Βόλτες στο γραφικό Αϊβαλί (Αyvalik) και τη Cunda


Η δεύτερη ημέρα του οδοιπορικού στα παράλια της Μικράς Ασίας μας βρήκε να οδηγούμε προς στο Αϊβαλί, τις Κυδωνιές όπως λεγόταν παλιά στα Ελληνικά και Αyvalik όπως είναι γνωστό σήμερα στα Τουρκικά. Θα συνεχίσουμε στη Cunda, που βρίσκεται στα γνωστά σε πολλούς Μοσχονήσια. To Αyvalik-Κυδωνιές πήρε το όνομα του από το ayva, (αϊβά) που σημαίνει "κυδώνι" που εκτός από τους γνωστούς καρπούς τα κυδώνια που υπάρχουν άφθονα στην περιοχή, ονομάζονται έτσι και κάποια όστρακα, ένας υπέροχος μεζές.
Το Αϊβαλί έχει πληθυσμο70.000 κατοίκους.


Διαβάστε τι είδαμε και τι κάναμε την πρώτη ημέρα του οδικού μας ταξιδιού ΕΔΩ

Το Αϊβαλί βρίσκεται στις ακτές του Αιγαίου, δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από Έλληνες, κατοίκους της γειτονικής Λέσβου που έφτασαν εδώ για να γλυτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών. Χάρη στο εύφορο έδαφος και το κλίμα της περιοχής καλλιέργησαν ελαιώνες και έτσι με το εμπόριο του ελαιόλαδου και του σαπουνιού κατάφεραν να δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες καλής ζωής.


Μέχρι το 1923 το Avyalik κατοικούνταν από Έλληνες, που αποχωρήσαν μετά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όμως ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιος αριθμός ελληνικών επιρροών που τις αντιλαμβάνεσαι με το που θα πατήσεις το πόδι σου σ αυτή τη γραφική παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας. Φυσικά έντονο είναι και το τουρκικό στοιχείο αφού η πόλη βρίσκεται στην περιοχή Balikesir, της Τουρκίας.

Όταν έγινε η καταστροφή και η ανταλλαγή πληθυσμών μεταφέρθηκαν εδώ, Τούρκοι από την Λέσβο, την Κρήτη και τη Μακεδονία.

(Διαβάστε περισσότερα για αυτήν την ανταλλαγή πληθυσμών ΕΔΩ )


Η είσοδος μας, στην πόλη έγινε μέσα από περιοχές με ελαιώνες και θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, συνοδεύτηκε από το γνωστό τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου - Δυο Παλικάρια Απ' Το Αϊβαλί - να σημειώσουμε ότι την Ελληνίδα τραγουδίστρια αγαπάνε πολύ οι Τούρκοι γείτονες μας και θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τη μουσική και τα τραγούδια της, να σιγό παίζουν σε πολλά μαγαζιά τους.


Η απόσταση από το Τσανάκαλε μέχρι το Αϊβαλί είναι 166 χλμ και θα κάνετε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά.
Το Αϊβαλί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Μυτιλήνη και συνδέεται ακτοπλοϊκά με συχνά δρομολόγια, απόσταση ναυτικά μίλια, περίπου 2 ώρες. (47χλμ)
Από την Σμύρνη το Αϊβαλί απέχει 156 χλμ περίπου 1 ώρα οδήγησης και 45 λεπτά.

Επίσης μπορείτε να πάτε αεροπορικώς από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, να αποβιβαστείτε στην Σμύρνη και μετά με λεωφορείο ή να νοικιάσετε αυτοκίνητο, θα φθάσετε Αϊβαλί.


Το Ayvalik κα η Cunda (Νησί Alibey) είναι από τα αγαπημένα μέρη των Τούρκων και όχι μόνο, για καλοκαιρινές διακοπές. Πολλοί ακόμη και από την Κωνσταντινούπολη που απέχει 409 χλμ περίπου 4,30 ώρες οδήγησης, αγοράζουν εδώ τα εξοχικά τους αφού η περιοχή προσφέρει ωραίες παραλίες για μπάνια, καλό φαγητό και διασκέδαση.


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΑΙΒΑΛΙ

Βόλτες στην παλαιά πόλη με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα γραφικά στενάκια όπου θα ανακαλύψετε ιστορικά κτήρια, παλιές εκκλησίες και τζαμιά. Μην σας παραξενέψει το γεγονός ότι πολλές εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά ενώ άλλες σε μουσεία.


Λέγεται ότι πολλά παλαιά σπίτια κυρίως Ελλήνων, περίπου 1800 στον αριθμό έχουν καταγραφεί σαν ιστορικά κτήρια.



Περπατήστε στα σοκάκια που είναι γεμάτα καταστήματα με τοπικά προϊόντα, καφενεία, bars και περιποιημένες ταβέρνες, λουλούδια στις προσόψεις και τις περίτεχνες βεράντες των πανέμορφων κτηρίων, που άντεξαν στον χρόνο και είναι φτιαγμένα με ξύλο και κόκκινη πέτρα (τραχείτη ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα που μεταφέρθηκε από το Σαμουρσάκ), με την υπέροχη αρχιτεκτονική και τα υπέροχα βαμμένα χρώματα τους. Πολλά από τα παλαιά σπίτια των Ελλήνων ανακαινίστηκαν, άλλα λόγω της αύξησης του τουρισμού ανακαινίζεται και ότι δεν άντεξε από τις καταστροφές και το πέρασμα του χρόνου, διατηρώντας όμως τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.


Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Γιώργη του Τροπαιοφόρου, χτίστηκε το 1790 για να μετατραπεί το 1923 σε τζαμί, το Çınarlı Cami - Τζιναρλί Τζαμί. Τζινάρ σημαίνει πλάτανος, δηλαδή τζαμί του πλάτανου, πήρε το όνομα από τον πλάτανο που υπήρχε στην αυλή.

Η μεγαλοπρεπέστατη εκκλησιά που είναι λίγο μικρότερη από τη μητρόπολη της Αθήνας, ίσως είναι το ψηλότερο από τα παλιά κτήρια της πόλης, η στέγη φαίνεται από πολλά σημεία, και πάνω από τις στέγες των σπιτιών. Είναι έργο του Αϊβαλιώτη αρχιτέκτονα Μανόλη Κουνά, που έχτισε κι άλλες τρεις εκκλησίες στην περιοχή, τον Άη-Νικόλα (γκρεμίστηκε), τον Άη-Γιάννη της Αγοράς (σημερινό Σαατλί τζαμί) και τον Ταξιάρχη των Μοσχονησιών (σήμερα Μουσείο Παιχνιδιών). Εξαιρετικό το τέμπλο, αλλά και τα μαρμάρινα εικονοστάσια και τα ξυλόγλυπτα, που παλαιά χρησιμοποιούνταν σαν άμβωνας και δεσποτικό, σήμερα όμως είναι άλλη η χρήση τους. Οι εικόνες έχουν αφαιρεθεί από τον ναό.


Για την ιστορία και αφού βρήκα τις πληροφορίες θα τις μοιραστώ μαζί σας, την εκκλησία του Αγίου Γιώργη φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτη, πολιούχου Αγίου και προστάτη της πόλης. Όταν έγινε η Μικρασιατική καταστροφή και η ανταλλαγή των πληθυσμών, λείψανα και λειψανοθήκη με εξαίρεση την ασημένια θήκη της κάρας του Αγίου εξαφανίστηκαν. Η θήκη της κάρας, που ήταν αφιέρωμα προς τον ΄Αγιο, του σιναφιού των σαμπουντζήδων του Αϊβαλιού, βρέθηκε σε παλαιοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέρθηκε με μυθιστορηματικό τρόπο μέσω Ελβετίας στην Αθήνα όπου και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη. Πριν χρόνια, το Νοέμβριο του 1990, κατά τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου είχε μεταφερθεί και εκτεθεί για προσκύνημα στη Μυτιλήνη (ναός του Αγίου Γεωργίου) και στις νέες Κυδωνίες (Μπαλτζίκι).


Συνεχίστε την βόλτα σας στα πλακόστρωτα σοκάκια που θα σας οδηγήσουν μέχρι τον ναό του Άη-Γιάννη της αγοράς, που το 1928 μετατράπηκε σε τζαμί. Το όνομα του, ο ναός το πήρε γιατί βρίσκονταν πράγματι στο κέντρο της αγοράς της πόλης. Όταν το 1944 έγινε ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή, το καμπαναριό κατέρρευσε και στην θέση του κατασκεύασαν ένα πύργο με ρολόι. Έτσι από τότε τον ονομάζουν Saatli Cami-Σαατλί τζαμί - τζαμί με το ρολόι. Επίσης δείτε τον μιναρέ που στέκει ανεξάρτητος δίπλα από τον ναό.


Επίσκεψη στο ναό των Παμμέγιστων Αρχάγγελων Μιχαήλ και Γαβριήλ Κυδωνιών που σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο μετά την ανακαίνιση του με χρηματοδοτήσεις πλουσίων Τούρκων επιχειρηματιών. Πρόκειται για την παλιά Μητρόπολη του Αϊβαλιού, χτίστηκε το 1821, επισκευάστηκε το 1860, είχε την τύχη μετά τις καταστροφές του 1923 από τους Τούρκους, να μην μετατραπεί σε τζαμί αλλά σε αποθήκη και έτσι διατηρήθηκαν οι υπέροχες αγιογραφίες και σημαντικά κομμάτια τα ναού, που αναδείχτηκαν μετά την ανακαίνιση και είναι εντυπωσιακά. 

Ο ναός λειτουργεί ως μουσείο, ενώ στους χώρους του γίνονται πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις. Πριν την ανακαίνιση του, το 2000 με ειδική άδεια, ο Πατριάρχης είχε λειτουργήσει στο Ναό.



Στην πλατεία Cumhuriyet Meydanı θα βρείτε το άγαλμα του Atatürk, συνεχίστε στην προκυμαία πάνω στον παραλιακό δρόμο Ataturk Blv. για να δείτε τα όμορφα κτίρια Ελλήνων μιας άλλης εποχής, τα καφενεία, τα ουζερί, στην άκρη φαίνεται το διάσημο "kafe kanelo" και δίπλα το Δημαρχείο.

Αναζητήστε για να επισκεφτείτε το Αγίασμα της Παναγίας της Φανερωμένης που το 2018 ανακαινίστηκε και είναι επισκέψιμο.

Ρωτήστε να σας πουν που θα βρείτε το το πατρικό σπίτι του συγγραφέα Ηλία Βενέζη.


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ


Γύρω από το Αϊβαλί υπάρχουν συνολικά 22 νησιά που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά πάρκα στην Τουρκία. Από τα 22 νησιά μόνο η Cunda και το Lale, είναι κατοικημένα.



Στο νησί Cunda ή Alibey Island με έκταση μόλις 23 τ.χλμ. μπορείτε να φθάσετε οδικώς αφού το 1960 κατασκευάστηκε η πρώτη νησίδα στην Τουρκία για να ενώσει τις δυο ακτές ενώ μετά ακολούθησαν οι μεγάλες γέφυρες του Βοσπόρου που θαυμάζουμε σήμερα. Το όνομα Cunda προήλθε από τη λέξη Yunda ή Yund. Το σημερινό όνομα Alibey το πήρε από το όνομα του Τούρκου διοικητή που τράβηξε τη σκανδάλη επίσημα πρώτος σε αυτήν την περιοχή, εναντίον των Ελλήνων. Λίγο πριν την Μικρασιατική καταστροφή ο πληθυσμός του έφτανε τους 9.000 Έλληνες κατοίκους.


Βασικό αξιοθέατο για επίσκεψη, είναι ο Ελληνικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Ταξιάρχη. Αναστηλώθηκε πριν λίγα χρόνια με δωρεές του Rahmi Koc ενός πολύ πλούσιου επιχειρηματία της Τουρκίας και για την ακρίβεια δεν χρηματοδότησε ο ίδιος το έργο αλλά τα κονδύλια αντλήθηκαν από το Ίδρυμα Μουσειολογίας και Πολιτισμού Rahmi Koc και έτσι μετέτρεψε την εκκλησία σε μουσείο. Θα σας προτείνω αν βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη να επισκεφτείτε το Μουσείο Rahmi Koc πραγματικά τα εκθέματα του, σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Εδώ στην Cunda εκτίθεται μια μεγάλη συλλογή παιχνιδιών, βάρκες, ατμομηχανές, αυτοκίνητα κ.α. προηγούμενων εποχών, σίγουρα όμως δεν φθάνουν σε μέγεθος και ποικιλία τα εκθέματα της Κωνσταντινούπολης.


Ο ναός χτίστηκε το 1873 ως ελληνορθόδοξος ναός και ήταν αφιερωμένος στους Ταξιάρχες, στους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ο ναός έχει τρούλο, 3 κλίτη και σχήμα βασιλικής.


Ο ναός σαν από θαύμα δεν μετατράπηκε σε τζαμί, δεν έγινε ποτέ κατασκευή μιναρέ. Λεηλατήθηκε, χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη ενώ χτυπήθηκε από σεισμό και εγκαταλείφθηκε, μέχρι την αναστήλωση του τη δεκαετία του 2010. Ανακαινίστηκε πλήρως το 2013 και είναι επισκέψιμος ως μουσείο.
Δίπλα στο ναό υπήρχε το ελληνικό σχολείο, σήμερα σώζεται μόνο μια είσοδος.



Βόλτες στα όμορφα όλο χρώματα σοκάκια, για να δείτε όμορφα κτήρια, να καθίσετε σε ένα καφενείο για καφέ και τσάι ή να βγείτε προς την προκυμαία για να καθίσετε σε μια ταβέρνα και να απολαύσετε μια ρακή με υπέροχα θαλασσινά μεζεδάκια ή ψαρικά.



ΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ - ΤΙ ΘΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα παγωτό Dodorma - Ντοντουρμά όπως το ονομάζουν οι Τούρκοι, θα σας αποκαλύψω ότι την ιδιαίτερη υφή του αυτό το παγωτό την οφείλει στο κατσικίσιο γάλα του και στην προθήκη σκόνης σαλεπιού και αρωματικής ρητίνης και έτσι το παγωτό γίνεται περισσότερο ελαστικό και με ιδιαίτερη γεύση. Δοκιμάστε και παγωτό καϊμάκι με μαστίχα.

Διάσημο είναι και το Ayvalık Toast, τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες και είναι ένα σούπερ σάντουιτς με ψωμάκι γεμιστό με τυριά, σαλάμια, τουρσιά και ότι άλλο βάλει η φαντασία σας, είναι δε τόσο μεγάλο που θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές πολλές ώρες.

Αναζητήστε στους φούρνους που θα βρείτε για να δοκιμάσετε, σιμίτια, κουρού, μπουγάτσες και άλλα εκλεκτά αρτοσκευάσματα.



Το Αϊβαλί παράγει εκλεκτό ελαιόλαδο και η περιοχή προμηθεύει το 80% του ελαιόλαδου της Τουρκίας. Στην πόλη θα συναντήσετε πολλά παλαιά ελαιοτριβεία που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, θα τα καταλάβετε από τις μισογκρεμισμένες καμινάδες από τούβλα. Όπως αναφέραμε η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή ελαιόλαδου και σαπουνιού, από τους Έλληνες ήταν πηγή πλούτου και ευμάρειας για την περιοχή, κάτι που συνέχισαν να κάνουν καλά και οι Τούρκοι της Κρήτης, της Λέσβου και της Μακεδονίας όταν έφτασαν εδώ μετά το '23. Στην πόλη υπάρχει μόνο ένα παλιό ελληνικό ελαιοτριβείο που λειτουργεί ακόμη, ενώ τα περισσότερα εργοστάσια ελαιόλαδου, σήμερα βρίσκονται στα περίχωρα.


Θα βρείτε πολλά καταστήματα στο Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια, που πουλάνε λάδι, ελιές, σαπούνια και αλλά συναφή προϊόντα και σας προσφέρουν την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε πριν τις αγορές σας.


Αγοράστε τοπικά προϊόντα, βότανα, μπαχαρικά, τσάι και πολλά σουβενίρ.


Αν είσαστε τυχεροί, κάθε Πέμπτη στο Αϊβαλί έχει παζάρι, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τρόφιμα, αντικείμενα, ρουχισμό, παπούτσια κ.α. σε πραγματικά καλές τιμές. Σκεφτείτε ότι πολλοί Έλληνες της Μυτιλήνης και άλλων κοντινών Ελληνικών νησιών φθάνουν μέχρι εδώ τις Πέμπτες για να κάνουν οικονομικές αγορές.


Η ΤL λίρα Τουρκίας είναι το νόμισμα για τις συναλλαγές σας και φυσικά τα γνωστά παζάρια της Ανατολής επιβάλλονται για να είσαστε και εσείς ευχαριστημένοι και οι πωλητές. Βρείτε ένα ανταλλακτήριο και κάντε τις αγοροπωλησίες συναλλάγματος για να έχετε μετρητά και για να είσαστε απόλυτα σίγουροι ότι πήρατε τα χρήματα που πρέπει. Πάντα συμβουλεύω οι ανταλλαγές χρήματων να μην γίνονται στο δρόμο από περαστικούς ούτε στα καταστήματα την ώρα που ψωνίζετε, τράπεζες και ανταλλακτήρια είναι ότι καλύτερο.

Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Στρατής Δούκας και πόσα ακόμη ονόματα δεν άφησαν το στίγμα σ΄ αυτή την όμορφη περιοχή, ενώ μέσα από τα κείμενα τους, μας ταξίδεψαν μέχρι εδώ και μας γεννήσανε την επιθυμία να επισκεφτούμε αυτά τα μέρη. Αισθάνομαι ευλογημένη που η τύχη τα έφερε έτσι και κατάφερα να έρθω μέχρι εδώ!


Μην σας κάνει εντύπωση αν περπατώντας στα δρομάκια σας σταματήσουν και σας μιλήσουν ελληνικά, κάποια πράγματα όσα χρόνια και καταστάσεις και αν περάσουν δεν αλλάζουν. Μάλιστα μιλήσαμε και μια ηλικιωμένη κυρία, η οποία δεν έκρυψε την χαρά της και μας μίλησε με τα σπαστά ελληνικά της. Συγκινήθηκε και αυτή που είμαστε Έλληνες αλλά ένα δάκρυ έτρεξε και από τα δικά μας μάτια, από την προφορά της συμπεράναμε ότι ήρθε από την Κρήτη μικρό παιδί μέχρι εδώ, δεν θέλαμε να ρωτήσουμε πολλά, ούτε να ξύσουμε πληγές, ο κάθε άνθρωπος κουβαλάει τις δικιές του ιστορίες, όπου και να βρίσκεται.



Θα σας εξομολογηθώ ότι στο τέλος της επίσκεψης μου στο Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια, έφυγα από αυτό τον τόπο με ανάμεικτα συναισθήματα. Περπάτησα σε ελληνικά εδάφη? αφού η ιστορία του τόπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό σκεπτόμενη τα δεινά που υπέστη τόσα άδικα για πολιτικά συμφέροντα ή σε τουρκικό εδάφη? αφού σήμερα ανήκει στην γείτονα χώρα που σου το υπενθυμίζουν ακόμη και αν θέλεις να το ξεχάσεις οι τουρκικές σημασίες και οι φωτογραφίες του Κεμάλ, που υπάρχουν παντού.
Μετά ήρθε στο μυαλό μου η γιαγιά από την Κρήτη που συναντήσαμε...
Μπερδεμένα συναισθήματα, χωρίς απαντήσεις .


«Βλέπει ο θεός το Αϊβαλί και σταματάει ο νους του» με αυτό το τραγούδι αποχαιρετάμε το Αϊβαλί και μερικές σκέψεις και εικόνες μας ακολουθούν για πάντα.


Μετά από μια γεμάτη ημέρα, συνεχίζουμε για Σμύρνη! 


✅Στην Τουρκία υπάρχουν 3 μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η Turkcell, η Vodafone και η Turk Telekom, που προσφέρουν μεγάλη γκάμα πακέτων για να έχετε ιντερνέτ και ότι πληροφορία χρειαστείτε κάθε στιγμή.

✅Το οδοιπορικό στην Μικρά Ασία έγινε τον τον Αύγουστο του 2014 από όπου είναι και το φωτογραφικό υλικό. (Αϊβαλί και Cunda18-08-2014)

✅Προσπάθησα να εμπλουτίσω τα άρθρα με νεότερες πληροφορίες όπως τις αντλώ από επίσημες πηγές του διαδικτύου, που θα μας φανούν χρήσιμες για ένα νέο ταξίδι μας.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου