SUMMER STORIES FROM GREECE 2020- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΑΛΑΜΑΡΑ

Η περιοχή της Νάουσας είναι γνωστή για τις αμπελοκαλλιέργειες, τα οινοποιεία και τα εκλεκτά κρασιά της.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 1986 ανακηρύχθηκε ως η " Διεθνής πόλη Αμπέλου και Οίνου" από τον OIV, το διεθνές γραφείο Αμπέλου και οίνου.
Οι περιοχές Γιαννακοχώρι και Μακεδονίδος είναι γνώστες σ όλο τον κόσμο για τα οινοποιία τους και την παραγωγή καλού κρασιού.




Ακούγοντας τα καλύτερα για τα οινοποιεία της Νάουσας λοιπόν και για την ιδιαίτερη ποικιλία που παράγεται στην περιοχή, το ξινόμαυρο, από ερυθρά σταφύλια, ένα ξηρό κόκκινο κρασί που έχει χαρακτηριστει σαν ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας) από το 1971, συμπεριέλαβα στο πρόσφατο road trip μου και επισκέψεις σε οινοποιία της περιοχής. Έτσι κλείστηκε ένα ραντεβού για επίσκεψη, στο Οινοποιείο Δαλαμάρα.



Μια οικογενειακη επιχείρηση, όπου οι μεγαλύτεροι παρέδωσαν στους νεότερους τα ηνία της επιχείρησης για να συνεχίσουν την παράδοση της οικογενείας στις αμπελοκαλλιέργειες και την οινοποίηση. 

Ψυχή της επιχείρησης σήμερα ο Κωστής Δαλαμάρας, ο οποίος αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην οινοποιία, στη Βουργουνδία και εργάστηκε και μελέτησε σε οινοποιία στις περιοχές της Αλσατίας και της Καταλονίας, επέστρεψε στην Νάουσα το 2011 για να αναλάβει την επιχείρηση, φέρνοντας νέες ιδέες και γνώσεις για την εξέλιξη της, διατηρώντας όμως την παράδοσή της.


Το οινοποιείο βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από την  Νάουσα (1ο χλμ. Νάουσας-Βέροιας) , στρίψαμε δεξιά για να το συναντήσουμε, μας οδήγησαν οι πινακίδες πολύ εύκολα μέχρι εκεί, και μας υποδέχθηκε ο Γιάννης, ξάδελφος του Κωστή, τεχνολόγος γεωπόνος, ο οποίος μας ξενάγησε με χαμόγελο στα αμπέλια και τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, απαντώντας πρόθυμα σ όλες τις απορίες μας.



Οι αμπελώνες είναι βιολογικής καλλιέργειας και καλύπτουν μια έκταση 50 στρεμμάτων, βρίσκονται σε υψόμετρο  250-350 μέτρων και το μεγαλύτερο μέρος τους καλλιεργείται σε αργιλοασβεστώδες έδαφος. Λόγω του μικρού μεγέθους του αμπελώνα πολλές εργασίες γίνονται χειρωνακτικά, χωρίς την συνεχή χρήση μεγάλων μηχανημάτων. 

 Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι κυρίως το ξινόμαυρο ενώ καλλιεργούνται και ποικιλίες Μερλό και νεγκόσα, αλλά και λευκές ποικιλίες μαλαγουζιά, ασύρτικο και ροδίτης. Ο αμπελώνας είναι βιολογικά πιστοποιημενος από το 1986  με πιστοποίηση της ΒΙΟΕΛΛΑΣ και από το 2008 γίνεται προσπάθεια χρήσης βιοδυναμικών πρακτικών.



Το κτήριο όπου γίνεται η  οινοποιητική διαδικασία είναι καλά οργανωμένο και με σύγχρονα μηχανήματα ενώ η  παλαίωση του κρασιού γίνεται σε δρύινα βαρέλια σε ειδικά διαμορφωμένα κελάρια, σε απαιτούμενες συνθήκες περιβάλλοντος και θερμοκρασίας.




Η παραγωγή ξεπερνά τα 30.000 μπουκάλια τον χρόνο και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αμερική, η Ιαπωνία αλλά και στην Ευρώπη. Ένα μέρος της διατίθεται και στην ελληνική αγορά.




Παράγονται πολλα και διαφορετικά κρασιά, δοκιμάσαμε αρκετά κρασιά καινουργια αλλά και κάποια από παλιότερες χρονιές, στην αίθουσα γευσιγνωσίας η οποία ήταν ένας μικρός ζεστός χώρος με ξύλινα δοκάρια στο ταβάνι, κιλίμια στους τοίχους και στους χτιστούς καναπέδες, τζάκι και μεγάλα τραπέζια για την γευσιγνωσία. Οι τοίχοι ήταν γεμάτοι με φωτογραφίες των μελών της οικογενείας παππούδες, γιαγιάδες, γονείς αλλά και βραβεία ακομη και το συμβόλαιο του παππού υπήρχε από το 1840 όταν αγόρασε τον πρώτο αμπελώνα του.



Στο χώρο υπάρχει ένα αποστακτήριο τσίπουρου αλλά και ένα μικρο μουσείο με εργαλεία της οινοποιίας.




Δοκιμάσαμε κρασιά κόκκινα αλλά και λευκά στην αίθουσα γευσιγνωσίας
Ξεχώρισα το Νάουσα, τον Παλιοκαλιά (κόκκινα κρασιά) και τον Καπνιστό (λευκό κρασί)   τα οποία έκλεψαν την παράσταση!!!!  

Οινοποιείο Δαλαμάρα
Γρ.Κυρτσή 31 (1ο χλμ Νάουσας-Σ-Σ.) 59200 Νάουσα
Τ: 23320 28321
Τ: 23320 26054
Ε: info@dalamara.gr
F: Domaine Dalamara


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου