Επίσκεψη σε ένα νησί του Αιγαίου, πανέμορφο με μπουζάτα νερά!!!!!
Η Τένεδος (στα τουρκικά Bozcaada) είναι νήσος του Αιγαίου που απέχει 52 μίλια από την είσοδο των στενών των Δαρδανελίων, και μόλις 3 μίλια δυτικά από την ακτή της Τρωάδας που σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Έχει σχήμα κυκλικού τομέα με το τόξο του προς ανατολή. Έχει έκταση μόλις 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 2.500 κατοίκων.
Γενικά η Τένεδος είναι χαμηλή, το μεγαλύτερο υψόμετρο έχει η κορυφή του Προφήτη Ηλία (του Αϊλιά) 205 μ. Οι μέγιστες διαστάσεις της είναι κατά διεύθυνση Δ.ΒΔ. - Α.ΝΑ. 6 μίλια και κατά Β-Ν 3 μίλια. Το δε ανάπτυγμα της ακτογραμμής της φθάνει τα 15 μίλια.
Ακρωτήρια έχει τον Πουνέντη (δυτική άκρη) επί του οποίου υφίσταται φάρος, και άλλα μικρότερα πέριξ. Το έδαφός της είναι αρκετά εύφορο, η δε καλλιεργούμενη από τους Έλληνες έκτασή της έφθανε τα 13000 στρέμματα, κυρίως πλούσιοι αμπελώνες, από τους οποίους και γινόταν εξαγωγή υπέροχου κρασιού.
Η περιήγηση μας αρχίζει με μια βόλτα στην Ελληνική συνοικία .Έντονο το ελληνικό στοιχείο ενώ τα τελευταία χρόνια αρχίσαν να ανακαινίζονται τα σπίτια και οι Έλληνες να επιστρέφουν και να ιδρύουν τουριστικές επιχειρήσεις ,σε μια προσπάθεια ανάπτυξης του νησιού, με την σύμφωνη γνώμη του τουρκικού κράτους .
Γυναίκες φτιάχνουν γλυκό ντοματάκι, σπεσιαλιτέ του νησιού.
Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το καμπαναριό της οποίας ορθώνεται πολύ ψηλότερα από τις στέγες των γειτονικών σπιτιών. Χτίστηκε στα 1819 και σύμφωνα με τη μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της, το καμπαναριό κατασκευάσθηκε το 1893 ύστερα από τη χρηματοδότηση της οικογένειας Καβούνη. Το 2007 με εντολή του κ. Ερντογάν και δαπάνη του τουρκικού δημοσίου, το καμπαναριό αναστηλώθηκε και κοσμεί ξανά την εκκλησία, η οποία λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα από τον ιερέα που καταφθάνει από την Ίμβρο με το τοπικό καραβάκι της γραμμής.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η εκκλησία είναι η μόνη που σώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το 1874 και κατέστρεψε την ελληνική συνοικία.
Όμορφες οι παραλίες στο νησί, όπου μπορείς να τις φθάσεις εύκολα με τα τακτικά δρομολόγια της τοπικής συγκοινωνίας και απολαύσεις τα μπουζάτα νερά του Βορείου Αιγαίου. Ξεχωρίσαμε και κολυμπήσαμε στην Αγία Άννα και το Αγίασμα.
Φθάνοντας ή φεύγοντας από το λιμάνι στην χώρα, χρόνια τώρα στέκει αγέρωχο και καλοδιατηρημένο το κάστρο Γενί Καλέ, το οποίο είναι χτισμένο πάνω στα θεμέλια αρχαίου ναού αφιερωμένου στον θεό Απόλλωνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου