20 Tips You Need to Know Before Traveling to Iran

20 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΟ ΙΡΑΝ

Το Ιράν είναι μια όμορφη χώρα της Μέσης Ανατολής που σίγουρα κάθε ταξιδιώτης θα ήθελε να επισκεφτεί έστω για μια φορά στην ζωή του. Όνειρο πολλών είναι να επισκεφτούν τις πιο τουριστικές περιοχές, ενώ όνειρο κάποιων άλλων περιοχές πιο περίεργες και απομονωμένες, είτε βρίσκονται στα βουνά είτε στην έρημο της χώρας.



Πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα δύσκολο ταξίδι γιατί η πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας φθάνει στα αυτιά μας κομμένη και ραμμένη οπως κάποιοι άλλοι επιθυμούν ενώ κάποιοι άλλοι το βλέπουν σαν ταξίδι εύκολο και γεμάτο συγκινήσεις.

 Οπως και να το βλέπει κανείς, το Ιράν είναι μια χώρα που για να την γνωρίσεις έστω και λίγο πρέπει να ταξιδέψεις μέχρι εκεί, να την τριγυρίσεις, να αφιερώσεις χρόνο στα αξιοθέατα της, να γνωρίσεις τους κάτοικους και την κουλτούρα τους, να ανακατευτείς μαζί τους, να απολαύσεις την κουζίνα της. 

Όλα αυτά όμως πρέπει να τα κάνεις με ασφάλεια και γνωρίζοντας κάποια πράγματα για την χώρα που θα επισκεφτείς. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε εδώ, συγκεντρώσαμε μια λίστα με λίγες συμβολές που πρέπει κάθε ταξιδιώτης να γνωρίζει πριν ταξιδέψει και αφού τις λάβει σοβαρά υπόψιν του να αποφασίσει αν θέλει να την επισκεφτεί ή όχι.  

Διαβάσετε λοιπόν  τις συμβουλές μου για ένα ταξίδι στο Ιράν και είμαι σίγουρη ότι θα σας μείνει αξέχαστο!


ΤΙ ΘΑ ΦΟΡΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Μπορεί να μην συμφωνώ με την υποχρέωση των γυναικών να φορούν μαντήλα στο Ιράν, μπορεί να ήταν ένας από τους λόγους που για πολλά χρόνια ανέβαλα το ταξίδι μου εκεί, όμως τελικά πήρα την απόφαση να την "φορέσω" για να επισκεφτώ αυτή την όμορφη χώρα αφού δεν υπήρχε περίπτωση να κυκλοφορήσω χωρίς μαντήλα, για να την γνωρίσω.

Μπορεί μετά τα τελευταία γεγονότα, με το θάνατο της 22χρονης Κούρδισας Μαχσά Αμινί και τις ταραχώδεις διαδηλώσεις των πολιτών να άλλαξαν λίγο τα πράγματα με την κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών όπως είπαν, όμως η χρήση μαντήλας είναι ακόμη υποχρεωτική για την γυναίκα του 2023.

Η υποχρέωση χρήσης της μαντήλας επιβλήθηκε στις Ιρανές γυναίκες το 1983. Οι γυναίκες ντόπιες και αλλοδαπές ανεξάρτητα με την πίστη τους υποχρεούνται να φορούν μαντήλα και φαρδιά ρούχα σε δημόσιους χώρους σ όλο το Ιράν.

Η αστυνομία Ηθών ιδρύθηκε το 2006 με αποστολή της, τη διάδοση της κουλτούρας, της σεμνότητας και του χιτζάμπ. Η αστυνομία ηθών αποτελείται από άνδρες με πράσινες στολές και γυναίκες με τσαντόρ.

Στο πρόσφατο ταξίδι μου διαπίστωσα ότι πολλές γυναίκες αρχίσαν να μην φορούν την μαντήλα τους με ότι συνεπάγεται αυτό. Πάντως δεν είδα κάτι ακραίο να γίνεται στους δρόμους.

Πολλές γυναίκες που μιλήσαμε, μου είπαν ότι δεν θέλουν να την φορούν, ενώ κάποιες γελούσαν που δεχτήκαμε να τη φορέσουμε εμείς οι Ευρωπαίες και ζήτησαν συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Άλλες γυναίκες αυτές με τα τσαντόρ μας κάναν παρατήρηση στον δρόμο και κυρίως στα τζαμιά επειδή η μαντίλα μας γλίστρησε και έπεσε στους ώμους και μας επέβαλλαν να την φορέσουμε.

Άνδρες στα μουσεία μας κάναν παρατήρηση επειδή δεν φορούσαμε σωστά την μαντήλα, υπήρχαν και αφίσες που επιδείκνυαν την χρήση της, μας έδειξαν να την ανεβάσουμε, ενώ κάποιες στιγμές ένιωσα κάποια βλέμματα περίεργα τόσο από άνδρες και όσο και από γυναίκες, αλλά δεν μπόρεσα να προσδιορίσω τι θέλαν να μου πουν. Απλά αποφύγαμε να συνεχίσουμε να βλεπόμαστε...

Ο ενδυματολογικός κώδικας απαγορεύει τα κοντά μανίκια σε μπλούζες και πουκάμισα για τις γυναίκες, για αμάνικα δεν το συζητώ καν, για αυτό κατά την διαμονή μου στην χώρα φόρεσα ρούχα με μακριά μανίκια ή 3/4 ενώ πρέπει να καλύπτονται οι γοφοί και οι καμπύλες γενικότερα. Απαγορεύονται τα στενά παντελόνια και τα σορτς και ειδικά αυτά που αφήνουν ακάλυπτο μεγάλο τμήμα των ποδιών. Παπούτσια φόρεσα κλειστά, αθλητικά που με βοηθούν και στο περπάτημα αλλά και πέδιλα χωρίς κάλτσες σε μέρη όπου η ζέστη ήταν αφόρητη, αν και οι οδηγίες λένε ότι πρέπει τα παπούτσια να είναι κλειστά και το πόδι πρέπει να καλύπτεται με σκούρα κάλτσα.

Η τοπική μας guide μας παρακάλεσε να φοράμε την μαντήλα μας γιατί σε διαφορετική περίπτωση εκτός από την παρατήρηση μπορεί να συλλάβουν την ίδια, να πληρώσει πρόστιμο ακόμη και να χάσει την άδεια της, επειδή δεν μας συμβούλευσε σωστά για την υποχρέωση μας να φοράμε το " υποχρεωτικό δια νόμου" χιτζάμπ.


Για την είσοδο σε τζαμιά και θρησκευτικούς χώρους, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα σας ζητηθεί να φορέσετε ειδικό ένδυμα τσαντόρ, ευτυχώς είναι χρωματιστό και όχι μαύρο, που θα σας δώσουν κατά την είσοδο σας στον χώρο και θα είσαστε καλυμμένες από την κορφή ως τα νύχια, ενώ θα αφήσετε τα παπούτσια έξω. Σε κάποια πιο τουριστικά τζαμιά επιτρέπεται η είσοδος χωρίς τσαντόρ. Στην διακριτική σας ευχέρεια αν θα τα φορέσετε ή αν θα μείνετε έξω από τον θρησκευτικό χώρο τους.

Οι άνδρες δεν μπορούν να φοράνε σορτς, επιτρέπονται όμως τα κοντομάνικα μπλουζάκια και τα πουκάμισα.

Τέλος θα σας πω ότι την μαντήλα θα πρέπει να την βάλετε στο αεροπλάνο, ο πιλότος θα σας ενημερώσει ότι πρέπει να την φορέσετε γιατί μπήκατε στον εναέριο χώρο του Ιράν και πλησιάζεται στο αεροδρόμιο άφιξης σας. Αρα φροντίστε να έχετε μια μαντήλα και μια τουνίκ στις αποσκευές καμπίνας, για να κατεβείτε καταλλήλως ενδεδυμένες οι γυναίκες.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ-VISA


Για την είσοδό σας στο ΙΡΑΝ θα χρειαστείτε VISA εισόδου στην χώρα, η visa μπορεί να είναι e-visa ή visa on arrival.


Όλα τα έγγραφα αποστέλλονται στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν προς έγκριση με ηλεκτρονική αίτηση και απόκτηση κωδικού έγκρισης και στη συνέχεια αποστέλλονται στην πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα (αυτό ισχύει για την Ελλάδα), μπορεί να σας ζητηθεί να πάτε αυτοπροσώπως στην Πρεσβεία. Η όλη διαδικασία χρειάζεται τουλάχιστον 15 με 20 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε μεριμνήσει για την έκδοση της έγκαιρα.
 Η e-Visa στην Ελλάδα στοιχίζει 50 ευρώ.

Για την visa on arrival, μπορείτε να κάνετε την διαδικασία της ηλεκτρονικής έγκρισης και αφού σας έρθει ο κωδικός έγκρισης πρέπει σε διάστημα ενός μήνα να ταξιδέψετε και να πάρετε την visa σας, κατά την άφιξή σας στο αεροδρόμιο.

Κάτοικοι κάποιων χωρών έχουν το δικαίωμα να βγάλουν την visa on arrival κάτι που δεν το συνιστώ, γιατί μπορεί να σας αρνηθούν την είσοδο κατά την άφιξή σας στο αεροδρόμιο. Βέβαια άνθρωποι που ταξιδεύουν ανεξάρτητα στις γύρω περιοχές και δεν έχουν προγραμματισμένη ημερομηνία άφιξης στο Ιράν, θα το ρισκάρουν σίγουρα με ότι συνέπειες υπάρξουν. Η visa on arrival, εκδίδεται μόνο στα διεθνή αεροδρόμια και όχι στα χερσαία σύνορα μεταξύ των χωρών και ισχύει για 30 ημέρες. Οσοι σκοπεύουν να αποκτήσουν τη βίζα τους στα διεθνή αεροδρόμια του Ιράν καλά είναι να κάνουν μια ηλεκτρονική αίτηση τουλάχιστον δύο, τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι τους.

Να σημειώσω ότι επειδή η πολιτική αλλάζει συνεχώς, λόγω πολλών συγκυριών (επιδημία, ένοπλες συγκρούσεις, οικονομία, απεργίες, κλείσιμο συνόρων κ.α.) είναι καλό να ενημερώνεστε συνεχώς πριν φύγετε για το ταξίδι σας αν ισχύει η ίδια πολιτική για την visa και τα δικαιολογητικά, από τότε που οργανώσατε το ταξίδι μέχρι να το υλοποιήσετε, για να μην βρεθείτε στα γκισέ της αεροπορικής και έχετε προβλήματα.

Στην προσπάθεια σας για περισσότερες και έγκυρες πληροφορίες για την έκδοση της visa και τα δικαιολογητικά θα σας πρότεινα να επικοινωνήσετε με την Πρεσβεία ή το Προξενείο του Ιράν στην χώρα σας, η Πρεσβεία της Αθήνας είναι πολύ κατατοπιστική και οι υπάλληλοι ευγενικοί και εξυπηρετικοί σε κάθε απορία μας, επίσης μπορείτε να μπείτε στο site για την έκδοση VISA για πληροφορίες και την υποβολή αίτησης 
https://evisa.mfa.ir/en/ στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβετε τον κωδικό εξουσιοδότησης.

Τα δικαιολογητικά για την Visa είναι

-φόρμα αίτησης

- Σκαναρισμένο διαβατήριο, πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι και την έξοδο σας από την χώρα.

- 1 φωτογραφία σας, με διαστάσεις 6 x 4 εκ. με λευκό φόντο (Χωρίς γυαλιά, καπέλο, αξεσουάρ και έντονο μακιγιάζ, δεν χρειάζεστε να φοράτε μαντήλα).

- Η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι υποχρεωτική για να εκδοθεί η VISA σας.

Καλό είναι να  έχετε την ταξιδιωτική ασφάλιση τυπωμένη γιατί θα σας ζητηθεί για έλεγχο στο αεροδρόμιο. Αν δεν έχετε μια ετήσια προσωπική ταξιδιωτική ασφάλεια μπορείτε να αγοράσετε μια προσωρινή ταξιδιωτική ασφάλιση για όσο διάστημα μείνετε στην χώρα. Επειδή η ετήσια ασφάλιση μου, έληξε πριν λίγο καιρό και δεν είμαι και σίγουρη ότι θα κάλυπτε το ταξίδι μου στο Ιράν, επειδή λίγες ασφαλιστικές καλύπτουν αυτή την χώρα, στην αναζήτηση μια καινούργιας, αγοράστηκε μια προσωρινή με 10 ευρώ για 15 ημέρες (Bihem Iran Insurance Co) και καλύψεις όχι και τόσο σοβαρές παρ΄ όλα αυτά έκανε την δουλειά της μια χαρά, αφού δεν υπήρξαν απρόοπτα.

-Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUDCC) με 3 δόσεις, από την τελευταία δόση να έχουν περάσει 14 +1 ημέρες. Τα εμβόλια που γίνονται δεκτά, είναι αυτά που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ή αυτά που έχουν λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συγκεκριμένα τα εξής: Pfizer-Biontech, Moderna, Astra-Zeneca (το εμβόλιο Johnson&Johnson, δεν γίνεται δεκτό).

Οι κάτοχοι με πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει να υποβάλλουν το πιστοποιητικό τους προς έλεγχο στην Ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Οσοι δεν είναι εμβολιασμένοι μπορούν να εισέλθουν ελεύθερα, με την υπόδειξη αρνητικού τεστ PCR 72 ωρών πριν την άφιξή σας στο Ιράν.

Η VISA εισόδου, η ασφάλεια, το πιστοποιητικό νόσησης θα σας ζητηθούν μαζί με το διαβατήριο, στο γκισέ του αεροδρομίου (Ελλάδα) για έλεγχο πριν την επιβίβαση σας στο αεροπλάνο για το ΙΡΑΝ έστω και αν μεσολαβεί ενδιάμεσο αεροδρόμιο. Αυτός ο έλεγχος ισχύει και για άλλες χώρες.

Βασικός κανόνας για την είσοδο σας στην χώρα είναι να μην είσαστε πολίτης του Ισραήλ αλλά και να μην έχετε σφραγίδα εισόδου στο Ισραήλ, στο διαβατήριο σας.

Αν το διαβατήριο σας έχει σφραγίδα Ισραήλ θα σας συμβούλευα να κάνετε αίτηση νωρίς διότι το πιο πιθανό είναι να απορριφθεί, θα σας έλεγα σε τέτοια περίπτωση να κάνετε δήλωση απώλειας του διαβατήριου σας και ανανέωση (βέβαια είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, ενώ πρέπει να πληρώσετε εκ νέου τα παράβολα). Το καλό νέο βέβαια είναι ότι το Ισραήλ δεν σφραγίζει πια διαβατήρια και έτσι πιθανόν να μην έχετε πρόβλημα.

Κάποιες κάτοικοι χωρών έχουν δωρεάν VISA και αυτές είναι η Συρία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, Κίνα, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Μαλαισία, η Αρμενία.

Αν ταξιδεύετε με οργανωμένο γκρουπ γραφείου από Ελλάδα είσαστε τυχεροί γιατί θα τα αναλάβει το γραφείο και όλα καλά. Εσείς πρέπει να συμπληρώσετε χειρόγραφα την φόρμα που θα σας στείλουν από το γραφείο, θα στείλετε 1 φωτογραφία σας με διαστάσεις 6 x 4 εκ. με λευκό φόντο (χωρίς γυαλιά, καπέλο, αξεσουάρ και έντονο μακιγιάζ, επίσης δεν χρειάζεστε να φοράτε μαντήλα), ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού εμβολιασμού και σκαναρισμένο το διαβατήριο και θα μεριμνήσουν αυτοί και για τα υπόλοιπα ακόμη και την ασφάλισή σας αν δεν έχετε.

Αν ταξιδεύετε μόνοι ή με την παρέα σας θα χρειαστεί να κάνετε την διαδικασία της αίτησης και να συγκεντρώσετε τα δικαιολογητικά που έγραψα πιο πάνω αναλυτικά αλλά θα σας ζητηθούν επί πλέον τα αεροπορικά σας εισιτήρια τα οποία έχετε αγοράσει ήδη καθώς η κράτηση ξενοδοχείου τουλάχιστον για την πρώτη ημέρα της άφιξης σας ή πρόσκληση από κάποιο γνωστό που θα σας φιλοξενήσει και πρέπει να δώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας του, πολλές φορές τα ζητούν και επικοινωνούν και μαζί του για διασταύρωση στοιχείων.

Προσωπικά το θέμα έκδοσης της Visa με αγχώνει όταν είναι να ταξιδέψω με την παρέα μου (περισσότερο για την εξέλιξη της έγκρισης) και χωρίς οργανωμένο τουριστικό γραφείο και πολλές φορές αναθέτω την διαδικασία στο τοπικό γραφείο της χώρας που θα επισκεφτώ και έχω κλείσει κάποιες υπηρεσίες, αυτοί έχουν την εμπειρία και την ευελιξία να λύνουν προβλήματα αν τυχόν προκύψουν και εγώ να μην τρώω τον χρόνο μου με αυτά.

Αμερικάνοι, Καναδοί και Βρετανοί πολίτες πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσουν την βοήθεια ενός τοπικού ιρανικού γραφείου με το οποίο θα ταξιδέψουν στην χώρα γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν ανεξάρτητα, έτσι το γραφείο θα αναλάβει και την έκδοση της visa.

Το Ιράν δεν κολλάει το χαρτάκι της Visa στο διαβατήριο σας, σας δίνεται σε τυπωμένο χαρτί και δεν σφραγίζει τα διαβατήρια ούτε στην είσοδο, ούτε στην έξοδο. Αν ζητήσετε παράταση στην VISA επειδή αποφασίσατε ότι θέλετε να μείνετε για μεγαλύτερο διάστημα στην χώρα, προσέξτε γιατί θα σας σφραγίσουν το διαβατήριο και ίσως στο μέλλον να έχετε προβλήματα για την είσοδο σας σε άλλες χώρες (π.χ. ΗΠΑ).

Μην απελπίζεστε και μην σας φαίνεται περίπλοκη η διαδικασία έκδοσης της e-Visa, στο τέλος όλα πάνε καλά.


ΙΝΤΕΡΝΕΤ -ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Στο ΙΡΑΝ οι περισσότεροι ισότοποι είναι περιορισμένοι και θα χρειαστείτε ένα VPN για να έχετε πρόσβαση. Γενικά το ίντερνετ είναι αργό και πολλές φορές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση ούτε στα βασικά για ώρες ή και για ημέρες ανάλογα με το τι συμβαίνει στην χώρα. Αφορμή για να το κλείσουν είναι πολλές φορές μια διαδήλωση.

 Για εσάς που είσαστε εθισμένοι με το facebook και το instagram θα περάσετε δύσκολες ώρες. Προσωπικά δεν μπόρεσα να ανεβάσω story τις ημέρες που ήμουν εκεί γιατί δεν μπήκα στην διαδικασία να ανεβάσω το VPN, ήθελα συνειδητά αποτοξίνωση από τα social media και σας πληροφορώ ότι πέρασα μια χαρά και χωρίς αυτά.

Το wi fi λειτουργεί free με την χρήση κωδικού που θα σας δίνουν στα περισσότερα ξενοδοχεία, εστιατόρια, tea house, χωρίς το VPN θα μπαίνετε όμως στα πολύ βασικά ίσα για να επικοινωνείτε με τους δικούς σας ή για να κάνετε συνεννοήσεις για τις υπόλοιπες ημέρες του ταξιδιού σας.

Μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε μια ιρανική κάρτα sim κατά την άφιξη σας στο Ιράν, στο αεροδρόμιο, πάτε στο γκισέ ενός πάροχου κινητής τηλεφωνίας και με την επίδειξη του διαβατηρίου σας κάνετε αίτηση και αποκτάτε την κάρτα sim με το δικό σας νούμερο, η διαδικασία κρατάει περίπου 15 λεπτά και η ενεργοποίηση της κάρτας παίρνει λίγο χρόνο, όμως με 8 ευρώ μπορείτε να έχετε 5GB που ισχύουν για ένα μήνα.

Εκτός από τηλεφωνικές κλήσεις με τοπικούς αριθμούς και SMS, οι ταξιδιώτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο 3G και 4G με την τουριστική κάρτα sim.

Το WhatsApp χρησιμοποιείται ευρέως στο Ιράν, οπως και το instagram, όταν βέβαια έχει σήμα ενώ το facebook, το twitter και πολλές ακόμη πλατφόρμες είναι μπλοκαρισμένες .

Πάροχοι τηλεφωνίας στο Ιράν, οι οποίοι παρέχουν στους ξένους επισκέπτες αξιόπιστο δίκτυο και κατάλληλες υπηρεσίες είναι οι :η MTN Irancell, η Hamrah-e Aval και η RighTel.

Πρακτικά ακόμη και με αγορασμένη κάρτα με ή χωρίς VPN, είχαμε προβλήματα πρόσβασης στο Ίντερνετ κυρίως εκτός των μεγάλων πόλεων αλλά και στις μεγάλες πόλεις επειδή το μπλόκαρε η κυβέρνηση συχνά λόγω διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα οπως μαθαίναμε.

Ο τηλεφωνικός κωδικός χώρας του Ιράν είναι 0098.



ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΤΟ ΙΡΑΝ

Θεωρώ ότι η καλύτερες εποχές για να επισκεφτείτε το ΙΡΑΝ είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Tον χειμώνα σε πολλές περιοχές κυρίως βόρεια και στα βουνά κάνει κρύο ενώ το καλοκαίρι σε πολλές περιοχές κυρίως νότια, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Αρχές Ιούνη που το επισκέφτηκα συνάντησα θερμοκρασίες από 30 έως 40+ C και πιο νότια από την Τεχεράνη η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Το κλίμα ήταν ζεστό και ξηρό.

Ο χειμώνας είναι η κατάλληλη εποχή για αυτούς που εκτός από την περιήγηση σε αξιοθέατα, αγαπούν το σκι, να αποφασίσουν το ταξίδι τους, αφού η χώρα είναι γεμάτη με βουνά και χιονοδρομικά κέντρα, ακόμη και δίπλα στην Τεχεράνη, που είναι κτισμένη από την μια μεριά στους πρόποδες της οροσειράς Αλμπόρζ
 και από την άλλη στις αρχές της ερήμου.

Θα έλεγα ότι το επόμενο ταξίδι μου στο Ιράν θα είναι τον Μάρτιο, μια εποχή με καλές θερμοκρασίες για να προχωρήσουμε και προς την περιοχή των ερήμων που αφήσαμε αυτή την φορά λόγω υψηλών θερμοκρασιών, μην ξεχνάτε ότι στο Ιράν βρίσκεται το πιο ζεστό σημείο στην γη, είναι η έρημος Λουτ με την υψηλότερη θερμοκρασία να φθάνει και στους 70 βαθμούς Κελσίου, Μάρτιο λοιπόν για να ζήσουμε και τις γιορτές τους του Νορούζ - Nowrooz.

Αν πάλι σκέφτεστε να επισκεφτείτε περιοχές νότια, και νησιά στον Περσικό κόλπο και άλλες παράκτιες περιοχές, η καλύτερη εποχή είναι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.


ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Το ΙΡΑΝ δεν χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ως αναφορά τα έτη. To περσικό ημερολόγιο είναι αστρονομικό ηλιακό ημερολόγιο κι ένα από τα παλαιότερα συστήματα χρονολόγησης. Σήμερα εν έτη 2023 αυτοί μετράνε 1402, το περσικό ημερολόγιο αφαιρεί 621 χρόνια από το δικό μας.
Σίγουρα θα δείτε αυτή την χρονολογία στις συσκευασίες προϊόντων και θα σας κάνει εντύπωση.
Το περσικό έτος ξεκινάει με την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου, κατά την οποία γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς το Νορούζ.
Επίσης η εβδομάδα ξεκινάει το Σάββατο και τελειώνει την Παρασκευή, ημέρα αργίας για τους Ιρανούς.


ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΑ ΤΟ ΙΡΑΝ

Τα μέσα ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν συχνά με αρνητικά νέα και σχόλια για το Ιράν, και πάντα αναρωτιόμουν εάν είναι ασφαλές να ταξιδέψει κάποιος στον Ιράν. Σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε την ίδια απορία μάλιστα πολλοί φίλοι μου το θεωρούν ακόμη και τώρα που επέστρεψα ένα δύσκολο ταξίδι σε μια επικίνδυνη χώρα και με μαλώνουν που επισκέπτομαι τέτοια μέρη. Εγώ απλά χαμογελάω και τους λέω ότι αυτοί χάνουν που δεν έρχονται μαζί μου. Ποτέ δεν θα έβαζα σε κίνδυνο τον εαυτό μου ξέροντας εκ των προτέρων ότι εκεί που θα πάω κάτι συμβαίνει... δεν είχα, ούτε έχω αυτοκτονικές τάσεις, απλά θέλω να γνωρίσω τον κόσμο και να χαίρομαι την κάθε στιγμή, όσο μπορώ ακόμη.

Θα σας πω λοιπόν, τώρα που επισκέφτηκα το Ιράν, με μεγάλη σιγουριά, ότι ΝΑΙ είναι μια ασφαλής χώρα!

Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα στις 10 ημέρες που έμεινα στην χώρα είτε ήμουν με τον τοπικό guide είτε χωρίς, σε δρόμους, καταστήματα, εστιατόρια και καφέ. Οι ίδιοι οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι έχουν χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας.

Φυσικά πάντα λέω, ότι πήγε καλά σε εμένα στο ταξίδι μου, δεν σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο και για εσάς, για αυτό να προσέχετε. Συμβουλή μου είναι να μην κυκλοφορείτε σε σκοτεινές και παρακμιακές περιοχές ειδικά το βράδυ ή χωρίς την συνοδεία κάποιου ντόπιου που γνωρίζει πως πρέπει να κινηθεί κάποιος και να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα και έγγραφα, κανόνες που ισχύουν φυσικά για όλα τα ταξίδια μας. Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι αλλά καλό είναι να έχετε αντίγραφα όλων των ταξιδιωτικών εγγράφων σας, σε ασφαλές μέρος ώστε αν χαθούν ή κλαπούν τα πρότυπα να μπορείτε να επισπεύσετε τις διαδικασίες επανέκδοσης τους. 

Επειδή με ρωτήσατε αν υπάρχει ISIS θα σας πω ότι προσωπικά δεν αντιλήφθηκα κάτι αλλά επειδή εγώ είμαι στον κόσμο μου, ρώτησα ντόπιους και μου είπαν κατηγορηματικά ότι ΔΕΝ υπήρξε ποτέ στο Ιράν!

Στο Ιράν υπάρχει απαγόρευση των όπλων, στο εσωτερικό της χώρας. Σκέψου ότι στην Αμερική που την θεωρείτε πιο ασφαλή, υπάρχει ελευθερία οπλοκατοχής!

Επίσης στο Ιράν δεν γίνεται πόλεμος, κάποιες τοπικές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ναι συμβαίνουν οπως διαβάζουμε και ακούμε, ακόμη και με νεκρούς αλλά στις 10 ημέρες του ταξιδιού μου δεν είδα και δεν άκουσα κάτι σοβαρό που να συνιστά απειλή. Η ζωή των ντόπιων κυλούσε ομαλά, χωρίς να γίνονται εμφανή στον τουρίστα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε ένα θεοκρατικό και δικτατορικό κράτος.

Θα σας συμβουλεύσω, κάποιοι το κάναν πριν και σε μένα, να αποφεύγεται επισκέψεις, σε πόλεις κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν και το Ιράκ, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στις περιοχές.

Αυτό όμως που θα έπρεπε να σας προβληματίσει για την ασφάλεια σας και την σωματική σας ακεραιότητα, κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, είναι το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί στην χώρα.

Οι οδηγοί αυτοκινήτων οδηγούν με δικό τους οδικό κώδικα κυκλοφορίας, ευτυχώς χωρίς τις κόρνες εδώ, τόσο στις πόλεις όσο και στις εθνικές οδούς και τα χωριά.

Θα πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί όταν διασχίζεται τους δρόμους πεζοί, καθώς οι οδηγοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα και δεν σταματούν ούτε στις διαβάσεις πεζών, ενώ εκνευρίζονται αν σηκώσεις το χέρι για να σταματήσουν, τα δε μηχανάκια δεν ξέρεις από που θα σου βγούνε!

Στους δρόμους εκτός πόλεων του Ιράν μου έκανε εντύπωση, ότι κάθε μεγάλο όχημα που κουβαλάει αντικείμενα που εξέχουν και είναι βαριά συνοδεύεται από ένα αυτοκίνητο ασφαλείας με σημαία, ακριβώς από πίσω του, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και να μην υπάρχουν ατυχήματα.

Αν δεν έκαναν και προσπεράσεις δεξιά και αριστερά μας, καλά θα ήταν τα πράγματα και στις εθνικές και στις επαρχιακές οδούς.

Οι οδηγοί της παρέας είπαν ότι θα οδηγούσαν εκτός πόλης, αφού πρώτα κάναν 40 μετάνοιες για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους. Για τις πόλεις ούτε που το σκέφτονται.

Το Ιράν θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για να οδηγεί κανείς πρωταθλήτρια είναι η Ναμίμπια (με 45 νεκρούς/100.000 κατοίκους) ενώ ακολουθούν οι Ταϊλάνδη (44), Ιράν (38), Σουαζιλάνδη (36), Κογκό (34), Δομινικανή Δημοκρατία (32), Μαλάουι (32), Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (32), Μπελίζ (31) και Μογγολία (31) κ.λπ

Αν βρεθείτε σε δυσκολία, αν κινδυνεύτε, αν έχετε οποιοδήποτε άλυτο πρόβλημα ζητήστε βοήθεια από τον πρώτο αστυνομικό που θα βρεθεί κοντά σας ή κατευθυνθείτε σ ένα αστυνομικό τμήμα, οι μεγάλες πόλεις έχουν και τουριστική αστυνομία. Αν δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε στα αγγλικά, χρησιμοποιήστε τον translator στα αγγλικά-περσικά, από ότι διαπίστωσα τα πάνε μια χαρά με την τεχνολογία μικροί μεγάλοι.
Η αστυνομία βρίσκεται παντού και συμβάλει στην τάξη, ειδικά των μεγάλων πόλεων.

Για τους Έλληνες αναγνώστες δίνω τα στοιχεία της Πρεσβεία μας στην Τεχεράνη, θα τα χρειαστείτε σε περίπτωση ανάγκης, οι υπόλοιποι απευθυνθείτε στην πρεσβεία της χώρας σας.

Δ/νση: No.43, Esfandiyar Blvd., Vali Asr Ave., Tehran, Iran, Postal Code 1967915681
Τηλ.: (009821) 22050533
Fax: (009821) 22057431
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης:
‭Κλήση από το εξωτερικό ή με περιαγωγή (roaming) +98 910 272 6477
Κλήση από άλλο ιρανικό τηλέφωνο 0910 272 6477
Ε-mail: gremb.teh@mfa.gr
Web-Site: www.mfa.gr/tehran



ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ


Για το ταξίδι σας στο Ιράν πρέπει να έχετε μαζί σας μετρητά διότι λόγω του Εμπάργκο και της μη ύπαρξης swift, οι διεθνείς συναλλαγές είναι δύσκολες και δεν λειτουργούν οι κάρτες.

Οι αλλοδαποί δυστυχώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους για αγορές αλλά ούτε για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ .

Μπορείτε στα περισσότερα καταστήματα να κάνετε συναλλαγές με ευρώ και δολάρια για αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας μικρά χαρτονομίσματα για τις καθημερινές σας συναλλαγές. Να ξέρετε ότι τα ρέστα που θα σας επιστέψουν θα είναι στο τοπικό τους νόμισμα ή σε κάποιες περιπτώσεις στο νόμισμα που τους δώσατε, για να μην μπερδεύεστε καλό είναι να ανταλλάξετε το συνάλλαγμα σας σε τοπικό νόμισμα.

Το τοπικό νόμισμα του ΙΡΑΝ είναι το Ριάλ Ιράν (IRR)

Το ΙΡΑΝ έχει πληθωρισμό, για αυτό μην λαμβάνεται υπόψιν την κρατική συναλλαγματική ισοτιμία που θα βρείτε στη google ή στις Τράπεζες.

Στα ανταλλακτήρια της χώρας ισχύει άλλη ισοτιμία, αυτή της καθημερινής αγοράς, σας προτείνω να ελέγξετε τις τιμές και να αλλάξετε αυτή που σας φαίνεται πιο ελκυστική. Δώσαμε (6-6-2023) 100 ευρώ και πήραμε 50.000.000 ριάλια. Σήμερα 6-7-2023 που ξανακοιτάω την ισοτιμία θα έπαιρνα 54.850.000 ριάλ δηλαδή 5.485.000 toman!

Έτσι μπορείτε να αισθανθείτε εκατομμυριούχος και να κάνετε πολλά πράγματα με αυτό το ποσό, για αυτό μην χαλάσετε πολλά χρήματα μαζί γιατί θα βρεθείτε με ένα τούβλο χρήματα που δεν θα χωρούν στο πορτοφόλι σας.

Αλλάξτε λοιπόν τα χρήματα σας στο ανταλλακτήριο ή στο ξενοδοχείο σας, θα σας δώσουν καλή τιμή αλλά ποτέ στον δρόμο, σε ανθρώπους που θα σας πλησιάσουν όσο ελκυστική και αν σαν ακουστεί η τιμή τους, το πιο πιθανό είναι να σας μπερδέψουν και να σας κλέψουν.

Το Ιράν έχει 2 νομίσματα.

Το ιρανικό ριάλ και το Toman.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον ταξιδιώτη. Ας προσπαθήσουμε να τα ξεπλέξουμε. Υπάρχει ένα χαρτονόμισμα και για τα δύο, σπάνια θα σου δώσουν κέρματα, βασικά δεν είδα ούτε ένα τις ημέρες του ταξιδιού. Από την μια μεριά του χαρτονομίσματος αναγράφονται τα ριάλ και από την άλλη τα Toman. Το Toman έχει ένα μηδενικό λιγότερο.

1.000.000 rial είναι ίσο με 100.000 Toman.

1.000.000 rial είναι 2 ευρώ.

100,000 Toman είναι επίσης 2 ευρώ.

Εκεί που θα μπερδευτείτε σίγουρα είναι στις συναλλαγές σας, θα σας λένε τις τιμές σε όποιο νόμισμα επιθυμούν και κάποιοι θα λένε την τιμή χωρίς να βάζουν καθόλου μηδενικά! φανταστείτε μπέρδεμα! το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν έχουν σκοπό να σας κλέψουν. Ίσως το βλέπουν λίγο σαν παιχνίδι με τον τουρίστα ή έτσι έχουν συνηθίσει. Ψυχραιμία όμως, εσείς θα τους ζητάτε πάντα τιμές σε ριάλια και θα τους λέτε να σας τις γράφουν σε ένα χαρτί ή στο κουμπιουτεράκι για να βγάλετε άκρη, να κάνετε τους υπολογισμούς σας και να μην μπερδεύστε.

Επίσης αν προσπαθήσετε να διαβάσετε τιμές από τις ταμπέλες μάλλον δεν θα τα καταφέρετε. Συνήθως είναι γραμμένες στα ΦΑΡΣΙ, την γλώσσα που μιλάνε και γράφουν! Μπορείτε να κάνετε πριν το ταξίδι σας μια σχετική προετοιμασία τουλάχιστον να μάθετε τους αριθμούς για να μην αισθάνεστε ότι σας κοροϊδεύουν. Προσωπικά δεν το έκανα πριν το ταξίδι μου, απλά όταν μου λέγανε την τιμή, που εκ των προτέρων ήξερα ότι θα είναι πιο υψηλή από την κανονική και σίγουρα τουριστική έκανα παζάρια ή αν έβλεπα ότι είναι σε κανονικά πλαίσια πλήρωνα και όλα ήταν εντάξει. Και αυτός μπορεί να κέρδιζε λίγο παραπάνω από τον τουρίστα και εγώ ήμουν ευχαριστημένη, άλλωστε τα τουριστικά ψώνια και τα φαγητά τους είναι φτηνά για εμάς, λόγω της ισοτιμίας ώστε δεν υπήρχε λόγος να χαλάω περισσότερη φαιά ουσία για σεντς και να χάνω από τις όμορφες στιγμές του ταξιδιού μου.

Δεν σας κρύβω ότι τις ημέρες που έμεινα στο Ιράν, αισθάνθηκα εκατομμυριούχα με ένα μάτσο χαρτονομίσματα και τόσα μηδενικά επάνω τους, που κουβαλούσα. Τώρα που το σκέφτομαι κάτι ανάλογο μου είχε συμβεί και πριν λίγους μήνες στη Συρία και το Λίβανο. Μάλιστα έφερα και μερικά εκατομμύρια ριάλια πίσω για την συλλογή μου, γιατί που θα ξαναβρώ εκατομμύρια!

Δεν θέλω όμως να σας μπερδέψω άλλο με τα μετρητά στο Ιράν, αλλά θα σας δώσω κάποιες πληροφορίες για έναν άλλο τρόπο συναλλαγών που χρησιμοποιούν οι Ιρανοί για να μην κουβαλούν μετρητά μαζί τους και μπορείτε να το κάνετε και εσείς το ίδιο αν σκοπεύετε να μείνετε για καιρό στην χώρα.
Υπάρχει μια προπληρωμένη χρεωστική κάρτα συναλλαγών που ονομάζεται Mah card. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για την έκδοση της, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι και κάποιος θα σας την φέρει στο ξενοδοχείο ή όπου μείνετε, την ημερομηνία που θα δηλώσετε, θα την φορτώσετε με το χρηματικό πoσό που επιθυμείτε στο νόμισμα της χώρας σας και έτσι θα αποκτήσετε ριάλια, ώστε να κάνετε τις συναλλαγές σας στο Ιράν χωρίς να κουβαλάτε μαζί σας μετρητά, ενώ θα μπορείτε να κάνετε και αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ των τραπεζών. Εχει κόστος 19 ευρώ και την τελευταία ημέρα πριν αφήσετε την χώρα θα πρέπει να την επιστρέψετε (πάλι ραντεβού) και το υπόλοιπο που απέμεινε μπορείτε να το πάρετε στο νόμισμα που είχατε βάλει αρχικά, σε μετρητά στο χέρι. Απέφυγα να την εκδώσω λόγω του μεγάλου κόστους έκδοσης της, μια και θα έμενα μόνο 10 ημέρες στη χώρα, όμως σε συζητήσεις που είχα με ντόπιους, μου την ανέφεραν σαν λύση και θεωρώ πως είναι ένας καλός τρόπος συναλλαγών ειδικά αν έχεις να πληρώσεις ξενοδοχεία, μεταφορές και να κάνεις ακριβές αγορές (χαλιά, κοσμήματα κ.α.). (δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες https://www.mahcard.com/ )

Στα μεγάλα καταστήματα αν θέλετε να αγοράσετε για παράδειγμα ένα ακριβό χαλί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα με μια επιπλέον μικρή χρέωση επειδή οι συναλλαγές γίνονται μέσω τρίτης χώρας (συνήθως μέσω των Εμιράτων).

ΩΡΑ


Η διαφορά ώρας στο Ιράν είναι +30 λεπτά από την ώρα Ελλάδος. Βρεθήκαμε στο Ιράν, Ιούνη μήνα που άλλαξε η ώρα σε θερινή, δεν είμαι σε θέση να σας εξηγήσω το μισάωρο της αλλαγής αλλά αλλάξτε τα ρολόγια σας για να είσαστε εντάξει με τους χρόνους και τα ραντεβού σας. Το χειμώνα η διαφορά ώρας είναι +1.30.


ΓΛΩΣΣΑ


Οι Πέρσες μιλάνε τα φαρσί, όμως στα τουριστικά μέρη και τα ξενοδοχεία θα συνεννοηθείτε και στα Αγγλικά.
Τα Φαρσί ή Περσικά είναι η επίσημη γλώσσα του Ιράν.
Μιλούν επίσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, τις δικές τους διαλέκτους.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ


Μερικές από τις πρώτες οινοποιήσεις στον αρχαίο κόσμο έγιναν στην Περσία, η οποία ήταν γνωστή για τα καλό της κρασί. Οι αρχαίοι κάτοικοι της Περσίας έπιναν κρασί και πολλές σοβαρές αποφάσεις είχαν παρθεί στο πέρασμα των αιώνων ακόμη και κάτω από την επήρεια μέθης. Λένε μάλιστα ότι η γνωστή ποικιλία Syrah/Shiraz προέρχεται από το αρχαίο περσικό σταφύλι Shirazi που παράγεται στην πόλη Σιράζ και από εκεί μεταφέρθηκε στην περιοχή του Ροδανού στην Γαλλία.

Όμως σήμερα και μετά την Επανάσταση του 1979, το αλκοόλ απαγορεύεται στο Ιράν και τιμωρείται από το νόμο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι στο Ιράν δεν πίνουν. Δεν υπάρχουν νυχτερινά κέντρα και μπαρ όπου γίνεται κατανάλωση αλκοόλ, τουλάχιστον φανερά. Σίγουρα όμως οι Ιρανοί πίνουν στα σπίτια τους ή σε κάποιους μυστικούς και γνωστούς χώρους, ενώ παράνομα παρασκευάζουν αλκοολούχα ποτά στα σπίτια τους κρυφά. 
Επίσης παράνομη εισαγωγή λαθραίου αλκοόλ γίνεται από το Ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ κυκλοφορεί νοθευόμενο αλκοόλ με αποτέλεσμα να έχουν πολλούς θανάτους από αυτό.

Επιτρέπεται η κατανάλωση μπίρας χωρίς αλκοόλ δημόσια, μάλιστα θα την βρείτε και με γεύσεις φρούτων, οι ντόπιοι δημόσια πίνουν κυρίως τσάι και καφέ (υπάρχουν καπουτσίνο, espresso κ.α. αλλά και αραβικός καφές αρωματισμένος με κάρδαμο, ροδόνερο κ.α.), το φαγητό τους το συνοδεύουν με dogh και φρέσκους χυμούς.

Aπαγορεύεται δημόσια ο χορός μετά μουσικής. Όμως επιτρέπεται στις κλειστές οικογενειακές συγκεντρώσεις, στις γιορτές τους και στους γάμους όπου μαζεύονται συγγενείς και φίλοι και γλεντάνε, πίνουν, τρώνε και χορεύουν! H μουσική σε κάποια ρεστοράν επιτρέπεται χωρίς όμως να μπορεί να χορέψει κάποιος απλά μπορεί να κουνηθεί χωρίς να προκαλεί, από την καρέκλα του. 

Αυτό που μου έκανε εντύπωση και μου άρεσε, είναι ότι τα βράδια μαζεύονται παρέες φίλων και οικογένειες (από το νεότερο μέλος μέχρι τον παππού και τη γιαγιά) σε πάρκα και πλατείες για πικ νικ. Στρώνουν ένα χαλί χάμω, ένα τραπεζομάντηλο από επάνω και ακουμπάνε φαγητά, σαλάτες, φρούτα, γλυκά, ξηρούς καρπούς, τσάι, χυμούς και περνάνε ευχάριστα την ώρα τους ενώ σε προσκαλούνε να πας κοντά τους, για να σε κεράσουν. Η φιλοξενία στο Ιράν είναι μέρος της κουλτούρας τους. Εδώ έχουν θέση και τα ήδη παραλίας, καρεκλάκια, τραπεζάκια, ψυγεία θαλάσσης που τα είδα στα μαγαζιά και αναρωτιόμουν που να τα χρησιμοποιούν στις πόλεις, αφού δεν έχουν θάλασσα κοντά, μέχρι που κατάλαβα και πραγματικά τους χάρηκα που απολαμβάνουν την ζωή και την οικογένεια.

Οι Ιρανοί πίνουν τσάι, μην σας κάνει εντύπωση αν σας προσκαλέσουν στο μαγαζί τους ή σας κεράσουν ένα τσάι εκεί που περιμένετε να παραγγείλετε, είναι μέρος της κουλτούρας και της φιλοξενίας τους. Δεχτείτε το και πείτε ευχαριστώ - با تشکر 
Πως θα το μάθετε? δεν ξέρω δεν μπόρεσα να το μάθω παρά τις προσπάθειες μου.
Mamnun = ευχαριστώ

Οι Ιρανοί δεν τρώνε χοιρινό λόγω θρησκείας, μπορείτε όμως να φάτε αρνί, πρόβειο, μοσχάρι, κοτόπουλο και ψάρι.



ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ

 Οταν δεν έχεις επισκεφτεί μια χώρα, έχεις μια διαφορετική εικόνα στο μυαλό σου από αυτή που θα σχηματίσεις αν την επισκεφτείς και την ζήσεις έστω και για λίγες ημέρες χωρίς όμως να έχεις πάλι σαφή εικόνα. Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια εικόνα από όσα είδα, άκουσα και από μια μικρή έρευνα που είχα κάνει και διασταύρωσα με ντόπιους,  για την γυναίκα στο Ιράν, στις μέρες μας. 

 Σύμφωνα με τον νόμο, οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες, αυτό βέβαια σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον τύπο και ακούμε, θεωρούμε ότι δεν συμβαίνει στην πράξη. 

Η μαντήλα είναι υποχρεωτική δια νόμου, οι γυναίκες σε κάποια πάρτι βγάζουν τη χιτζάμπ τους, φορούν κανονικά ρούχα, είναι όμορφα βαμμένες και χτενισμένες. Μάλιστα διαπίστωσα ότι οι περισσότερες νέες γυναίκες στο Ιραν κάνουν πλαστικές επεμβάσεις προσώπου, κυρίως την μύτη τους, έχουν φτιαγμένα τα βλέφαρα και τα φρύδια τους, υαλουρνιακό στα χείλη τους ενώ δεν λείπουν αυτές που φτιάχνουν στήθος και άλλα σημεία τους σώματος τους. Οπως καταλαβαίνεται το χιτζάμπ και το τσαντόρ δεν τις εμποδίζουν να θέλουν να δείχνουν ότι είναι γυναίκες! διαπίστωσα ότι πολλές έχουν κάνει σολάριουμ ενώ έμαθα ότι τα κέντρα ομορφιάς και τα κομμωτήρια ειδικά στις μεγάλες πόλεις κάνουν χρυσές δουλειές. Μάλιστα οι πλαστικοί γιατροί του Ιράν θεωρούνται από τους καλυτέρους του κόσμου στις πλαστικές κυρίως της μύτης και τα ιατρικά κέντρα στην Τεχεράνη έχουν τα πρωτεία σε τέτοιου είδους εγχειρήσεις. Το Ιράν επισκέπτονταν για ιατρικές επεμβάσεις άνθρωποι από όλο τον κόσμο, μέχρι πριν λίγα χρόνια, που τους πήραν μεγάλο μερίδιο πελατών η Τουρκία, όπου ανοίγουν συνεχώς μεγάλες ιατρικές μονάδες κάθε είδους. Οι πλαστικές επεμβάσεις στον Ιράν δεν είναι φτηνές για τους ντόπιους αφού στοιχίζουν μέχρι και 6 φορές περισσότερο, σε σχέση με τον μισθό τους.

Ο γάμος για τις γυναίκες στο Ιράν είναι νόμιμος, από την ηλικία των 13 ετών. Το διαζύγιο είναι πολύ εύκολη υπόθεση για έναν άνδρα, όμως για τις γυναίκες είναι μια περίπλοκη ιστορία αφού πρέπει για αυτό να συναινέσει ο σύζυγος ή ο πατέρας της. Σε άλλη περίπτωση πρέπει να αποδείξει την ανικανότητα του συζύγου ενώ δεν δικαιούται να πάρει την επιμέλεια των παιδιών της.

Για τον γάμο τώρα, επειδή ο πολιτικός γάμος δεν ισχύει εδώ, ένας αλλόθρησκος δεν μπορεί να παντρευτεί μουσουλμάνο. Διάβασα ότι απαγορεύεται το σεξ πριν το γάμο όμως είδα πολλά ζευγαράκια να κυκλοφορούν χέρι χέρι και αγκαλιασμένα σε πλατείες και δρόμους ενώ η ενοικίαση διαμερισμάτων σε ντόπιους για συνεύρεση είναι κάτι που ανθεί, έστω και παράνομα με κίνδυνο να συλληφθούν από την αστυνομία. Προφανώς και οι νέοι άνθρωποι είναι αντίθετοι με πολλές απόψεις του θεοκρατικού και ανδροκρατούμενου κράτους αλλά όλα θέλουν τον χρόνο και αγώνες για να αλλάξουν.

Οι γυναίκες στον Ιράν έχουν δικαίωμα στην μόρφωση σπουδάζουν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, τα οποία είναι μικτά.

Δικαίωμα έχουν και στην αγορά εργασίας, όμως υπάρχει και το άρθρο 1117 του Αστικού κώδικα, που ο άντρας μπορεί να απαγορεύσει στη σύζυγό του να εργαστεί αν ο ίδιος κρίνει ότι κάτι τέτοιο θίγει την οικογένειά του ή την αξιοπρέπειά του.
Γυναίκες γιατροί και μηχανικοί και άλλες ειδικότητες από το Ιράν είναι περιζήτητες στον κόσμο για τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους. Οι γυναίκες προφέρουν σημαντικό έργο στο σπίτι, βοηθώντας στην ανατροφή των παιδιών και την συντήρηση του σπιτιού, εργάζονται σε βιομηχανίες, στα χωράφια, σε καταστήματα, είναι ιδιοκτήτριες επιχειρήσεων.

Οι γυναίκες στο Ιράν έχουν δικαίωμα ψήφου (γυναίκες άνω των 16 ετών) και μπορούν να έχουν γυναίκα εκπρόσωπο στο κοινοβούλιο της χώρας. Δεν μπορούν όμως να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας λόγω του θεοκρατικού και ανδροκρατούμενου κράτους τους.

Στο μετρό ταξιδεύουν χωριστά, υπάρχουν βαγόνια για γυναίκες, για άνδρες και για οικογένειες χωριστά. Το Ιράν έχει πολύ καλό δίκτυο μετρό στις μεγάλες πόλεις ενώ γίνονται συνεχώς έργα επέκτασης του.

Οι γυναίκες στο Ιράν έχουν σύγχρονα κινητά και παρά την απαγόρευση πολλών εφαρμογών, κυρίως στην ενημέρωση, είναι ενημερωμένες για όλα και τα χειρίζονται πολύ καλά. Μάλιστα οι περισσότερες έχουν έναν λογαριασμό στο instagram. 

Οι γυναίκες στο Ιράν, οδηγούν αυτοκίνητο, πρέπει όμως μέσα σ αυτό να φορούν υποχρεωτικά την μαντήλα τους. Αν δεν φοράνε και φωτογραφηθούν από τις κάμερες ασφάλειας ή τις δει κάποιος αστυνομικός θα πληρώσουν πρόστιμο. 
Το πιο εντυπωσιακό τις ημέρες που έμεινα στο Ιράν ήταν όταν ο οδηγός μας σταμάτησε έξω από μια πόλη, για την καθιερωμένη επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα για να ενημερώσει το φύλλο πορείας της διαδρομής μας, πάρκαρε ακριβώς δίπλα μας ένα λεωφορείο που εκτελούσε τοπικό δρομολόγιο μεταξύ Τεχεράνης Ισφαχάν και κατέβηκε μια γυναίκα οδηγός για να δώσει και αυτή το φύλλο διαδρομής για το δικό της όχημα! Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη πραγματικά!

Μετά από συζήτηση έμαθα ότι μέχρι πρότινος οι γυναίκες απαγορεύονταν να οδηγήσουν δίκυκλο και ποδήλατο.

Μετά από μια απόφαση που ο δικαστής δικαίωσε μια γυναίκα που της είχαν αρνηθεί το δικαίωμα να βγάλει άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας, μπορούν πια όλες οι γυναίκες να βγάλουν δίπλωμα. Για να είμαι ειλικρινής δεν είδα όλες τις ημέρες στους δρόμους καμία να οδηγεί.

Παρ΄ όλα αυτά είδα ποδηλατική ομάδα γυναικών και ανδρών, οι οποίοι ήταν Πέρσες από ότι μου είπαν, όταν πιάσαμε κουβέντα. Ήταν όλοι ντυμένοι με ποδηλατικά ρούχα, άφησαν τα ποδήλατα τους έξω από το τζαμί που επισκεφτήκαμε και ξεναγήθηκαν και αυτοί. Μακάρι να αρχίσουν να αλλάζουν κάποια πράγματα.

Οι γυναίκες του Ιράν παλεύουν κάθε μέρα με τον Νόμο και την ελεύθερη φύση της γυναίκας για ένα καλύτερο αύριο για τις ίδιες αλλά και για τις κόρες τους.. 


ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ

Το Ιράν είναι η χαρά του φωτογράφου. Ομορφα τοπία, πολλά αξιοθέατα, τοπικές αγορές και μοναδικοί άνθρωποι ντυμένοι σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας αλλά και με τοπικές φορεσιές ανάλογα από την περιοχή που κατάγονται. Ο επισκέπτης φυσικά θέλει να τα αποθανατίσει όλα. Όμως και εδώ υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Αν είσαι solo ταξιδιώτης που ταξιδεύει με το τρίποδο του, θα σου πω ότι πρέπει να το ξεχάσεις, απαγορεύεται να το στήσεις για φωτογραφίες σε δημόσιους χώρους, το πιο συνηθισμένο είναι να έρθουν οι υπεύθυνοι να σου ζητήσουν να το κλείσεις. Υπάρχει περίπτωση να σε αντιμετωπίσουν σαν επαγγελματία φωτογράφο οπότε θα πρέπει να έχεις ειδική άδεια για φωτογράφηση για να το χρησιμοποιήσεις. Αρα πριν το πακετάρεις και το κουβαλήσεις, σκέψου το καλύτερα.

Οι φωτογραφίες με μηχανή DSLR και με το κινητό επιτρέπονται σχεδόν παντού. 
Η φωτογράφηση σε τζαμιά και μουσεία επιτρέπεται χωρίς να πληρώσεις επί πλέον εισιτήριο, απαγορεύεται όμως η χρήση φλας, γίνεται επί τόπου παρατήρηση από τον φύλακα της αίθουσας. Απαγορεύεται να φωτογραφήσεις στρατιώτες, στρατιωτικούς, αστυνομικούς καθώς και δημόσια και στρατιωτικά κτήρια και στρατόπεδα. Αν σε αντιληφθούν στην καλύτερη περίπτωση θα σου ζητήσουν να διαγράψεις τις φωτογραφίες.

Το ξέρω ότι να φωτογραφήσεις μια γυναίκα με τσαντόρ είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς τους Δυτικούς. Όμως μην σηκώσεις την μηχανή σου να το κάνεις, αν δεν ρωτήσεις πρώτα! Ζητήστε την άδεια τους πριν φωτογραφήσετε και αν η γυναίκα συνοδεύεται πρέπει να την ζητήσετε την άδεια από την άνδρα και αφού συμφωνήσει τότε αποθανατίστε τη στιγμή και ευχαριστήστε τους. Αν δεν ζητήσετε την άδεια από τον σύζυγο ή τον πατέρα θα το κάνει η γυναίκα και μετά θα απαντήσει αν σας το επιτρέπει. Το πιο πιθανό πριν φύγετε είναι να σας ζητήσουν και αυτοί μια φωτογραφία μαζί τους, για να σας θυμούνται. Το ίδιο ισχύει και όταν φωτογραφίζετε παιδιά. Σε γενικές γραμμές δεν μου αρνήθηκε σχεδόν κανένας μια φωτογραφία ακόμη και μια κυρία από την περιοχή του Μπαλουχιστάν που φορούσε μια υπέροχη τοπική φορεσιά όταν της ζήτησα να την φωτογραφίσω μου το επέτρεψε, μου είπε όμως να μην φωτογραφήσω το πρόσωπό της και μάλιστα μου ζήτησε να ελέγξει τις φωτογραφίες. Φυσικά το σεβάστηκα.

Η χρήση Drone είναι περιορισμένη και απαιτεί διαδικασίες εγγραφής και άδεια για την χρήση του.


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΣΕΤΕ ΣΤΟ ΙΡΑΝ - ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Αεροπορικώς, πολλές εταιρείες πετάνε μέχρι το Ιράν (Turkish Airlines, Qatar, Austria, Pegasus, Εmirates κ.λπ.) με άφιξη στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, μπορείτε να επιλέξετε το αεροδρόμιο που σας βολεύει, ανάλογα με τον πρόγραμμα σας. Ολες οι μεγάλες πόλεις διαθέτουν αεροδρόμιο θα σας αναφέρω μερικές από αυτές Τεχεράνη, Ισφαχάν, Yazd, Κerman, Siraz, Tabriz, Zahedan κ.α.

Συνηθίζω να ψάχνω για πτήσεις στο site της skyscanner πολύ καιρό πριν το ταξίδι και βάζω αυτόματη ειδοποίηση για ενημέρωση τιμών για τις ημερομηνίες που θέλω, ώστε αν πέσουν να λάβω ειδοποίηση και να κλείσω εισιτήρια. Δυστυχώς οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν ανέβει πολύ τον τελευταίο χρόνο. Ρίξτε και μια ματιά απευθείας στις αεροπορικές πριν το κλείσιμο εισιτηρίων μήπως υπάρχει κάποια προσφορά. Εμείς ταξιδέψαμε με την Turkish Airlines που προφέρει βολικές ώρες πτήσεων χωρίς μεγάλες αναμονές στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αν και είναι μια εταιρία που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα για τα ταξίδια μου, για πολλούς λόγους.

Από το αεροδρόμιο άφιξης στο Ιράν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να φθάσετε στην πόλη που θα μείνετε, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι ενώ τα κόμιστρα είναι φθηνά, είναι χρονοβόρα η μεταφορά σας, λόγω των στάσεων, της κίνησης και τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους. Ίσως με ελάχιστα χρήματα παραπάνω, θα μπορούσατε να κερδίσετε χρόνο, χρησιμοποιώντας ένα ταξί.

Αν θέλετε να φθάσετε γρήγορα επιλέξτε ένα ταξί, δεν είναι η οικονομικότερη λύση και πρέπει να κάνετε καλή συμφωνία για τα κόμιστρα και την διαδρομή σας, γιατί αν και έχουν ταξίμετρα δεν χρησιμοποιούνται για τους τουρίστες. Τα ταξί έχουν κίτρινο και πράσινο χρώμα. 
Συνήθως υπάρχουν πίνακες έξω από τα αεροδρόμια που θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε για τις τιμές.

Αντί για Uber στο Ιράν χρησιμοποιούν την εφαρμογή Snapp, έτσι θα βρείτε πιο φθηνό κόμιστρο, από τα κανονικά ταξί. Για να παραγγείλτε ταξί μέσω Snapp, σας προτείνω μόλις φθάσετε στο αεροδρόμιο να αγοράσετε μια ιρανική κάρτα sim, για να κατεβάσετε το app και να το παραγγείλετε, σε άλλη περίπτωση ζητήστε από κάποιον ντόπιο στο αεροδρόμιο να σας εξυπηρετήσει από το δικό του τηλέφωνο, πιστεύω ότι δεν θα σας αρνηθεί.

Υπάρχουν και χερσαία σύνορα για την είσοδό σας στο Ιράν αφού συνορεύει στα βόρεια με Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκμενιστάν, ανατολικά με Πακιστάν και Αφγανιστάν και δυτικά με Τουρκία και Ιράκ (Κουρδιστάν). Ανάλογα με τον τρόπο και από που ταξιδεύετε ελέγξτε πόσο εφικτή είναι η είσοδος σας στην χώρα και τι επί πλέον δικαιολογητικά μπορεί να χρειάζονται για την είσοδο σας από τα χερσαία σύνορα.

Στο εσωτερικό της χώρας μπορείτε να ταξιδέψετε με λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα, υπάρχει πολύ καλή σύνδεση ειδικά μεταξύ των μεγάλων πόλεων. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι φτηνά, ακόμη και οι εσωτερικές πτήσεις είναι πολύ οικονομικές.

Υπάρχουν απλά λεωφορεία αλλά και λεωφορεία Vip, κάποια εκτελούν και νυχτερινά δρομολόγια.

Το οδικό δίκτυο της χώρας είναι σε καλή κατάσταση με μεγάλους δρόμους μάλιστα επειδή ένα μεγάλο τμήμα της είναι έρημος υπάρχει η άνεση να έχουν χωριστές λωρίδες ανόδου και καθόδου, που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Αν θέλετε να οργανώσετε το ταξίδι σας θα πρότεινα να ρίξετε μια ματιά στο site του 1st quest για να βρείτε δρομολόγια λεωφορείων, εσωτερικών πτήσεων και άλλων υπηρεσιών που μπορεί να σας ταιριάζουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας. Μπορείτε να τα κλείσετε εκ των προτέρων όταν φτιάχνετε το πρόγραμμα σας και να πληρώσετε με την κάρτα σας ή μπορείτε να κλείνετε τις υπηρεσίες τελευταία στιγμή όταν βρίσκεστε στο Ιράν. 

Χρησιμοποιήστε τον κωδικό  tripsanddreamsbymary  για να έχετε έκπτωση 5% σε όλες τις υπηρεσίες της  1st quest

ΡΕΥΜΑ


Τάση Ρεύματος: 220V, 50Hz/ Με τις πρίζες (τύπου C και F) δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, καλό είναι να έχετε ένα πολύπριζο μαζί σας σε περίπτωση που φορτίζεται πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Ένα powerbank έλυσε το πρόβλημα της φόρτισης κατά την διάρκεια της ημέρας που μέναμε ώρες έξω αλλά και στο αυτοκίνητα που μας συνόδευε, είχαμε την δυνατότητα φόρτισης.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Δεν υπάρχουν οδηγίες του Κεελπνο αυτή τη στιγμή για απαγορεύσεις και επιδημίες στο Ιράν, καλό είναι την τελευταία εβδομάδα πριν το ταξίδι σας, να μπείτε στο site ή να πάρετε ένα τηλέφωνο για να ενημερωθείτε αν άλλαξε κάτι. Δεν χρειάζονται εμβόλια. 

Φροντίστε να έχετε μαζί σας, τα προσωπικά σας φάρμακα για όσο καιρό θα μείνετε στην χώρα. Όταν ταξιδεύετε καλό είναι έχετε σημειώσει την χημική ουσία των φαρμάκων σας για παράδειγμα Depon = Παρακεταμόλη και να έχετε και την ιατρική συνταγή της προσωπικής φαρμακευτικής αγωγής και αυτό επειδή ορισμένα φάρμακα δεν κυκλοφορούν σε κάποιες χώρες, ενώ συχνά παρατηρείται να μην έχουν την ίδια εμπορική ονομασία, με την χημική ουσία θα είναι πιο εύκολο να σας δώσουν κάτι που θα σας καλύψει.

Επίσης οργανώστε ένα μικρό φαρμακείο για τα ταξίδια σας, βάλτε μέσα σ ένα νεσεσέρ το οποίο καλό είναι να κουβαλάτε πάντα μαζί σας καθημερινά και να μην το αφήνετε στην βαλίτσα σας, με spray ή patch για τσιμπήματα κουνουπιών, μια κρέμα για τσιμπήματα εντόμων, αυτοκόλλητους και ελαστικούς επιδέσμους, ασπιρίνες, αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, χάπια για πονοκεφάλους, στομαχικούς πόνους, αντιπυρετικά, αντισηπτικά, αντισταμινικά, αναλγητικά, φάρμακα για γαστρεντερίτιδα καθώς και φάρμακα για τη διάρροια. Μπορείτε να οργανώσετε αυτό το φαρμακείο σας με την βοήθεια του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

Φροντίστε, αν θα το κουβαλήσετε μαζί σας στο αεροπλάνο, οι συσκευασίες των υγρών φαρμάκων να μην είναι μεγαλύτερες των 100ml.

ΟΙ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τουαλέτες στους δημόσιους χώρους, μουσεία, εστιατόρια είναι οι χαμηλές τουρκικές τουαλέτες. Πάντα όμως θα υπάρχει και μια τουαλέτα ευρωπαϊκού τύπου, ψάξτε πίσω από τις πόρτες και θα την βρείτε. Οι τουαλέτες εκτός από καζανάκι νερού έχουν και λάστιχο.
Στα δωμάτια των ξενοδοχείων οι τουαλέτες είναι κανονικές. Καλό είναι να έχετε χαρτί υγείας μαζί σας γιατί σε κάποιες δημόσιες ίσως δεν βρείτε. Γενικά είναι καθαρές αλλά εκτός πόλης κατά την διαδρομή σας στην εθνική οδό, ίσως και να μην είναι.


ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ


Θα σας πρότεινα να ψωνίσετε φιστίκια, σαφράν, μπαχαρικά, χαβιάρι, τσάι λεμόνι (limo Amani), nabad ζάχαρη σε ξυλάκια για το τσάι σας, ιρανικά γλυκά Gaz από το Ισφαχάν, κεραμικά πλακάκια με υπέροχα χρώματα του μπλε από το Ισφαχάν, χαλιά για όλες τις τσέπες με υπέροχα χρώματα και σχέδια, επειδή δεν ήθελα ένα ακριβό χαλί αγόρασα ένα μικρό ολόμαλλο πατάκι από το ορεινό χωριό Abyaneh, διάφορα παραδοσιακά υφαντά, σεμέν, τραβέρσες με υπέροχη ποιότητα και χρώματα βρήκα υπέροχα στην Yazd, σταμπωτά τραπεζομάντηλα από τo παζάρι στη Siraz, ροδόνερο, σιρόπι τριαντάφυλλο και διάφορα καλλυντικά με ρόδα από τo Κashan.


Aν σας αρέσει να δοκιμάζετε τοπικά προϊόντα θα σας πρότεινα μια επίσκεψη σε ένα μάρκετ για να αγοράσετε συμπυκνωμένο χυμό lime, ροδιού, κερασιού και κονσέρβες τόνου, ένα ψάρι που έχει μεγάλα ποσοστά αλιείας στο Ιράν, κυρίως στην θάλασσα του Ορμούζ.


Φυσικά θα αγοράσετε μαντήλες τις οποίες θα χρησιμοποιήστε κιόλας αλλά και ρούχα σε ελκυστικές τιμές. Θα σας έλεγα να αγοράσετε υφάσματα για να τα ράψετε από τα παζάρια, είτε για ρούχα είτε για καλύμματα και μαξιλάρες, ξετρελάθηκα με τα χρώματα τους, αλλά ξέρω ότι θα είναι επί πλέον βάρος στις αποσκευές σας κατά την επιστροφή.

Αν είσαστε από αυτούς που ετοιμάζουν το νέο σπίτι, θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε ένα κατάστημα με πολυέλαιους για να πάρετε μια ιδέα, ολόκληροι δρόμοι με καταστήματα φωτιστικών που τα κρύσταλλα τους λάμπουν απέξω!

Μπορείτε να αγοράσετε κοσμήματα από γνήσιο τουρκουάζ, αλλά και αντικείμενα με τουρκουάζ για το σπίτι σας, μινιατούρες με ζωγραφική στο χέρι, στο Ισφαχάν υπάρχουν πολλά εργαστήρια και καταστήματα για να δείτε την επεξεργασία αλλά και τα αντικείμενα προς πώληση, που δεν σας κρύβω βρήκα τις τιμές τους λίγο ακριβές.

Μπορείτε να αγοράσετε και να εξάγεται χαλιά σε περιορισμένη ποσότητα ως 20 τεμάχια, κοσμήματα από χρυσό, ασήμι, πλατίνα ως 150 gr. και σαφράν ως 100 gr. 

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Ανάλογα σε ποια κατηγορία ταξιδιώτη ανήκετε θα επιλέξετε που θα μείνετε. 
Λόγω του εμπάργκο και των κυρώσεων στο Ιράν πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν λειτουργεί η booking.com. Επειδή με ρωτήσατε πως μπορείτε να κάνετε κράτηση και επειδή τα ψάχνω για κάθε ταξίδι μου από πριν, θα σας πω ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το 1stQuest ένα site με μεγάλη γκάμα ξενοδοχείων και άλλων υπηρεσιών, ανάλογα με το budget που διαθέτετε, πληρώνοντας με την πιστωτική σας κάρτα.

Με ρωτήσατε αν έμεινα ευχαριστημένη από τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων που άλλοι επέλεξαν για εμένα σ αυτό το ταξίδι μας. Να ξεκαθαρίσω ότι στα ταξίδια μου και όχι στις διακοπές, μου αρέσει να μένω σε μικρά και ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία,  θα σας πω λοιπόν ότι ήταν καλά για τα δεδομένα της χώρας  αλλά όχι του γούστου μου τα περίμενα πιο παραδοσιακά, με εξαίρεση ίσως το ξενοδοχείο στην Yazd που μου άρεσε η αρχιτεκτονική του, ο εσωτερικός κήπος και τα δωμάτια του και το Αbassi στο Ισφαχάν μόνο για την αίθουσα πρωινού, το πρωινό και τους κήπους του, τα δωμάτια ήταν ελεεινά.

Αν είσαστε ταξιδιώτης που του αρέσει να μένει σε hostels θα έλεγα να ρίξετε μια ματιά στο Hostelworld και επίσης αν είσαστε ο ταξιδιώτης που θέλει να γνωρίσει την ιρανική φιλοξενία από κοντά τότε μπορείτε να ψάξετε στην εφαρμογή του Couchsurfing για να βρείτε κάτι που σας ταιριάζει.


ΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ

 Αν και θα κάνω ειδική αναφορά οπως και σε κάθε ταξίδι μου, στην τοπική κουζίνα και σε εστιατόρια που επισκέφτηκα κατά την διάρκεια της παραμονής μου και μου αρέσαν και θα σας προτείνω να τα επισκεφτείτε και εσείς, θα σας πω ότι το φαγητό στο Ιράν είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.  Η περσική κουζίνα οπως την αποκαλούν είναι μια από τις αρχαιότερες κουζίνες του κόσμου, έχει δεχτεί όμως επιρροές από διάφορες γαστρονομικές κουλτούρες, ακόμη και αυτή των Ελλήνων μετά την επέλαση του Μέγα Αλέξανδρου στην Περσία.

Θα σας προτείνω να δοκιμάσετε Tah Chin-e Morgh ρύζι με χρυσή κρούστα που συνήθως έχει στρώση με κρέας, κοτόπουλο, κεφτεδάκια, Kabab από μοσχαρίσιο κιμά (chelow kabab Koubideh), υπέροχη σούπα Ash με λαχανικά ή με κρέας, Biryani (κιμάς από αρνίσιο κρέας) δοκιμάστε τον τόνο τους που αλιεύεται στον περσικό κόλπο και άλλα πολλά που δοκιμάσαμε και θα σας γράψω λεπτομερώς σε επόμενο άρθρο. 


Θα πιείτε καφέ και τσάγια με ωραίες γεύσεις, φυσικούς χυμούς από φρέσκα φρούτα, ρόδι, κεράσι, μάνγκο, πεπόνι κ.λπ φυσικά θα απολαύσετε με το φαγητό σας το δροσερό ρόφημα gohn.
Πιείτε εμφιαλωμένο νερό αν και το νερό τους είναι καθαρό από τα βουνά.


Από γλυκά θα σας προτείνω τον χαλβά τους, τις κρέμες που τις αρωματίζουν με σαφραν, το gaz ένα γλυκό σαν μαντολάτο, παγωτό σαφράν αλλά και άλλες φρουτώδες γεύσεις και παγωτό faloodeh που μοιάζει με σορμπέ είναι όμως ιδιαίτερο.


Αυτά για τώρα, τα υπόλοιπα και πιο ενημερωμένα θα τα βρείτε στο άρθρο μας ΕΔΩ is coming soon)


Θα μπορούσα να σας γράψω πολλά ακόμη για την θρησκεία, την πολιτική, την οικονομία της χώρας και άλλα τέτοια πιασάρικα θέματα και να ανάψω την συζήτηση με πολλά σχόλια και συζητήσεις από την άνεση του καναπέ που κάθεται ο καθένας και διαβάζει αυτή την στιγμή. Όμως νομίζω ότι έτσι δεν θα προσθέσω κάτι στην προετοιμασία του δικού σας ταξιδιού, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, άλλωστε υπάρχουν πολλοί ειδικοί να γράψουν και να αναλύσουν αυτά τα θέματα πολύ καλύτερα  από έναν ταξιδιώτη που βρέθηκε στην χώρα για δέκα, είκοσι ημέρες, ίσως και ένα μήνα. Ότι είδα στην χώρα από την ζωή των ντόπιων ήταν επιφανειακά και ότι θέλει αυτή η χώρα να φαίνεται στον ταξιδιώτη, η πραγματική ζωή είναι εντός των των τειχών και μόνο οι ίδιοι κάτοικοι της χώρας μπορούν να μας περιγράψουν, όταν βρισκόμαστε μαζί τους. 

Παρ όλα αυτά επειδή όπως σας είπα δεν θα επεκταθώ σε τέτοια θέματα, ως ταξιδιώτης θα σας πω ότι βρήκα το Ιράν μια συναρπαστική χώρα, οι 10 ημέρες της επίσκεψης μου ήταν πολύ λίγες για να πω ότι την γνώρισα, αφού επισκέφτηκα τις πιο μεγάλες και τουριστικές
 περιοχές ενώ μου άνοιξε η όρεξη για ένα ακόμη ταξίδι, ίσως και 2 που θα περιλαμβάνουν το βόρειο τμήμα της μέχρι την Κασπία θάλασσα, το Κουρδικό Ιράν αλλά και το Νότιο τμήμα με τις παράκτιες περιοχές της και τα νησιά της. Φυσικά μεγάλο ποθημένο η Έρημος Καλούτ που αν τελικά υλοποιηθεί με την παρέα μου το ταξίδι του Μαρτίου θα γίνει πραγματικότητα και αυτή η επιθυμία μου.


Αν θέλετε
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ REAL TIME
19+Tips You Need to Know Before Traveling to Iran


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου