Ο αρχαιολογικός χωρος της Εφέσου με μια ματιά!


Στο οδικό μας ταξίδι στα παράλια της Μικράς Ασίας συμπεριλάβαμε μια επίσκεψη στην Αρχαία Έφεσο. Γνωστή σ όλους μας η Έφεσος από την ιστορία, αποτέλεσε για περισσότερο από 1000 χρόνια, μια μεγάλη πόλη, ένα οικονομικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό κέντρο και ένα σπουδαίο λιμάνι του Ελληνισμού, στα παράλια του Αιγαίου.


Τα προϊστορικά χρόνια, σύμφωνα με την παράδοση κατοικήθηκε από τις Αμαζόνες που έφτασαν μέχρι εδώ επάνω στα άλογα τους, από την περιοχή του Καυκάσου, όταν έκαναν επιδρομές σε περιοχές της Μικράς Ασίας. Κατοικήθηκε τον 11ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες ΄Ιωνες, ήταν η πατρίδα του Ηράκλειτου, και ιερός τόπος για όσους λάτρευαν την Θεά Αρτέμιδα. Γνωστή όμως και από τους Χριστιανικούς χρόνους, από τις επιστολές προς Εφεσίους, του Αποστόλου Παύλου.

Τον 7 αιώνα π.Χ. η πόλη της Εφέσου καταστράφηκε και αναστηλώθηκε αργότερα από τον βασιλιά της Λυδίας, Κροίσο. Ο Πέρσης βασιλιάς Κύρος κατέλαβε την πόλη της Εφέσου στα μέσα του 6ο αιώνα π.Χ. ενώ έπεσε και στα χέρια άλλων Περσών βασιλιάδων κι έτσι αποτέλεσε τμήμα του περσικού κράτους. Αργότερα συμπεριλήφθηκε στο βασίλειο της Περγάμου και έγινε μια από τις πιο αξιόλογες ρωμαϊκές επαρχίες. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου.

Το 1425 πέρασε στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το τέλος αυτής της σπουδαίας πόλης έρχεται τον 15ο αιώνα όταν εγκαταλείφθηκε εντελώς.

Ο αρχαιολογικός χωρος της Εφέσου είναι ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου καταφθάνουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο για να θαυμάσουν από κοντά τα ιστορικά μνημεία. Η αρχαία Έφεσος θεωρείται μια από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις. Η Έφεσος έγινε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2015.


Έχοντας σαν αφετηρία την Σμύρνη, ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί για το Selçuk (η διαδρομή είναι 79,3 χλμ. περίπου 50-60 λεπτά), μια πόλη που βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της αρχαίας πόλης της Εφέσου και εδώ βρισκόταν ο Ναός της Αρτέμιδος, που κατασκευάστηκε το 440 π.Χ. και κάηκε την νύχτα της 21ης Ιουλίου 356 π.Χ. ημερομηνία γέννησης του Μεγάλου Αλέξανδρου, από έναν Έλληνα που ήθελε το όνομα του να μείνει στην ιστορία, τον Ηρόστρατο.


Ο ναός της Αρτέμιδας λόγω της κατασκευής του θεωρήθηκε, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Οι διαστάσεις του ναού της Αρτέμιδος της Εφέσου είχε πλάτος 52 m, μήκος 105 m και ύψος 18 μέτρα, ήταν διπλάσιος σε μέγεθος από τον Παρθενώνα της Αθήνας. Η οροφή τοποθετήθηκε πάνω σε 127 κίονες. Οι καλύτεροι ζωγράφοι, γλύπτες και άλλοι τεχνίτες του αρχαίου κόσμου εργάστηκαν για την διακόσμηση και την κατασκευή του. 

Ο ναός ξαναχτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά καταστράφηκε ξανά από τους Γότθους το 262 μ.Χ.

Οι κάτοικοι της περιοχής, τον έκτισαν ξανά γιατί ήταν πιστοί και λάτρευαν τη θεά Αρτέμιδα.
Το 401 μ.Χ. όμως έχουμε την οριστική καταστροφή του ναού, όταν ο Σύριος στην καταγωγή, ανθέλληνας Ιωάννης ο Αντιοχεύς, γνωστός και ως «Χρυσόστομος» Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ανακοίνωσε πως δεν θα ανεχόταν πλέον αυτό το σύμβολο των θεών των Ελλήνων και την λατρεία στην θεά Αρτέμιδα και διέταξε την πυρπόληση και την οριστική καταστροφή του ναού. Έτσι πληρωμένοι Χριστιανοί εργάτες τον πυρπολήσαν, τον κατέστρεψαν και τον εξαφάνισαν εκ θεμελίων.

Σήμερα στην θέση του μεγαλοπρεπούς Ναού της Αρτέμιδος μπορείτε να δείτε μόνο ερείπια του και μια αναστηλωμένη στήλη που στέκεται στο μέρος που βρίσκονταν ο ναός. Τα περισσότερα υλικά του ναού χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση άλλων κτηρίων. Ο Ναός της Αρτέμιδος δεν είχε μόνο θρησκευτικό χαρακτήρα αλλά αποτελούσε το μεγαλύτερο οικονομικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας, στην Έφεσο.

Η είσοδος στον χώρο, για όσους επιθυμούν να δουν που ήταν κτισμένος αυτός ο μεγαλοπρεπής αρχαίος ναός, είναι δωρεάν.

google photo
google photo

Επίσης από εκεί θα έχετε την δυνατότητα να δείτε το Κάστρο Ayasoluk, η ακόμη καλύτερα να επισκεφτείτε το εσωτερικό του, έναντι εισιτηρίου.

Το Κάστρο Ayasoluk ή το Φρούριο των Σελτζούκων είναι ένα φρούριο με μεγάλα πέτρινα τείχη, που κατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς ανάμεσα στον 6ο και 8ο αιώνα μ.Χ. στην κορυφή του λόφου Ayasuluk για να προστατεύσει τη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη (The Basilica of Saint John) από τις επιθέσεις των Αράβων. Στο εσωτερικό υπάρχουν ένα μικρό ερειπωμένο τζαμί, στέρνες και θεμέλια παλιών σπιτιών.

Με το εισιτήριο εισόδου στο κάστρο, θα έχετε την δυνατότητα να επισκεφτείτε την Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Απόστολου (The Basilica of Saint John) που χτίστηκε τον 6 αιώνα και λέγεται ότι εδώ, έχει ταφεί ο Απόστολος Ιωάννης. Ο Ιωάννης, λόγω των διωγμών που έγιναν το 2μισο του 1ου αιώνα ήρθε στην Έφεσο. Εδώ έγραψε το Ευαγγέλιό του, ενώ την Αποκάλυψη την έγραψε στην Ελλάδα, στην Πάτμο, το 96 μ.Χ.

Θεωρώ ότι θα χρειαστείτε για την επίσκεψη σας στο κάστρο και την Βασιλική τουλάχιστον 1 ώρα για χαλαρή περιήγηση.

Ωρες λειτουργίας καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. Η είσοδος κοστίζει 50 LT.

Αλλα σημαντικά αξιοθέατα στο Selçuk που μπορείτε να επισκεφτείτε ακόμη και αν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, επειδή οι αποστάσεις είναι κοντινές μεταξύ τους είναι το Τζαμί του Ισά Μπέη, ένα τζαμί που χτίστηκε τον 14ο αιώνα, με την χαρακτηριστική Σελτζουκική αρχιτεκτονική. Το Τζαμί είναι ανοιχτό από τις 8:30 π.μ. έως τις 22:30 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τέλος κάντε ένα πέρασμα και από το House of the Virgin Mary, απέχει μόλις 7 χλμ από την πόλη και επισκεφτείτε το μικρό παρεκκλήσι που ανασκάφηκε τον 19ο αιώνα μετά από τα οράματα της Anne Catherine Emmerich. Θεωρείται ότι είναι το σπίτι που έμεινε η Παναγία, πριν από την Κοίμησή της.


Θεωρώ ότι το κορυφαίο αξιοθέατο που θα δείτε στην περιήγηση σας στην περιοχή και ο βασικός σκοπός της δικιάς μας επίσκεψη μας εδώ, είναι ο αρχαιολογικός χωρος της Εφέσου.

Ας δούμε λοιπόν τι να δείτε και τι να κάνετε και εσείς στην αρχαία πόλη της Εφέσου όταν την επισκεφθείτε.


Ξεκινήστε την περιήγηση σας στον αρχαιολογικό χώρο που αποτελεί στην ουσία ένα υπαίθριο μουσείο από την Ανω πύλη, για να έχετε και ένα υπέροχο κατέβασμα προς την βιβλιοθήκη του Κέλσου για να πάρετε και υπέροχες φωτογραφίες και βγείτε από την Κάτω πύλη, που παλαιά οδηγούσε στο λιμάνι, ενώ τώρα σταματάει στο σημείο, εκεί που  παρκάρουν τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία. Η απόσταση μεταξύ των 2 πυλών είναι 3 χλμ.


Περπατήστε στην Curetes Street, στην Harbour Street (Arcadian Way), στην Marble Way και σε άλλες οδούς εκεί που περπατούσαν χιλιάδες χρόνια πριν Έλληνες Ίωνες άποικοι και αργότερα Ρωμαίοι. Με την περιήγησή σας στον χώρο θα θαυμάσετε τα μνημεία που άντεξαν στον χρόνο και θα κάνετε και ένα φρεσκάρισμα στα ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα και τις αλλαγές που συνέβησαν με το πέρασμα των αιώνων.


Δείτε την Πύλη του Ηρακλή (Hercules Gate) που στέκεται εδώ από τον 4ο αιώνα και οδηγούσε στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Η πύλη, από την οποία σήμερα σώζονται μόνο 2 κολόνες, έχουν επάνω τους από ένα ανάγλυφο του Ηρακλή και είναι πιο στενή σε σχέση με το δρόμο. Σκοπός της ήταν να εμποδίζει τα οχήματα να εισέρχονται στον κεντρικό δρόμο που ακολουθούσε και ήταν πεζοδρόμος.
Tip περάστε ανάμεσα από την πύλη και αγγίξτε τους κίονες με τα χέρια σας, θεωρείται ότι φέρνει καλοτυχία.


Curetes Street - Οδός Κουρητών είναι ο δρόμος, μια λεωφόρος της εποχής θα λέγαμε, μήκους 210 μέτρων με στοές, μαρμάρινους πλακόστρωτους δρόμους, αγάλματα, κτήρια και ξεκινάει από την Πύλη του Ηρακλή για να σας οδηγήσει τελικά στην Βιβλιοθήκη του Κέλσου. Θα περπατήσετε στον δρόμο όπου χιλιάδες χρόνια πριν από εσάς περπάτησαν οι αρχαίοι Ιωνες και οι Ρωμαίοι.

ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ, από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία του χώρου και θα τον συναντήσετε στην οδό των Κουρητών. Στην πρόσοψη του κτηρίου ξεχωρίζει η κυρτή καμάρα που στηρίζεται σε δύο κεντρικούς κίονες. Τα αρχαία χρόνια την είσοδο του ναού κοσμούσαν 4 αγάλματα αυτοκρατόρων ( Μαξιμιανού, Διοκλητιανού, Γαλέριου και Κωνστάντιου Χλωρού) σήμερα σώζονται μόνο τα βάθρα που ήταν στημένα τα αγάλματα. Χτισμένος το 138 μ.Χ., προς τιμή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, τακτικό επισκέπτη της πόλης.





Ακριβώς απέναντι από το Ναό του Ανδριανού, στην πλαγιά του λόφου, βρίσκονται τα Houses on the Hill ή Terrace Houses of Ephesus, τα σπίτια που κατοικούνταν από τις πλουσιότερες και πιο δυνατές οικογένειες Ρωμαίων, της αρχαίας Εφέσου, πλούσια σε τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και διακοσμήσεις. Μπορείτε να επισκεφτείτε 2 από αυτά όπου έγιναν σχετικές εργασίες αναστήλωσης για να δείτε την αρχιτεκτονική τους και την λειτουργία τους, αλλά αποτελούν χωριστή διαδρομή στην περιήγηση σας και πρέπει να εκδώσετε ξεχωριστό εισιτήριο 85 TL. Είναι ανοιχτά κάθε μέρα από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΕΛΣΟΥ - κατά την ταπεινή μου γνώμη θεωρώ ότι είναι το κορυφαίο αξιοθέατο που θα δείτε στην περιήγηση σας στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου και ας σώζεται μόνο η αναστηλωμένη πρόσοψη του. Είμαι σίγουρη ότι θα εντυπωσιαστείτε μόλις την αντικρίσετε. Ένα μεγαλοπρεπές αναστηλωμένο κτήριο, η καλυτέρα ότι απέμενε από την βιβλιοθήκη, θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό σας, όσα χρόνια και αν περάσουν. 





Από τις πιο γνωστές και πλούσιες σε υλικό, βιβλιοθήκες του αρχαίου κόσμου μετά τις βιβλιοθήκες της Αλεξάνδρειας και της Περγάμου, φιλοξενούσε περισσότερους από 120.000 κυλίνδρους με χειρόγραφα συγγράμματα. Χτίστηκε το 110 π. Χ από τον Τιβέριο Ιούλιο Ακίλα Πολεμαιάνο προς τιμή του πατέρα του, Τιβέριου Ιούλιου Κέλσου Πολεμαιάνου, γερουσιαστή της Ρώμης και κάτω από τα θεμέλια της βιβλιοθήκης βρίσκεται ο τάφος με τη μαρμάρινη σαρκοφάγο του Κέλσου.

Ένα μοναδικό και επιβλητικό κτήριο με διπλούς τοίχους για να προστατεύουν από την υγρασία και τις καιρικές συνθήκες το περιεχόμενο, που φιλοξενούσε στα ράφια των τοίχων του, είχε διαστάσεις 23 μέτρα μήκος, 17 μέτρα βάθος και ύψος 2 ορόφων σύμφωνα με την πρόσοψη που βλέπουμε σήμερα. Δυστυχώς καταστράφηκε όταν πήρε φωτιά τον 3ο αιώνα κατά την διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού. Κατά την δεκαετία του 1970 έγινε αναστήλωση της πρόσοψης, στο ισόγειο εκτός από τις εισόδους, υπάρχουν τέσσερα αγάλματα που αντιπροσωπεύουν τις αρετές του Κέλσου και είναι οι θέες Σοφία, Αρετή, Σκέψη και Επιστήμη πιστά αντίγραφα των πρότυπων, βρίσκονται στο Μουσείο Εφέσου στη Βιέννη. Στο πρώτο όροφο θα δείτε τα παράθυρα και τα περίτεχνα γείσα της στέγης πάνω από αυτά.

Δεξιά της βιβλιοθήκης βρίσκεται η Πύλη του Αυγούστου, η αψίδα που οδηγεί στην Εμπορική Αγορά.


Marble street - Ο δρόμος πήρε το όνομα του από την πλακόστρωση του, με λευκό μάρμαρο κατασκευάστηκε αρχικά τον 1ο αιώνα και ανακατασκευάστηκε τον 5ο, οδηγούσε από την Βιβλιοθήκη του Κέλσου μέσω της εμπορικής αγοράς στο Μεγάλο θέατρο. Δεξιά και αριστερά του δρόμου υπήρχαν σπίτια, καταστήματα και αγάλματα. Το must see σημείο που σταματούν όλοι, είναι μια μαρμάρινη πλάκα με το αποτύπωμα ενός ποδιού που ένα δάκτυλο του δείχνει προς τη βιβλιοθήκη και μια καρδιά τρυπημένη από ένα βέλος που δείχνει ότι οι γυναίκες του οίκου, είναι πρόθυμες για αγάπη. Θεωρείτε ότι ήταν ενός μυστικός κωδικός ή ένα είδος διαφήμισης της εποχής για τους άνδρες, που τους οδηγούσε στους οίκους ανοχής.


Harbour Street - Arcadian Way κατασκευάστηκε από τον Αρκάδιο περίπου το 400 Μ.Χ και ήταν ένας πλακόστρωτος δρόμος, μήκους 530 μέτρων και πλάτους 11,5 μέτρων με καταστήματα που βρίσκονταν μέσα σε στοές με μαρμάρινες κολώνες με κιονόκρανα ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού. Ήταν η οδός που οδηγούσε τους επισκέπτες που έρχονταν ως εδώ από την θάλασσα και τους οδηγούσε στην πόλη. Εμείς την περπατήσαμε από το μεγάλο θέατρο που κατέληγε στο αρχαίο λιμάνι μέχρι ενός σημείου που επιτρέπεται. Οι επισκέπτες σήμερα μπορούν να περιηγηθούν στο Ανατολικό τμήμα της οδού και όχι προς την περιοχή που ήταν το αρχαίο λιμάνι γιατί η περιοχή ανασκάπτεται και είναι κλειστά.





Το Ephesus Antique Theatre χτίστηκε αρχικά περίπου το 274 π.Χ. ενώ επί ρωμαίικής εποχής (41-117 μ.Χ.) έφτασε στο μέγεθος που βλέπουμε σήμερα και είναι το μεγάλο θέατρο της Εφέσου, με χωρητικότητα 25.000 θέσεις και την εξαιρετική ακουστική του, όπου δίνονταν θεατρικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις τους Ελληνιστικούς χρόνους, όμως εδώ γίνονταν και μονομαχίες και θηριομαχίες κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Πιθανολογείται ότι ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το λόγο του Θεού στο θέατρο. Ήταν από τα πρώτα ευρήματα της περιοχής που είδαν το φως της αρχαιολογικής δαπάνης.


Στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε και το Odeon της Εφέσου, κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. σε σχήμα μικρού θεάτρου, με 1.400 θέσεις, οι κάτοικοι παρακολουθούσαν παραστάσεις όμως εκεί συνεδρίαζε και η γερουσία.


Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα Ρωμαϊκά λουτρά, τις δημόσιες τουαλέτες με πλήρες σύστημα άρδευσης και αποχέτευσης.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι τεράστιος και θα χρειαστείτε αρκετές ώρες για να δείτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα και αυτά που σας ενδιαφέρουν είτε με την βοήθεια των προσωπικών σας σημειώσεων είτε με κάποιον τοπικό guide που θα είναι πρόθυμος έναντι αμοιβής να σας ξεναγήσει στο χώρο και να σας ενημερώσει για τα πιο σημαντικά μνημεία και την ιστορία τους. Διατίθεται υπηρεσία με ακουστικούς οδηγούς με πληρωμή και είναι διαθέσιμη και στις δύο εισόδους, σε πολλές γλώσσες.

Καλό είναι να έχετε κάνει έρευνα και να έχετε κλείσει ραντεβού με κάποιον guide να σας περιμένει, γιατί τους μήνες αιχμής, ειδικά τις ημέρες που καταφθάνουν τα κρουαζιερόπλοια στο κοντινό παραλιακό Κουσάντασι (απέχει μόλις 19 χλμ) γίνεται ο κακός χαμός από κόσμο, αφού όλοι σχεδόν οι ταξιδιώτες των κρουαζιερόπλοιων, έρχονται μέχρι εδώ για μια ημερήσια επίσκεψη. Καλό είναι να κανονίσετε την επίσκεψή σας νωρίς το πρωί ή το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος.

Θεωρώ ότι οι καλοκαιρινοί μήνες Ιούνιος έως και τον Αύγουστο, είναι η περίοδος αιχμής με πλήθη να συρρέουν καθημερινά ως εδώ, ενώ η Άνοιξη και το Φθινόπωρο είναι ιδανικές εποχές για τις περιηγήσεις αφού ο κόσμος είναι λιγότερος αλλά και η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, αν λάβετε υπόψιν ότι θα είσαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες για όσες ώρες διαρκεί η περιήγηση κυρίως σε υπαίθριες χώρους. Θεωρώ ότι θα χρειαστείτε έως και 3 ώρες για να δείτε όλα.

Αντηλιακό, καπέλο, ρούχα δροσερά κατά προτίμηση με μανίκι και άνετα παπούτσια κρίνονται απαραίτητα. Ίσως σας βοηθήσει και μια ομπρέλα αλλά όταν υπάρχει συνωστισμός είναι δύσκολη η διαχείριση της.
Καλά φορτισμένα κινητά και μπαταρίες για κάμερα είναι υποχρεωτικά.

Ώρες λειτουργίας Καθημερνά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ
Ώρα κλεισίματος ταμείων: 19:30
Διεύθυνση: Ephesus Ruins, 35920 Selçuk/İzmir
Τιμή εισιτηρίου για τον Αρχαιολογικό χώρου Εφέσου 200 TL

Οποιος δεν θέλει να περιμένει στην ουρά για την έκδοση εισιτήριου, μπορεί να εκδώσει ηλεκτρονικά εισιτήριο https://muze.gov.tr/ETicket και προτείνω να εκδώσει ένα συνδυαστικό εισιτήριο ΄΄Αρχαιολογικός χώρος Εφέσου + μουσείο Εφέσου + αρχαιολογικός χώρος Εφέσου τα Terrace Houses of Ephesus + βασιλική του Αγίου Ιωάννη΄΄ στο ποσό των 350 ΤL

Λόγω της επιδημίας Covid-19 (coronavirus), οι ώρες λειτουργίας και λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων καθορίζονται από τις περιφέρειες. Για το λόγο αυτό, ενημερωμένες πληροφορίες για τις ώρες επισκέψεων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων μπορούν να ληφθούν από τις διευθύνσεις των μουσείων.

Τέλος, πριν αφήσετε την περιοχή και εφόσον ο χρόνος σας το επιτρέπει θα σας πρότεινα μια επίσκεψη στο Μουσείο της Εφέσου, ένα μουσείο που θα βρείτε στο Σελτζούκ με πολλά αντικείμενα που συνέλλεξαν από τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, τη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη και την ευρύτερη περιοχή και από πολλές και διαφορετικές περιόδους που ξεκινάνε από το 4000 π.Χ. και φθάνουν μέχρι και την Οθωμανική περίοδο. Τα αντικείμενα που εκτίθενται στους χώρους του μουσείου, θα τα δείτε σύμφωνα με τις τοποθεσίες όπου βρέθηκαν και όχι χρονολογικά. Το πιο γνωστό έκθεμα είναι της Αρτέμιδος της Εφεσίας που βρέθηκε στο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο.
Το Μουσείο θα το βρείτε Atatürk Mah. Uğur Mumcu Sevgi Yolu, Selçuk
Η είσοδος στο μουσείο είναι 50 LT.


Αφήνοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου και το Selçuk που στην περιοχή του φιλοξενεί ίσως τα πιο σημαντικά μνημεία της ελληνικής και ρωμαίικής Αυτοκρατορίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Αιγαίο πέλαγος, στην Τουρκία θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε τον ορεινό Κιρκιντζέ ένα ελληνικό χωριό που γνωρίσαμε στο βιβλίο Ματωμένα χώματα της Διδώς Σωτηρίου. Θα φθάσετε στον Κιρκιντζέ σε ένα τέταρτο διανύωντας μια απόσταση 7,3 χλμ. Περισσότερα για την επίσκεψη μας στον Κικριντζέ ή Sirince όπως αποκαλείται σήμερα στα τουρκικά, θα διαβάσετε στο άρθρο που γράψαμε για εσάς. 
Κιρκιντζές ή Ορεινή Έφεσσος ή Σιρίντζε- Sirince

Αλλες εκδρομές που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στην περιοχή, είναι μια εκδρομή στα ιαματικά λουτρά στο Pamukkale (απέχει191 χλμ, περίπου 2,30 ώρες) μια βόλτα στο κοντινό Κουσάντασι (απέχει 19,3 χλμ περίπου 25 λεπτά) και φυσικά μια επίσκεψη στη Σμύρνη (απέχει 83 χλμ περίπου 1 ώρα). Η Κωνσταντινούπολη απέχει οδικώς από την Έφεσο 543 χλμ περίπου 5,30 ώρες, ενώ υπάρχει και αεροπορική σύνδεση με την περιοχή. 

Για διαμονή θα σας πρότεινα το Selcuk, το γειτονικό Κουσάντασι και την παραλιακή και γεμάτη ζωή Σμύρνη, όπου μείναμε και εμείς και θα γράψω ιδιαίτερο άρθρο τι είδαμε και τι κάναμε σε αυτή την πανέμορφη πόλη.


✅Η Έφεσος είναι γνωστή στα Τουρκικά ως «Εφές». Γνωστή είναι η επαγγελματική ομάδα καλαθοσφαίρισης Αναντολού Εφές με έδρα την Κωνσταντινούπολη αλλά και η Efes Pilsen μια τουρκική μάρκα μπύρας που σας προτείνω να δοκιμάσετε. Πήραν την ονομασία τους από την Έφεσο.

✅Οι συναλλαγές γίνονται σε τοπικό νόμισμα LT λίρες Τουρκίας

✅Στην Τουρκία υπάρχουν 3 μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η Turkcell, η Vodafone και η Turk Telekom, που προσφέρουν μεγάλη γκάμα πακέτων για να έχετε ιντερνέτ και ότι πληροφορία χρειαστείτε κάθε στιγμή.

✅Το οδοιπορικό στην Μικρά Ασία έγινε τον τον Αύγουστο του 2014 από όπου είναι και το φωτογραφικό υλικό. (19-08-2014)

✅Προσπάθησα να εμπλουτίσω τα άρθρα με νεότερες πληροφορίες όπως τις αντλώ από επίσημες πηγές του διαδικτύου, που θα μας φανούν χρήσιμες για ένα νέο ταξίδι μας.

✅Οι τιμές εισιτηρίων έχουν αντληθεί από  επίσημο site τον Αύγουστο του 2022

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου