10 things to do in Tehran


Η Τεχεράνη είναι η πρωτεύουσα του Ιράν.
Εχει πληθυσμό περίπου 9 εκατομμύρια στην πόλη και σύνολο 15 εκατομμύρια στην ευρύτερη περιοχή. Η Τεχεράνη είναι η πολυπληθέστερη πόλη στο Ιράν και τη Δυτική Ασία και έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στη Μέση Ανατολή, μετά το Κάιρο. Βρίσκεται σε ύψος 1400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στους πρόποδες του Ντάμαβαντ της ψηλότερης κορυφής, του όρους Αλμπόρζ (5.671μετρα) και φθάνει μέχρι εκεί που ξεκινάει η έρημος της χώρας.


Αν και δεν έχει την φήμη μιας όμορφης πόλης στο Ιράν, αφού ο επισκέπτης ενθουσιάζεται περισσότερο από το Ισφαχάν, τη Σιράζ και άλλες πόλεις και χωριά θα πρότεινα να κάνετε μια στάση στην Τεχεράνη και να περιηγηθείτε σε αυτή την πόλη, που πολλοί την αποκαλούν "μολυσμένη" λόγω της χαοτικής κυκλοφοριακής συμφόρησης και των καυσαερίων γιατί αφενός είναι η πρωτεύουσα της χώρας, αφετέρου είναι η πόλη των Μουσείων, των πράσινων πάρκων, των βουνών, η πόλη της παράδοσης αλλά και του μέλλοντος, η πόλη που λαμβάνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις, η πόλη των αντιθέσεων αφού θα δεις μοντέρνο να βρίσκεται δίπλα στο παραδοσιακό ξεκινώντας από τον κόσμο του, κυρίως τις περιποιημένες γυναίκες με μαντήλα, ανάλαφρα περασμένη στο κεφάλι τους δίπλα σε γυναίκες ντυμένες από πάνω μέχρι κάτω με μαύρα τσαντόρ αλλά και τα τσιμεντένια κτήρια άλλων εποχών δίπλα σε μοντέρνους ουρανοξύστες.


Η Τεχεράνη είναι μια πόλη που χωρίζεται κυρίως σε 2 κομμάτια το Βόρειο και το Νότιο. Το Βόρειο τμήμα είναι το πλούσιο κομμάτι της πόλης, όπου ζουν οι πιο πλούσιοι κάτοικοι της, οι πιο φιλελεύθεροι και μοντέρνοι κάτι που αντιλαμβάνεσαι εύκολα αν κάνεις μια βόλτα εκεί σε αντίθεση με το νότιο τμήμα της που οι κάτοικοι είναι πιο φτωχοί πιο συντηρητικοί και θρησκευόμενοι.


Μείναμε στην Τεχεράνη δυο ολόκληρες ημέρες και προσπαθήσαμε να δούμε τα πιο βασικά αξιοθέατα ενώ φροντίσαμε να έχουμε χρόνο για να πιούμε καφέδες, τσάγια και να δοκιμάσουμε τοπικές περσικές λιχουδιές! Σίγουρα ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να κάνουμε όσα θα θέλαμε. Θα σας πρότεινα αν έχετε χρόνο και προγραμματίζετε ένα ταξίδι στο Ιράν να βάλατε στο πρόγραμμα σας άλλες 2 ημέρες, σίγουρα θα σας χρειαστούν γιατί όσο θα τριγυρνάτε στην πόλη, θα θέλετε να μείνετε πιο πολύ για να ανακαλύψετε και άλλα διαμαντάκια. Επίσης πιστεύω ότι θα την βάλλετε και εσείς στις πρώτες ημέρες του ταξιδιού σας γιατί αν την αφήσετε για τις τελευταίες ίσως να μετανιώσετε που ήρθατε εδώ. Επί πλέον η Τεχεράνη είναι η πιο συνηθισμένη πύλη εισόδου στην χώρα για όσους έρχονται αεροπορικώς στον Ιράν και μάλιστα οι πτήσεις συνήθως φθάνουν πολύ νωρίς το πρωί.


Η Τεχεράνη είναι μια πράσινη πόλη λόγω των qanats, των καναλιών με τα νερά που ποτίζουν υπόγεια τα δένδρα, τους κήπους και τα πάρκα της.

Η Τεχεράνη είναι μία πόλη που απλά, μου άρεσε όμως δεν με ξετρέλανε όμως, μια πόλη πολύ διαφορετική από αυτό που είχα στο μυαλό μου και ότι είχα δει και ζήσει μέχρι τώρα σε άλλες πόλεις της Μέσης Ανατολής, μια πόλη που με έβαλε στο πνεύμα για το τι θα ακολουθούσε τις επόμενες ημέρες. Για να δουμε ήταν έτσι όμως? 



ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

1.Niavaran Complex

Επίσκεψη σ΄ ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, τα ΑΝΑΚΤΟΡΑ NIAVARAN για να δούμε παλάτια, πάρκα με πολύ πράσινο και ένα παλάτι-μουσείο. Θα το βρούμε στην περιοχή Σεμιράν, στα βόρεια της πόλης. Τα παλάτια χρονολογούνται από την δυναστεία Καζάρ (18ος και 190ς αιώνας) και της δυναστείας Παχλεβί (1925-1979).
Ο τελευταίος Σάχης (βασιλιάς) της δυναστείας Παχλεβί ήταν ο Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί ο οποίος έκτισε το παλάτι που ολοκληρώθηκε το 1968 και ήταν η κύρια κατοικία του ίδιου και της οικογένειας του, μέχρι την ιρανική επανάσταση του 1979, όπου το εγκατέλειψαν αφήνοντας τα πάντα στο εσωτερικό του.

Το παλάτι είχε σχεδιαστεί από τον Ιρανό αρχιτέκτονα Moshsen Foroughi, έχει έκταση 9.000 τ.μ. και αποτελείται από 2μιση ορόφους που μπορείτε να ανεβείτε από τα σκαλιά του για να δείτε τα ιδιαίτερα δωμάτια της βασιλικής οικογένειας, τα δωμάτια υποδοχής, την αίθουσα κινηματογράφου, τα έπιπλα, τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα δώρα άλλων κρατών, τα υπέροχα χαλιά που καλύπτουν τα πατώματα, τους κρυστάλλινους πολυέλαιους, τα ρούχα της βασιλικής οικογένειας και άλλα πολλά. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να φιλοξενούνται εδώ οι ξένοι επισκέπτες αλλά τελικά έγινε η κατοικία της οικογένειας Παχλαβί.
Ο Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί ήταν βασιλιάς του Ιράν από τις 16 Σεπτεμβρίου 1941 ως την εκθρόνισή του, στις 11 Φεβρουαρίου 1979.

Περπατήστε στους διάδρομους των πάρκων κάτω από τον παχύ ίσκιο των δένδρων ανακαλύψτε τα υπόλοιπα κτήρια και για να πάρετε μια ανάσα δροσιάς, καθίστε σ ένα από τα καφέ του για να απολαύσετε ένα τσάι, ένα καφέ, ένα φυσικό χυμό, να ακούσετε τα νερά να τρέχουν και τα πουλιά να κελαηδούν.


2.Tabiat Bridge -Γέφυρα Ταμπιάτ

Περπατήστε στη μεγαλύτερη πεζογέφυρα της Τεχεράνης αλλά και ολόκληρου του Ιράν, μήκους 270 μέτρων, που συνδέει 2 πάρκα το πάρκο Taleghani και το πάρκο Abo-Atash ενώ από κάτω της περνάει ο αυτοκινητόδρομος Modarres Expressway, ένας από τους βασικούς αυτοκινητόδρομους στη βόρεια Τεχεράνη.


Η γέφυρα αποτελείται από τρία επίπεδα που συνδέονται μεταξύ τους με σκάλες και ράμπες και καθιστούν το πέρασμα από ένα επίπεδο στο άλλο εύκολο, ενώ σας χαρίζουν υπέροχη θέα στην πόλη και από τις δυο μεριές της γέφυρας. Από εδώ γίνεται κατανοητό το μέγεθος και η έκταση της πόλης της Τεχεράνης καθώς και ότι η πόλη είναι χτισμένη χαμηλά ενώ καταλήγει σε βουνό, χαρακτηριστικά οπως μας είπαν και ντόπιοι μπορεί σε κάποια σημεία χαμηλά, η πόλη να έχει καλές καιρικές συνθήκες ειδικά το χειμώνα ενώ και σε άλλες περιοχές της να χιονίζει. 

Η γέφυρα έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και τους τουρίστες της Τεχεράνης, όπου συνωστίζονται τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες, που φωτίζεται υπέροχα, πλήθη κόσμου συρρέουν μέχρι εδώ για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους, υπάρχουν παγκάκια και άλλοι χώροι που μπορεί κάποιος να καθίσει, καφέ και εστιατόρια, ενώ το πράσινο που υπάρχει τριγύρω στα πάρκα την καθιστά πόλο έξης για ανάσες δροσιάς και οξυγόνου. Πολλές υπαίθριες εκδηλώσεις φιλοξενούνται στους χώρους της.

«Tabiat» σημαίνει «Φύση» στην περσική γλώσσα. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια η γέφυρα θα ενσωματωθεί πλήρως στην φύση ώστε θα είναι δύσκολο να την διακρίνει κάποιος παρά τον υπέροχο και πρωτότυπο σχεδιασμό της.


Αυτή η γέφυρα είναι ένα αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό σύμβολο, το τρίτο στην πόλη της Τεχεράνης (τα άλλα δυο θα τα επισκεφτούμε αργότερα, υπομονή!) ο σχεδιασμός της έγινε από το φθινόπωρο του 2009 έως το φθινόπωρο του 2010 με μια πολύ στενή συνεργασία μεταξύ αρχιτεκτονικών και δομικών ομάδων και κατασκευάστηκε σε 4 χρόνια από το φθινόπωρο του 2010 έως το φθινόπωρο του 2014. Το αρχικό σχέδιο της γέφυρας ανήκε στην Ιρανή αρχιτέκτονα, Leila Araghian.

Εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2014. Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη κυρίως από χάλυβα και οι διάδρομοι έχουν καλυφθεί από ξύλο Resysta.

Για να πάτε πάρτε το μετρό για τον σταθμό Shahid Haqhani.


3. ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟΣ ΑΖΑΝΤΙ

Επίσκεψη σ ένα ακόμη από τα 3 σύμβολα της Τεχεράνης, στο πύργο Αzadi που αποτελεί μέρος του συγκροτήματος Αzadi, θα τον βρείτε στην πλατεία Azadi, στη δυτική είσοδο της πόλης, στο δρόμο για το Διεθνές Αεροδρόμιο Mehrabad. Η πλατεία έχει έκταση 78.000 τ.μ. και περιλαμβάνει εκτός από τον πύργο, ένα υπόγειο μουσείο και σιντριβάνια. Στο υπόγειο του πύργου υπάρχουν θέατρα, γκαλερί, βιβλιοθήκες και μουσεία. Ανεβείτε στην κορυφή του πύργου με το ασανσέρ για πανοραμική θέα στην πόλη. Το εισιτήριο κοστίζει 150.000 ριάλ. Ωρες λειτουργίας 9 π.μ.-5 μ.μ. Κυριακή έως Πέμπτη (10 π.μ.-5 μ.μ. την Παρασκευή).


Ο πύργος χτίστηκε κατόπιν εντολής του τελευταίου Σάχη της Περσίας, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί (Mohammad Reza Pahlavi) με αφορμή τον εορτασμό των 2.500 χρόνων της Περσικής Αυτοκρατορίας. Σχεδιάστηκε από τον Hossein Amanat, o οποίος σε ηλικία μόλις 24 ετών κέρδισε στον διαγωνισμό με τα σχέδια του, που έγινε το 1966, για την ανάδειξη του συμβόλου της πόλης. Ο Πύργος Azadi αντιπροσωπεύει τη μεγάλη ιστορία και την κληρονομιά του Ιράν σε συνδυασμό με τα σύγχρονα επιτεύγματα και την ανάπτυξη.
Ο πύργος κατασκευάστηκε από τον Mohammad Pourfathi, ολοκληρώθηκε το 1971 και δόθηκε σε λειτουργία το 1972 με το όνομα Shahyad Tower. Εγγράφηκε στον κατάλογο των εθνικών μνημείων του Ιράν στις 16 Μαρτίου 1972.

Ο πύργος συνδυάζει αρχιτεκτονικά στυλ Σασσανίας και Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, έχει ύψος 45 μέτρα, πλάτος 64 μέτρα και καλύπτεται από 25.000 πλάκες μαρμάρου από το Ισφαχάν. Εχει 4 πυλώνες πάνω στους οποίους πατάει ο κεντρικός πυλώνας.

Στα χρόνια που πέρασαν συναντάμε τον πύργο-σύμβολο της Τεχεράνης με διάφορα ονόματα. Αρχικά τον ονόμασαν Darvaze ye Kurosh - Η Πύλη του Κύρου. στη συνέχεια σε Shahyad Aryamehr (Πύργος Shahyad) – Μνημείο του Σαχ. Για τα επόμενα χρόνια, το όνομα παρέμεινε το ίδιο, θυμίζοντας την 2500η επέτειο της περσικής αυτοκρατορίας μέχρι την Ισλαμική επανάσταση. Το 1979 (μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979), ο πύργος πήρε το όνομα που γνωρίζουμε σήμερα – (Borj-e Āzādi), που κυριολεκτικά σημαίνει ελευθερία, Πύργος Ελευθερίας.

4. Ι LOVE TEHRAN


Ακριβώς απέναντι από την πλατεία Αzadi μπορείτε να βρείτε και να φωτογραφηθείτε, το όνομα της πόλης (Ι LOVE TEHRAN) ένα αξιοθέατο θα λέγαμε, σήμα κατατεθέν πια, όλων των πόλεων του κόσμου. Προσοχή πως θα περάσετε από τον δρόμο απέναντι, οι οδηγοί δεν δίνουν εύκολα ευκαιρία στους πεζούς!


5. ΠΥΡΓΟΣ ΜΙΛΑΝΤ

Ένα ακόμη σύμβολο της Τεχεράνης είναι ο Πύργος Milad. Βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της πόλης στην περιοχή Shard/Gisha και είναι ορατός από πολλά σημεία της, λόγω του ύψους του. Ο πύργος Milad είναι ο 6ος ψηλότερος πύργος στον κόσμο και το ψηλότερο κτίριο στην Τεχεράνη. 435 μέτρα από την βάση του μέχρι την κορυφή της κεραίας του.


Σχεδιάστηκε από τον Ιρανό αρχιτέκτονα Mohammad Reza Hafezi και η κατασκευή του διήρκεσε 11 χρόνια. Εγκαινιάστηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2009 από τον δήμαρχο της Τεχεράνης με μια λαμπρή τελετή.

Ο πύργος περιλαμβάνει 5 μέρη, τα οποία είναι τα θεμέλια, το λόμπι εισόδου, ο άξονας, η δομή κεφαλής και η κεραία.

Το λόμπι αποτελείται από 6 ορόφους και περιλαμβάνει εμπορικές μονάδες, εκθεσιακούς χώρους και εστιατόρια.

Στον άξονα, έξι ανελκυστήρες φέρνουν τους επισκέπτες κατά μήκος ενός φρεατίου από σκυρόδεμα στους επάνω ορόφους με ταχύτητα 7 μέτρων, το δευτερόλεπτο.

Το ψηλότερο σημείο του πύργου για επισκέπτες, που αποτελείται από 12 ορόφους με την οροφή του είναι στα 315 μέτρα και στεγάζει ένα 5αστερο ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, εμπορικό κέντρο, γκαλερί τέχνης , το μουσείο του πύργου και πολλές επιχειρήσεις πληροφορικής. Υπάρχει επίσης ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο από όπου μπορείτε να έχετε πανοραμική θέα σ όλη την πόλη και τα βουνά.

Τέλος, η κεραία στην κορυφή φιλοξενεί την ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και ιδιωτικές κεραίες.

Αν δεν είσαστε με αυτοκίνητο και ντόπιο οδηγό σας προτείνω να πάρετε ένα ταξί αν θέλετε να φθάσετε στον πύργο για να τον επισκεφτείτε, καθώς είναι αρκετά μακριά από οποιονδήποτε σταθμό του μετρό. Εμείς λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και επειδή δεν ήταν στα ενδιαφέροντα μας να περιηγηθούμε στο εσωτερικό του, τον είδαμε από τον αυτοκινητόδρομο κάνοντας μια σύντομη στάση για φωτογραφίες, από σχετικά μακρινή απόσταση.


6.ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ SA'DADAB
Ένα συγκρότημα 110 εκταρίων που χτίστηκε από τις δυναστείες QAJAR και PAHLAVI και βρίσκεται στην περιοχή Shemiran της Τεχεράνης.
Το συγκρότημα περιλαμβάνει υπέροχους κήπους, δάσος, κανάλια νερού γνωστά ως qanats, παλάτια και μουσεία.
Το συγκρότημα κατοικήθηκε αρχικά από τους QAJAR τον 19ο αιώνα και αργότερα ο reza Shah των PAHLAVI έμεινε εκεί την δεκαετία του 1920. Στη συνέχεια την δεκαετία του 1970 μετακόμισε ο γιός του, ο Σάχης Mohammad Reza Pahlavi. Μετά την επανάσταση του 1979 το συγκρότημα έγινε μουσείο και πολλά κτήρια είναι επισκέψιμα για το κοινό ενώ άλλα στεγάζουν υπηρεσίες και γραφεία.
Εδώ μπορείτε να δείτε το άγαλμα του Αrash του Τοξότη, να επισκεφτείτε το
παλάτι Mellat το Λευκό Παλάτι που το παρομοιάζουν με τον Λευκό Οίκο. ο Ρεζά Σαχ διέταξε να χτιστεί αυτό το παλάτι το 1932 το οποίο ολοκληρώθηκε το 1937. Eίναι ένα διώροφο κτίριο και ένα υπόγειο συνολικής επιφάνειας 5000 τετραγωνικών μέτρων, στους χώρους του οποίου μπορείτε να περιηγηθείτε για να δείτε σαλόνια, τραπεζαρίες, αίθουσες δεξιώσεων .


΄Εξω από το παλάτι θα δείτε ένα ζευγάρι γιγάντιες μπότες από μπρούτζο ό,τι έχει απομείνει από ένα τεράστιο άγαλμα του Reza Shah. Το μέγεθος τους είναι εντυπωσιακό!

Θα σας έλεγα να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε βόλτες κάτω από τον παχύ ίσκιο των δένδρων για να απολαύσετε την δροσιά που προσφέρουν τα qanats ή να καθίσετε να πιείτε ένα καφέ ή τσάι.



Αν θέλετε να δείτε περισσότερα παλάτια και μουσεία στο συγκρότημα μπορείτε να επισκεφτείτε το Πράσινο παλάτι, Green Palace ένα από τα πιο όμορφα παλάτια στο Ιράν, εξωτερικά καλύπτεται από σπάνιες πράσινες πέτρες από μαργαριτάρι από την επαρχία Zanjan, είναι ένα διώροφο κτήριο και καταλαμβάνει έκταση 1203 τ.μ.
εντυπωσιακή είναι η αίθουσα με τους καθρέφτες με ένα χαλί εβδομήντα τετραγωνικών μέτρων, υφαντό στο διάσημο εργαστήριο χαλιών Amoughli στο Mashhad.

Αλλα ενδιαφέροντα μουσεία και παλάτια που μπορείτε να επισκεφτείτε στο συγκρότημα είναι το Μουσείο Καλλιγραφίας, το Μουσείο Ανθρωπολογία, το μουσείο αυτοκίνητων, το μουσείο Υαλικών και χειροτεχνίας, το μουσείο καλλών τεχνών , το παλάτι της μητέρας του βασιλιά κ.α.


7.Carpet Museum of Iran

Είμαι σίγουρη ότι έχετε ακούσει για τα περίφημα περσικά χαλιά, ευκαιρία λοιπόν αφού βρισκόμαστε στην πηγή των χαλιών, να επισκεφτούμε το Μουσείο Χαλιών του Ιράν (Carpet Museum of Iran) που βρίσκεται στην Τεχεράνη, δίπλα στο πάρκο Laleh (Λαλέ), ιδρύθηκε το 1976 και άνοιξε για το κοινό στις 11 Φεβρουαρίου 1978.


Το Μουσείο Χαλιών του Ιράν διαθέτει και εκθέτει σήμερα μια μεγάλη ποικιλία από περσικά χαλιά από όλο το Ιράν, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα έως σήμερα. Σ΄ αυτό το μοναδικό μουσείο θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε από τον guide σας, την ιστορία του χαλιού να δείτε πολλά διαφορετικά είδη περσικών χαλιών, διαφορετικά σχέδια και ποιότητα ανάλογα από την περιοχή που προέρχονται. Κάθε σχέδιο είναι μοναδικό, έχει να πει μια διαφορετική ιστορία με τα υπέροχα σχέδια, χρώματα και υφή υφή. Πολλά χαλιά λένε παλιές ιστορίες για περσικούς ήρωες και μύθους, και μερικές φορές αντιπροσωπεύουν τα φυσικά στοιχεία αλλά μας δείχνουν και τον φυτικό κόσμο του Ιράν.

Μας είπαν ότι στο Ιράν η ταπητουργία δεν είναι δουλειά, αλλά τέχνη. Επίσης οι Ιρανοί σέβονται τα χαλιά τους για αυτό ποτέ δεν θα πατήσουν επάνω τους με τα παπούτσια, έτσι και εσείς για να μπείτε στο μουσείο θα τα αφήσετε στην είσοδο ή θα φορέσετε τις ειδικές πλαστικές πατούσες.


Τα χαλιά δεν προορίζονται μόνο για το πάτωμα αλλά σε κάποιες περιοχές θα τα δείτε στους τοίχους και στα κρεββάτια σαν κάλυμμα. Επάνω τους μπορεί να δείτε τους Ιρανούς να είναι ξαπλωμένοι ή την οικογένεια μαζεμένη να τρώει.

Τα χαλιά του μουσείου θα σας μιλήσουν και σας αποκαλύψουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη του Ιράν.

Είμαι σίγουρη ότι η επίσκεψη στο Μουσείο θα σας εντυπωσιάσει, οπως και εμένα.

Θα το βρείτε στη βορειοδυτική γωνία του πάρκου Laleh της πόλης , στη διασταύρωση των οδών Fatemi και Karegar. Ο πλησιέστερος σταθμός του μετρό για να το επισκεφτείτε είναι ο Meydan-e Enghelab-e Eslami (σε κίτρινη γραμμή) και υπάρχουν λεωφορεία στη βόρεια οδό Karegar που θα σας μεταφέρουν στο μουσείο.

Κοντά βρίσκεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης, στη δυτική πλευρά του πάρκου Laleh το οποίο δυστυχώς δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε αν και μας φάνηκε ενδιαφέρον από τα εκθέματα που είδαμε στον προαύλιο χώρο του.


8.Golestan palace


Το ωραιότερο αξιοθέατο από αυτά που πρόλαβα να δω τις 2 μέρες της διαμονής μου στην Τεχεράνη. Είναι ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα με 8 κτήρια και κήπους και χρονολογείται από την εποχή της δυναστείας των Qajar που κυβέρνησαν το Ιράν από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα. Το παλάτι περιβάλλεται από τείχη και είναι κτισμένο γύρω από κήπους, λίμνες και πολύ πράσινο. Χτίστηκε την εποχή που ήδη το Ιράν είχε αναπτύξει εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με άλλους λαούς και αυτούς της Ευρώπης και έτσι συνδυάζει τα πιο όμορφα δείγματα ιρανικής αρχιτεκτονικής με ευρωπαϊκά στολίδια και κομψότητα.


Τα κτήρια του εξωτερικά έχουν υπέροχα κεραμικά πλακάκια σε πράσινα, κίτρινα, μπλε χρώματα με υπέροχα σχέδια αντιπροσωπευτικά της τέχνης και της κουλούρας στην χώρα.
Εντύπωση προκαλούν όλες οι αίθουσες λόγω της χλιδής τους αλλά η αίθουσα Mirror Hall είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή αίθουσα με καθρέπτες του παλατιού. Εντυπωσιακή και η αίθουσα με το μαρμάρινο κρεβάτι στην βεράντα, η αίθουσα Khalvat e Karim Khani, το κτήριο Shamsolemareh ένα μείγμα ιρανικής και ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής,

Κάντε βόλτες στους κήπους δείτε εξωτερικά τα βασιλικά ανάκτορα, δείτε τα μουσεία με και τις συλλογές ιρανικών χειροτεχνιών, τους πίνακες και τις αίθουσες με τα δώρα που ήρθαν από την Ευρώπη.

Για να δείτε όλα τα κτήρια και τα μουσεία θα πρέπει να βγάλετε χωριστά εισιτήρια στην είσοδο για αυτό σας προτείνω να ξεκαθαρίσετε από πριν ποια είναι αυτά που θέλετε να δείτε. Η είσοδος στους κήπους και στην αίθουσα με τους καθρέπτες στοιχίζει από 150.000 ριάλια από εκεί και πέρα για κάθε κτήριο θα πρέπει να πληρώνεται 80.000 ριάλια. Υπολόγισα ότι θα χρειαστείτε περίπου 20 ευρώ για όλα, προσωπικά είδα τις αίθουσες που ανέφερα και πιο πάνω.

Η UNESCO το έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πάρτε το μετρό για τον σταθμό Panzdah E Khordad.
Διεύθυνση Golestan Palace: Τεχεράνη, οδός Khordad 15, πλατεία Arg

9. Εθνικό Μουσείο του Ιράν (Αρχαιολογικό και Ισλαμικό Μουσείο)

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Τεχεράνης και μπορείτε με την επίσκεψη σας να αποκτήσετε μια εικόνα της ιστορίας του Ιράν από την εποχή του λίθου έως τον 20 αιώνα.

Το Εθνικό Μουσείο του Ιράν αποτελείται από δύο ξεχωριστά κτίρια.

Το πρώτο κτίριο φιλοξενεί το Αρχαιολογικό μουσείο (Iran Bastan Museum) που θα το διακρίνεται εύκολα από την εντυπωσιακή του είσοδο, σε σχήμα καμάρας, χτισμένο από κόκκινα τούβλα, σχεδιασμένο από τους Γάλλους αρχιτέκτονες André Godard και Maxime Siroux. Εχει έκταση 11 000 τ.μ. ξεκίνησε να κτίζεται το 1935 και η λειτουργία του άρχισε το 1937.



Από τα highlight του μουσείου, οι μεγάλοι χάρτες που εξηγούν την ιστορία του Ιράν μέσα από το πέρασμα των αιώνων, κομμάτια από την Persepolis, ένα αντίγραφο του Βαβυλωνιακού Κώδικα του Χαμουραμπί, της πρώτης νομοθεσίας στον κόσμο (το πρότυπο βρίσκεται στο Λούβρο), ο Salt Man από το Zanjan, μια μούμια που έχει σκληρύνει και βρέθηκε σε ένα αλατωρυχείο του Chehrabad.


Το άλλο κτίριο φιλοξενεί το Μουσείο Ισλαμικής Εποχής, έχει μοντέρνο σχεδιασμό, και η είσοδος του αποτελείται από λευκό τραβερτίνο και σκούρες κιονοστοιχίες. Αυτή η έκθεση ξεκίνησε να λειτουργεί μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979. Σημαντικά εκθέματα, αγγεία, υφάσματα, έργα τέχνης, κείμενα και καλλιγραφία από τη μετακλασική περίοδο της ιστορίας του Ιράν. Τα νεότερα εκθέματα ανήκουν στην εποχή του Qajar.


Μπορείτε να ανεβείτε στους ορόφους με το ασανσέρ.
Μπορείτε να το προσεγγίσετε εύκολα το μουσείο με το μετρό, βρίσκεται μεταξύ των σταθμών του μετρό Imam Khomeini και Hassan Abad, της σκούρας μπλε γραμμής.

Οι ώρες λειτουργίας του μουσείου είναι από τις 9.00 έως τις 19.00 (έως τις 18.00 το χειμώνα).


10. STREET FOOD ΣΤΗΝ ΟΔΟ SI-E TIR ή 30ΤΗ ΤΙR.


Δίπλα στο αρχαιολογικό Μουσείο Τεχεράνης βρίσκεται η οδός Si-e Tir ή η οδός 30th Tir. Σ αυτό τον δρόμο υπάρχουν τα περισσότερα μουσεία και αξιοθέατα της πόλης. Προσωπικά σας τον προτείνω για street food. Στην Τεχεράνη δεν βρήκα ιδιαίτερο street food στις περιηγήσεις μου, αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όμως αυτός ο δρόμος είναι η χαρά του καλοφαγά που θέλει να δοκιμάσει τοπικές γεύσεις και όχι μόνο. Μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία από νόστιμα περσικά φαγητά, όπως κεμπάπ μέχρι fast food, γλυκά, παγωτά, χυμούς. Υπάρχουν και κάποια μαγαζάκια που προσφέρουν ινδική, τουρκική και λιβανέζικη κουζίνα.


Εδώ έφαγα το πιο ωραίο παγωτό σαφράν με μικρά κομματάκια σύκου, στο 10ημερο ταξίδι μου στο Ιράν.


Από την μια πλευρά του δρόμου υπάρχουν καντίνες από όπου μπορείτε να αγοράσετε ότι θέλετε να δοκιμάστε και από την άλλη υπάρχουν καθίσματα και τραπεζάκια όπου μπορείτε να καθίσετε και τα απολαύσετε.

11.GRAND BAZAAR - Bāzār e Bozorg


Αν θέλετε να συνωστιστείτε με ντόπιους είναι το κατάλληλο μέρος εκεί που χτυπάει η καρδιά της πόλης από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ένα σκεπαστό παζάρι της Ανατολής, πολύβουο και πολύχρωμο, με πολλούς κεντρικούς διαδρόμους και παρακλάδια, που το μήκος τους ξεπερνούν τα 10 χιλιόμετρα. Κάθε στοά και διάδρομος έχει διαφορετικά μαγαζιά και εμπορεύματα. Ρούχα, παπούτσια, υφάσματα, χαλιά, χρυσαφικά, είδη οικιακής χρήσης και αλλά πολλά οπως μαγαζάκια για τσάι, καφέ, για φρέσκους χυμούς, μαγαζάκια για να τσιμπήσετε κάποια τοπική λιχουδιά στο πόδι, αλλά και τζαμιά, μεντρεσέδες και τράπεζες.

Το παζάρι έχει πολλές εισόδους, η κύρια είσοδος του είναι η Sabze-Meydan. Σίγουρα θα χαθείτε στην μαγεία του μεγάλου παζαριού της Τεχεράνης, θα χάσετε την παρέα σας λόγω της πολυκοσμίας, όμως απολαύστε τις στιγμές, κάντε τις αγορές σας και σίγουρα μέσα από κάποια στοά και ρωτώντας τους ευγενικούς και φιλόξενους Πέρσες, που είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το μαγαζί τους για να σας βοηθήσουν, θα ξαναβρείτε τον δρόμο σας. Προσοχή στους αχθοφόρους που μεταφέρουν τα εμπορεύματα της αγοράς, μπορεί να σας παρασύρουν επειδή δεν τους ακούσετε να φωνάζουν "στην άκρη, στην άκρη".


Για ψώνια στο μεγάλο παζάρι, σας προτείνω να αγοράσετε μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, τσάι (προτείνω το λεμόνι) , σαφράν, μέντα, μαντήλες που θα σας χρειαστούν τις επόμενες ημέρες του ταξιδιού σας, κοσμήματα, αντίγραφα σε καλές τιμές, μαγνητάκια και είδη λαϊκής τέχνης της περιοχής.

Highlight στο Μεγάλο παζάρι, σας προτείνω να ανακαλύψετε το μικρότερο tea house της Τεχεράνης και να απολαύσετε ένα τσάι σαφράν, λεμόνι και μέντα. Διαβάστε ΕΔΩ που θα το βρείτε και την ιστορία του.


Το Μεγάλο Παζάρι θα το βρείτε με τα πόδια πολύ κοντά στο Παλάτι Golestan. Αν πάτε με μετρό στο παζάρι, επιλέξτε τους σταθμούς Khayam και Khordad 15th . Το παζάρι ανοίγει στις 10 το πρωί και κλείνει στις 5 το απόγευμα.


TIPS ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ

Μέχρι εδώ σας έδωσα πληροφορίες για τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που προλάβαμε να δούμε στην διήμερη διαμονή μας στην Τεχεράνη. Αν εσείς έχετε χρόνο μην περιορισθείτε μόνο σε αυτά.


Υπάρχουν και πολλά άλλα μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε. Μερικά από τα πιο διάσημα μουσεία στην Τεχεράνη, που ίσως θα θέλετε να προσθέσετε στη λίστα σας και τα έχω και εγώ (ίσως καταφέρω να τα επισκεφτώ σ ένα επόμενο ταξίδι) είναι σίγουρα το Εθνικό Θησαυροφυλάκιο Κοσμημάτων (το οποίο παραμένει κλειστό μετά την πανδημία του Covid και στεγάζεται σε ένα θωρακισμένο και ασφαλές υπόγειο, στο χώρο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν ) το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης, η Εθνική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Malek.

Επίσης αν σας το επιτρέπει ο χρόνος σας προτείνω να επισκεφτείτε το Παζάρι Tajrish -
Τατζρίς (μετρό γραμμή 1 (κόκκινη γραμμή) σταθμός Tajrish ). Εδώ θα βρείτε να αγοράσετε φρούτα και λαχανικά αλλά και πολλά σουβενίρ και ιρανικά γλυκά. Είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.


Στην περιήγηση σας στην Τεχεράνη θα παρατηρήσετε ότι τα μουντά κτήρια της παίρνουν ζωή και χρώμα, χάρη στα έργα των καλλιτεχνών graffiti που τα ομορφαίνουν. Κάθε τοίχος γίνεται ένα έργο τέχνης και αφηγείται μια ιστορία με αποκορύφωμα τα graffiti στην πρώην Πρεσβεία των ΗΠΑ τα οποία δεν πρόλαβα να φωτογραφίσω επειδή προσπαθούσα να αποκρυπτογραφήσω τι σημαίνουν και επί πλέον ήταν νύχτα και έβρεχε. Έχουν όμως δυνατούς συμβολισμούς! Σήμερα η πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ ονομάζεται Μουσείο Κατασκοπείας των ΗΠΑ και αποτελεί την έδρα της πολιτοφυλακής Σεπάχ. Τόσο εσωτερικά όσο και στο εξωτερικά του κτηρίου οι τοίχοι είναι γεμάτοι με φωτογραφίες και graffiti κατά των ΗΠΑ. Μπορείτε να επισκεφτείτε το κτήριο με εισιτήριο 200.000 IR, είναι ανοιχτά καθημερινά, εκτός Παρασκευής που είναι αργία.


Στους δρόμους της Τεχεράνη σε ειδικά πλαίσια αλλά και σε τοίχους οικοδομών, θα δείτε αναρτημένους προς ένδειξη σεβασμού και τιμής, τους Μάρτυρες και εθνικούς ήρωες της Επανάστασης του 1979, τους shahids.

Παρατηρήστε τους κάδους, τα κουτιά ηλεκτρισμού και θα εκπλαγείτε από τα σχέδια και την ζωγραφική επάνω τους!

Εχω ήδη στην λίστα μου λίγο έξω από την πόλη το όμορφο χωριό Darband, στους πρόποδες του όρους Tochal με όμορφα καφέ και εστιατόρια μέσα σε τρεχούμενα νερά, οπως και μια βόλτα με τελεφερίκ για ανέβασμα στο όρος Tochal.


ΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Το Ιράν δεν είναι η χώρα που φημίζεται για την κουζίνα του κανένας όμως δεν πρόκειται να φύγει από εδώ νηστικός. Η τοπική κουζίνα της Περσίας δεν είναι καυτερή ούτε παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Συνίσταται κυρίως σε kebab (αρνί και μοσχάρι, χοιρινό δεν τρώνε), κοτόπουλο, ρύζι, μελιτζάνες, φαλάφελ, ένα τύπο σούπας (με κρέας ή χωρίς), πατάτες τηγανητές και ψάρι. Φυσικά θα βρείτε ποικιλία από σαλάτες τις οποίες προσωπικά αποφεύγω τις πρώτες ημέρες ειδικά αν είναι ωμές και εδώ σερβίρουν αρκετές ωμές αλλά και ψητές σαλάτες, με τα κρεατικά τους.


Οι Ιρανοί έχουν τα δικά τους ψωμιά με τα οποία συνοδεύουν τα φαγητά τους, μου αρέσαν ιδιαίτερα το Lavash ένα λεπτό ψωμί που ψήνετε στα τοιχώματα του φούρνου αλλά και το Barbari με σουσάμι και μαυροκούκι (μαύρο κύμινο) ένα πιο παχύ ψωμί που όταν είναι ζεστό είναι υπέροχο.

Επίσης απολαύσαμε καφέδες, τσάγια, φυσικούς χυμούς, αριάνι σκέτο και με μέντα, φάγαμε γλυκά και παγωτά με υπέροχες γεύσεις. Από φρούτα φάγαμε καρπούζια, πεπόνια, κεράσια ήταν η εποχή τους, βερίκοκα και ροδάκινα.
Φυσικά δοκιμάσαμε πολλά ιρανικά φαγητά και γλυκά σε restaurant της πόλης για τα οποία θα σας κάνω ιδιαίτερη ανάρτηση οπως συνηθίζω για όλα τα ταξίδια μου.


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Αεροπορικώς, πολλές εταιρείες πετάνε μέχρι την Τεχεράνη ( Turkish airways, Qatar, Austria. Pegasus, Εmirates κ.λπ.) στο αεροδρόμιο Imam Khomeini
(IKA)
είναι το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης και απέχει από την πόλη 70 χλμ. Από εκεί θα πάρετε το μετρό για να κατευθυνθείτε στο κέντρο της πόλης, είναι οικονομικός τρόπος αλλά και χρονοβόρος, θα κάνετε τουλάχιστον μιάμιση ώρα για να φθάσετε. Στο μετρό υπάρχουν βαγόνια για γυναίκες, για άνδρες και για οικογένειες χωριστά. Ελέγξτε που θα μπείτε. Η Τεχεράνη διαθέτει ένα δίκτυο μετρό 120 χλμ. και τεσσάρων γραμμών (άλλες δύο είναι υπό κατασκευή). Μια διαδρομή μονής διαδρομής με το μετρό κοστίζει 10.000 ριάλια σχεδόν10 σεντ!.

Αν θέλετε να φθάσετε γρήγορα επιλέξτε ένα ταξί, δεν είναι τόσο οικονομική λύση και πρέπει να κάνετε καλή συμφωνία για τα κόμιστρα γιατί αν και έχουν ταξίμετρα δεν χρησιμοποιούνται για τους τουρίστες. Τα ταξί είναι κίτρινα.
Αντί για Uber στο Ιράν χρησιμοποιούν την εφαρμογή Snapp, έτσι θα βρείτε πιο φθηνό κόμιστρο, από τα κανονικά ταξί. Για να παραγγείλτε ταξί μέσω Snapp, σας προτείνω μόλις φθάσετε στο αεροδρόμιο να αγοράσετε μια ιρανική κάρτα sim ( η διαδικασία είναι απλή και θα σας πάρει κανένα 20λεπτο η διαδικασία και περίπου 2 ώρες η ενεργοποίηση της) σε άλλη περίπτωση ζητήστε από κάποιον ντόπιο στο αεροδρόμιο να σας εξυπηρετήσει από το δικό του τηλέφωνο, πιστεύω ότι δεν θα σας αρνηθεί. Εμείς είχαμε κανονίσει από πριν να μας περιμένει το αυτοκίνητο με τον οδηγό, οπότε δεν μπορώ να σας πω τιμές για ταξί.


Στην Τεχεράνη υπάρχουν επίσης moto taxi, μισθωμένα μηχανάκια τα οποία προσωπικά δεν σας τα συνιστώ εκτός και αν σας αρέσει να ζείτε επικίνδυνα!

Αν έρθετε στην Τεχεράνη με εσωτερική πτήση τότε θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο Mehrabad (THR) που βρίσκεται δίπλα στον Πύργο Azadi, άρα θα είσαστε πιο κοντά στο κέντρο.

Αν επιλέξετε το λεωφορείο από την Τεχεράνη για να πάτε σε άλλη πόλη του Ιράν, τα λεωφορεία αναχωρούν από την πλατεία Azadi.


ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Δυο ημέρες που έμεινα στην πρωτεύουσα της χώρας δεν αισθάνθηκα κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο, μπορώ να πω μάλιστα ότι με την παρέα μου κυκλοφορήσαμε εκτός από τα ελεγχόμενα μουσεία, στα πολύβουα παζάρια και κεντρικές αγορές, στο κέντρο της πόλης πιο άνετα από ότι θα κυκλοφορούσαμε στο κέντρο της Αθήνας. Φυσικά δεν κυκλοφορήσαμε αργά το βράδυ, ούτε σε σκοτεινά και παρακμιακά μέρη που ελλοχεύουν κινδύνους. Οι κάτοικοι ήταν φιλικοί, ευγενικοί, απαντούσαν στις ερωτήσεις ενώ ήταν πρόθυμοι πολλές φορές να μας βοηθήσουν να βρούμε αυτό που ψάχναμε είτε εξηγώντας μας με τα λίγα αγγλικά τους, είτε αφήνοντας αυτό που 'καναν μας συνόδευαν, ακόμη και σχεδιαγράμματα μας έφτιαξαν για να φθάσουμε στο μέρος που θέλαμε..


Ο μόνος κίνδυνος που πρέπει να αναφέρω είναι αυτός στους δρόμους, όπου οι οδηγοί κυκλοφορούν χωρίς κανόνες. Προσοχή στους δρόμους, η Τεχεράνη είναι μια τεράστια, πολυσύχναστη και πολύβουη πόλη με πολλά αυτοκίνητα και μηχανάκια να κυκλοφορούν στους δρόμους της. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα, αν εξαιρέσεις το συχνό μποτιλιάρισμα σε ώρες αιχμής, το πρόβλημα είναι ότι οι οδηγοί, οδηγούν χωρίς να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας, οπως τουλάχιστον τους γνωρίζουμε εμείς οι Δυτικοί (θα διαπιστώσετε το ίδιο πρόβλημα ειδικά στις προσπεράσεις και στους δρόμους εκτός πόλης) γιαυτό τα ματιά σας δεκατέσσερα και προσοχή όταν περνάτε από το ένα πεζοδρόμιο στο απέναντι.

Φυσικά προσοχή στα προσωπικά σας αντικείμενα, στα χρήματα, το διαβατήριο σας και το κινητό σας, κάτι που ισχύει για όλα μας τα ταξίδια.

Αν έχετε πάει στην Τεχεράνη και έχετε δει περισσότερα και ενδιαφέροντα μέρη θα ήθελα να αφήσετε ένα σχόλιο ώστε να τα συμπεριλάβουμε στην λίστα μας για το επόμενο ταξίδι μας στο Ιράν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME 


 INSTAGRAM  TripsandDreamsbyMary

10 ημέρες με μαντήλα στο Ιράν


10 + 1 things to do in Tehran


10 traditional Iranian Restaurant and tea house in Iran


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου