ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ


Όταν σχεδίασα το πρώτο μου ταξίδι στην Αίγυπτο αλλά και μετά από όσα είχα ακούσει από διηγήσεις φίλων που είχαν ήδη επισκεφτεί την χώρα, είχα σαν προτεραιότητα να αφιερώσω λίγες ημέρες του προγράμματος μου, για μια κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο, στον Νείλο.


Ο Νείλος είναι ο ζωοδότης ποταμός της Αιγύπτου, σημαντικός τόσο για τις καλλιέργειες και την διατροφή των κατοίκων, όσο και για την μεταφορά και το εμπόριο. Είναι ίσως ο μακρύτερος ποταμός του κόσμου με μήκος 6.853 χιλιόμετρα, διαπερνά 11 χώρες (Τανζανία, Μπουρούντι, Ρουάντα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κένυα, Ουγκάντα, Αιθιοπία, Ερυθραία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Αίγυπτος). Πηγάζει νότια του Ισημερινού και ανεβαίνοντας προς τον βορρά εκβάλλει στη Μεσόγειο θάλασσα.

Μια κρουαζιέρα στον Νείλο θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε και εσείς, ενώ θα πλέετε από το Ασσουάν προς το Λούξορ ή το αντίθετο, τις πολυτελείς υπηρεσίες του ποταμόπλοιου αλλά θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και τις αρχαίες πόλεις και τα αξιοθέατα τους κατά την διάρκεια των περιηγήσεων όταν κάνετε στάσεις στα λιμάνια.

Τα ποταμοπλοΐα ταξιδεύουν με συγκεκριμένα προγράμματα και έχουν ένα καθορισμένο δρομολόγιο, συνήθως 3, 4 ή 7 νύχτες ενώ υπάρχουν διαφορετικών ειδών πλοία ανάλογα με τις υπηρεσίες και την πολυτέλεια που προφέρουν. Πιστέψτε με δεν είναι τόσο εύκολο να αποφασίσετε και να βρείτε την κρουαζιέρα που σας ταιριάζει που ίσως είναι και το πιο ακριβό κομμάτι του ταξιδιού σας, για αυτό καλυτέρα εμπιστευτείτε κάποιον ειδικό, όπως έκανα και εγώ τελικά και δεν το μετάνιωσα.


Θα πρότεινα να κάνετε ένα αεροπορικό ταξίδι από το Κάιρο μέχρι το Ασουάν ή το Λούξορ (οι εσωτερικές πτήσεις είναι πολύ οικονομικές) έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον Νείλο από ψηλά και να συλλάβετε το μέγεθος του, ενώ θα κερδίσετε χρόνο και ημέρες στο ταξίδι σας από να επιλέξετε τρένο, τοπική συγκοινωνία ή να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο.


Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας με το πλοίο, θα έχετε την δυνατότητα να δείτε τους ντόπιους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες στις όχθες του ποταμιού αλλά και μέσα στο ποτάμι. Ψαράδες με τις βάρκες τους στο ποτάμι να ψαρεύουν για το καθημερινό τους τραπέζι αλλά και για να πουλήσουν τα ψάρια, μικροπωλητές που διαλαλούν την πραμάτεια τους (σουβενίρ, ρούχα, αντικείμενα) στους ταξιδιώτες του πλοίου και κάνουν με ένα μαγικό τρόπο τις συναλλαγές τους, σκαρφαλώνοντας από τα πλαϊνά του πλοίου διακινδυνεύοντας πολλές φορές την ζωή τους, για αυτό θα σας πρότεινα να πιάσετε κουβέντα μαζί τους μόνο αν θέλετε να ψωνίσετε. Θα δείτε παιδιά που κολυμπούν ανέμελα, κάνουν βουτιές και παίζουν με τα νερά, ποταμόπλοια κρουαζιέρας αλλά και πλοία φορτωμένα με εμπορεύματα που πηγαινοέρχονται, καταπράσινες όχθες και αγρότες να καλλιεργούν την γη τους, καμήλες και άλλα ζώα μαζί με τους ντόπιους, να κάθονται πάνω στην άμμο της ερήμου που φθάνει σε κάποια σημεία μέχρι τις όχθες του ποταμού, φελούκες με ταξιδιώτες να κάνουν βόλτες για να γνωρίσουν την περιοχή.


Ένα μαγικό περιβάλλον τόσο ήρεμο και χαλαρωτικό που διακόπτεται κάποιες φορές από τα μεγάφωνα των τζαμιών από τα χωριά στις όχθες του ποταμού, που καλούν τους πιστούς για την καθιερωμένη προσευχή. Το ταξίδι με το ποταμόπλοιο δεν έχει καμία σχέση με ότι είχες την τύχη να γνωρίσεις τις προηγούμενες ημέρες στο πολύβουο Κάιρο. Τα νερά του Νείλου κρυστάλλινα, καθαρά και ήρεμα, με ένα υπέροχο μπλε χρώμα και υπέροχες αντανακλάσεις από τον ζεστό ήλιο θα σε κάνουν να αναπολείς για πολύ καιρό αφότου επιστρέψεις σπίτι σου την ευκαιρία που έδωσες στον εαυτό σου για ένα ταξίδι πάνω στα νερά του Νείλου.



Το να πλέεις επάνω στα νερά του Νείλου, να απολαμβάνεις ένα κόκκινο τσάι ιβίσκου και να βλέπεις τον ήλιο να δύει και να χαρίζει υπέροχα χρώματα στην περιοχή, είναι μια εμπειρία ζωής. Μπορεί να μην περιέχει αδρεναλίνη μέσα της, όπως θα προλάβουν να πουν κάποιοι όμως θα απαντήσω παραφράζοντας τους στίχους από το γνωστό τραγούδι "Η ηρεμία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, σαν ταξιδάκι αναψυχής...." και νομίζω η ψυχική ηρεμία είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε ώρες-ώρες στην ζωή μας.

Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια γεύση από την 4ημερη κρουαζιέρα που επιλέξαμε, από το πλοίο και τις καθημερινές μας δραστηριότητες και μερικά tips για να είσαστε έτοιμοι όταν πάτε και εσείς ή όσοι πήγατε να θυμηθείτε όμορφες στιγμές από το ταξίδι σας.
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ

ΤΟ ΠΛΟΙΟ

Επιλέξαμε το δρομολόγιο 5ημέρες/4 νύχτες με το Nile Cruise MS Concerto,
που ξεκινούσε από το Ασουαάν και έφτανε μέχρι το Λούξορ. Φθάσαμε στο Ασουάν αεροπορικώς και μας παράλαβαν από το αεροδρόμιο, από όπου θα καταλήγαμε στο λιμάνι και θα βρίσκαμε το ποταμόπλοιο. Οι περισσότερες εταιρίες κρουαζιέρας διαθέτουν μεταφορικά μέσα από και προς το αεροδρόμιο, αφού έχετε κάνει κράτηση. Επίσης επάνω στο πλοίο θα βρείτε γραφείο όπου μπορείτε να κάνετε ότι κράτηση θέλετε για την μεταφορά σας στα μέρη που θέλετε να επισκεφτείτε όπως και υπηρεσίες και παροχές (spa, massage κ.λ.π) που δεν είναι στο πακέτο σας.



Όπως σας είπα και στην αρχή απευθυνθήκαμε για το κλείσιμο του πακέτου της κρουαζιέρας στον ειδικό που δεν ήταν άλλος από τον καλό μας φίλο και ξεναγό Μισέλ, ο οποίος μας συνόδευσε σε ένα μεγάλο κομμάτι του ταξιδιού μας. Κάνοντας μαζί του από την πρώτη στιγμή τον σχεδιασμό του ταξιδιού μας, φρόντισε για την άψογη υλοποίηση του αλλά και με τις ξεχωριστές και πολλές γνώσεις που με χαρά μας μετέφερε σχετικά με την ιστορία της χώρας του, τους τόπους που επισκεφθήκαμε αλλά και την σύγχρονη ζωή των κατοίκων της, απολαύσαμε το ταξίδι στο μέγιστο σημείο χωρίς άγχος για το τι θα συμβεί στην επόμενη στάση μας.

Οι βαλίτσες μας ως δια μαγείας μεταφέρθηκαν στα δωμάτια μας και έτσι με την άφιξη μας στο ποταμόπλοιο και αφού μας κέρασαν ένα δροσιστικό τσάι, ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι μας στον Νείλο.



Το δωμάτιο ήταν άνετο, καθαρό και φωτεινό και η τεράστια τζαμαρία του, μας επέτρεπε να έχουμε την καλύτερη θέα στον Νείλο, καθισμένοι στο σαλονάκι που υπήρχε δίπλα στις ανοιγμένες μπαλκονόπορτες, ενώ ακόμη και ξαπλωμένοι στα μεγάλα και άνετα κρεββάτια μας, μπορούσαμε να δούμε έξω όταν χαλαρώναμε και δεν θέλαμε να τριγυρνάμε σε κοινόχρηστους χώρους. Απολαύσαμε από εδώ την ανατολή αλλά και την δύση του ηλίου, εν πλω.

Το δωμάτιο μας ήταν στον ίδιο όροφο που βρισκόταν και η ρεσεψιόν και η είσοδος των επιβατών, μακριά από τις μηχανές του πλοίου και ανεπιθύμητους θορύβους.
Ήταν πλήρως εξοπλισμένο με μίνι μπαρ, TV επίπεδης οθόνης, dvd, μουσική, αυτόνομο κλιματισμό, locker ενώ είχαμε στην διάθεση μας service όλο το 24ωρο και καθημερινά από ένα μπουκάλι νερό.

Δωρεάν wi-fi δεν διατίθεται αλλά αν αγοράσετε στο πλοίο μπορεί να μην είναι μια καλή επιλογή και λόγω τιμής αλλά και επειδή σέρνεται. Προτείνω να αγοράσετε μια κάρτα sim στην αρχή του ταξιδιού σας για καλό internet (δείτε περισσότερα στο άρθρο μας)



Το μπάνιο ήταν μεγάλο, καθαρό και είχε όλα τα απαραίτητα shampoo, shower gel, σεσουάρ, πετσέτες και μπουρνούζι μπάνιου, ενώ καθημερνά καθάριζαν, απολύμαναν τους χώρους, συμπλήρωναν ότι έλειπε και χρησιμοποιήσαμε.

Το πλοίο προσφέρει πολλές δραστηριότητες στους ταξιδιώτες ξεκινώντας από το 5 και  τελευταίο κατάστρωμα όπου βρίσκεται μεγάλη πισίνα και ξαπλώστρες ώστε μετά από μια κουραστική ημέρα περιηγήσεων και ξεναγήσεων στους αρχαιολογικούς χώρους μπορείτε να απολαύσετε και να χαλαρώσετε κάνοντας μπάνιο και ηλιοθεραπεία, πίνοντας ένα ποτό, ένα καφέ με κάρδαμο ή ένα τσάι, συνήθεια που λατρεύουν οι πιο βόρειοι λαοί που συναντήσαμε.



Η αλήθεια είναι ότι αναζητήσαμε ένα πιο σκιερό μέρος στο κατάστρωμα ώστε να έχουμε θέα και στις δύο πλευρές των όχθεων του Νείλου και να απολαύσουμε την εν πλω βόλτα μας, γιατί στην Ελλάδα κάναμε μπάνια μέχρι τέλος Σεπτέμβρη στην θάλασσα και δεν το είχαμε ανάγκη και προσωπικά δεν είμαι λάτρης της πισίνας. Το ταξίδι μας στην Αίγυπτο και η κρουαζιέρα στον Νείλο, πραγματοποιήθηκαν το πρώτο 15νθημερο του Οκτώβρη 2021.

Εκτός από την πισίνα όσοι θέλουν να είναι σε φόρμα μπορούν να αναζητήσουν το γυμναστήριο για άσκηση ή να ζητήσουν να κλείσουν ένα ραντεβού με πληρωμή για spa, σάουνα, τζακούζι και μασάζ, ένας υπεύθυνος αφού σας αναλύσει όλες τις υπηρεσίες για να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς, θα σας κλείσει το ραντεβού. Για να πω την αλήθεια αρκέστηκα μόνο σε ένα δοκιμαστικό μασάζ στον αυχένα, ένας ξαφνικός πόνος που με ταλαιπώρησε κάποιες μέρες του ταξιδιού, την ώρα που μου εξηγούσε τα οφέλη του μασάζ και πραγματικά με ανακούφισε αν και ήταν για λίγο.



Πάντα λέω ότι αν σκέφτεστε να κάνετε μια κρουαζιέρα φροντίστε να έχετε κάνει δίαιτα πριν επιβιβαστείτε, γιατί το θέμα φαγητού στο πλοίο είναι μεγάλος μπελάς!
Συνήθως υπάρχει τεράστια ποικιλία για όλα τα γούστα σε ορεκτικά, φαγητά και γλυκά και αν δεν είσαστε εγκρατείς και λιτοδίαιτοι, σίγουρα θα φύγετε με κάποια κιλά παραπάνω.

Το φαγητό στο πλοίο ήταν καθημερινό πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Κάθε ημέρα υπήρχε διαφορετική ποικιλία φαγητών που περιλάμβαναν τόσο τοπικά φαγητά αλλά και διεθνείς γεύσεις, κρεατικά, πουλερικά, ψάρια και λαδερά φαγητά.

(Διαβάστε το άρθρο για τις γαστρονομικές εμπειρίες μας στην Αίγυπτο)

Πάντα υπήρχαν 2 και 3 σούπες για να ξεκινήσεις το γεύμα σου, τυριά και σαλάτες με ωμά, ψητά και βρασμένα λαχανικά για να επιλέξεις ανάλογα με τις δυνατότητες του στομαχιού σου, το κυρίως πιάτο ήταν από την μεγάλη ποικιλία του μπουφέ και στο τέλος υπήρχαν άφθονα γλυκά, παγωτό και ευτυχώς υπήρχαν φρούτα γνωστά αλλά και ντόπια που βλέπαμε πρώτη φορά και τα τιμήσαμε δεόντως.

Όλα τα γεύματα ήταν πλούσια, με καλές γεύσεις και δεν διαπιστώσαμε κανένα πρόβλημα από την κατανάλωση τους. Αν θέλετε με extra χρέωση μπορείτε να παραγγείλετε νερά, αναψυκτικά, κυρίως τοπικές μπύρες, κρασί, ποτά για να συνοδεύσεις το φαγητό σου.

Το εστιατόριο του πλοίου, βρίσκεται σε αίθουσα κάτω από την ρεσεψιόν και μπορεί να εξυπηρετήσει ως 140 επισκέπτες. Θα προτείνω αν δεν ταξιδεύετε με γκρουπ ή είσαστε μόνοι ή με την παρέα σας, να φροντίσετε από την πρώτη ημέρα που θα φθάσετε στο πλοίο να κάνετε κράτηση για το δικό σας τραπέζι, το ίδιο για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, αν δεν θέλετε να είσαστε με άλλους ταξιδιώτες, που δεν γνωρίζετε. Σε όλες τις κρουαζιέρες κλείνουμε το δικό μας τραπέζι και για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο την ώρα του φαγητού και ειδικά τώρα με τον covid-19 ένας λόγος περισσότερο να έχουμε την ιδιωτικότητα μας. Αν θέλουμε παρέα και δημόσιες σχέσεις υπάρχουν πολλά μέρη στους χώρους του πλοίου για να ανταλλάζουμε ταξιδιωτικές εντυπώσεις και εμπειρίες με άλλους επιβάτες. Στο πλοίο υπάρχουν ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, συναντήσαμε Ιταλούς, Γερμανούς, Ρώσους, Αμερικάνους αλλά και Άραβες, ευτυχώς δεν είχε Κινέζους και Γιαπωνέζους (δεν είναι κακία αλλά κάνουν φασαρία όπου τους συναντήσεις) και γενικά όλοι έχουν καλή και χαρούμενη διάθεση και είναι ανοιχτοί σε γνωριμίες.

Αν έχετε γενέθλια ή γιορτάζετε την επέτειο του γάμου σας κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας, είναι πιθανό το προσωπικό του πλοίου να οργανώσει ένα μικρό πάρτι με τούρτα και κεράκια και να τραγουδήσει ευχές για εσάς στα αραβικά και σε άλλες γλώσσες. Ολοι οι παριστάμενοι στο εστιατόριο, θα σας τραγουδήσουν και θα σας ευχηθούν στην γλώσσα τους.



Το Nile Cruise MS Concerto που μας φιλοξένησε, έχει 5 καταστρώματα τα 3 με καμπίνες, διαθέτει 63 καμπίνες και τέσσερις σουίτες και παρέχει στους επιβάτες του, υπηρεσίες πέντε αστέρων. Πρέπει να είμασταν 90 άτομα εκτός του προσωπικού άλλα 60 άτομα, αλλά ούτε στιγμή δεν αισθανθήκαμε πιεσμένοι πάνω στο πλοίο λόγω πολυκοσμίας κάτι που έχω διαπιστώσει και σ άλλες κρουαζιέρες ακόμη και με 4000 άτομα, δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλά ο κόσμος σκορπίζει και δεν φαίνεται.

Επίσης διαπίστωσα ότι οι κανόνες υγιεινής και απολύμανσης λόγω covid-19 τηρούνταν περισσότερο από πλευράς του πλοίου (προσωπικό με μάσκες, απολυμαντικά και σπρέι σε πολλά σημεία του πλοίου μαζί με οδηγίες για απολύμανση) παρά από τους ταξιδιώτες που ήταν πιο χαλαροί.



Εκτός από την πισίνα και το snack bar που βρίσκονται στο πιο ψηλό κατάστρωμα διαθέτει
πιο χαμηλά, εσωτερικά σαλόνια με πίστα χορού και μπαρ ενώ το βράδυ γίνονται μουσικές βραδιές και ένα θεματικό πάρτι όπου οι επιβάτες μπορούν να χορέψουν και να διασκεδάσουν. Στο θεματικό Αιγυπτιακό πάρτι οι επιβάτες ντύνονται με αρχαίες αιγυπτιακές ενδυμασίες που μπορούν να προμηθευτούν από τις υπαίθριες αγορές που θα συναντήσουν στις περιηγήσεις τους, τους πλανοδίους πωλητές που έρχονται δίπλα στο πλοίο με τις βάρκες τους ή στα καταστήματα που διαθέτει το πλοίο με σουβενίρ και ρούχα.
Επίσης διαθέτει χώρο για ανάγνωση, κομμωτήριο, γιατρό με μικρό ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες, πλυντήριο και ναυτικό δορυφόρο που λειτουργεί καθημερινά και παντού.

Το πλοίο έχει πολυάριθμο προσωπικό, φιλικό, ευγενικό, χαμογελαστό και έτοιμο να εκπληρώσει κάθε επιθυμία σας, στα πλαίσια του δυνατού. Αναζητήστε στην ρεσεψιόν τον ευγενικό και γλυκομίλητο 
Bola Youssef, θα σας δώσει ότι πληροφορία ζητήσετε σχετικά με το ταξίδι σας στο πλοίο και την περιοχή.
 Επειδή είμαι σίγουρη ότι θα μείνετε ευχαριστημένοι γενικά από το service μην ξεχάσετε πριν εγκαταλείψετε το πλοίο να αφήσετε και ένα μικρό φιλοδώρημα στον καθένα ξεχωριστά, τουλάχιστον σ αυτούς που σας εξυπηρετούσαν τις ημέρες της διαμονής σας και ας έχετε πληρώσει φιλοδωρήματα στην τιμή του πακέτου σας.


 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ


Περιμένετε να σας τα πω όλα εδώ?
ΟΧΙ ΟΧΙ θα ακολουθήσει νέο blog post σύντομα...

Μετά από μια υπέροχη 4ημερα κρουαζιέρα στο Νείλο, θεωρώ ότι κάθε ταξιδιώτης πρέπει να την βάλει στο πρόγραμμα του έστω για μια φορά, κατά την διάρκεια των επισκέψεων του στην Αίγυπτο για να απολαύσει τις ανέσεις που σου προσφέρει το ποταμόπλοιο αλλά και για να ξεφεύγει για λίγο από τους θορύβους και τις κόρνες των πόλεων, να βρεθεί στα ήρεμα νερά του ποταμού και κοντά στην φύση της υπαίθρου και στις όχθες του Νείλου, να κάνει στάσεις και να επισκεφτεί υπέροχα χωριά και αρχαιολογικούς χώρου . Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι πριν ακόμη τελειώσει η κρουαζιέρα και πριν πάρει το αεροπλάνο για την επιστροφή στην χώρα του, θα έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει καινούργια σχέδια για να επιστρέψει σύντομα πίσω ..

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου