ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ


Η Ηλιούπολη (helliopolis) "η πόλη του ήλιου" είναι μια περιοχή της Αιγύπτου, βρίσκεται στην έρημο, βορειανατολικά του Καίρου, απέχει από το κέντρο του περίπου 12,5 χλμ και θεωρώ ότι πρέπει να την επισκεφτεί κάποιος έστω και για ένα μόνο περίπατο στο κέντρο της, εφόσον μείνει στο Κάιρο.


Χτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα και αποτελεί το φιλόδοξο σχέδιο του Βέλγου επιχειρηματία Εντουαρ Εμπέν (Baron Empain), από μια ομάδα Ευρωπαίων και Αιγυπτίων αρχιτεκτόνων για μια πόλη για στιγμές χαλάρωσης και πολυτέλειας. Αρχικά κατοικήθηκε από από ξένους αλλά και Αιγύπτιους αριστοκράτες στην συνέχεια όμως επεκτάθηκε ώστε σήμερα να αποτελεί ένα προάστιο του Καίρου.


Αν την επισκεφτείτε θα έχετε την ευκαιρία να την περπατήσετε και να θαυμάσετε υπέροχα κτήρια με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δημόσια κτήρια, το προεδρικό μέγαρο, όμορφα ξενοδοχεία με τεράστιους κήπους, στρατιωτικές σχολές, μεγάλους δρόμους, πάρκα όσα απέμειναν για να χτιστούν τα μεγάλα κτήρια που καλύπτουν τις ανάγκες του υπερπληθυσμού, πολλά καταστήματα για να κάνετε τα ψώνια σας αλλά και εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία για να δοκιμάσετε υπέροχες τοπικές γεύσεις και να πιείτε το καφέ και το τσάι σας.

Σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και της νύχτας, όπου θα συναντήσετε πολυκοσμία και έντονη νυχτερινή ζωή.

Φυσικά δεν λείπει και εδώ το έντονο κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι κόρνες που δίνουν σ εμάς τους Δυτικούς ένα ιδιαίτερο χρώμα αλλά και πονοκέφαλο, όταν βρισκόμαστε στους πολυσύχναστους δρόμους της χώρας με την ακατάστατη κίνηση.

Από το κέντρο του Καίρου μέχρι την Ηλιούπολη, το uber στοιχίζει 3,5-4 ευρώ περίπου 70 λίρες αλλά πρέπει να υπολογίσετε ότι θα μείνετε πολύ ώρα μέσα στο αυτοκίνητο λόγω της κίνησης και των συχνών μποτιλιαρισμάτων. Επίσης μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο, έχει στάση για Ηλιούπολη για να την επισκεφτείτε, έξω από το Αιγυπτιακό Μουσείο και να σταματήσετε στην στάση που βρίσκεται το προεδρικό Μέγαρο.


Προσωπικά επέλεξα την Ηλιούπολη, σαν τόπο διαμονής και αφετηρίας των εξορμήσεων μου στην ευρύτερη περιοχή για όσες ημέρες έμεινα στο Κάιρο, πρώτον γιατί ήταν κοντά στο αεροδρόμιο και την πρώτη ημέρα που έφτασα στην Αίγυπτο είχα όλο το απόγευμα ελεύθερο για περιηγήσεις τριγύρω, ήταν ευκαιρία να γνωρίσω και αυτή την περιοχή που οι περισσότεροι δεν την βάζουν στο πρόγραμμα τους, εφόσον τις περισσότερες ημέρες θα βρισκόμουν στο κέντρο του Καίρου και τα αξιοθέατα του, δεύτερον γιατί ήθελα ένα πιο ήσυχο ξενοδοχείο σε σχέση με αυτά που προτιμούν οι τουρίστες στις όχθες του Νείλου, στο Κάιρο. ΄Ηθελα ένα ξενοδοχείο που να μην έχει Ευρωπαίους και Αμερικανούς τουρίστες. Έτσι όταν είδα ότι στην Ηλιούπολη το ξενοδοχείο βρίσκονταν σε μια ασφαλή περιοχή με στρατιωτικές σχολές, δίπλα στο κέντρο της πόλης, με ενοίκους ντόπιους, Άραβες και Γιαπωνέζους επιχειρηματίες στην πλειονότητα, αυτό με έκανε να αισθάνομαι πιο ασφαλής για την επιλογή μου.
(διαβάστε το άρθρο, για θέματα ασφάλειας στην Αίγυπτο 16 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ).


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Ξεκινήστε την βόλτα σας την περιοχή El-Korba, το παλιό κέντρο της Ηλιούπολης, από το Προεδρικό Μεγαρo Ουρούμπα-Uruba (στην οδό Al-Ahra), που αποτελεί την επίσημη κατοικία του προέδρου της χώρας. Σύντομα ο πρόεδρος της χώρας Αλ-Σίσι, αναμένεται να μετακομίσει στη νέα πόλη που κατασκευάζεται στην έρημο, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στο Κάιρο. Η πόλη απέχει 40 χιλιόμετρα από το Κάιρο και θα έχει αστικό, εμπορικό, βιομηχανικό ιστό ενώ θα μεταφερθούν πολλά γραφεία και δημόσιες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της χώρας.




Το σημερινό προεδρικό μέγαρο Uruba δεν είναι ανοιχτό στο κοινό και μπορείτε να το δείτε μόνο εξωτερικά.

Το σημερινό προεδρικό μέγαρο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αφρικής, το Uruba Palace εγκαινιάστηκε το 1910, για πολλά χρόνια δεν λειτουργούσε, ενώ την δεκαετία του 1980 ανακαινίστηκε και από τότε αποτελεί την προεδρική κατοικία. 

Θαυμάστε το και προσοχή στις κάμερες και στα κινητά σας γιατί η περιοχή φρουρείται και η αστυνομία θα σας τα κατεβάσει πριν προλάβετε να φωτογραφήσετε το κτήριο ενώ μπορεί να απαιτήσει να δει τις τελευταίες φωτογραφίες σας, για να τις σβήσει. Προτείνω να το αποφεύγεται όλο αυτό, για μια φωτογραφία.






Συνεχίστε την βόλτα σας από τα πεζοδρόμια του κεντρικού δρόμου (οδός sharia al ahram) με τα εμπορικά καταστήματα, όπου μπορείτε να κάνετε και ψώνια ή να τσιμπήσετε κάτι πρόχειρο από τα μαγαζάκια που θα βρείτε και σηκώστε τα μάτια σας ψηλά για να θαμάσετε τα κτήρια με το ιδιαίτερο στυλ αρχιτεκτονικής και να τα φωτογραφήσετε μέχρι να φθάσετε στο τέλος του δρόμου, στην βυζαντινή βασιλική εκκλησία του βαρόνου Εμπέν. 



Αποτελεί μια μικρή αντιγραφή της Αγίας Σοφίας, στη Κωνσταντινούπολη. Σε μια κρύπτη της βασιλικής βρίσκονται θαμμένα τα οστά του βαρόνου και της οικογένεια του.



Από εδώ συνεχίστε στην οδό Shahid tayyar nazih khslila για να βρεθείτε στο Baron Empain Palace, στο Ανάκτορο του Βαρόνου. Κτίστηκε το 1910 για να αποτελέσει την κατοικία του βαρόνου και είναι μια παράξενη κατασκευή ξένη προς την Αίγυπτο, που σε παραπέμπει σε Ινδουιστικό ναό. Ο αρχιτέκτονας του κτηρίου εμπνεύστηκε, για τα σχέδια του παλατιού από ένα ναό του Angkor Wat στην Καμπότζη. Το παλάτι ανακαινίστηκε για να γίνει μουσείο. Το παλάτι Baron Palace είναι γνωστό και σαν La Palais Hindou.

Στην οδό Κλεοπάτρα θα βρείτε την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Μάρκου St. Mark's Coptic Orthodox Church, είναι η πρώτη κοπτική ενορία που χτίστηκε και ιδρύθηκε στην περιοχή της Ηλιούπολης, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Στην βόλτα σας στο κέντρο της πόλης ειδικά το βράδυ που σφύζει από ζωή είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε κάποια καφετέρια που στεγάζεται σε ένα από τα υπέροχα κτήρια και να απολαύσετε ένα τσάι, μια λεμονάδα με μέντα όπως κάνουν και οι ντόπιοι, το πιο πιθανό είναι να μην σερβίρουν ποτά με αλκοόλ ή μπορείτε να φάτε στα μαγαζιά που θα βρείτε στο δρόμο, αφού περιμένετε υπομονετικά την σειρά σας μαζί με τους ντόπιους για γευτείτε ένα doner, ένα γλυκό, ένα παγωτό. (προτάσεις για φαγητό μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ )





Επίσης είναι μια ευκαιρία να δείτε και να γνωρίσετε στους πάγκους των μικροπωλητών που στήνουν τα προϊόντα τους πολλά λαχανικά και φρούτα που χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους διατροφή καθώς και τον τρόπο και τις συσκευασίες που τα πουλάνε. Εντύπωση μας έκαναν τα φρέσκα καθαρισμένα φρούτα και λαχανικά που είναι έτοιμα για χρήση και μαγείρεμα αφού απαλλάσσουν έτσι τις νοικοκυρές από την προετοιμασία του καθαρίσματος. Αρκετά τυχερές οι Αιγύπτιες σ αυτό το κομμάτι.




Δεν ξέρω αν σας έπεισα να επισκεφτείτε την Ηλιούπολη, πάντως θεωρώ ότι αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία και να την γνωρίσετε στο επόμενο ταξίδι σας. Και ίσως ανακαλύψετε και κάτι παραπάνω από αυτά που εμείς δεν προλάβαμε να δούμε  και να κάνουμε στην απογευματινή βόλτα μας και θα σας παρακαλούσα να μας το γράψετε με ένα σχόλιο σας, η ένα e-mail γιατί ποιος  ξέρει ίσως ξαναβρεθούμε στην περιοχή.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου