Η Βέροια είναι μια πόλη πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό ! Σκοπός και στόχος μας σ αυτό το οδοιπορικό είναι να αναδείξουμε τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του πόλης που επισκεφτήκαμε στο πρόσφατο road trip μας στην Μακεδονία. Ο χρόνος μας ήταν περιορισμένος αφού έπρεπε να μείνουμε μόνο ένα βράδυ στην πόλη, άλλα να δούμε και να καταγράψουμε τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της και της γύρω περιοχής, έτσι αρχίσαμε έναν μαραθώνιο για τα προλάβουμε όλα στην πρώτη επίσκεψη μας μετά από πολλά χρόνια στην Βέροια που άλλαξε, μεγάλωσε έγινε μια σύγχρονη πόλη άλλα συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν και σίγουρα αφήνει στον επισκέπτη τις καλύτερες εντυπώσεις.
Παρακάμπτοντας την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης Ε75 στρίβετε για να συναντήσετε την Εγνατία οδό Ε90 ενώ στην συνεχεία στρίβετε στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Κυψέλης για να βρεθείτε στο κέντρο της πόλης. Η Βέροια από την Αθήνα απέχει 508 χλμ. περίπου 5 ώρες οδήγησης και από την Θεσσαλονίκη 72,4 περίπου 1 ώρα οδήγηση. Εμείς από τον Πλαταμώνα κάναμε περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο τα 112 χλμ. απόσταση. Πρέπει να σας ενημερώσω βέβαια ότι θα περάσετε πολλά διόδια για να φτάσετε μέσω της εθνικής οδού. Εμείς παρακάμψαμε κάποια μέσω των παραδρόμων, αλλά πάλι χρειάστηκε να πληρώσουμε αρκετά χρήματα για να φτάσουμε.
Επίσης υπάρχει σύνδεση Θεσσαλονίκης-Βέροιας με αρκετά δρομολόγια καθημερινά με το τρένο και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 55 λεπτά.
ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ
Το πρώτο που κάναμε ήταν να τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας και να πάρουμε ένα χάρτη με τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Φυσικά παρκάραμε το αυτοκίνητο και βάσει του χάρτη, ξεκινήσαμε με τα πόδια την περιήγηση μας, πιστέψτε με αν ακολουθήσετε και εσείς την ίδια διαδρομή θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την πόλη όσο το δυνατόν καλύτερα γιατί αν δεν περπατήσεις και δεν χαθείς σε μια πόλη δεν υπάρχει περίπτωση να την γνωρίσεις.
Επιλέξαμε να μείνουμε σ ένα καταπληκτικό boutique hotel "Το Κόκκινο σπίτι" και έτσι ξεκινήσαμε την περιήγηση μας από την Παλιά Εβραϊκή Συνοικία - Μπαρμπούτα με πρώτη στάση στην Εβραϊκή Συναγωγή. Ενα πετρόκτιστο κτίριο με βαριά ξύλινη πόρτα όπου στο εσωτερικό του, υπάρχει το σωζόμενο Μικβέ (θρησκευτικός λουτρώνας). Δυστυχώς η συναγωγή ήταν κλειστή και ρίξαμε μια ματιά έξω από τα παράθυρα στο εσωτερικό της.
Να σημειώσουμε ότι το ταξίδι μας έγινε μετά την λήξη της πρώτης καραντίνας λόγω του covid-19, αρχές καλοκαιρού του 2020 και έτσι βρήκαμε κάποια μουσεία και χώρους λατρείας κλειστά και φυσικά η χρήση της μάσκας ήταν απαραίτητη παντού, σε εσωτερικούς χώρους.
Η Μπαρμπούτα αποτελούσε μια περίκλειστη και απομονωμένη γειτονιά με ελεγχόμενες εισόδους όπου ζούσαν οι Εβραίοι της πόλης. Στην βόλτα σας θα δείτε πολλά αρχοντικά σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς, κάποια από αυτά αναστηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες, άλλα αγοράστηκαν από ιδιώτες και άλλα από το κράτος όπως μαρτυρούν οι πινακίδες που θα δείτε στις εισόδους τους για να στεγάσουν διάφορες υπηρεσίες και μουσεία. Εδώ ξεχωρίζουν
Περιηγηθήκαμε στην περιοχή γύρω από την συναγωγή με τα όμορφα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και στην συνέχεια περάσαμε την σιδερένια γέφυρα και περπατήσαμε δίπλα στις όχθες του ποταμού Τριπόταμου, παραπόταμου του Αλιάκμονα, για να φθάσουμε στην επόμενη γέφυρα. Ο ποταμός Τριπόταμος συνδέει την πόλη ώστε να γίνεται η επικοινωνία των κατοίκων της πόλης και από τις δύο πλευρές του με αρκετές γέφυρες, σύγχρονες αλλά και παλιότερες επισκευασμένες, ξύλινες, πέτρινες, μεταλλικές κλπ κάποιες από τις οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως η γέφυρα του Καραχμέτ, που οφείλει το όνομα της σε μια ταβέρνα που υπήρχε εκεί αλλά παρασύρθηκε από τις πλημμύρες του 1935, η γέφυρα στην πλημμύρα έχασε τα τα πέτρινα κυκλιδώματα της και αποτελεί το μοναδικό χαρακτηριστικό δείγμα από τα πέτρινα γιοφύρια της πόλης που διασώζεται μέχρι σήμερα και μας δείχνει την τέχνη των μαστόρων που έχτιζαν τις γέφυρες εκείνης της εποχής παρά τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν.
Μια όμορφη διαδρομή όπου βλέπεις τα υπέροχα, από αρχιτεκτονικής άποψης κτήρια, συναντάς τους κάτοικους της περιοχής να κάθονται στα παγκάκια δίπλα στο πράσινο, τα λουλούδια και το ποτάμι, τα παιδιά να παίζουν ανέμελα στον πλακοστρωμένο πεζόδρομο.
Επιστροφή από τον ίδιο δρόμο και μέσα από τα στενά ανηφορικά πλακόστρωτα σοκάκια για να φθάσουμε στην Πλατεία Ρακτιβάν ή πλατεία του ρολογιού όπως λέγονταν χάρη στον πύργο με το ρόλοι που βρίσκονταν εδώ και σήμερα δεν σώζεται. Στην πλατεία δεσπόζει το Παλιό Δικαστικό μέγαρο της πόλης και ακριβώς μπροστά η προτομή του Κ. Ρακτιβάν. Κάντε μια βόλτα στην ανακαινισμένη πλατεία δείτε τα σιντριβάνια της και συνεχίστε στην οδό Μαυρομιχάλη, για να συναντήσετε ένα τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης Το Βήμα του Απόστολου Παύλου.
Πολλές ψηφιδωτές αγιογραφίες και επιγραφές, ο ανδριάντας του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, δωρεά του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών συνθέτουν ένα μεγαλειώδες παγκόσμιο μνημείο θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στο κέντρο της πόλης όπου δέχεται καθημερινά πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αν βρεθείτε εδώ στις 29 Ιούνη, ημέρα εορτής του Αποστόλου Παύλου θα έχετε την τύχη να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις, τα «Παύλεια» προς τιμή του.
Πίσω από το Βήμα του Απόστολου Παύλου και το 3ο Δημοτικό σχολείο, στις οδούς Μάρκου Μπότσαρη και Αποστόλου Παύλου, μπορείτε να βρείτε το τέμενος Μενδρεσέ, χτίστηκε το 1850 με υλικά που μετέφεραν από τον βυζαντινό ναό του Αποστόλου Παύλου που κατεδαφίστηκε. Δίπλα στο τζαμί, μέχρι το 1922 υπήρχε ιεροδιδασκαλείο – μεντρεσές, που κάηκε, γι’ αυτό και πήρε το τζαμί το όνομα αυτό.
Συνεχίστε στην οδό Μητροπόλεως για να συναντήσετε τμήμα του πλακόστρωτου Ρωμαϊκού δρόμου, που συνέδεε την πόλη κατά το 2ο αιώνα π.Χ. με την Εγνατία οδό. Τη δεκαετία του ’60 αποκαλύφθηκε μεγάλο τμήμα του αρχαίου οδικού συστήματος της Βέροιας που σήμερα αποτελεί τμήμα των κεντρικών οδών της πόλης.
Δεξιά και αριστερά της οδού Μητροπόλεως που αποτελεί και τον πιο κεντρικό εμπορικό δρόμο και συμπεριλαμβάνει και ένα πεζόδρομο με πολλά καταστήματα καφέ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα κάθε είδους θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε τις παλιές συνοικίες της πόλης, την Παλιά Χριστιανική συνοικία- Κυριώτισσα αλλά και την παλιά Εβραϊκή συνοικία -Μπαρμπούτα από όπου ξεκινήσαμε την περιήγηση μας.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΚΥΡΙΩΤΙΣΣΑ
Ανάμεσα τους θα βρείτε πολλές μικρές αλλά και μεγαλύτερες εκκλησίες ενώ τα τελευταία χρόνια στην περιοχή ξεφυτρώνουν πολλά μπαρ, εστιατόρια και η περιοχή σφύζει από ζωή.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ των ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ
Μια τρίκλητη ξυλόστεγη βασιλική που δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίστηκε. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν την κατασκευή του ναού γύρω στο 15ο αιώνα μετά τη μετατροπή της παλιάς Μητρόπολης σε τζαμί. Είχε δεχτεί πολλές ανακατασκευές και επιδιορθώσεις.
Στα 1686 σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε, επισκευάζεται ο δυτικός τοίχος του, ενώ στον επόμενο αιώνα το 1728, επί μητροπολίτη Ιωακείμ, φιλοτεχνούνται ο επισκοπικός θρόνος, ο άμβωνας και το ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο τέμπλο.
Δυστυχώς και αυτήν την εκκλησία την βρήκαμε κλειστή και την θαμάσαμε μονο εξωτερικά.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Κτίστηκε τον 14ο αιώνα σαν μια τρίκλητη βασιλική αλλά υπέστη πολλές ανακατασκευές μέχρι τις αρχές του 19 αιώνα. Από την αρχική κατασκευή σώζεται ο ανατολικός και κάποιοι άλλοι τοίχοι καθώς και η κόγχη του ιερού, με εντυπωσιακό εξωτερικό κεραμοπλαστικό διάκοσμο. Στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες του 14 αιώνα και κάποιες βυζαντινές εικόνες.
Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας, η οποία είναι αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, ένας από τους πιο μεγάλους μεσοβυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων, χτισμένος τη δεκαετία 1070-1080 από τον επίσκοπο Νικήτα.
Ο ναός στο εσωτερικό του έχει υπέροχες τοιχογραφίες του 13 ου αιώνα, έργα αγιογράφων από την Ήπειρο. Επί Τουρκοκρατίας οι αγιογραφίες καλύφτηκαν ενώ ο ναός κατά την περίοδο της κατοχής χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς σαν στάβλος. Σήμερα γίνονται εργασίες αποκατάστασης μέσω ΕΣΠΑ και της επιστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Δυστυχώς για εμάς βρήκαμε την είσοδο κλειστή, γιατί πέρασε η ώρα και το μνημείο είναι επισκέψιμο από Δευτέρα έως και Κυριακή, από τις 10:00 έως τις 18:00.
Έτσι αρκεστήκαμε να τον θαμάσουμε εξωτερικά, είναι μια τρίκλητη βασιλική με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, έχει μήκος 45 μέτρα και πλάτος 21μ.
Απομεινάρι της μετατροπή του χριστιανικού ναού σε τζαμί ( Χουνκιάρ Τζαμί-τζαμί της Νίκης ) όπου υπέστη πολλές μετατροπές από τα αρχικά του σχέδια, ο μιναρές συνολικού ύψους 22 μέτρων, ο οποίος στέκει εκεί για να το θυμίζει, ενώ γίνονται εργασίες αναστήλωσης του.
Λειτουργούσαν ως τα μισά του περασμένου αιώνα σαν δημόσια λουτρά, αφού τα σπίτια δεν διέθεταν λουτρό. Το ένα κτήριο το χρησιμοποιούσαν οι άνδρες και το άλλο οι γυναίκες. Ο ανδρικός λουτρώνας έχει σπάνιες τοιχογραφίες με σκηνές κυνηγιού. Τα λουτρά ανακαινίστηκαν και φιλοξενούν περιοδικές εκθέσεις ενώ εδώ στεγάζεται μια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου.
Αν στα ενδιαφέροντα σας είναι οι επισκέψεις μουσείων σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το
Συνοδεύστε το φαγητό σας με ντόπιο κρασί από την ποικιλία ξυνόμαυρο για το οποίο θα μιλήσουμε και σε άλλα άρθρα καθώς επισκεφθήκαμε οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής, όπου μάθαμε αρκετές πληροφορίες αλλά εφοδιασθήκαμε και με αρκετά μπουκάλια για να έχουμε να πίνουμε, κατά την διάρκεια της επόμενης καραντίνας που βλέπαμε να έρχεται από το φθινόπωρο. Αναζητήστε το ντόπιο τσίπουρο, είναι πολύ καλής ποιότητας.
Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης, τον «Χώρο Τεχνών» και τη Στέγη Γραμμάτων, το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων δίπλα στην πλατεία ρολογιού.
Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μνημεία στην πόλη τα οποία ανάλογα με το χρόνο και τα ενδιαφέροντα σας, μπορείτε να επισκεφτείτε. Θα σας προτείναμε το Δημαρχείο της Βέροιας, τον Αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Παταπίου, τον Ναό της Αναστάσεως του Χριστού και κάποιους ακόμη ναούς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και τους έχουμε βάλει στην λίστα μας για την επόμενη επίσκεψη.
Επειδή ο χρόνος μας ήταν περιορισμένος και τα περισσότερα μνημεία κλειστά, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε κάποια σημαντικά μνημεία και τοποθεσίες εκτός της πόλης.
Πριν εγκαταλείψουμε την πόλη αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την πλατεία Ελιάς, την κεντρική πλατεία της πόλης που αποκαλείται και το μπαλκόνι της Βέροιας, χάρη στην θέα που προφέρει στον κάμπο της. Εκεί έχει δημιουργηθεί ένα όμορφο πάρκο με πράσινο, μονοπάτια, αγάλματα όπου οι κάτοικοι μπορούν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους ή να καθίσουν στο αναψυκτήριο και να δοκιμάσουν το παραδοσιακό γλυκό της πόλης το ρεβανί, προτείνω να το δοκιμάστε το με μια μπάλα παγωτό.
ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ
• Βεργίνα
• Νέα Νικομήδεια, βρίσκεται μόλις 13 χλμ από την Βέροια και εκτός από το χωριό ΝΕΑ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ που κατοικήθηκε το 1922 με Έλληνες πρόσφυγες από τη Νικομήδεια της ΒΔ Ανατολίας. Πήρε το όνομα του επίσημα το 1953, μπορείτε να επισκεφτείτε σε απόσταση 2 χλμ από το χωριό, τον νεολιθικό οικισμό της Νέας Νικομήδειας που χρονολογείται από στην 7η χιλιετία π.Χ. Θεωρείται ο αρχαιότερος γεωργικός οικισμός της Ευρώπης (6.230 π.χ.) και καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 1.690 τετραγωνικών μέτρων και βρέθηκαν 24 πασσαλόπληκτα οικήματα. Οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές βρήκαν πολλά ευρήματα, χορδές από πέτρα, πήλινα ειδώλια με σταυροειδή μάτια και μύτες σχήματος ράμματος, σφραγίδες για το στολισμό του σώματος, κρεμαστό κόσμημα με σχήμα βατράχου από στεατίτη, τα εργαλεία των οστών, γλυπτά από πηλό γυναικών με διπλωμένα χέρια. Στο χώρο βρέθηκαν κεραμικά, ειδικά μεγάλα αγγεία, με ύψος 60 εκατοστών και χωρητικότητα 85 λίτρων.
• Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, μόλις 26 χλμ από την Βέροια θα βρεθείτε στο παλιότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, αφού γνωρίζουμε ότι το 1934 έγιναν εδώ πανελλήνιοι χιονοδρομικοί αγώνες. Βρίσκεται σε ύψος 1590 μέτρων έως και 1900 μέτρων. Σήμερα διαθέτει 10 αναβατήρες, 6 μονοθέσιους συρόμενους και 1 διθέσιο εναέριο και 4 baby-lift. Όλοι είναι σύγχρονης κατασκευής (2000, 2002, 2007) ενώ έχει 13πίστες πράσινου, μπλε και κόκκινου χρώματος. Το χειμώνα σφύζει από ζωή αφού θεωρείται από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά της χώρας, ενώ το καλοκαίρι είναι έρημο όπως και όλα τα χιονοδρομικά της χώρας, όπως διαπιστώσαμε στις καλοκαιρινές μας επισκέψεις σ αρκετά από αυτά.
• Παναγία Σουμελά
Ανοίξτε τα link για να διαβάσετε για τις επισκέψεις μας στην Παναγία Σουμελά και την Βεργίνα.
ΤΙ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ
Το λέμε συνέχεια ότι αν δεν δοκιμάσεις τα φαγητά, τα γλυκά και τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου που επισκέφτηκες είναι σαν να άφησες το ταξίδι σου μισό.
Ηδη σας πρότεινα να δοκιμάστε το διάσημο ρεβανί Βέροιας, όμως η πόλη φημίζεται και για τους σιροπιαστούς λουκουμάδες και τους μπαμπάδες. Τα δοκιμάσαμε όλα γιατί στα ταξίδια όλα επιτρέπονται!! Αυτό το λέμε και το γράφουμε γιατί απλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στις γλυκιές αμαρτίες....
Η περιοχή της Βέροιας είναι ένας ευλογημένος τόπος, όπως και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Στον πλούσιο κάμπο της θα βρεις μοναδικές ποικιλίες φρούτων (ροδάκινα, κεράσια, μήλα κ. α.) και λαχανικών, στα βουνά της κτηνοτροφικές μονάδες που παράγουν άριστα χοιρινά και μοσχαρίσια κρέατα αλλά και τυροκομικά προϊόντα. Θα σας προτείνω να δοκιμάστε, τον μπάντζο που αν και είναι αλμυρό τυρί, προσωπικά το λατρεύω είτε μαλακό, είτε σκληρό και έτσι επιστρέφουμε πάντα από αυτές τις περιοχές με μερικά κιλά μπάντζο στο φορητό ψυγειάκι που κουβαλάμε πάντα μαζί μας, στο αυτοκίνητο.
Η τοπική κουζίνα της περιοχής είναι ένα πάντρεμα της ντόπιας κουζίνας με την βλάχικη, την μικρασιάτικη και την ποντιακή κουζίνα και το αποτέλεσμα δελεαστικό ώστε να θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα.
Προτείνουμε ντόπια κρεατικά ψημένα αλλά και μαγειρεμένα Οι σαρμάδες, τα κεφτεδάκια, η τηγανιά με χοιρινό και πράσο, το μαγειρεμένο χοιρινό πρασοσέλινο, ο φασουλονταβάς, τα βαρένικα, το Κουκουλω-τό με κρέας αρνίσιο (κρέας τυλιγμένο σε αρνίσιες σκέπες) είναι μερικά από τα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις πίτες χορτόπιτες, τυρόπιτες, μουστόπιτες, πατσαβουρόπιτες, κρεατόπιτες, ριζό-πι-τες, κολοκυθόπιτες, μπατζόπιτες όπως χαρακτηριστικά προτείνουν οι διάφοροι οδηγοί.
Δεν θα σας προτείνω εστιάτορα που θα φάτε καλά, εμείς σε κάθε περιοχή που πάμε μετά την σχετική ερεύνα, ρωτάμε και τους ντόπιους για να μας πουν που θα φάμε καλά, όχι τουριστικά αλλά στα μέρη που τρώνε και αυτοί και έτσι αφού ρωτήσουμε καμιά δεκαριά άτομα πάμε στο μαγαζί που μας πρότειναν οι περισσότεροι. Και αυτή την φορά στην Βέροια οι περισσότεροι μας πρότειναν την ταβέρνα το Βεροιώτικο και μάλιστα με πολλούς από αυτούς, βρεθήκαμε το βράδυ στο ίδιο μαγαζί, θα ομολογήσω δε, ότι το φαγητό ήταν γευστικότατο, το περιβάλλον, το σέρβις πολύ καλά όπως και οι τιμές.
Αυτή λοιπόν ήταν η βόλτα μας στην Βέροια και όσα προλάβαμε να δούμε και να κάνουμε στον περιορισμένο χρόνο που διαθέταμε. Πάμε πάλι πίσω στην Παλιά Εβραϊκή Συνοικία - Μπαρμπούτα και στο όμορφο ξενοδοχείο μας, να ανοίξουμε τα παράθυρα και τους χάρτες μας για να ετοιμάσουμε το αυριανό πρόγραμμα και μετά να μας νανουρίσουν τα νερά του Τριπόταμου που περνάει ακριβώς κάτω από το δωμάτιο μας. Αύριο μας περιμένουν καινούργιες περιηγήσεις και η ώρα πέρασε ..
ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΑ.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου