ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΑΝΩΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ



Την λατρεία μας να δοκιμάζουμε τοπικές γεύσεις στις χώρες του κόσμου που τριγυρνάμε και να γνωρίζουμε την τοπική κουζίνα, την ξέρετε και θα επαναλάβω ακόμη μια φορά και ας γίνομαι γραφική

Ταξίδι χωρίς να δοκιμάσεις τοπική παραδοσιακή κουζίνα, σε ντόπια μαγαζιά, είναι σαν να έκανες μισό ταξίδι!!!

 

Η Αίγυπτος λοιπόν είναι μια χώρα με κουζίνα που ξεκινάει από την εποχή των Φαραώ τότε που οι συνταγές γράφονταν σε παπύρους, ναι ναι τόσο παλιά, 5000 χρόνια πριν. Η Αιγυπτιακή κουζίνα δεν έχει την φήμη που έχουν άλλες κουζίνες της γύρω περιοχής, δεν έχει όμως να ζηλέψει τίποτα από αυτές, αφού οι επιρροές που δέχτηκε στο πέρασμα των αιώνων από Άραβες, Γάλλους, Άγγλους, Βυζαντινούς, Οθωμανούς, Ρωμαίους ακόμη και Έλληνες την έκανε να εξελιχθεί και να κρατήσει τα καλυτέρα, τόσο στα υλικά αλλά και τον τρόπο παρασκευής των φαγητών της. Βασισμένη σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα που συλλέγονται και καλλιεργούνται, στις φυτείες και τους μπαχτσέδες δίπλα στον ζωοδότη ποταμό Νείλο αλλά και τα βότανα και μπαχαρικά της Ανατολής την κάνει να ξεχωρίζει τόσο για την ποικιλία των πιάτων της όσο και για τις ιδιαίτερες γεύσεις της. Από κρέατα χρησιμοποιεί πολύ το αρνί και το μοσχάρι και το βουβάλι, δεν τρώνε χοιρινά λόγω θρησκείας -μουσουλμάνοι-, τα κοτόπουλα, τις πάπιες, τα μικρά περιστέρια, τα γνωστά πιτσουνάκια αλλά και ψαρικά από τον Νείλο και τις λίμνες της ερήμου. Η αιγυπτιακή κουζίνα δεν χρησιμοποιεί ελαιόλαδο αλλά ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο και βούτυρο κυρίως βουβαλίσιο.





Τα γεύματα τους συνοδεύονται από ψωμί, γνωστό σαν "Aish" ή Asu που σημαίνει "ζωή", μια ζύμη που όταν ψήνεται φουσκώνει ενώ στην συνέχεια κάθεται και μας θυμίζει την δικιά μας πίτα που χρησιμοποιούμε στον γύρο. Είναι το ψωμί που θα βουτήξεις στις σαλάτες (κυρίως τις αλοιφές) αλλά και που θα συνοδεύσεις το φαγητό σου.

Στις συνταγές τους χρησιμοποιούν πολύ τα όσπρια, κουκιά, φασόλια, φακές, ρεβίθια, φάβα αλλά και το ρύζι και τα ζυμαρικά.

Για τους λάτρεις των γλυκών θα πω ότι θα βρεθείτε σ ένα παράδεισο γεύσεων με πολλά σιροπιαστά που όμως δεν σε λιγώνουν από την πολύ ζάχαρη, γλυκά με ωραίες ζύμες και φρέσκα φρούτα αλλά και ρυζόγαλο με ξηρούς καρπούς, παγωτά και φυσικά θα απολαύσετε φρέσκα φρούτα της περιοχής και πολλούς φυσικούς χυμούς.

Πάμε να γνωρίσουμε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα που δοκιμάσαμε σ αυτό το γαστρονομικό ταξίδι μας και μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.



1.Molokhia ή Molokhiyya η πράσινη σούπα από το φυτό 
μολαχία που μοιάζει με τα βλίτα και συνοδεύεται από ρύζι. Η μολουχία έχει μία περίεργη γεύση και "σαλιώνει". Γι' αυτό και βάζουν ξεχωριστά ρύζι για να φύγει κατά το δυνατόν "το σάλιωμα" ενώ του δίνει και ωραία γεύση. Μέσα στην σούπα ρίχνουν σκόρδο πολτοποιημένο καμένο σε βουβαλίσιο βούτυρο,  κόλιανδρο σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο. Δείτε συνταγή για μολοχία με αρνάκι, ενώ μπορείτε να την δοκιμάσετε με κοτόπουλο ή λαγό.


2. Kushari ή kosheri πρόκειται για το εθνικό πιάτο της Αιγύπτου με κοφτό μακαρονάκι, φιδέ, μακαρόνι ψιλό, ρύζι, φακές, ρεβίθια, τηγανισμένο τραγανό κρεμμύδι, πικάντικη σάλτσα, σκόρδο. Θα το βρείτε παντού, εμείς επιλέξαμε ένα εστιατόριο στην Αλεξάνδρεια που  φημίζεται για το kosheri του, σας δίνω όνομα μαγαζιού EL TAHRIR, αν σας φέρει ο δρόμος να το επισκεφτείτε, να το δοκιμάσετε.
Eπιλέξτε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, γιατί τα υλικά του φαγητού σε κάνουν πολύ γρήγορα να αισθανθείς χορτασμένος και είναι κρίμα να το αφήσετε. Ένα vegan φαγητό που θα σας εντυπωσιάσει!



3+4. Falafel και doner kebab Στην Αίγυπτο έμαθα ότι τα falafel, αυτά τα τηγανισμένα χρυσοκίτρινα μπαλάκια φτιάχνονται από κουκιά και όχι από ρεβίθια. Τα δοκίμασα σε πολλά μαγαζιά σκέτα, σε πίττες, με ταχίνι και άλλες παραλλαγές και ψηφίζω σαν καλυτέρα αυτά που δοκίμασα στην αλυσίδα καταστημάτων a-arabiata στην Ηλιούπολη του Καίρου, μεγάλα σαν ένα μπιφτέκι, τραγανά από έξω και μαλακά μέσα τα έκαναn να ξεχωρίζουν από όσα είχα δοκιμάσει μέχρι τώρα σε άλλες χώρες της Ανατολής. 

Εσείς μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά σημεία της τεράστιας αυτής πόλης.


Στο ίδιο μαγαζί δοκιμάστε και ένα shawarma με κοτόπουλο ή ένα hawawshi με λεπτοκομμένα κομματάκια αρνί ή μοσχάρι, είναι λίγο πιο πικάντικο με πιπεριές, κρεμμύδια και μαϊντανό, δοκιμάστε το όμως οπωσδήποτε αν το αντέχει το στομάχι σας.

Ακόμη μια αλυσίδα με καλό αιγυπτιακό φαγητό αλλά και φαγητό στο χέρι με γευστικά Falafel μέσα σε ψωμί είναι η Felfela


Doner kebab από αρνί ή μοσχάρι θα δοκιμάσετε στα σίγουρα αφού βρίσκεστε σε μια χώρα με άρωμα Ανατολής και η μυρωδιά σε κάθε γωνιά που θα περάνατε δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Τα ψητά κρεατικά με ωραίες γαρνιτούρες είναι επίσης ένα ασφαλές και εγγυημένο φαγητό. Σαν συμβουλή μην φάτε ωμές πράσινες σαλάτες και αποφεύγεται τα παγάκια στα αναψυκτικά και το νερό σας.


5.Mahsi προφέρεται Μαχσί, αμπελόφυλλα με ρύζι, σαν τους δικούς μας ντολμάδες με άρωμα Ανατολής.


6.kabda προφέρεται Κεμπντά, τηγανισμένο ή ψητό συκώτι, συνήθως μοσχαρίσιο, με πολλά μπαχαρικά και συνοδεύεται με σως από ταχίνι ή χούμους.

7.Ζabadi το γνωστό σε όλους μας τζατζίκι το τρώνε και εδώ, αλώστε η Αίγυπτος είναι γνωστή για την παραγωγή καλών σκόρδων και μιας ποικιλίας μικρών αγγουριών που ίσως είναι τα πιο νόστιμα στον κόσμο!



8)Βaba chanounj προφέρεται μπαμπά γκανούς, μια μελιτζανοσαλάτα με κύμινο, χυμό λεμονιού, μαϊντανό, αλατοπίπερο για πολλές βούτες με Aish. Οι Αιγύπτιοι κόβουν μια μεγάλη μπουκιά ψωμί, την βουτάνε στο πιατάκι με τις αλοιφές σαλάτες και μετά τις βάζουν στο στόμα τους. Απόλαυση, δοκιμάστε το!

9.Ταχίνι ζητήστε το με πασπαλισμένο κύμινο!!!είναι απόλαυση, συνοδεύει όλα τα γεύματα και συνήθως το φέρνουν στα εστιατόρια μαζί με άλλες αλοιφές και πίκλες σαν ορεκτικό.


 1ο.Το humus - χούμους με ρεβίθια είναι μια ακόμη συνταγή που θα βρεις στην Αίγυπτο και είναι απαραίτητο πιάτο στo τραπέζι τους.

11. Foul Medames μια ακόμη βίγκαν πρόταση που θα βρείτε και στον μπουφέ του πρωινού με φούλια, ένα είδος μικρού κουκιού, θα έλεγα ότι είναι ένας πουρές από φούλια, πολύ δυναμωτικός και προσφέρει την αίσθηση ότι χόρτασες ώστε να μην γεμίσεις το στομάχι με περιττό φαγητό αλλά και να σε κρατήσει μέχρι να ξαναφάς.


12. Οι Αιγύπτιοι τρώνε και το φακόρυζο, αυτό το ταπεινό φαγάκι που έγινε πολύ μόδα και σ εμάς τελευταία, το ονομάζουν Maasadara και είναι μια εύκολη και απολαυστική λύση, το πάντρεμα αυτών των δυο θρεπτικών υλικών. Επίσης τιμούν την σούπα από φακές, 
δοκίμασα κίτρινες φακές, σε βελουτέ εκδοχή και ήταν μια νόστιμη σούπα.


 13.Σας άφησα τελευταίο ένα εξαιρετικό μεζέ, τα πιτσουνάκια τα οποία δοκιμάσαμε γεμιστά με πράσινο σιτάρι, ψιλοκομμένα κρεμμύδια, εντόσθια και πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά. Ένα εξαιρετικό πιάτο που δοκιμάσαμε καταμεσής της ερήμου σε ένα όμορφο εστιατόριο, στο χωριό Τunis αλλά εσείς μπορείτε να το ανακαλύψετε και να το δοκιμάσετε, στα εστιατόρια του Καίρου. Οι Αιγύπτιοι εκτρέφουν περιστέρια στα σπίτια τους σε περίτεχνους περιστερώνες που θα δείτε σε διάφορα σημεία, στις ταράτσες των πολυκατοικιών, στην πόλη του Καίρου αλλά και στα χωριά της ερήμου. Τα πιτσουνάκια επίσης, τα συνοδεύουν με ρύζι που έχει μέσα καβουρντισμένο φιδέ και ένα πιάτο Molokhiyya που μπορείτε να βάλετε επάνω στο ρύζι. Ζητήστε τα πιάτο με τα πιτσουνάκια σαν Hamam Mahshi και να ξέρετε ότι οι Αιγύπτιοι το μαγειρεύουν κυρίως στα γαμήλια γεύματα επειδή θεωρείται αφροδισιακό.



14. Επίσης λατρεύουν τα κοκκινιστά κρέατα αρνί, μοσχάρι, βουβάλι μαγειρεμένα με λαχανικά καρότα, πατάτες, αρακά, πιπεριές πολλά βότανα και μπαχάρια καθώς και πιάτα μόνο με λαχανικά και με μπόλικη σάλτσα, αλλά και spicy λουκάνικα, καλό είναι να δοκιμάσεις σε επιλεγμένα εστιατόρια και εδώ θα σου προτείνω το καλύτερο που φημίζεται κυρίως για την Molokhiyya και το συκώτι αλλά δεν υστερεί στα υπόλοιπα και βρίσκεται στην πόλη του Καίρου, έχουν περάσει πολλοί διάσημοι από αυτό. 

Προτείνω από τοπικά φαγητά να δοκιμάστε Tagen Kebda, Rice και Molokhia, Beef Stick with Vegetables in a Foil,  πως θα βρείτε το εστιατόριο ρίξτε μια ματιά στο λογαριασμό τους https://www.facebook.com/KebdetElprince/
Kebdet El Prince Restaurant-79 Talaat Harb Street - El Omal City-Imbaba , Giza

15.Δοκιμάστε τσακτσούρα ή shakshuka - σακσούκα δηλαδή αυγά πάνω σε πικάντικη σάλτσα με πιπεριές, σκόρδο ή αυγά χτυπητά με παστουρμά, μην περιμένετε παστουρμά καμήλας αλλά ένα καλός παστουρμάς από μοσχάρι είναι ότι πρέπει.



ΤΙ ΘΑ ΠΙΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Επειδή βρίσκεσαι σε μια μουσουλμανική χώρα μην περιμένεις να βρεις κρασιά και μπύρες στους δημόσιους χώρους των εστιατορίων και ξενοδοχείων, ούτε ποτά στα καφέ και τα bars. Για αυτό να αρκεστείς σε μια Pepsi cola, γιατί ούτε Coca‑Cola βρίσκαμε και αν έχεις την τύχη με το μέρος σου ίσως πιείς κάποια μπύρα χωρίς αλκοόλ.


Ένα BIRELL, μη αλκοολούχο ρόφημα βύνης στην Αίγυπτο με μοναδική πικρή γεύση, χρυσαφί χρώμα είναι η μπύρα που θα καλύψει τις ανάγκες σου μέχρι να βρεθείς στο ποταμόπλοιο για την κρουαζιέρα στον Νείλο που μπορείς να πιείς ότι θέλεις σε αλκοόλ ή σχεδόν ότι επιθυμείς.


Δοκίμασε μια τοπική μπύρα κριθαριού Stella, είναι η πιο δημοφιλής μπύρα της χώρας που θα σου προτείνουν πάντα, μην μπερδευτείς με την Stella Artois, καμιά σχέση και αν δεν σου αρέσει αναζήτησε κάποια από τα brand που γνωρίζεις.


Eπίσης υπάρχουν οι μπύρες με γεύσεις φρούτων, οι οποίες δεν μ αρέσουν γιατί αλλοιώνουν την γεύση του ποτού.

Προσωπικά επειδή δεν με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα αλκοόλ και μπορώ να κάνω και μήνες χωρίς αυτό, αρκέστηκα να δοκιμάσω ντόπιες γεύσεις σε φυσικούς χυμούς και τσάγια που με κάλυψαν όλες τις ημέρες που βρέθηκα στην χώρα.


Προτείνω λοιπόν να δοκιμάσετε χυμούς και τσάγια

1) χυμό μάγνκο, έχει υπέροχο άρωμα και γεύση, πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο, βελτιώνει την μνήμη, μειώνει τη χοληστερίνη και συμβάλλει στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου, που στα ταξίδια μας έχουμε ανάγκη.


2) χυμό ζαχαροκάλαμο (qasab) Ο χυμός ζαχαροκάλαμο είναι υπέροχος και λαμβάνεται με τη σύνθλιψη του ζαχαροκάλαμου σε ειδικό μηχάνημα. Ο χυμός καταναλώνεται συνήθως με λεμόνι, μέντα ή τζίντζερ. Ο χυμός ζαχαροκάλαμου έχει διάφορους συνδυασμούς σακχάρων, όπως γλυκόζη, σακχαρόζη και φρουκτόζη. Προτιμήστε να τον πιείτε από ένα κατάστημα σε πλαστικό σακουλάκι, φρεσκοστυμμένο στο ειδικό μηχάνημα όπως κάναμε και εμείς σε ένα μικρό και καθαρό κατάστημα στο Λούξορ της Αιγύπτου.



3)χυμό τζαουάφα -guava fruit juice, ένα φρούτο που δεν βρίσκουμε στην Ελλάδα εύκολα παρόλα αυτά δοκιμάζω πάντα στα ταξίδια μου στην Μέση ανατολή γιατί ο χυμός του έχει ιδιαίτερη γεύση. Σαν φρούτο εξωτερικά θα έλεγα ότι μοιάζει με ώριμο αχλάδι και στο εσωτερικό του έχει κουκούτσια υπόλευκα όπως και το χρώμα του βρώσιμου φρούτου. Κατάφερα να πάρω την συνταγή από το μαγαζί που μας τον έφτιαξε και την μοιράζομαι μαζί σας.

Για 2 ποτήρια χυμού guava θα χρειαστούμε 4 ώριμα guava, 100 ml νερό, 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 125 ml γάλα


Πλένουμε τα φρούτα καλά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, αν μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποιους σπόρους καλό είναι να το κάνουμε, τα τοποθετούμε στο μπλέντερ μαζί με το νερό. Ανακατεύουμε μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, περνάμε από μια σίτα το μείγμα για να κρατήσουμε και τα τελευταία κουκούτσια και προσθέτουμε το γάλα και τη ζάχαρη Ανακατεύουμε το μείγμα καλά και το σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι για να το πιούμε.

Σερβίρετε παγωμένο, με παγάκια.

Αντί για ζάχαρη μπορείτε να βάλετε μέλι.

4) Λεμονάδα με μέντα, ο γνωστός αγαπημένος ξεδιψαστικός  φυσικός χυμός, μετά από ώρες περπατήματος σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, κάτω από τον ανελέητο ήλιο για να τα προλάβουμε όλα. Ξεδιψάει αναζωογονεί και έχει και αντί- μικροβιακές ιδιότητες για τον οργανισμό.



5)Χυμός ιβίσκου Karakadey καρκαντέ, έλεγα να σας τον προτείνω στην κατηγορία τσάγια αλλά επειδή δοκίμασα και κρύο Karakadey για να δροσιστώ αλλά και ζεστό τσάι για καλωσόρισμα, θα σας προτείνω να τον πιείτε και σεις όταν πάτε και να μου γράψετε στα σχόλια, τι σας άρεσε περισσότερο. Αναμφίβολα μου άρεσε το ζεστό τσάι με προθήκη ζάχαρης ή μελιού, γιατί έχει στυφή γεύση σκέτο. Εχει ένα υπέροχο κόκκινο, βυσσινή χρώμα και αποτελεί μέρος του φυτού κόκκινος ιβίσκος (χρησιμοποιούν τους κάλυκες του φυτού) και είναι το καλύτερο φάρμακο όπως μας είπαν για να ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση ενώ μπορεί να περιορίσει τη χοληστερόλη και να φροντίσει την υγεία της καρδιάς.
 

6)Από χυμούς είχα σημειώσει να πιώ στην Αίγυπτο χυμό από Ορχιδέα – Orchis Mascula, Sahlab όπως λέγεται το γνωστό μας σαλέπι ή σαλούπ, δημοφιλές ρόφημα και στην Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής, αλλά δεν μου αρέσει η γεύση του και το απέφυγα.


7)Δημοφιλείς χυμοί για τους ντόπιους είναι ο χυμός του χαρουπιού- Kharoob, ένας αναζωογονητικός χυμός που πίνεται κρύος. Οι Μουσουλμάνοι τον πίνουν κυρίως την περίοδο του Ραμαζανιού.

8) ο χυμός Tamarind, από το αραβικό Tamr Hindi, είναι καρπός του δέντρου Tamarind που μοιάζει με λοβό. Ο χυμός Tamarind είναι ξινός και σερβίρεται παγωμένος.

9)Τσάι με μέντα, ένα τσάι με υπέροχη γεύση χάρη στο φυτό μέντα που έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, για τον πόνο στο στομάχι, τη ναυτία, τον πονοκέφαλο, την υπνηλία, ενώ έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το DNA και τα κύτταρά μας από τη ραδιενέργεια. Πίνεται κρύο ή ζεστό με μια κουταλιά μέλι.  

10) Τελευταίο σας άφησα τον αραβικό καφέ και θα σας προτείνω να τον δοκιμάστε με κάρδαμο ή γαρύφαλλο ή κανέλα ή αστεροειδή γλυκάνισο όπως κάνουν και οι ντόπιοι. 


ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ


Η ΑΓΚΆΘΑ ΚΡΙΣΤΙ έγραψε το βιβλίο Έγκλημα στο Νείλο και εγώ διέπραξα άλλα εγκλήματα σε αυτή την μαγευτική χώρα και μάλιστα απανωτά εγκλήματα, αθώα όμως αφού περιορίστηκαν στην κατανάλωση επιπλέον ζάχαρης, που με τόσο περπάτημα και κούραση την εξαφάνισα, θέλω όμως να τα μοιραστώ μαζί σας γιατί ξέρω ότι θα θελήστε να τα κάνετε και εσείς τέτοια εγκλήματα, όταν θα βρεθείτε στην Αίγυπτο.

Διαπίστωσα ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να αγαπούν πολύ τα γλυκά για αυτό θα βρείτε ουρές έξω από καταστήματα που τα πουλούν ενώ στα περισσότερα καφέ που πήγαμε διαπιστώσαμε ότι συνοδεύουν το τσάι ή τον καφέ τους με ένα γλυκό.

Τα περισσότερα γλυκά τους είναι με ανάλαφρα φύλλα και σιροπιαστά, το σιρόπι δεν σε λιγώνει από την γλύκα, τάρτες με φρέσκα φρούτα αλλά και ρυζόγαλο που το συνοδεύουν με φρούτα, ξηρούς καρπούς και παγωτό!!!




Ας δούμε μαζί μερικά από τα δημοφιλή γλυκά της Αιγύπτου που δοκιμάσαμε

Basbousa -Μπασμπούσα, είναι το Αιγυπτιακό σάμαλι φτιαγμένο με σιμιγδάλι, ζάχαρη και γάλα, είναι σιροπιασμένο γλυκό. θα το βρείτε και με την ονομασία Ρεβανί αλλά και Haresh- Hareesa, αρίσσα όπως μου το συστήσαν φίλοι που έμεναν παλιά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Την πασπαλίζουν με ινδική καρυδα.

Balah El Sham- Ελ Σαμ γνωστό και σ εμάς στην Ελλάδα σαν τουλούμπες φτιάχνεται από ζύμη που την βάζουν σε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και την τηγανίζουν σε καλαμποκέλαιο στην συνέχεια βυθίζουν τα τηγανισμένα ζυμαράκια σε σιρόπι! μια κόλαση. Θα τα βρείτε και γεμιστά με κρέμα.

 
Lokmet El Kadi - Λοκμέτ Ελ Κάντι, που σημαίνει "το δάγκωμα του δικαστή" πήρε το όνομα όταν ο δικαστής απαίτησε από τον μάγειρά του να του φτιάξει μια γρήγορη και εύκολη απόλαυση. Απολαύστε τους, γιατί για λουκουμάδες σας μιλάω, είτε σιροπιασμένους είτε με πασπαλισμένους με ζάχαρη άχνη.

 
Baklava - μπακλαβάς με στρώσεις φύλου πασπαλισμένα με ξηρούς καρπούς και σιρόπι. Θα τον βρείτε και με κρέμα.

Qatayef το γνωστό μας κανταΐφι, εδώ το φτιάχνουν με ζύμη Qatayef και το γεμίζουν με ξηρούς καρπούς και κρέμα. Την ζύμη την τηγανίζουν και στην συνέχεια την σιροπιάζουν με σιρόπι ή μέλι. 


Konafa- Κονάφα ένα ακόμη δημοφιλές γλυκό των αραβικών χωρών έχει και εδώ την τιμητική του. Κανταΐφι πάνω, κάτω και στην μέση γέμιση με μαλακό τυρί (συνήθως ρικότα) και στο τέλος μια γενναιόδωρη δόση με σιρόπι. Θα το βρείτε σε πολλές παραλλαγές με γέμιση ξηρών καρπών και κρέμα, με σοκολάτα ακόμη και με μάνγκο!!! Επίσης δοκιμάστε το με σιμιγδάλι αξίζει!!

Mihallabiya- μαχαλεμπί , ένα γλυκό σε μορφή κρέμας με άρωμα τριαντάφυλλου. Περιέχει είτε άμυλο αραβόσιτου είτε ρυζάλευρο, ζάχαρη και σιρόπι τριαντάφυλλο για την γεύση. Ένα γλυκό που συναντάς σε οθωμανικές και αραβικές χώρες με διάφορα ονόματα Μουχαλλεμπί -Muhallebi όπως το δοκίμασα πρώτη φορά στην Τουρκία χωρίς να ενθουσιαστώ ιδιαίτερα, Μουχαλλαμπία -Muhallabia στη Μέση Ανατολή. Όπως είπα δεν με ενθουσιάζει σαν γλυκό όμως το τρώω γιατί είναι ένα δροσερό γλυκό, μετά από ένα τέλειο, πικάντικο γεύμα.


Θα μου πείτε τόσα γλυκά πότε θα προλάβω να τα δοκιμάσω. Μην ανησυχείτε σας έχω την λύση!!!
Περάστε από την αλυσίδα γλυκών εδεσμάτων elabdpatisserie, που έχει τα πάντα, σίγουρα θα περιμένετε στην ουρά για να μπείτε στο κατάστημα, και πάρτε μια ποικιλία σιροπιαστών γλυκών που περιέχει όλα τα είδη, πληρώσαμε μόνο 8 ευρώ για ένα ταψάκι κόλαση! και τα δοκιμάσαμε όλα!

Επίσης αν κάνετε την κρουαζιέρα στο Νείλο θα έχετε την τύχη να δοκιμάσετε μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών γλυκών και τούρτες μετά από τα γεύματα σας, στο ποταμόπλοιο!


To ρυζόγαλο είναι επίσης ένα γλυκό που αγαπούνε να τρώνε οι Αιγύπτιοι. Θα το βρείτε σε πολλές παραλλαγές και αυτό το υπέροχο έδεσμα. Βασικά υλικά του το γάλα και το ρύζι. Από εκεί και πέρα θα το δοκιμάσετε πασπαλισμένο με κανέλλα, με ξηρούς καρπούς, με σταφίδες, με φρούτα, με παγωτό αλλά και με ένα κομμάτι γλυκού από πάνω. Θα σας προτείνω να το δοκιμάσετε στην αλυσίδα B Laban, το Rice Pudding Serotonin που εκτός από το ρυζόγαλο περιέχει κάσιους, φουντούκια, φυστίκια, αμύγδαλα, σταφίδες, παγωτό κρέμα και ένα κομμάτι γλυκό basbousa στοιχίζει 30 αιγυπτιακές λίρες και  θα βρείτε σε πολλά σημεία του Καίρου, όπου και εδώ θα περιμένετε υπομονετικά στην ουρά για να έρθει η σειρά σας. Δοκιμάστε και ένα από τα παγωτά τους (έχει μεγάλη ποικιλία γεύσεων) σε ένα χωνάκι από κανταΐφι.




Αν σας έλλειψαν τα Ελληνικά γλυκά σας έχω λύση. Αν βρεθείτε στην Αλεξάνδρεια επισκεφτείτε το ζαχαροπλαστείο Délices που ιδρύθηκε το 1900 από τον Κλεόβουλο Μουστάκα. Σήμερα η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια της 4ης γενιάς της οικογένειας και το το ζαχαροπλαστείο ενώ διατηρεί την παράδοση στην παρασκευή των γλυκών έχει ταυτόχρονα εξελιχθεί με το πνεύμα της εποχής. Υπέροχος χωρος για να καθίσεις μέσα ή στον εξωτερικό χώρο του, για να φας ένα γλυκό να πεις ένα καφέ, ένα τσάι ή να γευθείς στις διπλανές αίθουσες μεσογειακή και ελληνική κουζίνα. Ανάμεσα στις βιτρίνες με τις πάστες με λευκή σοκολάτα και σαντιγί, τις σοκολατίνες, τις τάρτες μάνγκο, φράουλα και άλλες απίθανες γεύσεις διακρίναμε τα μοσχομυριστά τσουρέκια, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα και άλλα υπέροχα γλυκά που μας θύμισαν Ελλάδα.



Αν βρεθείς στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις παγωτό μάνγκο με χωνάκι από κανταΐφι από το διάσημο μαγαζάκι, μετά την βόλτα σου στο φρούριο !!


Η Αίγυπτος είναι η χαρά του φρουτοφάγου, αγοράστε , πλύνετε καλά και καθαρίστε οι ίδιοι τις φλούδες από τα φρούτα που θα βρείτε σε αφθονία και πολύ χαμηλές τιμές σε υπαίθριους πάγκους, σε μανάβικα, σε σούπερ μάρκετς. Καρπούζια, πεπόνια, ροδάκινα, μανγκο, σταφύλια, σύκα, τζαουάφα, χουρμάδες κίτρινους, κόκκινους, βασιλικούς, μπανάνες Αιγύπτου, μόνο μήλα μην δοκιμάστε γιατί μετά από ερεύνα αγοράς που έκανα διαπίστωσα ότι τα εισάγουν από Ελλάδα.


Εεε ποσά να σας πω ακόμη!!!! προσπάθησα να δοκιμάσω και να σας περιγράψω τα πιο σημαντικά και νομίζω ότι πρέπει να σας αφήσω τώρα για να περιηγηθείτε και να ανακαλύψετε και μόνοι σας κάποια συγκλονιστικά φαγητά και γλυκά σ αυτή την ιδιαίτερη γαστρονομικά χώρα, όπου όπως σας έγραψα και στην αρχή δέχτηκε επιρροές στο πέρασμα των αιώνων, από όλους όσους πέρασαν από εδώ!

Θα σας προτείνω επίσης να κάνετε μια μεγάλη βόλτα στα σουκς του Καίρου και στις τοπικές αγορές των πόλεων που θα επισκεφτείτε αλλά και σε μικρά μαγαζάκια και μεγάλα super markets, για να γνωρίσετε από κοντά τα υλικά που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους λαχανικά, φρούτα, μυρωδικά, μπαχαρικά, κρέατα, ψαρικά και γενικά τις πρώτες ύλες για τις παρασκευές τους. Έτσι θα σχηματίσετε μια πιο σαφή εικόνα για την γαστρονομική τους παράδοση για τα αρώματα και τα χρώματα της κουζίνας τους.

Και αν κάτι μου διέφυγε και δεν το έγραψα ή δεν το δοκίμασα, γράψτε μου ένα σχόλιο από κάτω γιατί σύντομα θα ξαναβρεθώ σ αυτή την μαγευτική χώρα.....






TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου