ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - από τους Κήπους του Εβρου στο Τσανακαλέ και την Τροία


Το οδικό ταξίδι μας στην ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ μπορεί να είχε πολλές ώρες οδήγησης είχε όμως και πολλές στάσεις και πολλά αξιοθέατα που μας έκαναν να θυμηθούμε την ιστορία μέσα στο πέρασμα των αιώνων.



Αφού περάσαμε τον συνοριακό σταθμό των Κήπων συνεχίσαμε την διαδρομή μας από Κεσσάνη προς την Καλλίπολη (Gelibolu) για να συνεχίσουμε στο Εceabat (γνωστό και ως Μάδυτος) για να πάρουμε από εκεί το ferry boat και να περάσουμε απέναντι στο Τσανακαλέ (Çanakkale).

Η απόσταση οδικώς από τους Κήπους προς Εceabat είναι 168 χλμ και κάναμε περίπου 2μιση ώρες.

 
Η διαδρομή είναι ευχάριστη οδηγώντας κατά μήκος των Δαρδανέλιων γνωστά σε εμάς και ως Ελλήσποντος, έχουν μήκος 61 χλμ. και πλάτος μόνο 1.200 μέτρα και είναι ένα από τα πιο στρατηγικά θαλάσσια περάσματα σε όλο τον κόσμο συνδέοντας τη Θάλασσα του Μαρμαρά με το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ επιτρέπει και το πέρασμα προς τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου.

Τα Δαρδανέλια είναι ένας πορθμός (Çanakkale Boğazı), φυσικό σύνορο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και η πιο σύντομη οδός για να περάσει κάποιος από την ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, απέναντι στην Ασιατική Τουρκία, ερχόμενος από Ελλάδα.

Ξέρω ξέρω σας ζάλισα με τις πληροφορίες αλλά ας κρατάμε κάποια γεωγραφικά στοιχεία για την γειτονιά μας, φρέσκα στο μυαλό μας.


Η επιλογή του πλοίου όταν έγινε το ταξίδι μας, ήταν η καλύτερη λύση για να κατέβουμε προς τον νότο, οι σημερινοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν πάνω από τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου, την νέα γέφυρα «Τσανάκαλε 1915» γνωστή ως γέφυρα Δαρδανελίων που δόθηκε στην κυκλοφορία στις 18-03-2022 με μήκος από ακτή σε ακτή περίπου 4 χλμ. Το κόστος των διοδίων για τα αυτοκίνητα ανέρχεται σε 200 λίρες Τουρκίας και τα οχήματα θα μπορούν να διασχίζουν όλη την απόσταση της γέφυρας μόλις σε 6 λεπτά περίπου.

Η διαδρομή μεταξύ Eceabat και Çanakkale με το ferry boat διαρκεί περίπου μισή ώρα, ενώ με την επιβίβαση και την αποβίβαση σίγουρα θα χρειαστείτε περισσότερη ώρα ειδικά τις περιόδους αιχμής που οι Τούρκοι του εξωτερικού κατεβαίνουν για τις διακοπές τους στα παράλια της Μικράς Ασίας, το εισιτήριο του πλοίου στοιχίζει 100 λίρες Τουρκίας.

Η χερσόνησος της Καλλίπολης είναι γνωστή για την μάχη της Καλλίπολης του Α΄ παγκοσμίου πολέμου που έλαβε χώρα εκεί, το 1915 και το Ετζεαμπάτ-Εceabat είναι η πλησιέστερη πόλη στα πεδία μαχών του 1915. Εκεί υπάρχουν νεκροταφεία και μνημεία για τους περισσότερους από 120.000 στρατιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (συμμαχικές δυνάμεις) στην προσπάθεια τους να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τα στενά των Δαρδανελίων και να φθάσουν ως την Κωνσταντινούπολη. Εκεί λοιπόν έπεσαν θύματα του Οθωμανικού στρατού. Συνέπεια της ήττας ήταν και ο διωγμός του ελληνικού πληθυσμού από την περιοχή.






Οι φωτογραφίες είναι από το Ετζεαμπάτ-Εceabat και τα αγάλματα φτιάχτηκαν για να θυμίζουν τις μάχες και όσους χάθηκαν σ αυτές.





Μετά την σύντομη διαδρομή μας με το ferry boat στα στενά ων Δαρδανελίων προσεγγίσαμε το λιμάνι του Τσανάκαλε και αφού αποβιβασθήκαμε πήραμε μια ιδέα τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια αφού μας υποδέχτηκε στην προκυμαία ο γνωστός από την ιστορία μας ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, το ξύλινο άλογο που απέμεινε εδώ ως αξιοθέατο μετά τα γυρίσματα της γνωστής ταινίας TROY( ΤΡΟΙΑ ) σε σκηνοθεσία Wolfgang Petersen και σενάριο του Ντέιβιντ Μπένιοφ, και βγήκε στις οθόνες το 2004.
Το ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ σημαίνει κατά λέξη στα τουρκικά çanak =δοχείο και kale=φρούριο λόγω των κεραμικών κανατιών που κατασκευάζονταν στο φρούριο της πόλης Κάστρο Σουλτανιγίε (Sultaniye Kalesi - Çimenlik Kalesi) και θεωρώ ότι αποτελεί την καλύτερη βάση για να επισκεφτεί κάποιος τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας.


Κατά την παραμονή στο Τσανάκαλε, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας που απέχει 30 χλμ από την πόλη (οδική διαδρομή περίπου μισής ώρας) και βρίσκεται δίπλα στην πόλη Tevfikiye, το οθωμανικό φρούριο Cimenlik που χτίστηκε το 1452 από τον σουλτάνο Mehmet the Conqueror ο οποίος κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη από τους Βυζαντινούς και το Πολεμικό Μουσείο που στεγάζεται στο φρούριο.

Η ΤΡΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΟΣ


Την Τροία, την γνωρίσαμε μέσα από το πέρασμα των αιώνων, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Γνωστή και σαν Ίλιον, την μάθαμε μέσα από τα βιβλία της ιστορίας μας και την από την Ιλιάδα του Ομήρου, για τον Τρωικό πόλεμο που έγινε στην περιοχή με αφορμή την απαγωγή της ωραίας Ελένης, συζύγου του βασιλιά της Σπάρτης, Μενέλαου, από τον πρίγκιπα της Τροίας Πάρη. Μια 10ετης πολιορκία ξεκίνησε μεταξύ των Αχαιών και των Τρώων, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο την περίοδο 1250 π.Χ – 1240 π.Χ με κατάληξη την Νίκη των Αχαιών και την Καταστροφή της Τροίας με το γνωστό τέχνασμα του Δούρειου Ίππου, που επινόησε ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Για την ιστορία να πούμε, ότι οι Αχαιοί κατασκεύασαν ένα τεράστιο ξύλινο άλογο (Το άλογο ήταν ζώο ιερό για τους Τρώες ) που στο κούφιο εσωτερικό του φιλοξένησε κρυμμένους τους Αχαιούς στρατιώτες. Αφού 'στειλαν το ξύλινο άλογο στους Τρώες, σαν δώρο για την δήθεν αναχώρηση τους, με αφιέρωση "Αφιερωμένο στην Αθηνά από τους Αχαιούς, για την επιστροφή τους στην πατρίδα" έκαψαν το στρατόπεδο τους για να φανεί ότι αναχωρούν οριστικά και έπλευσαν για την Τένεδο.
Οι Τρώες χάρηκαν για αυτή την εξέλιξη, πήραν το δώρο στη πόλη τους και πανηγύρισαν για την νίκη τους. Όμως το βράδυ οι κρυμμένοι Αχαιοί στρατιώτες βγήκαν από το κουφάρι του αλόγου, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν από την Τένεδο και έπιασαν τους Τρώες στον ύπνο, ακολουθήσαν σφαγές, μάχες και η καταστροφή της Τροίας.

Στο πέρασμα των αιώνων κατοίκησαν διάφοροι στην περιοχή από την εποχή του Χαλκού ως και την  Ρωμαϊκή περίοδο, ιδρύθηκαν νέες πόλεις η μια πάνω στα ερείπια της άλλης εξαιτίας πολέμων, σεισμικών δονήσεων και άλλων φυσικών καταστροφών που συνέβησαν στην περιοχή.








Το 1870, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, λάτρης της ελληνικής μυθολογίας, ήρθε στην περιοχή και ξεκίνησε ανασκαφές, που έφεραν στο φως τα ερείπια μιας σειράς αρχαίων πόλεων, που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού, έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Η συνέχεια στην αρχαιολογική σκαπάνη από τους Γουλιέλμο Ντέρπφελντ και Κάρολο Μπλέγκεν ανάδειξε 9 πόλεις, η μία πάνω στην άλλη που ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και να κατανοήσει το μέγεθος τους με την επίσκεψη στον χώρο χάρη στο έργο των αρχαιολόγων που έχουν χωρίσει τις ιστορικές περιόδους σε 10 αριθμημένα επίπεδα, με βάση την παλαιότητα των ευρημάτων. 

Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν το 1988 από τον M. Osman Korfmann και συνεχίστηκαν μέχρι το 2005, που απεβίωσε και σταμάτησαν μέχρι να δοθούν νέες άδειες και χορηγοί, ενώ σήμερα οι ανασκαφές γίνονται από το Πανεπιστήμιο Çanakkale Onsekiz Mart. Δρ. και συνεχίζονται από τον Rüstem Aslan.


Νέα ευρήματα βλέπουν το φως της ημέρας, πολλές θεωρίες για την ίδρυση της Τροίας αναθεωρούνται με βάση τα νέα στοιχεία ενώ γίνονται συνεχώς έργα για την ανάδειξη των μνημείων.

Αξίζει μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, το εισιτήριο κοστίζει 100,00 TL

Αν και δεν χρειάζεται να σας τα πω, τα ξέρετε, καλό είναι να έχετε μαζί σας νερό, να φοράτε καπέλο, δροσερά ρούχα και άνετα παπούτσια αφού θα ανεβείτε και θα κατεβείτε ξύλινες και μεταλλικές ράμπες θα περπατήσετε σε χώματα, χαλίκια, γενικά θα περιπλανηθείτε αρκετές ώρες σε εξωτερικό χώρο. Καλό είναι πριν ξεκινήσετε να φορέσετε αντηλιακό.

Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας έγινε το καλοκαίρι του 2014 από όπου και το φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό μου αρχείο.. 


Η Τουρκική κυβέρνηση δίνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον χώρο και τις ανακαλύψεις, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το 2018 γιόρτασε το «Έτος Τροίας» με αφορμή τον εορτασμό της 20ής επετείου (1998-2018), από τότε που η Τροία ανακηρύχθηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Έτσι το 2018 εγκαινιάστηκε το Νέο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΟΙΑΣ που βρίσκεται μισό χλμ μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, με ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά κτήριο που μοιάζει με τα ξύλινα Τείχη της Τροίας, βάσει των περιγραφών στα Ομηρικά έπη.

 
https://www.archdaily.com/911479/museum-of-troy-yalin-architectural-design

<<Το κτήριο σε σχήμα κύβου έχει τέσσερις ορόφους είναι επενδυμένο με ατσάλι, που έχει διαβρωθεί από τον καιρό και έχει χρώμα σκουριάς, για να δώσει την εντύπωση ότι ανασκάφηκε από τον αρχαιολογικό χώρο. Το ύψος του κτηρίου ισοδυναμεί με το βάθος της ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας. Οι εκθεσιακοί χώροι καλύπτουν 2,700 m2 (29,000 sq ft) από το συνολικό εσωτερικό χώρο εκτάσεως 12,750 m2 (137,200 sq ft). Οι εκθεσιακοί χώροι των 32 m × 32 m (105 ft × 105 ft) περικλείονται από χώρους εργασίας, αποθήκες και αίθουσες συνεδριάσεων. Το υπόγειο προορίζεται για λειτουργίες συντήρησης. Η είσοδος στο μουσείο πραγματοποιείται από μία ράμπα πλάτους 12 μέτρων (39 ποδιών), που οδηγεί σε μία υπόγεια πύλη. Το συνολικό κόστος του κτηρίου ανήλθε σε ₺ 45 εκατομμύρια (περίπου 8 εκατομμύρια $). Το μουσείο άνοιξε στις 10 Οκτωβρίου 2018, το "Έτος της Τροίας", όπως ανακηρύχθηκε στην Τουρκία σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ>>

Η είσοδος στο μουσείο στοιχίζει 100 λίρες Τουρκίας. Μπορείτε να εκδώσετε συνδυασμένο εισιτήριο για αρχαιολογικό μουσείο και αρχαιολογικό χώρο στις 150 ΤL.



Το βράδυ βγείτε βόλτα στην προκυμαία, ανακατευτείτε με τους ντόπιους, απολαύστε τοπικά εδέσματα και βγάλτε μια αναμνηστική φωτογραφία κάτω από τον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ.

Ξεκούραση στο ξενοδοχείο γιατί η αυριανή ημέρα μας υπόσχεται νέες εκπλήξεις. 



✅Το οδοιπορικό στην Μικρά Ασία έγινε τον τον Αύγουστο του 2014 (17-8-2014) από όπου είναι και το φωτογραφικό υλικό. 

✅Προσπάθησα να εμπλουτίσω τα άρθρα με νεότερες πληροφορίες όπως τις αντλώ από επίσημες πηγές του διαδικτύου,  που θα μας φανούν χρήσιμες για ένα νέο ταξίδι μας.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary

Διαβάστε επίσης για το οδοιπορικό μας, στη ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΤΈΝΕΔΟΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Κιρκιντζές ή Ορεινή Έφεσσος ή Σιρίντζε- Sirince

Ephesus - Visiting Ephesus in One Day

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου