ABU SIMBEL ΟΙ ΝΑΟΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ

Μπορεί το πρωινό ξύπνημα στις 3,30 μέσα στην μαύρη νύχτα να μας πείραξε λίγο, ο οδηγός θα περνούσε να μας πάρει, για να ξεκινήσουμε στις 4.00, όμως όταν μετά από περίπου 3 ώρες διαδρομής και μια φοβερή ανατολή με τα χρώματα της ερήμου, στο νότιο τμήμα της Αίγυπτου και σε έναν καλά ασφαλτοστρωμένο δρόμο που φθάνει μέχρι τα σύνορα με το Σουδάν,  μας αποζημίωσε από όλες τις απόψεις και μετά από αυτό που είδαμε φθάνοντας στο Abu Simbel.


Εδώ πρέπει να σας πω ότι διαπιστώσαμε ότι δεν ξυπνήσαμε μόνο εμείς αξημέρωτα αλλά βρήκαμε μπροστά μας ένα κομβόι από εκατοντάδες αυτοκίνητα κάθε μεγέθους λεωφορεία, βαν, τζιπ, μικρά και μεγαλύτερα Ι.Χ. αυτοκίνητα όλα με την συνοδεία της αστυνομίας, χωρίς προσπεράσεις των οδηγών και γεμάτα από ανυπόμονους τουρίστες να φθάσουν πρώτοι στον αρχαιολογικό χώρο για να θαυμάσουν αυτό το τεράστιο αρχαιολογικό μνημείο.


Φτάνοντας στο Abu Simbel μας κόπηκε κυριολεκτικά η ανάσα, βλέποντας δύο από τους πιο δημοφιλής αρχαιολογικούς και μεγαλοπρεπείς ιερούς ναούς των Αιγυπτίων, σκαμμένους μέσα σε έναν λόφο από ροδόχρωμο ψαμμίτη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!!!
Οι ναοί που βλέπουμε στο Abu Simbel δεν ήταν πάντα εδώ!!!
Και που ήταν θα με ρωτήσετε?
Θα προσπαθήσω να σας τα πω απλά για να να πάρετε μια ιδέα και εσείς τι συμβαίνει στην περιοχή, όπως μου τα εξήγησε και μένα ο guide μου ο Μισέλ, που ανέλαβε να μας δείξει τα αξιοθέατα στην Αίγυπτο.

Όταν κατασκευάζονταν το φράγμα του Νείλου στο Ασουάν το 1960, οι ναοί βρίσκονταν πιο χαμηλά εκεί που σήμερα βρίσκεται η λίμνη Nasser, αποφάσισαν λοιπόν να τους μεταφέρουν για να σωθούν διαφορετικά θα σκεπάζονταν από τα νερά της λίμνης.

Το φράγμα σχεδιάστηκε από Γερμανούς μηχανικούς το 1953 και ξεκίνησε να χτίζεται το 1960 με την οικονομική βοήθεια τον Σοβιετικών, άρχισε να λειτουργεί το 1970 βοηθώντας στην ομαλή ροή των νερών του Νείλου ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες αλλά και η ξηρασία στις περιοχές γύρω από αυτόν και δίνοντας την δυνατότητα στους Αιγυπτίους να καλλιεργούν όλο το χρόνο τις εύφορες περιοχές.

Κατά την διάρκεια της κατασκευής του φράγματος χρειάστηκε να μεταφερθούν και να διασωθούν πολλοί ναοί που βρίσκονταν κατά μήκος του Νείλου, τους οποίους σήμερα μπορούμε και θαυμάζουμε, δυστυχώς υπήρχαν και άλλοι που βυθίστηκαν στα νερά της λίμνης Νasser που καταλαμβάνει έκταση 5.250 τ.μ μήκος 550 χλμ πλάτος 35 χλμ και βάθος νερού 180 μέτρα.

Έτσι λοιπόν την δεκαετία του 1960 με την αιγίδα της UNESCO και την συμμετοχή 40 χωρών έγιναν γιγάντιες προσπάθειες για την μεταφορά των 21 ναών που διασωθήκαν. Το οικονομικό κόστος της μεταφοράς ανήλθε στο ποσό των 87.000.000$ με την χρηματοδότηση πολλών κρατών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξα, προσέφερε και η Ελλάδα μας 30.000 δολάρια. Μόνο για την μεταφορά των Ναών του Αμπού Σιμπέλ δαπανήθηκαν 40.000.000 δολάρια.

Χρειάστηκε να αποκολληθούν και να κοπούν τεράστια τμήματα του μνημείου από το βουνό, 120.000 τεράστιοι ογκόλιθοι, βάρους 30 τόνοι ο καθένας, μεταφέρθηκαν 60 μέτρα πιο ψηλά στο ίδιο βουνό για να ξαναστηθούν, ώστε σήμερα να θαμάζουμε τους 2 ναούς! Μετά την μεταφορά των ναών οι εργασίες για το φράγμα συνεχίστηκαν, η λίμνη πλημύρισε όπως ήταν αναμενόμενο και οι ναοί σώθηκαν!!!


Ο πρώτος Ναός - Μεγάλος Ναός του Ραμσή ΙΙ είναι ο πιο μεγάλος και είναι αφιερωμένος στον θεό Αμμωνα, χτίστηκε για να γιορτάσουν τη νίκη του Ραμσή-Ramesses επί των Χετταίων στη μάχη του Kadesh το 1274 π.Χ.

Είναι ο μεγαλύτερος λαξευτός ναός από τους επτά ναούς που ο Ραμσής έχτισε στη Νουβία τον 13ο αιώνα π.Χ. Στην πρόσοψη του, ύψους 33 μέτρων και μήκους 35 μέτρων, βλέπουμε 4 καθισμένες σε θρόνο, φιγούρες του Ραμσή Β', ύψους 21 μέτρων!!! Ο Ραμψής φοράει το διπλό στέμμα της Ανω και της Κάτω Αιγύπτου. Στα πόδια του μπορείτε να δείτε να στέκονται μικρότερα αγάλματα που απεικονίζουν τους κατακτημένους εχθρούς του Ραμσή, τους Νούβιους, τους Λίβυους και τους Χετταίους. Όρθια στα πόδια του, στέκονται επίσης τα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Ραμσή Β και αξιωματούχοι. Το ένα άγαλμα του Ραμψή, στα αριστερά της εισόδου είχε υποστεί ζημιές από σεισμό και έπεσε το επάνω τμήμα του ενώ υπάρχει μόνο το κάτω μέρος της μορφής στην πρόσοψη σήμερα.


Μπαίνοντας από την κεντρική πύλη στο ναό, ο οποίος έχει βάθος 55 μέτρα, θα βρεθείτε στην αίθουσα με τα τεράστια αγάλματα του Ραμψή, που έχει την μορφή του ΄Οσιρι, ύψους 10 μέτρων, δεξιά και αριστερά οι τοίχοι είναι γεμάτοι ανάγλυφα με τα ηρωικά κατορθώματα του Ραμψή στις μάχες. Στον δεξιό τοίχο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το ανάγλυφο με την μεγάλη νίκη του Ραμψή, στο Kadesh. Πίσω από τα αγάλματα υπάρχουν οι αποθήκες, όπου τοποθετούσαν τις προσφορές προς τους θεούς και τα τελετουργικά αντικείμενα.


Προχωρώντας στο εσωτερικό του ναού και αφού περάσετε τον εντυπωσιακό προθάλαμο, είναι διακοσμημένος με ανάγλυφα που δείχνουν τον Ραμσή και τη Νεφερτάρι (η αγαπημένη γυναίκα του Ramesses) να αποτίνουν φόρο τιμής στους θεούς, στο βάθος θα βρεθείτε στο ιερό όπου κάθεται ο Ραμψής Β΄  μαζί με τους θεούς ¨Αμμωνα Ρα, τον Ρα Αραχθυ και τον Φθα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι δύο φορές τον χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου και στις 21 Οκτωβρίου, οι ακτίνες του ηλίου φθάνουν στο βάθος του ναού από την πύλη, δηλαδή διανύουν μια απόσταση 55 μέτρων και φωτίζουν μόνο το άγαλμα του Ραμψή Β΄. Οι ημερομηνίες πιστεύεται ότι αντιστοιχούν στα γενέθλια και τη στέψη του Ramesses. Ο Ραμψής Β΄ ήταν ένας μεγάλος Φαραώ, δεν είχε όμως μόνο μεγάλη στρατιωτική δύναμη αλλά ήταν και ένας θεός ανάμεσα στους ανθρώπους.

Οι ναοί είναι ευθυγραμμισμένοι με την ανατολή και καταλαβαίνεται πόση προσπάθεια κατέβαλαν οι μηχανικοί και οι τεχνίτες κατά την μεταφορά τους, για να αποδώσουν ακριβώς τις κλίσεις για να πετύχουν το αποτέλεσμα, όπως ήταν στον αρχικό ναό.


Ενδιαφέρον προκαλεί ότι το άγαλμα του θεού Φθα - Ptah, είναι τοποθετημένο έτσι ώστε να μην φωτίζεται ποτέ αφού ο εν λόγω θεός είχε συνδέσει το όνομα του με τον υπόκοσμο και το σκότος, λατρεύονταν ως ο θεός της σιδηρουργίας και τον παρομοίαζαν με τον δικό μας θεό Ήφαιστο.


Η πρόσοψη του ναού ήταν θαμμένη στην άμμο επί αιώνες ώσπου το 1813 είδε αρχικά το φως από την σκαπάνη του Ελβετού εξερευνητή Ζαν -λουι Μπούρχαρντ (Burckhardt). Ο Ελβετός εξερευνητής Burckhardt οδηγήθηκε στην τοποθεσία από ένα αγόρι που ονομαζόταν Abu Simbel το 1813 και η τοποθεσία πήρε τότε το όνομά του. Οι ανασκαφές δεν προχωρήσαν και αργότερα το 1817, μετά από προτροπή του Burckhardt για το σημαντικό εύρημα του, ανασκάφηκε όλος ο ναός και το εσωτερικό του από τον Giovanni Belzoni.


Είμαι σίγουρη ότι όταν βγείτε έξω θα δείτε την λίμνη Νasser να απλώνεται μπροστά σας, έτσι θα καταλάβετε ότι σας έγραψα πιο πάνω και μετά θα γυρίσετε πάλι προς την εντυπωσιακή πρόσοψη και δεν θα θέλετε να ξεκολλήσετε από εκεί, όμως ένας ακόμη ναός λίγο πιο βόρεια, ούτε 100 μέτρα πιο πέρα, σας περιμένει, αν και είναι μικρότερος είναι και αυτός εντυπωσιακός.

Ο Μικρός Ναός, the small temple όπως τον λένε, χτίστηκε προς τιμήν της συζύγου του Ramses II, Nefertari και της θεάς Hathor, της θεότητας που συνδέεται στενότερα με τη βασίλισσα στην αρχαία Αίγυπτο.


Ο ναός έχει πρόσοψη ύψους 12 μέτρων και μήκους 28 μέτρων. Εξι αγάλματα, τέσσερα του βασιλιά Ramses II και δύο της βασίλισσας Nefertari ύψους 10 μέτρων το καθένα κοσμούν την πρόσοψη, δεξιά και αριστερά την πύλης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι εδώ βλέπουμε την βασίλισσα να έχει το ίδιος ύψος με τον βασιλιά ενώ συνήθως βλέπουμε τις γυναίκες σε πολύ μικρότερη κλίμακα από τους Φαραώ και συνήθως να βρίσκονται στο κάτω μέρος των ποδιών τους.

Άλλο ενδιαφέρον σε αυτό τον ναό είναι το γεγονός ότι ένας βασιλέας αφιέρωσε το ναό στη γυναίκα του , βέβαια προηγήθηκε ο Φαραώ Akhenaton, 1353-1336 π.Χ., ο οποίος αφιέρωσε ένα ναό στη βασίλισσα του Νεφερτίτη.



Η πύλη σε οδηγεί στο εσωτερικό του ναού με τις 6 τετράγωνες κολώνες, οι τοίχοι του ναού είναι αφιερωμένοι σε εικόνες του Ramesses και της Nefertari να κάνουν προσφορές στους θεούς και σε απεικονίσεις της θεάς Hathor. Η Νεφερτάρι σε αυτόν τον ναό ταυτίστηκε με την τοπική μορφή της θεάς Hathor-Χάθορ.

Το συγκρότημα των ναών, που μεταφέρθηκαν στις δυτικές όχθες της λίμνης Νάσερ, αποτελεί μέρος του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO των «Μνημείων της Νούβιας». Το μέγεθος των κτιρίων, των αγαλμάτων αλλά και η διακόσμησή τους, αφήνουν τους περισσότερους επισκέπτες με το στόμα ανοιχτό ενώ αισθάνονται δέος, που μπορώ να το συγκρίνω με το δέος και την ανατριχίλα, που ένοιωσα στην Ιορδανία αντικρίζοντας το Θησαυροφυλάκιο.

Το εισιτήριο εισόδου για τον αρχαιολογικό χώρο και για την επίσκεψη σας και στους δυο ναούς είναι 240 EGP. Το εισιτήριο περιλαμβάνει και μια επίσκεψη στο documentation center για να δείτε υλικό σχετικό με το έργο μετεγκατάστασης των ναών. Πρέπει να πληρώσετε χωριστά εισιτήριο για την φωτογραφική σας μηχανή. Φωτογραφίες και βίντεο με το κινητό είναι δωρεάν.

Αποφεύγεται τους επίμονους φύλακες στους ναούς, που θέλουν να σας δείξουν και να φωτίσουν με φακούς ιδιαίτερα σημεία, μυστικές κρύπτες, να σας φωτογραφήσουν καλλιτεχνικά, να σας δώσουν να αγγίξετε το κλειδί της ζωής, που ανοίγει πόρτες και αν τυχόν πέσετε στα δίχτυα τους και δεχτείτε τις υπηρεσίες τους, μην ξεχάσετε φεύγοντας να τους δώσετε φιλοδώρημα.


Όπως προανέφερα, ήρθαμε οδικώς από το Ασουάν-Αswan, διανύοντας μια διαδρομή 290 χλμ. μέχρι το Abu Simbel μέσω ενός καλά ασφαλτοστρωμένου καινούργιου αυτοκινητόδρομου όπου δεξιά και αριστερά υπάρχουν απέραντες εκτάσεις ερήμου και αμμόλοφοι, της έρημου της Νουβίας, που αποτελεί την ανατολική επέκταση της Μεγάλης ερήμου Σαχάρας και πάντα με την συνοδεία της αστυνομίας για την ασφάλεια μας, μας αφήσαν όταν πλησιάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο Abu Simbel, τότε οι οδηγοί μας αρχίσαν να κάνουν και από καμιά προσεκτική προσπέραση. Σε απόσταση μόλις 40 χλμ από το Abu Simbel βρίσκονται τα σύνορα με το Σουδάν. Δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή κίνδυνο αλλά αυτή είναι η τακτική τους και καλά κάνουν, αυτοί ξέρουν κάτι παρά πάνω για την χώρα τους.

Εσείς μπορείτε να φθάσετε στο Abu Simbel οδικώς από το Ασουάν, αν είσαστε επιβάτης κάποιου ποταμόπλοιου από την κρουαζιέρα στον Νείλο, κλείνοντας από την προηγουμένη ημέρα μια εκδρομή από κάποιο τουριστικό γραφείο, είτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο με οδηγό για την μεταφορά σας. θα χρειαστεί να στείλετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας για να εκδοθεί η άδεια περιήγησης και  ο τόπος διαμονής σας για να σας παραλάβουν.

Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα δημόσιο μέσο μαζικής μεταφοράς υπάρχουν λεωφορεία που αναχωρούν από το Ασουάν στις 04:00 π.μ. και στις 11 π.μ. και ακολουθούν και αυτά το κομβόι των υπολοίπων αυτοκινήτων.

Επίσης μπορείτε να φθάσετε αεροπορικώς, υπάρχουν καθημερινά πτήσεις με την EgyptAir Express και την Air Cairo από το Ασουάν προς το Abu Simbel. Το αεροδρόμιο του Ασουάν απέχει περίπου 16 χλμ. από το κέντρο της πόλης στο Ασουάν και για να φθάσετε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ταξί συμφωνώντας το κόμιστρο γιατί το πιθανότερο είναι να μην έχει ταξίμετρο. Οι τιμές μεταφοράς κυμαίνονται από 100 -300 λίρες, ανάλογα το αυτοκίνητο. Συνεννοηθείτε με την Egypt Air για πιθανή μεταφορά σας στο αεροδρόμιο, έναντι αμοιβής.

Μια άλλη λύση είναι να φθάσετε από το Κάιρο με αεροπλάνο, κάνοντας μια στάση στο αεροδρόμιο του Ασουάν και να συνεχίσετε αεροπορικώς για Abu Simbel. Βέβαια τα εισιτήρια είναι λίγο τσουχτερά (βρήκα πτήσεις με 365$). Ο αρχαιολογικός χώρος απέχει περίπου 5 χλμ. από το αεροδρόμιο.
Από το αεροδρόμιο υπάρχει λεωφορείο που σας μεταφέρει στον αρχαιολογικό χώρο, δωρεάν.

Μπορείτε να φθάσετε μέχρι το Ασουάν από το Κάιρο με τρένο όχι όμως και μέχρι το Αbu Simpel, αφού δεν υπάρχει σιδηροδρομικό δίκτυο στο νότιο τμήμα της χώρας.

Μπορείτε να μείνετε στο Αbu Simbel, δεν θα σας πρότεινα όμως πάνω από μια βραδιά, δεν νομίζω ότι έχει κάποιο άλλο ενδιαφέρον η περιοχή για τον τουρίστα εκτός και αν είσαστε αρχαιολόγος με εξειδίκευση στην αιγυπτιολογία. Θα βρείτε λοιπόν, λίγα ξενοδοχεία όπως το Neferati Hotel που απέχει μόλις 300μ. από την είσοδο των Ναών, το Seti Hotel 5*, βρίσκεται επίσης κοντά, στο 1 χλμ μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο.

Η καλύτερη λύση εφόσον σας ενδιαφέρει η κρουαζιέρα στο Νείλο είναι να μείνετε στο ποταμόπλοιο, όπως κάναμε και εμείς και ας ξυπνήσετε μέσα στην μαύρη νύχτα για να φθάσετε νωρίς στο στο Abu Simbel, ότι θα δείτε και θα μάθετε για την περιοχή θα σας αποζημιώσουν ενώ θα είναι η έδρα σας για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής για όσο το πλοίο σας θα είναι δεμένο στο Ασουάν.

Και αφού θα μείνετε στο ποταμόπλοιο ή σε κάποιο ξενοδοχείο στο Ασουάν ενημερώστε από βραδύς να σας ετοιμάσουν σε πακέτο το πρωινό σας για να το έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο, θα το χρειαστείτε. 

Εφοδιαστείτε με νερά, καπέλο, αντηλιακό και ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα. Και μην ξεχάστε μέσα στους ναούς να φοράτε την μάσκα σας γιατί είναι τόσος ο κόσμος και δεν τηρείτε κανένας κανόνας.


Για να εξερευνήσετε τον αρχαιολογικό χώρο θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2-3 ώρες και για να βγάλετε ωραίες φωτογραφίες, όσο πιο νωρίς φθάσετε τόσο λιγότερο κόσμο θα έχει, εμάς δυστυχώς μας προλάβαν άλλοι και έτσι οι φωτογραφίες μας δείχνουν ορδές τουριστών, ενώ νωρίς το μεσημέρι θα είσαστε πίσω στο Ασουάν.

 Υπολογίστε λοιπόν ότι θα χρειαστείτε 9-10 ώρες συνολικά, για την ημέρα που θα επισκεφτείτε αυτούς τους δυο μεγαλειώδεις ναούς, στο Αbu Simbel.

Aν βρεθείτε στην Αίγυπτο μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Abu Simbel.



TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου