1 ημέρα στον αρχαιολογικό χώρο της Περγάμου μέσα από το φωτογραφικό μας φακό


Οι επισκέπτες της Μικράς Ασίας έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να θαυμάσουν μερικούς από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως, καθώς η περιοχή των μικρασιατικών παραλίων έζησε σημαντικές ημέρες ακμής στο πέρασμα των αιώνων, ήταν το σταυροδρόμι πολιτισμών, ήταν σημαντικό κέντρο οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών λόγω της θέσης της και της εξόδου, στην θάλασσα του Αιγαίου από την ανατολή στη Δύση και τούμπλαλιν, ενώ εδώ άνθισε ο πολιτισμός και οι τέχνες, κατά την περίοδο των αρχαίων ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων καθώς και στη συνέχεια στα βυζαντινά και οθωμανικά χρόνια.

H σημερινή μας ημέρα είναι αφιερωμένη για μια επίσκεψη σε ένα ακόμη σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Μικράς Ασίας, αυτόν της αρχαίας Περγάμου, για τον οποίο θα σας δώσουμε λίγες πληροφορίες και εικόνες, όπως τις αποθανατίσαμε με τον φακό μας. Καλό είναι αν είσαστε λάτρεις της ιστορίας και των πολιτισμών να έχετε κλείσει από πριν ένα ξεναγό για να δώσει επί τόπου πληροφορίες να σας ξεναγήσει στον χώρο και τα ευρήματα, ζητήστε να σας κάνει μια αναδρομή στην ιστορία, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την σημαντικότητα του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου της Μικράς Ασίας, στο πέρασμα των αιώνων.


Οι πρώτες ανασκαφές στη Πέργαμο ξεκίνησαν την δεκαετία του 1870. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης έχει βγει στο φως και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τα ευρήματα στον τεράστιο αρχαιολογικό χώρο. Η Πέργαμος περιλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2014.


ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ ΦΑΚΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η πόλη της αρχαίας Περγάμου κτισμένη σε ένα βράχο ύψους 300 μέτρων άρχισε να γίνεται γνωστή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν ο στρατηγός Λυσίμαχος έφερε στο οχυρό του λόφου, τους αμύθητους θησαυρούς του μεγάλου στρατηλάτη και έβαλε διαχειριστή τους τον Φιλάρετο, ο οποίος μετά τον θάνατο του Λυσίμαχου έδωσε 9.000 χρυσά τάλαντα και ίδρυσε την Πέργαμο γνωστή στα αρχαία κείμενα, ως Πέργαμον και την κήρυξε πρωτεύουσα της δυναστείας των Ατταλιδών. Την περίοδο των Ατταλιδών, η Πέργαμος έγινε πολιτιστικό, επιστημονικό και πολιτικό κέντρο. Το όνομα Πέργαμος προέρχεται από το "Perg" ή "Berg", που σημαίνει "φρούριο" ή "οχυρή τοποθεσία".


Χτίστηκαν σημαντικοί ναοί, το ανάκτορο του Τραϊανού που σήμερα σώζονται ερείπια και κάποιες αναστηλωμένες κολόνες κορινθιακού ρυθμού, κτίστηκε ο βωμός της αρχαίας Περγάμου, θα δείτε μόνο τη βάση και τα σκαλοπάτια του Μεγάλου Βωμού του Δία, το μεγαλύτερο τμήμα του σήμερα βρίσκεται στο Βερολίνο, στο μουσείο Περγάμου. Στα τέλη του 19ου αιώνα Γερμανοί αρχαιολόγοι εξαγόρασαν το μνημείο μαζί με άλλα αγάλματα και ευρήματα, από τους Τούρκους.


Χτίστηκε το θέατρο που από την πρώτη στιγμή που το αντικρύζεις στον λόφο, από μακριά καταλαβαίνεις ότι ίσως είναι ένα από τα πιο απόκρημνα θέατρα του κόσμου, αφού στην κυριολεξία κρεμιέται, στην άκρη της Ακρόπολης της Περγάμου. Η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται σε 10.000 άτομα. Στην επίσκεψη σας στο λόφο θα έχετε πανοραμική θέα στην περιοχή.




Ιδρύθηκε μια από τις σπουδαιότερες βιβλιοθήκες του αρχαίου κόσμου ( οι άλλες ήταν την της Αλεξάνδρειας και της Εφέσου) με 200 χιλιάδες χειρόγραφα, σήμερα όμως αντικρύζεις μόνο ερείπια της. Ο Ευμένης ο Β΄ και ο πατέρας του Άταλος Α΄, συγκέντρωσαν για την βιβλιοθήκη, τα πιο σπουδαία χειρόγραφα σε περγαμηνές (σε αντικατάσταση του πάπυρου που ήταν γνωστός στην αρχαιότητα) και πολλά από τα συγγράμματα έγιναν το γαμήλιο δώρο του Ρωμαίου στρατηγού Μάρκου Αντωνίου στην Βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα.





Αργότερα όταν η Πέργαμος ήρθε στα χέρια των Ρωμαίων, δημιουργήθηκε το Ασκληπιείο, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα υγείας ψυχικών νόσων της εποχής με πλήθος ασθενών να έρχονται εδώ για να θεραπευτούν. Εκτός από την σωματική άσκηση και τα διαφορά γιατρικά της εποχής, θεραπεία με νερό, λάσπη και νερά ιαματικής πηγής, οι ασθενείς έπρεπε να παρακολουθούν και θεατρικές παραστάσεις για την ίασή τους. Ο γνωστός γιατρός της αρχαιότητας Γαληνός ήταν από εδώ και θεωρείται ο δεύτερος σπουδαιότερος Έλληνας γιατρός, μετά τον Ιπποκράτη.




Δείτε στον τεράστιο αρχαιολογικό χώρο τα ερείπια του ναού του Διονύσου, το Γυμνάσιο Περγάμου της Ελληνιστικής Εποχής, περπατήστε στην Ιερά Οδό, δείτε το Ωδείο, το Ναό της Δήμητρας και άλλα πολλά αξιοθέατα.




Η πόλη άρχισε να χάνει τη δύναμη της την βυζαντινή περίοδο, όταν αλλάξαν οι εμπορικοί δρόμοι μεταξύ Δύσης και Ανατολής ενώ το 1401 καταστράφηκε από τον Ταμερλάνο έμεινε ακατοίκητη μέχρι που το 1450 οι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες του λόφου, χτίζοντας την Πέργαμο ή Bergama όπως αναφέρεται έως και σήμερα. Σήμερα είναι μια πόλη τουριστική λόγω του αρχαιολογικού χώρου και φημίζεται για τα χρωματιστά χαλιά της.


Στην πόλη της Περγάμου, στους πρόποδες του λόφου μπορείτε να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα και το Εθνογραφικό Μουσείο με συλλογές ενδυμασιών και χαλιών από την περιοχή.



Στην πόλη, θα κάνετε μια στάση στην Κόκκινη Βασιλική, Red hall Basilica (Kizil Avlu) πήρε το όνομά της λόγω του χρώματος των τούβλων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της. Ο Ιωάννης αναφέρει στην Αποκάλυψη, ότι ο ναός ήταν μια από τις Επτά Εκκλησίες που αναφέρονται στην Αγία Γραφή. Αρχικά ήταν ναός Αιγυπτιακών θεοτήτων, της Ίσιδας ή του Σεράπις, χτίστηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. από τους Ρωμαίους. Μετά τον 5ο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανική βασιλική αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη, αλλά στη συνέχεια καταστράφηκε, ενώ την οθωμανική περίοδο, μία από τις δύο ροτόντες του μετατράπηκαν σε τζαμί.
3 θρησκείες, ένας ναός στο πέρασμα των αιώνων.
Σήμερα δυστυχώς είναι κατεστραμμένος στο μεγαλύτερο τμήμα του, όμως εντυπωσιάζει ακόμη και έτσι τον επισκέπτη λόγω του μεγέθους του.

TICKETS AND TIPS

⛬ Bergama Acropolis Archaelogical Site
Μπορείτε να τον επισκεφτείτε καθημερινά, ώρες λειτουργίας: 08:30 εως19:00
Το ταμείο κλείνει: 18:30. Το εισιτήριο κοστίζει 100 LT
Διαθέτει υπηρεσία ακουστικής καθοδήγησης

⛬ BERGAMA ASKLEPION ARCHAEOLOGICAL SITE
Μπορείτε να τον επισκεφτείτε καθημερινά, ώρες λειτουργίας: 08:30 εως19:00
Το ταμείο κλείνει: 18:30. Το εισιτήριο κοστίζει 90 LT
Διαθέτει υπηρεσία ακουστικής καθοδήγησης

⛬ BERGAMA KIZILAVLU (BASILICA) ARCHAELOGICAL SITE
Μπορείτε να τον επισκεφτείτε καθημερινά, ώρες λειτουργίας: 08:30 εως19:00
Το ταμείο κλείνει: 18:30. Το εισιτήριο κοστίζει 20 LT

⛬ BERGAMA MUSEUMU

Μπορείτε να τον επισκεφτείτε καθημερινά, ώρες λειτουργίας: 08:30 εως19:00
Το ταμείο κλείνει: 18:30. Το εισιτήριο κοστίζει 20 LT

⛬ Θα σας πρότεινα αν μείνετε μια βδομάδα στα παράλια και θέλετε να δείτε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους να εκδώσετε το πάσο για τα μουσεία MUSEUM PASS THE AEGEAN σε πιο συμφέρουσα τιμή.

👆Αν δεν έχετε ξεναγό μαζί σας, στον αρχαιολογικό χώρο ζητήστε ακουστικά, επίσης υπάρχουν πινακίδες στα αγγλικά και στα ελληνικά που θα σας βοηθήσουν στην περιήγηση σας.

🚡🚶Στην ακρόπολη μπορείτε να φθάσετε με τελεφερίκ ή με ταξί έναντι τιμήματος ή αν αντέχετε με τα πόδια δωρεάν.

👆Αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό, δροσερά ρούχα και άνετα παπούτσια επιβάλλονται.


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ BERGAMA
Από το Αϊβαλί θα φθάσετε οδικώς, απέχει 63 χλμ. περίπου 1 ώρα. Από τη Σμύρνη απέχει 109 χλμ περίπου 1μιση ώρα και υπάρχει και λεωφορείο. Από το Κουσάντασι απέχει 190 χλμ.


✅Το οδοιπορικό στην Μικρά Ασία έγινε τον τον Αύγουστο του 2014 από όπου είναι και το φωτογραφικό υλικό. (22-08-2014 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΓΑΜΟΥ)

✅Προσπάθησα να εμπλουτίσω τα άρθρα με νεότερες πληροφορίες όπως τις αντλώ από επίσημες πηγές του διαδικτύου, που θα μας φανούν χρήσιμες για ένα νέο ταξίδι μας.





TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου