EGYPT STORIES Τζαμί του Ίμπν Τουλούν - Mosque of Ibn Tulun

 Τζαμί του Ίμπν Τουλούν - Mosque of Ibn Tulun


 Το παλαιότερο τζαμί της Αιγύπτου και ίσως και ολόκληρης της Αφρικής βρίσκεται στη πόλη του Καΐρου. Είναι από τα μεγαλύτερα τζαμιά της χώρας, ξεχωρίζει για την ανοιχτή  αυλή του «Sahn»,  είναι τεράστια και χωράει όλους τους άνδρες πιστούς της περιοχής που το επισκέπτονται τις Παρασκευές, ιερή ημέρα αργίας και προσευχής για τους μουσουλμάνους της Αιγύπτου, για αυτό το λόγο το ονομάζουν και " Τζαμί της Παρασκευής". Το τζαμί έχει τετράγωνο σχήμα, μήκους 162 μέτρων. ΄Αρχισε να κτίζεται το 876 μ.Χ. και οι εργασίες ανέγερσης ολοκληρώθηκαν το 879 μ.χ.

Το κτίριο αναστηλώθηκε αρκετές φορές, κυρίως μεταξύ 1296 και 1299. Εκτός από την τεράστια εσωτερική αυλή που στο κέντρο της υπάρχει μια κρήνη που στο παρελθόν είχε ολόχρυσο τρούλο, αλλά κατάρρευσε το 968 μ.χ. και αντικαταστάθηκε με έναν απλό πλινθόκτιστο τρούλο  το 13 αιώνα, έχει ενδιαφέρον το εσωτερικό της κρήνης, με τις ακιδωτές αψίδες που έχουν περίτεχνα γεωμετρικά σχήματα.


 Φυσικά αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά γύρω από την αυλή στους σκεπασμένους ανοιχτούς χώρους με τους τεράστιους κίονες, όπου μπορούν οι πιστοί να προσεύχονται με σκιά. Ίσως είναι το μοναδικό υπαίθριο τζαμί που έχω δει μέχρι τώρα. 


Ενδιαφέρον έχει και η ξύλινη εξέδρα (ντίκα στα αραβικά) όπου ο ιμάμης στέκεται και  διαβάζει τους στοίχους του κορανίου, για την προσευχή των πιστών. Πίσω του βρίσκεται το Μιχράμπ (κόγχη), που δείχνει την κατεύθυνση προς τη Μέκκα και δίπλα του θα δείτε το μινμπάρ δηλαδή τον άμβωνα που θεωρείται από τους πιο ωραίους στην Αίγυπτο.




Αξίζει να δείτε τον μιναρέ του τζαμιού, είναι ελικοειδής και θα τον βρείτε στην αυλή έξω από την μεγάλη αυλή της προσευχής, μπορείτε να τον επισκεφτείτε ανεβαίνοντας τους 3 ορόφους, ο κάθε όροφος έχει διαφορετικό σχήμα τετράγωνο, σπειροειδές και οκταγωνικό,  με την βοήθεια κάποιου υπαλλήλου που θα σας τον "δείξει" (μην ξεχάσετε να του δώσετε μπαξίσι στο τέλος). Χτίστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του πύργου του Μεγάλου τζαμιού στο Ιράκ, '' έχει αρκετά σκαλιά, θα τον ανεβείτε όμως εύκολα αν δεν έχετε υψοφοβία, ενώ από τον τελευταίο όροφο θα έχετε μια υπέροχη θέα στην πόλη για φωτογραφίες. 


 Στο χώρο πριν μπείτε στο τζαμί αναζητήστε και το μουσείο Γκαγιέρ Άντερσον  το οποίο όμως δεν πρόλαβα να επισκεφτώ.



Το τζαμί Ahmad ibn Tulun βρίσκεται στη γειτονιά Sayyida Zeinab, μπορείτε να το επισκεφτείτε τις καθημερινές από τις 8 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. εκτός από τις παρασκευές που όπως είπαμε είναι ημέρα προσευχής.


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου