HAJ ALI DARVISH TEA HOUSE - The smallest tea house in Tehran, Iran

 Το πιο μικρό tea house της Τεχεράνης βρίσκεται στο μεγάλο παζάρι. 

Το όνομα του, HAJ ALI DARVISH TEA HOUSE.


Επειδή φάγαμε πολύ χρόνο ψάχνοντας, για να το ανακαλύψουμε, για εσάς που θέλετε να το επισκεφτείτε (αν δεν έχετε την βοήθεια ενός τοπικού οδηγού και του ιντερνέτ) θα σας δώσω διεύθυνση αλλά και μια σημαντική πληροφορία. 

Θα το ανακαλύψετε χωμένο σε ένα μικρό στενάκι που οδηγεί στο ABDOLLAH KHAN MADRASSA. Εμείς το βρήκαμε μόνο ρωτώντας και με την βοήθεια ενός ντόπιου έμπορα ο οποίος άφησε με μεγάλη χαρά το μαγαζί του για να μας οδηγήσει στη στοά, του tea house και τότε καταλάβαμε ότι είχαμε περάσει πολλές φορές λίγο πιο πάνω από αυτό, στον κεντρικό δρόμο, ψάχνοντας το αλλά δεν το βλέπαμε. Φυσικά και τον ευχαριστήσαμε για τον κόπο που έκανε  αλλά αυτός θώρησε ότι έκανε αυτό που έπρεπε!!Γρήγορα όμως απογοητευθήκαμε γιατί το βρήκαμε κλειστά, σταθήκαμε όμως στην είσοδο του madrassa, όπου επιτρέπονταν η είσοδος μόνο σε άνδρες, να ακούσουμε τον ιμάμη, ήταν η ώρα της προσευχής και ο φύλακας που είδε την απογοήτευση στο πρόσωπο μας, μας είπε ότι ο ιδιοκτήτης του τεϊοποτείου θα βγει σύντομα από τον χώρο της προσευχής για να μας εξυπηρετήσει.


Έτσι και έγινε. Σύντομα τέλειωσε η προσευχή και βγήκε, ήρθε στο μαγαζάκι του και αφού άνοιξε τα ρολά του είδαμε μπροστά μας, το πιο μικρό τεϊοποτείο της Τεχεράνης. Ενας χώρος που καταλαμβάνει μόλις 2 τετραγωνικά,  ένας πάγκος όλο και όλο και πολλά αντικείμενα τακτοποιημένα σε ράφια γύρω γύρω!!!Φυσικά δεν υπάρχουν καρέκλες και χώρος για να καθίσεις.

Διαθέτει 6 είδη τσαγιού, ζεστή σοκολάτα και καφέ που φτιάχνει πάντα ο ίδιος, ο ιδιοκτήτης, ο Κazem. Το μαγαζί βρίσκεται εδώ από το 1918. Από το 1962 το ανέλαβε ο HAJ ALI MABHUTYAN, ο οποίος το παράδωσε στην συνέχεια στον σημερινό ιδιοκτήτη, τον γιό του, τον ΚAZEM MABHUTYAN από τα χέρια του οποίου θα πιείτε το τσάι σας.


Ενας συμπαθητικός και πανέξυπνος άνθρωπος ο Kazem που θα σε καλωσορίσει εγκάρδια θα σε ρωτήσει από που έρχεσαι, θα ανοίξει κουβέντα μαζί σου και αφού σου φτιάξει την παραγγελία θα βγάλει μικρά καρεκλάκια έξω από τη στοά και θα σε τακτοποιήσει να καθίσεις και να απολαύσεις το τσάι σου. Πριν φύγεις θα σου ζητήσει και μια φωτογραφία για να την ανεβάσει στο instagram του. Mεγάλη μορφή ο Kazem.


Παραγγείλαμε τσαι και μας το συνόδευσε με NABAD είναι η ζάχαρη που έχουν στο Ιραν σε ξυλάκια και όχι σε κύβους. Στο Ιραν συνηθίζουν να μην βουτάνε την ζάχαρη στο τσαι αλλά την βάζουν μέσα στο στόμα τους, στο κενό ανάμεσα στα δόντια και το μάγουλο, όταν πέφτει το τσαι εκεί η ζάχαρη σιγά σιγά λιώνει, δεν ξέρω πόσο υγιεινή συνήθεια είναι αυτή άσε που φουσκώνει το μάγουλο σου από την μια μεριά. Προσωπικά την έβαλα απευθείας στο τσαι μου για να λιώσει, ενώ δεν σας κρύβω ότι την έβαλα και στο στόμα σαν γλυφιτζούρι και φυσικά γύρισα στην πατρίδα με 2 κουτιά Nabad. Το Nabal θα το βρείτε σε καταστήματα που πουλάνε γλυκά ή σε super markets, σε διάφορες γεύσειs, φυσική, λεμόνι, σαφράν κ.α.


Σας προτείνω να παραγγείλετε, το τσαι λεμόνι με σαφράν και μέντα, το οποίο μου έδωσε να πιω, μια Ιρανή από το Ισφαχάν που ήρθε στην Τεχεράνη με την οικογένεια για δουλειές και ψώνια, και κάθισε δίπλα μου για να της πω πιο τσαι μου αρέσει περισσότερο. Του έδωσα άριστα 10! Φυσικά ούτε κουβέντα να της το πληρώσω! η φιλοξενία των Ιρανών με εντυπωσίασε! 

Σας το συνιστώ αν καταφέρετε να βρείτε το πιο μικρό τεϊοποτείο, στον λαβύρινθο του Παλιού Μεγάλου Παζαριού της Τεχεράνης να το δοκιμάσετε!!!!


HAJ ALI DARVISH TEA HOUSE

Διεύθυνση: Tehran Province, Tehran, Bozorg Bazaar (Bazzazha Bazaar)
Kazem Mabhoutian, Νο. 78, Haj Ali Darvish Coffee House, 15 Khordad Khayayan, Big Bazaar
+98 912 130 8370
insta acoount @hajalidarvish.teahouse
ώρες λειτουργίας 7π.μ. ως 5μ.μ.(Σάββατο ως Τετάρτη)
τις Πέμπτες μέχρι το μεσημέρι

10 traditional Iranian Restaurant and tea house in Iran

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου