην το χάσετε, από όποια και να μπείτε καλά θα κάνετε.


Corpus Christi Church (Kosciól Bozego Ciala)


Αν σας αρέσει να επισκέπτεστε εκκλησίες όπως εμένα στα ταξίδια μου (ένα θέμα το έχω πάντα με την παρέα μου, γιατί ίσως το παρακάνω, αλλά να με αγαπάτε και με τα ελαττώματα μου) σας προτείνω να επισκεφτείτε την Βασιλική Corpus Christi ( Bazylika Bożego Ciała ), που βρίσκεται στην περιοχή Kazimierz και είναι μια γοτθική εντυπωσιακή εκκλησία, στο εσωτερικό της, ιδρύθηκε από τον βασιλιά Casimir III τον Μέγα το 1335. Η βασιλική προοριζόταν αρχικά για μοναστηριακός ναός.


Το εσωτερικό της είναι ένα μείγμα γοτθικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής, πολύ εντυπωσιακός είναι ο μεγάλος επιχρυσωμένος μπαρόκ βωμός, η πανύψηλη θολωτή οροφή, ο άμβωνας σε σχήμα βάρκας, οι περίτεχνες σκαλιστές ξυλογλυπτικές εργασίες γύρω από τις κολώνες, οι πίνακες και τα επιχρυσωμένα αγάλματα αλλά και το εκκλησιαστικό όργανο. 
 
Ενας υπέροχος ναός που αξίζει να δεις στην Εβραϊκή συνοικία, απλά θα σας πω ότι συμφώνησε και η παρέα μου ότι άξιζε η επίσκεψη.
Εξωτερικά η εκκλησία είναι κατασκευασμένη από κόκκινο τούβλο και πέτρα.

Η είσοδος είναι δωρεάν.
Θα την βρείτε εδώ Συντεταγμένες : 50°02′58″N 19°56′40″


Ethnographic Museum


 Στην Εβραϊκή συνοικία θα συναντήσετε το Εθνογραφικό Μουσείο στην πλατεία pl. Wolnica 1, Kazimierz, ιδρύθηκε το 1902. Αλλαξε πολλές φορές κτήριο και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η έδρα του Εθνογραφικού Μουσείου βρέθηκε στην Plac Wolnica 1 με την ην μόνιμη έκθεση, ενώ προσωρινές εκθέσεις και τις υπηρεσίες του μουσείου θα τις βρείτε στην οδό Krakowska 46.

Το μουσείο με την μόνιμη έκθεση, βρίσκεται στο κτίριο, του πρώην Δημαρχείου του Kazimierz και μεταφέρει τους επισκέπτες στο παρελθόν μέσα από μια συλλογή εκθεμάτων (λαογραφία, τέχνη, καθημερινή ζωή, έργα λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας) ενώ συνδέει τον πολωνικό πολιτισμό και με άλλους πολιτισμούς της Ευρώπης και του κόσμου.


MEK Muzeum Etnograficzne w Krakowie
pl. Wolnica 1, ul. Krakowska 46, Kraków
Δείτε εδώ περσότερες πληροφορίες https://etnomuzeum.eu/kontakt-z-muzeum
Εισιτήρια: κανονικό 18 PLN, μειωμένο 10 PLN, είσοδος ελεύθερη την Τρίτη.


ΠΛΑΤΕΙΑ PLAC NOWY ή NEW SQUARE - Plac Żydowski (Εβραϊκή Πλατεία) 


Μια κεντρική πλατεία της Εβραϊκής συνοικίας φτιαγμένη από τσιμέντο, με κτίρια γύρω γύρω που βρίσκονται εδώ από τις αρχές του 19ου και του 20ου αιώνα. Όμως το ιδιαίτερο σ αυτή την πλατεία είναι το Okrąglak (ροτόντα), που προστέθηκε το 1900 στην πλατεία που προϋπήρχε. Χρησίμευε για πολλά χρόνια σαν την κύρια αγορά της Εβραϊκής συνοικίας αλλά εδώ ήταν και το μέρος όπου έσφαζαν τα πουλερικά μέχρι η πόλη να καταληφθεί από τους Γερμανούς, που το έκλεισαν.


Είναι το μέρος όπου μπορείς να φάτε το καλύτερο ζαπιεκάνκι στην Κρακοβία αλλά και πολλά αλλά εκλεκτά εδέσματα. Το Plac Nowy zapiekanka είναι το παραδοσιακό street food της Κρακοβίας, μια γενναία ποσότητα ψωμιού που από επάνω της έχει, ότι βάλει ο νους σας και η πείνα σας, τυριά, αλλαντικά, μανιτάρια, σάλτσες, μαγιονέζες, λαχανικά. Ένα γενναίο κομμάτι που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν την πίτσα της Κρακοβίας και πρέπει να το βάλετε στα must do and eat στην Κρακοβία. Θα το παραγγείλετε στα μικρά μαγαζάκια της ροτόντας που μοιάζουν με θυρίδες ή απέναντι στα κιόσκια και θα καθίσετε στο πεζούλι ή αν βρείτε κάποιο τραπεζάκι ελεύθερο, για το απολαύσετε. Προσοχή στο χρόνο σας,  γιατί συνήθως υπάρχουν ουρές για να το παραγγείλετε!


Κάντε βόλτα γύρω από το Okrąglak και ανακαλύψτε τους πάγκους με τις χειροτεχνίες, τα τρόφιμα και τα φρούτα αλλά και τα αντικείμενα από άλλες εποχές.

Η πλατεία φιλοξενεί έκθεση με αντίκες τα Σάββατα και έκθεση μεταχειρισμένων ρούχων τις Κυριακές.

Διεύθυνση Plac Nowy 1 Stare Miasto - Kazimierz


Και αφού μιλάμε για φαγητό θα σας συστήσω και άλλα μέρη για φαγητό και καφέ που επισκεφτήκαμε στην περιοχή, που θα τα ανακαλύψετε και εσείς καθώς θα περπατάτε στα πλακοστρωμένα σοκάκια, προσοχή στις πλάκες, κάποιες εξέχουν και μπορεί να προκληθεί ατύχημα αλλά και στους όμορφους δρόμους.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ KAZIMIERZ

HAMSA

Aφού βρίσκεστε στην Εβραϊκή συνοικία θα σας προτείνω για καλό φαγητό ένα ισραηλινό εστιατόριο με αυθεντικές γεύσεις της Ανατολής και αυτό θα το βρείτε στη οδό ul. Szeroka 2. Το oνομα του είναι ΗΑΜSA. Το περιβάλλον του είναι μοντέρνο και ευχάριστο με όμορφα χρώματα και ωραία διακόσμηση, με μεγάλα παράθυρα να μπαίνει ο ήλιος και προσωπικό πρόθυμο να σας εξηγήσει κάθε λεπτομέρεια για το μενού. Οση ώρα μείνετε θα ακούτε σύγχρονη ισραηλινή μουσική.


Σας προτείνω να επιλέξετε ένα set meze τόσο για την όμορφη παρουσίαση των φαγητών μέσα σ΄ ένα handmade χρωματιστό σκεύος αλλά και για να δοκιμάσετε διαφορετικές γεύσεις, όπως humus, falafel,babaganoush,ταχίνι, πίκλες, ψητές πιτούλες, λαχανικά.


Μπορείτε να επιλέξετε ότι σας αρέσει για κυρίως πιάτο, ανάμεσα σε κρέας, κοτόπουλο, ψαριά, σούπες, όλα μαγειρεμένα με συνταγές της Μέσης Ανατολής. Το εστιατόριο είναι η χαρά των vegan και φυσικά θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από χυμούς, κρασιά αλλά και μπύρες. Επιλέξαμε μια τοπική μπύρα, ήταν εξαιρετική.

Σύνθημα του μαγαζιού, ΜΑΚΕ HUMUS NOT WAR και μακάρι να ακουστεί αυτό, μέχρι το Ισραήλ.



Θα το βρείτε στην οδό ul. Szeroka 2 ενώ στο πίσω μέρος του υπάρχει ένας όμορφος κήπος που θα σας οδηγήσει στην άλλη είσοδο, από την οδό ul. Miodowa 41, Kazimierz
www.hamsa.pl
Ανοιχτά 10:00-22:00. Σαβ, Κυρ 09:00-22:00.


Judah Food Market
FOOD TRUCK IN KAZIMIERZ


Στην Εβραϊκή συνοικία θα σας προτείνω να ανακαλύψετε τις καντίνες με το πολωνικό φαγητό για να δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις φαγητών και γλυκών. Εμείς τις βρήκαμε κοντά στο ξενοδοχείο μας, ας είναι καλά η Ελληνίδα με το μωρό στην αγκαλιά που έτρωγε το ρολό κέικ με το παγωτό και εμάς μας έτρεξαν τα σάλια, φυσικά σχολιάσαμε στα Ελληνικά και μας απάντησε αμέσως που θα το βρούμε! Μα όποια πέτρα και να σηκώσεις θα βρεις πατρίδα από κάτω...

Έτσι δεν χάσαμε την ευκαιρία να κατευθυνθούμε στην Judah Food Market, ένα περιφραγμένο και περιποιημένο χώρο γεμάτο με καντίνες και τραπεζάκια όπου μπορείς να παραγγείλεις, να καθίσεις και να φας παραδοσιακά ziapekanka, hot dog, πατάτες γεμιστές τις γνωστές μας Kumpir, σάντουιτς και φυσικά εδώ φάγαμε το καλύτερο chimney cake με αλμυρή καραμέλα αλλά και με παγωτό!

Να μην ξεχαστώ να σας αναφέρω, ότι εδώ ήπια και τον πιο ωραίο espresso tonic της Κρακοβίας. Δοκιμάστε τον!


Το μέρος συμπεριλαμβάνεται στα must do της Κρακοβίας γιατί εκτός από τα υπέροχα πράγματα που θα βρεις εδώ για να δοκιμάσεις υπάρχει στο τοίχο μια ζωγραφισμένη τοιχογραφία με το όνομα Skwer Judah- Ιούδας. Αυτή η τοιχογραφία είναι έργο του Pil Peled, ενός από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του δρόμου του Ισραήλ και δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εβραϊκού Πολιτισμού. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, η εικόνα του παιδιού αντιπροσωπεύει τον φόβο, την ευαλωτότητα και το λιοντάρι αντιπροσωπεύει τον αγώνα των Εβραίων να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους, καθώς και τη δύναμη να ξεπεράσουν τους φόβους τους.

Διεύθυνση: Świętego Wawrzyńca 16, 31-060 Kraków


STREET ART IN KRAKOW


Και αφού μιλήσαμε για street art ήρθε η στιγμή να πω ότι κατάλαβα ότι οι Πολωνοί είναι λάτρεις των τεχνών και ειδικά της street art. Θα σας προτείνω λοιπόν, να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί, όταν δεν έχει αρχίσει ακόμη η κίνηση (τα καταστήματα ανοίγουν μετά τις 10 το πρωί και κλείνουν στις 6 το απόγευμα) για να μπορέσετε να τριγυρίσετε και να φωτογραφήσετε τους άδειους δρόμους και τα κτίρια της πόλης αλλά και για να ανακαλύψετε τους τοίχους που φιλοξενούν υπέροχα έργα, αγνώστων αλλά και γνωστών καλλιτεχνών, ντόπιων και ξένων. 

Στη Γωνία των οδών ul. Nowa & ul. Józefa θα δείτε μια υπέροχη πολύχρωμη τοιχογραφία σε ένα παλιό κτήριο που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2016 ως μέρος του τοπικού έργου «100 Murals for Kraków». Θα ανακαλύψετε και πολλές ακόμη στην πρωινή βόλτα σας.


CYTAT CAFE

Θα σας προτείνω για ξεκούραση, ένα καφέ ή χυμό, το Cytat Cafè, στην οδό Miodowa 23 που βασικό του θέμα στο decor, είναι τα βιβλία. Μου αρέσουν τα bookcafe και οι βιβλιοθήκες και δεν χάνω ευκαιρία όταν βρίσκω κάποιο ιδιαίτερο να το επισκέπτομαι.


SINGER CAFE


Αν σας αρέσουν τα καφέ με θεματικό χαρακτήρα θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε το singer cafe στην οδό Estery 20, ένα ατμοσφαιρικό μαγαζί που αρχικά ήταν εργοστάσιο ραπτομηχανών. Το επισκέφτηκα νωρίς το πρωί, μόλις είχε ανοίξει και δεν είχε ακόμη κόσμο, με όμορφη διακόσμηση, το ιδιαίτερο είναι ότι τα τραπεζάκια του είναι παλιές ραπτομηχανές Singer και οι καλές του τιμές. Προτιμήστε ένα τραπέζι δίπλα σε παράθυρο για να παρατηρείτε την κίνηση στους δρόμους ή αν το επιτρέπει ο καιρός γιατί όχι ένα τραπεζάκι στο πεζοδρόμιο.


Restauracja Starka


Για φαγητό θα σας προτείνω το γνωστό για την ποιότητα του Starka στην οδό Józefa 14, μας το σύστησε η ντόπια κα Βασιλική που ζει και εργάζεται στην Κρακοβία σαν ξεναγός σε ελληνικά group και είχαμε την χαρά να την συναντήσουμε έστω και την προτελευταία ημέρα της διαμονής μας στην Κρακοβία και μας κατατόπισε πολύ καλά σε κάποια θέματα. Μας το σύστησε σαν μη τουριστικό εστιατόριο που προτιμούν οι ντόπιοι κυρίως για το καλό του κότσι. Παρ΄ ότι πήγαμε μεσημέρι μετά τις 2,30 ήταν γεμάτο και η συμπαθέστατη κοπελιά μας τακτοποίησε σε τραπέζι παρότι η πολιτική του μαγαζιού είναι να δέχεται πελάτες με κράτηση. Βέβαια μας επισήμανε ότι το τραπέζι έπρεπε να δοθεί σ άλλους πελάτες στις 4.00. Εμείς επειδή θέλαμε να φάμε κότσι σκεφθήκαμε ότι έχουμε χρόνο και δεχθήκαμε, όμως ο σερβιτόρος μας είπε ότι το κότσι χρειάζονταν τουλάχιστον 45 λεπτά για να ετοιμαστεί και έτσι απογοητευθήκαμε προς στιγμή, όμως παραγγείλαμε ένα υπέροχο πιάτο, με ένα καρβέλι ψωμί γεμάτο με μαγειρεμένα κρέατα και λαχανικά ενώ ήπια και ένα υπέροχο ποτήρι ζεστό με μυρωδικά, κρασί. Το περιβάλλον ήταν ατμοσφαιρικό, ζεστό, με λιγοστό φως, βαριά χρώματα και ευχάριστη διακόσμηση στους τοίχους με σχέδια από άλλη εποχή, φιλικό και εξυπηρετικό προσωπικό, γεμάτο κόσμο που θα έλεγα ότι μου έμοιαζαν περισσότερο με τουρίστες.


Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα αν θέλετε καλό φαγητό.

Wódka Cafe Bar


Wódka Cafe Bar, 
για vodka testing θα το βρείτε στην ul. Meiselsa 15 στο Schindler's List Passage. Μπορείτε να παραγγείλετε για να δοκιμάσετε διαφορετικές αρωματισμένες βότκες με γεύσεις ginger, λεμόνι, wild rose, σοκολάτα, τσίλι, βερίκοκο, φουντούκι, βατόμουρο κ.α. λάτρεψα αυτή με το λεμόνι και με ginger.


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟ ΡODGORZE 

Λόγω της καλής θέσης του ξενοδοχείου μας (ΙΝΧ Desing Hotel στην οδό Starowiślna) αφού εξαντλήσαμε τις βόλτες μας στην Kazimierz, διασχίσαμε με τα πόδια, την γέφυρα του ποταμού Βιστούλα, Μost Powstancow Slaskich, συνολικού μήκους 148 μέτρων και πλάτους 19 μέτρων που συνδέει τον ul. Starowiślna με την οδό Juliusza Słowackiego και φθάσαμε μετά από χαλαρό περπάτημα, με ωραία θέα στο ποτάμι και στις υπόλοιπες γέφυρες, στην περιοχή Podgórze, για επίσκεψη στο Oskar Schindler’s Enamel Factory και τη Ghetto Heroes Square και στη συνέχεια την εκκλησία st.Joseph church. Ο ποταμός Βιστούλα διαρρέει την Κρακοβία και συνδέει τις όχθες της με γέφυρες.

Αν εσείς ξεκινήσατε από την Παλιά πόλη, υπολογίστε ότι μπορείτε να περπατήσετε μια απόσταση 2,5 χλμ σε μισή περίπου ώρα. Μπορείτε επίσης να φθάσετε με το τραμ από την Παλιά πόλη από το Krakow Glowny, στο Krakow Zablocie και να περπατήσετε περίπου από την στάση, ένα 5λεπτο μέχρι την πλατεία.

Oskar Schindler’s Enamel Factory


Οσοι έχετε δει την ταινία του 1993, "Η λίστα του Σίντλερ - Schindler's List" του Στίβεν Σπίλμπεργκ, γνωρίζεται για την ιστορία του Γερμανού βιομηχάνου Σίντλερ που έσωσε τις ζωές περισσότερων από 1.200 Πολωνών-Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, προσλαμβάνοντάς τους στα εργοστάσια του για εργασία, ως εξειδικευμένους εργάτες.

Εδώ λοιπόν θα επισκεφτείτε το Oskar Schindler’s Enamel Factory, ένα παλιό εργοστάσιο 
κατασκευής μαγειρικών σκευών (εμαγιέ) (Deutsche Emaillewaren-Fabrik) για χρήση από τον Γερμανικό στρατό.

Το συγκρότημα άνοιξε το 2010 και σήμερα φιλοξενεί δύο μουσεία, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MOCAK, με πιο γνωστή αίθουσα αυτή με τα λατινικά γράμματα, στα πρώην εργαστήρια του εργοστασίου και ένα παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου της Κρακοβίας, μια καθηλωτική έκθεση για τη ζωή υπό τη ναζιστική κατοχή με το όνομα ΄΄Κρακοβία υπό τη Ναζιστική Κατοχή 1939–1945΄΄.



 Για την είσοδο σας θα χρειαστεί να έχετε εκδώσει ηλεκτρονικά, εισιτήριο και ραντεβού.
Θεωρώ ότι στο Μουσείο πρέπει να κάνετε μια οργανωμένη ξενάγηση με έμπειρο ξεναγό γιατί έχει πολύ πληροφορία που θέλει την εξήγηση της, για να καταλάβει κάποιος τι βλέπει καθώς και ουρές επισκεπτών όλη την ημέρα κατά την είσοδο. Θα σας προτείνω την κράτηση μιας περιήγησης μέσω του Get Your Guide κάτι που θα κάνω και εγώ στην επόμενη επίσκεψη μου στην περιοχή, για μια ολοκληρωμένη ξενάγηση αλλά και για να μην περιμένω στην ουρά.

Βρίσκεται στη διεύθυνση ul. Lipowa 4, 30-702 Kraków, στην περιοχή Zabłocie
Ωρες λειτουργίας
Δευτέρα10:00 - 14:00
Τρίτη - Κυριακή 9:00 - 18:00
πρώτη Τρίτη του μήνα κλειστό
Τελευταία είσοδος - 1,5 ώρα πριν το κλείσιμο


Ghetto Heroes Square - Plac Bohaterów Getta

Επόμενη στάση μας, πολύ κοντά στο εργοστάσιο του Oskar Schindler, η Πλατεία Ηρώων του Γκέτο - Ghetto Heroes Square- Plac Bohaterów Getta.

Η Πλατεία Ηρώων του Γκέτο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη στην ιστορία της Κρακοβίας, ένας τεράστιος ανοιχτός χώρος που τότε ονομάζονταν Plac Zgody, όπου κατά την διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής οι Γερμανοί συγκέντρωναν τους Εβραίους προτού τους επιβιβάσουν στα τρένα για να τους απελάσουν στα κοντινά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το γκέτο της Κρακοβίας ιδρύθηκε επίσημα στις 3 Μαρτίου 1941. Από τον Μάιο του 1942, οι ναζιστικές αρχές άρχισαν τις απελάσεις από το γκέτο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με πιο σημαντική ημερομηνία εκκαθαρίσεων την 14η Μαρτίου 1943 όπου σε μια συγκέντρωση οι Εβραίοι που αντιστάθηκαν, πυροβολήθηκαν και λέγεται ότι σκοτωθήκαν 2000 Εβραίοι στους δρόμους, άλλοι 2000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Plaszow και άλλες 3000 στους θαλάμους αερίων στο Auschwitz-Birkenau. Ακόμη και οι Εβραίοι που κρύφτηκαν στα σπίτια τους, σκοτωθήκαν από τους Ναζί, μέσα σ αυτά.


Το 2005, η πλατεία ανακαινίστηκε και γέμισε με 70 μεγάλες, μεταλλικές καρέκλες ως ένδειξη τιμής και μνήμης, στους 68.000 ανθρώπους που απελάθηκαν από εδώ, για τα γερμανικά στρατόπεδα. Η ιδέα για την ανάπλαση της πλατείας βασίστηκε στο βιβλίο του φαρμακοποιού Tadeusz Pankiewicz που κατέγραψε τη καθημερινότητα της ζωή στο γκέτο και τις μαζικές απελάσεις. Ο φαρμακοποιός Tadeusz Pankiewicz ήταν Πολωνός και ίσως ο μόνος μη Εβραίος κάτοικος που κατάφερε να ζήσει και να λειτουργεί το φαρμακείο του με ειδική άδεια από τις γερμανικές αρχές 24 ώρες το 24ωρο. Ήταν αυτός που διένεμε τα φάρμακα στους Εβραίους και μάλιστα πολλές φορές δωρεάν.

Το φαρμακείο τότε ήταν υπόγειο και σήμερα μπορείτε να το βρείτε στην γωνία της πλατείας στο νούμερο 18 με το όνομα Apteka pod Orłem, αποτελεί υποκατάστημα του Ιστορικού Μουσείου της Πόλης.

Η περιοχή φιλοξενούσε την Εβραική κοινότητα, την περίοδο που η Κρακοβία είχε αποφασίσει να καθαρίσει από τους Εβραίους, η περιοχή ήταν περίκλειστη με τείχη, σήμερα όμως δεν σώζονται.

 Κάποιο καλά διατηρημένο κομμάτι τοίχου θα βρείτε στην οδό  Lwowska 29 με μια αναμνηστική πλάκα η οποία αναγράφει ''Εδώ έζησαν, υπέφεραν και δολοφονήθηκαν στα χέρια των Ναζί. Από εδώ ξεκίνησαν για το τελευταίο τους ταξίδι στα στρατόπεδα εξόντωσης. Ένα κομμάτι των τειχών του εβραϊκού γκέτο 1941-1943'' το οποίο όμως δεν μπήκα στην διαδικασία να ψάξω αν και το είχα στα must do, λόγω έλλειψης χρόνου

Συνεχίζουμε την βόλτα στην περιοχή με τα πόδια και τη βοήθεια του gps με κατεύθυνση την St.Joseph΄ s church


St.Joseph΄ s church


Στην άκρη της πλατεία Podgórski στην περιοχή Podgórze βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ. Είναι εντυπωσιακή, τρίκλητη, νεογοτθικού ρυθμού εκκλησία, τεράστια στο εσωτερικό της.
Χτίστηκε το 1905–1909 σύμφωνα με το σχέδιο του Jan Sas-Zubrzycki. Το 1999 ανακαινίστηκε και σήμερα εντυπωσιακός είναι ο κεντρικός της βωμός τον οποίο μπορείτε να περπατήσετε και στο πίσω μέρος του, όπου θα βρείτε και αλλά παρεκκλήσια με βωμούς.


Διεύθυνση Zamoyskiego 2, Kraków, Poland

Η πλατεία Podgórski είναι όμορφη με πολλά λουλούδια και παγκάκια για να ξεκουραστείτε πριν συνεχίσετε για την γνωριμία σας με την υπόλοιπη πόλη της Κρακοβίας.

Θα σας εξομολογηθώ ότι λόγω έλλειψης χρόνου δεν είδαμε όλα ήθελα να δούμε στην περιοχή ΡODGORZE η οποία έχει αρκετά αξιοθέατα και μνημεία. Αν ξαναπάω σίγουρα θα πάω πιο οργανωμένα και με κλεισμένα ραντεβού στα μουσεία.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ

Θα σας προτείνω να κάνετε την παραποτάμια διαδρομή του ποταμού Βιστούλα ειδικά από την όχθη της μεριάς της Κρακοβίας, αν ο καιρός σας το επιτρέπει. Εμείς την κάναμε αρκετές φορές γιατί ο φθινοπωρινός καιρός και τα κίτρινα φύλλα των δένδρων μας προσέφεραν ένα ενδιαφέρον θέαμα αλλά και ωραία θέα στο ποτάμι και την απέναντι όχθη (περιοχή Podgorze).



Έτσι γνωρίσαμε τις γέφυρες που συνδέουν τις όχθες τον ποταμού Βιστούλα (
Wisla στα πολωνικά), κάποιες τις διασχίσαμε με τα πόδια ενώ άλλες με το τραμ και το λεωφορείο.




Η γέφυρα Μost Powstancow Slaskich, συνολικού μήκους 148 μέτρων και πλάτους 19 μέτρων που συνδέει τον ul. Starowiślna με την οδό Juliusza Słowackiego σας μίλησα πιο πάνω. Είναι γέφυρα για πεζούς και οχήματα, ενώ δίπλα υπάρχει γέφυρα για τρένα. 


Η γέφυρα του Marshal Jozef Pilsudski είναι μια εντυπωσιακή μπλε ατσάλινη τοξωτή γέφυρα που μοιάζει με χελώνα, έχει 2 λωρίδες, μια για οχήματα και μια για το τραμ, ενώ υπάρχει πεζοδρόμος για πεζούς και ποδηλάτες σε κάθε πλευρά. Εχει μήκος 147 m είναι η παλαιότερη οδική γέφυρα που υπάρχει και λειτουργεί ακόμα στην Κρακοβία από τις αρχές του 20ου αιώνα, δόθηκε σε κυκλοφορία το 1933. Συνδέει το το Kazimierz με το Podgorze.


Η γέφυρα Father Benateks Footbridge-Kładka Ojca Bernatka είναι η πιο ιδιαίτερη και σύγχρονη γέφυρα του ποταμού Βιστούλα, κατασκευάστηκε το 2010 και ξεχωρίζει για τα αιωρούμενα της αγάλματα πάνω στα εναέρια σύρματα της γέφυρας, έργα του καλλιτέχνη Jerzy Kędziora. Είναι μια πεζογέφυρα μήκους 145 μέτρων, με ποδηλατοδρόμο, προσοχή όμως στα ποδήλατα. Συνδέει το το Kazimierz με το Podgorze.

Είναι ινσταγκραμικό σημείο για μια φωτογράφηση, όμως θεωρώ ότι είναι και η καλύτερη θέση για να έχεις ωραία θέα στις γέφυρες που προανάφερα, αφού βρίσκεται ενδιάμεσα.

Με την κατασκευή της γέφυρας αναβαθμίστηκαν οι όχθες και ο παραποτάμιος δρόμος Bulwar Kurlandzki που προσφέρεται για περίπατο όλη μέρα. Στο ποτάμι υπάρχουν σκάφη που μπορείτε να καθίσετε να πιείτε ένα ποτό. 

Στη γέφυρα 
 Father Benateks Footbridge έχει τοποθετηθεί πλέγμα όπου οι ερωτευμένοι μπορούν να βάλουν μια κλειδαριά και να σφραγίσουν τον έρωτα τους, αφού πετάξουν το κλειδί στο ποτάμι και αν ο έρωτας τους τελειώσει επειδή το κλειδί είναι στον βυθό, το αγόρι έρχεται μέχρι εδώ, κόβει το πλέγμα και παίρνει την κλειδαριά ή την πετάει και αυτή στο ποτάμι από τα νεύρα του... Τι μόδα και αυτή!


Το Kazimierz είναι μια όμορφη συνοικία που αξίζει να την επισκεφθείτε ή να μείνετε σ αυτή, με αρκετά αξιοθέατα, μουσεία, όμορφα από αρχιτεκτονικής άποψης κτίσματα, καφέ, ιδιαίτερα μπαρ και restaurant, ξενοδοχεία, με έντονη ζωή όλη την ημέρα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το Kazimierz είναι μια διαφορετική περιοχή από αυτή της Παλιάς πόλης της Κρακοβίας την οποία θα περπατήσουμε και θα περιηγηθούμε μαζί, σε επόμενο άρθρο μας και θα δώσω πολλά tips και φωτογραφίες.

Τips

H Κρακοβία έχει πολλά μουσεία που μπορείτε να επισκεφτείτε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας και τον χρόνο σας. Θα σας πρότεινα να βγάλετε μια κάρτα City Pass    μέσω του Get Your Guide  που περιλαμβάνει εισόδους σε 39 μουσεία και αξιοθέατα στην Κρακοβία, πρόσβαση σε μόνιμες εκθέσεις, στα διατηρητέα μουσεία και απεριόριστες διαδρομές με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κάνετε μια κράτηση μέσω του Get Your Guide και αν θέλετε να κλείσετε μια εκδρομή και να επισκεφθείτε την KAZMIERZ με τοπικό οδηγό του Get Your Guide.

Το 1978 η πόλη  εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Την ίδια χρονιά ο κατά κόσμον Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, ανακηρύχθηκε πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄.


Γλώσσα: Πολωνικά 

 Νόμισμα: Ζλότι zł (για την ανταλλαγή θα σας πρότεινα να ρίξετε μια ματιά πρώτα στους πίνακες με τις ισοτιμίες στα kantor (ανταλλακτήρια) γιατί υπάρχουν διαφορές.

Κωδικός κλήσης χώρας: +48. Κωδικός

Ωρα : 1 ώρα πίσω από την Ελλάδα

 Έγγραφα: Διαβατήριο νέου τύπου με 6μηνη τουλάχιστον ισχύ ή ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες

Στην Κρακοβία ταξιδέψαμε από την Θεσσαλονίκη με απευθείας πτήση στο αεροδρόμιο της Κρακοβίας (KRK) με την Ryanair. Το αεροδρόμιο απέχει 11 χλμ από το κέντρο της πόλης. 
Η πτήση διαρκεί περίπου 2,30 ώρες. 
Πτήσεις για Κρακοβία υπάρχουν και από Αθήνα με Aegean και Wizz air.
Άλλες γίνονται απευθείας και άλλες μέσω Βαρσοβίας.
Ένα κοντινό αεροδρόμιο που μπορεί να σας εξυπηρετήσει είναι στο Κατοβίτσε, μια γειτονική πόλη που απέχει 80 χλμ περίπου 1 ώρα δρόμος.

Για την μεταφορά σας από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης μπορείτε να εξυπηρετηθείτε με τρένο, λεωφορείο, ταξί ή να νοικιάσετε αυτοκίνητο. 

 Για τις μετακινήσεις σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές Bolt, Uber και Free now αντί για κανονικά ταξί της Πολωνίας.

Για τις δημόσιες συγκοινωνίες κατεβάστε το app jakdojade.


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου