ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ ALL PEPPER-ΟΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Στο πρόσφατο road trip μου, στην Β.Δ. Μακεδονία ψάχνοντας για παραδοσιακές γεύσεις και τοπικά προϊόντα ανακάλυψα μια οικογενειακη επιχείρηση στον 'Αγιο Παντελεήμονα, του Νομού Φλώρινας που με το σύνθημα στην επωνυμία της ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ "all pepper" κατάφερε να παντρέψει τις παραδοσιακές γεύσεις της πιπεριάς Φλωρίνης και να τις εξελίξει σε delicatessen ώστε γρήγορα να γίνουν γνωστές και στο εξωτερικό.




Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Ο Άγιος Παντελεημονας είναι ένα χωριό με θέα στην λίμνη Βεγορίτιδα, στον Νομό Φλώρινας. Εκεί και σε υψόμετρο 610 μέτρων η οικογένεια ΝΑΟΥΜΙΔΗ έχει τα κτήματά της, όπου καλλιεργεί βιολογικά τις πιπεριές Φλωρίνης και μάλιστα με παραδοσιακούς σπόρους που η ίδια η επιχείρηση έχει φυλαγμένους και αναπτύσσει στα δικά της σπορεία, όπως είδαμε στην ξενάγηση μας. 



Εκεί λοιπόν στους πρόποδες του όρους Βόρρα καλλιεργούνται 80 στρέμματα με πιπεριές σε ιδανικές για το προϊόν κλιματολογικες συνθήκες αλλά και με διαδικασία παραγωγής άριστες αφού όλα γίνονται με τα χέρια (το φύτεμα, η συγκομιδή της πιπεριάς και το ξεβοτάνισμα ). Η συγκομιδή της πιπεριάς ξεκινάει τέλη Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα μέσα Νοέμβρη, ενώ ταυτόχρονα τρέχει και η  παρασκευή των προϊόντων, τα οποία στην συνέχεια φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέχρι την αποστολή τους σε πελάτες της Ελλάδας και του εξωτερικού. 


άνθος πιπερίτσας

Εδώ θα σας αποκαλύψω κάτι που δεν ήξερα αλλά και δεν σκέφτηκα ποτέ, οι πιπεριές Φλωρίνης δεν είναι μόνο κόκκινες είναι και πράσινες και πορτοκαλο-κίτρινες , κοκκινίζουν από τον ήλιο ανάλογα με τον χρόνο έκθεσης τους στο φως μέχρι να τις μαζέψουν. Επισης έχουν σχήμα Δ και σχεδόν ίδιο μέγεθος μεταξύ τους.




Η ευγενέστατη κα Ναουμίδη που μας ξενάγησε στο κτήμα, μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα για τις πιπεριές και την καλλιέργεια τους  αλλά και τα προϊόντα που παρασκευάζει η επιχείρηση.




Σ ένα πέτρινο κτίριο, το ΠΙΠΕΡΑΔΙΚΟ, έκτασης 800 τ.μ. με υπερσύγχρονα μηχανήματα και άριστες συνθήκες θερμοκρασίας και καθαριότητας, γίνονται τα "μαγειρέματα" της πιπεριάς , δηλαδή η μεταποίηση αλλά και η αποθήκευση των προϊόντων της πιπεριάς. 

Εδώ υπάρχει και η αίθουσα γευσιγνωσίας και εκπαιδευτικών σεμιναρίων καθώς και το κελάρι όπου τα προϊόντα ωριμάζουν σε ελεγχόμενη θερμοκρασία μέχρι να διατεθούν στην  αγορά. 



Μετά την ξενάγηση στα σπορεία, τα κτήματα και στους χώρους παραγωγής ήρθε η ώρα για την γευσιγνωσία για να γνωρίσουμε προϊόντα πιπεριάς που μέχρι εκεινη την στιγμή δεν φανταζόμουν ότι υπάρχουν.
 Εδώ κατάλαβα πως μια επιχείρηση με υπερσύγχρονο εξοπλισμό μπορεί να συνδυάσει τον παραδοσιακό τρόπο μεταποίησης της πιπεριάς και να κάνει νέα γευστικά γαστρονομικά θαύματα.



Τα προϊόντα που μου έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση βασισμένα σε παραδοσιακές τοπικές συνταγές είναι η μουστοπιπεριά, κόκκινη γεμιστή πιπεριά γνήσια Φλωρίνης, με λάχανο, καρότο, σέλινο, σκόρδο, σε μούστο και ξύδι , το πιπερόμελο καυτερή πιπεριά με μέλι, ζάχαρη, βότανα και μουστόξυδο, το θεϊκό χαβιάρι πιπεριάς,κόκκινη πιπεριά ψητή στα κάρβουνα, αλεσμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και ξύδι, η μουστοπιπεριά με τυρί, κόκκινη και πράσινη γνήσια πιπεριά Φλωρίνης με τυρομυζήθρα, ηλιέλαιο, ξύδι και μούστο από 100% ξινόμαυρο σταφύλι και το Πιπερόκτημα, κόκκινη ψητή πιπέρια και καυτερή πιπεριά με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, καρύδι, μπαχαρικά και σκόρδο. Επίσης υπάρχουν και άλλα προϊόντα όπως Μουστοπιπεριά Stick, μελιτζανοπιπεριά, πιπεριά-φασόλι, Vinegraitte Κολοκύθας-Πιπεριάς, μαρμελάδα πιπεριάς καθώς και μπούκοβο και πολλά ακόμη που ελπίζω κάποια στιγμή να δοκιμάσω.

Στόχος της οικογενείας Ναουμίδη, είναι η ανάδειξη και η  προώθηση της γνήσιας πιπεριάς Φλωρίνης,  μέσω της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, ώστε να χαρακτηριστεί ως προϊόν ΠΟΠ και θεωρώ ότι το έχει πετύχει.



Αν και εσείς βρεθείτε στην περιοχή μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού για να επισκεφτείτε το κτήμα και να σας ξεναγήσουν σ αυτό. Αν πάλι είστε λάτρης της καλής παραδοσιακής κουζίνας που παντρεύεται με το νέο και επιθυμείτε να έχετε μοναδικές γευστικές εμπειρίες δια χειρός Άγγελου Ναουμίδη μπορείτε να επισκεφτείτε το ουζερί της οικογενειακής επιχείρησης που βρίσκεται δίπλα στην λίμνη Βεγορίτιδα. 

ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ "all pepper"
Υπεύθυνος Πωλήσεων: Ναουμίδης Πέτρος
Τηλέφωνο:+30 694 7020454


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου